Scielo RSS <![CDATA[Acta Agronómica]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0120-281220170003&lang=en vol. 66 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Effect of plantain ( <em>Musa paradisiaca</em> L. cv. Dominico Harton) peel flour as binder in frankfurter-type sausage]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300305&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Agroindustrial residues such as plantain (Musa paradisiaca L. cv. Dominico Harton) peel have functional properties, which made them suitable for use as a food ingredient. The aim of this research was to evaluate plantain peel flour (PPF) as a binder in the production of frankfurter- type sausage. Five formulations were prepared in which wheat flour (WF) was replaced by PPF as follows: 25%, 50%, 70% and 100%, respectively. Once the sausages are obtained, water retention capacity (WRC), emulsifying stability (ES), and pH, were evaluated. When comparing treatments with the control sample, it was found that replacing up to 50% of WF by PPF, significantly increased WRC by 7.5%. When replacing 25%, Es, there were no statistically significant changes among treatments. When replacing 100%, the product pH, was significantly decreased. The results indicated, the sausages made with 50% of PPF, retained the formulation water, which is PPF has potential for this type of sausage manufacture. PPF could replace WF up to 25% in the frankfurter formulation, without affecting ES and pH and favoring WRC.<hr/>Resumen Los residuos agroindustriales como la cáscara de plátano (Musa paradisiaca L. cv. Dominico Harton), presentan propiedades funcionales que los hacen aptos para uso como ingrediente alimentario. El objetivo de la presente investigación fue evaluar la harina de cáscara de plátano (HCP) como ligador en la elaboración de salchichas tipo frankfurter. Se elaboraron cinco formulaciones en la que se sustituyó harina de trigo (HT) por HCP, en las siguientes concentraciones, 25%, 50%, 70% y 100%, respectivamente. Obtenidas las salchichas, se evaluó la capacidad de retención de agua (CRA), estabilidad emulsificante (Ee), y pH. Al comparar los tratamientos con la muestra control se encontró que al reemplazar hasta el 50% de HT por HCP se incrementó significativamente la CRA en 7.5%. Al reemplazar 25%, Ee, no se presentaron cambios estadísticamente significativos entre los tratamientos. Al reemplazar el 100%, se disminuyó el pH del producto en forma significativa. Los resultados indicaron que las salchichas elaboradas con 50% de HCP retienen el agua propia de la formulación, por lo cual la HCP tiene potencial para la fabricación de este tipo de salchichas. La HCP podría reemplazar hasta en 25% la HT en la formulación de salchichas tipo frankfurter, sin afectar la Ee y el pH, y favoreciendo la CRA. <![CDATA[Fish hydrolysates - production, profits and new developments in the industry. - A review]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300311&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La Agroindustria Pesquera representa una cadena de producción de gran importancia en la economía mundial, sin embrago, grandes cantidades de subproductos se generan anualmente, lo que redunda en pérdidas económicas y en impactos negativos sobre el medio ambiente. No obstante, los residuos pueden ser utilizados de manera eficiente para múltiples propósitos: mejorar las propiedades funcionales de los alimentos, como potentes antioxidantes, proteger la salud de las personas y proporcionar los nutrientes esenciales. La tecnología de la hidrólisis permite el procesamiento integral del pescado con el fin de lograr estos propósitos. Esto ha despertado el interés de los investigadores y las industrias de todo el mundo mediante el estudio de nuevas especies, procesos y tecnologías que conduzcan a materializarse en productos con potencial de mercado. El objetivo de esta revisión es presentar la producción, beneficios y nuevos desarrollos sobre los hidrolizados de pescado desde un aspecto tecnológico, nutricional y funcional.<hr/>Abstract The fishing industry represents a chain of production of great importance in the world economy, without however; large quantities of by-products are generated annually, resulting in economic losses and negative impacts on the environment. However, the waste can be used efficiently for multiple purposes: improve the functional properties of foods, such as powerful antioxidants, protect the health of people and provide essential nutrients. Hydrolysis technology allows the integral processing of the fish in order to achieve these purposes. This has aroused the interest of researchers and industries around the world through the study of new species, processes and technologies leading to materialize into products with market potential. The aim of this review is to present production, benefits and new developments on fish hydrolysates from a technological, nutritional and functional appearance. <![CDATA[Physical-chemical characteristics determination of potato ( <strong><em>Solanum phureja</em></strong> Juz. & Bukasov) starch]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300323&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The aim of this research was to evaluate the functional properties of the native potato (Solanum phureja Juz. &amp; Bukasov) starch in the food and non-food industry for which a thermal analysis was conducted, including thermogravimetric (TGA) analysis, differential scanning calorimetry (DSC) analysis, X-ray diffraction (XRD) analysis, morphologic analysis via scanning electron microscopy (SEM), and rapid viscoamylograph analysis (RVA). The RVA analysis showed that gelatinization temperature was 63.95 °C, the maximum viscosity was 1087 cP and ease of cooking was 7 min. The thermogravimetric (TGA) analysis revealed three stages: in the first, the product had weight loss of 9.51%; in the second, a weight loss of 53.88%; and in the third, a weight loss of 37.91%. The differential scanning calorimetry (DSC) analysis found that heat flux initiates at 50.97 °C, where the starch gelatinization transition starts, ending at 71.25 °C with enthalpy of 2.11 J.g-1. Evaluation of the native potato starch demonstrated that this product is an excellent alternative in the elaboration of different products which need a thickener in cooking processes, given that its behavior at high temperatures, which have allowed to maintain its structure.