Scielo RSS <![CDATA[Vitae]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0121-400420250001&lang=pt vol. 32 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Inhibition of a Myotoxic Phospholipase A<sub>2</sub> isolated from <em>Crotalus durissus cumanensis</em> by Pentacyclic Triterpenes]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042025000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: Ophidian accidents have been recognized as public health events in Colombia since 2004 and have been systematically reported since 2007, constituting a significant public health problem. One of the components present in the venoms of Viperidae snakes is the phospholipase A2 (PLA2) enzyme, playing a fundamental role in snakebite poisoning and is responsible for many of the local effects that are not totally neutralized by antivenoms. Therefore, it is necessary to research new therapeutic strategies or adjuvants in treating snakebite poisoning. Traditional herbal treatments hold promise, with ethnopharmacological studies emphasizing compounds, particularly pentacyclic triterpenes, as potential inhibitors of PLA2. Objective: To identify compounds with the potential to reduce or neutralize the local effects generated by PLA2, present in the venom of snakes of the Viperidae family, the major cause of ophidian accidents in Colombia. Methods: Four triterpenic compounds (madecassic acid, ursolic acid, betulinic acid, and oleanolic acid) were evaluated to determine the inhibitory capacity on the enzymatic activity of myotoxic phospholipase A2, extracted from Crotalus durissus cumanensis venom and purified by molecular exclusion chromatography followed by RP-HPLC. The synthetic monodisperse substrate 4-nitro-3- (octanoloxy) benzoic acid was used to determine the inhibitory capacity of the compounds against the enzymatic activity of PLA2. Molecular docking was also performed to identify the interactions between the compounds and the active site of the enzyme by visual inspection. Results: The highest percentage of inhibition was presented by ursolic acid (47.01%). This is supported by the results of the molecular docking, where this compound was found to interact with Leu2, Phe24, Tyr52, and Lys69, amino acids involved in the catalytic activity of the enzyme. Conclusions: Ursolic acid was determined as the most promising compound among the four evaluated against the local effects generated by PLA2. Future studies may be performed to determine other potential benefits of these compounds versus other biological actions of the enzyme.<hr/>Resumen Introducción: Los accidentes ofídicos han sido reconocidos como eventos de salud pública en Colombia desde el año 2004 y han sido reportados sistemáticamente desde el año 2007, constituyendo un importante problema de salud pública. Uno de los componentes presentes en los venenos de las serpientes Viperidae es la enzima fosfolipasa A2 (PLA2), que juega un papel fundamental en el envenenamiento y es responsable de muchos de los efectos locales que no son completamente neutralizados por el antiveneno. Por lo tanto, es necesario continuar en la búsqueda de nuevas estrategias terapéuticas o coadyuvantes para el tratamiento en casos de envenenamiento por mordedura de serpientes. Los tratamientos tradicionales a base de plantas resultan prometedores, con estudios etnofarmacológicos que destacan compuestos, en particular los triterpenos pentacíclicos, como potenciales inhibidores de la PLA2. Objetivo: Identificar compuestos con potencial de reducir o neutralizar los efectos locales generados por la PLA2, presente en los venenos de serpientes de la familia Viperidae, mayores causantes de accidentes ofídicos en Colombia. Métodos: Se evaluaron cuatro compuestos triterpénicos (ácido madecásico, ácido ursólico, ácido betulínico y ácido oleanólico) para determinar la capacidad inhibitoria sobre la actividad enzimática de la fosfolipasa A2 miotóxica, extraída del veneno de Crotalus durissus cumanensis y purificada mediante cromatografía de exclusión molecular, seguido por RP-HPLC. Para determinar la capacidad inhibitoria de los compuestos frente a la actividad enzimática de la PLA2, se utilizó el sustrato monodisperso sintético 4-nitro-3-(octanoloxy) ácido benzoico. Además, se realizó un docking molecular para identificar por inspección visual las interacciones entre los compuestos y el sitio activo de la enzima. Resultados: En la capacidad inhibitoria de la actividad enzimática, el mayor porcentaje de inhibición fue presentado por el ácido ursólico (47.01%). Esto se respalda con los resultados obtenidos en el acoplamiento molecular, donde se encontró que este compuesto tiene interacciones con Leu2, Phe24, Tyr52 y Lys69, aminoácidos