Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Colombiana]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0120-996520230003&lang=en vol. 41 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Influence of the application of humic substances on the growth of watermelon and melon seedlings]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Growing watermelon (Citrullus lanatus) and melon (Cucumis melo) is an important activity in the Brazilian Cerrado; however, many factors limit cultivation, including the difficulty of producing high-quality seedlings. In this study, the effect of humic substances (HS) on growth of 'Crimson Sweet' watermelon and 'Yellow' melon seedlings was evaluated. An experiment was carried out in a completely randomized design with five HS treatments applied to the soil: 0 (control), 5, 10, 15, and 20 g L-1. The growth of watermelon and melon seedlings was influenced by the application of humic substances. Use of HS increased plant height, stem diameter, root length, root volume, shoot dry biomass, root dry biomass, and Dickson's quality index. HS boost plant growth, whose improved root system may have provided greater absorption and accumulation of mineral nutrients. Based on the quality of the seedlings (Dickson index), the application of 14 g L-1 of HS is recommended for watermelon seedling production and 15 g L-1 of HS for melon seedling production.<hr/>RESUMEN El cultivo de sandía (Citrullus lanatus) y melón (Cucumis melo) tiene gran importancia para los agricultores del Cerrado brasileño. Sin embargo, existen algunas limitaciones de producción, incluida la dificultad en la producción de plántulas de calidad. En este estudio evaluamos la influencia de sustancias húmicas (SH) en el crecimiento de plántulas de sandía 'Crimson Sweet' y melón 'Amarillo'. Para ello, el estudio se configuró en un diseño completamente aleatorio con cinco tratamientos, que consistieron en los siguientes tratamientos de SH aplicados al suelo: 0 (control), 5, 10, 15 y 20 g L-1. El crecimiento de las plántulas de sandía y melón fue influenciado por la aplicación de sustancias húmicas. Hubo un aumento en la altura de las plantas, el diámetro del tallo, la longitud y el volumen de las raíces, así como la biomasa de brotes y raíces y el índice de calidad de Dickson. Las SH impulsaron el crecimiento de las plantas, cuya mejora del sistema radicular puede haber proporcionado una mayor absorción y acumulación de nutrientes. Según la calidad de la plántula (índice de Dickson), se recomienda aplicar 14 g L-1 de SH para la producción de plántulas de sandía y 15 g L-1 de SH para la producción de plántulas de melón. <![CDATA[Ablation reduces androgyny and improves flowering and bunch production in palms of Coarí x La Mé hybrid <em>(Elaeis oleifera</em> x <em>Elaeis guineensis)</em>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The first inflorescence in OxG hybrids after transplant to the field is often androgynous and should be removed to stimulate the initial vegetative growth of palms. The objective of this study was to evaluate the effects of early inflorescence ablation on later inflorescence emission and normal bunch development. The experimental design was completely randomized with two treatments (with early ablation and without ablation), four replicates, and 16 palms per replicate. The emission of female, male, and androgynous inflorescences, the number of leaflets, leaf area and dry weight of leaf 17, number of normal bunches formed, and annual production were estimated. The emission of normal female inflorescences increased with total ablation, while androgynous inflorescences increased without ablation. Ablated palms increased their leaf area, leaf dry weight, and annual bunch production.<hr/>RESUMEN La primera inflorescencia en los híbridos OxG después del trasplante al campo suele ser andrógina y debe eliminarse para estimular el crecimiento vegetativo inicial de las palmas. El objetivo fue evaluar los efectos de la ablación de inflorescencias tempranas sobre la emisión de inflorescencias posteriores y el desarrollo normal del racimo. El diseño experimental fue completamente al azar con dos tratamientos (con ablación temprana y sin ablación), cuatro repeticiones y 16 palmas por repetición. Se estimó la emisión de inflorescencias femeninas, masculinas y andróginas, número de folíolos, área foliar y peso seco de la hoja 17, número de racimos normales formados, y producción anual. La emisión de inflorescencias femeninas normales aumentó con la ablación total, mientras que las inflorescencias andróginas aumentaron sin ablación. Las palmas con ablación aumentaron el área foliar, el peso seco de la hoja y la producción anual de racimos. <![CDATA[Physiological effects of <em>Acmella ciliata</em> essential oil on root development of <em>Nicotiana tabacum</em>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT In this study, the essential oil of Acmella ciliata, characterized by the presence of significant amounts of spilanthol, α-phellandrene epoxide, and carvotanacetone, was assessed for its influence on the growth of Nicotiana tabacum cv. Xanthi, with the focus primarily on root hair density and primary root length. Following its extraction through microwave-assisted hydrodistillation, the oil was stored at 4°C in amber vials, distinguishable by its unique yellowish-reddish hue, with a refractive index of 1.3478 and a density of 0.847 g cm-3. Among the various dilutions evaluated, the undiluted oil (T3) and the dilution 1.5:0.5 (Oil:EtOH) (T6) demonstrated the most prominent effects. The T3 and T6 treatments markedly enhanced root hair numbers, with T6 additionally promoving root length compared to other treatments. Considering the presence of bio-active alkamides such as spilanthol in the oil, these compounds may have contributed to the observed root growth modulation. When compared against the positive control, affinin, Acmella ciliata essential oil displayed a more pronounced effect on root hair proliferation, while affinin predominantly boosted primary root elongation. The findings highlight the differential effects of the essential oil on specific plant growth parameters.