<hr/>Resumen El objetivo de esta investigación fue evaluar las propiedades funcionales del almidón de papa nativa (Solanum phureja Juz. &amp; Bukasov) en la industria alimentaria y no alimentaria para la cual se realizó un análisis térmico, incluyendo análisis termo gravimétrico (TGA), análisis de calorimetría diferencial de barrido (DSC), Análisis de difracción de rayos X (XRD), análisis morfológico a través de microscopía electrónica de barrido (SEM) y análisis rápido de viscoamilografía (RVA). El análisis RVA mostró que la temperatura de gelatinización era de 63.95ºC; La viscosidad máxima fue de 1087 cP y la facilidad de cocción fue de 7 min. El análisis termo gravimétrico (TGA) reveló tres etapas: En la primera, el producto tenía una pérdida de peso del 9.51%; En la segunda, una pérdida de peso del 53.88%; y en la tercera, una pérdida de peso del 37.91%. El análisis de calorimetría diferencial de barrido (DSC) encontró que el flujo de calor comienza a 50.97 ° C, donde inicia la transición de gelatinización del almidón, terminando a 71.25 ° C con entalpía de 2.11J.g-1. La evaluación del almidón de papa nativa, demostró que este producto es una excelente alternativa en la elaboración de diferentes productos que necesitan un espesante en los procesos de cocción, dado que su comportamiento a altas temperaturas han permitido mantener su estructura. <![CDATA[Potassium permanganate effects on the quality and post-harvest conservation of sapodilla ( <strong><em>Manilkara zapota</em></strong> (L.) P.Royen) fruits under modified atmosphere]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300331&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Sapodilla (Manilkara zapota (L.) P. Royen) is a climacteric fruit, very perishable, with high metabolic activity, rapid ripening and reduced storage time at room temperature, thus making difficult its commercialization. However, this research aimed to evaluate the effect of potassium permanganate (KMnO4) on the quality and post-harvest conservation of sapodilla fruit under modified atmosphere at room temperature. The sapodilla fruits were harvested when they reached physiological maturity and then accommodated in Styrofoam trays with PVC film coating. Within each package, KMnO4 were placed at different concentrations (0, 0.250, 0.375, and 0.500 g of KMnO4 per kg of fruit, respectively), impregnated in vermiculite. In addition, were kept in storage at room temperature (25 ± 1 °C and 54 ± 5% RU) for fifteen days, with fruit quality analysis every five days. The potassium permanganate doses influenced the sapodilla fruit quality, wherein the concentration of 0.375 g of KMnO4 per kg of fruit was the most efficient, retarding the loss of firmness and vitamin C degradation of sapodilla fruits throughout five days storage under modified atmosphere at room temperature. The sapodilla fruit postharvest life stored under modified atmosphere with potassium permanganate 25 ± 1 °C and 54 ± 5% RU, is ten days.<hr/>Resumo O sapoti (Manilkara zapota (L.) P. Royen), é um fruto climatérico, muito perecível, com elevada atividade metabólica, rápido amadurecimento e tempo de conservação reduzido sob temperatura ambiente, dificultando assim a sua comercialização. No entanto, este trabalho teve como objetivo avaliar o efeito de sachês de permanganato de potássio (KMnO4) sobre a qualidade e conservação pós-colheita do fruto de sapotizeiro sob atmosfera modificada em temperatura ambiente. Os sapotis foram colhidos ao atingirem a maturidade fisiológica e em seguida acomodados em bandejas de isopor com revestimento de filme PVC. No interior de cada embalagem, foram colocados sachês de KMnO4 em diferentes concentrações (0; 0,250; 0,375 e 0,500 g de KMnO4 por kg de fruto), impregnado em vermiculita. Em seguida realizou-se o armazenamento a temperatura ambiente (25 ± 1 ºC e 54 ± 5% UR) por um período de quinze dias, sendo realizadas análises de qualidade dos frutos a cada cinco dias. As doses de permanganato de potássio influenciaram na qualidade dos frutos de sapotizeiro, sendo que a concentração 0,375 g de KMnO4 por kg de fruto foi a mais eficiente retardando a redução da firmeza e degradação da vitamina C dos frutos até cinco dias de armazenamento sob atmosfera modificada e temperatura ambiente. A vida útil pós-colheita de frutos de sapotizeiro armazenados sob atmosfera modificada com sachês de permanganato de potássio, sob condições ambientais de 25 ± 1 ºC e 54 ± 5% UR é de dez dias. <![CDATA[Stability of a colloidal system based on avocado ( <strong><em>Persea americana</em></strong> Mill. cv. Hass) and others: Effect of process and composition]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300338&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Avocado (Persea americana Mill. cv. Hass), is a perishable fruit, which compositionally presents nutritional benefits, which has led to its productive chain to look for new alternatives of agroindustrialization to improve its competitiveness in the market, being guacamole a potential option. The aim of this research was to evaluate the influence of composition and homogenization process on the colloidal system stability based on avocado and other ingredients for a potential use in the aspersion drying process. We used the surface response methodology and a central composite experimental design for experimental optimization of the process, considering three independent variables as follows: avocado dry solids (DSavocado), homogenization time and tert-butylhydroquinone concentration (TBHQ), and six dependent variables: zeta potential (-ζ), color (L *: brightness, a *: green-red chromaticity, b *: yellow-blue chromaticity), viscosity (μ), spectral absorption stability index, peroxide index (PI) and particle size (D10, D50 and D90). The best emulsion and process formulation was achieved with 47.1% of DSavocado, 5 min of homogenization and 100 mg.kg-1 of TBHQ, obtaining an emulsion with -ζ = -27.67 ± 0.29, L * = 51.3 ± 1.0, a * = -5.8 ± 0.8 and b * = 30.0 ± 1.9, μ = 1034.56 ± 95.91 cP , R = 0.78 ± 0.03, IP = 0.73 ± 0.30 meq H2O2.Kg-1 emulsion, D10 = 8.1 ± 0.7 μm, D50 = 56.2 ± 11.5 μm and D90 = 346.6 ± 94.6 μm. The emulsion based on avocado and other ingredients, presents a physico-chemical, physical stability adequate stability, which guarantees a potential use for aspersion-drying process, since it meets with the criteria design for viscosity and total solids, of the pilot unit PSALAB, Vibrasec S.A.<hr/>Resumen El aguacate (Persea americana Mill. cv. Hass), es un fruto perecedero que composicionalmente presenta bondades nutricionales, lo que ha llevado a su cadena productiva a buscar nuevas alternativas de agroindustrialización para mejorar su competitividad en el mercado, siendo el guacamole en polvo una potencial opción. El objetivo de la investigación fue evaluar la influencia de la composición y el proceso de homogenización sobre la estabilidad de un sistema coloidal a base de aguacate y otros ingredientes, para un potencial uso en el proceso de secado por aspersión. Se utilizó la metodología de superficie de respuesta y un diseño experimental central compuesto para la optimización experimental del proceso, considerando tres variables independientes: sólidos secos aportados por el aguacate (SSAguacate), tiempo de homogenización y concentración de ter-butilhidroquinona (TBHQ), y seis variables dependientes: potencial zeta (-ζ), color (L*: luminosidad, a*: cromaticidad verde-rojo, b*: cromaticidad amarillo - azul), viscosidad (µ), índice de estabilidad por absorción espectral (R), índice de peróxido (IP) y tamaño de partícula (D10, D50 y D90). La mejor formulación de la emulsión y proceso se alcanzó con 47.1% SSAguacate, 5 min de homogenización y 100 mg/kg TBHQ, obteniendo una emulsión con -ζ = -27.67±0.29, L*= 51.3±1.0, a* = -5.8±0.8 y b* = 30.0±1.9, µ = 1034.56±95.91 cP, R = 0.78±0.03, IP = 0.73±0.30 meqH2O2/kg emulsión, D10 = 8.1±0.7 µm, D50 = 56.2±11.5 µm y D90 = 346.6±94.6 µm. La emulsión a base de aguacate y otros ingredientes presenta una estabilidad adecuada en términos fisicoquímicos, físicos que garantiza un uso potencial para el proceso de secado por aspersión, ya que cumple con los criterios de diseño en cuanto a viscosidad y sólidos totales, de la unidad piloto PSALAB, Vibrasec S.A. <![CDATA[Heritage and patrimony of the peasantry framework to address rural development and its application in Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300347&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The theoretical framework “heritage and patrimony of the peasantry” and its suggested operationalization potentially offers an improvement over previous approaches to analyse rural development. The first application of the concept was carried out in Colombia, quantifying rural development indicators in six rural territories. The most critical indicators to define rural development in this context were identified as follows: biodiversity, recycling and communal values. Based on these findings, human patrimony has the lowest level of all the heritages of the Colombian peasantry. Public policies to overcome these matters in the post-conflict era, should be the priority of rural development strategies.