Scielo RSS <![CDATA[Ciencia y Tecnología Agropecuaria]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0122-870620190003&lang=pt vol. 20 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Decisive factors for the adoption of silage in livestock production units in the dry tropics of northwestern Mexico]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062019000300467&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo del presente estudio fue identificar los factores que afectan la probabilidad de adopción del ensilaje en unidades de producción del noroeste de México. Se realizó una muestra dirigida a 171 ganaderos que participaron en un programa de extensión agrícola en el noroeste de México. Posteriormente, mediante la estimación de un modelo probit, se obtuvieron los factores que determinan el uso del ensilaje. Las variables que resultaron significativas para la adopción del ensilaje fueron el nivel de escolaridad (p &lt; 0,05) y la superficie agrícola (p &lt; 0,10). Los resultados muestran una probabilidad promedio de 13,4 % de adopción del ensilaje por los ganaderos de la región de estudio. Los productores con mayor superficie agrícola y nivel de estudio son más propensos a adoptar el ensilaje. Por ello, se recomienda que, para aumentar la adopción de esta tecnología, se deberá buscar otro tipo de estrategias tecnológicas, considerando el nivel diferenciado de superficie agrícola y escolaridad de los ganaderos de la región de estudio.<hr/>Abstract The aim of the study was to identify the factors that affect the probability of silage adoption in production units of northwestern Mexico. A sample focused on 171 farmers who participated in an agricultural extension program in northwestern Mexico was conducted. Then, by estimating a probit model, the decisive factors for the use of silage were obtained. The variables that were significant for the adoption of the silage were the level of schooling (p &lt; 0.05) and the agricultural area (p &lt; 0.10). The results show an average probability of 13.4 % of silage adoption by farmers in the study region. Hence, the producers with larger agricultural surface and level of schooling are more prone to adopt the silage. Therefore, it is recommended that it is essential to seek other technological strategies in the study region that consider the differentiated level of agricultural surface and schooling of the producers to increase the adoption of this technology. <![CDATA[Ethnobotanical study and commercialization of medicinal plants in the Murocomba protected forest and its influence area in the Valencia Canton, Ecuador]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062019000300491&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En el presente artículo se determinó el uso etnobotánico de las plantas medicinales en el bosque protector Murocomba y su área de influencia, para lo cual se aplicaron 56 encuestas de tipo analítica en cinco localidades. Con el fin de obtener información sobre la propagación de plantas, se realizaron 20 encuestas en las localidades del bosque y, para la identificación de los procesos de comercialización, 40 encuestas a herbolarios en los cantones aledaños. Se registraron 51 especies, 44 géneros y 26 familias de plantas medicinales. Cymbopogon citratus presentó mayor frecuencia absoluta. La localidad con mayor número de especies e individuos fue Isla de la Libertad, así como con mayor diversidad con 3,42, según el índice de Shannon, y 0,9569, según el de Simpson. El índice de Jaccard presentó mayor interacción entre El Dorado e Isla de la Libertad. El Anova mostró diferencias significativas en frecuencia de especies entre las localidades. C. citratus y Ocimum americanum obtuvieron mayor Índice de Valor de Uso (ivu), Conocimiento Relativo de las Especies (rvu) y Uso Significativo Trámil (ust). La propagación de ocho especies con mayores UST se realiza mediante semilla, esquejes o división de planta. Las plantas medicinales en herbolarios con mayor demanda fueron Ruta graveolens, Matricaria chamomilla y Peumus boldus. Finalmente, en plantas medicinales con mayor ustse identificaron tres tipos de valor agregado: maceta, aceites esenciales y plantas deshidratadas, con costos de comercialización que oscilan entre $1,00 a $10,00 dólares.