<hr/>RESUMEN En esta investigación, el aceite esencial de Acmella ciliata, caracterizado por la presencia de compuestos significativos como el espilantol, el epóxido de α-felandreno y la carvotanacetona, fue evaluado por su influencia en el crecimiento de Nicotiana tabacum cv. Xanthi, centrándose principalmente sobre la densidad de pelos radicales y la longitud de la raíz primaria. Luego de la extracción mediante hidrodestilación asistida por microondas, el aceite se almacenó a 4°C en viales de ámbar y se distinguió por su único matiz amarillo-rojizo, con un índice de refracción de 1.3478 y una densidad de 0.847 g cm-3. Entre las diversas diluciones evaluadas, el aceite sin diluir (T3) y la dilución 1.5:0.5 (Aceite:EtOH) (T6) demostraron los efectos más prominentes. Los tratamientos T3 y T6 aumentaron notablemente el número de pelos radicales, con T6 además promoviendo la longitud de la raíz de manera comparable a otros tratamientos. Considerando la presencia detectada de alcamidas bioactivas como el espilantol en el aceite esencial, es plausible que contribuyeran a la modulación observada del crecimiento de la raíz. En comparación con el control positivo, afinina, el aceite esencial de Acmella ciliata mostró un efecto más pronunciado en la proliferación de pelos radiculares, mientras que la afinina impulsó predominantemente la elongación de la raíz primaria. Los hallazgos destacan los efectos diferenciales del aceite esencial en parámetros específicos del crecimiento vegetal. <![CDATA[Application of herbicides in green cover crops to reduce <em>Meloidogyne javanica</em> inoculum in soybean plants]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Nematodes are among the main plant parasites affecting Brazilian agriculture. Management practices involving the use of antagonistic or non-host plants are crucial for combating Meloidogyne javanica populations in the country. However, there is still limited information on the effects of herbicides on nematode populations. The aim of this research was to evaluate the impact of herbicides applied to crops on M. javanica populations in soybean and to examine the direct effect of herbicide products on the hatching of nematode juveniles. We conducted greenhouse and in vitro experiments. In the greenhouse experiment, soybean plants were grown in pots with sterile substrate, and a soybean seed was inoculated with 2000 nematodes per plant. The plants grew for 60 d, after which they were cut, and the following cover crops were planted: Crotalaria spectabilis, pigeon pea (Cajanus cajan), Stylosanthes, and buckwheat (Fagopyrum esculentum) for 60 d. These cover crops were desiccated with one of the following three herbicides: fomesafen, chlorimuron, or bentazone. Subsequently, soybeans were replanted and cultivated for additional 60 d. In vitro assays were used to determine the hatching percentage of M. javanica eggs exposed to herbicides. Both tests were repeated at different times of the year (Trials 1 and 2). Meloidogyne javanica reproduction was higher on soybean crops grown when buckwheat was a cover crop. Herbicide application reduced total nematode numbers in soybean grown in succession to buckwheat compared with the untreated control. The vegetative development of soybean crops was negatively influenced by herbicide treatment of cover crops, especially with the use of chlorimuron. Bentazone and fomesafen did not affect nematode hatching in vitro.<hr/>RESUMEN Los nematodos se encuentran entre los principales parásitos de las plantas que afectan la agricultura brasileña. Las prácticas de manejo que involucran el uso de plantas antagónicas o no hospederas son cruciales para el combate de las poblaciones de Meloidogyne javanica en el país. Todavía hay poca información sobre el efecto de los herbicidas en las poblaciones de nematodos. El objetivo de la presente investigación fue evaluar el efecto de los herbicidas aplicados a los cultivos de cobertura en las poblaciones de M. javanica en la soya y examinar el efecto in vitro de los herbicidas en la eclosión de los nematodos juveniles. Se realizaron experimentos de invernadero e in vitro. En el experimento de invernadero, las plantas de soya se cultivaron en macetas con substrato estéril y luego se sembró una semilla de soya la cual se inoculó con 2000 nematodos por planta. Las plantas crecieron durante 60 d, luego se cortaron y se sembraron los siguientes cultivos de cobertura: Crotalaria spectabilis, guandú (Cajanus cajan), Stylosanthes y trigo sarraceno (Fagopyrum esculentum) durante 60 d y se desecaron con uno de los siguientes tres herbicidas: fomesafen, clorimuron o bentazon. Posteriormente, se volvió a sembrar soya y se cultivó durante 60 d adicionales. Se realizaron ensayos in vitro para determinar el porcentaje de eclosión de huevos de M. javanica expuestos a los herbicidas. Ambas pruebas se repitieron en diferentes épocas del año (ensayos 1 y 2). La reproducción de M. javanica fue mayor en los cultivos de soya que crecieron después del trigo sarraceno. La aplicación de herbicidas redujo el número total de nematodos en la soya cultivada en sucesión al trigo sarraceno en comparación con el control no tratado. El desarrollo vegetativo