<hr/>Resumen El marco teórico "patrimonio y patrimonio del campesinado" y su operacionalización sugerida, ofrece potencialmente una mejora respecto a los enfoques anteriores para analizar el desarrollo rural. La primera aplicación del concepto se llevó a cabo en Colombia, cuantificando indicadores de desarrollo rural en seis territorios rurales. Los indicadores más críticos para definir el desarrollo rural en este contexto fueron identificados como sigue: biodiversidad, reciclaje y valores comunales. Con base en estos hallazgos, el patrimonio humano tiene el nivel más bajo de todas las herencias del campesinado Colombiano. Las políticas públicas para superar estas cuestiones en la era posterior al conflict, deberían ser la prioridad de las estrategias de desarrollo rural. <![CDATA[Effects of a growth promoter on bean ( <strong><em>Phaseolus vulgaris</em></strong> L.) crops in Sancti Spíritus province, Cuba]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300360&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract In order to evaluate the effect of a growth promoter on the productivity performance and seed-quality in bean (Phaseolus vulgaris L.) crops, two experiments were carried out, one in the field and under controlled conditions. In the field experiments, a Latin square design was used for four treatments as follows: control, 0.5, 0.8 and 1.0 l.ha-1, respectively, where yield components were evaluated. The seeds used in the controlled conditions experiment were from prior trials, in a totally randomized design, at the dosages above mentioned. Seed germination and seedling growth were evaluated. In the field experiments, the product had a stimulating effect on the production. The highest yields were reached with the 0.8 and 1.0 l.ha-1 dosages in number 1, with values of 3.09 and 3.02 t.ha-1, and in number 2, the treatment with the best results was 1.0 l.ha-1, with a yield of 2.07 t.ha-1. In germination, there were significant differences among variables only in the first assessment at three days after planting. The best performance in seedling growth and in dry matter production was the treatment with seeds from the 0.5 l.ha-1 dosage in experiment 1. In addition, in number 2, performance among variables was similar. Therefore, VIUSID agro improved the bean yield performance and did not affect later seed germination nor initial seedling growth.<hr/>Resumen Con el fin de evaluar el efecto de un promotor de crecimiento sobre el rendimiento de la productividad y la calidad de las semillas en cultivos de frijol (Phaseolus vulgaris L.), se llevaron a cabo dos experimentos en campo y bajo condiciones controladas. Se utilizó un diseño cuadrado latino para cuatro tratamientos de la siguiente manera: control, 0.5, 0.8 y 1.0 l.ha-1, respectivamente, donde se evaluaron los componentes del rendimiento. Las semillas utilizadas en el experimento de condiciones controladas fueron de ensayos previos, en un diseño totalmente al azar, a las dosis mencionadas. Se evaluó la germinación de las semillas y el crecimiento de las plántulas. En los experimentos de campo, el producto tuvo un efecto estimulante sobre la producción. Los rendimientos más altos se alcanzaron con las dosis de 0.8 y 1.0 l.ha-1 en el número 1, con valores de 3.09 y 3.02 t.ha-1, y en el número 2, el tratamiento con los mejores resultados fue 1.0 l.ha-1 , Con un rendimiento de 2.07 t.ha-1. En la germinación, hubo diferencias significativas entre las variables sólo en la primera evaluación tres días después de la siembra. El mejor desempeño en el crecimiento de las plántulas y en la producción de materia seca fue el tratamiento con semillas de la dosis de 0.5 l.ha-1 en el experimento 1. Además, en el número 2, el desempeño entre las variables fue similar. Por lo tanto, VIUSID agro mejoró el rendimiento del frijol y no afectó la germinación posterior de las semillas ni el crecimiento inicial de las plántulas. <![CDATA[Effect of plant density on growth and yield in Barraganete plantain ( <em>Musa paradisiaca</em> (L.) AAB cv. Curare enano) for a single harvest cutting in Provincia de Los Ríos, Ecuador]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300367&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The optimum plant density in Barraganete plantain (Musa paradisiaca (L.) AAB cv. Curare enano) was determined in Los Angeles-Provincia de Los Ríos, Ecuador. Treatments (sowing distance: T1 = 3m x 4m, T2 = 3m x 3m, T3 = 3m x 2m, T4 = 3m x 1.5m and T5 = 3m x 1m), were evaluated in a randomized complete block design with five treatments and three replicates per treatment. The number of hands per cluster, hand weight, weeks to flowering, weeks to harvest, production for export and weed incidence in plantain crop, were evaluated. Variance analysis was performed and means were submitted to the Tukey test at 5% probability (p = 0.05). The optimum sowing distance was 2m between plants and 3m between rows. The best density was 1666 plants. ha-1 and obtained the best average hand weight (14.5 kg), the best average number of hands (4.9), the best average in weeks to harvest after flowering (12.1 Weeks) and the best production (kg.ha-1) of export bunches (close to 22 t.ha-1). Analysis with logistic models show the higher densities, which present advantages in their use, fact related to the increase of the annual plantain production. For this reason, values between 2150 and 2500 plants.ha-1 are postulated as optimal densities. Weed decreases with increasing plant density to a minimum of 227.94 g.m-2 in the highest plant density treatment.<hr/>Resumen Se determinó la densidad de siembra óptima en plátano Barraganete (Musa paradisiaca (L.) AAB cv. Curare enano) en el recinto Los Ángeles-Provincia de Los Ríos, Ecuador. Los tratamientos (distancia de siembra: T1= 3m x 4 m; T2= 3m x 3m; T3= 3m x 2m; T4= 3m x 1.5m y T5= 3m x 1m) se evaluaron en un diseño de bloques completos al azar, con cinco tratamientos y tres repeticiones por tratamiento. Se evaluó el número de manos por racimo, peso de manos, semanas a floración, semanas a cosecha, producción para la exportación e incidencia de malezas en el cultivo. Se realizó análisis de varianza y los promedios fueron sometidos a la prueba de Tukey al 5% de probabilidad (p=0.05). La distancia óptima de siembra fue de dos metros entre plantas y tres metros entre surcos. La mejor densidad fue de 1666 plantas·ha-1 y obtuvo el mejor promedio en peso de manos (14.5 kg), el mejor promedio en número de manos (4.9), el mejor promedio en semanas a la cosecha después de la floración (12.1 semanas) y la mejor producción (kg.ha-1) de racimos de exportación (cercano a los 22 t·ha-1). Los análisis con modelos logísticos, muestran que las densidades superiores presentan ventajas en cuanto a su uso, hecho relacionado con el