Scielo RSS <![CDATA[Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0304-284720150002&lang=pt vol. 68 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Fruit quality and production of Vitis vinifera L. Chardonnay affected by partial defoliation in tropical highlands]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Using a completely randomized design with two treatments (50% defoliation and a control without defoliation) and six replications per treatment, the fruit quality and production of grape plants subjected to early partial-defoliation in Villa de Leyva - Colombia were determined. Five-year-old Vitis vinifera L. &apos;Chardonnay&apos; plants were used as the plant material, planted in a trellis system with distances of 2.1 x 1 m. The plants were partially defoliated biweekly, removing every other recently emerged leaf in each of the plants subjected to the defoliation treatment. 130 days after the start of the pruning, the number of harvested clusters was determined for each of the evaluated plants along with the number of berries per cluster, the fresh weight of the clusters, the average berry weight, the fruit pH and diameter, the total soluble solids (TSS), the total titratable acidity (TTA) and the fruit maturity index (MI). The average weights of the clusters and the berries were significantly higher in the plants subjected to a reduced foliar area. All of the fruit quality parameter values increased with defoliation with the exception of TTA, which was higher in the control plants. Therefore, it was concluded that partial-defoliation had a pronounced influence on the fruit quality and production of the &apos;Chardonnay&apos; grapes.<hr/>Utilizando un diseño completamente aleatorizado, con dos tratamientos (defoliación al 50% y control sin defoliación) y seis repeticiones por tratamiento, se determinó la producción y la calidad del fruto en plantas de uva sometidas a defoliación parcial temprana en Villa de Leyva - Colombia. Como material vegetal se utilizaron plantas de Vitis vinifera L. &apos;Chardonnay&apos; de cinco años de edad, sembradas en un sistema de espalderas a una distancia de 2,1 x 1 m. Quincenalmente, se realizó la defoliación parcial a las plantas, retirando una de cada dos hojas recién emergidas en cada una de las plantas sometidas al tratamiento de defoliación. 130 días después de la poda de inducción, se determinó el número de racimos cosechados en cada planta evaluada, el número de bayas por racimo, el peso fresco de los racimos y el peso promedio de la baya, el pH del fruto, su diámetro, el porcentaje de sólidos solubles total (SST), la acidez titulable total (ATT) y el índice de madurez del fruto (IM). El peso promedio del racimo y el peso promedio de la baya, fueron significativamente mayores en las plantas sometidas a la reducción del área foliar. El valor de todos los parámetros de calidad del fruto aumentó con la defoliación, excepto la ATT, la cual fue mayor en las plantas control. Con lo anterior, se pudo concluir que la defoliación parcial tuvo una marcada influencia sobre la producción y la calidad del fruto de uva 'Chardonnay'. <![CDATA[Neotropical and introduced fruits with special tastes and consistencies that are consumed in Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt This paper reviews some Neotropical and introduced fruit species that are characterized by their special taste, anatomy and consistency. For the Colombian territory, the principal common names of the species in question are recorded, along with their taxonomic position, principal plant and fruit characteristics, regions where they grow, consumption modes, and specific uses.<hr/>Se hace una reseña de especies frutales Neotropicales y foráneas que se caracterizan por su sabor, estructura y consistencia. Para Colombia, se registran los principales nombres comunes, su posición taxonómica, las principales características de la planta y la fruta, las regiones en donde son comunes, la manera de consumirlas y finalmente, sus usos. <![CDATA[CO<sub>2</sub> soil emission under different methods of oil palm replanting]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Colombian oil palm plantations have started a large-scale replanting phase. The replanting process has an effect on the disposal of biomass, plant health management, and agro-ecological conditions due to the disturbance that is generated. This document addresses soil respiration (CO2 flux) as a response variable of crop replanting. Seven renovation methods used in Colombia were tested. The measurements were taken over time after the disturbance and planting of the new crop. This study was carried out in the municipality of Tumaco between August of 2009 