<hr/>Abstract The ethnobotanical uses of the medicinal plants in the Murocomba protected forest and its area of influence, located in the Valencia canton in Ecuador, were determined in this article; Fifty-six analytic types of surveys were applied in five locations. To obtain information on plant propagation, 20 surveys were carried out in forest localities. For the identification of the commercialization processes, 40 surveys were carried out with herbalist in the surrounding cantons. Fifty-one species, 44 genera, and 26 families were recorded. Cymbopogon citratus showed the highest absolute frequency. The locality with the highest number of species and individuals was Isla de la Libertad with a diversity of 3.42 according to the index of Shannon, and 0.9569 according to the index of Simpson. The Jaccard similarity index presented more interaction between El Dorado and Isla de la Libertad. The analysis of variance (Anova) showed significant differences in the frequency of species among the localities. C. citratus and Ocimum americanum, obtained higher values in the use value index (uvi), relative knowledge index (rki), and Significant Use Tramil index (sut). The propagation of eight species with the highest SUT was made through seeds, cuttings or plant divisions. The medicinal plants in herbalist shops with the highest demand were: Ruta graveolens, Matricaria chamomilla, and Peumus boldus. Finally, the medicinal plants with the highest SUT identified three types of added value: plants in pots, essential oils, and dehydrated plants, with commercialization costs ranging from 1.00 to 10.00 USD. <![CDATA[Design and implementation of a software for the traceability of coffee processing]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062019000300523&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Este artículo describe la implementación de un software que busca apoyar a los productores cafeteros en el proceso de certificación de origen de su producto, de acuerdo con la normativa establecida para el comercio de productos agrícolas, especialmente vigilada por la Unión Europea desde enero de 2005, que estableció la necesidad de hacer un seguimiento que garantice la autenticidad y la trazabilidad de los alimentos, y la satisfacción de las demandas de calidad del consumidor final. El proyecto se realizó utilizando Scrum como marco de trabajo y eXtreme Programming (xp) como metodología de desarrollo de software. Los resultados mostraron que la integración de ambos instrumentos permitió organizar el trabajoen fases y obtener resultados incrementales. Esta aplicación representa el primer paso para generar valor agregado en una finca cafetera a través del registro de trazabilidad de sus productos.<hr/>Abstract This article describes the implementation of a software which allows supporting coffee producers in the process of obtaining a certification of origin for their product according to the regulations established for trade in agricultural products, especially monitored in the European Union since January 2005. This regulation set down the requirements for a follow-up that guarantees the authenticity and traceability of the food, which satisfies the final consumer. The project was carried out using the Scrum framework and the eXtreme Programming (xp) software development methodology. The results showed that the integration of the framework and the method allowed organizing the work in phases and achieve incremental results. This application represents the first step to generate added value in a coffee farm through the traceability registration of their products. <![CDATA[Effect of nitrogen-sulfur fertilization on yield and quality of three corn genotypes differing in endosperm texture]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062019000300551&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Para conocer el efecto de la fertilización nitro-azufrada sobre rendimiento y calidad de maíz, se realizó un experimento en el Asentamiento Campesino Arenales, estado Aragua, Venezuela (10°06'17'' N y 67°35'44'' O). El diseño utilizado fue parcelas divididas con cuatro repeticiones; en las parcelas principales se consideraron tres híbridos de diferentes texturas de endospermo: DK-5632 (córneo), DK-440 (semicórneo) y DK-5277 (semi­dentado), y en las secundarias, tres niveles de N (0, 100 y 200 kg/ha) y dos niveles de S (0 y 50 kg/ha). Las variables medidas fueron rendimiento (rend), peso de mil granos (P1000G), granos por metro cuadrado (G/m2), peso hectolítrico (ph), índice de flotación (if), dureza (d) y proteína cruda (pc). Los genotipos aumentaron significativamente rend, P1000G y G/m2 con el nivel de fertilización N200 S50 . DK-5277 alcanzó valores mayores de rend mientras que DK-5632 y DK-440 obtuvieron valores más altos de ph y menores de if, con diferencias significativas (p ≤ 0,05). El nivel de fertilización N200 S50 disminuyó significativamente el if en todos los genotipos. La fertilización nitroazufrada aumentó más de 100 % la D del DK-5277. El ifse asoció de manera negativa y altamente significativa con el ph, mientras que P1000G y rend presentaron correlación positiva y altamente significativa. La pc se asoció positiva y significativamente con el rend, y de forma positiva y altamente significativa con P1000G y ph.