Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Colombiana]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0120-996520220001&lang=en vol. 40 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Selection of <em>Myrciaria dubia</em> clones under conditions of the savanna/ forest transition of Roraima through multivariate analysis]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Camu-camu (Myrciaria dubia), a fruit from the Amazon region, has received attention due to its high content of antioxidant compounds such as ascorbic acid and polyphenols. This study's objective was to select camu-camu clones according to their morphological characteristic using multivariate analyses. We evaluated 56 camu-camu clones distributed in three blocks with two plants per experimental plot. The variables measured were plant height (H), number of basal branches (NBB), number of terminal buds (NTB), basal stem diameter (BSD), chlorophylls a (Chl a) and b (Chl b), and total chlorophyll (Chl a + b). Principal component (PCA) and multivariate clustering analyses were performed using the average linkage mean and Mahalanobis distance algorithms. After 24 months, results showed that the characteristic that least contributed to clone selection was NBB. The plant height (H), number of terminal buds (NTB), basal stem diameter (BSD), chlorophylls a (Chl a) and b (Chl b), and total chlorophyll (Chl a + b) had the most positive contribution towards the initial selection of camu-camu clones at two years of age. The 22 camu-camu clones showed the highest rate of vegetative development or vegetative quality index (VQI) in the transitional savanna/forest area of the northern Amazon, Brazil, after two years of transplanting.<hr/>RESUMEN El camu-camu (Myrciaria dubia) es una fruta de la región amazónica que ha recibido atención debido a su alto contenido de compuestos antioxidantes, como el ácido ascórbico y los polifenoles. El objetivo del estudio fue seleccionar clones de camu-camu según sus características morfológicas mediante análisis multivariados. Se evaluaron 56 clones de camu-camu distribuidos en tres bloques con dos plantas por parcela experimental. Las variables medidas fueron altura de la planta (H), número de ramas basales (NRB), número de brotes terminales (NBT), diámetro basal del tallo (DT), clorofila a (Chl a) y b (Chl b) y clorofila total (Chl a + b). Los análisis de agrupamiento de componentes principales (PCA) y multivariados se realizaron utilizando la media de enlace y los algoritmos de distancia de Mahalanobis. Después de 24 meses, los resultados mostraron que la característica que menos contribuyó a la selección del clon fue el NRB. La altura de la planta, número de ramas basales (NRB), diámetro basal del tallo (DBT), clorofila a (Chl a) y b (Chl b) y clorofila total (Chl a + b) tuvieron la contribución más positiva hacia la selección inicial de clones de camu-camu a los dos anos de edad. Veintidós clones de camu-camu presentaron la mayor tasa de desarrollo vegetativo o índice de calidad de la vegetación (ICV) en la sabana de transición/área forestal del norte del Amazonas, Brasil, después de dos anos de trasplante. <![CDATA[Genetic variability of yam (<em>Dioscorea trifida</em>) genotypes in the Ucayali region, Peru]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The aim of this research was to assess genetic variability of yam Dioscorea trifida genotypes using morphological descriptors for the germplasm collection conserved in the Agricultural Experiment Station in Ucayali, Peru. Thirty-eight morphological traits were evaluated for 30 D. trifida genotypes over ten years; from the data we estimated the Shannon-Weaver diversity index (H') and the coefficient of variation and performed principal component analysis and cluster analysis. Qualitative traits with high phenotypic diversity index were: petiole anthocyanin (0.86), internal tuber color (0.86), petiole color (0.81) and stem color (0.80). The quantitative traits with the highest coefficient of variation were: tuber weight per plant (33.01) and tuber yield (32.99). Seventy-six percent of the morphological variability is explained by four principal components, the first component is constituted by the characters tuber width, tuber weight per plant, and tuber yield (29%). Five groups of genotypes were also identified with statistically significant differences, where group B stands out for its higher yield in fewer days to harvest. This research reveals wide morphological diversity in genotypes of D. trifida; these results can be used to strengthen the conservation, management, and genetic improvement initiatives of this important species in the Peruvian Amazon.<hr/>RESUMEN El objetivo de esta investigación fue evaluar la variabilidad genética de genotipos de flame Dioscorea trifida usando des-criptores morfológicos a fin de conocer la variabilidad de la colección conservada en la Estación Experimental Agraria en Ucayali, Perú. Se evaluaron 38 caracteres morfológicos para treinta genotipos de D. trifida durante diez aflos, para obtener el índice de diversidad genética de Shannon-Weaver (H'), el coeficiente de variación, y análisis de componentes principales y análisis de agrupamiento. Los caracteres cualitativos con mayor índice de diversidad fueron: antocianina del peciolo (0.86), color interno del tubérculo (0.86), color del peciolo (0.81) y color del tallo (0.80). Los caracteres cuantitativos con mayor coeficiente de variación fueron peso de tubérculos por planta (33.01) y rendimiento de tubérculos (32.99). El 76% de la variabilidad morfológica se explica a través de cuatro componentes principales, el primer componente está constituido por los caracteres ancho de tubérculo, peso de