and June of 2011 using 7 methods of renovation and 4 stages of crop development. The CO2 flow was measured at 12 points in each plot. There were no significant differences for the CO2 emission among the replanting methods. The average value for respiration was 929 mg CO2 m-2 h-1 (± 270.3); however, significant differences were found over time. This response was not related to fluctuations of soil temperature and moisture; therefore, there should be an associated response to biotic factors (microbial organisms) not established in this study. The values suggested that the soil of the plots under a replanting process emitted considerable quantities of carbon into the atmosphere, but the emissions declined over time and, in turn, were offset by the photosynthesis of the new crop (14 mu CO2 m-2s-1 ± 1.4, data not shown), creating an overall positive carbon balance.<hr/>La palmicultura colombiana comenzó una fase a gran escala de renovación de cultivo; diversos aspectos influyen en esta situación, dentro de los más relevantes está la disposición de la biomasa y su impacto en el área fitosanitaria, y la condición agroecológica debido al disturbio generado. En este documento se abordó la respiración del suelo (flujo de CO2) como variable respuesta a la renovacion del cultivo. El trabajo se llevó a cabo en el municipio de Tumaco, entre agosto de 2009 y junio de 2011, en 7 métodos de renovación y en 4 fases de desarrollo del cultivo se midió el flujo de CO2 en 12 puntos de cada parcela. Dentro de los métodos no se evidenciaron diferencias de emisión de CO2. El valor promedio fue de 929 mg CO2 m-2 h-1 (± 270,3), sin embargo a través del tiempo se encontraron diferencias significativas, esta respuesta no está relacionada con las fluctuaciones de temperatura y humedad del suelo, por lo tanto debe existir una respuesta asociada a factores bióticos (microbiota) no establecida en este trabajo. Los valores sugieren que desde el suelo de lotes en proceso de renovación se emiten cantidades considerables de carbono hacia la atmósfera, pero que van disminuyendo a través del tiempo y a su vez son ampliamente niveladas con la fotosíntesis del nuevo cultivo (14 my CO2 m-2s-1 ± 1,4 datos no mostrados), generando un balance positivo en estado global del carbono. <![CDATA[Effectiveness of a rock phosphate solubilizing fungus to increase soil solution phosphate impaired by the soil phosphate sorption capacity]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Available phosphate (P) deficiency in tropical soils has been recognized as a major factor that limits soil quality and plant performance. To overcome this, it is necessary to add high amounts of soluble P-fertilizers; however, this is inefficient and costly. Alternatively, rock phosphates (RP) can be used, but their low reactivity limits their use. Phosphate solubilizing microorganisms (PSM) can enhance RP dissolution and, thus, improve the RP agronomic effectiveness as fertilizer. Nonetheless, their effectiveness may be impaired by the soil P fixation capacity. An experiment was carried out to assess the in vitro effectiveness of the fungus Mortierella sp. to dissolve RP in an axenic culture medium and, thus, enhance the solution P concentration in the presence of aliquots of soils with contrasting P fixation capacity. The results showed that the fungus was capable of lowering the medium pH from 7.7 to 3.0 and, thus, dissolving the RP. The presence of soil aliquots in the medium controlled the effectiveness of the fungus to increase the concentration of the soluble P. In the presence of soils with a low or medium P sorption capacity, the concentration of the soluble P was high (63.8-146.6 mg L-1) in comparison with the inoculated (soilless) treatment (50.0 mg L-1) and the uninoculated control (0.7 mg L-1). By contrast, with very-high P fixing soil aliquots, the concentration of the soluble P was very low (3.6-33.1 mg L-1); in addition, in these soils, the fungus immobilized more P into its mycelia than in soils with a low or medium P fixation capacity. The capacity of a soil to fix P seems to be a good predictor for the effectiveness of this fungus to increase the soluble P concentration via RP dissolution.