Scielo RSS <![CDATA[Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0304-284720230002&lang=pt vol. 76 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Women and the agri-food system]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472023000210273&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Morphological diversity of the UN Cotové papaya ( <em><em>Carica papaya</em> L.) variety grown under tropical dry forest conditions</em>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472023000210275&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT This work aimed to describe the morphological diversity of the UN Cotové papaya variety to identify outstanding plants that can be used to obtain a new local cultivar. 18 individuals were selected, and the multivariate non-hierarchical cluster technique analyzed data. A Polynomial regression model was carried out to describe growth as a function of growing degree days. The ANOVA identified significant differences between plants for most morphological variables. The Pearson correlation showed linear dependence; all the variables had a high correlation (higher than 0.82) with plant height. The Hopkins and Gap statistic determined two clusterings: Gropu "D" with higher development and group "A" with less development for all parameters. Second-order polynomial model were the best fit for the plant height, and third-order models were the best fit for the others. The non-linear functional models were not significant for the evaluated variables, presenting "Lack of Fit" values greater than 0.05. The results provided information for selecting plants with outstanding characteristics that can be used in the papaya breeding program.<hr/>RESUMEN Este trabajo tuvo como objetivo describir la diversidad morfológica de la variedad de papaya UN Cotové para identificar plantas sobresalientes que puedan ser utilizadas como parte de un programa de mejoramiento para obtener un nuevo cultivar local. Se seleccionaron 18 individuos y se analizaron los datos mediante la técnica de conglomerados no jerárquicos multivariados. Se llevó a cabo un modelo de regresión polinomial para describir el crecimiento en función de los grados dias acumulado. El ANOVA identificó diferencias significativas entre plantas para la mayoría de las variables morfológicas. La correlación de Pearson mostró dependencia lineal; y todas las variables presentaron una alta correlación (superior a 0,82) con la altura de la planta. Los estadisticos de Hopkins y Gap determinaron dos agrupamientos: Grupo "D" con plantas de mayor desarrollo y grupo "A" plantas con menor desarrollo para todos los parámetros. Los modelos polinomiales de segundo orden fueron los que mejor se ajustaron a la altura de la planta, y los modelos de tercer orden con mejor ajuste para el resto de variables. Los modelos funcionales no lineales no fueron significativos para las variables evaluadas, presentando valores de "falta de ajuste" superiores a 0,05. Los resultados brindan información para la selección de plantas con características sobresalientes que pueden ser utilizadas en el programa de mejoramiento de papaya. <![CDATA[Weed community of no-till avocado (<em>Persea americana</em> Mill.) crops in tropical highlands]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472023000210287&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT No-till avocado orchards in the highlands are gaining importance in eastern Antioquia, Colombia. To evaluate the influence of management, and edaphic properties on the composition of weed communities, 50 Hass avocado orchards were studied in nine municipalities of eastern Antioquia. The variables cover and presence of weeds were used to estimate relative frequency, dominance, and Importance Value (IV); weed management was characterized by a survey. The maximum moisture retention capacity and pH of the soil were also determined. The importance of species, rotation of management strategies, and herbicides were analyzed graphically. The association between weeds dominance, and factors, was evaluated by a generalized linear model. 66 dicots and 28 monocot weeds were classified. Out of the 10 most important species, three foreign species,Melinis minutiflora P. Beauv, Digitaria horizontalis Willd, andPennisetum clandestinum Hoschst. Ex Chiov were the most representative. The municipalities are grouping the effects of similar management strategies in the territory. Chemical management favored the equilibrium of the weed composition, while mechanical management did not. Soil properties had less influence on the distribution and dominance of weeds.