tubérculos por planta y rendimiento de tubérculos (29%). También se identi-ficaron cinco grupos de genotipos en los cuales se encontraron diferencias estadísticamente significativas, donde se destaca al grupo B por su mayor rendimiento en menor nùmero de días a cosechar. Por lo tanto, esta investigación revela amplia diversidad morfològica en genotipos de D. trifida, y los resultados pueden ser usados para fortalecer la conservación, manejo e iniciativas de mejoramiento genético de esta especie de impor-tancia en la Amazonía peruana. <![CDATA[Effect of biochar use as a substrate on granadilla (<em>Passiflora ligularis</em> Juss.) growth parameters]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100022&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The impact of biochar on soils has been demonstrated, including its improvements of physical, chemical, and biological properties that promote agricultural production. This study aims to evaluate the effect of biochar on the growth of granadilla (Passiflora ligularis Juss.) seedlings. For this research, biochar was obtained from the pyrolysis of agricultural waste in a conical flame curtain reactor at temperatures between 400°C and 500°C for 90 min. The different biomasses used consisted of cholupa (Passiflora maliformis L.) fruit shells, residues of guamo (Inga spuria) wood, coffee (Coffea arabica L.) husks, and rice (Oryza sativa L.) husks. The biochar produced was mixed with Jiffy® brand peat in doses of 5%, 10%, and 20% (v/v) for each of the four types of biochar, with a control of 100% peat. For each treatment, 100 seedlings were planted, taking 12 random samples of each at 43, 57, and 71 d after sowing. Data were analyzed using the Kolmogorov-Smirnov and Levene test, followed by a factorial analysis of variance, evaluating variables such as dry weight, root length, leaf number, stem diameter, and chlorophyll index. The biochar obtained from the coffee husk promoted further growth, but its effectiveness decreased at a concentration of 20%.<hr/>RESUMEN Se ha demostrado el impacto del biocarbón en el suelo, así como sus mejoras en algunas propiedades físicas, químicas y biológicas, promoviendo la producción agrícola. Este estudio tuvo como objetivo evaluar el efecto del biocarbón en el crecimiento de plántulas de granadilla (Passiflora ligularis Juss.). En el desarrollo de esta investigación, se obtuvo biocarbón a partir de la pirólisis de desechos agrícolas en un reactor cónico de cortina de llama, a temperaturas entre 400 a 500°C durante 90 min. Las biomasas empleadas fueron: cáscaras de cholupa (Passiflora maliformis L.), residuos de madera de guamo (Inga spuria), cascarilla de café (Coffea arabica L.) y de arroz (Oryza sativa L.). Los biocarbones obtenidos se mezclaron con turba marca Jiffy® en dosis de 5%, 10% y 20% v/v por cada uno de los cuatro biocarbones, con un control de 100% turba. Por cada tratamiento se sembraron 100 plántulas, tomando 12 muestras aleatorias de cada uno, a los 43, 57 y 71 d después de la siembra. Los datos fueron analizados empleando la prueba de Kolmogorov-Smirnov y Levene, seguido de un análisis factorial de varianza, evaluando variables de peso seco, longitud de raíz, número de hojas, diámetro del vástago y contenido de clorofila. El biocarbón obtenido de la cascarilla de café promovió mayor crecimiento, pero su efectividad disminuyó a una concentración de 20%. <![CDATA[Basal rot in carnation <em>(Dianthus caryophyllus</em> L.) is caused by <em>Fusarium verticillioides</em> (Sacc.) Nirenberg]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100029&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The carnation is one of the most important products for export in the floriculture industry of Colombia. Fusariosis (a disease resulting from presence of Fusarium) appears on the crops in two forms: vascular wilt and basal rot. The first is caused by Fusarium oxysporum f. sp. dianthi, which is a well-characterized disease. The second, caused by Fusarium verticillioides (previously Fusarium roseum), is a non-characterized disease and its development in the plant has not been described in detail. The symptoms of basal rot were differentiated from vascular wilt, through infection of plants in the greenhouse, with isolates of F. verticillioides and F. oxysporum obtained from lesions of symptomatic plants. The fungi morphological characterization allowed differentiation of the isolates of these two species and their growth habits on different media. The sequencing of 8 different genes with more than 13 amplicons in the 2 species showed genetic differences that grouped the isolates into different taxa. Multilocus sequence typing analysis using DNA sequences of 8 different genetic regions confirmed the presence of F. verticillioides. In this study, the role of F. verticillioides was demonstrated in the stems of carnation in commercial crops that presented pathogenic lesions. According to the results of the study, F. verticillioides is the etiological agent that produces the basal rotting in carnation plants, alone or in association with F. oxysporum.