<hr/>Se realizó un experimento de laboratorio para evaluar la efectividad del hongo Mortierella sp. para disolver in vitro roca fosfórica (RP) en un medio de cultivo axénico y así aumentar la concentración de P soluble, en presencia de alícuotas de siete suelos con capacidad contrastante para adsorber P. Los resultados mostraron que el hongo fue capaz de disminuir el pH del medio de 7.7 a 3.0 y de esta manera disolver la RP. La presencia de alícuotas de suelo en el medio controló la efectividad del hongo para incrementar el nivel de P soluble. En presencia de suelos con baja y media capacidad de fijación de P el hongo fue efectivo para aumentar la concentración de P soluble del medio (63.8-146.6 mg L-1) en comparación al tratamiento inoculado sin suelo (50.0 mg L-1) y el control no-inoculado (0.7 mg L-1). En contraste, con los suelos de alta capacidad para fijar P la concentración de P soluble fue muy baja (3.6-33.1 mg L-1); adicionalmente, en estos suelos el hongo inmovilizó en su micelio mayor cantidad de P en suelos que en los suelos con baja y media fijación de P. La capacidad de fijación de P por el suelo parece ser un buen predictor de la efectividad del hongo para aumentar la concentración de P soluble vía disolución de RP. <![CDATA[Evaluation of the fertilizer and contamination potential of different broiler litter types subjected to various use cycles]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The aim of this study was to evaluate two types of poultry bedding litter (wood shavings and coffee husks) with increasing use cycles, the best time to proceed with composting based on the carbon/nitrogen ratio and the ability to generate ammonia. The results obtained with the present experiment conditions indicated that the litter with wood shavings in the first cycle and the litter with coffee husks in the first and second cycles presented the best behavior in terms of the C/N ratio needed for later use as compost. In regards to the contamination potential, it was found that increasing the number of reutilizations for both the wood-shaving and coffee-husk litters resulted in a greater ammonia emission.<hr/>El objetivo de este estudio fue evaluar dos tipos de cama de pollo de engorde (aserrín de madera y cáscaras de café) con ciclos de uso crecientes, buscando el mejor momento para ser utilizado como compostaje en base a su relación Carbono/ Nitrógeno, y conocer su capacidad de generación de amoníaco. Considerándose las condiciones experimentales en las que se llevó a cabo este estudio, se encontró que la cama de aserrín de madera del primer ciclo y la cáscara de café del primer y segundo ciclo, fueron las que presentaron mejor comportamiento en su relación C/N para su posterior utilización como compostaje. En cuanto a su capacidad contaminante, se encontró que a mayor reúso de las camas tanto de aserrín de madera como de cáscara de café, se presenta una mayor producción de amoníaco. <![CDATA[Record of some medicinal plants grown in San Cristóbal, municipality of Medellín (Antioquia - Colombia)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Las plantas medicinales cumplen un papel importante en el cuidado de la salud de los habitantes de zonas rurales, ya que por medio de estas se atienden necesidades primarias en salud. De igual forma, la investigación etnobotánica orientada hacia la identificación de este tipo de plantas es una fuente importante de información para el desarrollo futuro de alternativas en comunidades donde este conocimiento se está perdiendo o ya no existe. Durante un periodo de siete meses se adelantó el inventario de las plantas medicinales cultivadas por campesinos en 3 veredas del corregimiento de San Cristóbal (Medellín- Antioquia), colectándose un total de 105 especies en ocho huertos, y de las cuales se reportan detalladamente las 41 más frecuentemente encontradas en los huertos visitados. Estas últimas se distribuyeron en 17 familias y 31 géneros, siendo Asteraceae la más representativa con 7 especies, seguida por Apiaceae y Lamiaceae con 6 y Verbenaceae y Amaranthaceae con 4 cada una. Se resalta el alto número de especies registradas en esta pequeña área y la gran cantidad de usos medicinales indicados. Se espera que la información aquí consignada sea un buen aporte al conocimiento y divulgación de las especies medicinales del área rural del municipio de Medellín.<hr/>Medicinal plants play an important role in the health of people in rural areas, because primary needs are cover through them. Similarly, ethnobotanical inventories of these plants are important sources of information for the future development of such alternatives in communities where this knowledge is lost or missing. In three villages in the district of San Cristobal (Medellín, Antioquia) for a period of seven months was carried out the inventory of medicinal plants grown by farmers. We collect 105 species in eight orchards, of which the 41 most cited or important are reported here. The latter are distributed in 17 families and 31 genera, Asteraceae was the most representative with 7 species, followed by Apiaceae and Lamiaceae with 6 each, and Verbenaceae and Amaranthaceae with 4 each. The high number of species recorded in such