Scielo RSS <![CDATA[DYNA]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0012-735320190003&lang=pt vol. 86 num. 210 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Model of relationship of transformational leadership and university management]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract We propose to find the model of relationship between Transformational Leadership and University Management. The Inventory of Leadership Practices form was used (LPI) as well as a University Management (UG) scale, which consists of four dimensions: Research, Teaching, Extension and Support. These dimensions were applied to managers of 31 universities in Colombia. To identify the global relationship model between university management and the dimensions associated with transformational leadership a multiple regression model was developed. Furthermore, in order to eliminate subjectivities, we applied the transformation test of ordinal scales in a new Ridit-type scale until reaching the results. Among the main findings, there is a model of direct and positive relationship between Transformational Leadership and University Management. We also found that the Enabling to Act dimension in Transformational Leadership is the one having the greatest impact in university management. This work is the product of the doctoral thesis called "Theoretical Construct for University Management from the perspective of Transformational Leadership". presented for the UNY in Barquisimeto Bolivarian Republic of Venezuela.<hr/>Resumen Se propone encontrar el modelo de relación entre el Liderazgo Transformacional y la gerencia universitaria. Se utilizó el inventario de practicas de liderazgo (IPL), y una escala de gerencia universitaria (GU) que consta de cuatro dimensiones: Investigación, Docencia, Extensión y Apoyo, los cuales se aplicaron a directivos de 31 universidades en Colombia. Para identificación del modelo de relación global entre la gerencia universitaria y las dimensiones asociadas con el liderazgo transformacional, se desarrolló un modelo de regresión múltiple; además, para eliminar las subjetividades, se utilizó la prueba de transformación de escalas ordinales en una nueva escala Tipo Ridit hasta alcanzar los resultados. Entre los principales hallazgos, se encontró que existe un modelo de relación directa y positiva entre el Liderazgo Transformacional y la gerencia universitaria, y que la dimensión de Habilitación para actuar en el Liderazgo Transformacional es la que tiene el mayor impacto en la gestión. <![CDATA[Mechanisms of encapsulation of bacteria in self-healing concrete: review]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Fissures in concrete structures result from structural deterioration and inadequate building processes, among other factors. Traditional in siturepair is often expensive and complex. For this reason, self-healing techniques have been developed including the use of bacteria that precipitate calcium carbonate to seal fissures. However, adding bacteria directly to the concrete matrix reduces bacterial survival. We present a review of different methods of bacterial encapsulation and their effects on fissure repair and concrete resistance. We argue that encapsulation of Bacillussubtilis in clay is the most promising method, increasing concrete strength by 12% and repairing fissures of up to 0.52 mm.<hr/>Resumen La aparición de fisuras en las estructuras de concreto es un fenómeno generado por el deterioro que suelen presentar este tipo de estructuras, procesos constructivos inadecuados, entre otros. La reparación in situ de las mismas se ha venido realizando desde hace muchos años, sin embargo, este tipo de mantenimiento es costoso y complejo de realizar en algunas ocasiones, razón por la cual se ha optado por técnicas de autorreparación, entre ellas el uso de bacterias que precipitan carbonato de calcio y sellan las fisuras; se ha demostrado que agregar las bacterias directamente (sin ningún tipo de protección) en la matriz del concreto minimiza la supervivencia de las bacterias en poco tiempo; este trabajo presenta una revisión de los diferentes métodos de encapsulación de bacterias que se han estudiado y cómo esto repercute en la eficiencia de reparación de las fisuras y en la resistencia del concreto, encontrando que la encapsulación de bacterias Bacillus subtilis en arcilla expandida es el método más prometedor para ser usado en este tipo de concreto (ancho máximo de fisura reparado de 0,52 mm y mejora de la resistencia del concreto del 12%). <![CDATA[Reference framework for capabilities development in agricultural innovation system]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300023&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Agricultural Innovation Systems (AIS) approach, arise as tool for better understanding dynamics and complexity of agricultural innovation. The objective of this article is present a framework for AIS capability development, taking as a scientific reference, emerging economy countries experiences. A multi-dimensional methodology of literature review and content analysis is implemented, supported in bibliometric and data mining techniques. The development of capacities in the context of agricultural innovation systems is mediated by the existence of links between actors, which enable social learning processes through networking. AIS, as an approach for the improvement of innovation capacities, emerge in developed countries, with consolidated institutional capacities and constitute an opportunity for the strengthening of the agricultural sector in countries with emerging economies. The analysis of networks, the non-linear perspective of the innovation process and the initiation of research, training, policy and intermediation are the main common themes between AIS and capability building.<hr/>Resumen Los Sistemas de Innovación Agrícola (SIA) se consolidan como un enfoque para analizar y comprender la dinámica y la complejidad de la innovación agrícola. El objetivo de este artículo es presentar un marco para el desarrollo de capacidades en SIA con base en las experiencias de países de economía emergente. Se implementa una metodología de revisión de literatura y análisis de contenido, soportado en técnicas de bibliometría. El desarrollo de capacidades en el contexto de los SIA, se encuentra mediado por la existencia de vínculos entre actores, que posibilitan los procesos de aprendizaje social mediante el trabajo en red. Los SIA, emergen en países con capacidades institucionales consolidadas y constituye una oportunidad de fortalecimiento sectorial agrícola. El análisis de redes, la perspectiva sistémica del proceso de innovación, capacitación, las políticas e intermediación, son los principales temas en común entre los SIA y el desarrollo de capacidades. <![CDATA[Significant enzymatic activities in the residues hydrolysis of the sugar cane harvest]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300035&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract In the production of ethanol from agroindustrial crop residues, one of the critical stages in the process is the conversion of lignocellulosic material to simple sugars, which can be done chemically or enzymatically. In this research, the enzymatic activities of commercial enzymes were evaluated for their influence on the degradation of lignocellulosic materials from sugar cane harvest residues (leaves and top cane). Eight substrates were pretreated with different delignification methods. Likewise, five enzymatic preparations were configured. An analysis of the enzyme-substrate interactions was conducted through fuzzy system analysis. The results showed regions of maximum enzymatic activity for residues of the sugarcane harvest, between 20-30 Filter Paper Units (FPU) /mL values lower than 500 pNPG (p-Nitrofenol-α-D-Glucopyranoside) U / mL of activity beta-glucosidase and hemicellulase activity between 50 and 70 IU / mL, confirming that the use of large amounts of cellulolytic enzymes is not necessary.<hr/>Resumen En la producción de etanol a partir de residuos agroindustriales, una de las etapas críticas en el proceso es la conversión del material lignocelulósico a azúcares simples, que puede realizarse química o enzimáticamente. En esta investigación, se evaluó la influencia de las actividades enzimáticas de las enzimas comerciales para degradar materiales de residuos de cosecha de la caña de azúcar (hojas y cogollos). Ocho sustratos fueron pretratados con diferentes métodos de deslignificación, con cinco preparaciones enzimáticas. Se utilizó un análisis de las interacciones enzima-sustrato, a través del análisis del sistema difuso. Los resultados mostraron regiones de actividad enzimática entre 20-30 FPU / mL y valores inferiores a 500 pNPG U / mL de actividad beta-glucosidasa y para actividad hemicelulasa entre 50 y 70 IU / mL, confirmando que el uso de grandes cantidades de enzimas celulolíticas no es necesario. <![CDATA[Collaborative distribution: strategies to generate efficiencies in urban distribution - Results of two pilot tests in the city of Bogotá]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300042&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The urban freight distribution (UFD) processes represent externalities and inefficiencies to the community and the private actors involved. The enterprise collaborative approach has been implemented during the last decades as a solution to the referred problems. The aim of this study is to present the results of two pilot tests for collaborative logistics strategies carried out in Bogotá, Colombia. The tests were conducted to assess the collaborative logistics strategies’ efficacy in the reduction of congestion and contamination as well as their impact on companies’ efficiency. The initiatives evaluated were: (a) freight consolidation and (b) unload scheduling at retailers. In both cases, benefits were evidenced for the companies (-26% on average freight and + 83% on vehicles occupancy) as well as the community (-23.5% parked trucks on roads and -7% emissions). Nonetheless, the results do not possess statistical sufficiency. Further research could complement the factors and methodologies that facilitate organizational collaboration.<hr/>Resumen Las actividades de distribución urbana de mercancías generan externalidades y constituyen ineficiencias para los actores privados involucrados. Para mitigar dichos problemas, durante los últimos años, las empresas han direccionado sus esfuerzos hacia la obtención de mejores resultados vía procesos colaborativos. El objetivo de este trabajo es presentar los resultados de dos pruebas piloto ejecutadas en la ciudad de Bogotá, las cuales evaluaban la efectividad de estrategias de logística colaborativa tanto en la reducción de congestión y contaminación ambiental, como en el aumento de la eficiencia empresarial. Las iniciativas evaluadas fueron: (a) consolidación urbana de mercancías y (b) programación de citas para descargue. En ambos casos, se obtuvieron beneficios empresariales (26% de reducción en flete promedio y 83% de aumento utilización vehicular) y sociales (23.5% menos vehículos en vías y 7% menos Emisiones GEI), aunque sin suficiencia estadística. Futura investigación podría profundizar en factores y metodologías que facilitan la colaboración organizacional. <![CDATA[Instrumentation and control of an aerosol-assisted chemical vapor deposition system (AACVD)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300052&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Aerosol-assisted chemical vapor deposition (AACVD) is a technique that implicates the atomization of a precursor solution into fine droplets which are dragged by a hot air flow through a mobile nozzle to a heated reaction zone where chemical reactions occur. This work presents a description of the implementation of the mechanical, electrical and electronic components for AACVD. Equipment and experimental methods implemented are described, together with the nozzle automatization criteria, temperature control for the heating plate and nebulizing system. The flowchart, the logical sequence of the speed control programming and statistical analysis of the nozzle movement control were completed and checked. An adequate link was therefore achieved between the diverse components using Arduino with the design and automatization criteria. Finally, we conclude that the criteria and automatization process used allowed successful production of uniform and reproducible coatings.