<hr/>RESUMEN El clavel es uno de los productos más importantes para exportar en la industria floricultora de Colombia. La fusariosis (una enfermedad resultante de la presencia de Fusarium) aparece en el cultivo en dos formas: la marchitez vascular y la pudrición basal. La primera es causada por F. oxysporum f. sp. dianthi y es una enfermedad bien caracterizada. La segunda, causada por Fusarium verticillioides (anteriormente Fusarium roseum), es una enfermedad no caracterizada y su desarrollo en la planta no ha sido descrito en detalle. Los síntomas de la pudrición basal fueron diferenciados de los producidos por la marchitez vascular, a través de la infección de plantas en el invernadero, con aislados de F. verticillioides y F. oxysporum obtenidos de lesiones de plantas sintomáticas. La caracterización morfológica de los hongos permitió diferenciar las dos especies de Fusarium y se observaron sus hábitos de crecimiento en diferentes medios. Las secuencias de 8 diferentes genes con más de 13 diferentes amplicones en las 2 especies mostró diferencias genéticas que agruparon los aislados dentro de taxones diferentes. Análisis usando tipificación de secuencias múltiples de DNA confirma-ron la presencia de F. verticillioides. En este estudio se estableció el papel de F. verticillioides presente en los tallos de clavel en cultivos comerciales que presentan lesiones patogénicas. De acuerdo con los resultados del estudio, F. verticillioides es el agente etiológico responsable de la pudrición basal en plantas de clavel solo o en asocio con F. oxysporum. <![CDATA[Growth, development, and chlorophyll indexes of glyphosate and glufosinate-tolerant maize under herbicide application]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100041&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Glyphosate, glufosinate, and atrazine do not affect the growth and development of glyphosate and glufosinate-tolerant (RR2/ LL) maize; however, the results are less consolidated for these herbicides applied in mixtures. The aim of the present study was to evaluate the effects of post-emergent application of glyphosate, glufosinate, and atrazine, alone and in mixtures, on the growth and development of the RR2/LL maize. The treatments consisted of the application of glyphosate (1080 g of acid equivalent [ae] ha-1), glufosinate (500 g of active ingredient [ai] ha-1), atrazine (2000 g [ai] ha-1), glyphosate + glufosinate, glyphosate + atrazine, glufosinate + atrazine, glyphosate + glufosinate + atrazine, and the control (without application). The experiment was carried out in two locations under greenhouse conditions with different maize hybrids. Crop injury and variables of the agronomic performance (height, stem diameter, chlorophyll indexes, fresh and dry weight of shoot, root dry weight, and total dry weight) were evaluated. Herbicides applied alone or in binary mixtures did not cause major damage. However, the application of the three associated herbicides in some situations might result in detrimental effects on the development of the RR2/LL maize.<hr/>RESUMEN Glifosato, glufosinato y atrazina no afectan el crecimiento y desarrollo de las plantas de maíz tolerantes a glifosato y a glufosinato (RR2/LL); sin embargo, los resultados están menos consolidados para estos herbicidas aplicados en mezclas. El objetivo del presente estudio fue evaluar los efectos de la aplicación post-emergente de glifosato, glufosinato y atrazina, solos y en mezclas, sobre el crecimiento y desarrollo del maíz RR2/LL. Los tratamientos se formaron por aplicación de gli-fosato (1080 g de ácido equivalente [ae] ha-1), glufosinato (500 g de ingrediente activo [ia] ha-1), atrazina (2000 g [ai] ha-1), glifosato + glufosinato, glifosato + atrazina, glufosinato + atrazina, glifosato + glufosinato + atrazina, además del testigo (sin aplicación). El experimento se llevó a cabo en dos localidades, en condiciones de invernadero, con diferentes híbridos de maíz. Se evaluó la fitotoxicidad al cultivo y variables relacionadas con el crecimiento del mismo (altura, diámetro del tallo, índices de clorofila, masa fresca y seca de la parte aérea, masa seca de las raíces, masa seca total). Los herbicidas aplicados solos o en mezclas binarias, no causaron danos importantes. Sin embargo, la aplicación de los tres herbicidas en asociación en algunas situaciones puede resultar en efectos perjudiciales sobre el desarrollo del maíz RR2/LL. <![CDATA[Bioherbicidal activity of seed extract of <em>Campomanesia lineatifolia</em> on the weed <em>Sonchus oleraceus</em> L.]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100049&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Sonchus oleraceus L. is a persistent weed in horticultural crops that generates high economic losses and its management is carried out with various chemical molecules. The objective of this research was to evaluate the bioherbicidal activity effect of the extract of Campomanesia lineatifolia seeds on the germination and growth of S. oleraceusL. seedlings. The study was carried out in two phases. In the first phase, germination was evaluated with two experiments, the first consisted of the addition of the ethanolic extract of C. lineatifolia every third day, in the second experiment the extract was only added at planting. In both cases, four concentrations of the extract (0%, 3%, 6%, and 9%) were evaluated. In the second phase, the same extracts were applied to plant leaves. C. lineatifolia extract inhibited the germination of S. oleraceus, when applied only once at sowing. As there was no germination with the extracts of C. lineatifolia, no direct inhibitory effect on the growth of the seedlings could be seen on the number of leaves, length of roots, and stem. With the foliar application, an incidence of 100% with symptoms of chlorosis and necrosis was observed using any of the concentrations evaluated, but the applications did not cause the plant death. The ethanolic extract from the seeds of C. lineatifolia has bioherbicide activity on S. oleraceus.