Scielo RSS <![CDATA[Acta Agronómica]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0120-281220180002&lang=en vol. 67 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Honey quality of <em>Melipona</em> sp. bees in Acre, Brazil]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200201&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Honey from stingless bees (Melipona sp.) is a nutritious and medicinal product economically valued in the informal Brazilian market, driven by the growing demand for natural products; however, its physicochemical characteristics are still unknown. Thus, the aim of this study is to evaluate the physicochemical profile of the stingless bee honey produced in Cruzeiro do Sul, Acre. Honey samples were analyzed following the methodology recommended by Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento; the following parameters were established: moisture, total sugars, reducing sugars, apparent sucrose, ash, crude protein, diastase activity, Brix degrees, free acidity, lactonic acidity, total acidity, pH, hydroxymethylfurfural, electrical conductivity, color and Lugol, Lund and Fiehe reactions. Results show that these parameters are not suitable for all samples, being incompatible with established standards, indicating that the current legislation on Apis mellifera is not suitable for all characters analyzed, mainly moisture content, corroborating the need to standardize guidelines for honey from stingless bees. Moreover, there was no tampering in the honeys analyzed.<hr/>Resumen La miel de abejas sin aguijón (Melipona sp.) es considerada un producto nutritivo, medicinal, económico y valorizado en el mercado informal del Brasil, impulsado por la creciente demanda de productos naturales. Sin embargo, las características fisicoquímicas del producto aún son poco conocidas. Por lo tanto, el objetivo de este estudio fue evaluar las características fisicoquímicas de la miel de abejas sin aguijón producidas en Cruzeiro do Sul, Acre, Brasil. Las mieles se analizaron de acuerdo a la metodología recomendada por el Ministério da Agricultura, Pecuária e Abastecimento, y los siguientes parámetros se establecieron: humedad, azúcares totales, azúcares reductores, sacarosa aparente, ceniza, proteína cruda, actividad de la diastasa, grados Brix, acidez libre, acidez lactónica, acidez total, pH, hidroximetilfurfural, conductividad eléctrica, color y reacciones de Lugol, Lund y Fiehe. Los resultados de este trabajo demuestran que estos parámetros no son adecuados para todas las muestras, siendo incompatibles con las normas establecidas, indicando que la legislación vigente para Apis mellifera no es adecuada para todas las variables analizadas, principalmente el contenido de humedad, lo que corrobora la necesidad de una estandarización propia para la miel de abejas sin aguijón. Se demostró también que no se encontró ningún tipo de adulteración en las mieles analizadas. <![CDATA[Postharvest quality of strawberry (<em>Fragaria χ ananassa</em> (Duchesne ex Weston) Duchesne ex Rozier) genotypes according to vernalization]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200208&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Strawberry production in Paraguay is carried out by small producers, using minimal technology and obtaining low productivity, with the need to expand strawberry genotypes and production techniques. The aim of this study was to evaluate fruit quality of strawberry genotypes according to vernalization. A randomized block design with factorial arrangement 14x2 was performed; factors were genotypes and chilling using 15 plants per treatment and three replicates. Plants were kept in cold room at 5°C, with 8 hours of artificial light and 16 of darkness for a period of 25 days. Five fruits were used per treatment and were evaluated as follows: the amount of total soluble solids, titratable acidity and ratio of total soluble solids to titratable acidity, length/diameter ratio, calyx diameter/fruit diameter ratio, peduncle length and mass loss in postharvest. Data obtained were subjected to analysis of variance simple factorial scheme and averages compared by Tukey test at 5% probability. Vernalization of strawberry plants did not affect fruit shape or total soluble solids content, but increased the percentage of citric acid. Length of peduncle and calix extension had achieved an increasing due to vernalization and decreased postharvest loss of fresh mass, but did not affect fruit preservation at 5°C. Festival and Florida Eliane genotypes may be recommended for in natura consumption and Dover and Oso Grande genotypes for industry.