Scielo RSS <![CDATA[Revista colombiana de ciencia animal recia]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=2027-429720210002&lang=pt vol. 13 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Continuous publication: an editorial challenge]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2027-42972021000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Inclusion of whole pumpkin flour as a natural pigment in raising chickens (Coob500)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2027-42972021000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El zapallo se consume mundialmente por sus grandes propiedades nutricionales, y por la gran variedad de productos que se pueden elaborar con este fruto, el objetivo principal es evaluar la inclusión de la harina integral de zapallo (Cucurbita moschata) como pigmentante natural en tres etapas de crianza de pollos parrilleros (coob500) para lograr una mejor coloración en el tarso a los 42 días, durante las fases de pre-inicio, inicio y finalización. El estudio se conformó por 96 pollos de la línea Coob 500, se utilizó un diseño experimental completamente al azar, los mismos que fueron distribuidos en cuatro tratamientos y cuatro repeticiones con 6 pollos cada uno, denominados T0 (testigo), T1, T2 y T3; se administró 15% de harina integral de zapallo a partir de los días 21, 28 y 35 respectivamente, finalizando el día 42; por otra parte se evaluaron variables como consumo de alimento, ganancia de peso, conversión alimenticia, mortalidad y pigmentación; los resultados del análisis de varianza presento diferencias significativas (p&lt;0,05) en cada una de los tratamientos; al finalizar se alcanzó un peso promedio entre 5,62 kg a 15,11 kg por tratamiento; se concluye que el mejor resultado es con el tratamiento T3, verificado mediante cinta colorimétrica.<hr/>ABSTRACT Pumpkin is consumed worldwide for its great nutritional properties, and for the great variety of products that can be made with this fruit, the main objective is to evaluate the inclusion of whole pumpkin flour (Cucurbita moschata) as a natural pigment in three stages of broiler chicken rearing (coob500) to achieve a better coloration in the tarsus at 42 days, during the pre-start, start and finish phases. The study was made up of 96 chickens of the Coob 500 line, a completely randomized experimental design was used, which were distributed in four treatments and four repetitions with 6 chickens each, called T0 (control), T1, T2 and T3 ; 15% of whole pumpkin flour was administered from days 21, 28 and 35 respectively, ending on day 42; on the other hand, variables such as feed consumption, weight gain, feed conversion, mortality and pigmentation were evaluated; The results of the analysis of variance presented significant differences (p &lt;0.05) in each of the treatments; At the end, an average weight was reached between 5.62 kg to 15.11 kg per treatment; It is concluded that the best result is with the T3 treatment, verified by means of a colorimetric tape. <![CDATA[Estimation of genetic parameters for Growth traits in Romosinuano creole Cattle]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2027-42972021000200013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Objetivo. Estimar la heredabilidad y las correlaciones de tres caracteres relacionados con el crecimiento en bovinos criollos Romosinuano, y construir un índice de selección (IS). Mateiales y métodos. Se analizó una base de datos conformada por 4079 registros de peso al nacimiento (PN), al destete (PD) y a los 16 meses de edad (P16m), obtenidos en el periodo 1943-2018, proveniente del hato de ganado criollo colombiano Romosinuano del centro de investigación Turipaná. Se estimaron tanto los valores de heredabilidad para cada carácter como sus correlaciones, mediante el modelo animal multivariado; los valores genéticos (VG) y su relación usando el análisis de componentes principales. Resultados. Las correlaciones genéticas entre PN y PD, PN y P16m, y PD y P16m fueron de magnitud moderada a alta y positivas, lo que indica una asociación genética favorable entre estos caracteres. Los VG estandarizados para PN, PD y P16m exhibieron una alta asociación con el primer componente principal. Las estimaciones de heredabilidad total para PN, PD y P16m fueron igual a 0.18±0.04, 0.16±0.04 y 0.13±0.04, respectivamente. Conclusiones. Los caracteres PN, PD y P16m responderán lentamente a la selección, sin embargo, podría mejorarse mediante la construcción de IS basados en los componentes principales.