<hr/>RESUMEN Sonchus oleraceus L. es una maleza persistente en cultivos hortícolas que genera altas pérdidas económicas y su manejo se realiza con diversas moléculas químicas. El objetivo de este estudio fue evaluar la actividad bioherbicida del extracto de semillas de Campomanesia lineatifolia sobre la germinación y crecimiento de plántulas de S. oleraceus L. El estudio se llevó a cabo en dos fases. En la primera fase se evaluó la germina-ción con dos experimentos, el primero consistió en la adición del extracto etanólico de C. lineatifolia cada tercer día, en el segundo experimento, el extracto solo se adicionó en la siem-bra. En los dos casos se evaluaron cuatro concentraciones del extracto (0%, 3%, 6% y 9%). En la segunda fase se hizo la aplicación de los mismos extractos vía foliar a las plantas. El extracto de semillas de C. lineatifolia inhibió la germinación de las semillas de S. oleraceus, tanto con aplicación continua del extracto como aplicado sólo una vez a la siembra. Como no hubo germinación con los extractos de C. lineatifolia no se pudo ver efecto inhibitorio directo sobre el crecimiento de las plántulas a través del número de hojas, longitud de raíz y tallo. Con la aplicación foliar se observó incidencia del 100% con cualquiera de las concentraciones evaluadas con síntomas de clorosis y necrosis, pero no se causó la muerte de las plantas. El extracto etanólico de las semillas de C. lineatifolia presenta efecto como bioherbicida sobre S. oleraceus. <![CDATA[Postharvest application of acibenzolar-S-methyl and plant extracts affect physicochemical properties of blueberry (<em>Vaccinium corymbosum</em> L.) fruits]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100058&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The demand for fruits with high anthocyanin content, such as blueberries, has increased in recent years due to their health benefits. However, few studies are known on the postharvest behavior of blueberry fruits subjected to the application of plant extracts and acibenzolar-S-methyl (ASM). The objective of this research was to investigate the effect of the application of ASM and vegetable extracts (mint and coriander) on the organo-leptic characteristics of blueberry fruits stored at 16°C during postharvest through a completely randomized design with five treatments. The contents of total anthocyanins in fruits (TA) did not differ between treatments, with values that ranged between 74.1 mg and 83.9 mg 100 g-1 of fresh weight. The TA tended to increase during storage and then to decrease during senescence. The firmness of blueberry fruits increased during storage, but hardness did not increase, since the fruits are softer and show wrinkling over time, indicating that the epidermis of the fruits has great elasticity. The fruits with the application of vegetable extracts showed the highest total soluble solids and total titratable acidity. The values of red/green and yellow/blue ratio increased, so the blueberry fruits slightly lost their blue hue during postharvest. Fruits with ASM application reached a postharvest life of 15 d after harvest (dah), while the other treatments only maintained quality for 13 dah.<hr/>RESUMEN La demanda de frutos con alto contenido de antocianinas como el arándano ha aumentado en los últimos aflos debido a los beneficios para la salud. Sin embargo, se conocen pocos estudios sobre el comportamiento poscosecha de los frutos de arándano sometidos a la aplicación de extractos vegetales y acibenzolar-S-metil (ASM). El objetivo de este trabajo fue investigar el efecto de la aplicación de ASM y extractos de menta y cilantro en las características organolépticas de frutos de arándano almacena-dos a temperatura ambiente durante la poscosecha, mediante un diseflo completamente al azar con cinco tratamientos. Las antocianinas totales (AnT) no presentaron diferencias entre tratamientos con valores que oscilaron entre 74.1 y 83.9 mg 100 g-1 de masa fresca. Las AnT presentaron una tendencia a aumentar durante el almacenamiento para después descender durante la senescencia. La firmeza de los frutos de arándano aumenta durante el almacenamiento, no así su dureza, ya que los frutos son más blandos y presentan arrugamiento a través del tiempo, lo que indica que la epidermis de los frutos tiene gran elasticidad. Los frutos con aplicación de extractos vegetales presentaron los valores más altos de sólidos solubles totales y acidez total titulable. Los valores de la relación rojo/verde y amarillo/azul aumentan, por lo que los frutos de arándano pierden ligeramente la tonalidad azul durante la poscosecha. Los frutos con aplicación de ASM alcanzaron una vida poscosecha de 15 d después de cosecha (ddc), mientras que los demás tratamientos sólo mantuvieron la calidad durante 13 ddc. <![CDATA[Quality of <em>Butia capitata</em> fruits harvested at different maturity stages]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100069&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Butia capitata (Mart.) Becc. or "coquinho azedo" is a native palm species of the Brazilian savannah, bears fruits which are sold fresh or as frozen pulp. This study examined postharvest changes in "coquinho azedo" harvested at a commercially immature stage and later evaluated the quality of these fruits by comparing them with those harvested fully ripe. Fruits purchased in the 2020 harvest in Santo Antônio do Retiro, MG (Brazil), were harvested at different degrees of maturity, namely, commercially immature and ripe, according to the point of harvest adopted in the region. For 7 d, weight loss, skin color and respiratory activity were evaluated in the commercially immature-harvested fruits. At 7 d postharvest, physical and chemical evaluations of the pulp were performed. The ripe-harvested fruits were subjected to the same evaluations, but only at 1 d postharvest. The skin color of commercially immature-harvested fruits tended to yellow over the days. Respiration postharvest increased in the immature-harvested fruits. Fresh weight loss exceeded 10% but without compromising appearance. The commercially immature-harvested fruits had 55% more total phenols, whereas the ripe-harvested fruits had higher soluble solids and ascorbic acid contents. Pulp color, soluble solids/titratable acidity ratio and total carotenoid contents were similar regardless of the degree of maturity at harvest. During the days after the harvest of the commercially immature "coquinho azedo", changes take place which cause them to resemble the fruit harvested ripe. Based on the evaluated traits, the early harvest did not compromise the ripening of the fruits.