a small area and the wide range of medicinal uses are the most important results. It is hoped that this document will be a good contribution to the knowledge of medicinal species in rural areas of the municipality of Medellín. <![CDATA[Historical and potential extinction of shrub and tree species through deforestation in the department of Antioquia, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt We assessed the expected historical and current species richness of shrubs and trees in the Department of Antioquia, northwest region of Colombia. We used the Fisher's alpha value associated with the pooled dataset of identified species in 16 1-ha plots that were used to extrapolate the scaled species richness of the Antioquia Province under three different scenarios: 1) the entire region before deforestation began, assuming an original forest cover of around 92% of the entire province (excluding paramos, rivers, and lakes). 2) The forest cover in 2010. 3) The expected forest cover in 2100 assuming the observed deforestation rate between 2000 and 2010 as a constant. We found that, despite relatively low local and global losses of species, global extinctions in terms of number of species could be dramatically high due to the high endemism and deforestation rates.<hr/>En este estudio, se evaluó la extinción histórica esperada y actual de arbustos y árboles en el Departamento de Antioquia, noroeste de Colombia. Para estimar la riqueza de especies, se empleó el valor del Alfa de Fisher asociado con el conjunto de especies plenamente identificadas provenientes de 16 parcelas de 1 ha a la escala del Departamento de Antioquia, bajo tres escenarios: 1) la region entera antes de que la deforestación iniciará, para lo cual asumimos un 92% del área total del Departamento (excluimos páramos, ríos y lagos). 2) La cobertura de bosques estimada a 2010. 3) La cobertura de bosques estimada a 2100 asumiendo como constante la tasa de deforestación estimada entre 2000 y 2010. Se encontró que a pesar de que la pérdida de especies a escala regional fue relativamente baja, los números asociados con la extinción de especies podrían en cambio ser bastante altos debido al alto endemismo y la alta tasa de deforestación. <![CDATA[A coating of chitosan and propolis extract for the postharvest treatment of papaya (Carica papaya L. cv. Hawaiiana)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Propolis is a natural antimicrobial that can be used as a bioadditive in coatings to control fruit quality losses. The effect of two coatings was evaluated, a control (chitosan, 1%) and a treatment (chitosan, 1%; containing propolisethanolic extract, 5%), on the microbiological and physicochemical properties of papaya fruits. The chemical profile of the propolis revealed the presence of fatty acids and their esters, carbohydrates, diterpenic acids, and pentacyclic triterpenes. The fruits covered with the treatment demonstrated a reduced deterioration index and infection diameter of the fungus Colletotrichum gloeosporioides, as compared to the control papayas, postponing the appearance of damage by two days. Additionally, the treatment did not significantly affect the physicochemical properties of the papaya, as compared to the control. In conclusion, the coating formulated with propolis exhibited an in situ fungicidal and bactericidal effect without altering the physiological changes of the papaya fruit during storage.<hr/>El propóleo es un antimicrobiano natural que puede ser usado como bioaditivo en recubrimientos para controlar pérdidas en la calidad de frutas. Se evaluó el efecto de dos recubrimientos, control (quitosano, 1%) y tratamiento (quitosano, 1%; conteniendo extracto etanólico de propóleos, 5%), sobre las propiedades microbiológicas y fisicoquímicas de frutos de papaya. El perfil químico del propóleo reveló la presencia de ácidos grasos y sus ésteres, carbohidratos, ácidos diterpénicos, y triterpenos pentacíclicos. Los frutos recubiertos con el tratamiento mostraron un índice de deterioro y un diámetro de la infección del hongo Colletotrichum gloeosporioides inferior al de las papayas control, extendiéndose en dos días la aparición de daños. Adicionalmente, el tratamiento no afectó significativamente las propiedades fisicoquímicas de la papaya, en comparación con el control. En conclusión, el recubrimiento formulado con propóleos exhibió un efecto fungistático y bacteriostático in situ, sin alterar los cambios fisiológicos de los frutos de papaya durante el almacenamiento. <![CDATA[Influence of chitosan coatings with citric essential oil on the shelf-life of minimally processed mango (Mangifera indica L.)