de los cultivos de soya fue influenciado negativamente por el tratamiento herbicida de los cultivos de cobertura, especialmente con el uso de clorimuron. Bentazon y fomesafen no afectaron la eclosión de nematodos in vitro. <![CDATA[Characterization of <em>Trichoderma</em> species from agricultural soils of Paraguay]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT There is a growing interest in the development of sustainable alternatives to the use of chemical pesticides for pest management in agricultural systems. This research aimed to isolate and characterize native strains of Trichoderma spp. from different soils of Paraguay using morphological and molecular criteria. We processed plant and soil samples from eight commercial farms distributed in different departments of Paraguay and isolated 14 monosporic isolates of Trichoderma spp., obtaining two isolates from the Department of Alto Paraná (FCQ36 and FCQ37), four isolates from Cordillera (FCQ42, FCQ43, FCQ44, and FCQ46), one isolate from Central (FCQ32), and seven isolates from Itapúa (FCQ13, FCQ16, FCQ18, FCQ19, FCQ21, FCQ23, and FCQ47). In addition, phylogenetic analyses using the ITS and tef1α loci were carried out. A better resolution of the tef1α gene than the ITS region was observed. Moreover, a third phylogenetic tree from the concatenated ITS and tef1α sequences matrix was generated, obtaining the same topology with higher bootstrap support values. Through this approach, we reported for the first time the presence of Trichoderma koningiopsis (FCQ19, FCQ36, and FCQ37), Trichoderma neo-koningii (FCQ13), and Trichoderma asperellum (FCQ42, FCQ43, FCQ44, and FCQ46), Trichoderma brevicompactum (FCQ18 and FCQ21), and Trichoderma longibrachiatum (FCQ 47) in Paraguay. The Trichoderma species identified in this study can be used to develop effective biocontrol products for agricultural and industrial purposes in Paraguay.<hr/>RESUMEN Existe un creciente interés en el desarrollo de alternativas sostenibles al uso de plaguicidas químicos para el manejo de plagas en los sistemas agrícolas. El objetivo de este trabajo fue aislar y caracterizar por criterios morfológicos y moleculares cepas nativas de Trichoderma spp. de diferentes suelos de Paraguay. Se procesaron muestras de plantas y suelo de ocho fincas comerciales distribuidas en diferentes departamentos de Paraguay para el aislamiento de 14 aislados monospóricos de Trichoderma spp., obteniendo dos aislados del Departamento de Alto Paraná (FCQ36 y FCQ37), cuatro aislados de Cordillera (FCQ42, FCQ43, FCQ44 y FCQ46), un aislado de Central (FCQ32) y siete aislados de Itapúa (FCQ13, FCQ16, FCQ18, FCQ19, FCQ21, FCQ23 y FCQ47). Además, se realizaron análisis filogenéticos utilizando los loci ITS y tef1α. Se observó una mejor resolución del gen tef1α en comparación con la región ITS. Además, se generó un tercer árbol filogenético a partir de la matriz concatenada de ambas secuencias ITS y tef1α obteniendo la misma topología con mayores valores de soporte bootstrap. A través de este enfoque, se reporta por primera vez la presencia de Trichoderma koningiopsis (FCQ19, FCQ36 y FCQ37), Trichoderma neokoningii (FCQ13) y Trichoderma asperellum (FCQ42, FCQ43, FCQ44 y FCQ46), Trichoderma brevicompac-tum (FCQ18 y FCQ21) y Trichoderma longibrachiatum (FCQ 47) en Paraguay. Las especies de Trichoderma identificadas en este trabajo pueden ser utilizadas en el desarrollo de productos de control biológico eficaces para fines agrícolas e industriales en Paraguay. <![CDATA[Physiology and biochemistry of naranjilla <em>(Solanum quitoense</em> Lam) fruit during postharvest and the main conservation strategies: A review]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Naranjilla (lulo) is an Andean fruit that is very attractive for consumption due to its acid flavor and aroma, as well as its antioxidant, mineral, carbohydrate, and protein content. However, several aspects of the fruit's pre-harvest and ripening postharvest are unknown, which results in deficiencies during the postharvest handling and conservation. The aim of this review was to present and describe the naranjilla fruit's main physiological changes, such as respiration pattern, ethylene production, firmness reduction, and pigment variation, as well as the main preservation technologies implemented during the postharvest period. Naranjilla fruit has been cataloged as a climacteric fruit but its respiratory rate is lower than other fruits in this group. During ripening, there are changes such as a color evolution from green to yellow hue for the pulp and peel, an increase in the concentration of soluble sugars, ascorbic acid, and ethylene production, as well as a reduction in firmness and acidity. Given the nature of its ripening, naranjilla is considered a perishable fruit. To preserve the fruits throughout the postharvest period, different technologies involving cooling, packaging in modified atmospheres (MAP), use of 1-methylciclopropene (1-MCP), UV-C and gamma radiation, and ozone application have been evaluated. From these technologies, refrigeration and MAP are the most often used commercially; they are efficient and relatively economical. More research is required to optimize the use of these technologies for naranjilla preservation.