<hr/>RESUMEN Butia capitata (Mart.) Becc. o "coquinho azedo" es una especie de palma nativa de la flora brasilefla, produce frutos que se venden frescos o como pulpa congelada. Este estudio examino los cambios poscosecha en los frutos de "coquinho azedo" recolectados en su etapa comercialmente inmaduros y evaluó su calidad comparándola con los cosechados completamente maduros. Los frutos adquiridos en la cosecha de 2020 en Santo Antonio do Retiro, MG (Brasil), fueron cosechados en diferentes grados de madurez: inmaduros o maduros según el punto de cosecha adoptado en la región. Durante 7 d, se evaluó la pérdida de peso, el color de la epidermis y la actividad respiratoria en los frutos inmaduros recolectados. A los 7 d poscosecha, se realizaron evaluaciones físicas y químicas de la pulpa. Los frutos cosechados maduros fueron sometidos a las mismas evaluaciones, pero 1 d después de recolectados. El color de la epidermis de los frutos inmaduros tendió a amarillearse con el paso de los días. La respiración poscosecha aumentó en los frutos inmaduros. La pérdida de peso fresco superó el 10%, pero sin comprometer la apariencia. Los frutos cosechados inmaduros tuvieron un 55% más de fenoles totales, mientras que los maduros tuvieron mayores niveles de sólidos solubles y ácido ascòrbico. El color de la pulpa, la relación solidos solubles/ acidez titulable y el contenido de carotenoides totales fueron similares independiente del estado de madurez en la cosecha. Durante los días posteriores a la cosecha del "coquinho azedo" comercialmente inmaduro, ocurren cambios que los hacen similares a los cosechados maduros. Con base en las características evaluadas, la anticipación de la cosecha no comprometió la maduración de los frutos. <![CDATA[Plant growth and phosphorus uptake of coffee seedlings through mycorrhizal inoculation]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100077&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Soil phosphorus (P) availability is a limiting factor for coffee seedling growth. Usually, large amounts of P fertilizers are required, generating nutritional imbalance, increasing production costs, and raising environmental concerns in water pollution. The use of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) can enhance plant P uptake and growth and reduce the dose of P fertilizers. A greenhouse experiment was conducted in a substrate containing Paleudult soil and quartz sand, with low level of soluble P (1 mg kg-1), to establish the effect of AMF inoculation with Rhizoglomus fasciculatum on coffee (Coffea arabica L. cv. Colombia) seedlings growth and P uptake under three levels of P in soil solution (0.002, 0.02, and 0.2 mg L-1). AMF colonization was significantly reduced when contents of P in solution increased. Shoot dry weight and P foliar concentration were increased by the AMF inoculation when soil P in solution was 0.02 mg L-1; these effects were lower at 0.2 mg L-1 and null at 0.002 mg L-1 P. Results showed that AMF inoculation can play an important role in the growth of coffee seedlings as long as the content P in soil solution maintains intermediate level. At the lowest P level, the response of coffee seedlings to AMF inoculation was ineffective, while at the highest level, AMF application was unnecessary for coffee growth.<hr/>RESUMEN La disponibilidad de fósforo (P) es limitante para el crecimien-to del café. Usualmente se recomiendan altas cantidades de fertilizantes fosfóricos, causando desbalances nutricionales, incrementos en los costos y contaminación. El uso de hongos arbusculares formadores de micorrizas (HFM) puede promover el crecimiento y la absorción de P del café, reduciendo las can-tidades de fertilizantes fosfóricos. Se condujo un experimento en condiciones de invernadero, en un sustrato compuesto por un suelo Paleudult mezclado con arena cuarcítica y con bajo nivel de P soluble (1 mg kg-1), con el objetivo de evaluar el efecto del HFM Rhizoglomus fasciculatum en el crecimiento y la absorción de P en plántulas de café (Coffea arabica L. cv. Colombia) a tres niveles de P en solución del suelo (0.002, 0.02 y 0.2 mg L-1). La colonización de HFM se redujo significativamente con los incrementos en P del suelo. La masa seca total de las plantas y la absorción de P se incrementaron con el HFM a niveles de 0.02 mg L-1 de P en solución, fueron bajos a 0.2 mg L-1 de P y nulos a 0.002 mg L-1 de P. Los resultados mostraron que la inoculación con HFM juega un importante papel en el crecimiento de las plántulas de café, siempre y cuando el P de la solución del suelo se mantenga en un nivel intermedio. A niveles de P en solución muy bajos, la respuesta al HFM fue inefectiva, mientras que, a valores muy altos, la aplicación de HFM fue innecesaria para el crecimiento del café. <![CDATA[Control of N-NH<sub>4</sub> <sup>+</sup> and K<sup>+</sup> leaching in potato using a carrageenan hydrogel]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100085&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Potato cultivation requires fertilizers to sustain crop yields, but a significant percentage of added