aumento de la producción anual. Por ello, se postulan como densidades óptimas valores comprendidos entre 2150 y 2500 plantas·ha-1. La maleza disminuye con el aumento de la densidad de plantas hasta un mínimo de 227.94 g·m-2 en el tratamiento de máxima densidad. <![CDATA[Fluorescein effect on the vase life of calla ( <strong><em>Zantedeschia aethiopica</em></strong> (L.) K. Spreng.) inflorescences]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300373&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Calla (Zantedeschia aethiopica (L.) K. Spreng), is a cut flower which had obtained importance in recent years, but postharvest handling is limited. Thus, in order to know the fluorescein concentration effect and pH of pulse solution on inflorescences calla postharvest, were evaluated in Teotitlan de Flores Magon, Oaxaca-Mexico, four fluorescein concentrations (0, 20, 40 and 60 %, respectively) and two pH levels (acid and alkaline) in a completely randomized design with factorial arrangement, having a total of 24 experimental units, which was established by vase life and calla inflorescence with white spathe color, immersed in a fluorescein solution adjusted as appropriate at acidic or alkaline pH, where response variables were as follows: vase life, water consumption, stem diameter, absorption fluorescein stem base and fluorescein vertical absorption by floral scape. Results indicates the increased vase life is achieved at alkaline pH by fluorescein addition of 20, 40 and 60 %, respectively. Likewise, the higher water consumption is achieved at this pH. From this research, we can conclude fluorescein can affect the calla physiology for increasing vase life.<hr/>Resumen El alcatraz (Zantedeschia aethiopica (L.) K. Spreng), es una flor de corte que ha cobrado importancia en los últimos años, pero su manejo en postcosecha es limitado. Así, con el objeto de conocer el efecto de la concentración de fluoresceína y el pH de la solución pulso sobre inflorescencias de alcatraz en postcosecha, se evaluaron en Teotitlán de Flores Magón Oaxaca, México, cuatro concentraciones de fluoresceína (0, 20, 40 y 60 %, respectivamente) y dos niveles de pH (ácido y alcalino) bajo un diseño completamente aleatorizado con arreglo factorial, teniendo un total de 24 unidades experimentales, la cual se constituyó por un florero e inflorescencia de alcatraz con color de espata blanco, sumergidos en una solución de fluoresceína ajustada según sea el caso a un pH ácido o alcalino. Se evaluaron variables respuesta tales como: vida de florero, consumo de agua, diámetro de tallo, absorción de fluoresceína en la base del tallo y absorción de fluoresceína en forma vertical por el escapo. Los resultados indican que la mayor vida de florero se logró en un pH alcalino con la adición de fluoresceína a 20, 40 y 60 %, de igual modo el mayor consumo de agua se logra en éste pH. De esta investigación se puede concluir que la fluoresceína puede afectar la fisiología de alcatraz al incrementar la vida de florero. <![CDATA[Gas exchange in 'BRS Princesa' banana ( <strong><em>Musa</em></strong> spp.) under partial rootzone drying irrigation in the north of Minas Gerais, Brazil]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300378&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract This research aimed to evaluate physiological characteristics of 'BRS Princesa' banana under partial rootzone drying irrigation, PRD. The five treatments, 1 - 50% of reduction in water depth (WD) with a frequency alternation of irrigation side (FA) of seven days during the whole production cycle; 2 - 50% of WD and FA of 14 days in the cycle; 3 - 50% of WD and FA of 21 days; 4 - 50% of WD with a fixed irrigation (only one lateral line on one side of the plant); and 5 - full irrigation (two lateral lines with open shutoff valve) throughout the cycle, they were arranged in a randomized block design with five replicates. There is a reduction in photosynthetic rates and water use efficiency as a result of enzymatic impairment or stomatal closure, due to the increased of leaf temperature. The stomatal conductance - gs was lower in plants irrigated with 50% of ETc with fixed irrigation in one side of the plant. Even with water deficit in the soil, using the PRD with 50% of ETc, Photosynthesis - A Transpiration - E; Leaf temperature - Tleaf, internal concentration of CO2 - Ci; stomatal conductance - gs; photosynthetically active radiation - Qleaf; carboxylation efficiency - A/Ci; Quantum efficiency of Photosynthesis - A/Qleaf; and instantaneous water use efficiency - WUE 'BRS Princesa' banana were similar among strategies, highlighting the possibility of use of the irrigation management technique with PRD, saving water, and no physiological changes in the plants.<hr/>Resumen El objetivo del estudio fue evaluar las características fisiológicas del banano 'Princesa' bajo riego lateralmente alternado (RLA). El diseño experimental fue de bloques al azar, con cinco tratamientos y cinco repeticiones: 1 - reducción del 50% en la lámina de riego (LR) con el lado de frecuencia de la conmutación de la planta (FC) 7 días durante todo el ciclo de producción; 2 - 50% de LR y 14 días de FC en el ciclo; 3 - 50% de LR y FC 21 días; 4 - 50% con un LR de riego fijo (sólo una de las alas en un lado de la planta) y 5 - riego completo (dos líneas laterales con registros abiertos) durante el ciclo. La conductancia estomática - gs fue menor en las plantas regadas con 50% de ETc en sistema de riego fijo. Incluso con déficit de agua en el suelo, con el RLA con 50% de ETc, Fotosíntesis -A, Transpiración - E; Temperatura de la hoja - Tl, la concentración interna de CO2 - Ci; conductancia estomática - gs; Radiación fotosintéticamente activa - Qleaf; eficiencia de carboxilación - A/Ci; La eficiencia cuántica de la fotosíntesis - A/Qleaf; y la eficiencia instantánea del uso del agua -A/E en el banano 'Princesa' no difiere entre los tratamientos, lo que pone de relieve la importancia de la técnica de gestión de riego, con el ahorro de agua y sin cambios fisiológicos de las plantas. <![CDATA[Leaf anatomy of cassava ( <strong><em>Manihot esculenta</em></strong> Crantz. cv. IAC-12) after herbicides application to control weeds in Minas Gerais, Brazil]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300385&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Micro-morphological changes precede the appearance of visible damage after herbicide application and are essential in providing data for the safe recommendation in chemical management of weeds. Therefore, the aim of this research was to verify the anatomical changes of leaf tissue caused by application of herbicides in cassava (Manihot esculenta Crantz.cv. IAC-12). A greenhouse experiment was conducted with post-emergence herbicides treatments as follows: nicossulfuron (60 g a.i ha-1), fluazifop (250 g a.i ha-1), fomesafem (250 g a.i ha-1), metribuzin (480 g a.i ha-1), oxyfluorfen (720 g a.i ha-1) and the mixture fluazifop + fomesafen (200 + 250 g a.i ha-1), and an untreated control, respectively. The results obtained have allowed to affirm the cassava plants (cultivar IAC-12), exhibited changes in leaf anatomy in response to herbicide application even on cassava leaves without no visual toxicity symptoms. The products caused alterations both in tissue thickness as in tissue proportion in the leaf blade. For the fluazifop, a eudicotyledonous selective herbicide, changes were observed in tissue thickness and proportion of leaf blade, even without any visual toxicity detected. Cassava plants (IAC-12), showed structural changes in leaf anatomy in response to application of herbicides. The leaf anatomy of cassava cv. IAC-12, can be used to indicate the herbicide effect on cassava (Manihot esculenta Crantz.cv. IAC-12) plants.