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Demand for minimally processed fruits have increased due to their nutritional value and an increasing change in consumption habits. Physicochemical, microbiological, structural and sensory changes were determined in minimally processed mangoes (MPM) with chitosan (CH) edible coatings and lemon and orange essential oils (EOL). The MPM was first dipped in citric acid and a texturizing solution and then dipped in CH and lemon or orange EOL coatings. Weight loss, sensory acceptance, total soluble solids, total acidity, ascorbic acid, color changes, firmness and elasticity, and microbiological changes were quantified for 11 days of refrigerated storage. The CH and lemon EOL coating had more acceptance than the other treatments. No differences were found (p>0.05) for weight loss, total acidity, ascorbic acid, firmness or elasticity. There was a high amount of total phenols due to the EOL composition, as well as a high antioxidant capacity in the early days of storage. This characteristic decreased in the final days of the study. There was a decrease in the microbial charge for the lemon EOL treatment, as compared to the other samples. The CH and lemon EOL coating helped to maintain the shelf-life of the MPM for 11 days of storage without affecting the sensory acceptance. The CH and Orange EOL coating did not have an effect on the MPM physicochemical attributes; however, the sensory acceptance was negatively affected with off-flavors conferred to the MPM.<hr/>Las frutas mínimamente procesadas han aumentado su demanda debido al cambio en los hábitos de consumo y al valor nutricional de estos alimentos. Fueron determinados los cambios fisicoquímicos, microbiológicos, estructurales y sensoriales en mango mínimamente procesado (MPM) con recubrimientos comestibles de quitosano (CH) y aceites esenciales (EOL) de limón y naranja. El MPM fue previamente inmerso en ácido cítrico y solución texturizante, bañado con recubrimiento de CH y EOL de limón o naranja. Se cuantificó pérdida de peso, aceptación sensorial, sólidos solubles, acidez titulable, ácido ascórbico, fenoles totales y capacidad antioxidante, cambios de color, firmeza y elasticidad y crecimiento microbiano durante 11 días de almacenamiento refrigerado. El recubrimiento de CH y EOL de limón tuvo mejor aceptación que los otros tratamientos. No se encontraron diferencias (p>0,05) en pérdida de peso, acidez titulable, ácido ascórbico, firmeza o elasticidad. Se encontró un alto contenido de fenoles totales debido a la composición de los EOL, de igual manera una alta capacidad antioxidante durante los primeros días de almacenamiento. Esta característica disminuyó a lo largo de los días de estudio. La carga microbiana para el tratamiento con EOL de limón fue más baja al final del tiempo de estudio comparado con las demás muestras. El recubrimiento de CH y EOL de limón ayuda a mantener la vida útil del MPM por 11 días de almacenamiento refrigerado sin afectar la aceptación sensorial. El recubrimiento con CH y EOL de naranja no afectó los parámetros fisicoquímicos del mango, sin embargo, fue rechazado debido a los sabores que confería al MPM. <![CDATA[Effect of cassava-starch coatings with ascorbic acidic and N-acetylcysteine on the quality of harton plantain (Musa paradisiaca)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The effect of coatings was evaluated on the quality of harton plantain fruits (Musa paradisiaca) in the postharvest stage. Solutions for three treatments were prepared from 50 g L-1 cassava starch (Manihot esculenta) with 30 g L-1 glycerol as the plasticizer and 6 g L-1 polyethylene glycol-600®; for anti-browning agents, 6 g L-1 ascorbic acid (AA) and 8 g L-1 N-Acetyl-Cysteine (NAC) were added. The fruits were coated by immersion, stored at 18 ± 4°C and 85% RH. Physicochemical properties were determined at 32 days postharvest. The applied coatings decreased the physiological weight loss (%WL) and resulted in a higher pulp firmness (PF); no significant difference was seen with a confidence level of 95% in the concentration of total soluble solids (TSS), acidity or maturity index. The skin color was measured by the CIE L*a*b* method, with an average L value of 70 for the fruits coated with the 6 g L-1 AA and 8 g L-1 NAC mixture, while the control fruits had a value of 57. Also, lower a* coordinate values and browning indices were found for the epidermis of the coated fruits. The enzymatic activity of the polyphenol oxidase decreased with the number of postharvest days for all of the treatments, being lower for the fruits with the mixture of anti-browning agents by 27%, as compared to the control. It was concluded that the coating mixture containing the anti-browning agents ascorbic acid, 6 g L-1, and N-acetyl-cysteine, 8 g L-1, showed a better effect as an alternative for storing fruits and prolonging the shelf-life of harton plantain.