<hr/>Resumen La producción de frutilla en Paraguay es realizada por pequeños productores, usando escasa tecnología y obtención de baja productividad, con la necesidad de ampliar los genotipos y la tecnología utilizada. El objetivo de esta investigación fue evaluar la calidad de frutos de genotipos de frutilla en función a la vernalización. El diseño utilizado fue el de bloques completos al azar con arreglo factorial 14x2. Los factores estuvieron constituidos por los genotipos y la vernalización con 15 plantas por tratamiento y tres repeticiones. Las mudas fueron mantenidas en cámara fría a 5°C, con 8 horas luz artificial y 16 de oscuridad por un periodo de 25 días. Se utilizaron cinco frutos por tratamiento y fueron evaluadas la cantidad de sólidos solubles totales, acidez titulable, relación de sólidos solubles totales con acidez titulable, relación longitud/diámetro, relación: diámetro del cáliz/diámetro del fruto, longitud del pedúnculo y pérdida de masa en postcosecha. Los datos obtenidos fueron sometidos a análisis de varianza en esquema factorial simple y las medias comparadas por el test de Tukey al 5% de probabilidad de error. La vernalización de las mudas no afectó la forma de los frutos de frutilla ni el contenido de sólidos solubles totales, pero aumentó el porcentaje de ácido cítrico. Así mismo, aumentaron la longitud del pedúnculo de la planta y la extensión del cáliz del fruto. Por otro lado, la vernalización disminuyó la pérdida postcosecha de masa fresca, pero no afectó la conservación de frutos a 5°C. Los genotipos Festival y Florida Eliane pueden ser recomendados para consumo in natura y los genotipos Dover y Oso Grande para industria. <![CDATA[Physical-chemical characterization of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), amaranth (Amaranthus caudatus L.), and chia (Salvia hispanica L.) flours and seeds]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200215&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Quinoa, amaranth, and chia flours have considerable amounts of protein, starch, dietary fiber, lipids, minerals, vitamins, and bioactive components, which provide in them exceptional properties for human nutrition. The aim of this research was the physical-chemical characterization of quinoa, amaranth, and chia flours and seeds through proximal, optical, functional, thermal, and structural analyses. From the results obtained during the proximal analysis, considerable proportions were determined of protein and fiber for the three flours, with the highest values in chia flour at 28.56% and 39.8%, respectively. These results were corroborated by optical microscopy analysis performed on longitudinal cuts in the three types of seeds. Thermal parameters indicated that the three flours presented irreversible thermal degradation processes and glass transition change for amaranth and chia flours at temperatures above 100°C. Structural characterization of the flours via FTIR have allowed detecting differences in protein and lipid characteristic absorption bands. Diffraction patterns of type A starch were identified for quinoa and amaranth flours, while the chia flour had two crystalline peaks corresponding to calcium and magnesium. Scanning electron microscopy images showed starch aggregates in the quinoa flour, a complex structure composed of spherical proteins that surround the starches in amaranth flour and fibrous structures and spherical proteins in chia flour.<hr/>Resumen Las harinas de quinua, amaranto y la chía tienen proporciones considerables de proteína, almidón, fibra dietética, lípidos, minerales, vitaminas y componentes bioactivos, lo que les confiere propiedades excepcionales para la nutrición humana. El objetivo de esta investigación fue la caracterización fisicoquímica de las harinas y semillas de quinua, amaranto y chía mediante la realización de un análisis proximal, óptico, funcional, térmico y estructural. A partir de los resultados obtenidos en el análisis proximal, se determinaron proporciones considerables de proteína y fibra para las tres harinas, siendo mayor en harina de chía con valores de 28,56% y 39,8%, respectivamente. Estos resultados fueron corroborados por el análisis de microscopía óptica realizada a cortes longitudinales en las tres semillas. Los parámetros térmicos, indicaron que las tres harinas presentaron un proceso de degradación térmica no reversible y un cambio de transición vítrea para la harina de amaranto y chía a temperaturas superiores a 100°C. La caracterización estructural de las harinas por FTIR, permitió identificar diferencias en las bandas de absorción características de proteínas y lípidos. Patrones de difracción de almidón tipo A, para las harinas de quínoa y amaranto fueron identificados, mientras que la harina de chía presentó dos picos cristalinos correspondientes a calcio y magnesio. Las imágenes SEM permitieron observar agregados de almidones en la harina de quínoa, una estructura compleja compuesta por proteínas esféricas que rodea los almidones en harina de amaranto y estructuras fibrosas y proteínas esféricas en harina de chía. <![CDATA[Evaluation of the use of reactive oxygen species (ROS) generated through oxyion® technology in strawberry (<em>Fragaria χ ananassa</em> (Duchesne ex Weston) Duchesne ex Rozier