<hr/>Resumo Mudanças micro-morfológica precede o aparecimento de danos visíveis após a aplicação do herbicida e são essenciais no fornecimento de dados para a recomendação segura no manejo químico de ervas daninhas. Assim, o objetivo deste trabalho visou verificar as alterações anatômicas do tecido foliar causada pela aplicação de herbicidas em mandioca (Manihot esculenta Crantz.cv. IAC-12). Um experimento foi conduzido em ambiente protegido com os seguintes herbicidas aplicados em pós-emergência na cultura da mandioca: nicossulfuron (60 g i.a ha-1), fluazifop (250 g i.a ha-1), fomesafem (250 g i.a ha-1), metribuzin (480 g i.a ha-1), oxyfluorfen (720 g i.a ha-1), a mistura fluazifop + fomesafen (200 + 250 g ha-1), e um tratamento sem aplicação de herbicidas. Os resultados obtidos permitem afirmar que as plantas de mandioca (cultivar IAC-12) apresentaram mudanças na anatomia foliar, em resposta à aplicação do herbicida até mesmo em folhas sem nenhum sintoma visual de intoxicação. Os produtos causaram alterações tanto na espessura do tecido como na proporção de tecidos na lâmina de folha. Para o fluazifop, um herbicida seletivo para espécies eudicotiledôneas foram observadas alterações na espessura do tecido e na proporção de lâminas foliares, mesmo quando não foram detectadas sintoma visual de intoxicação nas folhas. As plantas de mandioca (IAC-12) apresentaram mudanças estruturais na anatomia foliar em resposta à aplicação de herbicidas. A anatomia da folha da mandioca (Manihot esculenta Crantz.cv. IAC-12) é um parâmetro para indicar o efeito de herbicidas em relação as avaliações visuais. <![CDATA[Nutrient accumulation models in the banana ( <strong><em>Musa</em></strong> AAA Simmonds cv. Williams) plant under nitrogen doses]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300391&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract This research determined the effect of four nitrogen (N) doses on the nutritional behavior of '(N), potassium (K), phosphorus (P), calcium (Ca) and magnesium (Mg), respectively, in banana Williams, during five plant development stages and two productive cycles. The treatments were as follows: 1) absolute control, 2) 0 N, 3) 161 kg N ha-1, 4) 321.8 kg N ha-1 and 5) 483 kg N ha-1, respectively. A multivariate approach of the differences among cycles was used to adjust the models and eliminate their individual effect, with a randomized complete block design with repeated measurements over time. There were significant differences among plant development stages, with an increase in nutrient accumulation in the banana plant, there were no differences among treatments or blocks, nor in the interaction block by treatment, but the dose of 321.8 kg of N, exhibited a fructification increase in terms of N accumulation, harvest was exceeded by the dose of 483 kg of nitrogen, Ca and Mg, were the other nutrients, which showed effect at the dose of 483 kg of N but increasing only to harvest. It was concluded that high doses of nitrogen showed a trend to increase nutrient accumulation during the development of the banana plant, but especially until fructification, with the exception of Ca and Mg, which achieved the greatest accumulation in harvest.<hr/>Resumen Esta investigación midió el efecto de cuatro dosis de nitrógeno (N) sobre el comportamiento nutricional de (N), potasio (K), fósforo (P), calcio (Ca) y magnesio (Mg) en banano Williams, durante cinco fases de desarrollo y dos ciclos productivos. Los tratamientos fueron: 1) testigo absoluto, 2) 0 N, 3) 161 kg N ha-1, 4) 321.8 kg N ha-1 y 5) 483 kg N ha-1. Se empleó el enfoque multivariante de las diferencias entre ciclos para ajustar los modelos y eliminar su efecto individual, con un diseño de bloques completos al azar con medidas repetidas en el tiempo. Se presentaron diferencias significativas entre etapas de desarrollo, con incremento en acumulación de nutrientes en la planta, no hubo diferencias entre tratamientos ni entre bloques, ni en la interacción bloque por tratamiento, pero la dosis de 321.8 kg de N mostró aumento hasta llenado de fruto en acumulación de N, a cosecha fue superado por la dosis de 483 kg de nitrógeno, Ca y Mg fueron los otros nutrientes que mostraron efecto a la dosis de 483 kg de N pero aumentando solo a cosecha. Se concluye que las dosis altas de nitrógeno mostraron tendencia a aumentar la acumulación de nutrientes durante el desarrollo de la planta de banano pero especialmente hasta llenado de fruto, con excepción de Ca y Mg que lograron la mayor acumulación en cosecha. <![CDATA[Performance of Minneola tangelo trees grafted over six rootstocks in Colombia Tropical Lowland (1997-2010)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300397&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract 'Cleopatra' tangerine (Citrus reshni hort. ex Tanaka) is a commonly used rootstock in the piedmont of Meta department, Colombia for establishing of commercial citrus orchards. Have allowed a late production entrance rootstock and produced big plants when grafted with tangelo 'Minneola' (C. reticulata Blanco x C. paradise Macf), decreasing the productive efficiency in plants and hard crop practices. The evaluated performance were as follows: tree size, productive efficiency and fruit quality of tangelo 'Minneola' grafted in six rootstocks. It found that the cumulated production of 11 years was better with Citrumelo 'Swingle' (Citrus paradisi Macf. × Poncirus trifoliata (L.) Raf) with 1388.3 kg tree-1, followed by 'Cleopatra' (Citrus reshni hort. ex Tanaka) with 893.2 kg.tree-1, in last place was 'Carrizo' (Citrus sinensis Osb. × Poncirustrifoliata (L.) Raf) with 182.9 kg tree-1. The other rootstocks, had a medium production. The greatest height and canopy value, was found with 'Cleopatra' without significant differences with Citrumelo 'Swingle'. In fruit quality no significant differences occurred.<hr/>Resumen Mandarina 'Cleopatra' (Citrus reshni hort. ex Tanaka) ha sido el patrón más utilizado en el piedemonte del Meta (Colombia) para el establecimiento de cultivos comerciales de cítricos. Ha sido reportado de tardía entrada en producción y de baja eficiencia productiva por inducir arboles de gran tamaño. Este patrón es usado con tangelo 'Minneola' (Citrus reticulata Blanco x Citrusparadisi Macf), hibrido de importancia económica en el piedemonte del Meta, con deficientes resultados comerciales. Por esta razón se evaluó el comportamiento (tamaño de árboles, eficiencia productiva y calidad de fruta) de tangelo 'Minneola' injertado sobre seis patrones incluyendo a 'Cleopatra' como testigo regional. Se encontró que la producción acumulada de 11 cosechas anuales fue mayor con Citrumelo 'Swingle' (Citrus paradisi Macf. × Poncirus trifoliata (L.) Raf) seguido por 'Cleopatra' (Citrus reshni hort. ex Tanaka) con 1388.3 kg árbol-1 y 893.2 kg árbol-1, respectivamente, mientras que el rendimiento más bajo se obtuvo con el patrón 'Carrizo' (Citrus sinensis Osb. × Poncirus trifoliata (L.) Raf) con182.9 kg árbol-1. Los demás patrones presentaron una producción intermedia. La mayor altura y tamaño de copa se encontró con 'Cleopatra' sin diferencias estadísticas significativas con Citrumelo 