<hr/>Resumen La técnica de depósito de vapor químico asistido por aerosol (AACVD) implica la atomización de una solución precursora en gotas finas que son arrastradas por un flujo de aire caliente a través de la boquilla móvil, hacia una zona calentada donde ocurren diversas reacciones químicas. En este trabajo, se presenta la implementación de los componentes mecánicos, eléctricos y electrónicos para AACVD de manera descriptiva. El equipo y los métodos experimentales implementados se describen, junto con los criterios de automatización de la boquilla, el control de temperatura de la placa de calefactora y el sistema de nebulización. El diagrama de flujo, la secuencia lógica de la programación de control de velocidad y el análisis estadístico del control de desplazamiento de la boquilla se completó y verificó, por lo que se logró un enlace adecuado entre los diversos componentes a través de Arduino con el diseño y los criterios de automatización. Finalmente, se concluyó que los criterios y el proceso de automatización utilizados permitieron con éxito la fabricación de recubrimientos uniformes y reproducibles. <![CDATA[Characteristics of NiO present in solids obtained from hydrotalcites based on Ni/Al and Ni-Zn/Al]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300058&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract NiO has a variety of applications, mainly in the production of electrochemical sensors and of metallic nickel. In addition, it is widely used as catalysts to produce hydrogen from natural gas. In this work, hydrotalcites based on nickel-aluminum and nickel-zinc-aluminum were synthesized, calcined at 500 °C and studied by different techniques. It was observed that nickel-aluminum hydrotalcites are thermally more stable, collapsing at higher temperatures than hydrotalcites containing zinc. During calcination, aluminum is incorporated into NiO lattice, leading to a decrease in crystallographic parameters. However, zinc decreases this effect, favoring the formation of NiO with lattice parameters close to pure nickel oxide. Zinc also contributes to the formation of smaller NiO particles, which is very useful for its use as a catalyst. In addition, aluminum led to a distortion in NiO lattice, an effect that is minimized by zinc, showing that it hinders the incorporation of Al3+ in the NiO lattice.<hr/>Resumen El NiO es útil en la producción de sensores electroquímicos y para la obtención de níquel metálico, el cual es usado como catalizador para producir hidrogeno a partir de gas natural. En este trabajo, se sintetizaron hidrotalcitas a base de níquel-aluminio y níquel-zinc-aluminio, las cuales fueron calcinadas a 500 oC y estudiadas por diferentes técnicas instrumentales. Se observó que las hidrotalcitas a base de níquel y aluminio son más estables térmicamente, colapsando a temperaturas más altas que aquellas conteniendo zinc. Durante el proceso de calcinación el aluminio se incorpora en la red cristalina del NiO, disminuyendo los parámetros cristalográficos de este óxido. La adición de zinc disminuye este efecto, contribuyendo además con la formación de partículas más pequeñas del NiO. Adicionalmente el aluminio distorsiona la red del NiO, efecto que es minimizado por el zinc, dificultando la incorporación de Al3+ en la red cubica del NiO. <![CDATA[Polymer adsorption isotherms with <em>NaCl</em> and <em>CaCl</em> <sub><em>2</em></sub> on kaolinite substrates]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300066&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract During polymer injection in enhanced oil recovery processes, polymeric molecules are attached to the rock surface as a result of a series of interactions between both components, leading to concentration decrease on the injected batch. This phenomenon, known as adsorption [18], can be estimated by analytical models and depends on several factors like the type of rock, degree of hydrolysis and polymer concentration, reservoir temperature, salinity of formation water, among other aspects. This paper shows the results of 144 statics tests where salinity (NaCl and CaCl 2 ) and polymer concentration were taken as the parameters to be changed in order to determine which analytical model is the most accurate for the prediction of experimental results. The abnormal adsorption tendency with NaCl, indicates that the grater salinity value, the lesser adsorption value concentrations. This is mainly due to the response of the kaolinite substrate to flocculation.<hr/>Resumen Durante la inyección de polímeros en procesos de recobro mejorado de petróleo, las moléculas poliméricas son atraídas a la superficie de la roca como resultado de una serie de interacciones entre ambos componentes, llevando finalmente a una disminución en la concentración del bache inyectado. Este fenómeno, conocido como adsorción [18], depende del tipo de roca, grado de hidrólisis y concentración del polímero, temperatura del yacimiento, salinidad del agua de formación, entre otros, y puede ser estimado a partir de modelos analíticos. Este trabajo muestra los resultados de 144 pruebas estáticas, en donde la salinidad (NaCl y CaCl 2 ) y la concentración de polímero se tomaron como parámetros a variar, con el fin de determinar cuál de los modelos analíticos es capaz de predecir en una forma más acertada los resultados experimentales. Finalmente se discute la tendencia anormal de la adsorción en presencia de NaCl, donde mayores valores de salinidad resultaron en menores valores de adsorción, como respuesta principalmente a la floculación de la caolinita. <![CDATA[Agronomic performance of colored cotton influenced by irrigation with treated domestic sewage and potassium fertilization in semi-arid region of Brazil]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300074&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract This study evaluated the contribution of potassium (K) nutrition and application of wastewater depths to the agronomic performance of colored cotton. Treatments consisted of five irrigation depths (50, 75, 100, 125 and 150% of crop evapotranspiration - ETC) and five K doses (0, 50, 100, 150 and 200% of the recommendation for the crop) and an absolute control irrigated with 100% ETC water depth and fertilized with 100% N-P-K recommendation. Each treatment and the control had four replicates. Plant height, stem diameter, leaf area and shoot dry matter accumulation of cotton were evaluated at 130 days after emergence (DAE), whereas seed cotton weight was evaluated at 135 DAE. Our findings indicate that the use of treated domestic sewage for 100% ETC replacement promotes greater gains of weight and growth in colored cotton without the need for K fertilization, evidencing the potential of wastewater for colored cotton for sustainable agriculture.<hr/>Resumen Este estudio evaluó la contribución de la nutrición con potasio (K) y la aplicación de las láminas de las aguas residuales al rendimiento agronómico del algodón colorido. Los tratamientos consistieron en cinco láminas de riego (50, 75, 100, 125 y 150% de la evapotranspiración del cultivo - ETC) y cinco dosis de K (0, 50, 100, 150 y 200% de la recomendación del cultivo). Fue también utilizado un control absoluto de riego con lámina 100% de la ETC y fertilizado con una recomendación de 100% N-P-K. Así como los tratamientos el control también tuvo cuatro repeticiones. La altura de la planta, el diámetro del tallo, el área de la hoja y la acumulación de materia seca del algodón en los brotes se evaluaron a los 130 días después de la emergencia (DAE), mientras que el peso del algodón semilla, se evaluó a 135 DAE. Los resultados indican que el uso de aguas residuales domésticas tratadas para compensación del 100% de ETC promueve un mayor aumento de peso y crecimiento del algodón colorido sin la necesidad de fertilización con K, lo que evidencia el potencial de las aguas residuales para el algodón colorido para una agricultura sostenible. <![CDATA[Laboratory study of cyclic liquid solvent injection process for heavy oil recovery through computed tomography]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300081&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The cyclic solvents injection has been considered for years as an improved non-thermal enhanced oil recovery method for the recovery of heavy oil, which includes three stages: injection, soaking, and production. This paper describes a laboratory study with Computed Tomography and Nuclear Magnetic Resonance of a cyclic solvent injection process in a porous medium, using naphtha as a liquid diluent to recover a Colombian heavy oil in a porous medium at 84 °C. The core was scanned during the soaking time to determine the expansion behavior of the mixing zone by analyzing the density profiles obtained after each scan. It was also scanned after the production stage to observe the distribution of saturation in the porous medium after each cycle. Finally, the fluids recovered from porous medium were taken to a nuclear magnetic resonance equipment to determine the recovery factor.<hr/>Resumen La inyección cíclica de solventes ha sido considerada por años como un método de recobro mejorado no térmico para la recuperación de crudo pesado, que contempla tres etapas: inyección, remojo y producción. El presente trabajo describe un estudio de laboratorio con Tomografía Computarizada y Resonancia Magnética Nuclear de un proceso de inyección cíclica de solvente, usando nafta como diluyente líquido para recuperar un crudo pesado colombiano en uno medio poroso a 84 °C. El núcleo fue escaneado durante la etapa de remojo para analizar el comportamiento de expansión de la zona de mezcla mediante el análisis de los perfiles de densidad obtenidos después de cada escaneo, también fue escaneado después de la etapa de producción para observar la distribución de saturación en el medio poroso después de cada ciclo, y finalmente los efluentes recuperados en esta última etapa fueron llevados a un equipo de Resonancia Magnética Nuclear para cuantificar el aceite recuperado. <![CDATA[Effect of osmotic dehydration with whole cane sugar on the convective drying of mango (Tommy Atkins) and on some physicochemical properties]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300091&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract This research evaluates the effect of osmotic dehydration (OD) as a pretreatment of convective drying in mango pieces (Tommy Atkins) using whole cane sugar solutions in concentrations between 30 and 65 °Brix, and temperatures between 50 and 80 °C in a central composite rotatable design. The effect on effective diffusivity, water loss, sugar gain, color index (CIE-L*a*b*), water activity, sensory perception (color, texture and flavor), and consumption probability were measured. Effective diffusivity was influenced only by temperature of solution, presenting a maximum of 1.4E-4 cm2s-1. Water loss in OD registered a maximum of 40%. Color perception was affected by both variables. The consumption probability was influenced by the conditions evaluated with a maximum value of 80%. It was found the optimal conditions of OD in 65°Brix and 79 °C.