<hr/>Abstract To establish the effect of nitrogen-sulfur fertilization on yield and corn quality, an experiment was carried out at the peasant settlement of Arenales, Aragua state, Venezuela (10°06'17'' N, 67°35'44''W). The experimental design used was a split-plots with four replicates; three hybrids differing in endosperm texture were arranged on the main plots: DK-5632 (flint), DK-440 (semi-flint) and DK-5277 (semident), and on secondary plots, three levels of nitrogen (0, 100 and 200 kg/ha) and two levels of sulfur (0 and 50 kg/ha). The variables measured were the yield, the weight of 1000 grains (W1000G), grains per square meter (G/m2), hectoliter weight (HW), flotation index (FI), grain hardness (GH) and crude protein (CP). All corn genotypes increased their yield, W1000G and G/m2 significantly with the level of fertilization N200S50. Genotype DK-5277 reached the highest yield, while DK-5632 and DK-440 obtained higher values of HW compared to those achieved by DK-5277, as well as a lower FI, with significant differences at p ≤ 0.05. The level of fertilization N200S50 allowed a significant decrease of the FI values in all corn genotypes. Nitrogen-sulfur fertilization increased in more than 100 % the GH of DK-5277. The FI showed a negative and significant association with HW, while a positive and highly significant correlation was found between W1000G and yield. For all hybrids, CP was positive and significantly associated with yield and positive and highly significant with W1000G and HW. <![CDATA[Effectiveness of diatomaceous earth and lime on arionids and agriolimacids]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062019000300579&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El objetivo de la presente investigación fue evaluar el efecto de la tierra de diatomeas (td) y la cal sobre Arion distinctus en condiciones de laboratorio, y sobre ariónidos y agriolimácidos en campo. Se realizaron tratamientos por espolvoreo y aspersión para evaluar su efecto por ingestión y contacto en el laboratorio, y se registró la movilidad y la mortalidad de los ejemplares. En laboratorio se emplearon tres dosis de tierra de diatomeas: 1, 2 y 4 kg/ha, una de cal agrícola a 2 kg/ha, y un testigo; en campo solo se evaluó el método por aspersión con la misma cantidad de variantes, pero en todos los casos se duplicaron las dosis. Se utilizó un diseño de bloque azar en arreglo 5 × 4 y la evaluación se llevó a cabo a través del método de trampas; para ello, se colocaron 20 trampas de refugio por tratamientos. Se determinaron las poblaciones de babosas y la eficacia a los tres y siete días después las aplicaciones. Se aplicó una prueba de comparación de medias de Tukey para las poblaciones en las parcelas tratadas y el testigo. Se obtuvo mayor efecto por contacto que de ingestión. Tanto en las aplicaciones en campo como en laboratorio, las mayores mortalidades se observaron a los siete días, sin diferencias significativas entre la td y la cal. Los resultados obtenidos muestran que la td es útil en el control de estas especies de moluscos y su resultado es mejor con dos aplicaciones.<hr/>Abstract The aim of this research is to evaluate the effect of d iatomaceous earth (de) and lime on Arion distinctus under laboratory conditions and on arionids and agriolimacids in the field. Dusting and spraying treatments were carried out to evaluate in the laboratory the effect by ingestion and by contact on the mobility and mortality of the specimens. In the laboratory, three doses of diatomaceous earth (1, 2 and 4 kg/ha), one of agricultural lime (2 kg/ha), and one control were used; and in the field, only the spraying method was evaluated with the same number of variants, but in all cases, doses were doubled. A random block design was used in a 5 x 4 arrangement, and the evaluation was carried out through the trap method, and 20 refuge traps per treatments were placed. Slug populations and the efficiency were established three and seven days after the applications. Tukey’s mean comparison test was used for the populations in the treated plots and in the control. A higher effect was obtained by contact compared to ingestion. In both field and laboratory applications, the highest mortalities were observed after seven days, without significant differences between diatomaceous earth and lime. The results obtained show that de is useful in the control of these mollusk species, and better results are obtained with two applications. <![CDATA[Neutral genetic variability and resistance mechanisms present in Myzus persicae (Hemiptera: Aphididae) from different hosts in central Chile]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062019000300611&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Myzus