<hr/>RESUMEN El cultivo de aguacate cada vez cobra mayor importancia en el altiplano de la subregión Oriente del departamento de Antioquia, Colombia. Para evaluar la influencia de diferentes formas de manejo y de algunas propiedades del suelo en la composición de la comunidad de arvenses se monitorearon 50 huertos de aguacate variedad Hass distribuidos en nueve municipios, de la subregión oriente de Antioquia. Las variables evaluadas fueron la cobertura y la presencia de arvenses, lo que permitió estimar la frecuencia y dominancia relativas, así como el valor de importancia (IV por sus siglas en inglés). El manejo se caracterizó a través de una encuesta, aplicada a los productores de los predios seleccionados. También se determinó la capacidad máxima de retención de humedad y el pH del suelo. La importancia de las arvenses, la rotación de las estrategias de manejo mecánico y el uso de herbicidas se analizaron gráficamente. La asociación entre la dominancia y los factores se determinó a través de un modelo lineal generalizado. Se clasificaron 66 especies de arvenses dicotiledóneas y 28 monocotiledóneas. De las 10 especies con mayor IV, tres especies foráneas Melinis minutiflora P. Beauv, Digitaria horizontalis Willd y Pennisetum clandestinum Hoschst. Ex Chiov fueron las más representativas. Los municipios agruparon los efectos de estrategias de manejo similares en el territorio, el manejo químico favoreció el equilibrio de la composición de arvenses, mientras que el mecánico lo desfavoreció. Las propiedades del suelo presentaron menor influencia en la distribución y dominancia de las arvenses. <![CDATA[Analysis of the effect of GE interaction on the grain yield and its related traits in rain-fed Algerian durum wheat (<em>Triticum turgidum</em> L. var. <em>durum</em>) grown in contrasting environments]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472023000210297&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Selection for higher yield and wider adaptability are the most important tasks in crop breeding programs. (GE) interactions are commonly seen as one of the major barriers in plant breeding. The present work aims to assess the effects of GE interaction for the grain yield of 14 durum wheat varieties grown in rain-fed environments during 2014-2017 cropping seasons, and to analyze the relationships between 15 traits intra and inter-environments. Field trials were carried out in a randomized complete block design with four replicates. Grain yield data were analyzed using AMMI model. The combined analysis of variance showed that the effects of genotype, environment and their interactions were highly significant on the grain yield. Using CV and Pi index, GTA dur was the high yielding (32.5 q ha-1) and most stable variety across all the environments. Based on the inter-character correlation, the indirect selection of grain yield via the number of grains per m2 would be effective. Moreover, the inter-environment correlation of the studied variables confirms there was GE interaction and suggests that the best varieties should be chosen according to their specific adaptation. Cold environments differed from warm and moderate ones in the ranking of varieties. Indeed, Sétif site offers better possibilities for producing the Ofanto variety (39.9 q ha-1). Whereas, GTA dur and Simeto (30.9 q ha-1 and 29.7 q ha-1, respectively) prove to be the most efficient in terms of grain yield at Oued Smar and Khemis Miliana sites together.<hr/>RESUMEN La selección para obtener un mayor rendimiento y una mayor adaptabilidad son las tareas más importantes en los programas de mejora de cultivos. Las interacciones GE son comúnmente consideradas como una de las principales barreras en el fitomejoramiento. El presente trabajo tiene como objetivo evaluar los efectos de la interacción GE para el rendimiento de grano de 14 variedades de trigo duro cultivadas en ambientes de secano durante las temporadas de cultivo 2014-2017, y analizar las relaciones entre 15 caracteres intra e interambientes. Los ensayos de campo de 14 variedades se organizaron en un diseño de bloques completos al azar con cuatro repeticiones. Los datos de rendimiento de grano se analizaron utilizando el modelo AMMI. El análisis combinado de la varianza mostró que el efecto del genotipo, el ambiente y sus interacciones fueron altamente significativos para el rendimiento de grano. Utilizando el CV y el índice Pi, GTA dur fue la variedad de mayor rendimiento (32,5 q ha-1) y más estable en todos los ambientes. Basándose en la correlación entre caracteres, la selección indirecta del rendimiento de grano a través del número de granos por m2 sería efectiva. Además, la correlación interambiente de las variables estudiadas, confirman la presencia de la interacción GE y sugiere que se deben elegir las mejores variedades de acuerdo con la adaptación específica. Los entornos fríos difirieron de los cálidos y moderados en la clasificación de las variedades. En efecto, el sitio Sétif ofrece mejores posibilidades para producir la variedad Ofanto (39,9 q ha-1). En cambio, GTA dur y Simeto (30,9 q ha-1 y 29,7 q ha-1, respectivamente) demuestran ser los más eficientes en términos de rendimiento de grano en los sitios de Oued Smar y Khemis Miliana juntos. <![CDATA[Application of a spatial risk model of the crystalline spider mite (<em>Oligonychus</em> sp.) to avocado crop damage using remote sensing]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472023000210309&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The avocado is one of the most consumed foods in the world and it is affected by the mite Oligonychus sp., which affects the generation of chlorophyll by the plant, resulting in a decrease in productivity. Given the economic importance of the avocado, a spatial statistical methodology was used to analyze the risk of a pest in its crops. A total of 202 observations of a 1.1 ha avocado farm were used to measure the number of mites per leaf in the area of Barranca, Perú. Predictive geostatistical methods and indicators were applied. A spherical semivariogram was adjusted to estimate a univariate ordinary kriging, covariates such as vegetation indicators and geomorphometric variables were used to improve the spatial resolution of the covariates and geostatistical simulation was used and linear co-regionalization models were adjusted with which pest predictions were made with co-Kriging. Finally, the predictions were transformed into a risk model using kriging indicator. The results obtained show that the mite presents a stationary process in second order with spatial dependence of less than 10 m, in which univariante ordinary kriging was the most efficient. Despite the results, the linear co-regionalization models are consistent, but the geostatistical simulation was not enough to improve the predictions. Covariate data should be incorporated at a higher level of detail and small-scale variations should be analyzed. It is suggested to incorporate covariate data with a higher level of detail and analyze small-scale variations.<hr/>RESUMEN El aguacate es uno de los alimentos de mayor consumo a nivel mundial. Sus plantaciones se ven afectadas por el ácaro Oligonychus sp., el cual interfiere en la generación de clorofila por parte de la planta, por lo cual la productividad se ve disminuida. Dada la importancia económica de este cultivo se abordó una metodología espacial para el análisis de riesgo de esta plaga. Se dispuso de un total de 202 observaciones de una finca de aguacate de 1,1 ha en las que se midió la cantidad de ácaros por hoja en la zona de Barranca, Perú. Métodos geoestadísticos predictivos e indicadores fueron aplicados. Se ajustó un semivariograma de tipo esférico con lo que se estimó un Kriging ordinario univariante, posteriormente se utilizaron covariables como índices de vegetación y variables geomorfométricas. Para mejorar la resolución espacial de las covariables se utilizó una simulación geoestadística y se ajustaron modelos lineales de corregionalización y co-Kriging, con lo que se realizaron predicciones de la plaga. Finalmente, se transformaron las predicciones a un modelo de riesgo utilizando kriging indicador. Los resultados obtenidos manifiestan que el ácaro presenta un proceso estacionario en segundo orden con una dependencia espacial menor a 10 m, en el que kriging ordinario univariante fue el más eficiente. A pesar de los resultados, los modelos lineales de corregionalización son consistentes, pero la simulación geoestadística no fue suficiente para mejorar las predicciones. Los datos de las covariables deben incorporarse con un mayor nivel de detalle y deben analizarse las variaciones a pequeña escala. <![CDATA[Bioactive compounds against <em>Moniliophthora roreri</em> (Cif & Par) identified in locally produced liquid amendments (biols)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472023000210323&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The use of liquid organic amendments (biols) is