<hr/>ABSTRACT Objective. Estimate the heritability and correlations of three growth-related traits in Romosinuano Creole cattle, and to construct a selection index (IS). Materials and methods. A database made up of 4079 records of weight at birth (PN), weaning (PD) and at 16 months of age (P16m), obtained in the period 1943-2018, from the Turipaná research center herd of Romosinuano Colombian creole cattle was analyzed. Both the heritability values for each character and their correlations were estimated using the multivariate animal model; genetic values (VG) and their relationship using principal component analysis. Results. Genetic correlations between PN and PD, PN and P16m, and PD and P16m were moderate to high magnitude and positive, indicating a favorable genetic association between these traits. The standardized VGs for PN, PD and P16m exhibited a high association with the first principal component. The estimates of total heritability for PN, PD and P16m were equal to 0.18±0.04, 0.16±0.04 and 0.13±0.04, respectively. Conclusions. suggesting that these characters will respond slowly to selection, however, it could be improved by constructing IS based on the main components. <![CDATA[Residues from eoeoa produetion <em>(Theobroma cacao</em> L.) as a food alternative for ruminants]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2027-42972021000200024&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Se evaluó las características nutricionales y de digestibilidad de los residuos de la producción de cacao (Theobroma cacao L.) en el cantón La Troncal: cascara, cascarilla y placenta de cacao en los materiales genéticos ARRIBA y CCN-51. Fue determinada la composición química de las muestras en base a materia seca a través del análisis proximal (materia seca, humedad, proteína cruda, cenizas, grasa, fibra cruda, extracto libre de nitrógeno); Determinación de fibra (fibra detergente neutra FDN, fibra detergente ácida FDA y lignina detergente neutra LDA); Valor energético (energía bruta); y degradabilidad de la materia seca in situ en bovinos fistulados a nivel del rumen, utilizando animales de genética Brahman mestizos de 450 Kg ± 20 Kg de peso vivo. Las muestras fueron incubadas dentro del rumen mediante bolsas de nylon, durante 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 y 96 horas. Los resultados mostraron valores aceptables para la alimentación de bovinos en base al contenido de nutrientes, fibra, energía bruta y degradabilidad. En conclusión, los residuos de la producción de cacao (cascara, cascarilla y placenta de cacao) en las variedades (ARRIBA y CCN-51) pueden ser utilizadas como materias primas alternativas para alimentación animal o como ingredientes dentro de la formulación de dietas para rumiantes.<hr/>ABSTRACT The nutritional and digestibility characteristics of cocoa production residues (Theobroma cacao L.) in La Troncal canton were evaluated: cocoa husk, husk and placenta in genetic materials ARRIBA and CCN-51. The chemical composition of the samples was determined based on dry matter through proximal analysis (dry matter, moisture, crude protein, ash, fat, crude fiber, nitrogen-free extract); Fiber determination (FDN neutral detergent fiber, FDA acid detergent fiber and LDA neutral detergent lignin); Energy value (gross energy); and degradability of dry matter in situ in fistulated bovines at the rumen level, using crossbred Brahman genetics animals weighing 450 Kg ± 20 Kg of live weight. The samples were incubated inside the rumen using nylon bags, for 0, 3, 6, 12, 24, 48, 72 and 96 hours. The results showed acceptable values for bovine feeding based on the content of nutrients, fiber, gross energy and degradability. In conclusion, the residues of cocoa production (cocoa husk, husk and placenta) in varieties (ARRIBA and CCN-51) can be used as alternative raw materials for animal feed or as ingredients in the formulation of diets for ruminants. <![CDATA[Effect of organic acid in layers on productive parameters and water quality]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2027-42972021000200030&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El ácido orgánico mejora los parámetros productivos y la respuesta a tratamientos. Con el objetivo de evaluar el uso de ácidos orgánicos en las ponedoras de la línea Hy-Line para determinar el efecto en los parámetros productivos y la calidad del agua en etapa de crianza de la semana 10 hasta la semana 16. Se realizó una investigación utilizando un diseño completamente al azar, donde se utilizaron cuatro tratamientos y cuatro réplicas con 20 unidades cada uno, denominado T0 (testigo), T1, T2 y T3; administrando la mezcla de ácidos orgánicos en la dosis establecida para cada tratamiento 0,5 cc; 1 cc y 1,5 cc por litro de agua. Se evaluaron variables como peso inicial del pollo, peso por semana del pollo, consumo de alimento, consumo de agua y mortalidad. Así mismo, se realizó un análisis físico-químico: pH del agua, cloro residual, temperatura y dureza. Se obtuvieron parámetros productivos superiores (p=&lt;0.05) en comparación con el grupo control. Los mejores resultados en peso corporal se obtuvieron en el T3 con 1385,50g. De la misma manera, el T3 logro obtener un mejor resultado en el consumo de agua durante todas las semanas, excepto en la catorce que fue el T1 quien obtuvo un mejor promedio. En cuanto a los análisis físico-químicos el T1 tuvo un mejor pH de 3,29; cloro libre: 0,17mg/l y dureza residual: 7,64mg/l; se concluye que el mejor resultado en parámetros productivos fue el T3, mientras que en el análisis físico químico el T1 obtuvo mejoras significativas.