Scielo RSS <![CDATA[Acta Agronómica]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0120-281220130004&lang=pt vol. 62 num. 4 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[<b><i>Thermal and structural characterization of starches from different potato varieties</i></b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122013000400001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Utilizando análisis fisicoquímico, estructural y térmico, se evaluaron almidones de las variedades de papa Parda Pastusa (P), Tuquerreña (T), ICA Huila (IH), ICA Puracé (IP), ICA Única (IU), Criolla Latina (C) y R-12 (R), cultivadas en el departamento de Boyacá, Colombia. En cada una de ellas se determinaron los contenidos de ceniza y proteína siguiendo métodos de la AOAC, humedad utilizando un analizador, estructura cristalina mediante difracción de rayos-X (DRX) y propiedades térmicas utilizando calorimetría diferencial de barrido (DSC). Se encontraron diferencias significativas (P < 0.05) entre los contenidos de humedad en almidones. El almidón de la variedad IU presentó el mayor contenido de ceniza y el de la variedad T, el menor. Los difractogramas mostraron para todas las variedades patrones de cristalinidad tipo B; no obstante el almidón de las variedades IP, P, IU, T y IH presentó un patrón más cristalino que el de las variedades C y R. Los termogramas de los almidones mostraron el primer y segundo pico endotérmico, entre 123 y 163 J/g y entre 141 y 213.3 J/g, respectivamente, para las variedades IP, P, IU, T y IH; mientras que para los almidones de las variedades C y R estos valores fueron entre 68 y 77 J/g y entre 334 y 358 J/g, respectivamente.<hr/>Physicochemical, structural and thermal analysis of different starch potato grown in Boyacá, Parda Pastusa (P), Tuquerreña (T), ICA Huila (IH), ICA Puracé (IP), ICA Unica (IU), Criolla Latina (C) and R-12 (R) were evaluated. Protein and ashes content were measured using AOAC methods; moisture was obtained by a moisture analyzer, crystal structure by X-ray diffraction (XRD) and thermal properties using differential scanning calorimetry (DSC). There are significant differences between starches (p <0.05), grouping them into those with high and low moisture content. Starch IU variety had the highest ash content and the variety T, the smallest. For all samples, the diffractograms show patterns of crystallinity type B. However, the IP starch varieties, P, IU, IH and T show a better crystallinity than those standard varieties C and R. For IP varieties, P, IU, T and IH, the first and second, endothermic peak in the thermograms appear between 123-163 J/g, and 141-213.3 J/g, respectively, while for starch varieties R and C is among 68-77 J/g and 334-358 J/g, respectively. <![CDATA[<b>Calculation of the resistance to penetration in aloe vera (Barbadenses Miller ) leaves</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122013000400002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Para caracterizar la resistencia a la penetración de hojas de aloe vera, variedad Barbadenses Miller, se diseñó una máquina y se establecieron los protocolos de medición para desplazamiento y fuerza necesarios para medir la resistencia a la penetración en tres puntos diferentes de las hojas. Los resultados mostraron que no existe una relación lineal entre el desplazamiento del indentador en la hoja y la fuerza de penetración. Por otro lado, se encontró que no existen diferencias en los valores de la fuerza de penetración al evaluar ésta en distintos puntos para una misma hoja. Se hallaron diferencias en los valores obtenidos entre hojas diferentes, lo que permite suponer que existe influencia de las características dimensionales de las hojas en el valor de la fuerza de penetración. Los valores máximos obtenidos para la fuerza de penetración variaron entre 22 y 27 N, para una velocidad de avance de la herramienta de 2.6 mm/s.