cv. Monterrey) storage]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200223&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Reactive oxygen species (ROS) play a key role in oxidative stress processes at the biological level. In most cases the presence of these chemical species is undesirable due to the impact they have on tissues and cellular structures, however, their effects can be used to control the incidence of microorganisms responsible for deterioration processes in fruits and vegetables. In the present study the feasibility of combining low temperature storage with the presence of reactive oxygen species generated using Oxyion® technology to control the deterioration process in strawberry (Fragaria X ananassa) was studied. The treatments used were as follows: control storage (4°C ± 2°C without Oxyion®) and ROS storage (4°C ± 2°C with Oxyion®), for two product categories according to weight and maturation state according to NTC 4103 (ICONTEC, 1997). The variables were monitored with measuring points at 1, 3, 5, 7, 10 and 15 days after harvest in percentage of loss of mass, soluble solids, respiratory intensity, acidity, resistance, color and ethylene and significant interactions among variables. At the conclusion of the study, Oxyion® technology was found to have statistically significant differences compared to control, and have allowed to less weight loss, higher resistance and lower exogenous ethylene production, extending the life of strawberry cv. Monterrey in a 40% during storage, additionally the losses by action of microorganisms present in strawberries surface were reduced considerably, generating a positive precedent in the processes of storage and conservation of fruits for Colombia.<hr/>Resumen Las especies reactivas de oxigeno (ROS) tienen un papel primordial en los procesos de estrés oxidativos a nivel biológico. En la mayoría de los casos la presencia de dichas especies químicas es indeseable debido al impacto que tienen sobre tejidos y estructuras celulares, sin embargo, sus efectos pueden ser empleados para controlar la incidencia de microorganismos responsables de procesos de deterioro en frutas y hortalizas. En el presente estudio se estudió la viabilidad de compaginar el almacenamiento a baja temperatura con la presencia de especies reactivas de oxigeno generadas empleando la tecnología Oxyion® para el control del proceso de deterioro en fresa (Fragaria X ananassa). Los tratamientos empleados fueron almacenamiento control (4°C± 2°C sin Oxyion®) y almacenamiento ROS (4°C± 2°C con Oxyion®), para dos categorías del producto de acuerdo con el peso y estado de maduración según la NTC 4103 (ICONTEC, 1997). Las variables fueron monitoreadas con puntos de medición en 1, 3, 5, 7, 10 y 15 días después de cosecha en porcentaje de pérdida de masa, sólidos solubles, intensidad respiratoria, acidez, resistencia, color y etileno. Adicionalmente se analizaron los efectos y las interacciones significativas entre variables. Al concluir el estudio, se determinó que la tecnología Oxyion® presentó diferencias estadísticamente significativas en comparación con el control, e indujo a una menor pérdida de peso, mayor resistencia y menor producción exógena de etileno, prolongando la vida útil de la fresa cv. Monterrey en un 40% durante almacenamiento, adicionalmente las pérdidas por acción de microorganismos presentes en la superficie de las fresas se redujeron de forma considerable, generando un precedente positivo en los procesos de almacenamiento y conservación de frutas para Colombia. <![CDATA[Alcohol production from sweet potato (<em>Ipomoea batatas</em> (L.) Lam.) genotypes in fermentative medium]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200231&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Ethanol is one of the most promising fuels in Brazil, but its production is centralized in sugarcane cultivation, and is currently in search for other sources alcohol producing biomass to replace sugarcane monoculture. The aim of this study was to study fermentation process variables such as fermentation time (72 and 96 hours), addition of nutrients (with and without addition) and yeasts (dry and fresh organic yeast), employed in ethanol production from two sweet potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) genotypes: UGA 05 and UGA 77. Alcohol evaluation content in °GL was performed in a completely randomized design according to two factorial schemes (22 and 23), and results obtained were analyzed using Design Expert® software version 8. Results of the factorial design 22 indicate that fermentation time in alcohol production had a significant effect on the process, suggesting that alcohol production is more efficient in 72 hours of fermentation and without the inclusion of nutrients. In factorial design 23, the interactions between time of fermentation with genotypes and between time and inclusion of yeast showed significant effects and altered alcohol production. Fermentation process shows a significant difference as a function of genetic material and yeasts used pointing out fermentation of the flour must of genotype UGA 77 under fresh yeast action and 72 hours of fermentation.