<hr/>ABSTRACT The organic acid improves the productive parameters and the response to treatments. With the aim of evaluating the use of organic acids in the layers of the Hy-Line line to determine the effect on the productive parameters and the quality of the water in the rearing stage from week 10 to week 16. An investigation was carried out using a completely randomized design, where four treatments and four replications with 20 units each were used, called T0 (control), T1, T2 and T3; administering the mixture of organic acids in the dose established for each treatment 0.5 cc; 1 cc and 1.5 cc per liter of water. Variables such as initial chicken weight, chicken weight per week, feed consumption, water consumption and mortality were evaluated. Likewise, a physical-chemical analysis was carried out: pH of the water, residual chlorine, temperature and hardness. Higher productive parameters were obtained (p = &lt;0.05) compared to the control group. The best results in body weight were obtained in T3 with 1385.50g. In the same way, T3 managed to obtain a better result in the consumption of water during all the weeks, except in the fourteen that it was T1 who obtained a better average. Regarding the physical-chemical analysis, T1 had a better pH of 3.29; free chlorine: 0.17mg / l and residual hardness: 7.64mg / l; It is concluded that the best result in productive parameters was T3, while in the physical-chemical analysis, T1 obtained significant improvements. <![CDATA[Structure and composition of bird assemblage in the IBA site Natural Reserve La Patasola, Central Andes of Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2027-42972021000200037&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT This study quantified the structure and composition of birds' assemblages in the land covers of the inner part and the edge of a mature montane forest, using methodologies based on true diversity and sampling coverage in the Important Bird Area (IBA) site called the Natural Reserve La Patasola, located in Central Andes of Colombia. The study recorded 80 bird species with four of them in a threat category. There was no dependency of the trophic guild on the habitat type, showing that bird guilds distribute heterogeneously, also indicating the potential resource availability for every group of birds in both habitats. Alpha diversity was slightly higher for the edge of the forest; however, both communities showed similar levels of equitability and dominance even when they did not share many species. The differences in species composition were probably due to a dominant species turnover process, which is probably explained by the strong ability of birds to disperse, not being affected by barriers (as some other vertebrate groups), and to find the appropriate habitats in a region. Furthermore, it is evidence of potentially reduced risk concerning the local extinction of species, and the main value for birds' conservation, which is an important attribute to consider in management plans for birds of sensible ecosystems in the montane forest of the Colombian Andes.<hr/>RESUMEN Se cuantificó la estructura y composición de los conjuntos de aves en las coberturas terrestres del interior y borde de un bosque montano maduro, utilizando metodologías basadas en la diversidad verdadera y cobertura de muestreo en el sitio AICA (área de importancia para la conservación de las aves) Reserva Natural La Patasola, Andes Centrales de Colombia. Se encontraron 80 especies de aves, cuatro de ellas en categoría de amenaza. No existió dependencia entre el tipo de gremio trófico y el tipo de hábitat, lo que demuestra una distribución heterogénea de los grupos de aves; también, la disponibilidad potencial de recursos para cada gremio trófico. La diversidad alfa fue ligeramente mayor para el borde del bosque, sin embargo, ambas comunidades mostraron niveles similares de equidad y dominancia, incluso cuando no compartieron muchas especies. La diferencia en la composición de especies ocurrió predominantemente por un proceso de recambio de especies, que puede ser explicado por la gran capacidad de las aves para dispersarse al no verse afectadas por barreras (como algunos otros grupos de vertebrados) al encontrar hábitats adecuados en una región; además, es evidencia de un potencial menor riesgo de extinción local de taxones, y del importante valor de conservación de las aves; que es un necesario atributo a tener en cuenta en planes de manejo para aves en ecosistemas sensibles como el bosque montano de los Andes Colombianos. <![CDATA[Mammary pythiosis in a Colombian creole mare]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2027-42972021000200050&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Se reporta un caso de una yegua criolla colombiana, color castaño, de 7 años y un peso de 300 Kg, la cual fue atendida por el Servicio Clínico Ambulatorio del área