implicados en la actividad de la enzima. Conclusiones: El ácido ursólico se determinó como el compuesto más promisorio entre los cuatro evaluados frente a los efectos locales generados por la PLA2. Estudios futuros pueden realizarse para determinar otros beneficios potenciales de estos compuestos frente a otras acciones biológicas de la enzima. <![CDATA[<em>Phoradendron bathyoryctum</em> Eichler relieves acute nociceptive pain stimulus and carrageenan-induced inflammation in mice]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042025000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: The genus Phoradendron belongs to the Santalaceae family and possesses several species with antitumor, cytotoxic, and immunomodulatory activity, where pain and inflammation are common symptoms. It is used in venereal and liver diseases in Paraguayan folk medicine. In addition, it claims to have tonic properties for the heart and central nervous system. Previous studies have shown that crude extract of Phoradendron bathyoryctum Eichler (Pb) has anxiolytic and antidepressant activity. Objective: This work aimed to determine the anti-nociceptive and anti-inflammatory activity of Pb using acute models in mice. Methods: the anti-nociceptive activity of Pb was evaluated using mechanical pressure (Randall-Selitto test), acetic acid (writhing test), and heat (hot plate test) noxious stimulus in mice. The anti-inflammatory activity was assessed through carrageenan-induced plantar edema in mice previously treated with Pb. Results: Presences of high polarity alkaloids, steroids/ free triterpenoids, leucoanthocyanidins, and tannins were detected in phytochemical studies. Oral doses of 30 (p&lt;0.01) and 300 (p&lt;0.001) mg/kg of Pb denoted a significant dose-dependent increase in pain threshold, using the Randall-Selitto and Writhing test (30; p&lt;0.05; and 300; p&lt;0.01. In addition, consistent with the above anti-nociceptive effect, an increase in the reaction latency time after oral administration of Pb at a dose of 300 mg/kg (p&lt;0.05) in the hot plate test was denoted. Finally, a significant reduction of edema (30 mg/kg; p&lt;0.01) induced by 1% carrageenan was evidenced, demonstrating a potential anti-inflammatory activity of Pb compared to the positive edema control. Interestingly, the anti-edematous activity of Pb showed a similar intensity response compared to the group treated with 10 mg/kg indomethacin (p&lt;0.01). Conclusion: This work revealed that the crude extract of Pb can increase pain threshold, be compatible with an analgesic effect, and reduce edema (anti-inflammatory) induced by Carrageenan in mice. Further pharmacological and chemical studies are being conducted to elucidate molecular mechanisms and components involved in the observed effects.<hr/>Resumen Antecedentes: El género Phoradendron pertenece a la familia Santalaceae y posee varias especies con actividad antitumoral, citotóxica e inmunomoduladora, donde el dolor y la inflamación son síntomas comunes. Se utiliza en enfermedades venéreas y hepáticas en la medicina popular paraguaya. Además, se le atribuyen propiedades tónicas para el corazón y el sistema nervioso central. Estudios anteriores han demostrado que el extracto crudo de Phoradendron bathyoryctum Eichler (Pb) tiene actividad ansiolítica y antidepresiva. Objetivo: Este trabajo tuvo como objetivo determinar la actividad anti nociceptiva y antiinflamatoria del Pb utilizando modelos agudos en ratones. Métodos: la actividad anti nociceptiva del Pb se evaluó mediante estímulos nocivos de presión mecánica (prueba de Randall-Selitto), ácido acético (prueba de contorsión) y calor (prueba de placa caliente) en ratones. Mientras que la actividad antiinflamatoria se evaluó mediante el edema plantar inducido por carragenina en ratones previamente tratados con Pb. Resultados: En los estudios fitoquímicos se detectaron presencia de alcaloides de alta polaridad, esteroides/triterpenoides libres, leucoantocianidinas y taninos. Dosis orales de 30 (p&lt;0,01) y 300 (p&lt;0,001) mg/kg de Pb denotaron un aumento significativo dosis-dependiente en el umbral del dolor, utilizando la prueba de Randall-Selitto y de contorsiones (30; p&lt;0,05; y 300; p&lt;0,01. Además, concordante con el efecto anti nociceptivo anterior, se denotó un aumento en el tiempo de latencia de reacción después de la administración oral de Pb a una dosis de 300 mg/kg (p&lt;0,05) en la prueba de la placa caliente. Finalmente, se evidenció una reducción significativa del edema de pata (30 mg/kg; p&lt;0,01) inducido por carragenina al 1%, demostrando una potencial actividad antiinflamatoria del Pb en comparación con el control positivo del edema. Curiosamente, la actividad antiedematosa del Pb