<hr/>RESUMEN La naranjilla (lulo) es una fruta andina muy atractiva para el consumo por su sabor y aroma ácido, así como por su contenido en antioxidantes, minerales, carbohidratos y proteínas. Sin embargo, se desconocen varios aspectos de la maduración del fruto precosecha y maduración poscosecha, lo que resulta en deficiencias durante el manejo y conservación poscosecha. El objetivo de esta revisión fue presentar y describir los principales cambios fisiológicos del fruto de naranjilla, como el patrón de la respiración, la producción de etileno, la reducción de la firmeza y la variación de pigmentos, así como las principales tecnologías de conservación implementadas durante el período de poscosecha. El fruto de la naranjilla ha sido catalogado como fruto climatérico pero su tasa respiratoria es menor que la de otras frutas de este grupo. Durante la maduración se presentan cambios como una evolución de la tonalidad del color, de verde a amarillo para la pulpa y la epidermis, un aumento en la concentración de azúcares solubles, ácido ascórbico y producción de etileno, así como una reducción de la firmeza y acidez. Dada la naturaleza de su maduración, la naranjilla se considera una fruta perecedera. Para conservar la fruta durante todo el periodo de poscosecha se han evaluado diferentes tecnologías que involucran enfriamiento, envasado en atmósferas modificadas (EAM), uso de 1-metilciclopropeno (1-MCP), radiación UV-C y gamma, y aplicación de ozono. De estas tecnologías, la refrigeración y el EAM son las más utilizadas comercialmente; son eficientes y relativamente económicas. Se requiere más investigación para optimizar el uso de estas tecnologías para la conservación de la naranjilla. <![CDATA[Agronomie characteristics of carrot cultivars under water stress]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The objective of the study was to evaluate the agronomic performance of carrot cultivars subjected to different levels of water supply. The experiment was conducted in a randomized block design, in a split-plot scheme with four replicates. Five irrigation depths were used in the plot, one to replace 100% of the crop's evapotranspiration (ETc), two in deficit (50 and 75% of ETc) and two in excess (125 and 150% of ETc). Four carrot cultivars were used in the subplots: Brasília, Alvorada, Esplanada, and Nantes. Two carrot cultivation cycles were carried out, the first lasting 121 d and the second lasting 103 d after sowing. The following variables were evaluated: total fresh mass of the plant, fresh carrot mass, carrot length, length of the aerial part, average carrot diameter, carrot volume, green shoulder, crop productivity, water productivity, and water potential of the plants. The Brasília carrot cultivar had better development and the Esplanada cultivar was less adapted to the studied environment. All carrot cultivars were affected by stress caused by excess and lack of water. Carrot irrigation must be carried out with a depth equal to 100% of the crop's evapotranspiration for the region and conditions similar to those of the present study.<hr/>RESUMEN El objetivo del presente estudio fue evaluar el desempeño agronómico de cultivos de zanahoria sometidos a diferentes niveles de suministro de agua. El experimento se realizó en un diseño de bloques, en un esquema de parcelas divididas con cuatro repeticiones. En la parcela se utilizaron cinco profundidades de riego, una para reponer el 100% de la evapotranspiración (ETc) del cultivo, dos en déficit (50 y 75% de ETc) y dos en exceso (125 y 150% de ETc). En las subparcelas se utilizaron cuatro cultivares de zanahoria: Brasília, Alvorada, Esplanada y Nantes. Se realizaron dos ciclos de cultivo de zanahoria, el primero de 121 d y el segundo de 103 d después de la siembra. Se evaluaron las siguientes variables: masa fresca total de la planta, masa fresca de zanahoria, longitud de zanahoria, longitud de la parte aérea, diámetro promedio de zanahoria, volumen de zanahoria, hombro verde, rendimiento del cultivo, productividad del agua y potencial hídrico en la planta. El cultivo de zanahoria Brasilia mostró mejor desarrollo y el cultivo Esplanada estuvo menos adaptado al ambiente estudiado. Todos los cultivos de zanahoria se vieron afectados por el estrés causado por el exceso y la falta de agua. El riego de zanahoria se debe realizar con una profundidad igual al 100% de la evapotranspiración del cultivo para la región y condiciones similares a las del presente estudio. <![CDATA[Correlations between soil properties and spectral index (healthy vegetation) in soybean crops]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300008&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Precision agricultural technologies, such as the use of spatial variability of soil properties, have been extensively studied for soybean cultivation. The objective of this study was to analyze the spatial variability of soil properties cultivated with soybean and to correlate the healthy vegetation (HV) spectral index with the bands B8A (classifying vegetation - 865 nm), B11 (measuring the moisture content of soil and vegetation - 1610 nm), B02 blue (useful for soil and vegetation discrimination - 490 nm). A sampling grid was installed for data collection in an area of 2,126.02 ha, with 270 regular points and 98 random points, totaling 368 points. For the soil, the contents of P (resin), K+, Ca2+, Mg2+, H+, Al3+, pH values, sum of bases (SB), cation exchange capacity (CEC), and base saturation were determined at a depth of 0.0 to 0.20 m. Most of the soil properties had exponential and spherical dependence. Clay percentages and Ca, Mg, and P contents had positive spatial correlation with the healthy vegetation spectral index (HV) while no spatial correlation was observed for pH, B, K, silt, sand, S, H+Al, Al, SB, and CEC. The sensor image used in this study in relation to HV showed good application for observing the spatial variability of the soil properties and soybean yield.