<hr/>The research was conducted in order to mechanically characterize aloe vera leaves, of the Barbadenses Miller variety, to do this a specialized machine was designed, measurement protocols to estimate displacement and force were established and tests for evaluating the penetration strength were performed.; three different areas of the leaves were tested. In the results obtained are evidence that there is no linear relationship between the movement of the indenter into the leaf and the penetration force. On the other hand, it may be concluded that there are no significant differences in the values of the penetration force, when evaluating this at different points to one leaf; differences are exhibited in the values obtained among different leaves, which seems to suggests that there isn't influence of the dimensional characteristics of the leaves on the value of the penetration force. <![CDATA[<b>Time of storage of corm age and its effect on the growth and production of the plantain (<i>Musa</i> AAB) Dominico Harton</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122013000400003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó el efecto del tiempo de almacenamiento del material de siembra sobre el crecimiento y producción del plátano (Musa AAB), utilizando cormos de plantas sanas libres de tejido necrosado.La mitad de ellos fueron sumergidos durante 60 min en una solución de 15 g de carbofurán y 20 g de manzate en 10 L de agua, después de lo cual tanto los cormos tratados como los no tratados fueron colocados sobre el suelo y cubiertos con hojas frescas de plátano. Cada semana, durante un período de 6 semanas, se tomó la cantidad necesaria de cormos para plantar a una distancia de 3m entre surcos y 2m entre plantas, en un diseño de parcelas divididas con cuatro repeticiones y 10 plantas por repetición. En floración se hicieron registros de altura de planta, diámetro del pseudotallo, número de hojas funcionales presentes y hojas jóvenes manchadas; en cosecha se registró el peso de los racimos y se calculó el peso promedio del dedo en cada uno de ellos. Se encontró que el almacenamiento del cormo reduce el crecimiento de la planta sin afectar la severidad de la Sigatoka del plátano, igualmente reduce de forma severa y significativa el peso del racimo y el tamaño de dedo; no obstante, el tratamiento preventivo del cormo tiene efecto positivo en el crecimiento y producción de la planta, aunque no reduce el daño causado por el envejecimiento del material de propagación.<hr/>To evaluate the effect of the time of storage of propagation material on growth and production of plantain, corms were extracted from healthy plants and were peeled to eliminate roots and necrosed tissue. The half of themwas submerged during 60 minutes in a solution on basis of 15g of Carbofuran an 20g of Manzate in 10 L of water, after which, all of the corms, chemically treated and non-treated, were disposed on de soiland covered with plantain fresh leaves.Each week, during a period of 6 weeks, the required quantity of corms was taken to be planted at 3m between rows and 2m between plants in an experimental design of split plots, with four replicates and 10 plants per replication. At flowering registers of plant height, pseudostem diameter, number of functional leaves and the youngest spotted leaf were made; at harvest bunch weight was registered and the average finger weight was calculated. It was found thatstorage of the corm reduces plant growth but not affect the Sigatokas’ severity; that bunch and finger weights are severe and significantly reduced and that corm preventive treatment has positive effects on plant growth and production but not reduces the damage caused by propagation material storage. <![CDATA[<b>In vitro clonal propagation and cutting rooting of native cotton (<i>Gossypium barbadense</i> L.)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122013000400004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este trabajo se evalúo el efecto de reguladores de crecimiento en la propagación clonal in vitro y el efecto de diferentes soluciones nutritivas y reguladores de crecimiento en el enraizamiento de estacas de algodón (Gossypium barbadense). En el enraizamiento se evaluó el efecto del agua corriente, las soluciones nutritivas de Knop y Knudson y los reguladores de crecimiento AIA, AIB y floroglucinol sobre estacas obtenidas de las zonas apical, media y basal de la planta. En la combinación ANA 0.1 mg/lt - BAP 1.0 y 2.0 mg/lt, después de 30 días de cultivo in vitro, se alcanzó la mayor elongación de brotes (38.1 y 30.7 mm) y número de nudos formados (4.1 y 3.4); el mejor enraizamiento se observó con AIA 0.2 mg/lt formando 3.6 raíces. El enraizamiento de estacas, con brotes formados (40 y 50%), fue mayor cuando se utilizó el tercio medio y superior, tanto en agua corriente como en la solución de Knop y únicamente suplementados con AIB 25 y 50 mg/lt.