nutrients is lost by leaching. The use of coating materials for fertilizers is currently being considered to reduce these losses. The objective of this study was to determine if a carrageenin based hydrogel (CBH), used to coat fertilizer, decreases NH4 + and K+ leaching from a potato crop without affecting growth, specific gravity, and tuber yield. The CBH was tested in a diploid potato crop, cultivar Criolla Colombia (Solanum tuberosum L., Phureja Group) using a randomized full block design including the treatments noncoated fertilizer (T1), CBH coated fertilizer (T2), and no fertilizer (T3). Mineral nutrients in soil leachates together with dry biomass, foliar area, chlorophyll, tuber specific gravity, and yield were quantified. The nutrient content in leachates from T2 were below those from T1. No significant differences between treatments were observed for growth factors, yield, and tuber specific gravity. This study confirms the controlling effect of the CBH, ensuring the retention of the nutrients added in the fertilizer and preventing them from easily leaching. Future field studies are worthwhile to establish the amount of fertilizer this coating could save.<hr/>RESUMEN El cultivo de papa requiere fertilizantes para mantener su rendimiento. Sin embargo, un porcentaje significativo de los nutrientes anadidos se lixivia. Actualmente el uso de materiales de recubrimiento para los fertilizantes se está considerando para disminuir estas pérdidas. El objetivo de este estudio fue determinar si un hidrogel a base de carragenina (CBH, por sus siglas en inglés), utilizado para recubrir el fertilizante aplicado, puede disminuir la lixiviación de NH4+ y K+ en un cultivo de papa, sin afectar el crecimiento, gravedad específica y el rendimiento de tubérculo. El CBH se probó en un cultivo de papa diploide, cultivar Criolla Colombia (Solanum tuberosum L., Grupo Phureja) utilizando un diseno de bloques completos al azar. Se evaluaron los tratamientos: fertilizante sin recubrimiento (T1), fertilizante recubierto con CBH (T2) y sin fertilizante (T3). Se cuantificaron los nutrientes minerales en los lixiviados junto con biomasa seca, área foliar, clorofila, gravedad específica del tubérculo y rendimiento. Los conteni-dos de nutrientes en los lixiviados de T2 fueron inferiores a los de T1, y no se observaron diferencias entre estos tratamientos para factores de crecimiento, rendimiento y gravedad específica. Los resultados evidencian que el CBH tiene potencial como material de recubrimiento para fertilizantes en papa y, se debe complementar con otros ensayos para determinar la cantidad de fertilizante que este recubrimiento podría ahorrar. <![CDATA[Selection of the minimum indicator set for agricultural sustainability assessments at the plot scale]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100098&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Some authors raise concerns about the validity, reliability, and transparency of indicator selection in agricultural sustainability assessments. In this regard, several selection criteria have been put forward for sustainability assessments at the farm, regional, country, or planet levels. However, assessments at the plot or experimental unit level require, in addition to the adaptation of these criteria or the generation of new ones, the construction of a selection methodology. Thus, the aim of this study was to build a framework for selecting the minimum set of indicators that will be part of the agricultural sustainability analyses at the plot or experimental unit level. A hierarchical order of indicators was established, consisting of raw, baseline, and core indicators; the latter made up the minimum indicators set (MIS). Subsequently, selection procedures and criteria were established, consisting of mandatory, main non-mandatory, alternative non-mandatory, and correlation indicators. The selection method was evaluated with the results of a greenhouse tomato fertilization study. Of the 40 raw indicators with which the analysis began, the MIS was made up of eight core indicators: three environmental, four social, and one economic. This indicator selection method uses a rigorous process, with 22 selection criteria, distributed in four hierarchical groups. At the same time, it promotes less subjectivity, by including statistical analysis, algorithms, and mathematical processes.<hr/>RESUMEN Algunos autores plantean preocupaciones con respecto a la validez, confianza y transparencia al momento de seleccionar indicadores en los análisis de sostenibilidad agrícola. En ese sentido, se han planteado una serie de criterios de selección orientados a evaluaciones de sostenibilidad a escala finca, región, país o planeta. Sin embargo, las evaluaciones a escala de parcela o unidad experimental requieren, además de la adaptación de esos criterios o la generación de unos nuevos, la construcción de una metodología de selección. El objetivo de este estudio fue, por lo tanto, construir un marco de selección del conjunto mínimo de indicadores que harán parte de los análisis de sostenibilidad agrícola a escala de parcela o unidad experimental. Se estableció un orden jerárquico de indicadores, compuesto por indicadores crudos, base y centrales; estos últimos conforman el conjunto mínimo de indicadores (CMI). Posteriormente, se establecieron los procedimientos y criterios de selección, conformados por: obligatorios, no obligatorios principales, no obligatorios alternativos y de correlación. Para evaluar el marco de selección propuesto, se utilizaron los resultados de un estudio de fertilización en tomate bajo invernadero. De los 40 indicadores crudos con que se inició el análisis, el CMI se conformó por ocho indicadores