a common practice for farmers due to the multiple benefits in the management and production of their crops, including the control of pests and diseases. The present study analyzes the chemical composition of the pure compound C1 and fractions F2 and F3 of local biols produced in two provinces of Ecuador and their antifungal activity against Moniliophthora roreri (Cif &amp; Par). This work incorporates the use of Gas Chromatography coupled to Mass Spectrometry (GC-MS), Nuclear Magnetic Resonance (NMR) and in vitro inhibition assays for sample analysis. C1 was identified as Mannitol. The percentage of inhibition against M. roreri in F2 and F3 was 44.37% and 8.34%, respectively; and, for C1, 28.63%. The values of the median lethal dose (LD50) obtained corroborate that the F2 fraction was the one with the highest controlling activity against the pathogen. The 1,2-benzenedicarboxylic acid diisooctyl ester compound was the main compound in F2 (30.88%) and the Pentadecanoic acid, 14-methyl-, methyl ester in F3. Finally, all compounds obtained from the biol fractions were identified and it was determined that the fermentative process was suitable for producing bioactive compounds of interest to inhibit the growth of Moniliophthora roreri.<hr/>RESUMEN El uso de enmiendas orgánicas líquidas (bioles) es una práctica común para los agricultores por los múltiples beneficios en el manejo y producción de sus cultivos, incluyendo el control de plagas y enfermedades. El presente estudio analiza la composición química del compuesto puro C1 y fracciones F2 y F3 de bioles locales producidos en dos provincias del Ecuador y su actividad antifúngica frente a Moniliophthora roreri (Cif &amp; Par). Este trabajo incorpora el uso de Cromatografía de Gases acoplado a Espectrometría de Masas (CG-EM), Resonancia Magnética Nuclear (RMN) y ensayos de inhibición in vitro para el análisis de las muestras. C1 fue identificado como Manitol. El porcentaje de inhibición contra M. roreri en F2 y F3 fue del 44,37% y 8,34% respectivamente; y de C1, 28,63 %. Los valores de las dosis letales media (DL50) obtenidos corroboraron que la fracción F2 fue la que mayor actividad controladora tuvo frente al patógeno. Los compuestos éster diisooctil del ácido 1,2-bencenicarboxílico fue el compuesto mayoritario en F2 (30,88%) y el ácido pentadecanoico, 14-metil-, éster metílico en F3. Finalmente, se identificaron todos los compuestos de las fracciones obtenidas a partir de biol, y se determinó que el proceso fermentativo era adecuado para producir compuestos bioactivos de interés para inhibir el crecimiento de Moniliophthora roreri. <![CDATA[Weaknesses and potential of green businesses in the Sub-regions of La Mojana and San Jorge, in the department of Sucre, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472023000210335&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT This study was aimed to determine the weaknesses and potential of green businesses in La Mojana and San Jorge subregions in the department of Sucre. Businesses in the category of sustainable goods and services from natural resources and subsectors of the Biotrade sector were considered since they were the most representative in the area-the instrument verification sheet version 1.2 F001-2014 established by the Ministry of Environment and Sustainable Development - MADS was used to evaluate them. The fulfillment of sustainability criteria in the evaluated subsectors and between the level of business development in the study municipalities was analyzed using the Chi-square test. As a result, weaknesses in the economic component criteria and strengths in the environmental criteria for most of the businesses were evidenced, as well as significant differences between the municipalities and subsectors. However, restructuring businesses towards sustainability is a path that requires cultural, technological, and management strengthening. This is a change that should gradually happen and must be supported by government authorities.