Scielo RSS <![CDATA[Acta Agronómica]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0120-281220140001&lang=pt vol. 63 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[<b>Application of heat treatment, edible coating and chemical dip as postharvest treatments for the conservation of fresh-cut vegetables</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122014000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El consumo creciente ha estimulado el desarrollo de los vegetales cuarta gama o mínimamente procesados. Actualmente, se promueve el uso de tecnologías aplicadas a estos productos que les brinden mayor duración y garanticen la reducción de pérdidas poscosecha. En esta investigación se evaluó el efecto de tres de estas tecnologías poscosecha sobre la intensidad de la respiración y la calidad sensorial general de las hortalizas mínimamente procesadas: brócoli (Brassica oleracea var. Itálica), coliflor (Brassica oleracea var. Botrytis), zucchini (Cucurbita pepo L.), apio (Apium graveolens), zanahoria (Daucus carota) y chayote (Sechium edule). Para el recubrimiento comestible se utilizó pectina de bajo metoxilo (2%), cera carnauba (1%), glicerol (1.5%) y ácido ascórbico (0.05%). El tratamiento térmico se hizo a 60 °C durante 2 min, con adición de ácido ascórbico (0.25%), ácido cítrico (0.5%) y cloruro de calcio (0.025%). El baño químico se realizó con una solución de ácido cítrico (0.5%), ácido ascórbico (0.05%) y cloruro de calcio (0.05%). La tasa de producción de CO2 se midió por el método estático, monitoreando la composición de los gases del espacio de cabeza durante 24 h a 8 °C y humedad relativa de 90%. La evaluación sensorial de color, aroma, crujencia y sabor objetable fueron las características organolépticas tomadas en cuenta para evaluar la calidad general de cada vegetal, la cual fue realizada con un panel de siete jueces previamente entrenados. Se utilizó un diseño de bloques completos al azar, siendo los bloques cada uno de los vegetales y las variables de respuesta la tasa de respiración y la calidad sensorial general. Se encontró que el tratamiento térmico y el recubrimiento comestible permitieron que los vegetales conservaran la calidad sensorial. El análisis estadístico no mostró diferencias significativas respecto al control (P > 0.05). La celeridad de la respiración disminuyó en el apio, el brócoli, el chayote, la coliflor y la zanahoria, cuando se aplicó el tratamiento térmico. Los tratamientos poscosecha se mostraron como una alternativa posible para la conservación de hortalizas mínimamente procesadas.<hr/>The fresh-cut vegetables consumption is increasing in the worldwide since its foray in the early 90s. The international association of fresh cut products, reported sales in 2000 of 12 billion dollars. The interest in feed quickly and healthy, has stimulated the development of vegetable fourth range, however their high metabolic activity reduces its stability and shelf life. It has promoted the adoption of technologies for minimally processed products that give them longer life and ensure the reduction of postharvest losses. In this research evaluated the effect of 3 postharvest technologies on the respiration intensity and general sensory quality of six freshcut vegetables (broccoli (Brassica oleracea var. Italic), cauliflower (Brassica oleracea var. Botrytis), zucchini (Cucurbita pepo L.), celery (Apium graveolens), carrot (Daucus carota) and vegetable pear (Sechium edule)). Experimental design was applied in a randomized complete block, blocks made by each of the vegetables and the response variables respiration rate and general sensory quality. For the edible coating was used low methoxyl pectin 2%, 1% of carnauba wax, 1,5% glycerol and 0,05% ascorbic acid; the heat treatment was 60 °C for 2 min, adding 0,25% ascorbic acid, 0,5% citric acid and calcium chloride 0,025%; the chemical dip was carried out with a solution of 0,5% citric acid, ascorbic acid 0,05% and calcium chloride 