Scielo RSS <![CDATA[Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0304-284720250001&lang=en vol. 78 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Agroindustrial Importance of Fruits and Vegetables]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000110919&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Influence of plant density on fruit and foliar nutritional composition for Hass avocado in Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000110921&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT This study aimed to determine the effect of plant density on avocado fruit and leaf nutritional composition in commercial orchard cv. Hass in the department of Antioquia, Colombia. The experimental design was a randomized complete block with three replicates. The treatments consisted of six plant densities (204, 278, 333, 400, 625, and 816 tree ha-1), and each experimental unit consisted of six 9-year-old trees. The 333 and 400 trees ha-1 plant densities presented the highest leaf concentrations of N, P, Ca, Mg, S, Zn, and B and fruits' lowest saturated fatty acid contents. The nutritional balance index for N, Ca, Mg, S, Fe, Mn, Zn, and B was significantly affected by plant densities. The plant density significantly does not affect K, Ca, S, and Fe concentration in fruits, and the percentage of avocado fruits by size showed no significant differences due to plant distances.<hr/>RESUMEN El presente estudio tuvo como objetivo determinar el efecto de la densidad de plantío sobre la composición nutricional de frutos y hojas de aguacate en un huerto comercial del cv. Hass en el departamento de Antioquia, Colombia. Se utilizó un diseño experimental bloques completos al azar con tres repeticiones. Los tratamientos consistieron en seis densidades de plantío (204, 278, 333, 400, 625 y 816 árboles ha-1) y la unidad experimental estuvo compuesta por seis árboles de 9 años de edad. Las densidades de plantas de 333 y 400 árboles ha-1 presentaron las mayores concentraciones foliares de N, P, Ca, Mg, S, Zn y B y los menores contenidos de ácidos grasos saturados en frutos. El índice de balance nutricional para N, Ca, Mg, S, Fe, Mn, Zn y B se vio afectado significativamente por las densidades de las plantas. La densidad de plantas no afectó significativamente la concentración de K, Ca, S y Fe en los frutos, y el porcentaje de frutos de aguacate por calibre no mostró diferencias significativas debido a las distancias de las plantas. <![CDATA[Impact of nutrient omission technique on the formation of a simple hybrid of corn (<em>Zea mays</em> L.)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000110935&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Due to the scarcity of information in Ecuador on the effect of nutrient omission in the fertilization of parents for the formation of a new maize hybrid, this research aimed to evaluate the impact of nutrient omission on the formation of a maize hybrid and its seed yield. The study was carried out at the Estación Experimental Tropical Pichilingue (EETP) del Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP), Los Ríos province, Ecuador. Six omission treatments were established -N, -P, -K, -Mg, -S, -B, complete fertilization (N, P, K, Mg, S, B), a treatment based on the application of a farmer and control. A randomized complete block design was used and the averages were differentiated using Tukey's test. The variables evaluated were: plant height (m), ear height (m), days to flowering, cob length (cm), cob diameter (mm), 100-seed weight (g), percentage of rotten ears, stem diameter (mm), stem and root lodging, chlorophyll levels, yield, partial productivity factor, agronomic efficiency and nutrient harvest index. The results obtained showed that the highest yield was obtained with the omission of the B (2,093 kg ha-1) fertilization plan causing a decrease of up to 42.02% in the partial productivity factor (PPF) and 425.14% of agronomic efficiency (AE) of the studied elements. Since the nutritional priorities of the parents of the corn hybrid had the sequence Mg&gt;N&gt;K=P&gt;S&gt;&gt;B.