<hr/>In order to develop a system of vegetative propagation for Gossypium barbadense, woody species used in textiles and medicine in the ancient pre-Columbian cultures of Peru, was studied in vitro clonal propagation and rooting of cuttings. In in vitro clonal propagation, was evaluated the effect of several growth regulators on the elongation and rooting of shoots and nodal segments. In the rooting of cuttings was evaluated the effect of tap water, Knop and Knudson solutions with growth regulators IAA, IBA and phloroglucinol on cuttings obtained from the apical, middle and basal region. In the combination NAA 0.1 mg/L, BAP (1.0 and 2.0 mg/L), after 30 days of in vitro culture, shoots reached 38.1 and 30.7 mm of elongation, with 4.1 and 3.4 nodes formed; the rooting was observed with IAA 0.2 mg/L reached 3.6 roots formed. Cuttings of the middle and upper thirds of the plant, with sprouting of 40 and 50%, showed higher rooting in both tap water and Knop solution supplemented with only IBA 25 and 50 mg/L. <![CDATA[<b>Evaluation of the gastric emptying time of white cachama <i>Piaractus brachypomus</i> (Cuvier, 1818), using different feeding and fasting frequencies</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122013000400005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este estudio estima el tiempo de vaciado del estómago de la cachama blanca (Piaractus brachypomus) en el día de comienzo regular de alimentación posterior a un periodo de ayuno. Para el efecto, se recolectaron muestras de contenido estomacal en periodos de dos horas después del suministro de alimento (9:30 y 15:30 h) hasta el primer indicio de vaciado. Se utilizaron cachamas con un peso de 360 ± 12 g dispuestas en cuatro tratamientos: (1) T1 = alimentación a saciedad durante 5 días y ayuno de 2 días, (2) T2 = alimentación a saciedad durante 6 días y ayuno de 1 día, (3) T3 = alimentación a saciedad durante 7 días, y (4) TC = alimentación siguiendo las tablas recomendadas por el fabricante del alimento. El análisis de datos se realizó mediante ANOVA de medidas repetidas, empleando como factores el tratamiento y el tiempo de vaciado, siendo cada repetición la unidad experimental. Las cachamas del tratamiento T1 presentaron mayor cantidad de alimento en el estómago en los muestreos posteriores al suministro de la primera y segunda ración. A diferencia del tratamiento T1, en los demás las cachamas vaciaron su contenido en el estómago en el periodo comprendido entre la primera y la segunda ración de alimentación y en el periodo posterior a la segunda ración. Por tanto, cuando el contenido estomacal fue mayor, debido a un mayor consumo de alimento en la ración, como en el caso del tratamiento (T1), el tiempo necesario para vaciar el estómago de las cachamas se incrementó.<hr/>The study measured the time necessary to complete emptying of the stomach of white Cachama (Piaractus brachypomus) starting on the day regular feeding subsequent to a starvation period. Samples were collected from stomach contents in periods of 2 hours after feeding (9:30 y 15:30 h) until the first sign of emptying. The cachama weighing was 360 ± 12 g; designing four treatments: (1) T1 = feed to satiation for 5 days and starvation for two days, (2) T2 = feed to satiation for 6 days and starvation for one day, (3) T3 = feed to satiation for 7 days, and (4) TC = restricted feeding table recommended by the manufacturer, 7 days a week. Data analysis was performed using repeated measures ANOVA, using as factors the treatment and emptying time, with each repetition as the experimental unit. Unlike the T5 treatment, in other cachama emptied its contents into the stomach from the time period between the first and the second ration of food and in the period after the second ration. Therefore, when the stomach content was higher due to a higher feed intake in the diet, as in the case of treatment (T5), the time required to empty the stomach of cachama increased. <![CDATA[<b>Bromatological characterization plants species and by-products in the humid tropic of Colombia</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122013000400006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se determinó el potencial nutritivo para especies pecuarias de recursos locales existentes en el municipio de Quibdó, departamento del Chocó (Colombia), teniendo en cuenta la composición bromatológica y digestibilidad in vitro de la materia seca (DIVMS) en hojas de árbol del pan (Arthocarpus altilis Z.), pacó (Gustavia superba Kunth.) y achín (Colocasia esculenta Linn), cáscaras del fruto de chontaduro (Bractris gasipaess Kunth.) y de plátano (Musa paradisiaca L.). El análisis bromatológico incluyó materia seca (MS), proteína bruta (PB), ceniza (Cen), fibra detergente ácida (FDA), fibra detergente neutra (FDN), lignina detergente ácida (LDA) y energía bruta (EB). Las hojas de achín y de árbol del pan presentaron los contenidos más altos de PB (27.78 y 19.38%) y de EB (3911 y 3981 cal/g, respectivamente). Los valores de DIVMS más altos se presentaron en cáscaras de chontaduro (78.9%) y hojas de achín (68.6%). En general, los recursos en estudio presentan valor nutritivo similar al de forrajes cultivados, por tanto, son una alternativa posible para la sustitución parcial de materias primas costosas en dietas para animales de granja.