0,05% and one control. The rate production of CO2 was measured by the static method, monitoring the gas composition of the headspace for 24 hours at 8 °C and relative humidity of 90%, the sensory evaluation of color, aroma, crispness objectionable taste were sensory characteristics taken into account in assessing the general quality of each vegetal, which was performed with a panel of seven judges trained. It was concluded that the heat treatment and edible coating, allowed the vegetables retain the sensory quality. Statistical analysis showed no significant differences from control (p<0.05). Respiration rate decreased celery, broccoli, vegetable pear, cabbage and carrot applying heat treatment. The postharvest treatments was found to be a viable alternative for the conservation of fresh-cut vegetables. <![CDATA[<b>Changes in physicochemical properties of the fruit of lulo (<i>Solanum quitoense</i> Lam.) harvested at three degrees of maturity</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122014000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En la investigación se evaluaron los cambios en las propiedades fisicoquímicas de frutos de lulo (Solanum quitoense Lam.) en tres grados de madurez. Se utilizaron 300 frutos por grado de madurez y se determinaron las características físicas (peso, volumen, densidad, diámetro equivalente, índice de esfericidad, rendimiento de pulpa y cáscara) y químicas (pH, acidez, sólidos solubles, índice de madurez (IM) y contenido de vitamina C. Los resultados mostraron que la madurez no afecta significativamente las variables físicas, pero sí las propiedades químicas de los frutos (P < 0.01), de la forma siguiente: el pH (2.89 - 2.94), los sólidos solubles (6.58 - 9.04 °brix), el IM (1.83 - 2.84) y el contenido de vitamina C (ascórbico) (4.17 - 11.95 mg/100 g de pulpa fresca); por el contrario, la acidez (cítrico) disminuyó de 3.78 para 3.21 g/100 g de pulpa fresca (P < 0.01).<hr/>The changes in the physicochemical properties of lulo (Solanum quitoense Lam) were evaluated in the present research at three degrees of maturity. 300 fruits were used for maturity degree and it was determined the physical characteristics (weight, volume, density, equivalent diameter, sphericity index, performance of pulp and peel) and chemical characteristics (pH, acidity, soluble solids, Maturity Index (MI) and content of vitamin C). The results indicate that maturity does not significantly affect the physical variables, but if done with the chemical properties of fruits. The pH, soluble solids, IM and content of vitamin C was statistically increased (from 2.89 to 2.94, P < 0.01) (6.58 to 9.04 °Brix, P < 0.001), (1.83 - 2.84, P < 0.001), (4.17 and 11.95 mg ascorbic acid/100 g of fresh pulp, P < 0.001) with maturity changes, respectively, in contrast the acidity decreased (3.78 to 3.21 g citric acid /100 g of fresh pulp, p < 0.001). <![CDATA[<b>Bromatological, microbiological and sensory comparison of two different formulations of sausages made with rabbit (<i>Oryctolagus cuniculus</i>) meat</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122014000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este estudio se evaluaron dos formulaciones diferentes de salchichas elaboradas con carne de conejo, utilizando como extendedores harina de chontaduro (Bactris gasipaes) y almidón modificado de maíz. Ambas formulaciones consistieron en 60% de carne de conejo, 12% de grasa de cerdo y 4% del respectivo extensor, el porcentaje restante correspondió a hielo y condimentos. Los análisis bromatológicos mostraron los contenidos siguientes (base seca): (1) en carne = 60.90% de proteína, 33.65% de grasa, 4.46% de cenizas y 0.99% de carbohidratos; (2) en salchichas elaboradas con adición de harina de chontaduro = 15.96% de proteína, 13.55% de grasa, 4.10% de cenizas, 3.42% de carbohidratos y 60.63% de humedad; y (3) en salchichas elaboradas con adición de almidón modificado de maíz = 14.54% de proteína, 11.53% de grasa, 3.81% de cenizas, 3.99% de carbohidratos y 63.42% de humedad. Las pruebas microbiológicas consistieron en el análisis de los parámetros tradicionales de calidad y seguridad, además de mediciones sensoriales utilizando pruebas afectivas de preferencia, de grado de satisfacción y de aceptación que permitieron concluir que las salchichas elaboradas presentaron características de inocuidad para el ser humano y de gran aceptación gracias a sus buenas propiedades organolépticas, resultando productos tipo Premium según la NTC 1325.