<hr/>RESUMEN Debido a la escasa información en el Ecuador sobre el efecto de la omisión de nutrientes en la fertilización de los progenitores para la formación de un nuevo híbrido de maíz, el objetivo de esta investigación fue evaluar el impacto de la omisión de nutrientes en la formación de un híbrido de maíz y su rendimiento de semilla. El estudio se realizó en la Estación Experimental Tropical Pichilingue (EETP) del Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP), provincia de Los Ríos, Ecuador. Se establecieron seis tratamientos de omisión de -N, -P, -K, -Mg, -S, -B, fertilización completa (N, P, K, Mg, S, B), un tratamiento basado en la aplicación de un agricultor (N, P, K) y un testigo. Se utilizó un diseño de bloques completos al azar y los promedios diferenciados mediante la prueba de Tukey. Las variables evaluadas fueron: altura de planta (m), altura de mazorca (m), días de floración, longitud de mazorca (cm), diámetro de mazorca (mm), peso de 100 semillas (g), porcentaje de mazorcas podridas, diámetro de tallo (mm), acame de tallo y de raíz; niveles de clorofila, rendimiento, factor parcial de productividad, eficiencia agronómica e índice de cosecha de nutrientes. Los resultados obtenidos mostraron que el mayor rendimiento se consiguió con la omisión de B (2.093 kg ha-1), esto debido a que su presencia en el plan de fertilización provoca disminución de hasta el 42,02% en el factor parcial de productividad (FPP) y 425,14% de eficiencia agronómica (EA) de los elementos estudiados. Siendo que las prioridades de nutrición de los parentales del híbrido de maíz, tuvieron la secuencia Mg&gt;N&gt;K=P&gt;S&gt;&gt;B. <![CDATA[Effect of foliar stimulant biofortified with bamboo in tomato cultivation yield ( <em><em>Solanum lycopersicum</em> L.)</em>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000110947&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Biostimulants promote the physiological balance of plants, favoring the expression of genetic potential to improve the production and quality of crops. This research aimed to evaluate the morphological and yield behavior with the application of a foliar stimulant biofortified with bamboo in two tomato hybrids, under semi-protected conditions. The research was carried out in the Las Piedras facility, Pedro Carbo canton, Guayas province, Ecuador. A completely randomized block experimental design with a 2x3 factorial arrangement with 4 repetitions was used. The treatments were: control, biostimulant and biostimulant + mineral fertilization (N). Morphological behavior and performance variables (t ha-1) were evaluated. The results obtained showed that with biostimulant treatment + mineral fertilization (N), the tomato plants with "Super Kalel" hybrid responded favorably in terms of morphological characteristics, with an average yield of 74 t ha-1. Therefore, the biofortified stimulant with bamboo improves the physiological processes of plants, which leads to good harvest yields.<hr/>RESUMEN Los bioestimulantes promueven el equilibrio fisiológico de las plantas, favoreciendo la expresión del potencial genético para mejorar la producción y calidad de las cosechas. El objetivo de esta investigación fue evaluar el comportamiento morfológico y de rendimiento con la aplicación de un estimulante foliar biofortificado con bambú en dos híbridos de tomate, bajo condiciones semiprotegidas. La investigación se realizó en el recinto Las Piedras, cantón Pedro Carbo, provincia del Guayas, Ecuador. Se utilizó un diseño experimental de bloques completamente aleatorio con arreglo factorial de 2x3 con 4 repeticiones. Los tratamientos fueron: testigo, bioestimulante y bioestimulante + fertilización mineral (N). Se evaluaron variables de comportamiento morfológico y rendimiento (t ha-1). Los resultados obtenidos mostraron que el tratamiento de bioestimulante + fertilización mineral (N), las plantas de tomate con el híbrido "Super Kalel" respondieron favorablemente en las características morfológicas, con un rendimiento promedio de 74 t ha-1. Por lo tanto, el estimulante biofortificado con bambú mejora los procesos fisiológicos de las plantas lo que conlleva a obtener buenos rendimientos de cosecha. <![CDATA[Effect of intercropping of cabbage, lettuce, parsley and chard on weed incidence and cabbage yield]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000110959&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The present study aimed to evaluate the effect of the association of cabbage, lettuce, parsley and chard on the incidence of weeds and cabbage yield parameters. The research was conducted on the Facultad de Ciencias Agrarias campus of the Universidad de Concepción, Paraguay. The treatments consisted of cabbage (T1), cabbage+lettuce (T2), cabbage+chard (T3), and cabbage+parsley (T4). The trial was laid out in Randomized Complete Block Design (RCBD) with four treatments and six replications, totaling 24 Experimental