'Swingle'. No se presentaron diferencias significativas sobresalientes entre patrones con respecto a calidad de fruto. <![CDATA[Temperatures and qualities of light in Niger ( <strong><em>Guizotia abyssinica</em></strong> (L.f.) Cass.) seeds germination in Mato Grosso do Sul, Brazil]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300403&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract For each vegetable species, there is a specific environment conditions to occur the seed germination process. However, there is a little information regarding the necessary conditions for Niger (Guizotia abyssinica (L.f.) Cass.) seeds germination. The aim of this research was to evaluate the influence of different temperatures and types of light on Niger (Guizotia abyssinica (L.f.) Cass.) seeds germination. Seeds were sown on two sheets of "germitest" paper inside plastic box type "gerbox" and placed on B.O.D. Treatments were constituted of two constant temperatures (15 ºC and 25 ºC, respectively) and an alternating temperature (20-30 ºC) under 10 hours for the lowest temperature and 14 hours for the highest temperature and they were associated to the wavelengths as follows: blue (440 nm), green (560 nm), red (660 nm), extreme red (730 nm), white light and dark. The experiment was conducted in a completely randomized design with four replicates of 50 seeds. Effects of different temperatures and qualities of light were evaluated by seeds germination and vigor. Higher germination of Niger seeds is observed in temperatures of 25 and 20-30 ºC and they can be considered as non-photoblastic.<hr/>Resumen Para cada especie vegetal, hay un entorno específico para que se produzca el proceso de germinación de las semillas. Sin embargo, hay poca información sobre las condiciones necesarias para la germinación de las semillas de Níger (Guizotia abyssinica (L.f.) Cass.). El objetivo de esta investigación fue evaluar la influencia de diferentes temperaturas y tipos de luz sobre la germinación de semillas de Níger (Guizotia abyssinica (L.f.) Cass.). Las semillas se sembraron en dos hojas de papel "germinado" dentro de la caja de plástico tipo "gerbox" y se colocaron en B.O.D. Los tratamientos fueron constituidos por dos temperaturas constantes (15 ºC y 25 ºC, respectivamente) y una temperatura alterna (20-30 ºC) por debajo de 10 horas para la temperatura más baja y 14 horas para la temperatura más alta y se asociaron a las longitudes de onda como sigue: azul (440 nm), verde (560 nm), rojo (660 nm), rojo extremo (730 nm), luz blanca y oscuridad. El experimento fue conducido bajo un diseño completamente al azar con cuatro repeticiones de 50 semillas. Los efectos de las diferentes temperaturas y cualidades de luz, fueron evaluados por germinación y vigor de las semillas. La germinación más alta de las semillas de Níger se observa en temperaturas de 25 y 20-30 ºC y pueden considerarse como no fotoblásticas. <![CDATA[Analytical methods comparison for soil organic carbon determination in Andean Forest of Sangay National Park-Ecuador]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300408&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract A relationship among total organic carbon content determined by ignition loss (LOI) and DUMAS combustion methods, were perfomed in evergreen Andean eyebrow forest soils, southwestern zone of Sangay National Park- Ecuador, where three conglomerates were established as follows: (C) with five plots (P) with plots of 20 x 20 m. In each plot, five digging trenches and four soil samples were carried out at different depths: 0-10, 10-20, 20-30 and&gt; 30 cm, respectively. It is observed that the amount of total organic carbon obtained by the DUMAS and LOI method (R2 = 0.99) does not differ significantly. However, the DUMAS total organic carbon determination methodology showed greater precision with regard to LOI, thus becoming a good alternative to be used as a reference method. In addition, the operability in the laboratory is reflected in the reduction of time and optimization of the human resource. The correlation level shows a low level of significance among these methods, the variation is greater in the DUMAS method (3.38%), due to the analyzed volumes of the samples and the auxiliary equipment level of precision.<hr/>Resumen Se evaluó la relación entre el contenido de carbono orgánico total, determinado mediante los métodos de pérdida por ignición (LOI) y combustión DUMAS, en suelos de bosque siempre verde de ceja andina, zona sur occidental del Parque Nacional Sangay-Ecuador; donde se establecieron tres conglomerados (C), con cinco parcelas (P) de 20 x 20 m. En cada parcela se realizaron cinco calicatas y cuatro muestras de suelo a diferentes profundidades: 0-10, 10-20, 20-30 y &gt;30 cm, respectivamente. Se observó que la cantidad de carbono orgánico total obtenida por el método de DUMAS y LOI (R2 = 0.99) no difiere de manera significativa. Sin embargo, la metodología de determinación de carbono orgánico total DUMAS mostró mayor precisión respecto a LOI, convirtiéndose de esta forma en una buena alternativa para ser utilizado como método de referencia. Además la operatividad en el laboratorio se ve reflejada en la reducción de tiempo y optimización del recurso humano. El nivel de correlación muestra un bajo nivel de significancia entre estos métodos, la variación es mayor en el método de DUMAS (3.38%), debido a los volúmenes analizados de las muestras y el nivel de precisión de los equipos auxiliares. <![CDATA[Physical attributes of Cambisol in apple ( <em>Malus domestica</em> Borkh. cv. Gala) orchard under different weed management systems in Urubici- Santa Catarina, Brazil]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300414&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The aim of this research was to evaluate the physical attributes of Cambisol in apple (Malus domestica Borkh. cv. Gala) orchard under different weed management systems in the state of Santa Catarina (SC), Brazil. The treatments were as follows: control (no weed management), chemical desiccation and mowing. We took samples of undisturbed soil at depths of 0-5, 5-10, 10-15 and 15-20 cm. We evaluated hydraulic conductivity (HC); bulk density (BD); soil penetration resistance (Pr); total porosity (TP), macropores (MaP), micropores (MiP); soil aggregation indices such as arithmetic and geometric mean diameter of air-dried and water-stable aggregates (AMDad, AMDws, GMDad, GMDws, respectively); aggregate stability index (ASIAMD and ASIGMD) and volumetric water content (VWC). We also carried out principal component analysis (PCA) with the data. The mowing or desiccation treatments increased BD at the 15-20 cm depth compared to control. The mowing treatment had the highest ASIGMD while desiccation contributed to the lowest ASIGMD. The desiccation treatment decreased AMDws (0-10 cm), ASIAMD (0-5 cm) GMDws (5-10 cm) and reduced HC by 26% and 22%, respectively, compared to the mowing and control treatments. Through PCA we were able to separate the three treatments. The mowing treatment was correlated with HC, VWC at pressure of 600 kPa and ASIGMD; desiccation was correlated with BD and Pr; and control with ASIAMD, MaP and TP.