<hr/>Resumen Esta investigación evalúa el efecto de la deshidratación osmótica (OD) como pretratamiento del secado convectivo en pedazos de mango (Tommy Atkins) utilizando azúcar de caña en concentraciones entre 30 y 65 °Brix, y temperaturas entre 50 y 80 °C en un Diseño Central Compuesto Rotacional. Se midió el efecto sobre la difusividad efectiva, la pérdida de agua, la ganancia de azúcar, el índice de color (CIE-L * a * b *), la actividad del agua, la percepción sensorial (color, textura y sabor) y la probabilidad de consumo. La difusividad efectiva fue influenciada solo por la temperatura de la solución, presentando un máximo de 1.4E-4 cm2s-1. La pérdida de agua en OD registró un máximo del 40%. La percepción del color se vio afectada por ambas variables. La probabilidad de consumo estuvo influenciada por las condiciones evaluadas con un valor máximo de 80%. Se encontraron las condiciones óptimas de OD en 65 ° Brix y 79 °C. <![CDATA[Characterization of hemicelluloses from leaves and tops of the CC 8475, CC 8592, and V 7151 varieties of sugarcane (<em>Saccharum officinarum</em> L.)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300098&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract In this research, the types of hemicellulose that predominate in the leaves and tops of the three most cultivated varieties (CC 8475, CC 8592, V 7151) of sugarcane (Saccharum officinarum L.) in Valle del Cauca, Colombia were determined. Hemicellulose analyses were performed after delignification with sodium chlorite and extraction with 18% NaOH and 24% KOH containing 0.26 M NaBH4. The main components of hemicellulose were identified via FTIR and NMR spectroscopy, and monomeric sugars were identified via HPLC. Hemicellulose A composed of arabinoxylans, glucomannans and arabinogalactactans and hemicellulose B primarily composed of arabinoxylans were extracted. The hemicelluloses of the Colombian varieties were more stable against heat than those of the Venezuelan variety. The results of this project allowed discovery of the potential use of agricultural sugarcane residues for bioethanol production because they have a holocellulose content of more than 60%.<hr/>Resumen En esta investigación se llevó a cabo la determinación de los tipos de hemicelulosas que predominan en las hojas y cogollos de las tres variedades (CC 8475, CC 8592, V 7151) de caña de azúcar (Saccharum officinarum L.) más cultivadas en el Valle del Cauca, Colombia, previa deslignificación de las mismas con clorito de sodio y extracción con NaOH al 18% y KOH al 24% conteniendo NaBH4 0.26 M. La identificación de los principales componentes de las hemicelulosas se hizo por FTIR, RMN y los azúcares monoméricos por HPLC. Se extrajeron hemicelulosas A compuestas principalmente por arabinoxilanos, glucomananos y arabinogalactactanos, y hemicelulosas B compuestas principalmente por arabinoxilanos. Las hemicelulosas de las variedades colombianas fueron más estables al calor, que la venezolana. Los resultados de este proyecto permitieron descubrir el potencial de los residuos agrícolas de caña de azúcar para la producción de bioetanol, ya que tienen un contenido de holocelulosa superior al 60%. <![CDATA[An approximation of behind-casing hydraulic conductivity between layers from transient pressure analysis]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300108&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Flow behind the casing has normally been identified and quantified using production logging tools. Very few applications of pressure transient analysis, which is much cheaper, have been devoted to determining compromised cemented zones. In this work, a methodology for a well test interpretation for determining conductivity behind the casing is developed. It provided good results with synthetic examples.<hr/>Resumen El flujo detrás del revestimiento se ha identificado y cuantificado normalmente utilizando herramientas de registro de producción. Se han efectuado muy pocos desarrollos de análisis de presión transitoria, que son mucho más baratas, para la determinación de zonas cementadas comprometidas. En este trabajo, se desarrolla una metodología para la interpretación de las pruebas de pozo para la determinación de la conductividad detrás del revestimiento y se prueba con buenos resultados con ejemplos sintéticos. <![CDATA[Reclamation of salinized soils due to excess of fertilizers: evaluation of leaching systems and equations]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300115&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract In regions with intense irrigation, the use of fertirrigation increases crop productivity, but excessive fertilizer application increases the risk of soil salinization. Therefore, this work used leaching equations to evaluate systems of remediation of soils salinized by excess fertilizers. The phases of the study were: salinization of soils in lysimeters, remediation of these soils, and measurement of salt concentrations in soils for comparison with estimates of empirical equations. The treatments combined soil remediation systems (continuous and intermittent) with five initial levels of soil salinity (2.0, 4.0, 6.0, 8.0, and 10.0 dS m-1). The experimental design was randomized blocks with six replicates. The Volobuyev equation best represented the salinized soil remediation in relation to the results obtained experimentally. The equations tested showed better performance in the intermittent remediation system compared to the continuous system.<hr/>Resumen En las regiones con riego intenso, la fertirrigación aumenta la productividad de los cultivos, pero la aplicación excesiva de fertilizantes aumenta el riesgo de salinización del suelo. Por lo tanto, se utilizaron ecuaciones de lixiviación para evaluar sistemas de recuperación de suelos salinizados por exceso de fertilizantes. Las fases del estudio fueron: la salinización de los suelos en lisímetros, la recuperación de estos suelos y la medición de las concentraciones de sal en los suelos para la comparación con estimaciones de ecuaciones empíricas. Los tratamientos combinaron sistemas de recuperación del suelo (continuo e intermitente) en cinco niveles iniciales de salinidad del suelo (2,0; 4,0; 6,0; 8,0 y 10,0 dS m-1). El diseño experimental fue de bloques al azar con seis repeticiones. La ecuación de Volobuyev representó mejor la remediación del suelo salinizado en relación con los resultados obtenidos experimentalmente. Las ecuaciones evaluadas mostraron un mejor desempeño en el sistema intermitente que en el sistema continuo. <![CDATA[Use of VIS-NIR-SWIR spectroscopy for the prediction of water status in soybean plants in the Colombian Piedmont Plains]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300125&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Water stress due to soil water deficit is one of the limitations in the soybean production, which can be detected with multivariate statistical analysis and spectral reflectance signals, in the visible and near infrared range. This work was conducted to determine a spectral pattern during the stages of plant development from three conditions of soil water content. Cross validation was used in the classification model, obtaining an accuracy of 82.5%, and a mean sensitivity and specificity of 82 and 90%, respectively, at the phenological state of pod filling. Regions with the highest correlation between factors and wavelengths were located at 400-600 nm and 1850-2100 nm, which are related with the peaks of water energy absorbance associated to the hydric state of the plant.<hr/>Resumen El estrés hídrico por deficiencia de agua es uno de los limitantes en la producción de grano de soya. Este déficit puede ser detectado con sensores de reflectancia espectral, en el rango visible e infrarrojo cercano, empleando métodos de análisis estadísticos multivariados. El objetivo fue determinar diferencias en el patrón espectral de las hojas, en plantas sometidas a una de las tres condiciones constantes de contenido de agua edáfica durante todo el ciclo del cultivo. Se construyó un modelo de clasificación con análisis discriminante y mínimos cuadrados parciales, el cual obtuvo una precisión de 82.5%, una sensibilidad y especificidad media de 82 y 90%, respectivamente. El modelo fue evaluado mediante validación cruzada en el estado fenológico de llenado de vainas. Las regiones con mayor importancia en el modelo fueron el visible y el infrarrojo de onda corta entre 1850-2000 nm, donde se presentaron cambios de pendiente en la curva espectral relacionados con el contenido de agua en la hoja. <![CDATA[Determination the coefficients of San’s model, to calculate the percentage of removal flocculent particles with three coagulants types]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300131&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract This study calculated coefficients for the model elaborated by Hasan Ali San in 1989 based on the percentage of flocculated particles removed by three coagulants commonly used for water purification. The coagulants used were type A aluminum sulfate, type B aluminum sulfate and ferric chloride. An experiment was designed to study water with initial turbidity between 25 and 30 Nephelometric Turbidity Units (NTU). The experiment consisted of filling a sedimentation column with water and colloid particles which were agitated rapidly and then slowly with compressed air. This allowed the percentage of particles removed from the remaining turbidity to be determined at different times and different depths by measuring sedimentation of the flocculated particles. Once percentages of material removed had been calculated, an isoconcentration graph was elaborated and multiple linear regression was used to determine the coefficients of the model proposed by San.<hr/>Resumen El objeto de esta investigación es determinar los coeficientes del modelo de San para calcular el porcentaje de remoción de las partículas floculentas, al utilizar tres de los coagulantes más comúnmente utilizados en la potabilización del agua. Para ello se realizaron pruebas de laboratorio que comprenden el estudio de un agua problema, la cual presenta una turbiedad inicial en un rango comprendido entre 25 y 30 UNT. Los coagulantes utilizados para el desarrollo de la prueba fueron: sulfato de aluminio tipo A, sulfato de aluminio tipo B y cloruro férrico. El experimento consiste en llenar la torre de sedimentación con las partículas floculentas generadas después de una agitación con aire comprimido, de tal manera que se genere la mezcla rápida y lenta; lo que permite que posteriormente mediante el proceso de sedimentación de las partículas floculentas, se determinen a diferentes tiempos y diferentes rangos de profundidad, el porcentaje de remoción de las partículas a partir de la turbiedad remanente. Con los porcentajes de remoción calculados se elabora una gráfica de isoconcentración y se realiza una regresión lineal múltiple para determinar los coeficientes del modelo propuesto por San en 1989. <![CDATA[Production and environmental impact of <em>Ricinus Communis</em> L oil for biofuel purposes]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300137&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract This research shows the benefits of castor oil for biofuel purposes, as a renewable energy source for Ecuador, as well as the economic feasibility for its production. The main considerations of every step of the business plan are summarized, placing greater emphasis on the environmental and financial processes. Nineteen impact categories at the middle level and four impact categories at the final level of the environment were considered. The weighted environmental impact of the oil production for biofuel purposes ranks as a small impact: 9.74 %, so castor oil plant is environmentally friendly biomass.