<hr/>The aim of this study was to evaluate two different formulations of sausage made from rabbit meat, using as an extender in the first chontaduro flour (Bactris gasipaes) and the second modified corn starch. Both formulations were constituted by 60% of rabbit meat, 12% pork fat and 4% of the respective extender, the remainder corresponded to ice and other spices. Bromatological analyzes were performed, which showed 60.90% protein, 33.65% fat, 4.46% ash and 0.99% carbohydrate (dry basis) for rabbit meat, 15.96% protein, 13.55% fat, 4.10% ash, 3.42% carbohydrate and 60.63% moisture for sausages made with the addition of flour chontaduro and 14.54% protein, 11.53% fat, 3.81% ash, 3.99% carbohydrate and 63.42% moisture for sausages made with the addition of modified corn starch. The products obtained were subjected to microbiological test consisting of the analysis of the traditional parameters of quality and safety, as well as sensory measurements using affective tests of preference, of extent of satisfaction and of acceptance, which allowed us to conclude that the sausages presented safety features to humans and also enjoyed great success thanks to its organoleptic characteristics, making them product type "Premium" according to NTC 1325. <![CDATA[<b>Recovery of nitrogen and phosphorus from different sources of fertilizer for growing wheat irrigated with wastewater and well water</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122014000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El empleo de fertilizantes nitrogenados y de aguas residuales no tratadas de origen urbano por los cultivos es una necesidad agronómica, económica y ambiental. El objetivo de este estudio fue evaluar la respuesta del cultivo de trigo a la aplicación de diferentes fertilizantes nitrogenados, irrigado con agua residual y de pozo. Se utilizó un suelo Vertisol Háplico. Se usó como cultivo indicador trigo variedad Tlaxcala F2000. Los fertilizantes aplicados fueron: Fertilizante comercial (FC) constituido por Fosfato monoamónico + urea, Fertilizante orgánico (FO) Vermicomposta; y Fertilizante de lenta liberación (FL) combinación de: urea, H2PO4 y arcilla. La mezcla contiene N y P, 8.08 y 6.3 % en peso, respectivamente. Los tratamientos se diseñaron para probar el efecto simple de cada uno de estos materiales y la combinación de FL+FO. La dosis de fertilización de N y P fue (280-80-0). Con los datos de los análisis de laboratorio de N y P de las plantas, se calculó la eficiencia de recuperación de estos nutrimentos. Las interacciones fechas de Muestreo por agua y fertilizante por agua, fueron significativas al (p<0.05), para la biomasa fresca y seca en el cultivo experimental, asimismo se obtuvo mayor número de granos al irrigar con agua residual.<hr/>The use of nitrogen phosphorous fertilizers and untreated sewage from urban areas by crops is an agronomic, economic and environmental necessity. The aim of this study was to evaluate the response of growing wheat to the application of different nitrogen fertilizers, irrigated with wastewater and well water. Haplic Vertisol soil was used. Was used as indicator crop wheat variety Tlaxcala F2000. Fertilizers applied were: commercial fertilizer (CF) consisting of monoammonium phosphate + urea, organic fertilizer (FO) Vermicomposta, and slow release fertilizer (FL) combination of: urea, H2PO4 and clay. The mixture contains N and P, 8.08 and 6.3 wt%, respectively. The treatments