<hr/>Nutritional potential was determined for livestock species of local resources attending it's chemical composition and digestibility proves in vitro of the dry matter (DIVDM) in leaves of Árbol del pan (Arthocarpus altilis Z.), pacó (Gustavia superba Kunth) and achín (Colocasia esculenta Linn), chontaduro shells (Bactris gasipaes Kunth) and banana shells (Musa paradisiaca L). Bromatological analyses included dry matter (DM), crude protein (CP), ash, acid detergent fiber (ADF), neutral detergent fiber (NDF), lignin fiber (ADL) and gross energy (EB). Higher raw protein percentages (CP) and gross energy (GE) for Achín leaves, and Árbol del pan leaves with 27.78, 19.38% and 3911 and 3981 cal/g, consecutively, whereas DIVDM values were better for chontaduro shells and Achín leaves with 78.9 and 68.6%, respectively. In general, the resources at study show a nutritional value similar to the cultivated fodder, therefore, could be created a viable alternative to partial substitution to expensive source material in diets for farm animals. <![CDATA[<b>Fractionation and quantification of organic matter in Andisols under different production systems</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122013000400007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En Andisoles de los municipios de Cajibío, departamento del Cauca y Sevilla, Valle del Cauca, Colombia, se evalúo el efecto del uso del suelo con sistemas de bosque; guadua (Guadua angustifolia K.); cultivo de café (Coffea arabiga var. Caturra) a plena exposición, con sombra de guamo (Inga sp.) y sombra de nogal (Cordia alliodora); y pastura de brachiaria (Brachiaria decumbens) sobre diferentes formas de la materia orgánica (M.O.). Para el efecto en Cauca se tomaron muestras de un Typic Melanudand localizado a 1740 m.s.n.m. utilizado con los cinco primeros sistemas de cultivos, y en Sevilla de un Typic Haplustand en 1660 m.s.n.m en pasturas de brachiaria. Los suelos de ambos sitios fueron caracterizados por sus propiedades físicas (humedad higroscópica, densidad aparente, distribución de partículas, estabilidad de agregados y tamaño de arenas), y químicas (capacidad de intercambio catiónico, pH, % carbono orgánico). Las sustancias húmicas se obtuvieron con extracción secuencial en soluciones (0.1 N) de tetraborato, pirofosfato e hidróxido de sodio, previa separación granulométrica por tamizado en húmedo; igualmente se purificaron y caracterizaron los ácidos húmicos y fúlvicos por diferentes técnicas analíticas y espectroscópicas. En ambos suelos, se encontraron diferencias (P < 0.05) en las propiedades tanto físicas como químicas por efecto del uso y tipo de suelo. La mayor acidez se presentó en el Typic Melanudand (pH < 5.5); mientras que en el Typic Haplustand se observaron cambios bruscos en pH por el uso del suelo pasando de ligeramente ácidos (6.2) a fuertemente ácidos (< 5.5). El Typic Melanudand presentó mayores contenidos de carbono orgánico. En ambos suelos, el contenido de M.O. humificada fue mayor que el de M.O. fresca. Los rendimientos en extracción de las sustancias húmicas variaron con el uso del suelo, con predominio de huminas sobre sustancias húmicas extraíbles. Las relaciones E4/E6 mostraron diferencias por uso y tipo de suelo para ácidos húmicos y fúlvicos. Los índices de hidrofobicidad fueron &gt; 1 en ácidos húmicos y < 1 en fúlvicos. Los ácidos húmicos con mejor grado de condensación se encontraron en el Typic Melanudand.<hr/>In Andisols of the Cajibio municipalities, Cauca department and Sevilla, Valle del Cauca department, Colombia, the effect of soil use with forest Systems was evaluated, guadua (Guadua angustifolia K.), coffee crops (Coffea arábiga Caturra cultivar), with total sun exposure, shaded with guamo (Inga sp), walnut tree shadow and Brachiaria pasture over different organic matter compounds. Soil samples were taken in a Typic Melanudand located in the Cauca department to 1740 m.a.s.n. and a Typic Haplustand in Sevilla, Valle del Cauca, department to 1660 m.a.s.n. Soils were characterized by determination of physical and chemical properties; humic substances were obtained with sequential extraction solutions tetraborate, pyrophosphate and sodium hydroxide