<hr/>Resumen La investigación que se presenta tiene el objetivo de mostrar las bondades de la biomasa de aceite de Ricinus communis L., o aceite de higuerilla para ser usado como biocombustible, como fuente renovable de energía para el Ecuador, así como la factibilidad económica de su producción. Se resumen las consideraciones principales del plan de negocios que lo fundamenta, haciendo mayor énfasis en el proceso financiero y el medioambiental. Se consideraron diecinueve categorías de impacto en el nivel medio y cuatro categorías de impacto en el nivel final. El impacto ambiental ponderado de la producción del aceite con propósitos biocombustibles califica como bajo impacto: 9,74 %, por lo que se considera que la planta es una biomasa amistosa con el ambiente. <![CDATA[Chemical characteristics of soil irrigated with produced water treatment and underground wáter]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300143&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Irrigation effects of produced water treatment, diluted in underground water, were analyzed through the chemical characteristics of argisol with foraging palm. Assay was performed in a randomized block design (RBD), with five replications, in a subdivided split plot scheme. Splits comprised treatments T1 (100% underground water - UW, control), T2 (75% UW and 25% produced water treatment - PW), T3 (50% UW and 50% PW), T4 (25% UW and 75% PW) and T5 (100% PW), whilst sub splits comprised soil depths (0 - 0.10 m and 0.10 - 0.20 m). The results showed that irrigation with diluted treated water produced no risk of soil salinization. There was evidence of leaching of the mobile ions to the deeper layer of soil, especially sodium and magnesium. The highest risk of sodification was observed for soil irrigated only with groundwater (T1 - control treatment).<hr/>Resumen Los efectos de riego del tratamiento del agua producida, diluida en agua subterránea, se analizaron a través de las características químicas del argisol con palma de forrajeo. El experimento se estableció en un delineamiento experimental de bloques al azar (DBA), con cinco repeticiones, en un esquema de parcelas subdivididas. Las parcelas comprendieron los tratamientos T1 (100% agua subterránea - AS, control), T2 (75% AS y 25% de agua producida - AP), T3 (50% AS y 50% AP), T4 (25% AS y 75% AP) y T5 (100% AT), y en las subparcelas comprendieron las profundidades de muestreo del suelo (0 - 0,10 m y 0,10 - 0,20 m). Los resultados revelaron que la irrigación con agua producida tratada diluida no provocó riesgo de salinización del suelo. Hubo indicio de lixiviación de los iones móviles para la capa más profunda del suelo, principalmente sodio y magnesio. El mayor riesgo de sodificación fue observado para el suelo irrigado sólo con agua subterránea (T1 - tratamiento control). <![CDATA[Performance evaluation of a novel force measuring device for Friction Stir Welding (FSW) of aluminum alloys]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300150&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El proceso FSW permite obtener juntas soldadas de materiales que, por los procesos tradicionales, e presentan una baja soldabilidad como es el caso de aleaciones de aluminio de las series 2xxx y 7xxx. La medición de las fuerzas involucradas durante FSW provee información significativa acerca del proceso, los requerimientos de la máquina, el efecto de los parámetros de operación seleccionados sobre la sanidad de la junta. En este artículo se presentan los resultados del diseño, construcción y evaluación de un dispositivo para la medición de la fuerza axial en el proceso FSW, adaptable a una maquina CNC. Todas las pruebas realizaron la aleación de aluminio AA 7075-T6 con una configuración de junta a tope. Los resultados muestran que las fuerzas medidas por el dispositivo se ajustan al comportamiento y valores más representativos reportados por la literatura, lo cual permite concluir para esta aplicación el dispositivo es funcional y adecuado.<hr/>Abstract Friction Stir Welding (FSW) has the advantage of generating sound welds on materials that generally present low weldability by traditional fusion welding processes, such as 2xxx and 7xxx aluminum alloys. Force measurement in FSW provides significant information about the process, the machine requirements, the effect of selected parameters, and weld soundness. In this paper, an axial force measuring device was designed, built, and tested to be used in a CNC adapted system. All tests were performed using AA 7075-T6 and a butt joint configuration. The forces obtained by the device match, in profile, key values, and trends, the ones found in literature which allows to conclude that this is a functional and sufficient device for the application. <![CDATA[Incidence of mercerization treatment in the mechanical properties of bamboo fibre bundles "Guadua Angustifolia Kunth" from colombian origin]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300156&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En este artículo se empleó el método de extracción mecánica para aislar haces de fibra de bambú de la especie GAK desde las zonas superior, central e inferior de la parte de la planta llamada basa. Se hicieron ensayos preliminares de tensión, obteniéndose el módulo elástico y la resistencia a la tensión. Se determinó por medio de un análisis estadístico ANOVA que las propiedades mecánicas eran similares en toda la zona de la basa. De ahí, se extrajeron haces de fibras de forma aleatoria y una parte fue tratada con NaOH (mercerización). Posteriormente, se realizaron ensayos de tensión variando la longitud de calibración y, se calculó la resistencia a la tensión y el módulo elástico de los haces de fibras no tratados y tratados. Los mejores resultados pertenecieron a los haces de fibras tratados. Se concluye una buena correspondencia entre los resultados obtenidos y los reportados en la literatura.<hr/>Abstract In this article, bamboo fibre bundles of "Guadua Angustifolia Kunth" specie were isolated from different locations of the basa zone: upper, middle and lower, through mechanical extraction method. The elastic modulus and the tensile strength were obtained with preliminary tensile tests. Applying the statistical analysis known as ANOVA, it was determined that the mechanical properties are similar in all the extension of the basa zone. From there, fibre bundles were extracted randomly, and a part of the fibre bundles was treated with NaOH (mercerization). Later, tensile tests with different calibration lengths were made for calculate the elastic modulus and the tensile strength of the treated and untreated fibre bundles. Best results belonged to the treated fibre bundles. A good correspondence between the results obtained in this work and the results reported in the literature was concluded. <![CDATA[Calibration of Manning’s roughness in non-instrumented rural basins using a distributed hydrological model]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300164&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The purpose of this research work was to calibrate the Manning's roughness coefficient in rural non-instrumented basins using a distributed hydrological model. The process consisted of the selection of several basins with vegetal cover of forests and grasslands, and its subsequent experimental numerical study, in which the hydrological response hydrograph of each reference basin was obtained from the HEC-HMS software and the hydrograph to be calibrated was the Iber software, which is a hydrodynamic model based on the two-dimensional Saint Venant equations, solved by the finite volume method. Once the calibration process was carried out, the roughness coefficients with the best fit for each basin were identified with increases in precipitation, identifying the limitations of these values and the standard model used.<hr/>Resumen El presente trabajo de investigación tuvo como finalidad la calibración del coeficiente de rugosidad de Manning en cuencas rurales no instrumentadas mediante un modelo hidrológico distribuido. El proceso consistió en la elección de varias cuencas con cobertura vegetal de bosques y pastos, y su posterior estudio numérico experimental en donde el hidrograma de respuesta hidrológica de cada cuenca de referencia fue obtenido del software HEC-HMS y el hidrograma a calibrarse fue el del software Iber, el cual es un modelo hidrodinámico basado en las ecuaciones de Saint Venant bidimensionales, resueltas mediante el método de volúmenes finitos. Una vez llevado a cabo el proceso de calibración, se identificaron los coeficientes de rugosidad con mejor ajuste para cada cuenca con incrementos de precipitación, identificándose las limitaciones de estos valores y del modelo patrón empleado. <![CDATA[Fucoxanthin from marine microalga <em>Isochrysis galbana</em>: optimization of extraction methods with organic solvents]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300174&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Fucoxanthin was the carotenoid studied from the marine microalga Isochrysis galbana for its importance in preventing obesity and diabetes. In this manner, seven solvents were used to fucoxanthin extraction, highlighting methanol and ethanol with 6.282 and 4.187 mg/g, respectively. However, petroleum ether and n-hexane were the worst solvents for fucoxanthin extraction, obtaining approximately 12-folds less content. Extraction time was another relevant parameter in improve fucoxanthin extraction where 10 min was the best time reaching 7.464 mg/g under 100% ethanol. Finally, we propose the use of I. galbana as natural source of fucoxanthin, a bioactive compound useful for food industry.<hr/>Resumen Fucoxantina fue el carotenoide estudiado desde la microalga marina Isochrysis galbana por su importancia en la prevención de la obesidad y la diabetes. De esta manera, siete solventes fueron usados para extraer fucoxantina destacando metanol y etanol con 6.282 and 4.187 mg/g, respectivamente. Sin embargo, éter de petróleo y n-hexano fueron los peores solventes para la extracción de fucoxantina, obteniendo aproximadamente 12 veces menos contenido. El tiempo de extracción fue otro parámetro relevante para mejorar la extracción de fucoxantina, donde 10 minutos fue el mejor tiempo para alcanzar 7.464 mg / g con 100% etanol. Finalmente, proponemos el uso de I. galbana como fuente natural de fucoxantina, un compuesto bioactivo útil para la industria alimentaria. <![CDATA[Viability of <em>Lactobacillus casei</em> ATCC 393 and properties in Andean blackberry suspensions with probiotic and prebiotic characteristics]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300179&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The food industry has grown in recent years due to the supply of functional foods with probiotics and prebiotics. The viability of Lactobacillus casei and the properties of blackberry suspensions added with inulin were evaluated using a central design composed of the following factors: mass fraction of total solid blackberry concentrate (XTSBC) (0.103-0.120), (McFarland( (6-10), inulin (2.78-3.68%), and mass blackberry concentrate (BC)/mass inoculum (R) (5-20); and the dependent variables: moisture (M), pH, acidity, °Brix, total solids suspension (TSS), viscosity (μ), zeta potential ((), and Log CFU/g. Results of the experimental optimization of multiple responses were: XTSBC (0.103), (McFarland( (10), inulin (3.12%w/w), and R (18.5); being the dependent variables: M=86.7±0.0%, pH=2.74±0.01, acidity=3.1±0.0%, °Brix=11.0±0.1%, TSS=13.3±0.0%, µ=1288.0±20.1 cP, (=-13.3±0.3 mV and Log CFU/g=7.8±0.5. Probiotic microorganism Lb. casei ATCC 393 presents adaptability in suspensions based on BC and inulin, which guarantee its viability and possible use for obtaining an innovative spray-dried product.