were designed to test the effect of each single one of these materials and the combination FL + FO. The fertilization of N and P was (280-80-0). With the laboratory analysis data of N and P of the plants, the recovery efficiency of these nutrients was calculated. Dates of Sampling Water and Fertilizer water interactions were significant at (p < 0.05) for fresh and dry biomass in the experimental cultivation also increased the number of grains by irrigating with wastewater. <![CDATA[<b>Standardization of a regeneration protocol in yellow pitahaya (<i>Selenicereus megalanthus</i> (K. Schum. ex Vaupel) Moran)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122014000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A partir de meristemos axilares (aréolas) cultivados en medio MS (Murashige y Skoog) se estandarizó un protocolo de regeneración in vitro vía organogénesis indirecta en pitahaya amarilla (Selenicereus megalanthus). Se ensayaron tres concentraciones de 2,4-D (2.26, 3.26 y 4.26 µM) y 2,4-D suplementado con 6-BAP al 2.21 µM; y tres concentraciones de TDZ (200, 300 y 400 µM) o TDZ con 6-BAP, para un total de 12 tratamientos. Las condiciones de crecimiento evaluadas incluyeron el uso de luz (fotoperiodo de 16/8) y oscuridad (0/24). El 2,4-D indujo callo, pero la eficiencia en regeneración para la especie fue nula. A su vez, el TDZ o TDZ suplementado con BAP se mostró más eficiente en la inducción de callos compactos, de color verde-morado, con capacidad de regeneración vía organogénesis indirecta. Con el TDZ a 300 µM se observó mayor eficiencia de respuesta, ya que el número de brotes formados por punto de regeneración fue el más alto. Un análisis histológico confirmó la vía de regeneración en S. megalanthus, evidenciando estructuras primordiales características de la formación de brotes a partir de callos.<hr/>A protocol for in vitro regeneration in yellow pitahaya by using indirect organogenesis pathway was standardized from axillary meristem grown on MS medium. The medium was supplemented with three concentrations of 2,4-D (2.26, 3.26 and 4.26 µM) or 2,4-D + 6- BAP to 2.21 mM, or with three concentrations of TDZ (200, 300 and 400 µM) or TDZ + 6- BAP, a total of 12 treatments. Growing conditions evaluated included the use of light (photoperiod of 16/8) and darkness (0/24). The 2.4-D induced calli but regeneration efficiency for the species was nil. In turn, the TDZ or TDZ + BAP were more efficient in inducing compact calli, green-purple, with capacity of regeneration following indirect organogenesis. With 300µM of TDZ more efficiency of response was observed, because the number of buds formed by regeneration point was the highest. Histological analysis confirmed the route of regeneration in S. megalanthus, showing primary structures characteristic of the formation of shoots from calli. <![CDATA[<b>Dosagem de sulfato por turbidimetria em solos tiomórficos</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122014000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O objetivo foi comparar três substâncias tensoativas na dosagem do teor de enxofre disponível de solos tiomórficos. Foram coletadas 12 amostras de solos no Estado do Espírito Santo - Brasil e, em Córdoba - Colômbia. Para avaliar o efeito das substâncias tensoativas na preparação de 20 ml de suspensão de leitura, tomou-se 5 ml da suspensão e adicionou-se 15 ml de reagente de trabalho (RT). Os 15 ml de RT teve 0.8 g de BaCl2 e os tratamentos foram: 8 mg goma arábica, ou 0.15 ml tween ou 30 mg álcool polivinílico. Além de disso, foi aplicado 0.15 ml de HNO3 50 mmol/lt para que o pH das suspensões de leitura ficassem entre 3 e 3.3. O enxofre foi extraído com Ca(H2PO4)2, 500 mg/lt de P, em HOAc 2 mol/lt e determinado por turbidimetria. Para comparação das substâncias tensoativas de dosagem, se realizaram três repetições por método de dosagem e os dados obtidos foram analisados pelo teste de 't' e para comparação entre os métodos dosagem foi aplicado o teste estatístico de identidade de dois métodos. Pode-se concluir que a sustância tensoativa goma arábica apresentou o melhor desempenho em termos operacionais, mas também é possível o uso de álcool polivinílico para dosagem na quantificação de S-SO4(2-).