centrales: tres ambientales, cuatro sociales y uno económico. Esta metodología de selección de indicadores utiliza un riguroso proceso, con 22 criterios de selección, distribuidos en cuatro grupos jerárquicos. Al mismo tiempo, promueve una menor subjetividad, al incluir análisis estadísticos, algoritmos y procesos matemáticos. <![CDATA[Dynamics of the weed community during pineapple growth in the Brazilian semi-arid region]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100109&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The pineapple belongs to the family Bromeliaceae and is a slow-growing succulent monocot with a reduced superficial root system. For this reason, the interference of weeds in competition with this crop can cause significant losses to the production. One of the bases to elaborate a control strategy is the knowledge of the diversity of weeds that occur in the cultivated areas. The objective of this study was to identify the weed community during pineapple growth in a semi-arid climate region of Brazil. Weeds were collected 60, 120, 180, 240, 300, and 360 days after planting (DAP) the pineapple. These collections were made in three different plots every two months until floral induction, composed of three pineapple cultivars. The weed community found in the irrigated pineapple field, in semi-arid climate conditions, was mostly composed by species belonging to the families Amaranthaceae, Asteraceae, Convolvulaceae, Fabaceae, Malvaceae, and Poaceae. The highest diversity of weed species was found at 60 DAP. The species Ipomoea acuminata was present throughout the development of the pineapple and showed the highest importance value index in most of the periods evaluated during the pineapple growth.<hr/>RESUMEN La pina pertenece a la familia Bromeliaceae y es una mono-cotiledónea suculenta de crecimiento lento con un sistema radical superficial reducido. Por este motivo, la interferencia de las malezas en competencia con el cultivo puede provocar pérdidas importantes para la producción. Una de las bases para la elaboración de una estrategia de control es el conocimiento de la diversidad de malezas que se dan en las áreas cultivadas. El objetivo de este trabajo fue identificar la comunidad de malezas durante el crecimiento de la pina en una región de clima semiárido de Brasil. Las malezas se recolectaron 60, 120, 180, 240, 300 y 360 días después de la siembra (DDS) de la pina. Estas recolecciones se realizaron en tres parcelas diferentes cada dos meses hasta la inducción floral, compuestas por tres cultivares de pina. La comunidad de malezas que se encontró en el campo de pina irrigado, en condiciones climáticas semiáridas, estaba compuesta principalmente por especies pertenecientes a las familias Amaranthaceae, Asteraceae, Convolvulaceae, Fabaceae, Malvaceae y Poaceae. La mayor diversidad de especies de malezas se encontró a los 60 DDS. La especie Ipomoea acuminata estuvo presente durante todo el desarrollo de la pina y mostró el índice de valor de importancia más alto en la mayoría de los períodos evaluados durante el crecimiento de la pina. <![CDATA[Economic efficiency of biochar as an amendment for <em>Acacia mangium</em> Willd. plantations]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100120&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Biochar is a product of pyrolysis obtained from any type of biomass and can be used as a soil amendment or conditioner, improving the physical, chemical, and biological properties of the soil. Additionally, it can serve as an alternative to the application of synthetic fertilization in forest species such as Acacia mangium Willd. This research was oriented towards the determination of the economic efficiency of the use of biochar in A. mangium compared to the use of synthetic fertilizers. Production costs of wood and by-products, income and profits from forestry, economic efficiency of capital (cost-benefit ratio), labor (wood production per worker), and land (wood production ha-1) were considered. We found that the production of wood using biochar increased by 47% per unit area (ha), by 23% per unit of work (worker), and increased earnings by approximately one million Colombian pesos ha-1 compared to the use of only synthetic fertilizers.<hr/>RESUMEN El biocarbón es el producto de la pirólisis que se obtiene de cualquier tipo de biomasa y puede ser usado como enmienda o acondicionador para mejorar las propiedades físicas, químicas y biológicas del suelo. Además, se puede utilizar como una alternativa para reemplazar la aplicación de fertilizantes sintéticos en especies forestales como Acacia mangium Willd. Esta investigación se orientó hacia la determinación de la eficiencia económica del uso del biocarbón en A. mangium frente al uso de fertilizantes sintéticos. Se consideraron costos de producción de madera y subproductos, los ingresos y ganancias de la actividad forestal, la eficiencia económica del capital (relación costo-beneficio), del trabajo (producción de madera por trabajador) y de la tierra (producción de madera ha-1). Se encontró que la producción de madera con biocarbón se incrementó en un 47% por unidad de superficie (ha), en un 23% por unidad de trabajo (trabajador) y las ganancias aumentaron en aproximadamente un millón de pesos colombianos ha-1 respecto al uso de sólo fertilizantes sintéticos. <![CDATA[Design and development of a mixed alcoholic beverage kinetics using asai (<em>Euterpe precatória</em>) and copoazú (<em>Theobroma grandiflorum</em>)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100129&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Copoazú (Theobroma grandiflorum), a fruit from the same genus as cacao, and asaí (Euterpe