<hr/>Resumen La industria alimentaria en los últimos años ha crecido principalmente por la oferta de alimentos funcionales con probióticos y prebióticos. Se evaluó la viabilidad del Lactobacillus casei y las propiedades de suspensiones de mora adicionadas con inulina, utilizando un diseño central compuesto con los factores: fracción másica sólidos totales concentrado de mora (XSTCM) (0,103-0,120), (McFarland( (6-10), inulina (2,78-3,68%) y masa (CM)/masa inóculo (R) (5-20) y las variables dependientes: humedad (H), pH, acidez, °Brix, solidos totales suspensión (STS), viscosidad (µ) potencial zeta (() y LogUFC/g. Los resultados de la optimización experimental de múltiples respuestas fueron: XSTCM (0,103), (McFarland( (10), Inulina (3,12 %p/p) y R (18,5), siendo las variables dependientes: H=86,7±0,0%, pH=2,74±0,01, acidez=3,1±0,0%, °Brix=11,0±0,1%, STS=13,3±0,0%, µ=1288,0±20,1 cP, (=-13,3±0,3 mV y LogUFC/g=7,8±0,5. El microorganismo probiótico Lb. casei ATCC 393 presenta una adaptabilidad en suspensiones a base de CM e inulina, que garantizan su viabilidad y un posible uso para la obtención de un producto innovador secado por aspersión. <![CDATA[Radiation forces study of a Laguerre Gaussian beam type <em>TEM</em>*<sub>01</sub> on a dielectric sphere in the Rayleigh scattering regime]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300187&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract From the invention of the Optical Tweezer (OT) in 1986, these devices have been considered as high-level tools for research in the areas such as biology and microbiology. A theoretical study obtaining equations for gradient and scattering forces that exert an OT when the illumination beam is a doughnut-shaped mode TEM*01 linearly polarized is realized. This work focuses on the behavior of radiation forces on a dielectric sphere in the Rayleigh regime. In order to facilitate the phenomenological analysis of the behavior of the radiation forces a graphical user interface is created.<hr/>Resumen A partir de la invención de la pinza óptica en 1986, estos dispositivos se han considerado como herramientas de alto nivel para la investigación, destacándose en áreas como la biología y la microbiología. En este trabajo se realiza un estudio teórico, obteniendo expresiones para las fuerzas de Gradiente y Scattering que ejerce una pinza óptica, cuando el haz de iluminación es un modo doughnut-shaped tipo TEM*01 polarizado linealmente. Este trabajo se enfoca en calcular el comportamiento de las fuerzas de la radiación sobre una esfera dieléctrica en el régimen de Rayleigh. Con el fin de facilitar el análisis fenomenológico del comportamiento de las fuerzas de captura, se construye una Interfaz Gráfica de Usuario. <![CDATA[Tuning of conic parameters using Tikhonov regularization and L-Curve simulation]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300194&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract In this article, a method to infer the parameters of a conic given a set of rectangular coordinates that belong to the geometric entity is shown. The methodology consists of solving a Tikhonov regulation problem where the unregulated term introduces the non-linear nature of the conical body and the regulated the restriction associated to the discriminant of the quadratic equation, then the solution is computed minimizing the resulting cost function where the Regularization parameter is tuned using the L-Curve technique. The model was validated with synthetic and real data from digital images, as well as subject to comparison against other state of the art alternatives. The results show that the method is robust against atypical values and the phenomenon of occlusion present in the data.<hr/>Resumen En este artículo se muestra un método para inferir los parámetros de una cónica dado un conjunto de coordenadas rectangulares que pertenecen a la entidad geométrica. La metodología consiste en resolver un problema de regulación de Tikhonov donde el término no regularizado introduce la naturaleza no lineal de cuerpo cónico y el regularizado la restricción asociada al discriminante de la ecuación cuadrática, luego la solución es computada minimizando la función de costo resultante donde el parámetro de regularización es sintonizado utilizando la técnica de L-Curve. El modelo fue validado con datos sintéticos y reales provenientes de imágenes digitales, así como sometido a comparación contra otras alternativas del estado del arte. Los resultados muestran que el método es robusto frente a valores atípicos y al fenómeno de oclusión presente en los datos. <![CDATA[Behaviour study of an eccentric pulley transmission system using systemic methods]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300204&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El presente artículo describe un caso de estudio llevado a cabo sobre el comportamiento de un sistema de transmisión por polea excéntrica alojado en un dispositivo de asistencia abdomino-intestinal de accionamiento manual para uso humano. El objetivo es establecer un marco sistémico que sirva como herramienta de validación de sistemas mecánicos en las etapas iniciales de los procesos de diseño de producto. El sistema en estudio propuesto describe la dinámica del proceso de transmisión del dispositivo en función de la variación del ángulo de entrada (dα), la altura de los pies del usuario (HF) y la función de curvatura de la polea (C), resultante de la variación de su radio (dR) respecto del tiempo (dt). Se propusieron cuatro configuraciones diferentes de curvaturas con el fin de explorar y comparar los diferentes comportamientos e identificar las posibles soluciones. El escenario de simulación fue descrito mediante diagramas causales y ecuaciones diferenciales. El modelo de aplicación resultante respalda la utilización de los métodos sistémicos como una respuesta previa a la validación de las propuestas de diseño.<hr/>Abstract This paper describes a case study carried out on the behaviour of an eccentric pulley transmission system housed in a manually operated abdominal-intestinal assistant device for human use. The aim is to establish a systemic framework that serves as a validation tool for mechanical systems in the initial stages of the product design processes. The proposed study system describes the device transmission process as a function of the input angle variation (dα), the height of the user’s feet (HF) and the pulley curvature function (C), resulting from the variation of its radius (dR) over time (dt). In order to explore and compare the different behaviours and identify possible solutions four different configurations of curvatures were proposed. Causal diagrams and differential equations describe the simulation scenario. The resulting application model supports the use of a systemic frame and methods as a pre-response to the validation of design proposals. <![CDATA[Evaluation of the effect of different factors on the ultrasound assisted extraction of phenolic compounds of the pea pod]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300211&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The pea pod is a by-product that has several bioactive compounds. The effect of temperature, time, solid-liquid ratio and ethanol concentration on the ultrasonic assisted extraction of phenolic compounds were studied. A 2K factorial design was used and through ANOVA analysis the effect of each process variable was determined. Total phenols were analyzed by the Folin Ciocalteu method. The results showed that the temperature did not affect significantly the extraction of total phenols, however extraction time, ethanol concentration and solid-liquid ratio affected the extraction yield. The maximum concentration of the total phenols for each of the factors was recorded at 20 minutes, a 50% ethanol concentration and a liquid solid ratio of 1:40. These results provide useful information to optimize the ultrasound-assisted extraction process of the phenolic compounds of the pea pod according to the factors studied.<hr/>Resumen La vaina de arveja es un subproducto que posee diversos compuestos bioactivos. Se estudió el efecto que ejercen la temperatura, el tiempo, la relación sólido-líquido y la concentración de etanol sobre la extracción de fenoles totales asistida por ultrasonido. Se empleó un diseño factorial 2K y mediante análisis ANOVA se determinó el efecto de cada variable de proceso. Los fenoles totales se cuantificaron mediante el método de Folin Ciocalteu. Los resultados mostraron que la temperatura no tuvo efecto significativo sobre la extracción de fenoles, sin embargo, el tiempo, la relación sólido-líquido y la concentración de etanol si ejercen efecto sobre la extracción. La mayor concentración de fenoles totales para cada factor se alcanzó a 20 min, relación solido-liquido de 1: 40, y etanol al 50%. Estos resultados proveen información útil para optimizar el proceso de extracción asistido por ultrasonido de fenoles totales en vaina de arveja. <![CDATA[Reaction kinetic parameters for a distributed model of transport and reaction in Pd/Rh/CeZrO three-way catalytic converters]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300216&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract This paper presents a two-dimensional distributed model for the transport and reaction of combustion gases in channels of three-way catalytic converters, considering a detailed reaction kinetics with 16 chemical reactions in palladium and rhodium catalysts, and taking into account diffusive effects within the coating, to obtain a new set of reaction kinetic parameters that do not depend on the thickness of the coating. The model was solved using a finite volume method with a first order upwind scheme and simulations were conducted using computational fluid dynamics. The model proposed with the new distributed reaction kinetic parameters, produced an excellent agreement with the experimental data of concentration at the end of the channels. Also, the model reproduced the most important concentration changes for the gas components in the specified temperature range and allowed simulations with excess oxygen and different thicknesses.<hr/>Resumen Este artículo presenta un modelo distribuido bidimensional para el transporte y reacción de gases de combustión en canales de convertidores catalíticos de tres vías, considerando una cinética de reacción detallada con 16 reacciones químicas en catalizadores de paladio y rodio, teniendo en cuenta los efectos difusivos dentro del recubrimiento, para obtener un nuevo conjunto de parámetros cinéticos de reacción no dependientes del grosor del recubrimiento. El modelo se resolvió utilizando un método de volúmenes finitos con un esquema de primer orden upwind y las simulaciones se realizaron utilizando dinámica de fluidos computacional. El modelo con los nuevos parámetros cinéticos de reacción distribuidos, produjo un excelente ajuste con los datos experimentales de concentración al final de los canales. Además, el modelo reproduce los cambios de concentración más importantes para los componentes del gas en el rango de temperatura especificado y permitía simulaciones con exceso de oxígeno y diferentes espesores. <![CDATA[Identification of mechanical damage in the 'Fuji' apple cv. using artificial hyperspectral vision]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300224&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract One problem in the post-harvest phase of apples is the mechanical impact damage. Its identification prevents quality issues during storage. The objective was to identify the wavelengths at which damage is detected early in apples of the 'Fuji' cultivar. Damage was simulated with a controlled stroke and taking hyperspectral images from 400 to 1700 nm. Three experiments were carried out at different temperatures (4 and 20 ° C) and with varying sampling times. It was found that the NIR zone ranging between 1050 and 1100 nm allows to classify healthy and bruised zones by means of a discriminant analysis by partial least squares (PLS-DA). Additionally, the evolution of the damage over time was not significant for the classification of the pixels (healthy and bruised classes), since bumps were detected in all three experiments from the first time.