<hr/>Resumen El etanol es uno de los combustibles más prometedores en Brasil, pero su producción está centralizada en el cultivo de la caña de azúcar, y actualmente se están buscando otras fuentes de biomasa productora de alcohol para reemplazar el monocultivo de la caña de azúcar. El objetivo de este estudio fue evaluar las variables del proceso de fermentación como el tiempo de fermentación (72 y 96 horas), adición de nutrientes (con y sin adición) y levaduras (levadura orgánica seca y fresca) empleadas en la producción de etanol a partir de dos genotipos de batata (Ipomoea batatas L.): UGA 05 y UGA 77. El contenido del alcohol evaluado en °GL se realizó en un diseño completamente al azar según dos esquemas factoriales (22 y 23), y los resultados obtenidos se analizaron con el software Design Expert® versión 8. Los resultados del diseño factorial 22 indican que el tiempo de fermentación en la producción de alcohol tuvo un efecto significativo en el proceso, lo que sugiere que la producción de alcohol es más eficiente en 72 horas de fermentación y sin la inclusión de nutrientes. En el diseño factorial 23, las interacciones entre el tiempo de fermentación con genotipos, y entre el tiempo y la inclusión de la levadura mostraron efectos significativos y alteraron la producción de alcohol. El proceso de fermentación muestra una diferencia significativa en función del material genético y las levaduras utilizadas, señalando la fermentación del mosto de harina del genotipo UGA 77 bajo acción de levadura fresca y 72 horas de fermentación. <![CDATA[Pequi (<em>Caryocar coriaceum</em> Wittm.) extrativism: situation and perspectives for its sustainability in Cariri Cearense, Brazil]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200238&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Considering the plant richness of Chapada do Araripe, Brazil, the pequi (Caryocar coriaceum Wittm) extractivism occurs as an important activity that affects the economy and social life of the main cities of Cearense Cariri, although there is little knowledge about its current situation and sustainability perspective. The aim of this work is to collect information regarding actor relationships involved in the pequi extractive activity, relating them to the sustainability dimensions. This study was carried in the Barreiro Novo camping site, located in the state highway CE 060 in the Jardim-Ce municipality. Semistructured questionnaires were used with pequi collectors to establish a socioeconomic profile, besides using the participant observation method, pictures and content analysis in order to relate and identify the sustainability in this environment. Extractivism activity in the Chapada do Araripe region is something cultural, which has a special vision towards environmental issues that generates income for extrastivist families. However, the region needs policies for improving social conditions (water and sanitation in the camping site) and keeping the tradition without missing the environmental perspective.<hr/>Resumen En Chapada do Araripe, región del Brazil con una gran riqueza vegetal, el extractivismo del pequi es una importante actividad que abarca la economía y la vida social de las principales ciudades del Cariri Cearense. Sin embargo, aún existe poco conocimiento sobre su situación actual y perspectiva de sostenibilidad. El objetivo de este estudio es recoger información sobre la relación de los actores involucrados en la actividad extractivista del pequi, y relacionarlos con dimensiones de sostenibilidad. Este estudio se llevó a cabo en el Campamento Barreiro Novo, localizado en la ruta estatal CE 060 en el municipio de Jardim-Ce. Se aplicaron cuestionarios semi-estructurados a los recolectores de pequi para formar un perfil socioeconómico, además de utilizar el método de la observación participativa, fotos y análisis de contenido como forma de relacionar e identificar las dimensiones de la sostenibilidad introducidas en ese ambiente. La actividad extractivista del pequi en la región de Chapada do Araripe es algo cultural que posee una visión especial en relación al enfoque ambiental y que genera ingresos para las familias que la practican. Sin embargo, la misma precisa de políticas para mejorar las condiciones sociales (agua y saneamiento en el campamento) y para preservar la tradición sin perder el punto de vista ambiental. <![CDATA[Quality of rocoto pepper (<em>Capsicumpubescens</em> Ruiz & Pav.) seeds in relation to extraction timing]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200246&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Rocoto pepper (C. pubescens), is one of the domesticated species of the genus Capsicum in South America. Currently, its supply and