Scielo RSS <![CDATA[Vitae]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0121-400420190003&lang=en vol. 26 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[TOXINOLOGY IN COLOMBIA: CONTRIBUTIONS OF OPHIDISM/SCORPIONISM PROGRAM AND OTHER RESEARCH GROUPS]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042019000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Background: Toxinology is a sub-field of toxicology dedicated to studying toxins produced by animals, plants and, microorganisms. In Colombia, during the last thirty years, this area has been mainly investigated by Ophidism/Scorpionism Program of Universidad de Antioquia. However, some other research groups have also contributed to our knowledge of venoms and toxins, as well as their related effects and treatments. Objective: to highlight the most significant findings in toxinology made by the Ophidism/Scorpionism Program and other research groups in Colombia. Methods: 119 papers dealing with the history of ophidiology and toxinology in Colombia were collected and analyzed. Results: some useful terms are described to understand toxinology and its scope. Also, a brief history of ophidiology is presented, spanning from the discovery of America until present-day findings. Finally, an overall description of several results related to toxin isolation, characterization, antivenoms, clinical trials, description of new species, proteomic and transcriptomic, among others. The nineteens were characterized by the study of snakebites, their clinic manifestations, and the use of antivenoms. In addition, the ethnopharmacological studies of medicinal plants used in snakebite treatments began to be explored. The 2000s included the newly ethnopharmacology, toxin isolation, clinical trials, inhibitor studies, scorpion venom characterization, and scorpion stings features. Finally, from 2010 until today, proteomic and transcriptomic gave the most important findings. Conclusions: Toxinology works in Colombia have contributed to our knowledge about endemic species, clinical manifestations of snakebite and scorpion stings, and the development of new therapeutic agents. However, we invite Colciencias and other funding agencies to assign more resources to support a higher number of researchers in this field, since snakebite is considered a neglected tropical disease by the World Health Organization, which needs more attention from governments and scholars. Finally, the venoms of some species and their possible mode of action are still unknown to us. Besides, given the complexity of venoms, we are not yet aware of the potential use of toxins in current biomedicine. Thus, studies in toxinology must continue.<hr/>RESUMEN Antecedentes: La Toxinología es el campo de la Toxicología que estudia las toxinas producidas por animales, plantas y microorganismos. En Colombia, durante los últimos treinta años, los estudios realizados en esta área han sido desarrollados principalmente por el Programa de Ofidismo/Escorpionismo de la Universidad de Antioquia. Sin embargo, otros grupos de investigación también han contribuido en el conocimiento de venenos, toxinas, efectos y tratamientos. Objetivo: Destacar los hallazgos más relevantes en toxinología realizados por el Programa de Ofidismo Escorpionismo y otros grupos de investigación en Colombia. Métodos: Se recopilaron 119 artículos referentes a la historia de la ofidiología y la toxinología en Colombia. Resultados: Se describieron algunos términos útiles para el entendimiento de la toxinología y sus alcances. Se construyó una breve historia de la ofidiología que inicia con el descubrimiento de América y finaliza con hallazgos recientes. Se realizó una amplia descripción de varios resultados relacionados con el aislamiento y caracterización de toxinas, antivenenos, ensayos clínicos, descripciones de nuevas especies, proteómica y transcriptómica, entre otras. Así, la década de los noventa se caracterizó por el estudio de las mordeduras de serpientes, sus manifestaciones clínicas, el uso de antivenenos y la exploración de la etnofarmacología asociada a las mordeduras de serpiente. La década del 2000 incluyó nuevamente etnofarmacología, el aislamiento de toxinas, ensayos clínicos, estudios sobre inhibidores de toxinas, caracterización de venenos y picaduras de escorpión. Finalmente, desde 2010 hasta hoy, la proteómica y transcriptómica aportaron los hallazgos más importantes. Conclusiones: Los estudios de Toxinología en Colombia han contribuido al conocimiento de especies