<hr/>RESUMEN El propósito de este estudio fue determinar las debilidades y potencialidades de los negocios verdes de las subregiones Mojana y San Jorge en el departamento de Sucre. Se consideraron los negocios pertenecientes a la categoría de bienes y servicios sostenibles provenientes de los recursos naturales y subsectores del sector biocomercio, debido a que tienen mayor representatividad en la zona. Mediante el instrumento ficha de verificación versión 1.2 F001-2014 establecido por el Ministerio de Ambiente y Desarrollo Sostenible- MADS. Además, fue aplicado un análisis sobre el cumplimiento de criterios de sostenibilidad, utilizando la prueba de Chi cuadrado, en los subsectores evaluados y entre el nivel de desarrollo de los negocios en los municipios del estudio. Como resultado se evidenció la existencia de debilidades en los criterios del componente económico y fortalezas en los criterios ambientales en la mayoría de los negocios, así mismo, diferencias significativas en los municipios y subsectores. El proceso de reconversión de los negocios hacia la sostenibilidad es un camino que amerita un fortalecimiento cultural, tecnológico y gerencial, que ocurre en forma paulatina y debe estar acompañado de una asesoría por parte de las autoridades gubernamentales. <![CDATA[Optimization of microwave extraction of biocompounds from black pepper using meat quality assessment]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472023000210347&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Black pepper (Piper nigrum) is a plant highly valued for its functional aromatic compounds. To increase bioavailability of its phytochemicals, a novel approach to extraction using microwave heating and optimization was investigated. Fixed (microwave power and particle size) and variable (heating time and solvent volume) extraction criteria were applied to obtain aqueous extracts, followed by the optimization of the quality of extracts by subjecting the extracts to meat quality test using the central composite design. Thereafter, quality indices (pH, 2-thiobarbituric acid reactive substance value, refrigeration loss, colour and cooking loss) of meat subjected to storage were determined and the outcomes were analysed using response surface methodology. A total of six optimised solutions were derived but the best extraction criteria (variable) were 87.28 min and 364.26 mL of heating time and solvent volume respectively with a desirability value of 0.624, while microwave power and particle size were kept constant. Afterwards, selected optimised extraction criteria was applied, and black pepper aqueous extract obtained was compositionally analysed using Gas Chromatography Mass Spectrometry. Remarkably, a total of 71 compounds were extracted, comprising element-based compounds such as silicon, nitrogen, sulphur and iodine. Two silicon and nitrogen-based compounds as well as one sulphur and nitrogen-sulphur based compound were obtained while seven iodine-based compounds were discovered alongside other functional compounds. This approach results in green and efficient extraction process with increased bioavailability of functional compounds. However, further modifications of extraction criteria can be applied to upscale the desirability level (score) for increased extraction efficiency.<hr/>RESUMEN La pimienta negra (Piper nigrum) es una planta muy apreciada por sus compuestos aromáticos funcionales. Para aumentar la biodisponibilidad de sus fitoquímicos, se investigó un novedoso método de extracción mediante calentamiento por microondas y su optimización. Se aplicaron criterios de extracción fijos (potencia de microondas y tamaño de partícula) y variables (tiempo de calentamiento y volumen de disolvente) para obtener extractos acuosos, seguidos de la optimización de la calidad de los extractos sometiéndolos a una prueba de calidad de la carne mediante un diseño compuesto central. A continuación, se determinaron los índices de calidad (pH, valor de la sustancia reactiva del ácido 2-tiobarbitúrico, pérdida por refrigeración, pérdida de color y pérdida por cocción) de la carne sometida a almacenamiento y se analizaron los resultados mediante la metodología de superficie de respuesta. Se obtuvieron un total de seis soluciones optimizadas, pero los mejores criterios de extracción (variable) fueron 87,28 min y 364,26 mL de tiempo de calentamiento y volumen de disolvente, respectivamente, con un valor de deseabilidad de 0,624, mientras que la potencia de microondas y el tamaño de partícula se mantuvieron constantes. A continuación, se aplicaron los criterios de extracción optimizados seleccionados y se analizó la composición del extracto acuoso de pimienta negra obtenido mediante cromatografía de gases y espectrometría de masas. Se extrajo un total de 71 compuestos, entre los que se encontraban compuestos basados en elementos como el silicio, el nitrógeno, el azufre y el yodo. Se obtuvieron dos compuestos a base de silicio y nitrógeno, así como un compuesto a base de azufre y nitrógeno-azufre, mientras que se descubrieron siete compuestos