de Clínica Médico-Quirúrgica de Grandes Animales de la Universidad de Córdoba. La anamnesis indica que la yegua presentó un aumento progresivo de tamaño a nivel de la glándula mamaria, con secreción mucopurulenta constante por diferentes orificios, así mismo el propietario reporta que le realizó incisiones para facilitar el drenaje de material desde la glándula mamaría, ya que pensaba que ese aumento consistía en un absceso, de igual forma, informó la aplicación de antibióticos a base de tetraciclinas y antiinflamatorios no esteroidales. Al examen clínico, se determinó la presencia de una lesión granulomatosa que comprometía toda la glándula mamaria, con presencia de varias aberturas en forma de cráter y salida de material fibrinopurulento, a la compresión presento salida de mayor cantidad de secreción, así como masas caseificadas llamadas Kunker. Se decidió realizar mastectomía total como medida de control y alargar la vida útil de la yegua. Durante el procedimiento quirúrgico bajo anestesia general, se evidenció la presencia de abundante tejido granulomatoso, así como la presencia de grandes cantidades de kunkers acumulados en cavitaciones originadas por la invasión del Pythium insidiosum en el tejido granular. Se concluye la importancia de conocer la epidemiología de la Pythiosis, siendo relevante la ubicación de casos clínicos a nivel de glándula mamaria en yeguas criollas colombianas expuestas a factores de riesgo.<hr/>ABSTRACT A case is reported of a Colombian Creole mare, brown, 7 years old and weighing 300 Kg, which was treated by the Outpatient Clinical Service of the Large Animal Medical-Surgical Clinic area of the University of Córdoba. The anamnesis indicates that the mare presented a progressive increase in size at the level of the mammary gland, with constant mucopurulent discharge from different orifices, likewise the owner reports that he made incisions to facilitate the drainage of material from the mammary gland, since he thought that this increase consisted of an abscess, in the same way, the application of antibiotics based on tetracyclines and non-steroidal anti-inflammatory drugs reported. At the clinical examination, the presence of a granulomatous lesion that compromised the entire mammary gland was determined, with the presence of several crater-shaped openings and exit of fibrinopurulent material, upon compression I presented an exit of a greater amount of secretion, as well as caseified masses called Kunker. It was decided to perform a total mastectomy as a control measure and to extend the life of the mare. During the surgical procedure under general anesthesia, the presence of abundant granulomatous tissue was evidenced, as well as the presence of large amounts of kunkers accumulated in cavities caused by the invasion of Pythium insidiosum in the granular tissue. The importance of knowing the epidemiology of Pythiosis is concluded, being relevant the location of clinical cases at the mammary gland level in Colombian Creole mares exposed to risk factors. <![CDATA[Snakes registered in the municipality of Plato, Magdalena, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2027-42972021000200056&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN A través de muestreos y registros esporádicos obtenidos entre el 1 de junio de 2020 y 30 de abril de 2021, se presenta un listado preliminar de serpientes, para el Municipio de Plato, Magdalena. Se registraron un total de 64 individuos, pertenecientes a 25 especies y 6 familias, siendo Colubridae las más representativa (16 spp.), y Tantilla semicincta y Lygophis lineatus las especies más abundantes. El 36% de las especies presenta afectación por atropellamiento vehicular o muerte por acciones humanas. Finalmente, estos resultados muestran una riqueza importante sobre este grupo faunístico para el municipio, con esta información se espera promover nuevos estudios, donde se articule la comunidad científica y pobladores en pro de la conservación de serpientes.<hr/>ABSTRACT Through sampling and sporadic records obtained between June 1, 2 020 and April 30, 2021, a preliminary list of snakes is presented for the Municipality of Plato, Magdalena. A total of 64 individuals were recorded, belonging to 25 species and 6 families, Colubridae being the most representative (16 spp.), And Tantilla semicincta and Lygophis lineatus the most abundant species. 