<hr/>Resumen Uno de los problemas en la poscosecha de las manzanas es el daño mecánico por impacto. Su identificación evita problemas de calidad durante el almacenamiento. El objetivo fue identificar las longitudes de onda en las que se detecta el daño de manera temprana en manzanas del cultivar ‘Fuji’. El daño se simuló con un golpe controlado y tomando imágenes hiperespectrales de 400 a 1700 nm. Se realizaron tres experimentos a diferentes temperaturas (4 y 20 °C) y tiempos de muestreo. Se encontró que en la zona del NIR comprendida entre 1050 y 1100 nm fue posible clasificar las zonas sanas y golpeadas, a través de un análisis discriminante por mínimos cuadrados parciales (PLS-DA). Adicionalmente, la evolución del daño en el tiempo no resultó significativa para la clasificación de los píxeles (clases sana y golpeada), ya que se detectó el golpe desde el primer momento en cualquiera de los tres experimentos. <![CDATA[Evaluation of the fermentation process and final quality of five cacao clones from the department of Huila, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300233&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The aim of this work was to study the microfermentation process of five cacao clones, ICS 01, ICS 95, ICS 39, TSH 565 and CCN 51, from the department of Huila, Colombia. These clones were characterized by their physicochemical properties followed by their fermentation process. The behavior of temperature, pH, total acidity, total polyphenols and fermentation index was recorded. Additionally, the physical cutting test was carried out at the end of the process, as well as the sensory evaluation of the cocoa liquor, in order to establish the sensory profile of each material. Results showed that fermentation time for clones ICS 95, ICS 01 was five days, being the latter a regular type. The other three clones ICS 39, TSH 565 and CCN 51 required six days of fermentation but a premium cocoa was obtained. The establishment of fermentation parameters allows improving final cocoa quality, and thus, increasing its commercial value.<hr/>Resumen En el presente trabajo se estudió la microfermentación de cinco clones de cacao, ICS 01, ICS 95, ICS 39, TSH 565 y CCN 51, provenientes del departamento del Huila, Colombia. Estos clones se caracterizaron por sus propiedades fisicoquímicas seguidos por su proceso de fermentación. Durante el proceso, se registró el comportamiento de temperatura, pH, acidez total, polifenoles totales e índice de fermentación. Adicionalmente, se realizó la prueba física de corte al final del proceso y la evaluación sensorial del licor de cacao, con el fin de determinar un perfil sensorial de cada material. Los resultados mostraron que los tiempos de fermentación fueron de cinco días para ICS 95 e ICS 01, este ultimo un cacao tipo corriente. Los otros clones ICS 39, TSH 565 and CCN 51, requirieron seis días de fermentación, alcanzado un tipo premium. La definición de parámetros de fermentación permite mejorar la calidad final de cacao y así aumentar su valor comercial. <![CDATA[Determination of the factors of variation of mean velocity in natural channels at steady state]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300240&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract From the Chezy-Manning equation, considered valid for the "steady state" of a natural channel, as an extension of the condition of "uniform flow," it is interesting to determine the degree of variation of the average flow velocity, depending on the variations of the factors involved. That is why this article presents a theoretical analysis which yields a first approximation of the sensitivity of the variation of the magnitude of the average speed to changes in the geometry or geomorphology of a section of the channel. It is found that the concept of "stable state" for the thermodynamic state of a natural channel can be assimilated to that of "dynamic equilibrium," in which the values of the state parameters vary slowly, in a "regional" sense.<hr/>Resumen A partir de la ecuación de Chezy-Manning, considerada válida para el estado estable de un cauce natural, como una ampliación de la condición de flujo uniforme, es interesante determinar el grado de variación de la velocidad media del flujo en el tramo de estudio, en función de las variaciones de los factores involucrados. Es por esto que este artículo, presenta un análisis teórico el cual permite en una primera aproximación establecer la sensibilidad en la variación de la magnitud de la velocidad media frente a los cambios de la geometría o la geomorfología del tramo. Encontrando que el concepto de estado estable para el estado termodinámico de un canal natural puede asimilarse al de equilibrio dinámico, en el que los valores de los parámetros de estado varían lentamente, en un sentido "regional". <![CDATA[Characterization a polyurethane-based reactive hot melt adhesive for applications in materials]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300247&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract In the present study, we used tensile shear tests, Shore hardness tests, differential scanning calorimetry (DSC), and thermogravimetry (TGA) to characterize a reactive polyurethane-based hot melt adhesive. We also measured contact angles at various temperatures to evaluate the wettability of the adhesive and to determine the optimum temperature range for applications. The adhesive was tested following curing for various times, and the bonding of the adhesive with several materials was investigated to determine whether it has the potential for greater versatility of application. Therefore, we explored new uses of the adhesive, such as in the matrix of a composite with fiberglass. Reactive hot melt adhesives are useful because they provide a certain degree of flexibility to joints, and have high processing speeds, high initial rigidity, and high working temperatures.<hr/>Resumen En el presente estudio, se caracterizó un adhesivo termofusible reactivo de base poliuretano mediante ensayos de cizalladura a tracción, dureza Shore, calorimetría de barrido diferencial (DSC) y termogravimetría (TGA). También se midieron los ángulos de contacto a diferentes temperaturas para evaluar la mojabilidad del adhesivo y seleccionar el mejor rango de temperatura de aplicación del adhesivo. Se caracterizó el adhesivo a diferentes tiempos de curación y se evaluó la unión del adhesivo con diferentes materiales adherentes, para proporcionar una mayor versatilidad de aplicaciones, con el fin de explorar nuevos campos de utilización de estos adhesivos como matriz en materiales compuesto con fibra de vidrio. La importancia de utilizar adhesivos termofusibles reactivos se debe a sus uniones con cierta flexibilidad, altas velocidades de procesamiento, elevada rigidez inicial y soportan altas temperaturas de trabajo. <![CDATA[Obtaining nitrite from vegetables sources by fermentative process using nitrate-reducing bacteria <em>Sthaphylococcus carnosus</em> and <em>S. xylosus</em>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300254&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Sodium nitrate is an essential food additive widely used in cured meats. The increased unfavorable perceptions about chemicals in foods and their repercussions on health have positioned nitrites as undesirable compounds in meat products. Natural and organic ingredients have taken an important place within the consumer preferences. Here, obtaining nitrite from natural sources was achieved using nitrate-reducing bacteria Staphylococcus carnosus and S. xylosus. Pre-incubation strains into a celery-based medium allowed the stimulation of nitrate reductase activity. The increased values of substrate, the oxygen condition and pH influenced the nitrite generation significantly (p&lt;0.05). The reduction rate from nitrate to nitrite was 50.85%, with a value of 320.2 mg L-1 of nitrite. This method presents characteristics comparable to those traditionally applied in the generation of conventional sodium nitrite leading the food industry to take advantage of fermentation processes to supply needs in meats and supplementary food products.<hr/>Resumen Nitrito de sodio es un aditivo alimentario ampliamente usado en carnes curadas. Percepciones negativas sobre el uso de agentes químicos en alimentos y sus repercusiones en la salud, han posicionado el nitrito como un compuesto no deseado en los productos cárnicos. Los ingredientes naturales y orgánicos han ocupado un lugar importante dentro de las preferencias de los consumidores. En este estudio, se obtuvo nitrito usando bacterias nitrato-reductoras Sthaphylococcus carnosus y S. xylosus. La pre-incubación de las cepas en un medio con base en apio, permitió la estimulación de la actividad nitrato reductasa. El aumento del sustrato, las condiciones de oxígeno y el pH, influenciaron significativamente la generación de nitrito (p&lt;0.05). La tasa de reducción de nitrato a nitrito fue de 50.85%, con un valor de 320.3 mg L-1 de nitrito. Este método presenta características comparables a aquellos tradicionalmente aplicados para la generación del nitrito de sodio convencional. <![CDATA[Standard costs to optimize the profitability of handmade producers of cheese: PROLAC AYMARA case]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300262&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract In Peru, the artisan cheese producers has increased, however, they do not have a cost system to optimize the resources used and produce quality products, due to this the research aims to know the tasks that are carried out and to propose a standard cost system to increase profitability. In the research the case of PROLAC AYMARA, individual producer of Paria type cheese, located in the Province and Department of Puno, has been considered. The research uses descriptive, explanatory methods, techniques such as observation; documental review and other relevant research are applied. The results allow to know the standards of the elements of milk cost, raw material, labor and to fix them in an optimal way. In conclusion, by means of the standard costs, the production costs of Paria type cheese are determined in advance, resources and production are optimized and the profit of the producer under study is increased.<hr/>Resumen En el Perú, se han incrementado los productores artesanales de queso, sin embargo no cuentan con un sistema de costos para optimizar los recursos utilizados y producir productos de calidad, debido a ello la investigacion tiene por objetivo conocer las labores que realizan y proponer un sistema de costos estándar para incrementar su rentabilidad. En la investigación se ha tomado el caso PROLAC AYMARA, productor individual de queso tipo paria ubicada en la Provincia y Departamento de Puno. La investigación utiliza métodos descriptivos, explicativos, se aplican técnicas como observación, revisión documental y otras investigaciones relevantes. Los resultados permiten conocer los estándares de los elementos del costo de leche, materia prima, mano de obra y fijarlos de forma optima. En conclusión, mediante los costos estándar se determinan con anticipación los costos de producción de queso tipo paria, se optimizan los recursos, la producción e incrementa la utilidad del productor en estudio. <![CDATA[Sensory acceptance and shelf life of fresh cheese made with dry bromelain extract as a coagulating agent]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300270&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The objective of this research was to assess the sensory acceptance and shelf life of a fresh cheese employing dry bromelain extract as a coagulating agent. Dry bromelain extract was used in three concentrations (5%, 10% and 15% w / w) and the milk utilized was both raw and pasteurized, for a total of six treatments being studied according to a factorial model 3 * 2. A sensorial analysis was conducted and the shelf life (sensorial, physicochemical and microbiological) of the treatment, with the greatest acceptance, was determined. The results showed that the cheeses obtained with the greatest sensorial acceptance were those made with 5% w / w of dry bromelain extract regardless of the type of milk used (raw or pasteurized). The shelf life of the selected product (T2), at the physicochemical level is 26 days; however, sensorially and microbiologically the quality of the product is good up to day 14. Therefore, the use of dry bromelain extract as a vegetable coagulant showed a great potential as a substitute for traditional rennet.