Units (EUs). Measurements included the percentage of weed incidence, cabbage yield (ton ha-1), and equatorial and polar diameter of the head (cm). These mean values were subjected to analysis of variance (ANOVA) and when significant differences were found between treatments, the mean comparison was performed using the Tukey test at 5%. No significant differences were recorded for cabbage yield, equatorial, and polar diameter (P&gt;0.05). It is concluded that the plant species used in this research in consortium with cabbage positively influenced reducing weed incidence and increasing cabbage yield, but did not significantly affect the equatorial and polar diameters of cabbage heads.<hr/>RESUMEN El presente trabajo tuvo como objetivo evaluar el efecto de la asociación de repollo, lechuga, perejil y acelga sobre la ocurrencia de malezas y parámetros de rendimiento del repollo. La investigación se realizó en el campus de la Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad de Concepción, Paraguay. Los tratamientos utilizados fueron repollo (T1), repollo+lechuga (T2), repollo+acelga (T3) y repollo+perejil (T4). El diseño utilizado fue el de parcelas subdivididas con cuatro tratamientos y seis repeticiones, totalizando 24 Unidades Experimentales (UE). Las determinaciones evaluadas fueron porcentaje de incidencia de malezas, rendimiento del repollo (ton ha-1) y diámetro ecuatorial y polar de la cabeza (cm). Estos valores fueron sometidos a un análisis de la varianza (ANOVA) y, cuando se encontraron diferencias significativas entre los tratamientos, la comparación de medias se realizó mediante la prueba de Tukey al 5%. No se registraron diferencias significativas para el rendimiento del repollo, el diámetro ecuatorial y polar (P&gt;0,05). Se concluye que las especies vegetales utilizadas en este estudio en consorcio con el repollo influyeron positivamente en la reducción de la incidencia de la maleza y en el aumento del rendimiento del repollo, pero no afectaron significativamente a los diámetros ecuatorial y polar del repollo. <![CDATA[Interference of <em>Conyza sumatrensis</em> on grain yield of soybean cultivars]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000110967&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Sumatran fleabane (Conyza sumatrensis) weed can be found in several different agricultural environments and impacts different crops, such as soybean and maize. This weed may have a substantial impact on soybean yield. The aim was to evaluate the interference of C. sumatrensis on the grain yield of soybean cultivars. Soybean cultivars were used with late or early maturity, under 0, 1, 2, 3, 4, 6, 8, and 10 plants m-2 of C. sumatrensis. The four trials, composed of the two cultivars in each of the growing seasons, were analyzed separately. Because differences were found to be significant using the F-test in the comparison between trials (P≤0.05). The yield was subjected to analysis of variance and F-test. A nonlinear, rectangular hyperbolic regression model was fitted. For the early maturity cultivar, infestation levels of 17.1 and 17 of plants m-2 in the 2016-2018 and 2017-2018 growing seasons, respectively, were required to cause a 50% yield loss. For late-maturity cultivars, the values were 6.3 and 7.0 in the 2016-2017 and 2017-2018 growing seasons, respectively. The yield reduction observed for the late-maturity cultivar was 12.54 and 13.72% per plant of C. sumatrensis, in the 2016-2017 and 2017-2018 growing seasons, respectively. The early maturity cultivar showed a reduction of 9.35 and 10.77% per plant, in the 2016-2017 and 2017-2018 growing seasons, respectively.Conyza sumatrensis that cannot be tolerated in soybean, because a single plant per m2 has great potential for reducing yield, from 9.35 to 13.72%.<hr/>RESUMEN La maleza rama negra (Conyza sumatrensis) se puede encontrar en varios entornos agrícolas diferentes y afecta a diferentes cultivos, como la soja y el maíz. Esta maleza puede tener un impacto sustancial en la productividad de la soja. El objetivo fue evaluar la interferencia de C. sumatrensis en la productividad de grano de cultivares de soja. Se utilizaron cultivares de soja con madurez tardía o temprana, bajo 0, 1, 2, 3, 4, 6, 8 y 10 plantas m-2 de C. sumatrensis. Los cuatro ensayos, compuestos por los dos cultivares en cada una de las cosechas, se analizaron por separado. Debido a que se encontraron diferencias significativas utilizando la prueba F en la comparación entre ensayos (P≤0,05). La productividad