<hr/>Resumo O objetivo do trabalho foi avaliar os atributos físicos de Cambissolo em pomar de macieira (Malus domestica Borkh. cv. Gala) em Santa Catarina, Brasil, submetido a diferentes manejos das plantas espontâneas. Os tratamentos avaliados foram: testemunha (sem manejo das espontâneas), dessecação química e roçada. Foram coletadas amostras indeformadas de solo nas profundidades de 0-5, 5-10, 10-15 e 15-20 cm, nas quais foram avaliadas a condutividade hidráulica (CH); densidade do solo (Ds); resistência do solo à penetração (Rp); porosidade total (PT), macroporos (MaP), microporos (MiP); índices de agregação do solo, sendo o diâmetro médio aritmético e geométrico dos agregados secos ao ar e estáveis em água (DMAsa, DMAea, DMGsa, DMGea, respectivamente); índice de estabilidade de agregados (IEADMA e IEADMG) e umidade volumétrica (UV). Também realizou-se uma análise de componentes principais (ACP) com os dados obtidos. O manejo com roçada ou dessecação aumentou a Ds (15-20 cm) quando comparado com a testemunha. O tratamento roçada foi responsável por apresentar o maior IEADMG, enquanto a dessecação contribui para o menor IEADMG. O manejo com a dessecação diminuiu o DMAea (0-10 cm), IEADMA (0-5 cm), DMGea (5-10 cm) e reduziu a CH em 26% e 22%, respectivamente, em relação à roçada e testemunha. Por meio da ACP foi possível separar os três tratamentos avaliados, sendo o manejo com a roçada correlacionado com a CH, UV na tensão de 600 kPa e IEADMG; a dessecagem correlacionado com DS e RP; e a testemunha correlacionada com IEADMA, MaP e PT. <![CDATA[Dynamic estimation of greenhouse gas emissions from bovine livestock of Valle del Cauca, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300422&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The contribution of Colombia to global emissions of greenhouse gases (GHGs) is low (0.37%); from this percentage, 38% is attributed to agriculture. There are few studies on GHGs emissions at the regional level for agriculture. Therefore, the aim of this research is to estimate dynamically GHG and carbon footprint produced by cattle in the department of Valle del Cauca, Colombia. GHG estimates were established as follows: Tier II of IPCC methodology (2006), and population trends, which were simulated using dynamic system. According to the departmental livestock inventory in recent years (2009-2015), average emissions were 673 million of CO2eq. year-1, with emissions intensity (EI) of 5.58 kgCO2eq.kg.milk-1 and 3.54 kgCO2eq.kgmeat-1. Simulating the behavior of the bovine population (2016-2035), based on historical trends, the number of animals and emissions tended to reduce. The simulated EI was in 4.1 - 4.2 kgCO2eq.kg.milk-1 and 3.7 - 3.9 kgCO2eq.kg.meat-1. Increasing birth rates (83 to 90%), lower age at first birth (34 to 30 months), increased milk production per cow per day (5.33 to 10 kg), increased production of milk and meat in 100 and 4 million kg per year, respectively; with decrease in EI of 1.4 for milk and 2 units for meat. This study showed selecting efficient animals (productively and reproductively), can produce more animal protein with less carbon footprint.<hr/>Resumen La participación global de Colombia en emisiones de gases de efecto invernadero (GEI) es baja (0.37%); pero de este porcentaje, el 38% es atribuido a la agricultura y ganadería. Son pocos los trabajos sobre emisiones de gases a nivel regional para actividades agrícolas, por lo cual, el objetivo de este documento es estimar dinámicamente los GEI y huella de carbono producto de la ganadería bovina en el departamento del Valle del Cauca. Las estimaciones de GEI se realizaron siguiendo el nivel II de la metodología del IPCC (2006) y el comportamiento poblacional se simuló mediante dinámica de sistemas. Según el inventario ganadero del departamento en los últimos años (2010-2015), las emisiones promedio fueron de 673 millones de kg CO2eq.año-1, con una intensidad de emisión (IE) de 5.58 kgCO2eq.kg leche y 3.54 kgCO2eq.kgcarne-1. Simulando el comportamiento de la población bovina (2016-2035), según tendencias históricas, el número de animales y sus emisiones propendían a la baja. La IE simulada estuvo entre 4.1 y 4.3 kgCO2eq.kgleche-1 y entre 3.7 y 3.9 kgCO2eq.kg.carne-1. Al aumentar la natalidad (83 a 90%), disminuir la edad al primer parto (34 a 30 meses) y mejorar la producción de leche vaca.día-1 (5.33 a 10 kg), aumentó la producción de leche y carne en 100 y 4 millones de kg anuales, respectivamente. Con disminución en IE de 1.4 unidades para leche y 2 para carne. Esta investigación demostró que seleccionando animales eficientes (productiva y reproductivamente), se puede producir más proteína de origen animal con menor huella de carbono. <![CDATA[Characterization of lulo ( <em>Solanum quitoense</em> Lam.) genetic diversity in the department of Boyaca, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300430&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Lulo (Solanum quitoense Lam.) is an exotic fruit with major economic importance in the Andean region. It has gained importance in the agricultural sector due to organoleptic and cultivation characteristics. There are not studies on this plant genetic resource in the province of Neira, Boyaca department, Colombia. Given these concerns, the aim of this research was to characterize the genetic diversity with random amplified microsatellite markers (RAM). Twenty-one S. quitoense materials were collected in the Soaquira and Sacaneca, Boyaca-Colombia districts to calculate genetic diversity and similarity indices. In addition, the analysis with the Nei-Li coefficient formed three groups at 0.60 similarity level showing a loose distribution of the materials without a relationship with the geographical site or the presence or absence of thorns. The seven RAM markers generated 346 alleles, ranging between 43 and 48 for CT and TG, respectively. The average estimated heterozygosity values ​​ranged from 0.33 for TG and 0.40 for CGA. The average value for all evaluated S. quitoense materials was 0.36, higher than the reported value in other studies on S. quitoense genetic diversity in Colombia. The average Fst value for the 20 evaluated materials was 0.14, showing a moderate genetic differentiation. Overall, the RAM markers identified genetic variability in the study area, the need for levels of subdivision and hierarchization greater than those considered in this research, which would have allowed a better use of the plant genetic diversity present in S. quitoense materials in the province of Neira-Boyaca, Colombia.<hr/>Resumen El lulo (Solanum quitoense Lam.) es uno de los frutales exóticos de mayor importancia económica en la región andina, ha ganado importancia en el sector agrícola debido a sus características organolépticas y de cultivo. No existen estudios de este recurso fitogenético en la provincia de Neira, departamento de Boyacá, por lo cual el objetivo de la presente investigación fue caracterizar la diversidad genética con marcadores Microsátelites Amplificados al Azar (RAMs). Se colectaron 21 materiales de S. quitoense en los distritos de Soaquira y Sacaneca, departamento de Boyacá-Colombia, para calcular los índices de diversidad genética y similitud. El análisis mediante el coeficiente de Nei-Li permitió formar tres grupos a un nivel de similitud de 0.60, mostrando una distribución laxa de los materiales en donde no hubo correspondencia con sitio geográfico o la presencia o ausencia de espinas. Los siete cebadores RAMs generaron un total de 346 alelos que fluctuaron entre 43-48 para marcadores y marcador, respectivamente. Los valores de heterocigosidad promedio estimada variaron entre 0.33 para el cebador TG y 0.40 para CGA. El valor promedio para todos