prior granulometric separation by wet sieving. Then purified and characterized humic and fulvic acids by different analytical and spectroscopic techniques. Were found significantly differences in the properties evaluated by the effect of the use and soil type. The higher acidity was performed at the Typic Melanudand (pH < 5.6). Typic Haplustand shows abrupt changes in going from slightly acidic pH (6.2) to highly acidic (< 5.5) by the change in land use. Typic Melanudand had higher organic carbon content. The humus was highert han fresh in both soils, yields on extraction of humic substances changed with soil use and content of humic acids was higher than the fulvic acids. Relations among both compounds showed differences E4/E6 use and soil type for humic and fulvic acids. Hydrophobicity indices were higher than 1.0 than humic acids and fulvic acids lower than 1.0. Acid fulvic performs a greatest condensation degrees in the Typic Melanudand soil. <![CDATA[<b>Temporal variation in arbuscular mycorrhizal fungi colonization of <i>Bactris gasipaes</i> Kunth in Buenaventura, Colombia</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122013000400008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The peach palm Bactris gasipaes is an important tropical agricultural crop cultivated for the fruits and heart of palm. We evaluated the levels of root colonization, soil spore count and morphotypes of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) associated with cultivated B. gasipaes in the rural areas of Citronela and Zabaletas, municipality of Buenaventura, Department of Valle del Cauca, Colombia, during three evaluation periods 2006 - 2007, to determine the influence of rainfall on the AMF colonization. The percentages of root colonization in Citronela varied between 58% and 90% while in Zabaletas root colonization varied between 63% and 79%. The average spore number in 50 g of wet soil per sample was higher in Citronela (244.6 ± 116.0 SD) compared with that in Zabaletas: 50.3 ± 24.1 SD). Twenty two morphotypes of AMF were identified from soil spores. Glomus was the most abundant mycorrhizal fungi genus in both localities, but Scutelospora was also detected. This study showed both geographic and temporal variation in mycorrhizal parameters in an important crop for the wet tropical agriculture.<hr/>El chontaduro Bactris gasipaes es un cultivo tropical importante del cual se cosechan los frutos o los palmitos. En el estudio se evaluaron los niveles de colonización de las raíces, se realizaron conteos de esporas en el suelo y la identificación de morfotipos de hongos micorrízicos arbusculares (HMA) asociados a cultivos de B. gasipaes en el áreas rural de Citronela y Zabaletas, municipio de Buenaventura, Departmento de Valle del Cauca, Colombia, durante tres periodos de entre 2006 y 2007, para determinar la influencia de la pluviosidad en la colonización de HMA. Los porcentajes de colonización en Citronela variaron entre 58% y 90% mientras que en Zabaletas la colonización de raíces varió entre 63% y 79%. El número promedio de esporas en 50 g de suelo húmedo fue mayor in Citronela (244.6 ± 116.0 SD) que en Zabaletas (50.3 (± 24.1 SD). Se identificaron 22 morfotipos de HMA del suelo asociado a las palmas de de B. gasipaes. Glomus fue el género de hongos micorrízico más abundante en ambas localidades, pero Scutelospora también fue detectado. Este estudio demuestra la existencia de variación geográfica y temporal en parámetros micorrízicos en un cultivo importante para la agricultura del trópico húmedo. <![CDATA[<b>Exploration of the genetic variability of yellow passion fruit (<i>Passiflora edulis</i> f. <i>flavicarpa</i> Degener) as basis for a breeding program in Colombia</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122013000400009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El maracuyá es uno de los principales frutales del Neotrópico y en Colombia existen cerca de 6000 ha cultivadas con esta fruta, con una producción de 90,000 t/año. No obstante este potencial, los cultivos presentan graves problemas fitosanitarios y degeneración genética, lo que se manifiesta por una reducción de la vida útil de la plantación. El objetivo de esta investigación fue evaluar el grado de variabilidad genética del maracuyá cultivado en Colombia como base para un programa de fitomejoramiento. Las recolecciones se realizaron en los departamentos de Antioquia, Caldas, Cauca, Huila, Tolima y Valle del Cauca mediante una selección masal participativa con los productores. En cada cultivo, se seleccionaron diez frutos al azar (calidad extra) de las plantas más sobresalientes por productividad y sanidad, en las cuales se registró la incidencia de insectos plaga y enfermedades. Los frutos fueron caracterizados con 11 variables fisicoquímicas y analizados mediante la descomposición de la varianza (univariado) y el análisis de clasificación (neighbour joining). Los resultados mostraron que los trips (Neohydatothrips spp.) y la virosis (SMV) son los problemas fitosanitarios que más afectan el cultivo en los sitios del estudio. El análisis univariado del fruto mostró un porcentaje de variabilidad promedio total de 14.31% (CV), destacándose los pesos de la cáscara (20.53%) y de la semilla (20.47%). Tomando en cuenta los parámetros de calidad (°Brix y %pulpa + semilla) se identificaron ocho accesiones élite provenientes de Caldas, Valle del Cauca y Antioquia. El análisis de clasificación mostró una alta variabilidad, con poca estructuración por origen geográfico. Estos resultados permitirán iniciar un proceso de mejoramiento genético a partir de genotipos superiores de las accesiones élite identificadas.<hr/>Yellow passion fruit is one of the main fruit of the Neotropic and in Colombia there are about 6.000 ha with a 90.000 t/year production. Despite this potential, crops are affected by serious phytosanitary problems, genetic degeneration and lack of breeding in those species that have allowed a reduction of their crop cycle. The objective of this research was to determine the genetic variability degree yellow passion fruit cultivated in Colombia as the basis for a breeding program. The collections were made in the departments of Antioquia, Caldas, Cauca, Huila, Tolima and Valle del Cauca through farmer's participatory mass selection. Ten fruits per crop were selected randomly (extra quality) of the most outstanding material (productivity and health) and the incidence of insect pests and diseases recorded. Fruits were characterized with 11 physicochemical variables and analyzed using the variance decomposition (univariate) and classification analysis (Neighbour joining). Results identified that Trips (Neohydatothrips spp.) and Virosis (SMV) are the plague and disease with greater affectation in the crops visited. The results of the fruit analysis showed a total average variability percentage (CV) of 14.31%, highlighting the weight of the fruit peel (20.53%) and the average seed weight (20.47%). Regarding quality parameters (°Brix and % pulp+seeds) eight élite accessions from Caldas, Valle de Cauca and Antioquia were identified. The classification analysis showed high variability with little structuring by geographic origin. These results will begin a breeding process from superior genotypes from the identified élite accessions. <![CDATA[<b>Study of the resistance to <i>Bemisia tabaci</i> (Gennadius) (Hemiptera: Aleyrodidae) in cultivated and wild germplasm of tomato (<i>Solanum lycopersicum</i> L.).</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122013000400010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En la Universidad Nacional de Colombia sede Palmira, en condiciones de campo y casa de malla, se evaluaron por preferencia para oviposición y número de ninfas de mosca blanca (Bemisia tabaci (Gennadius)) varias accesiones silvestres y poblaciones segregantes de tomate resistentes al pasador del fruto, Neoleucinodes elegantalis (Guenée). Se utilizó un diseño de bloques completos al azar con cuatro repeticiones, donde se evaluaron como variables el número de huevos y de ninfas del insecto por hoja. En cada observación se incluyeron tres hojas del tercio superior, medio e inferior del tallo de la planta. Las poblaciones de mosca blanca fueron muy bajas en los dos primeros ciclos de cultivo (en campo) debido, probablemente, a las altas precipitaciones. Estas condiciones no permitieron una selección de materiales resistentes o susceptibles a este insecto. En el tercer ciclo de cultivo, bajo condiciones de casa de malla, no se encontraron diferencias significativas entre los retrocruzamientos respecto al testigo susceptible para la variable preferencia por oviposición. El genotipo 4212P4 presentó el menor número de ninfas, mostrando que tiene posiblemente un mecanismo que le confiere menor atracción para B. tabaci. Se encontró que los genotipos menos preferidos para oviposición y con menor número de ninfas fueron PI 134417, PI 134418 y PI 126449 (Solanum habrochaites var. Glabratum S. Knapp y D. M Spooneer).