endémicas, manifestaciones clínicas de mordeduras de serpientes y picaduras escorpiones, y el desarrollo de nuevos agentes terapéuticos. No obstante, se invita a Colciencias y a otras agencias de financiamiento a apoyar la investigación en este campo, ya que es considerada una enfermedad tropical desatendida por la Organización Mundial de la Salud y necesita mayor atención por parte del gobierno e instituciones académicas. Además, dada la complejidad de los venenos, se desconoce el uso potencial de las toxinas en la biomedicina actual. Así, se deben continuar realizando estudios en toxinología. <![CDATA[VINEGAR OF ANDEAN BERRIES (<em>Vaccinium meridionale</em> SW): ANTIOXIDANT AND ANTIPROLIFERATIVE ACTIVITY IN COLON CANCER CELLS SW480]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042019000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Background: Vaccinium meridionale produces fruits with a high content of anthocyanins and polyphenols with great antioxidant capacity. Objective: produce vinegar from V. meridionale alcoholic beverages and to determine the content of bioactive antioxidant compounds, antioxidant capacity, and cytotoxic activity on colorectal cancer cells. Methods: Wine and vinegar samples were obtained by fermentation of V. meridionale berries juice, using three extractive processes: mechanical maceration (MAC), preheating to 80 °C (CAL) and a combination of both (MIX). During acetic fermentation, titratable acidity and acetic acid content were evaluated. Fermentation progress was recorded and compared by measuring the antioxidant potential by DPPH, FRAP, and ORAC. Polyphenols, anthocyanins and hydroxycinnamic acids were quantified. Finally, the antiproliferative activity of vinegar was evaluated in SW480 colon cancer cells. Results: In acetic fermentation, yield and productivity were independent of extraction, indicating that they do not affect the biotransformation of alcohol into vinegar. The alcoholic beverages showed the highest antioxidant activity; after acetic fermentation, a decrease in antioxidant potential was observed in all three extractive processes evaluated. The different vinegar obtained by CAL and MIX, showed the highest values of antioxidant activity, polyphenols, and anthocyanins. The inhibition of the antiproliferative activity of vinegar was dose-dependent and showed an IC50 of 536 μg/mL. Conclusions: The vinegar prepared from V. meridionale berries presented an outstanding antioxidant and antiproliferative activity. The reason is the contents of bioactive compounds and their antioxidant power, which may contribute to chemoprevention in secondary cancer prevention.<hr/>RESUMEN Antecedentes: Vaccinium meridionale produce frutos con alto contenido en antocianinas y polifenoles con elevada capacidad antioxidante. Objetivo: Producir vinagre a partir de bebidas alcohólicas de V. meridionale y determinar el contenido de compuestos bioactivos antioxidantes, capacidad antioxidante y actividad citotóxica sobre células de cáncer colorrectal. Métodos: Muestras de Vino y vinagre fueron obtenidas mediante fermentación del jugo de V. meridionale, usando tres procesos extractivos: maceración mecánica (MAC), precalentamiento a 80 °C (CAL) y una combinación de ambos (MIX). En la fermentación acética fueron evaluadas la acidez titulable y el contenido de ácido acético. Se registró y comparó la evolución de la fermentación midiendo el potencial antioxidante por DPPH, FRAP y ORAC. Se cuantificaron los polifenoles, antocianinas y ácidos hidroxicinámicos. Finalmente, la actividad antiproliferativa del vinagre fue evaluada en células de cáncer de colon SW480. Resultados: En la fermentación acética, el rendimiento y la productividad fueron independientes de la extracción indicando que no afectan la biotransformación del alcohol en vinagre. Las bebidas alcohólicas mostraron la mayor actividad antioxidante, después de la fermentación acética se observó una disminución del potencial antioxidante en los tres procesos extractivos evaluados. Los vinagres obtenidos por CAL y MIX, presentaron los mayores valores de actividad antioxidante, polifenoles y antocianinas. La inhibición de la actividad antiproliferativa del vinagre fue dosis dependiente y mostró un IC50 de 536 μg/mL. Conclusiones: El vinagre preparado a partir de bayas de V. meridionale presentó una excelente actividad antioxidante y antiproliferativa debido al contenido de compuestos bioactivos y poder antioxidante que puede contribuir a la quimioprevención en la prevención secundaria del cáncer.