persicae es considerado la tercera plaga de importancia económica de varios cultivos en Chile. Su variabilidad genética es influenciada por la disponibilidad del hospedante primario. Este insecto ha adquirido resistencia a la mayoría de los insecticidas utilizados para su control. El presente trabajo tuvo como objetivo evaluar la diversidad genética y la presencia de mecanismos de resistencia de M. persicae en cultivos como duraznero y pimentón. El estudio se realizó en doce localidades: seis en la región de O'Higgins y seis en la región del Maule en Chile central. Para evaluar la diversidad genética neutral, se utilizaron siete marcadores microsatélites, y la identificación de mecanismos se realizó mediante ensayos de discriminación alélica. La mayor diversidad genética se presentó en poblaciones del duraznero &gt; 0,80 en promedio. En pimentón y arvenses, esta diversidad fue 0,36 en promedio. La frecuencia de individuos con mecanismos de resistencia fue baja y en forma predominantemente heterocigota en los hospedantes evaluados, lo que sugiere que la forma de reproducción sexual del áfido influye en los niveles de resistencia a insecticida. La presencia de mecanismos de resistencia en M. persicae depende del hospedante, región geográfica y momento de muestreo en el que son evaluados. Existe suficiente evidencia de que las poblaciones de M. persicae están compuestas por muy pocos grupos genéticos, presentando diferentes dinámicas de resistencia a insecticidas en la misma temporada agrícola.<hr/>Abstract Myzus persicae is considered the third pest of economic importance in Chile affecting several crops. Its genetic variability is influenced by the availability of the primary host. M. persicae has acquired resistance to most of the insecticides used for its control. The current work aimed to evaluate the genetic diversity and the presence of resistance mechanisms of M. persicae in crops, such as peach and sweet pepper. The study was carried out in twelve localities, six in the O'Higgins region and six in the Maule region of central Chile. Monthly collections were performed on the crops and their associated weeds. To evaluate the neutral genetic diversity, seven microsatellite markers were used, and the identification of mechanisms was performed by allelic discrimination tests. According to the results, the highest genetic diversity (&gt; 0.80 on average) was found in peach populations. In sweet pepper and associated weeds, this diversity was 0.36 on average. The frequency of individuals with resistance mechanisms was low and predominantly heterozygous in the hosts assessed, suggesting that the sexual reproduction form of the aphid influences the levels of resistance to the insecticide. The presence of resistance mechanisms in M. persicae depends on the host, the geographical region, and the time in which they are evaluated. There is sufficient evidence that the populations of M. persicae are comprised of extremely few genetic groups, presenting different resistance dynamics to insecticides in the same agricultural season. <![CDATA[Typology of pea-producing farms (<em>Pisum sativum</em> L.) in the southern subregion of Nariño, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062019000300659&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En Colombia, el departamento de Nariño es el principal productor de arveja (Pisum sativum L.) abasteciendo aproximadamente el 54 % de la demanda nacional. La principal zona productora de esta leguminosa se concentra en la subregión Sur u Obando del departamento, en donde el cultivo presenta adecuadas condiciones ambientales y se desarrolla bajo agricultura familiar. En este estudio se buscó identificar tipologías de fincas dedicadas al cultivo, para lo cual se tomó una muestra heterogénea de 1.067 predios ubicados en cinco municipios de la subregión Sur (Córdoba, Cuaspud, Iles, Ipiales y Potosí); siguiendo el marco metodológico propuesto por la Red Internacional de Metodologías de Investigación en Sistemas de Producción (rimisp), se georreferenció cada finca y se aplicó una encuesta estructurada con 39 variables. La información obtenida fue sometida a Análisis de Correspondencia Múltiple y Análisis de Agrupamiento Jerárquico. Como resultado se identificaron 12 variables con poder discriminante que conformaron tres clústeres: C1, que agrupó el 6 % de la muestra (68 fincas); C2, el 26 % (271 fincas), y C3, el 68 % (728 fincas). Cada grupo presentó características particulares en torno al predio, estrategias agroproductivas, aspectos sociales, ambientales y económicos, describiendo la heterogeneidad de las fincas asociadas al cultivo de arveja. Se espera que los resultados contribuyan a la caracterización y selección de fincas representativas para futuros trabajos de estimación de sustentabilidad.