<hr/>El efecto de recubrimientos fue evaluado sobre la calidad de frutos de plátano Hartón (Musa paradisiaca) en la etapa de poscosecha. Se prepararon soluciones para tres tratamientos a partir de almidón de yuca (Manihot esculenta) 50 g L-1, con glicerol como plastificante 30 g L-1 y polietilen glicol-600® 6 g L-1, como agentes antipardeantes se adicionó ácido ascórbico (AA) 6 g L-1 y N-Acetil-Cisteína (NAC) 8 g L-1 y una mezcla de AA 6 g L-1 más NAC 8 g L-1. Los frutos se recubrieron por inmersión y se almacenaron a 18 ± 4°C y 85% de HR. Se determinaron las propiedades físico-químicas durante 32 días de poscosecha. Los recubrimientos aplicados disminuyeron la pérdida fisiológica de peso (%PP) y presentaron una mayor firmeza de la pulpa (FP), igualmente no se presentó diferencia significativa con un nivel de confianza del 95% en la concentración de sólidos solubles totales (SST), ni en la acidez e índice de madurez; el color de la epidermis fue medido instrumentalmente por el método CIE L*a*b*, se encontró para la coordenada L un valor medio de 70 para frutos recubiertos con la mezcla de AA 6 g L-1 más NAC 8 g L-1, mientras que para el control se encontró un valor de 57, además se encontraron menores valores para la coordenada a* e índice de pardeamiento para los frutos recubiertos. La actividad enzimática de la polifenoloxidasa se mostró decreciente con los días de poscosecha para todos los tratamientos, siendo menor para la mezcla de antioxidantes en un 27% con respecto al control. Se pudo concluir que el recubrimiento que contenía la mezcla de agentes antioxidantes presentó mejor efecto como alternativa de conservación para los frutos y prolongó el tiempo de vida útil del plátano hartón. <![CDATA[The impact of storage conditions on the stability of sugarcane powder biofortified with kefir grains]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The goal of this research project was to assess the quality of sugarcane powder, during storage, that had been biofortified with kefir grains (SP+KG). The powder was obtained by spray drying (SD) sugarcane concentrate that was previously fermented with kefir grains (KG). Maltodextrin, 20% w/w, was used as a drying additive, and high viability of the microbial consortium (lactobacilli, lactococci and yeast) was always sought in order to obtain a functional food enriched with probiotic microorganisms, which facilitate storage and consumption. The product was packed, both vacuum (V) and non-vacuum (WV), and stored at 10, 20 and 30°C for 180 days. The results showed significant differences (p < 0.05) in the survival rate of lactobacilli and lactococci for the time, temperature and packaging type (PT) factors; however, the yeast showed no significant differences for the PT factor. For the survival of yeast, lactococci and lactobacilli, the best temperature was 10°C and the best packaging type was V. The survival rates reached with these conditions were 62.82% (yeast), 81.22% (lactococci) and 87.82% (lactobacilli). In addition, the levels attained in terms of physical and chemical properties defined the quality specifications of the product. The sugarcane matrix is an effective vehicle of components with physiological activity such as the microorganisms present in kefir. This qualifies the product as a potential functional food.<hr/>El objetivo de la presente investigación, fue evaluar durante el almacenamiento, la calidad del polvo de caña biofortificado con gránulos de kefir. El polvo fue obtenido por secado por aspersión del concentrado de caña panelera previa fermentación con gránulos de kefir, utilizando como aditivo de secado maltodextrina al 20% p/p, buscando siempre alta viabilidad del consorcio microbiano (lactobacilos, lactococos y levaduras), y así, obtener un alimento funcional enriquecido con microorganismos probióticos, de fácil almacenamiento y consumo. El producto, se empacó con vacío y sin vacío y se almacenó a tres temperaturas: 10, 20 y 30°C durante 180 días. Los resultados mostraron diferencias significativas (p<0,05) en el porcentaje de supervivencia de los lactobacilos y lactococos con respecto a los factores tiempo, temperatura y tipo de empacado; mientras que, las levaduras solo presentaron diferencias significativas con la temperatura y tiempo. Durante los 180 días de almacenamiento, la mejor temperatura y tipo de empacado fueron 10ºC y sin vacío, siendo la supervivencia de las levaduras, lactococos y lactobacilos de 62,82%, 81,22% y 87,82%, respectivamente; por otro lado, se alcanzaron niveles en las propiedades