mostró una respuesta de intensidad similar en comparación con el grupo tratado con 10 mg/kg de indometacina (p&lt;0,01). Conclusión: Este trabajo reveló que el extracto crudo de Pb posee la capacidad de aumentar el umbral del dolor, compatible con un efecto analgésico, y capacidad de reducir el edema (antiinflamatorio) inducido por carragenina en ratones. Se están realizando más estudios farmacológicos y químicos para dilucidar los mecanismos moleculares y los componentes implicados en los efectos observados. <![CDATA[Comprehensive Analysis of Nutritional, Organoleptic, and Functional Aspects of Cow's Milk and Plant-Based Milk Alternatives in the Colombian Market]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042025000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: Plant-based beverages, also known as plant-based milk alternatives, are often considered nutritional replacements for conventional cow's milk, as they can serve similar organoleptic and gastronomic purposes. They are increasingly preferred by consumers who have transitioned from conventional milk for various reasons, including lactose intolerance, health concerns, and ethical considerations related to animal welfare and environmental sustainability. However, the nutritional differences between plant-based beverages and cow's milk have been well-documented in the literature, highlighting variations in essential nutrients such as protein, sugars, saturated fats, sodium, and calcium. Objectives: The aim was to analyze the nutritional profile of plant-based milk alternatives available in the Colombian market and cow's milk comparatively and to identify whether they can be considered nutritional alternatives. Methods: through the recollection of the data reported in the Nutritional Facts table presented on the labels of the selected products in the supermarkets of the city of Medellín, Colombia, in addition to the launches reported on Mintel Market Research © to cover the national territory, and the nutritional profile of whole and skimmed cow's milk, a comparative analysis is performed using the Health Star Rating methodology from Australia and New Zeeland. Results: 96 plant-based milk alternatives were evaluated and categorized by vegetable source. The skimmed milk was the best ranked because of its low-fat content, followed by the whole milk. The soy and cashew beverages evaluated were the best-ranked of all the available plant-based options. Almond and oat beverages, and those whose source is a combination of two or more vegetable sources, obtained third place, followed by the rice beverages in fourth, and coconut beverages in last. Conclusions: none of the commercially available options of plant-based alternative milk in Colombia are an adequate nutritional substitute of cow's milk, mainly, due to their protein, added sugars and calcium contents.<hr/>Resumen Antecedentes: las bebidas vegetales no lácteas se consideran como una alternativa de la leche de vaca, debido a su aspecto y textura lechosa, y por esta razón su consumo ha aumentado en ciertas poblaciones que buscan un reemplazo de la leche de vaca, por razones como el veganismo, la intolerancia a la lactosa y la concientización sobre la huella ambiental de su producción. No obstante, se han descrito en la literatura aspectos nutricionales del intercambio entre este tipo de productos y la leche de vaca, identificando la diferencia en el contenido de nutrientes como la proteína, azúcares añadidos, grasas saturadas, sodio y calcio. Objetivo: analizar comparativamente el perfil nutricional de las bebidas vegetales disponibles en el mercado colombiano, y la leche de vaca, para identificar si pueden ser consideradas como alternativas nutricionales. Métodos: por medio de la recolección de los datos reportados en la tabla nutricional de las etiquetas de los productos seleccionados en los supermercados de la ciudad de Medellín, Colombia, además de los lanzamientos reportados en Mintel Market Research © para cubrir el territorio nacional, y el perfil nutricional de la leche de vaca entera y descremada, se llevó a cabo un análisis comparativo utilizando la metodología de Health Star Rating de Australia y Nueva Zelanda. Resultados: se evaluaron 96 referencias del mercado y fueron categorizadas por fuente vegetal. La leche de vaca descremada fue la mejor puntuada por su bajo contenido de grasa saturada, seguida de la leche entera. Las bebidas de soya y marañón fueron las mejor puntuadas de todas las bebidas vegetales evaluadas, seguidas de las opciones de almendra y avena. Adicionalmente, las opciones con combinación de fuentes vegetales y las bebidas de arroz; y en último lugar, las bebidas de coco. Conclusiones: ninguna de las bebidas