fue sometida a análisis de varianza y prueba F. Se ajustó un modelo de regresión no lineal, hiperbólico rectangular. Para el cultivar de madurez temprana, se necesitaron niveles de infestación de 17,1 y 17 plantas m-2 en las cosechas 2016-2018 y 2017-2018, respectivamente, para causar una pérdida de productividad del 50%. Para el cultivar de madurez tardía, los valores fueron de 6,3 y 7,0 en las cosechas 2016-2017 y 2017-2018, respectivamente. La reducción de la productividad observada para el cultivar de madurez tardía fue del 12,54 y 13,72% por planta de C. sumatrensis, en las cosechas 2016-2017 y 2017-2018, respectivamente. El cultivar de madurez temprana mostró una reducción del 9,35 y 10,77% por planta, en las cosechas 2016-2017 y 2017-2018, respectivamente. Conyza sumatrensis no puede tolerarse en la soya, porque una sola planta por m2 tiene un gran potencial para reducir la productividad, del 9,35 al 13,72%. <![CDATA[Effect of hydrothermal processing on the native starches of cassava (<em>Manihot esculenta</em>) and yam (<em>Dioscorea alata</em>)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000110977&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Currently, there is a need to develop starches with improved properties to enhance their applicability in food matrices. The effect of the hydrothermal treatment (HMT) on the physicochemical, morphological, and structural properties of native cassava and yam starches was evaluated. Native cassava and yam starches were subjected to low moisture (20 - 25%), a high temperature (90 °C), and a processing time of 4 hours. The results showed that HMT significantly decreased in cold water solubility (CWS), in cassava starch while increasing its water absorption capacity (WAC) and degree of crystallinity (DC). In contrast, yam starch displayed the opposite effects. Furthermore, the modification increased amylose content and paste stability. Additionally, microphotography revealed significant changes in granular morphology. In conclusion, hydrothermal treatment of tuber starches is a promising technology for improving the hydrophilic properties and pasting characteristics of cassava and yam starches, supporting the development of clean-label products.<hr/>RESUMEN En la actualidad, surge la necesidad de desarrollar almidones con propiedades mejoradas para aumentar su aplicabilidad en matrices alimentarias. Se evaluó el efecto del tratamiento hidrotérmico (HMT) sobre las propiedades fisicoquímicas, morfológicas y estructurales de los almidones nativos de yuca y ñame. Los almidones nativos de yuca y ñame se sometieron a baja humedad (20 - 25%), alta temperatura (90 °C) y un tiempo de procesamiento de 4 horas. Los resultados mostraron que el HMT disminuía significativamente la solubilidad en agua fría (CWS), al tiempo que aumentaba la capacidad de absorción de agua (WAC) y el grado de cristalinidad (DC) de los almidones de yuca. En cambio, en el ñame se produjo el efecto contrario. Además, la modificación aumentó el contenido de amilosa y la estabilidad de las pastas. Adicionalmente la microfotografía reveló cambios significativos en la morfología granular. En conclusión, el tratamiento hidrotérmico en almidones de tubérculos es una tecnología prometedora para mejorar las propiedades hidrofílicas y las características de empastamiento de los almidones de yuca y ñame, garantizando el desarrollo de productos de etiqueta limpia. <![CDATA[Microencapsulation of non-polar extracts of Colombian propolis via spray drying]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000110989&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The oily extracts of propolis are matrices with a high antiradical, reducing, and antimicrobial properties. However, because of their susceptibility to oxidizing agents (oxygen and light) that react with the environment and negatively affect bioactivity and sensory properties, their use remains limited. Oily extracts of Colombian propolis (OECP) were microencapsulated (MOECP) by spray drying using maltodextrin and Gum arabic as the wall material and the conservation of active principles and the control of the release of bioactive components were evaluated. The formulations of MOECP with a higher concentration of propolis extract and lower drying temperature exhibited higher bioactivity because of less degradation of metabolites and less production of prooxidant substances. The samples exhibited a high antioxidant, antiradical, and antimicrobial potential. However, polyphenols and carotenoids were lost. Mixtures of maltodextrin and Gum arabic were suitable for microencapsulation and more than 50% of the phenols and carotenoids in MOECP were preserved.