<hr/>The objective has been compare three surfactants in dosage of sulfur available in acid sulphate soils. Were collected 12 Soil samples in the State of Espírito Santo - Brazil and in Córdoba -Colombia. To evaluate the effect of surfactants in the preparation of 20 ml suspension of reading, has been selected 5 ml of suspension and was added 15 ml of working reagent. The 15 ml had 0.8 g of BaCl2 and the treatments were: 8 mg gum arabic, or 0.15 ml Tween, or 30 mg polyvinyl alcohol.In addition to this, was applied 0.15 ml of HNO3/lt at a concentration 50mmol, in order that pH of the reading suspensions had been between 3 and 3.3. The sulfur was extracted with Ca (H2PO4)2, 500 mg/lt P in HOAc 2 mol/lt and determined by turbidimetry. For comparison of the surfactants were used three replicates by dosage and the data were analyzed by 't' test, to comparison between two methods was applied statistical test of identity of two methods. It can be concluded that the surfactant gum arabic showed the best performance in operational terms, but it is also possible to use polyvinyl alcohol for the quantification of S-SO4(2-). <![CDATA[<b><i>In vitro</i></b><b> compatibility <i>Isaria fumosorosea</i> (Wize) Brown y Smith (Hypocreales: Clavicipitaceae) with commercial plaguicides</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122014000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Los agricultores colombianos utilizan productos químicos con categorías toxicológicas I, II y III para el control de insectos como la mosca blanca Bemisia tabaci (Gennadius, 1889) (Hemiptera: Aleyrodidae); pero su uso indiscriminado genera un riesgo para la salud y el medio ambiente. El control microbiológico con hongos entomopatógenos surge como alternativa de control ambientalmente sostenible. No obstante, su empleo exitoso dentro de una estrategia de manejo integrado de plagas (MIP) depende, en gran parte, del efecto de los productos químicos sobre el bioplaguicida. El objetivo del presente trabajo fue determinar la compatibilidad in vitro de un bioplaguicida con base en el hongo Isaria fumosorosea formulado como polvo mojable con cuatro fungicidas y cinco insecticidas comerciales. Para esto, se evaluó el efecto de tres concentraciones de los productos químicos: FR = dosis recomendada en campo, 0.5 x FR y 0.25 x FR sobre la germinación de los conidios y el número de unidades formadoras de colonia UFC/g de I. fumosorosea. Los cuatro fungicidas (Benlate, Carboxin Captan, Metalaxil-Mancozeb y Mancozeb) en las tres dosis evaluadas fueron incompatibles con el bioplaguicida, mientras que el insecticida Thiametoxam fue compatible cuando se utilizó la dosis de 0.25 x FR.<hr/>Colombian farmers use pesticides with toxicological category I, II and III to control the whitefly Bemisia tabaci (Gennadius, 1889) (Hemiptera: Aleyrodidae) in cotton and eggplant crops;although, its indiscriminate use offers a risk for the environment and the people. The use of biological control with entomopathogenic fungi can be an alternative to replace this is the use of biological control as the entomopathogenic fungi. However, the successful use of a biopesticide in an integrated pest management (IPM) would depend largely on the effect of pesticides on the entomopathogenic microorganism. The aim of this study was to determine the in vitro compatibility of a biopesticide based on the fungi Isaria fumosorosea formulated as a wettable powder (WP) to control the whitefly Bemisia tabaci with four fungicides and five insecticides currently used in cotton and eggplant crops. For this, the effect of the pesticides was evaluated at three concentrations (FR = Field recommendation; 0.5 x FR and 0.25 x FR). Effects of these products on conidia