vegetales disponibles en el mercado colombiano evaluadas son una alternativa nutricional adecuada de la leche de vaca, debido principalmente a los contenidos de proteína, azúcares y calcio. <![CDATA[Quinoa malt and blueberry functional beverage: effect of malting and consumer sensory evaluation]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042025000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Background: Consumers are looking for functional, natural products, valuing minimally processed, additive-free foods that include ancestral crops such as quinoa for their sustainability, nutritional quality and cultural connection. Objective: To evaluate the influence of processing on the antioxidant capacity and total phenolic compounds and consumer liking of a functional beverage based on quinoa malt (Chenopodium quinoa Willd.) and blueberry (Vaccinium corymbosum) pulp. Methods: Total phenolic compounds (TPC) were determined by ultraviolet-visible spectrophotometry (UV-Vis). The antioxidant capacity was determined by the 2,2'-azino-bis(3-ethylbenzothiazoline-6-sulfonic acid (ABTS) and 2,2-diphenyl1-picrylhydrazyl (DPPH) methods were applied. Consumer liking level was determined using a five-point verbal scale on 86 untrained evaluators. Results: The mixture design was employed with minimum-maximum constraints to obtain the optimized beverage formulation based on the blend of three types of quinoa malt [black quinoa malt (BQM), red quinoa malt (RQM), and white quinoa malt (WQM)]. The response variables were antioxidant activity using the DPPH and ABTS methods. Each of the response variables was maximized and fitted to the quadratic regression model. The optimum formula had 70% black quinoa malt (BQM), 20% red quinoa malt (RQM) and 10% white quinoa malt (WQM). Antioxidant capacity increased from stage to stage from 45.11 ± 0.26 µg TE/g in sprouted quinoa (SQ) to 767.55 ± 4.94 µg TE/g in quinoa malt-based beverage with the inclusion of blueberry pulp (QMB) using the DPPH method and from 271.64 ± 1.23 µg TE/g in SQ to 834.32 ± 2.14 µg TE/g in QMB using the ABTS method. The sensory evaluators rated QMB between "good" and "super good" according to the attributes of odor, color, taste and appearance, evaluated. Conclusions: Quinoa malting and fruit addition significantly influenced the antioxidant capacity and total phenolic compounds. Furthermore, the sensory characteristics of the beverage were described within the range of "good" to "super good" in the evaluated attributes.<hr/>Resumen Antecedentes: Los consumidores buscan productos funcionales, naturales, valorando alimentos mínimamente procesados, libres de aditivos y que incluyan cultivos ancestrales como la quinua por su sostenibilidad, calidad nutricional y conexión cultural. Objetivo: Evaluar la influencia del procesado sobre la capacidad antioxidante y los compuestos fenólicos totales y el agrado del consumidor de una bebida funcional a base de malta de quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) y pulpa de arándano (Vaccinium corymbosum). Métodos: Los compuestos fenólicos totales (CFT) se determinaron mediante espectrofotometría ultravioleta-visible (UV-Vis). La capacidad antioxidante se determinó con los métodos del ácido 2,2'-azino-bis(3-etilbenzotiazolina-6-sulfónico (ABTS) y del 2,2-difenil1-picrilhidrazilo (DPPH). El nivel de agrado del consumidor se determinó utilizando una escala verbal de cinco puntos en 86 evaluadores no entrenados. Resultados: El diseño de mezcla fue empleado con restricciones mínimo-máximo para obtener la formulación optimizada de la bebida basada en la mezcla de tres tipos de malta de quinua [malta de quinua negra (BQM), malta de quinua roja (RQM), y malta de quinua blanca (WQM)]. Las variables respuesta fueron la actividad antioxidante con los métodos DPPH y ABTS. Cada una de las variables de respuesta fue maximizada y se ajustó al modelo de regresión cuadrática. La fórmula óptima tenía 70% de BQM, 20% de RQM y 10% de WQM. La capacidad antioxidante aumentó de una etapa a otra, de 45,11 ± 0,26 µg TE/g en la quinua germinada (SQ) a 767,55 ± 4,94 µg TE/g en la bebida a base de malta de quinua con inclusión de pulpa de arándano (QMB), utilizando el método DPPH y de 271,64 ± 1,23 µg TE/g en SQ a 834,32 ± 2,14 µg TE/g en QMB con el método ABTS. Los evaluadores sensoriales calificaron QMB entre "buena" y "super buena" según los atributos olor, color, sabor y aspecto, evaluados. Conclusiones: El malteado de quinua y la adición de fruta influyeron significativamente en la capacidad antioxidante y los compuestos fenólicos totales. Además, las características sensoriales de la bebida se describieron dentro del rango de “bueno” a “súper bueno” en los atributos evaluados.