<hr/>RESUMEN Los extractos oleosos de propóleos se han caracterizado por ser matrices con un alto poder antirradical, reductor y antimicrobiano. Sin embargo, debido a su susceptibilidad a los agentes oxidantes (Oxigeno y luz) que reaccionan con el medio ambiente y afectan negativamente su bioactividad y propiedades sensoriales han limitado su uso. Para preservar la protección de los principios activos y permitir la liberación controlada de sus componentes bioactivos, se evaluó la microencapsulación de extracto oleoso de propóleos proveniente del bosque húmedo premontano colombiano (EOPC) por medio de secado por aspersión (Spray Drying). Para tal fin fueron utilizados como materiales de pared maltodextrina y goma arábiga. Los EOPC microencapsulados (EOPCM) fueron analizados mediante análisis fisicoquímicos y microbiológicos. Los resultados indican que los EOPCM presentaron un alto potencial antioxidante, antiradical y antimicrobiano y las formulaciones con mayor concentración de EOPC y menor temperatura de secado tuvieron mayor bioactividad debido a una menor degradación de metabolitos y a la menor producción de sustancias pro-oxidantes. Se concluye que es posible elaborar EOPCM usando mezclas de maltodextrina y goma arábiga y se conserva más del 50% de los fenoles y carotenoides en la muestra del EOPC. <![CDATA[Functional characteristics and antimicrobial activity of supercritical CO<sub>2</sub> extracts from passion fruit (<em>Passiflora edulis</em>) seeds]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000111005&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The passion fruit seed is an important byproduct of the agroindustry, as it accounts for 15% of this fruit, so it is imperative to add value to these seeds. In this context, the present study aimed to evaluate the functional characteristics and antimicrobial activity of passion fruit seeds. Oil extraction was carried out using supercritical CO2 (SC-CO2) and supercritical CO2 with ethanol cosolvent (SC-CO2+et); both oils showed a similar fatty acid profile with a high content of polyunsaturated fatty acids (71.62 and 71.80%, respectively). The study of the functional quality of the oils showed low atherogenicity (AI) and thrombogenicity (TI) indices. The seed flour oil and the defatted passion fruit seed flour extract presented antimicrobial activity against Klebsiella oxytoca, Staphylococcus aureus and Proteus vulgaris. The ethanolic extract of flour defatted with CO2+ethanol (FDCE) obtained higher values of total phenolic compounds and antioxidant capacity by ABTS and FRAP. The present research provides the characterization of the functional properties of the passion fruit seed oils and the defatted seed, being data of interest for future applications of the passion fruit seed.<hr/>RESUMEN La semilla de maracuyá es un residuo agroindustrial importante, ya que representa el 15% de esta fruta, por lo que es imperativo añadir valor a estas semillas. En este contexto, el objetivo del presente estudio fue evaluar las características funcionales y actividad antimicrobiana de la semilla de maracuyá. La extracción de aceite se llevó a cabo utilizando CO2 supercrítico (SC-CO2) y CO2 supercrítico con cosolvente etanol (SC-CO2+et), ambos aceites mostraron un perfil de ácidos grasos similar con elevado contenido de ácidos grasos poliinsaturados (71,62 y 71,80%, respectivamente). El estudio de la calidad funcional de los aceites presentó índices de aterogenicidad (IA), trombogenicidad (IT) bajos. El aceite de la harina de semilla y el extracto de harina de semilla de maracuyá desgrasada presentaron actividad antimicrobiana frente a Klebsiella oxytoca, Staphylococcus aureus y Proteus vulgaris. El extracto etanólico de harina desgrasada con CO2+etanol obtuvo mayores valores de compuestos fenólicos totales y capacidad antioxidante por ABTS y FRAP. La presente investigación proporciona la caracterización de las propiedades funcionales tanto de los aceites de la semilla de maracuyá como la semilla desgrasada, siendo datos de interés para futuras aplicaciones de la semilla de maracuyá. <![CDATA[Evaluating the Andean blueberry (<em>Vaccinium meridionale</em> Swartz) powder in the preparation of ice cream: Improving the antioxidant capacity and the total phenolic content]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000111015&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT This study evaluated the content of total phenolic compounds, antioxidant capacity, and functional properties of an ice cream formulated from Andean blueberry (Vaccinium meridionale Swartz) powder. The antioxidant capacity of pulp and powder from Andean blueberry was performed by using ABTS*+ and DPPH methods. The blueberry powder was obtained by convection drying, and the rheological and thermal properties of the ice cream were determined by rotational rheology and differential scanning calorimetry (DSC), respectively. The stability of ice cream was evaluated at -15 °C during storage for 30 days, measuring color, texture, antioxidant capacity, and phenolic compounds. The results showed a moisture content of 77.64% (w.b), 13.59 oBrix, pH of 3.0, and titratable acidity of 1.35% for the Andean blueberry pulp. The color parameters L*(10.2), a*(3.5), and b*(7.4) indicated the typical dark-purple color of this fruit. Andean blueberry powder shows a moisture content of 5.20% (w.b), solubility of 58.24% in water, and color parameters’ values of L*(16.0), a*(16.9) and b*(8.1), with 1.43 mg GAE g-1 of total phenol, while, for the pulp, it was 4.31 GAE g-1. The antioxidant capacity ranged between 200 and 161 µmol TEs g-1 dry mass for pulp and from 56 to 49 µmol TEs g-1 dry mass for powder. Adding powder from Andean blueberry in the ice cream decreases overrun and delays the melting time. Finally, the ice cream showed good stability during storage time, keeping the color, and texture properties such as hardness, total phenolic compounds, and antioxidant capacity.<hr/>RESUMEN Este estudio evaluó el contenido de compuestos fenólicos totales, la capacidad antioxidante y las propiedades funcionales de un helado formulado a partir de polvo de arándano andino (Vaccinium meridionale Swartz) obtenido por secado convectivo. La capacidad antioxidante de la pulpa y del polvo se llevó a cabo utilizando los métodos ABTS*+ y DPPH. Las propiedades reológicas y térmicas del helado se determinaron mediante reología rotacional y calorimetría diferencial de barrido, respectivamente. Se evaluó la estabilidad del helado a -15 °C durante 30 días, se midió el color, la textura, la capacidad antioxidante y los compuestos fenólicos. Los resultados mostraron un contenido de humedad de 77,64% (b.h), 13,59 oBrix, pH de 3,0 y una acidez titulable de 1,35% para la pulpa. Los parámetros de color L*(10,2), a*(3,5), b*(7,4) mostraron el típico color púrpura oscuro de esta fruta. El polvo presentó un contenido de humedad de 5,2% (b.h), solubilidad en agua de 58,24% y los parámetros de color L* de 16,0, a* de 16,9 y b* 8,1, con 1,43 mg GAE g-1 de fenoles totales, mientras que en la pulpa fue de 4,31 GAE g-1. La capacidad antioxidante osciló entre 200 y 161 µmol TEs g-1 de masa seca para pulpa y entre 56 y 49 µmol TEs g-1 de masa seca para polvo. La adición de polvo de arándano andino disminuye el overrun y retrasa el tiempo de derretimiento. El helado mostró buena estabilidad durante el tiempo de almacenamiento, manteniendo el color, la dureza, los compuestos fenólicos totales y su capacidad antioxidante. <![CDATA[Evaluation of two milk replacers in the artificial rearing of Anglo-Nubian female goat kids]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000111025&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Dairy goat production is an alternative for rural development in Buenos Aires province, Argentina. Artificial rearing with milk replacers allows all goat milk to be intended for milking. Although this technology is widespread in cattle, more studies are needed in goats. The aim was to evaluate the artificial rearing of Anglo-Nubian female kids, according to two milk replacers: commercial small ruminant milk replacer (MR) vs. whole cow milk powder (MP). Milk replacers were offered until week 10 of life according to a protocol, complimenting it with solid food after week three. The following were evaluated: survival (SUR), live weight (LW), daily live weight gain (DLWG), age (week) in which the kids reached 10 kg (LW10) and multiplied by 2.5 their birth weight (BWx2.5), glycemia (GLY), diarrhea incidence (DI), and cost of milk replacer per kid (COST). SUR was 100% in both treatments. Despite detecting differences in LW in week six in favor of MP, both groups reached similar LW at the end of the rearing period. Results for DLWG, LW10, BWx2.5, and DI did not differ between treatments. There was no effect of treatment on GLY; however, age affected it. COST was lower for MR. It is concluded that, although both milk replacers allow similar and adequate growth of kids, the use of a milk replacer formulated for small ruminants significantly reduces the cost of artificial rearing.