a base de yodo junto con otros compuestos funcionales. Este enfoque dio lugar a un proceso de extracción ecológico y eficiente con una mayor biodisponibilidad de los compuestos funcionales. Sin embargo, se pueden aplicar otras modificaciones de los criterios de extracción para elevar el nivel de deseabilidad (puntuación) y aumentar la eficacia de la extracción. <![CDATA[Effect of particle size on sensory and bioactive properties of chocolates with <em>Physalis peruviana</em> L and <em>Vaccinium</em> spp]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472023000210369&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Chocolates are considered functional foods and are consumed worldwide. The objective was to evaluate the effect of particle size and the inclusion of Physalis peruviana L (Goldenberry) and Vaccinium spp (Andean blueberry) on sensory attributes, color, total phenols, and anthocyanins in dark and milk chocolate. The attributes of gloss, surface, breakage, melting, grittiness, odor, fruit scents, aftertaste, sweetness, mouthfeel, bitterness, and astringency were evaluated for sensory evaluation. To measure color, the CIELAB system was used. Phenols were evaluated using spectrophotometry and anthocyanins using the pH differential method. According to principal components analysis (PCA), dark chocolates with the inclusion of goldenberries had the best sensory scores (Øp=10-20 µm); the results for the correlations were 0.97 for surface and melting, 0.98 for surface and aftertaste, 1.0 for aftertaste and astringency, and -0.92 melting and odor. Milk chocolate with the inclusion of goldenberries (Øp=10-20 µm) was superior in attributes such as fruit scents, sweetness, grittiness, gloss, odor, aftertaste, and mouthfeel. At the same time, there was a correlation between melting and aftertaste of -0.92 and between melting and mouthfeel of -0.94, odor with fruit scents and sweetness were 0.96 and 0.98, and fruit scents with aftertaste and sweetness were 0.94 and 0.99. Dark and milk chocolates with the inclusion of goldenberries (Øp=10-15 µm) were slightly superior in the phenol content, while chocolates with the inclusion of Andean blueberries (Øp=10-20 µm) had greater anthocyanin contents.<hr/>RESUMEN Los chocolates son productos considerados como alimentos funcionales y son consumidos en todo el mundo. El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto del tamaño de partícula y la inclusión de Physalis peruviana L (Aguaymanto) y Vaccinium spp (Gongapa) sobre los atributos sensoriales, color, fenoles totales y antocianinas en chocolate oscuro y con leche. Para la evaluación sensorial se consideró los atributos de brillo, superficie, rotura, fusión, arenosidad, olor, aroma a fruta, retrogusto, dulzor, sensación en la boca, amargura y astringencia. Para medir el color se utilizó el sistema CIELAB. Los fenoles fueron evaluados por espectrofotometría y las antocianinas mediante el método de pH-diferencial. Según el análisis de componentes principales (ACP), los chocolates oscuros (ØP=10-20 µm) con inclusión de aguaymanto fueron mejores sensorialmente; los resultados de sus correlaciones entre superficie y fusión (0,97), superficie y retrogusto (0,98), retrogusto y astringencia (1,0), fusión y olor (-0,92). En el chocolate con leche (Øp=10-20 µm) con inclusión de aguaymanto fue superior en los atributos de aroma a frutas, dulzor, arenosidad, brillo, olor, retrogusto y sensación en la boca. Asimismo, este presentó correlación entre fusión con retrogusto (-0,92) y fusión con sensación en la boca (-0,95); olor con aromas a frutas y dulzor (0,96 y 0,98), y aromas a frutas con retrogusto y dulzor (0,94 y 0,99). Los chocolates oscuros y con leche (Øp=10-15 µm) e inclusión de aguaymanto fueron ligeramente superiores en el contenido fenólico; mientras que los chocolates con inclusión de gongapa (Øp=10-20 µm) fueron mayores en el contenido de antocianinas. <![CDATA[Application of antioxidants and hot water treatments to improve shelf life of fresh-cut eggplants (<em>Solanum melongena</em> L.) during storage]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472023000210381&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the effect of antioxidant treatments on the conservation of cut eggplants (Solanum melongena L.), which was carried out in two stages. Initially, the effect of citric acid (CA), ascorbic acid (AA) and cysteine (Cys) solution at 0.5 and 1% on sensory attributes (general appearance and browning), and color parameters during storage were evaluated. Immersion