36% of the species are affected by vehicle run over or death by human actions. Finally, these results show an important wealth on this faunistic group for the municipality, with this information it is expected to promote new studies, where the scientific community and residents are articulated in favor of the conservation of snakes. <![CDATA[Lipid supplementation for the production of bovine meat in feedlots]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2027-42972021000200062&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Los rumiantes consumen cantidades reducidas de lípidos en las dietas limitando así los desempeños productivos, por lo cual incrementar las concentraciones de estos en la dieta permite diversos beneficios como mayor disponibilidad de energía, mejor nivel productivo, aprovechamiento de área y calidad nutricional de productos como carne y leche. En la ganadería de carne los requerimientos energéticos son mayores y los lípidos por ser una fuente extremadamente rica en energía ayudan a un mejor desempeño de peso y a la absorción de vitaminas liposolubles, sin embargo, pueden desencadenar alteraciones en la población y la fermentación ruminal. Esta revisión tuvo como objetivo discutir los efectos de la suplementación lipídica sobre el metabolismo ruminal y los microrganismos que habitan ese ecosistema en la producción de carne bajo confinamiento. Investigaciones sugieren que la adición de lípidos permite mejorar la productividad y calidad de la carne, lo cual es importante para la seguridad alimentaria. Además, la evaluación del metabolismo ruminal con dietas lipídicas y sus asociaciones posibilita explorar mejorías en la composición de las mismas, para mejores beneficios productivos y contribuir así con las demandas de proteína.<hr/>ABSTRACT Ruminants intake reduced amounts of lipids in diets, thus limiting productive performances, so increasing their concentrations in the diet allows various benefits such as greater energy availability, better productive level, use of area and nutritional quality of products such as meat and milk. In cattle livestock, the energy requirements are higher and the lipids are extremely rich source of energy, help to better weight performance and the absorption of fat-soluble vitamins, however, it can trigger alterations in the population and ruminal fermentation. The aim of this review was to discuss the effects of lipid supplementation on ruminal metabolism and the microorganisms that inhabit that ecosystem in feedlot meat production. Research suggests that adding lipids improves meat productivity and quality, which is important for food security. Furthermore, the evaluation of ruminal metabolism with lipid diets and their associations makes it possible to explore improvements in their composition, for better productive benefits and thus contribute to protein demands. <![CDATA[Calcium, phosphorus, magnesium and selenium relationship on reproduction in dairy cows during the transition period]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2027-42972021000200072&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El período de transición es una etapa de cambios significativos tanto hormonales como metabólicos ya que pasa de un período de deposición de grasas durante la preñez tardía a uno de movilización de tejidos previo al comienzo de la lactación. Este período (tres semanas previas y tres posteriores al parto) es un cambio dramático para el animal, donde se producen los mayores desbalances energéticos y metabólicos. Durante la lactación temprana aumenta la actividad lipolítica en la vaca lechera, ya que el grado de lipólisis depende del potencial genético para la producción de leche y de la severidad del balance energético negativo (BEN). La mayoría de los desórdenes minerales en la vaca lechera ocurren en el periparto, y están directamente relacionados con el manejo nutricional durante el período seco, particularmente en las últimas semanas previas al parto. Se ha encontrado que la carencia o desequilibrio de minerales en el suelo se refleja en el valor nutritivo de los pastos y esto es una de las causas de la baja productividad y de los problemas de reproducción del ganado vacuno; esto se manifiesta en una tasa de concepción no mayor a 45%, un porcentaje de abortos que puede alcanzar al 10% y una edad y peso al primer servicio y al primer parto que están fuera de los valores eficientes para una ganadería productiva.<hr/>ABSTRACT The transition period is a stage of significant hormonal and metabolic changes as it goes from a period of fat deposition during late pregnancy to one of tissue mobilization prior to the beginning of lactation. The transition period (three weeks before and three after calving) is a dramatic change for the animal, where the greatest energy and metabolic imbalances occur. During early lactation, lipolytic activity increases in the dairy cow, since the degree of lipolysis depends on the genetic potential for milk production and the severity of the negative energy balance (NEB). Most dairy cow mineral disorders occur in the peripartum and are directly related to nutritional management during the dry period, particularly in the last weeks before calving. It has been found that the lack or imbalance of minerals in the soil is reflected in the nutritional value of the pastures and this is one of the causes of the low productivity and reproductive problems of cattle; This is manifested in a conception rate of no more than 45%, a percentage of abortions that can reach 10% and an age and weight at the first service and at the first delivery that are outside the efficient values for a productive livestock.