germination and the number of colony forming units (UFC)/g were compared. The four fungicides (Benlate, Carboxin Captan, Metalaxyl Mancozeb and Mancozeb) at the three doses evaluated were incompatible with the biopesticide, while one insecticide (Thiamethoxam) was compatible with the biopesticide when 0.25 x FR of its dose was tested. <![CDATA[<b>Control of <i>Fusarium spp</i> and <i>Bacillus subtilis</i> through metabolites of <i>Xenorhabdus bovienii</i> mutualist of <i>Steinernema feltiae</i></b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122014000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En el estudio se evaluó la actividad antimicrobiana de metabolitos de Xenorhabdus bovienii (Enterobacteriaceae), mutualista del nematodo entomoparásito Steinernema feltiae (Filipjev, 1934) clamidosporas, Cephalobina, Steinernematidae sobre Fusarium spp. y Basillus subtilis. Xenorhabdus bovienii, se extrajo a partir de larvas de Galleria mellonella infectadas con S. feltiae e incubadas en biorreactor. Su crecimiento fue medido en intervalos de 4 h durante 96 h de cultivo, en las cuales se extrajeron metabolitos por las metodologías: compuestos orgánicos, proteínas, indol, metanol, columna para cromatografía y butanol. Se utilizaron cuatro concentracciones de metabolitos de X. bovienii que se probaron contra B. subtillis y Fusarium spp., en semillas de tomate variedad Santa Clara mediante la medición del halo de inhibición (mm) por la presencia de macro y microconidias y clamidosporas. Xenorhabdus bovienii presentó mayor crecimiento y presencia de metabolitos entre 16 y 40 h de incubación. La máxima inhibición ocurrió con concentraciones de 100% durante los primeros muestreos. En Fusarium spp., la inhibición del crecimiento micelial coincidió con menor presencia de macro- y microconidias y clamidosporas. No se encontraron efectos fitotóxicos de los metabolitos probados sobre las plántulas de tomate.<hr/>The antimicrobial activity of metabolites of Xenorhabdus bovienii (Enterobacteriaceae) was evaluated, mutualist of the entomoparasite nematode Steinernema feltiae (Filipjev, 1934 Cephalobina, Steinernematidae) over Fusarium spp. and B. subtilis. X.bovieniiwas purified from Galleria mellonella larvae infected with S. feltiae and extracted in a bioreactor. Its growth was sampled at intervals of 4h for 96h of culture, a time on which metabolites were extracted by using six methods: organic compounds, proteins, Indole compounds, methanol, column chromatography and butanol. The metabolites extracted from X.bovienii at four concentrations were faced with B. subtilis and Fusarium spp. in tomato seeds, Santa Clara's variety. The inhibition halo (mm) was assessed for B. subtillis and for Fusarium in the presence of macro, microconidia, and chlamydospores. Phytotoxicity was assessed X. bovienii showed higher growth and the presence of metabolites in the first 16-20 h of incubation up to 40h. The maximum inhibition occurred at concentrations of 100% and early sampling. In Fusarium spp. mycelial growth inhibition coincided with a lower presence of macro, microconidia, and chlamydospores. No phytotoxic effects of the metabolites tested were observed. The potential of X. bovienii was tested for control of Fusarium spp. and B. subtilis as a microorganism sensitive to changes by these metabolites. <![CDATA[<b>Effect of varieties of cotton GM on <i>Spodoptera frugiperda</i> Smith (Lepidoptera: Noctuidae) larvae</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122014000100009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Spodoptera frugiperda es una plaga polífaga de importancia económica en países tropicales y subtropicales. En Colombia ataca el algodonero (Gossypium hirsutum L.), cultivo que ha tomado importancia gracias a la adopción de variedades genéticamente modificadas (GM). En el estudio se determinaron los efectos subletales de algunas de estas variedades sobre larvas de este insecto. Para el efecto, en condiciones de