<hr/>RESUMEN Las tecnologías de agricultura de precisión, como el uso de la variabilidad espacial en las propiedades del suelo, han sido ampliamente estudiadas para el cultivo de soya. El objetivo de este estudio fue analizar la variabilidad espacial de las propiedades del suelo cultivado con soya y correlacionarla con el índice espectral de vegetación saludable (VS), con las bandas B8A (clasificación de la vegetación (865 nm)), B11 (medición del contenido de humedad del suelo y la vegetación (1610 nm)), B02 azul (útil para la discriminación del suelo y la vegetación (490 nm)). La malla de muestreo se instaló para la recolección de datos en un área de 2,126.02 ha, con 270 puntos regulares y 98 puntos aleatorios, totalizando 368 puntos. Se determinaron en suelo los contenidos de P (resina), K+, Ca2+, Mg2+, H+, Al3+, valores de pH, suma de bases (SB), capacidad de intercambio catiónico (CIC), y saturación de bases en una muestra del suelo de 0.0 a 0.20 m de profundidad. La mayoría de las propiedades del suelo tuvieron dependencia exponencial y esférica. El porcentaje de arcilla y los contenidos de Ca, Mg y P mostraron una correlación espacial positiva con el índice espectral de vegetación saludable (VS) mientras que no se observó correlación espacial con los valores de pH, B, K, limo, arena, S, H+Al, Al, SB y CIC. La imagen del sensor utilizada en este estudio en relación con la VS mostró una buena aplicación para observar la variabilidad espacial de las propiedades del suelo y la producción de soya. <![CDATA[Weeds and compacted soil in the establishment of an urban garden using the biointensive approach: Experiences and limitations]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The interest of people in consuming their own agricultural products is on the rise, leading to an increase in the number of urban gardens established in Bogotá over the past years. These gardens operated using the biointensive method as a model for urban agriculture present an environmentally sustainable alternative. However, this system comes with challenges and limitations that may hinder the establishment of such a project. To test this, an urban garden focused on biosystems with high levels of agricultural biodiversity was established within a greenhouse of the Universidad Nacional de Colombia, Bogotá campus. This was carried out in an area with a covered and an uncovered section. A weed germination trial was conducted in planting containers, assessing the relative representation of weeds in two random samplings taken from different containers over a two-month measurement period and a previous soil analysis was realized to evaluate the physical and chemical conditions of the soil. Consequently, 13 weed species were identified in the soil bank of weeds, with Veronica spp. being the most relatively represented in both samplings. However, within the established orchard, the predominant plants were those belonging to the Poaceae family, such as Lolium temulentum and Cenchrus clandestinus. Finally, through the biointensive method and the addition of organic materials such as biochar and regular topsoil, soil properties like structure, porosity, and friability were improved. This, in turn, enabled better root development and the successful establishment of various cultivars in the garden.<hr/>RESUMEN El interés de las personas por consumir sus propios productos agrícolas va en aumento; esto ha conducido a un incremento del número de huertas urbanas establecidas en Bogotá durante los últimos años. Las huertas, explotadas mediante el método biointensivo como modelo de agricultura urbana, representan una alternativa sostenible desde el punto de vista medioambiental. Sin embargo, este sistema conlleva retos y limitaciones que pueden dificultar el establecimiento de un proyecto de este tipo. Para probarlo, se estableció un huerto urbano centrado en biosistemas con altos niveles de biodiversidad agrícola dentro de un invernadero de la Universidad Nacional de Colombia, sede Bogotá. Este fue llevado a cabo en un área con una sección cubierta y otra descubierta. Se preparó un ensayo de germinación de malezas en materas, evaluando la representación relativa de las malezas de dos muestreos aleatorios durante dos meses y se realizó un análisis de suelo previo para evaluar condiciones físicas y químicas del mismo. En consecuencia, se encontraron 13 especies de malezas en el banco de semillas de malezas del suelo, siendo Veronica spp. aquella con mayor representatividad relativa en ambos muestreos. Sin embargo, dentro de la huerta establecida, las plantas predominantes fueron aquellas pertenecientes a la familia Poaceae tales como Lolium temulentum y Cenchrus clandestinus. Finalmente, con el método biointensivo y adición de materia orgánica como biochar y tierra negra común, las propiedades como estructura, porosidad y friabilidad del suelo fueron mejoradas, permitiendo a su vez un mejor desarrollo radicular y el establecimiento de distintos cultivares en la huerta. <![CDATA[Assessing the impact of emerging technologies on sustainable fruit production: A systematic review of the literature]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300010&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Agriculture 4.0 refers to innovations in technological tools used in agriculture to achieve different objectives, such as adapting the supply chain to avoid waste, increasing productivity and collecting mass data through ICT (Information and Communication Technologies) to meet the growing food demand of the population. The objective of this study is to conduct a systematic literature review to evaluate the impact of emerging technologies on sustainable fruit production. Initially, a bibliographic search was conducted on the technologies currently implemented in agriculture; the