los materiales de S. quitoense evaluados fue de 0.36 más alto que lo reportado en otros estudios de diversidad genética en S. quitoense en Colombia. El valor de Fst promedio para los 21 materiales estudiados fue de 0.14, mostrando así una moderada diferenciación genética. Los marcadores RAMs permitieron identificar una alta variabilidad genética en la zona de estudio, la necesidad de niveles de subdivisión y jerarquizaciones mayores a los considerados en este estudio, lo cual permitiría un mejor aprovechamiento de la diversidad genética presente en los materiales de S. quitoense en la provincia de Neira. <![CDATA[Performance of bean ( <strong><em>Phaseolus vulgaris</em></strong> L.) genotypes in the second-season under high and low technology management in Parana, Brazil]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300436&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract In the face of bean (Phaseolus vulgaris L.) crops with low grain yield in Brazil, specifically in the state of Parana-Brazil, this research aimed to evaluate the agronomical performance of different genotypes grown in the second-season under high and low technology management. The experimental design was a randomized block design with three replications in a 3x13x2 triple factorial arrangement, where Factor A was composed of three years of cultivation (second-season 12/13, 13/14 and 14/15), Factor B consisted of 13 bean cultivars (BRS Campeiro; BRS Esplendor; IPR Gralha; IPR Tuiuiú; IPR Uirapuru; BRS Ametista; BRS Estilo; BRS Notável; BRS Pérola; IPR 81; IPR Campos Gerais; IPR Curió and IPR Tangará) and Factor C consisted of 2 levels of technological management (high and low technology). The use of high-technology management resulted in higher grain yield, statistically different from the low-technology management in the second-season 12/13, 13/14 and 14/15 and from the overall mean of the three years of cultivation. Thus, greater investment in technology increases the probability of increasing in economic profitability of the producer due to the growth in bean crop productivity. The cultivar BRS Pérola exhibited grain yield values statistically higher than cultivars IPR Tuiuiú, IPR Gralha, IPR Campos Gerais, IPR Tangará, IPR Uirapuru, IPR 81 and IPR Curió, proving to be a good choice to achieve high productivity.<hr/>Resumen Con miras de afrontar la baja productividad en cultivos de fríjol (Phaseolus vulgaris L.) en el estado de Paraná, Brasil, esta investigación buscó evaluar el desempeño agronómico de diferentes genotipos de frijol cultivados en la segunda época de siembra empleando alto y bajo manejo tecnológico. El diseño experimental fue de bloques completamente al azar con tres repeticiones en esquema factorial triple del tipo 3x13x2, el Factor A estuvo constituido por tres años de cultivo (segunda época de siembra: 12/13; 13/14 y 14/15), el Factor B estuvo compuesto por 13 cultivares de frijol (BRS Campeiro; BRS Esplendor; IPR Gralha; IPR Tuiuiú; IPR Uirapuru; BRS Ametista; BRS Estilo; BRS Notável; BRS Pérola; IPR 81; IPR Campos Gerais; IPR Curió e IPR Tangará) y el Factor C, constituido por dos niveles de manejo tecnológico (alta y baja tecnología). El manejo de alta tecnologia, resultó en productividad de granos superior y estadísticamente distinta del manejo de baja tecnología en la segunda época de siembra: 12/13, 13/14 y 14/15, y en el promedio general de los tres años del cultivo de frijol. Por lo tanto, una mayor inversión en tecnología aumenta la probabilidad de aumento de la rentabilidad económica del produtor, debido al aumento en la productividad del cultivo de frijol. El cultivar BRS Pérola, presentó productividad de granos superior estadísticamente a los cultivares IPR Tuiuiú, IPR Gralha, IPR Campos Gerais, IPR Tangará, IPR Uirapuru, IPR 81 y IPR Curió, demostrando ser una buena opción para lograr una alta productividad. <![CDATA[Antagonism of <strong><em>Trichoderma</em></strong> spp. strains against pea ( <strong><em>Pisum sativum</em></strong> L.) Fusarium wilt caused by <strong><em>Fusarium oxysporum</em></strong> f. sp. pisi.]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122017000300442&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The antagonistic effectiveness of native strains of Trichoderma spp. on Fusarium oxysporum f. sp. pisi. in vitro, greenhouse and field conditions, were evaluated. in vitro conditions, the antagonistic capacity of 12 strains of Trichoderma spp., C2, C7, C12 and C21 strains, exhibited a better behavior measured by the following variables: inhibition halo and mycelial growth. In greenhouse conditions, the four strains, which showed the best in vitro antagonistic behavior, were evaluated using a DIA experimental design with factorial arrangement for three factors, which corresponded to strain, concentration and dose. The results of this evaluation, showed that C12 and C21strains at doses of 20 mL, and at concentrations of 108 and 106 conidia.mL-1, respectively. The best antagonistic response was determined by variables as follows: plant height, fresh root weight and incidence. Under field conditions, the evaluations were carried out in the municipalities of Ipiales, Pupiales and Gualmatán, in the department of Nariño, Colombia. In each location, a BCA experimental design was used with four treatments and five replicates, treatments were as follows: C12 strains at 108 concentration, C21 at 106 concentration, chemical control and absolute control. In Gualmatan location, C12 and C21 strains, showed no antagonistic capacity, whereas in Ipiales and Pupiales locations, strain C12, presented a lower incidence of F. oxysporum than the control, but with no effect on yields. In Pupiales location, C21 strain surpassed in performance to the control treatment, even though the two treatments had similar incidence.<hr/>Resumen Se evaluó la efectividad antagónica de cepas nativas de Trichoderma spp. sobre Fusarium oxysporum f. sp. pisi. en condiciones de laboratorio, invernadero y campo. En condiciones de laboratorio, se evaluó la capacidad antagónica de 12 cepas de Trichoderma spp., las cepas C2, C7, C12 y C21, mostraron un mejor comportamiento medido por las variables: halo de inhibición y crecimiento micelial. En condiciones de invernadero, se evaluaron las cuatro cepas que evidenciaron mejor comportamiento antagónico in vitro, utilizando un diseño experimental DIA con arreglo factorial para tres factores que correspondieron a cepa, concentración y dosis. Los resultados de esta evaluación mostraron que las cepas C12 y C21 en dosis de 20 mL, y en concentraciones de 108 y 106 conidias.mL-1, respectivamente. Se obtuvo mejor respuesta antagónica determinada por las variables: altura de planta, peso fresco de raíces e incidencia. En condiciones de campo, las evaluaciones se realizaron en los municipios de Ipiales, Pupiales y Gualmatán, en el Departamento de Nariño, Colombia. En cada localidad, se utilizó un diseño BCA para cuatro tratamientos y cinco repeticiones, los tratamientos fueron las cepas C12 en concentración 108, C21 en concentración 106, control químico y testigo absoluto. En la localidad de Gualmatán, las Cepas C12 y C21, no mostraron capacidad antagónica mientras que en Ipiales y Pupiales, la cepa C12 presentó menor incidencia de F. oxysporum que el testigo, pero sin efecto sobre los rendimientos. En la localidad de Pupiales, C21 superó en rendimiento al testigo absoluto aun cuando los dos tratamientos presentaron similar incidencia.