in 1% AA was considered the best antioxidant since it maintained visual quality for 6 days. Subsequently, hot water dipping (HWD) treatments followed by the 1% AA solution were evaluated and optimized through the Response Surface Methodology (RSM). Sensory attributes, color parameters, respiration rate (RR), phenolic compounds (PhC), antioxidant capacity, as well as the activity of polyphenol oxidase (PPO) and peroxidase (POD) were assessed during cold storage. The results showed that HWD at 50 °C, 60 s and 1% AA was the optimal combination to control enzymatic browning and extend its fresh quality for up to 8 days. Furthermore, that combination of treatments reduced the PPO and POD activities and increased the PhC compared to the control (untreated), not finding significant differences between them in antioxidant capacity and RR. Therefore, the application of this combination would be the most appropriate to preserve the quality of the fresh-cut eggplants for 8 days of storage at 4 °C.<hr/>RESUMEN Este estudio tuvo como objetivo evaluar el efecto de tratamientos antioxidantes en la conservación de berenjenas cortadas (Solanum melongena L.), el cual se realizó en dos etapas. Inicialmente, se evaluó el efecto de las soluciones de ácido cítrico (CA), ácido ascórbico (AA) y cisteína (Cys) al 0,5 y 1% sobre los atributos sensoriales (aspecto general y pardeamiento) y parámetros de color durante el almacenamiento. La inmersión en AA al 1% se consideró el mejor antioxidante ya que mantuvo la calidad visual durante 6 días. Posteriormente, se evaluaron y optimizaron los tratamientos de inmersión en agua caliente (HWD) seguidos de la solución de AA al 1%, mediante la aplicación de la metodología de superficie de respuesta (RSM). Durante el almacenamiento refrigerado, se evaluaron los atributos sensoriales, parámetros de color, tasa de respiración (RR), compuestos fenólicos (PhC), capacidad antioxidante, así como la actividad del polifenol oxidasa (PPO) y la peroxidasa (POD). Los resultados mostraron que HWD a 50 °C, 60 s y AA al 1% fue la combinación óptima para controlar el pardeamiento enzimático y prolongar su calidad de fresco hasta los 8 días. Además, esa combinación de tratamientos redujo las actividades de la PPO y la POD y aumentó los PhC respecto al control (sin tratar), sin diferencias significativas entre ellos en la capacidad antioxidante y la RR. Por lo tanto, la aplicación de esta combinación sería la más adecuada para conservar la calidad de las berenjenas recién cortadas durante 8 días de almacenamiento a 4 °C. <![CDATA[Molecular prevalence of Bovine Leukemia Virus in specialized dairies in the department of Antioquia, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472023000210393&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Dairy production systems are a sensitive sector of the primary economy frequently affected by pathogens that negatively impact production parameters, the bovine leukemia virus (BLV) one of these. In this study, the molecular prevalence of BLV was determined in the specialized dairy sector of Antioquia using the viral marker of the envelope gene (env). Blood samples were taken from 575 bovines from specialized dairies in Antioquia distributed in 53 herds and located in the three specialized milk production areas of Antioquia (north, east, and Valle de Aburrá). DNA extraction was performed by salting out, and a nested PCR was performed to detect the env gene. The products were visualized on a 2% agarose gel with GelRed as an intercalator. A molecular prevalence of BLV of 17.0% in animals and 71.7% in herds were found, being Valle de Aburrá the area where the highest rate of positive animals was obtained (21.1%), unlike the northern area with the lowest rate (15.6%). The molecular prevalence of BLV in this study is lower than that of previous studies in the department, which ranged between 47 and 73%, and this may be associated with factors of breed resistance, the age of the animals, or management practices in the herds. These results can contribute to creating BLV control strategies and optimizing milk production in the department of Antioquia, being relevant to paying attention to the behavior of this pathogen under different production system conditions.