precatória) a palm fruit, both of Amazonian origin, could promote local economic growth through fruit processing to increase the added value. This study aimed to identify the kinetics of alcoholic fruit beverages made from copoazú and asaí pulp or seeds, i.e., the fermentation kinetics in the case of copoazú drinks and the diffusion kinetics in the case of asaí drinks. Additionally, the feasibility of generating a milky mixture with the liquor obtained from the copoazú fruit processing was evaluated. Statistical analysis was performed by ANOVA tests and modeling of kinetics parameters with an evolutionary algorithm and optimization. Copoazú pulp was fermented with 15% Prestige Turbo Yeast®. Fermentation was separated into two stages: controlled fermentation during the first 5 d and a maturation process in the following 25 d. According to the modeling, the greatest efficiency was observed with 600 g L-1 pulp concentration and soluble solids adjusted at 35°Brix, with alcohol contents of up to 20% (w/v) after 30 d of processing and evidence that there may be inhibition of fermentation due to glycerol. The whole fruit and pulp of asaí were extracted with ethanol to obtain a liquor with the micronutrients and flavors of the fruit, and the anthocyanin content was used as a degradation process marker. Modelling showed that the optimum point that yielded maximum anthocyanin concentration was achieved at 60 d of maturation by extracting pulp in a 45% (w/v) ethanol solution resulting in a maximum anthocyanin content of 94.2 ± 15.3 mg of cyanidin-3-glucoside kg-1 of liquor. After that, a degradation process was observed as anthocyanin content diminished.<hr/>RESUMEN El copoazú (Theobroma grandiflorum), una fruta del mismo género que el cacao, y el asaí (Euterpe precatoria) una fruta de palma, ambas de origen amazónico, podrían promover el crecimiento económico local a través de su procesamiento para aumentar el valor agregado. El objetivo de este estudio fue identificar la cinética de las bebidas alcohólicas elaboradas con pulpa o semillas de copoazú y asaí, es decir, la cinética de fermentación en el caso de las bebidas de copoazú y la cinética de difusión en el caso de las bebidas de asaí. Además, se evaluó la viabilidad de generar una mezcla láctea con el licor obtenido del procesamiento del fruto del copoazú. El análisis estadístico se realizó con pruebas ANOVA y el modelamiento de los paráme-tros de las cinéticas con un algoritmo evolutivo y optimización. La pulpa de copoazú se fermentó con levadura Prestige Turbo® al 15%. La fermentación se separó en dos etapas: fermentación controlada en los primeros 5 d y un proceso de maduración en los siguientes 25 d. De acuerdo con el modelamiento, la mayor eficiencia se obtuvo con una concentración de 600 g L-1 y sólidos solubles ajustados a 35°Brix, con contenidos de alcohol de hasta 20% (p/v) después de 30 d de procesamiento y evidencia de la inhibición de la fermentación debida al glicerol. Un proceso de extracción etanólica de los frutos completos y pulpa de asaí se utilizó para obtener un licor con los micronutrientes y sabores de la fruta, y se usó el contenido de antocianinas como marcador del proceso de degradación. El modelamiento mostró que el punto óptimo se alcanzó tras 60 d de maduración al extraer la pulpa en una solución de etanol al 45% (p/v), alcanzando una concentración máxima de antocianinas de 94.2 ± 15.3 mg de cianidina-3-glucósido kg-1 de licor. Luego de esto, se observó un proceso de degradación al disminuir el contenido de antocianinas. <![CDATA[Abundance of <em>Beauveria</em> spp. and <em>Metarhizium</em> spp. in maize and banana agroecosystems in central Cuba]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652022000100141&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Entomopathogenic fungi are an ecological alternative for the control of agricultural pests. These fungi live in organic matter in the soil and can cause natural epizootics in many arthropods associated with the rhizosphere. The aim of this study was to evaluate the abundance of Beauveria and Metarhizium spp. in maize and banana agroecosystems in central Cuba. Selective medium and insect baiting methods were used to isolate the entomopathogenic fungi from the soil. Metarhizium spp. were significantly more abundant than Beauveria spp. in both types of fields of agroecosystems. The abundance of Metarhizium spp. was higher in Sagua la Grande than in Santa Clara and Camajuaní municipalities. The insect bait method resulted as the most successful way to isolate entomopathogenic fungi from soil. These results show the composition of the entomopathogenic fungi in different agroecosystems, and they are an advance in the understanding of their ecology.<hr/>RESUMEN Los hongos entomopatógenos son una alternativa ecológica para el control de plagas agrícolas. Estos hongos viven en la materia orgánica contenida en el suelo y pueden causar epizootias naturales a muchos artrópodos asociados a la rizosfera. El objetivo de este estudio fue evaluar la abundancia de Beauveria y Metarhizium spp. dentro de los agroecosistemas de maíz y banano en el centro de Cuba. Se utilizaron los métodos de medio selectivo e insecto cebo para aislar los hongos entomopa-tógenos del suelo. Metarhizium spp. fue significativamente más abundante que Beauveria spp. en ambos agroecosistemas. La abundancia de Metarhizium spp. fue mayor en Sagua la Grande que en los municipios de Santa Clara y Camajuaní. Además, el método de insecto cebo constituye el más apropiado para aislar hongos entomopatógenos. Estos resultados muestran la composición de los hongos entomopatógenos en diferentes agroecosistemas y constituyen un avance en la comprensión de su ecología.