<hr/>Resumen El objetivo de esta investigación fue evaluar la aceptación sensorial y la vida útil de un queso fresco utilizando extracto de bromelina seca como agente coagulante. El extracto seco de bromelina se usó en tres concentraciones (5%, 10% y 15% p / p) y la leche se usó de forma cruda y pasteurizada, para un total de seis tratamientos en estudio bajo un modelo factorial 3*2. Se realizó un análisis sensorial y se determinó la vida útil (sensorial, físicoquímica y microbiológica) del tratamiento con mayor aceptación. Los resultados mostraron que los quesos obtenidos con mayor aceptación sensorial fueron los elaborados con un 5% p / p de extracto seco de bromelina, independientemente del tipo de leche utilizada (cruda o pasteurizada). La vida útil del producto seleccionado (T2) a nivel fisicoquímico es de 26 días, sin embargo, sensorial y microbiológicamente, el producto es de buena calidad hasta el día 14. Por lo tanto, el uso de extracto seco de bromelina como coagulante vegetal mostró un gran potencial como Sustituto del cuajo tradicional. <![CDATA[Physico-chemical and sensory evaluation of a mango-based fruit bar]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300276&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The objective of this work was the evaluation of a mango-based fruit bar. Tommy Atkins pulp and mango peel physicochemically were characterized. Three drying methods were compared: lyophilization, convection drying, and microwave assisted convection drying. Subsequently six formulations were made varying the amount of pectin from 0.5 to 2.5%, water, inulin, glycerol and ascorbic acid. The results obtained showed that microwave-assisted convection drying at 40 ° C for the shell showed a higher concentration of fiber. Two formulations were selected for physicochemical, microbiological and sensory analysis. Formulation D with a higher percentage of pectin was more widely accepted. The values obtained from vitamin C and total phenolic compounds show that the formulation of a fruit bar is feasible, taking advantage of the shell mainly as a raw material for foods with functional characteristics.<hr/>Resumen El objetivo de este trabajo fue la evaluacion de una barra de fruta a base de mango. Se caracterizaron fisicoquímicamente pulpa y cáscara de mango variedad Tommy Atkins. Se compararon tres métodos de secado: Liofilización, Secado por convección y secado por convección asistido por microondas. Posteriormente se realizaron seis formulaciones variando la cantidad de pectina de 0.5 a 2.5%, de agua, inulina, glicerol y ácido ascórbico. Los resultados obtenidos mostraron que el secado por convección asistido por microondas a 40°C para la cáscara presentó una mayor concentración de fibra. Se seleccionaron dos formulaciones para el análisis fisicoquímico, microbiológico y sensorial. Se obtuvo una mayor aceptación la formulación D con mayor porcentaje de pectina. Los valores obtenidos de vitamina C y compuestos fenólicos totales muestran que es viable la formulación de una barra de fruta aprovechando principalmente la cáscara como materia prima de alimentos con características funcionales. <![CDATA[Use of remotely piloted aircraft in precision agriculture: a review]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300284&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The objective of this review was to examine the current use of remotely piloted aircraft (RPA) in obtaining data to assist in the application of precision farming techniques and to exemplify successful situations of technology use. The RPA has applications for monitoring, mapping, vegetation index (VI) extraction, volume, plant height, among others, and has been studied in several agricultural crops, being support for decision making on agrochemical application, planting failure, accompaniment of growth favoring the increase of crop productivity. One of the potentialities evaluated through RPA is the use of VI, which may be extracted from digital images obtained by cameras that contain only the visible band. It may be an alternative for farmers who do not have access to RPA coupled with high-tech embedded sensors. Therefore, it is a tool that may contribute to the decision making, allowing the acquisition of high spatial and temporal resolution images.<hr/>Resumen El objetivo de esta revisión fue examinar el uso actual de aeronaves pilotadas remotamente (RPA) en la obtención de datos para aplicaciones de la agricultura de precisión, ejemplificando situaciones exitosas de uso de la tecnología. La RPA tiene aplicaciones para monitoreo, mapeo, extracción de índice de vegetación (VI), volumen, altura de plantas, y ha sido estudiado en diversas culturas agrícolas, siendo soporte para toma de decisión sobre aplicación de agroquímicos, falla de plantación, acompañamiento del crecimiento y aumento de la productividad. Un potencial evaluadas por la RPA es el uso del VI, que puede ser extraído de imágenes digitales obtenidas por cámaras que contienen la banda visible. Siendo una alternativa para los agricultores que no tienen acceso a RPA acoplado a sensores de alta tecnología. Por lo tanto, es una herramienta que puede contribuir a la toma de decisiones, permitiendo la adquisición de imágenes de alta resolución espacial y temporal. <![CDATA[Development of a dynamic model for photovoltaic modules and arrays]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300292&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen En este trabajo, se propone un modelo dinámico en Simulink para simular el comportamiento de los módulos fotovoltaicos. Una metodología novedosa, basada en el teorema de Tellegen, se presenta para obtener con precisión los cinco parámetros del modelo de diodo simple, a través de los datos proporcionados por el fabricante en la hoja de datos. El modelo obtenido considera, en el cálculo de la curva Volt-Ampere, las condiciones ambientales de irradiación solar and temperatura ambiente. También se modelan los efectos de segundo orden, como la influencia de la temperatura en la corriente fotoeléctrica y en el voltaje del circuito abierto, así como los efectos espectrales y ópticos. La precisión del modelo propuesto se prueba comparando sus resultados, con curvas y datos experimentales de la hoja de datos del fabricante.<hr/>Abstract In this work, a dynamic model in Simulink is proposed to simulate the behavior of photovoltaic modules. A novel methodology, based in the Tellegen's theorem, is presented to obtain with accuracy the five parameters of the simple diode model, through the data provided by the manufacturer in the data sheet. The obtained model considers, in the calculation of the Volt-Ampere curve, the environmental conditions of solar irradiance and ambient temperature. The second-order effects, such as the influence of the temperature on the photocurrent and on the open circuit voltage, as well as the spectral and optical effects are also modelled. The accuracy of the proposed model is tested by comparing its results, with curves and experimental data from the manufacturer's data sheet. <![CDATA[Probabilistic sensitivity of the cost of earth moving to the variation of operating conditions]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300302&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen La construcción comprende un amplio espectro de variables que requieren ser analizadas para realizar una adecuada planeación, para generar utilidades y cumplir con las especificaciones del proyecto. Esta investigación tiene como objetivo estudiar la variación de los costos en los movimientos de tierras según las condiciones de operación de los equipos, se analiza mediante un modelo probabilístico la sensibilidad de la producción y los costos de producción a la variación de las condiciones de operación de los equipos para movimiento de tierras. Se investiga el efecto las variaciones en los parámetros involucrados en el cálculo de la producción en diferentes escenarios de operación de los equipos de acarreo del material excavado.<hr/>Abstract The construction comprises a wide spectrum of variables that need to be analyzed to carry out an adequate project planning to generate profit and to comply with the project technical specifications. The objective of this research is to study the variation of costs in earthworks according to the operating conditions of the construction equipment. The sensitivity of production and production costs to the variation of the operating conditions of the construction equipment were analyzed through a probabilistic model. The effect of variations on the parameters involved in the calculation of earthwork production were analyzed for the hauling equipment in different operating scenarios. <![CDATA[Rainfall thresholds for shallow landslides based on physical models: application in a sub-basin of the Valle de Aburrá (Colombia)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300312&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Resumen El análisis de las condiciones de lluvia y la influencia del proceso de infiltración en la estabilidad de laderas tiene relevancia en terrenos montañosos tropicales debido a la abundante ocurrencia de movimientos en masa inducidos por lluvia. Los modelos físicos distribuidos se pueden integrar con técnicas que se basan en el cálculo del factor de seguridad para la definición de umbrales de lluvia asociados a la ocurrencia de este fenómeno. En este estudio se presenta una metodología que determina umbrales de intensidad y duración de lluvia para la predicción de deslizamientos superficiales, utilizando el modelo físico distribuido TRIGRS. Para esto se utiliza un porcentaje de área crítica de falla definido para una zona de estudio. Las condiciones de intensidad promedio y duración de lluvia crítica se ajustan a una ecuación potencial, dentro de ciertos rangos de duración e intensidad. El modelo se aplica a una subcuenca del Valle de Aburrá (Colombia) y se compara con umbrales de lluvia definidos con otro modelo físico distribuido. Los resultados señalan que las condiciones de intensidad y duración de lluvia que desencadenan deslizamientos en una región exhiben propiedades de invariancia en la escala determinadas por relaciones de ecuaciones potenciales, similares a las obtenidas por otros investigadores en diferentes sitios del mundo.