laboratorio (27°C, 65 ± 10% HR y 12 h fotoperiodo) se evaluaron las variedades NuOPAL RR (proteína Cry1Ac), DP141 B2RF (proteínas Cry1Ac+Cry2Ab) y DeltaOPAL RR (no Bt). Los parámetros evaluados fueron: (a) peso de larvas, (b)peso de heces, (c) peso del alimento ofrecido y (d) peso del alimento no consumido. Como índices de consumo y digestibilidad se calcularon la tasa relativa de consumo (TRCo), la tasa relativa de crecimiento (TRCr), la eficiencia de conversión del alimento ingerido (ECI) y la digestibilidad aproximada (DA). Los índices mostraron actividad antialimentaria de la variedad DP141 B2RF (Cry1Ac+Cry2Ab) que afecta de forma negativa la tasa de crecimiento y la conversión del alimento por parte de las larvas. El peso de las larvas alimentadas en DP141 B2RF (Cry1Ac+Cry2Ab) fue 58.6% menor que en la variedad no Bt. Los resultados muestran un efecto adverso de la variedad DP141 B2RF (Cry1Ac+Cry2Ab) en el desarrollo larval de S. frugiperda. Se confirman los efectos antibióticos de las variedades GM evaluadas que inciden en un menor desarrollo y en la supervivencia de las larvas.<hr/>Spodoptera frugiperda, is a polyphagous pest with economic importance in tropical and subtropical countries. In Colombia, S. frugiperda is a secondary pest in cotton. This cultivar has gained importance due to the adoption of genetically modified crops (GM). The objective of this study was to determine the sub-lethal effects of GM cotton varieties on S. frugiperda larvae. In order to do so, NuOPAL RR (Cry1Ac), DP141 B2RF (Cry1Ac+Cry2Ab) and DeltaOPAL RR (No-Bt) varieties were tested under laboratory controlled conditions (27°C, 65 ±10% RH and 12 h photoperiod). The parameters to be evaluated were: (a) weight of larvae, (b) weight of feces, (c) weight of provided food and, (d) weight of non-consumed food. Digestibility and consumption indexes were calculated: Relative Consumption Rate (RCR), Relative Growth Rate (RGR), Efficiency of the Conversion of Ingested Food (ECI) and the Approximate Digestibility (AD). The nutritional indexes show antifeedant activity of DP141 B2RF, (Cry1Ac+Cry2Ab), affecting in a negative way the growth rate and the conversion of larvae food. The weight gained by larvae fed with DP141 B2RF (Cry1Ac+Cry2Ab) was 58.6% less than the control. These results suggest an unfavorable effect of DP141 B2RF (Cry1Ac+Cry2Ab) in the larval development of S. frugiperda. The antibiotic effects were confirmed observing minor development and a negative effect in the survival of larvae fed on GM cotton. <![CDATA[<b>Evaluation of a nematicide product on parasitic nematodes of the plantain Dominico Harton (<i>Musa</i> AAB)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122014000100010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En el Laboratorio de Fitopatología de la Universidad de Caldas, Colombia, se evaluó el efecto de las concentraciones 0.5, 1, 2, 4, 6, 8, 16, 32, 64, 96 y 240 ppm de la molécula MCW-2 sobre la mortalidad de poblaciones de nematodos de los géneros Radopholus, Pratylenchus, Meloidogyne y Helicotylenchus durante 24, 48 y 72 h de exposición. Como testigo relativo se empleó Carbofurán y como testigo absoluto se utilizó agua. Se uso un diseño al azar, en un arreglo factorial de dos productos, doce concentraciones y tres tiempos de exposición. Los resultados indicaron que los niveles de mortalidad en las concentraciones superiores a 16 ppm fueron mayores con MCW-2 que con Carbofurán; en todas las concentraciones la mortalidad aumentó a medida que el tiempo de exposición fue mayor; Meloidogyne fue el género más sensible a MCW-2, mientras que Pratylenchus lo fue a Carbofurán; la concentración letal media de MCW-2 para los cuatro géneros de nematodos fue < de 125 ppm y la de Carbofurán varió entre 415 y 715 ppm. Se concluye que MCW-2 constituye una buena opción para el control de nematodos en plátano, aunque es necesario evaluarlo en plántulas en condiciones de campo.