fisicoquímicas y físicas, que definen sus especificaciones de calidad. La matriz de caña panelera, representa un vehículo efectivo de componentes con activad fisiológica, como son los microorganismos del kefir, identificándolo como un potencial alimento funcional. <![CDATA[Effect of postproduction heating on the texture properties of a standard sausage that contains a chicken paste meat extender]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The objective of this study was to evaluate the texture properties of a standard sausage that contained a chicken meat extender at a replacement percentage of 35% of the PMD when subjected to postproduction heating. An experimental design that looked at the combination of three extenders in ten mixture points was used; the extenders were composed of fiber, pig skin, and carrageenan, respectively, and there was one product without an extender. Five days after production, the sausages were cooked for two hours at 80°C. An instrumental texture analysis and a firmness and elasticity evaluation were carried out on the recently produced samples and on samples after the subsequent thermal treatments. Hardness, masticability and firmness decreased with the application of the thermal treatments. In addition, a synergistic interaction was seen between the fiber and the carrageenan at the two temperature levels. It was concluded that the fiber, the pig skin and the carrageenan did not exhibit properties that were similar to those of chicken paste because their applications demonstrated a marked decrease in the texture properties, a decrease that was more pronounced when the product was subjected to postproduction heating.<hr/>Con el objetivo de evaluar las propiedades de textura de un salchichón tipo estándar que contiene un extensor para pasta de pollo (PMD), en reemplazos del 35% de PMD, cuando es sometido a calentamiento térmico después de su elaboración, se realizó un diseño experimental que contempló la combinación de tres extensores en diez puntos de mezcla, cada uno compuesto por fibra, cuero de cerdo y carragenina respectivamente y una formulación sin extensor. Cinco días después de la elaboración, los salchichones fueron sometidos a cocción durante dos horas a 80°C. Un análisis instrumental de textura y evaluación de la firmeza y elasticidad, fue realizado para muestras recién elaboradas y con tratamiento térmico posterior. La dureza, la masticabilidad y la firmeza disminuyeron con la aplicación del tratamiento térmico, adicionalmente se encontró que existe una interacción sinérgica entre la fibra y la carragenina para los dos niveles de temperatura. Se concluye que la fibra, el cuero de cerdo y la carragenina no exhibieron propiedades similares a la pasta de pollo, ya que su aplicación muestra una disminución marcada de las propiedades de textura, disminución aún mayor cuando el producto es sometido a calentamiento pos elaboración. <![CDATA[Antagonistic action of Lactobacillus spp. against Staphylococcus aureus in cheese from Mompox - Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt In the food industry, food preservation techniques that do not use chemical products are becoming more common. Therefore, the aim of this research was to evaluate the antagonistic activity (antibiosis) of lactic-acid bacterial strains against pathogenic microorganisms. Lactic-acid bacterial strains were isolated from layered cheese and a commercial product (yogurt); and the same was done with pathogenic bacteria solely from layered cheese. The lactic-acid bacterial strains were identified as species from the Lactobacilli family, while the pathogenic bacteria from layered cheese were identified as Micrococcaceae family species (Staphylococcus aureus). Subsequently, in the same culture medium, bacteria of each species were sowed in order to determine the inhibitory activity ability of the Lactic Acid Bacteria (BAL) As a result, the highly antagonistic activity of the Lactobacilli (inhibition halos were larger than 0.5 centimeters in diameter) against isolated pathogenic microorganisms was demonstrated.