<hr/>Wild accessions and segregating populations of tomato resistant to Neoleucinodes elegantalis (Guenee) were evaluated in three cycles of cultivation to oviposition preference and number of nymphs of Bemisia tabaci (Gennadius), under field conditions and greenhouse. The experiments were carried out with a randomized complete block design with four replicates. The variables evaluated were: eggs number per leaf and number of nymphs per leaf. Each observation was composed by the mean obtained for three leaves let sof the upper, middle and lower stem. White fly populations were very low in the first two growing seasons due to high rain fall comparable. These conditions did not allow performing a susceptible or resistant material selection to the insect. In the third cultivation cycle under greenhouse conditions were no any significant differences between the back cross with respect to the control variable subject to the oviposition preference. The genotype 4212P4 performed the lowest number of nymphs showing that this genotype possibly has a mechanism that would give less attraction for B. tabaci. Three crop cycles were evaluated under field conditions and greenhouse, all of three evaluations, the genotypes less preferred for oviposition and number of nymphs were: PI 134417, PI 134418 and PI 126449 (Solanum habrochaites var. Glabratum S. Knapp y D. M Spooneer). <![CDATA[<b>Isolation of microorganisms for biological control of <i>Moniliophthora roreri</i></b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122013000400011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Moniliophthora roreri es un hongo que causa la moniliasis, una enfermedad de la mazorca en el cultivo de cacao (Theobroma cacao), con pérdidas hasta del 60% de la cosecha. El control biológico utilizando microorganismos endófitos surge como una alternativa para el manejo de esta enfermedad. En la presente investigación se evaluaron microorganismos con potencial para control biológico de M. roreri en Norte de Santander, Colombia. Para el efecto, se aisló e identificó este fitopatógeno y se utilizaron protocolos de desinfección de los posibles microorganismos antagonistas con siembras por diluciones seriadas, selección de los géneros microbianos con mayor potencial antagónico y evaluación de las cepas por la prueba de plato dual para evaluar el efecto biocontrolador de los hongos y la antibiosis para bacterias. Se tomaron muestras en los municipios de Cúcuta, Sardinata, El Tarra, Tibú y El Zulia, de las cuales se aislaron 17 cepas del fitopatógeno y 20 entre hongos y bacterias. De éstas se seleccionaron cuatro cepas de hongos y tres de bacterias por su capacidad antagónica contra M. roreri. Los mejores porcentajes de inhibición de crecimiento radial (PICR) se alcanzaron con Paecilomyces sp. (HC002) vs M. roreri, con una media de 80.72%, seguido del tratamiento con Paecilomyces sp. (HZ002) vs M. roreri con 79.45%. Se demostró que el hongo Paecilomyces sp. también tiene un alto potencial antagónico in vitro frente a M. roreri. Al evaluar la antibiosis de las bacterias aisladas, se encontró que Bacillus brevis (BZ005) fue la más efectiva en todos los sitios del estudio, con porcentajes superiores a 89%.<hr/>Moniliophthora roreri is the causal agent of cocoa Moniliasis, which produces losses of up to 60% of the crop, as it affects only its commercial product, the cob. Biological control appears as an alternative management, using endophytic microorganisms. The reason because of this research came up was that it was aimed to isolate microorganisms with antagonist potential for biological control towards the phytopathogen M. roreri in Norte de Santander. This is done through isolation and identification of the phytopathogen using disinfection protocols and potential antagonists to it, with serial dilutions sows, microbial genera selection with the highest antagonist potential, and the evaluation of these through a dual plate to assess the biocontrol fungi effect and antibiosis for bacteria evaluation. We took samples in the municipalities of Cucuta, Sardinata, El Tarra, Tibu and El Zulia. As a result, we succeeded in isolating 17 phytopathogen strains and 20 strains (14 fungi and 6 bacteria). Of these strains, we chose 4 fungi strains and 3 bacteria. When we assessed the fungi and bacteria’s antagonistic capacity associated with cocoa against M. roreri, we obtained that the best PICR was T1 with an average of 80.72%, followed by T2 with 72.45%. This demonstrated that Paecilomyces sp. fungus presents the most inhibitory effect in vitro. Finally, we found that the Bacillus brevis (BZ005) strain was the most effective, with values higher than 89% for the bacterial isolates antibiosis evaluation.