Bibliometrix library of the R Studio software was used, and then an analysis of relevant scientific publications published in the last ten years was carried out through the VOSviewer® software, which allowed the construction and visualization of bibliometric networks. The results show Europe and China as the leading regions in technological development, while developing countries face economic and research limitations; in Colombia, the use of Agriculture 4.0 is focused on the implementation of satellite images for monitoring agro-climatic conditions. In summary, Agriculture 4.0 aims to achieve economic, social, and environmental sustainability in the agri-food sector through data-generating technologies to improve production, reduce costs, and ensure food safety and quality. However, there is a technology gap between developed and developing countries that affects the adoption of these innovations. More support is therefore needed from governments, academia, and the private sector to drive innovation, training, and adoption of these technologies, which can contribute to the economic, social, and environmental development of the country.<hr/>RESUMEN La Agricultura 4.0 se refiere a las innovaciones en las herramientas tecnológicas utilizadas en la agricultura para lograr diferentes objetivos, como la adaptación de la cadena de suministro para evitar el desperdicio, el aumento de la productividad y la recolección masiva de datos a través de las TIC (Tecnologías de la Información y la Comunicación), para satisfacer la creciente demanda de alimentos de la población. El objetivo de este trabajo es realizar una revisión bibliográfica sistemática para evaluar el impacto de las tecnologías emergentes en la producción frutícola sostenible. Inicialmente, se realizó una búsqueda bibliográfica sobre las tecnologías actualmente implementadas en la agricultura; se utilizó la biblioteca Biblio-metrix del software R Studio, y luego se llevó a cabo un análisis de las publicaciones científicas relevantes publicadas en los últimos diez años, a través del software VOSviewer® que permitió la construcción y visualización de redes bibliométricas. Los resultados muestran a Europa y China como las regiones líderes en desarrollo tecnológico, mientras que los países en desarrollo enfrentan limitaciones económicas y de investigación; en Colombia, el uso de la Agricultura 4.0 se centra en la implementación de imágenes satelitales para el monitoreo de las condiciones agroclimáticas. En resumen, la Agricultura 4.0 pretende lograr la sostenibilidad económica, social y ambiental del sector agroalimentario a través de tecnologías generadoras de datos para mejorar la producción, reducir costes y garantizar la seguridad y calidad de los alimentos. Sin embargo, existe una brecha tecnológica entre los países desarrollados y los países en desarrollo que afecta a la adopción de estas innovaciones. Por lo tanto, se necesita más apoyo de los gobiernos, el mundo académico y el sector privado para impulsar la innovación, la formación y la adopción de estas tecnologías, que pueden contribuir al desarrollo económico, social y medioambiental del país. <![CDATA[Factors associated with the adoption of technologies for avocado production systems]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300011&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The growth of avocado crops has led to an increase in technological needs and research to satisfy the demands of the value chain. There is a wide range of technologies applicable for this fruit crop, and there are challenges for transferring and adopting these processes. The objective of this work was to explore the determining factors in the adoption of technologies for avocado production systems and the perception of producers about these factors. For this, we carried out a socioeconomic characterization of avocado producers in Colombia including the recognition of the perception regarding technological adoption variables and an exploratory factorial analysis to evaluate the adoption factors based on the perception and technological level (TL). We found that some socioeconomic variables are related to the TL of the production systems. Meanwhile, perceptions regarding the adoption variables varied depending on the TL of the producers. Low TL presented a greater number of determinant variables in adoption decision-making. In contrast, for the medium and high levels of TL, adoption of technology was based on economic analysis. This research provides evidence for the effect of socioeconomic factors on the adoption of technologies in avocado production systems and shows how the perception of producers regarding these adoptions involves determinants associated with TL.<hr/>RESUMEN El crecimiento de los cultivos de aguacate ha provocado un aumento de las necesidades tecnológicas y de investigación para satisfacer las demandas de la cadena de valor. Existe una amplia gama de tecnologías aplicables a este frutal, y existen desafíos para transferir y adoptar estos procesos. El objetivo de este trabajo fue explorar los factores determinantes en la adopción de tecnologías para los sistemas de producción de aguacate y la percepción de los productores sobre estos factores. Para esto, realizamos una caracterización socioeconómica de los productores de aguacate en Colombia incluyendo el reconocimiento de la percepción sobre las variables de adopción tecnológica y un análisis factorial exploratorio para evaluar los factores de adopción en función de la percepción y el nivel tecnológico (NT). Encontramos que algunas variables socioeconómicas están relacionadas con el NT de los sistemas de producción. Mientras tanto, las