<hr/>RESUMEN El tambo caprino es una alternativa productiva para el desarrollo rural en la provincia de Buenos Aires, Argentina. La crianza artificial con lacto-reemplazantes permite destinar toda la leche al ordeñe. Si bien esta tecnología está ampliamente difundida en vacunos, son necesarios más estudios en caprinos. El objetivo fue evaluar la crianza artificial de cabritas Anglo-Nubian según dos lacto-reemplazantes: sustituto lácteo formulado para rumiantes menores (MR) vs. leche en polvo entera vacuna (MP). Los lacto-reemplazantes fueron ofrecidos hasta la semana 10 de vida según protocolo, complementándose a partir de la semana 3 con alimento sólido. Se evaluó: supervivencia (SUR), peso vivo (LW), ganancia diaria de peso vivo (DLWG), semana en que las cabritas alcanzaron 10 kg (LW10) y multiplicaron por 2,5 su peso al nacimiento (BWx2,5), glucemia (GLY), cuadros diarreicos (DI) y costo del lacto-reemplazante por cabrita (COST). SUR fue del 100% en ambos tratamientos. Pese a detectarse diferencias en el LW en la semana seis a favor de MP, al final del período de crianza, ambos grupos alcanzaron similar LW. Tampoco se encontraron diferencias entre los tratamientos para DLWG, LW10, BWx2,5 y DI. No hubo efecto del tratamiento sobre GLY, aunque hubo efecto de la edad. COST fue menor para MR. Se concluye que ambos lacto-reemplazantes permiten un crecimiento similar y adecuado de las cabritas. Sin embargo, la utilización del sustituto lácteo formulado para rumiantes menores disminuye significativamente los costos de la crianza artificial. <![CDATA[Physicochemical and mechanical characterization of Brosimum lactescens and Parkia discolor wood from Guaviare, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000111037&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Colombia has numerous wood species of great importance; however, information on many of these species is scarce. For this reason, the woods Guaimaro (Brosimum lactescens) and Dormidero negro (Parkia discolor) cultivated in Calamar (Guaviare) were studied, with the aim of determining their properties and enhancing their rational use. The evaluations were carried out following the Colombian Technical Standards NTC 290, 663, 701 and 784. Density was evaluated according to NTC 290; shrinkage and stability coefficient were determined following the NTC 701; the holocellulose content was according to the procedure of Wise, the lignin content and extractives were determined as described by TAPPI T 222 and T 204; the mechanical bending strength with NTC 663 and to calculate the parallel compression under the NTC 784. The Guaimaro is a very dense wood, dimensionally stable and of high resistance to bending and parallel compression being of optimal use for construction with extractives of 18.52%, holocellulose of 65.59% and lignin of 35.81%; it presents higher lignin contents than other species of the same genus. The Dormidero negro has a medium density, low dimensional stability, and low resistance to static bending and parallel compression. It is not suitable for construction, but it can be used for carpentry. The chemical composition was consistent with that of other species in the same genus, with extractives at 15.88%, holocellulose at 69.30%, and lignin at 31.77%. Expanding mechanicaltests, such as hardness and shear tests, is recommended, along with exploring treatments to enhance its properties.<hr/>RESUMEN Colombia cuenta con numerosas especies maderables de gran importancia; sin embargo, la información de muchas de estas especies es escasa. Por ello, se estudiaron las maderas Guaimaro (Brosimum lactescens) y Dormidero negro (Parkia discolor) manejadas en Calamar, Guaviare; con el objetivo de determinar sus propiedades y propender por su uso racional. Se evaluó la densidad siguiendo la Norma NTC 290; las contracciones y coeficiente de estabilidad se determinaron con la Norma NTC 701; los contenidos de holocelulosa mediante el procedimiento de Wise, el contenido de lignina y los extractivos se determinaron como se describe en TAPPI T 222 y T 204; la resistencia mecánica a flexión con la Norma NTC 663 y compresión paralela Norma NCT 784. El Guaimaro es una madera muy densa, muy estable dimensionalmente y de alta resistencia a la flexión y compresión paralela, siendo