<hr/>Abstract An analysis of the rainfall conditions and the influence of the infiltration processes on the slope stability are essential in tropical mountain terrains due to the extensive occurrence of rainfall-induced landslides. Distributed physical-based models can be coupled with techniques that relate the factor of safety to rainfall thresholds associated with the occurrence of this phenomenon. This study presents a methodology that determines the thresholds of rainfall intensity and duration, for the prediction of shallow landslides, using a distributed physical model called TRIGRS. In the analysis, it is used a percentage of the critical area of failure defined for a study area. The conditions of mean intensity and duration of rain that induce this failing area to be reached are adjusted to a potential equation, within specific ranges of duration and intensity. The model is used in a sub-basin of the Valle de Aburrá (Colombia), and the results are compared with rainfall thresholds defined with another distributed physical model. The obtained results reaffirm that the conditions of rainfall intensity and duration that trigger landslides in a region exhibit scaling properties determined by relationships of potential equations, like those obtained by other researchers in different places of the world. <![CDATA[Microstructure, physical and mechanical properties of kaolin-diatomite composite reinforced with CaCO<sub>3</sub>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300323&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The present work reports the microstructure, physical and mechanical properties of a material composed of kaolin, diatomite and calcium carbonate reinforcement (CaCO3). The ceramic prototypes were shaped by the slip casting method and sintered at temperatures between 800 °C and 1100 °C. The morphology and average pore size was analyzed by Scanning Electron Microscopy (SEM) and the mineralogical phases were determined by X-Ray Diffraction (XRD). The apparent density was established by the mercury immersion method according to the E - 8B Standard of the Institute of Ceramic Technology (ITC); the percentage of absorption was determined by the boiling method according to ISO 10545-3 standard; linear contraction was studied in three directions: long, wide and high. The study of the mechanical resistance to compression followed the procedure established at ASTM C773-88 standard and the breaking modulus was calculated by the three-point bending test, according to ISO 10545-4. Results show that the material structure is affected with increasing temperature reporting a decrease in quartz phase from 51.16 % to 33.81 %. Percentage of absorption revealed its most significant variation between 950 °C and 1100 °C with a decrease of 21 % approximately. Mechanical resistance values showed wide dispersion which was attributed to the different orientations in which the material failed during each test. According to the pore diameters found, the compound is characterized by being macro and mesoporous facilitating its application in catalysis, photochemistry, microelectronics and other microfiltration media.<hr/>Resumen El presente trabajo reporta la microestructura, propiedades físicas y mecánicas de un material compuesto de caolín, diatomita y refuerzo de carbonato de calcio (CaCO3). Los prototipos cerámicos se conformaron por el método de slip casting o colado y se sinterizaron a temperaturas entre 800 °C y 1100 °C. La morfología y tamaño promedio de poro se analizó mediante Microscopía Electrónica de Barrido (MEB) y las fases mineralógicas se determinaron por Difracción de Rayos X (DRX). La densidad aparente se estableció por el método de inmersión en mercurio de acuerdo a la Norma E - 8B del Instituto de Tecnología Cerámica (ITC); el porcentaje de absorción se determinó por el método de ebullición según la norma ISO 10545-3; la contracción lineal se estudió en tres direcciones: largo, ancho y alto. El estudio de la resistencia mecánica a la compresión siguió el procedimiento establecido en la norma ASTM C773-88 y el módulo de rotura se calculó por el ensayo de flexión a tres puntos, según norma ISO 10545-4. Los resultados revelan que el aumento de temperatura afecta la estructura del material, reportando una disminución de la fase cuarzo de 51.16 % a 33.81 %. La variación más significativa del porcentaje de absorción se presentó entre 950 °C y 1100 °C con una disminución de 21 % aproximadamente. Los valores de resistencia mecánica mostraron una amplia dispersión, la cual se atribuyó a las distintas orientaciones en las que el material falló durante cada ensayo. De acuerdo a los diámetros de poros encontrados, el compuesto se caracteriza por ser macro y mesoporoso facilitando su aplicación en catálisis, fotoquímica, microelectrónica y otros medios microfiltrantes. <![CDATA[Wood walls insulated with coconut fiber]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300333&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract Solid wood gives the shape to walls, while panels are the coating and they are nailed or screwed to the wood sections. In the cavities between the wood elements and the panels, a thermal and acoustic insulator must be added. Unfortunately, almost all of the currently used insulators (mineral wool, expanded polystyrene, polyurethane) are not biodegradable and require the use of vapor barriers (polyethylene sheets, aluminum foils, etc.) that deteriorate rapidly and that are relatively environmentally unfriendly. In this article, the use of coconut fiber instead of conventional insulators is suggested. The acoustic absorption and thermal conductivity coefficients of composite sections taken from wood walls with coconut fiber are estimated. In this way, good thermo-acoustic conditions inside the wood building are achieved using an ecological insulating material.<hr/>Resumen La madera maciza da la forma al muro, los paneles son el recubrimiento y se clavan o atornillan a las secciones de madera. En las cavidades formadas entre los elementos de madera y el panel se debe adicionar un aislante térmico y también un aislante acústico. Infortunadamente, casi todos los aislantes usados en la actualidad (lanas minerales, poliestireno expandido, poliuretano) no son biodegradables y requieren el uso de barreras de vapor (láminas de polietileno, láminas de aluminio, etc.) que se deterioran rápidamente y son relativamente poco amigables con el medio ambiente. En este artículo, se propone usar la fibra de coco para reemplazar los aislantes convencionales. Se estiman los coeficientes de absorción acústica y de conductividad térmica de secciones compuestas tomadas de un muro de madera con fibra de coco. De esta forma, se busca mantener unas buenas condiciones termo-acústicas en el interior de la edificación de madera usando un material aislante ecológico. <![CDATA[Evaluation of the HEC-HMS model for the hydrological simulation of a paramo basin]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300338&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract In this study, the performance of the HEC-HMS model was evaluated for the simulation of rain-runoff processes in a paramo basin of approximately 21.8 km2, south of Ecuador. The calibration and validation comprise the period of July-2013 to June-2016 with daily data. The Soil Moisture Accounting (SMA) method was used to compute the water flow in the soil. For the rainfall distribution, the Thiessen method was used, while the Evapotranspiration was calculated with the Penman-Monteith equation. The results revealed that (1) 83% of the water infiltrates the soil while only 17% is retained in plants and the soil surface, (2) the water is retained for approximately 42 days before reaching the river and (3) that more than 60% of the flow corresponds to sub-surface flow.<hr/>Resumen En este estudio se evaluó el desempeño del modelo HEC-HMS, para la simulación de los procesos de lluvia-escorrentía en una cuenca de páramo de aproximadamente 21.8 km2 al sur del Ecuador. La calibración y validación comprende el periodo de julio-2013 a junio-2016 con datos diarios. Se usó el método de Contenido de Humedad del Suelo (SMA) para calcular el flujo de agua en el suelo. Para la distribución de la lluvia se utilizó el método de Thiessen, mientras que la evapotranspiración se calculó con la ecuación de Penman-Monteith. Los resultados revelaron que (1) el 83% del agua se infiltra en el suelo mientras que solo el 17% es retenido en plantas y la superficie del suelo, (2) el agua es retenida por aproximadamente 42 días antes de llegar al río y (3) que más del 60% del flujo corresponde a flujo sub-superficial. <![CDATA[Energy audit proposal for industry applied to a case study in the plastics sector]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300345&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract An electric type 2 energy audit towards the industry sector is proposed based on 4 stages: 1) General review of the organization, 2) Energy assessment, 3) Saving potential identification and 4) Improvement proposals of energy efficiency. Energy assessment is mainly emphasized in which, by means of the ISA-88.01 standard, the data-collection process and its analysis is carried out bearing in mind 4 axes: i) Industry equipment, ii) Electric Installations and power quality, iii) Industrial processes and iv) Industrial habits and practices. The present proposal is applied to a case study of an enterprise from the plastics sector where it is important to mention that: 75% of the total energy consumption is represented by three molding machines. A series of actions are proposed in order to implement in the industry case study and consequently, improving the energy efficiency in 7, 25% and also optimizing production.<hr/>Resumen Se propone una auditoría energética tipo eléctrica de nivel 2 orientada al sector industrial, estructurada en cuatro 4 etapas: Revisión general de la organización, Diagnóstico energético, Identificación del potencial de ahorro y Propuestas de mejora de la eficiencia energética. El énfasis principal está en el diagnóstico energético donde, con el apoyo de la norma ISA-88.01 se realiza la recolección y análisis de la información de planta teniendo en cuenta cuatro ejes: i) Equipos industriales, ii) Instalaciones eléctricas y calidad de la energía, iii) Procesos industriales y iv) Hábitos y prácticas industriales. Se aplica a un caso de estudio de una empresa del sector plástico donde se destaca que: el 75% del consumo de energía total está representado por tres máquinas moldeadoras. Se plantea y aplicó un conjunto de acciones para implementar en la empresa, mejorando la eficiencia energética en un 7,25% y optimizando la producción. <![CDATA[Urban logístics: origin of a strategy for creating shared value]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0012-73532019000300355&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Abstract The city is the natural epicenter of a nation's economy. In it coexist not only a large number of extended enterprise but also a large part of the population of a country. Hence, stakeholders in the extended company as a socio-economic system based on the environment, should ensure that it is sustainable and enduring over time. For this reason, this article presents the design of a Win-Win business strategy, supported by a coordination mechanism through collaborative and cooperative contracts, based on the joint inventory in conditions of volatility, uncertainty, complexity and ambiguity, for an urban environment of an extended enterprise of shared economy. As a result, the efficient loading unit as a mechanism for creating shared value balances the technical-economic efficiency, between the contrasting make to stock and make to order strategies.<hr/>Resumen La ciudad es el epicentro natural de la economía de una nación. En ella convive no sólo un sin número de empresas extendidas sino también gran parte de la población de un país. De ahí, que los interesados en la empresa extendida como sistema socioeconómico fundamentado en lo ambiental, deberán velar porque sea sostenible y perdurable en el tiempo. Razón por la cual, en este artículo se presenta el diseño de una estrategia de negocio Gana-Gana, con soporte en un mecanismo de coordinación vía contratos colaborativos y cooperativos, fundamentado en el inventario conjunto en condiciones de volatilidad, incertidumbre, complejidad y ambigüedad, para un entorno urbano de empresa extendida de economía compartida. De donde resulta que la unidad de carga eficiente como mecanismo de creación de valor compartido equilibra la eficiencia técnica-economica, entre las estrategias contrapuestas make to stock y make to order.