<hr/>En la industria alimentaria, cada vez es más frecuente el uso de técnicas que permiten la conservación de alimentos, sin el uso de productos químicos tradicionales. Por lo tanto, el objetivo de este trabajo fue evaluar la actividad antagonista (antibiosis) de las cepas de bacterias ácido lácticas contra microorganismos patógenos. Las cepas de bacterias acido lácticas fueron aisladas de queso de capa y un producto comercial (yogurt), y lo mismo se hizo con las bacterias patógenas, las cuales fueron aislada del queso capa. Las cepas de bacterias ácido lácticas se identificaron como especies de la familia lactobacillaceae, mientras que las bacterias patógenas del queso de capa se identificaron como especies de la familia Micrococcaceae (Staphylococcus aureus). Posteriormente, las bacterias de cada especie fueron dispuestas con el fin de determinar la inhibición del crecimiento de las bacterias patógenas por Bacterias Ácido Lácticas (BAL). Estos resultados mostraron que los lactobacilos inhibieron el crecimiento de Staphylococcus aureus, evidenciándose la actividad antagónica (halos de inhibición más grandes de 0,5 centímetros de diámetro) contra microorganismos patógenos aislados de este productos. <![CDATA[Agro-industrial fruit co-products in Colombia, their sources and potential uses in processed food industries: a review]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Fruit agribusinesses generate large amounts of by-products with diverse characteristics that are inherent to the fruits from which they come, which are a source of great use potential because their compositions include molecules that are currently of high interest (antioxidants and dietary fiber). It is clear that, without correct handling and disposal, theses fruits present a problem due to the environmental pollution that large quantities of residues can generate. Although there are varied uses for agro-industrial co-products, this review focused on the potential uses that co-products could have in different processed food matrices. In this sense, this paper led to the revelation that one of the principal objectives of the reviewed research was to condition co-products for use in processed foods in an attempt to take advantage of the bio-active compounds they contain, principally the natural antioxidant activity, which especially enjoys acceptance by consumers of processed foods.<hr/>La agroindustria frutícola genera grandes cantidades de subproductos con características muy diversas inherentes a los frutos de los cuales provienen y así como son una fuente con un potencial de aprovechamiento muy grande debido a que en su composición se pueden hallar moléculas en las cuales se tiene un alto interés hoy en día (antioxidantes y fibra dietaria), es claro que sin una correcta manipulación y disposición de los subproductos estos corren un alto riesgo de volverse un problema debido a la polución ambiental que grandes cantidades de subproductos pueden generar. Aunque podrían existir usos muy variados para los subproductos agroindustriales éste documento hace una revisión enfocada en los potenciales usos que los co-productos podrían tener en diferentes matrices alimenticias procesadas; en este orden de ideas este documento permitió reconocer que uno de los principales objetivos en muchas de las investigaciones consultadas es el de poder acondicionar los co-productos para poder hacer la inclusión de éstos en alimentos procesados, buscando aprovechar los compuestos bio-activos presentes, principalmente por su actividad antioxidante de origen natural la cual goza de especial aceptación entre los consumidores de alimentos procesados. <![CDATA[Future Scenarios for the brand name phytosanitary agrochemical industry in the floriculture of Bogotá]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472015000200015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Using the description of the importance of the floriculture sector and contrasting the identification of the behavior of brand name and generic products in the flower sector, future scenarios were identified for the creation of strategies of market permanence and positioning for brand name agrochemical products. In this case, representatives with broad experience in the floriculture sector of La Sabana de Bogota D.C. were selected, with whom the state of and possible projections for agrochemical products for the sector were evaluated with a prospective methodology. As a result, strategies were generated for achieving market permanence and positioning for brand name agrochemical products.<hr/>A partir de la descripción de la importancia del sector floricultor, en contraste con la identificación del comportamiento de los productos de marca y genéricos en el sector de las flores, se realiza la identificación de escenarios futuros para proponer estrategias de posicionamiento y permanencia en el mercado de los productos agroquímicos de marca. En este caso se eligieron representantes de amplia experiencia en el segmento de la floricultura de la Sabana de Bogotá D.C., con quienes se evaluó el estado y las posibles proyecciones de los productos agroquímicos para el sector mediante metodología de prospectiva. Es así como se generaron estrategias para lograr el posicionamiento y permanencia en el mercado de los productos agroquímicos de marca.