de óptimo uso para construcción; con extraíbles de 18,52%, holocelulosa de 65,59% y lignina de 35,81%; presenta mayores contenidos de lignina que otras especies del mismo género. El Dormidero negro presentó mediana densidad, poco estable dimensionalmente, de baja resistencia a la flexión estática y a la compresión paralela, no aptas para construcciones, si para la ebanistería; la composición de contenidos químicos fue igual a otras especies del mismo género, extraíbles 15,88% holocelulosa 69,30% y lignina 31,77%. La composición química fue coherente con la de otras especies del mismo género, con un 15,88% de extractivos, un 69,30% de holocelulosa y un 31,77% de lignina. Se recomienda ampliar las pruebas mecánicas, como las de dureza y cizallamiento, y estudiar tratamientos para mejorar sus propiedades. <![CDATA[The growth and yield of cocoyam (<em>Colocasia esculenta</em> (L.) Schott) as affected by storage methods]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472025000111047&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Cocoyam (taro) (Colocasia esculenta) is an important tropical crop that requires minimal inputs compared to yam. However, increasing its production to meet the growing population's food demand is hindered by the susceptibility of planting materials to rotting in the field before the next season. While reports on storage conditions for cocoyam cormels are available, information on the storage of corms (propagules) remains limited. Hence, this study assessed simple storage methods and the field performances of corms stored under these methods at the Ayepe research field of the University of Ibadan, Ibadan, Nigeria in 2019. Corms stored under shade, in pits, and on raised platforms were evaluated in a completely randomized design with three replicates. On the field, freshly harvested corms (S1), corms stored under shade (S2), corms stored in pits (S3) and corms stored on raised platforms (S4) were evaluated in a randomized complete block design with three replicates. The results indicated that weight loss and storage efficacy differed significantly (P&lt;0.05) among the storage conditions. Weight loss ranged from 8.95 (S2) to 29.87% (S4), while storage efficacy ranged from 71.20 (S4) to 91.20% (S2). Corm emergence was significantly higher in S2 compared to S4 at 2 and 4 weeks after planting but was similar to the other treatments. Propagule storage conditions had no significant influence on cocoyam growth and yield. However, cormel yields for S1, S2, S3 and S4 were 7,483, 6,625, 6,729 and 6,208 kg h-1, respectively. Corms stored under shade or in pits were, therefore, recommended.<hr/>RESUMEN El cocoyam (taro) (Colocasia esculenta) es un importante cultivo tropical que requiere unos insumos mínimos en comparación con el ñame. Sin embargo, el aumento de su producción para satisfacer la creciente demanda de alimentos de la población se ve dificultado por la susceptibilidad de los materiales de siembra a pudrirse en el campo antes de la siguiente temporada. Aunque existen informes sobre las condiciones de almacenamiento de los cormos de cochayama, la información sobre el almacenamiento de los cormos (propágulos) sigue siendo limitada. Por lo tanto, este estudio evaluó métodos de almacenamiento simples y el rendimiento de campo de los bulbos almacenados con estos métodos en el campo de investigación Ayepe de la Universidad de Ibadan, Ibadan, Nigeria en 2019. En el campo, se evaluaron cormos recién cosechados (S1), cormos almacenados bajo sombra (S2), cormos almacenados en fosas (S3) y cormos almacenados en plataformas elevadas (S4) en un diseño de bloques completos al azar con tres repeticiones. Los resultados indicaron que la pérdida de peso y la eficacia del almacenamiento difirieron significativamente (P&lt;0,05) entre las condiciones de almacenamiento. La pérdida de peso osciló entre 8,95 (S2) y 29,87% (S4), mientras que la eficacia de almacenamiento varió entre 71,20 (S4) y 91,20% (S2). La emergencia de cormos fue significativamente mayor en S2 en comparación con S4 a las 2 y 4 semanas después de la siembra, pero fue significativamente mayor en S2 en comparación con S4, similar a los otros tratamientos. Las condiciones de almacenamiento de los propágulos no tuvieron influencia significativa sobre el crecimiento y rendimiento del cocoyam. Sin embargo, los rendimientos de cormel para S1, S2, S3 y S4 fueron 7.483, 6.625, 6.729 y 6.208 kg h-1, respectivamente. Por lo tanto, se recomendó almacenar los bulbos bajo sombra o en fosas.