<hr/>To establish the effectiveness of a molecule with nematicida action against parasitic nematode of the plantain, experiments were conducted at the Phytopathology laboratory of the University of Caldas. The effect of concentrations of 0.0, 0.5, 1.0, 2.0, 4.0, 6.0, 8.0, 16.0, 32.0, 64.0, 96.0 y 240.0 ppm of MCW-2 was evaluated on the mortality of populations of nematodes of the genera Radopholus, Pratylenchus, Meloidogyne y Helicotylenchus during 24, 48 and 72 h of exposition. As the relative control Carbofuran was used. The absolute control was the treatment with water. A randomized experimental design was used in a factorial arrangement of two products, 12 concentrations and three times of exposure. The levels of mortality at concentrations above 16 ppm were higher with MCW-2 than with Carbofuran and vice versa; that in all of the concentrations mortality increased with the time of exposition; that Meloidogyne was the genus most sensitive to MCW-2 while Pratylenchus so was to Carbofuran and that the 50% lethal concentration for MCW-2 for the four genera of nematodes was below 115 ppm and to Carbofuran was between 415 and 715 ppm. It was concluded that MCW-2 constitutes a good option to the control of nematodes in plantain, although it necessary to evaluate it on plants growing in plastic bags. <![CDATA[<b>Reduction in populations of <i>Ralstonia solanacearum</i> race 2 in plantain (<i>Musa</i> AAB Simmonds) with extracts from <i>Trichoderma</i> sp. and antagonistic bacteria,</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122014000100011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El moko, enfermedad causada por Ralstonia solanacearum raza 2, afecta la producción de plátano (Musa AAB Simmonds) en Colombia, ocasionando pérdidas hasta de 100%. In vitro, se evaluó el efecto de filtrados crudos de cepas de Trichoderma sp. y dos productos comerciales como posibles reductores de poblaciones de R. solanacearum. Para cada cepa de Trichoderma spp., se empleó filtrado (40% en solución acuosa) y para R. solanacearum se utilizó una dilución de 10-4 por caja de petri, en un diseño completamente al azar con tres repeticiones para determinar el número de unidades formadoras de colonia de R. solanacearum. En invernadero, se aplicaron suspensiones de T. harzianum (Agroguard®), T. viride 14PDA3A y Ecoterra® en plantas de plátano Dominico Hartón y 30 días después se inoculó R. solanacearum en un diseño de bloques completos al azar con cuatro repeticiones. La severidad del ataque de R. solanacearum se evaluó utilizando una escala de síntomas foliares de 0 a 6. In vitro, los extractos crudos de dos cepas y dos productos comerciales de Trichoderma spp. inhibieron el 100% de R. solanacearum. Los tratamientos con T. viride y Ecoterra® mostraron bajos niveles de control de R. solanacearum en plantas (0.63 y 1.88, respectivamente).<hr/>Moko, bacterial disease caused by Ralstonia solanacearum race 2, affects plantain production in Colombia, with losses up to 100 %. The in vitro effect of crude filtrates of strains of Trichoderma spp. and two commercial products were evaluated versus R. solanacearum. In vitro, filtrate was used (40 % in aqueous solution) for each strain of Trichoderma spp.; from R. solanacearum a dilution of 10-4 per petri dish was used, in a completely random design with three replications. For Ralstonia solanacearum, the number of colony forming units was determined. In greenhouse, the suspensions of Trichoderma harzianum (Agroguard ®), T. viride 14PDA3A, and Ecoterra® were applied to Dominico harton plantain plants, and 30 days later plants were inoculated with R. solanacearum, a randomized complete blocks design with four blocks was used. R. solanacearum severity was evaluated by leaf symptoms scale, of 0 to 6. In vitro, crude extracts of two strains and two commercial products of Trichoderma spp. inhibited 100% of R. solanacearum. T. viride and Ecoterra® treatments showed low levels of disease severity by R. solanacearum in plants (0.63 and 1.88 respectively).