<hr/>RESUMEN Los sistemas de producción de leche son un sector sensible de la economía primaria, viéndose frecuentemente afectados por patógenos que impactan negativamente parámetros productivos, siendo el virus de la leucosis bovina (BLV) uno de estos. En este estudio, se determinó la prevalencia molecular a BLV en la lechería especializada de Antioquia mediante el marcador viral del gen de la envoltura (env). Se tomó muestra de sangre de 575 bovinos de lecherías especializadas de Antioquia distribuidos en 53 hatos, ubicados en las tres zonas de producción de leche especializada de Antioquia (norte, oriente y Valle de Aburrá). Se realizó extracción de ADN por Salting out y se realizó una PCR anidada para detección del gen env. Los productos se visualizaron en un gel de agarosa al 2% con GelRed como intercalante. Se encontró una prevalencia molecular a BLV del 17,0% en animales y 71,7% en hatos, siendo el Valle de Aburrá la zona donde se obtuvo la mayor tasa de animales positivos (21,1%), a diferencia del norte que tuvo la más baja (15,6%). Se halló que la prevalencia molecular a BLV de este estudio es menor a la de investigaciones previas en el departamento, la cual se encontraba entre el 47 y 73%, y esto puede estar asociado a factores de resistencia raciales, edad de los animales o las prácticas de manejo en los hatos. Estos resultados pueden contribuir a crear estrategias de control del BLV y optimizar la producción lechera en el departamento de Antioquia, siendo relevante poner atención al comportamiento de este patógeno bajo las diferentes condiciones que tienen los sistemas de producción. <![CDATA[Fine root biomass and its relationship with the soil in degraded areas by mining in biogeographic Chocó]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472023000210403&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Fine root biomass (FRB) is essential for the functioning of tropical forests. However, due to the degradation generated by mining, it is necessary to evaluate the influence of the soil and the successional time on the FRB, to contribute to its restoration. Forests of biogeographic Chocó have been affected by mining; for this reason, the objective of evaluating the influence of the soil and the successional time on the FRB in abandoned mines was proposed. For this, plots were established in three successional stages: two abandoned mines (12-15 and 30-35 years) and a primary forest. Subsequently, the physicochemical conditions of the soil and the FRB (&lt;2 mm) at 20 cm depth were measured. The registered FRB was 5.73 t ha-1 in stages of 12-15 years, 2.56 t ha-1 in stages of 30-35 years, and 5.91 t ha-1 forests; that is, it recovered quickly, but did not increase with successional time. In general, the FRB was determined by successional age, fertility, OM, and clay. In stages of 12-15 years, it was positively associated with OM and slime; and negatively with clay and sand. While, in stages of 30-35 years, it was positively related to Al, N, Ca and clay; but, with K, MO and Mg it was negative. In summary, it was determined that the soils have a different influence on the FRB in each successional stag. In addition, the limitation of belowground biomass storage due to multiple nutrients, which affect the mitigation of global climate change, was noted.<hr/>RESUMEN La biomasa de raíces finas (BRF) es fundamental para el funcionamiento de bosques tropicales. Sin embargo, debido a la degradación generada por la minería, se requiere evaluar la influencia del suelo y el tiempo sucesional sobre la BRF, para contribuir a su restauración. Los bosques del Chocó biogeográfico han sido afectados por la minería, por tal razón, se planteó el objetivo de evaluar la influencia del suelo y el tiempo sucesional sobre la BRF en minas abandonadas. Para ello, se establecieron parcelas en tres estadios sucesionales: dos minas abandonadas (12-15 y 30-35 años) y un bosque primario. Posteriormente, se midieron las condiciones fisicoquímicas del suelo y la BRF (&lt;2 mm) a 20 cm de profundidad. La BRF registrada fue de 5,73 t ha-1 en estadios de 12-15 años, de 2,56 t ha-1 en etapas de 30-35 años, y de 5,91 t ha-1 bosques; es decir, se recuperó rápidamente, pero no aumentó con el tiempo sucesional. En general, la BRF estuvo determinada por edad sucesión, fertilidad, MO y arcilla. En etapas de 12-15 años, se asoció positivamente con MO y limo; y negativamente con arcilla y arena. Mientras que, en etapas de 30-35 años, se relacionó positivamente con Al, N, Ca y arcilla; pero, con K, MO y Mg fue negativa. En síntesis, se determinó que los suelos influyen de forma distinta sobre la BRF en cada etapa sucesional; además, se denotó la limitación del almacenamiento de biomasa subterránea por múltiples nutrientes, que afectan la mitigación del cambio climático global.