<hr/>Abstract In Colombia, Nariño is the main pea-producing department that supplies approximately 54 % of the national demand. The main producing area of this legume is concentrated in the Obando or southern subregion of the department, where pea (Pisum sativum L.) shows adequate environmental conditions and develops under family farming. In this study, we sought to identify typologies of farms dedicated to this crop, for this, a heterogeneous sample of 1.067 farms in five municipalities of the southern subregion (Córdoba, Cuaspud, Iles, Ipiales and Potosí) was taken. Following the methodological framework proposed by the International Network of Research Methodologies in Production Systems (rimisp, for its acronym in Spanish) to georeference each farm and apply a structured survey with 39 variables. The information obtained was subjected to Multiple Correspondence and Hierarchical Grouping Analyses. As a result, 12 variables with discriminant power were identified, which formed three clusters: C1 grouped 6 % of the sample (68 farms), C2 assembled 26 % (271 farms) and C3 grouped 68 % (728 farms). Each group showed particular characteristics regarding the property, agro-productive strategies, and social, environmental, and economic aspects that described the heterogeneity of the farms associated with pea cultivation. It is expected that the results will contribute to the characterization and selection of representative farms for future sustainability estimation works. <![CDATA[Texture, color and sensory acceptance of tortilla and bread elaborated with Maya nut (Brosimim alicastrum) flour to increase total dietary fiber]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062019000300699&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen Dentro de los cultivos ancestrales subutilizados que tienen un potencial agroindustrial está el ramón (Brosimum alicastrum), ya que su semilla es fuente de proteína, almidón y fibra. En este trabajo se investigó el efecto de incorporar harina de semilla de ramón en diferentes proporciones, evaluando su efecto sobre la textura, el color, la aceptación y el contenido de fibra dietética total de tortillas y de pan de caja. Las masas de harina de maíz aumentaron su adhesividad al incorporar harina de semilla de ramón (de 3,97 a 4,96 N), además de resultar menos duras, pero más cohesivas. Las tortillas fueron a su vez más dúctiles al ser más deformables (de 3,73 a 4,84 N). Las menores diferencias de color con respecto al control fueron observadas al incorporar 10 % de harina de semilla de ramón (ΔE = 7,77 y 22,95 para tortilla y pan de caja, respectivamente). El contenido de fibra dietética total aumentó en un 26 % en tortillas y 54 % en pan de caja al utilizar 10 % de harina de semilla de ramón. En contraste, para el pan de caja sí hubo diferencias detectables por los consumidores, sobre todo en el color desarrollado. Los resultados indican que se puede utilizar un 10 % de harina de ramón en tortillas o panes sin afectar las propiedades de textura; además, a pesar de los cambios en la coloración, no son considerados importantes por los consumidores, y su uso incrementa el contenido de fibra dietética total.<hr/>Abstract Among ancestral underutilized crop species of high agroindustrial potential, the Maya nut (Brosimum alicastrum) is a source of protein, starch, and fiber. In this study, the effect of incorporating different proportions of Maya nut flour on the texture, color, acceptance, and total dietetic fiber of tortillas and white bread was assessed. Maize flour dough adhesiveness increased when Maya nut flour was incorporated (from 3.97 to 4.96 N), obtaining less hard but more cohesive doughs. Tortillas were more ductile, so they were more deformable (from 3.73 N to 4.84 N). Lower color differences were observed when 10% of Maya nut flour was employed (ΔE = 7.77 and 22.95 for tortilla and bread, respectively). Total dietary fiber content increased by 26 % in tortillas and 54 % in bread when 10 % Maya nut flour was incorporated. In contrast, detectable differences were observed by consumers in bread, especially regarding color development. Results indicate that 10 % of the Maya nut flour can be employed in tortillas and bread without affecting the texture properties; and despite changes in coloration, these were not considered important by consumers, and its use increases the total dietary fiber content. Replacement of the wheat flour with the Maya nut flour affected the texture of the bread to a greater extent due to the weakening of the gluten network, resulting in a harder texture and smaller crumb size, but with the improvement in the dietary fiber content.