percepciones sobre las variables de adopción variaron dependiendo del NT de los productores. El NT bajo presentó mayor número de variables determinantes en la toma de decisiones de adopción. En contraste, para los niveles medio y alto de NT, la adopción de tecnología se basó en el análisis económico. Esta investigación proporciona evidencia del efecto de los factores socioeconómicos en la adopción de tecnologías en los sistemas de producción de aguacate y muestra cómo la percepción de los productores respecto a estas adopciones involucra determinantes asociados al NT. <![CDATA[Exploring adoption factors of innovations in arracacha crop: A case study in Cajamarca, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300012&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Currently, the demand for new arracacha (Arracacia xanthor-rhiza Bancr.) varieties has increased in Colombia; however, yields are still below their potential. This is because farmers in the country still find it challenging to adopt innovations that allow them to improve both productivity and their income. Furthermore, there is limited information and scientific documentation on arracacha cultivation. Therefore, the aim of this study was to analyze the factors influencing the adoption of innovations for cultivating arracacha in the municipality of Cajamarca, Colombia, through a multivariate analysis. The research was carried out with 104 farmers, and surveys containing variables such as the productive activity dynamics and the profile of the farmer were applied. Two conglomerates (clusters) of adopters were created, and the innovation adoption index (INAI) was analyzed in eight categories, including 28 technologies. The factors that were most differentiated and significant were those related to the farm, such as management, organization and health indexes, as well as factors related to farmer characteristics, such as level of schooling.<hr/>RESUMEN Actualmente, la demanda por nuevas variedades de arracacha (Arracacia xanthorrhiza Bancr.) se ha incrementado en Colombia; no obstante, los rendimientos aún están por debajo de su potencial. Esto porque a los agricultores del país todavía se les dificulta adoptar innovaciones que permitan mejorar tanto la productividad como sus ingresos. Además, existe limitada información y documentación científica sobre este tema para el cultivo de la arracacha. Por lo tanto, el objetivo de este estudio fue analizar los factores que influyen en la adopción de innovaciones para el cultivo de la arracacha en el municipio de Cajamarca, Colombia, a través de un análisis multivariado. La investigación se llevó a cabo con 104 agricultores y se aplicaron encuestas que contenían variables de la dinámica de la actividad productiva y el perfil del agricultor. Se crearon dos conglomerados (clústeres) de adoptantes y se analizó el índice de adopción de innovaciones (INAI) en ocho categorías, incluyendo 28 tecnologías. Los factores que más se diferenciaron y tuvieron significancia fueron los grupos de aspectos relacionados con la finca, como los índices de administración, organización y sanidad, además de factores relacionados con rasgos del agricultor como el grado de escolaridad. <![CDATA[Characterization of the peasant economy in two small villages of Cundinamarca (Colombia): Case studies]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300013&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The peasantry is an important social conglomerate in Colombia due to its large participation in the production and supply of food for the cities. Its permanence and transformation are strongly linked to the influence of the economic and social development of its environment. This study aimed to analyze the economic characteristics of the peasants of the Roble Hueco and Rincón Santo villages in the municipalities of Bojacá and Zipacón, both located near the city of Bogotá in the department of Cundinamarca. The source of empirical information was 16 peasant families from both villages. The sampling was non-probabilistic and based on convenience. Information was collected through surveys, interviews (5), and observation. The results show that the participation of agricultural and agro industrial activities in the generation of family income was less than 50%. This also means that self-consumption had a lower percentage in monetary value. The small size (2.5-3.0 ha) of the productive units and families (2.25-2.75 persons) contributed significantly to this result. In the Rincón Santo Village (Zipacón), there was a higher income, but also a higher expenditure. In both villages, the peasant units generated a small surplus of monetary reserves.<hr/>RESUMEN El campesinado es un conglomerado social importante en Colombia por su gran participación en la producción y abastecimiento de alimentos a las ciudades. Su permanencia y transformación están fuertemente ligadas a la influencia del desarrollo económico y social de su entorno. Este trabajo se propone analizar las características económicas de los campesinos de las veredas Roble Hueco del municipio Bojacá y Rincón Santo del municipio Zipacón, ambas ubicadas cerca de la ciudad de Bogotá, en el departamento de Cundinamarca. Las fuentes de información empírica fueron 16 familias campesinas de ambas veredas. El muestreo fue no probabilístico y por conveniencia. La recolección de información se realizó a través de encuestas, entrevistas (5) y observación. Los resultados muestran que la participación de las actividades agropecuarias y agroindustria-les en la generación de ingresos de la familia fue menor al 50%. Eso determina también que el autoconsumo tenga un menor porcentaje en valor monetario. El tamaño pequeño (2.5-3.0 ha) de las unidades productivas y de las familias (2.25-2.75 personas) contribuyeron significativamente a este resultado. En la vereda Rincón Santo (Zipacón) se vio un mayor ingreso, pero también un mayor gasto. En ambas veredas las unidades campesinas generaron un pequeño excedente de reserva monetaria. <![CDATA[Structural, physicochemical, and pasting properties of native cassava (<em>Manihot esculenta)</em> and yam (<em>Dioscorea alata</em>) starch blends]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300014&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Starch blends are a technological alternative aimed at the development of starchy matrices that exhibit improvements in some physicochemical properties from interactions between their individual components. Native cassava and yam starches were mixed in different proportions and the effect of the blend on the structural, physicochemical, and pasting properties was evaluated. The viscosity behavior as a function of temperature revealed a significant non-additive effect on the pasting parameters of all the blends with respect to the individual native starches. Similarly, non-additive variations were evident in the crystallinity index of some mix ratios (NSB-2: 40.11%). Likewise, the difference in the amylose content of each native starch (20.88-25.66%) possibly exerted an effect on the resulting semicrystalline characteristics of the blends and the gelatinization behavior. Hence, the botanical origin and the proportion of starch blends play an important role in the behavior of the resulting physicochemical properties and in vitro digestibility. Polymeric blends were obtained with a low tendency to retrogradation and lower crystallinity index values compared to their native counterparts and a regulated water absorption capacity, all potentially desirable characteristics in the food industry.<hr/>RESUMEN Las mezclas de almidones son una alternativa tecnológica dirigida al desarrollo de matrices amiláceas que presenten mejoras en algunas propiedades fisicoquímicas a partir de interacciones entre sus componentes individuales. Por lo tanto, se mezclaron almidones nativos de yuca y ñame en diferentes proporciones y se evaluó el efecto de la mezcla sobre las propiedades estructurales, fisicoquímicas y de empastamiento. El comportamiento de la viscosidad en función de la temperatura reveló un efecto no aditivo significativo sobre los parámetros de pasta de todas las mezclas con respecto a los almidones nativos individuales. De manera similar, las variaciones no aditivas fueron evidentes en el índice de cristalinidad de algunas proporciones de mezcla (NSB-2: 40.11%). Asimismo, la diferencia en el contenido de amilosa de cada almidón nativo (20.88-25.66%) posiblemente ejerció un efecto sobre las características semicristalinas resultantes de las mezclas y el comportamiento de gelatinización. Por lo tanto, el origen botánico y la proporción de mezcla de almidón juegan un papel importante en el comportamiento de las propiedades fisicoquímicas resultantes y la digestibilidad in vitro. Se obtuvieron mezclas poliméricas con una baja tendencia a la retrogradación y valores de índice de cristalinidad más bajos en comparación con sus homólogos nativos y una capacidad de absorción de agua regulada, todas ellas características potencialmente deseables en la industria alimentaria. <![CDATA[Value chain approach for research on <em>Moringa oleifera</em> as a nutritional supplement in the human diet]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652023000300015&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Research in Cuba suggests a value chain approach for the production of Moringa oleifera that might identify the strengths and weaknesses that influence food production and the advantage of applying a value chain model to integrate the productive links. As part of these strengths, we established an evaluation of Moringa oleifera quality using analytical methods to diagnose the value chain of the industrial process as a nutritional supplement for human use, increase production and product quality, and improve manufacturing and production. Potentialities were found that diversified the products in different areas, demonstrated by the high content of metabolites that positively influence human health using products supplemented with moringa. An approach that applied the value chain defined the steps in moringa industrial processing that guaranteed and expanded the moringa product portfolio that impacted effectiveness, safety, and quality for the consume.<hr/>RESUMEN La investigación en Cuba sugiere un enfoque de cadena de valor para la producción de Moringa oleifera que podría identificar fortalezas y debilidades que influyen en la producción de alimentos y la ventaja de aplicar un modelo de cadena de valor para integrar los eslabones productivos. Como parte de estas fortalezas se estableció la valorización de la calidad de Moringa oleifera a través de métodos analíticos para el diagnóstico de la cadena de valor del proceso industrial como suplemento nutricional para uso humano e incrementar la producción, la calidad de los productos y mejorar su manufactura y procesos productivos. Se encontraron potencialidades que diversificaron los productos en diferentes ámbitos, evidenciadas por el alto contenido de metabolitos que influyen de forma positiva en la salud humana con productos suplementados con moringa. La aplicación de cadena de valor expuso los pasos del procesamiento industrial de la moringa que garantizan y amplían la cartera de productos de moringa con impacto en el consumidor en términos de efectividad, seguridad y calidad.