demand are arising in national and global market. The aim of this study was to determine the optimal extraction timing of the seeds of C. pubescens according to physiological and physical seed qualities. Seed qualities measurement include seed weight, number of seeds per fruit, total emergence, emergence rate, mean emergence time, mean daily emergence, survival percentage, peak value and emergence value. Treatments were evaluated for comparison as follows: seed extraction ranged from 0 to 3 days after harvest (T1), and seed extraction ranged from 14 to 17 days after harvest (T2). T1 presented seeds with the best physiological qualities and a total emergence value of 84.2%, in contrast to 74.8% obtained in T2. A positive correlation was found between seed size, number of seeds per fruit and overall quality, respectively. Based on the results of this study, is recommended to use and conserve the seeds extracted immediately after harvest, as well as larger seeds from biggest fruits.<hr/>Resumen El ají rocoto (C. pubescens) es una de las especies domesticadas del género Capsicum en Suramérica. Actualmente, su oferta y demanda están en aumento tanto en el mercado nacional como global. El objetivo del estudio fue determinar el momento óptimo de extracción de las semillas de C. pubescens en función de su calidad física y fisiológica. Las mediciones de calidad incluyeron el peso de semillas, número de semillas por fruto, emergencia total, taza de emergencia, tiempo medio de emergencia, emergencia media diaria, porcentaje de sobrevivencia, valor pico y valor de emergencia. Los tratamientos fueron evaluados por comparación como sigue: (T1), extracción de semillas de 0 a 3 días después de cosecha y (T2), extracción después de 14 a 17 días, respectivamente. T1 presentó semillas con mayor calidad fisiológica y un valor de emergencia total de 84.2 %, en contraste con 74.8 % obtenido en T2. Se encontró una correlación positiva entre el tamaño y el número de semillas y la calidad de las mismas. Con base en los resultados de este estudio, se sugiere usar y conservar las semillas extraídas inmediatamente después de la cosecha, así como semillas de mayor tamaño provenientes de frutos más grandes. <![CDATA[Effects of vinasse and lithothanmium application on the initial growth of sugar cane (<em>Saccharum</em> sp. cv. RB 86-7515) irrigated and not irrigated]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200252&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The aim of this study was to evaluate the effect of different doses of organic fertilization with doses of lithothanmium and vinasse on the initial growth of sugarcane cv. RB 86-7515. The study was carried out in the experimental area of the School of Agronomy, of Universidade Federal de Goiás, Brazil. A completely randomized experimental design was carried out to analyze data with three replicates, in a 5 x 5 x 2 factorial scheme. Plants were cultivated in containers of 200 liters. Treatments correspond to five vinasse doses (0, 165, 330, 495 and 660 m3.h-1) and five doses of lithothanmium (0, 100, 200, 300 and 400 kg.ha-1) and sugarcane cultivation under irrigated and rainfed conditions. Irrigation was carried out using a drip emitter system with a flow rate of 4 L.h-1. Application of fertilizer treatments were parceled out according to nutrient uptake progress from sugarcane plants. Variables evaluated were as follows: number of buds, plant height, leaf area index and stem diameter, over different growing stages. Treatments produced significant effects on crop growth parameters; results showed that irrigated and fertilized sugarcane plants with 196 kg.ha-1 of lithothanmium and 165 m3.ha-1 of vinasse exhibited the best results.<hr/>Resumen El objetivo de este estudio es evaluar el crecimiento inicial de la caña de azúcar variedad RB 86-7515, cultivada en sistema de producción orgánica y fertilizada con dosis de lithothanmium y vinaza, se desarrolló un experimento. La investigación se llevó a cabo en la Escuela de Agronomía de la Universidade Federal de Goiás, Brasil. El delineamiento estadístico fue en un diseño completamente aleatorio con tres repeticiones, en esquema factorial (5 x 5 x 2). Las plantas fueron cultivadas en contenedores de plástico de 200 litros. Los tratamientos correspondieron a cinco dosis de vinaza (0, 165, 330, 495 e 660 m3.h-1) y cinco dosis de lithothanmium (0, 100, 200, 300 e 400 kg.ha-1) en dos ambientes: irrigado y no irrigado. El sistema de irrigación utilizado fue por goteo con emisores de 4 L.h-1. La aplicación de los tratamientos de fertilización, fueron divididas de acuerdo con la marcha de absorción de nutrientes por las plantas de caña de azúcar. Se evaluaron número de brotes (cañas), altura de plantas, índice de área foliar y diámetro del cormo a lo largo de diferentes etapas fenológicas del cultivo. Los tratamientos aplicados provocaron efectos significativos sobre los parámetros de crecimiento del cultivo, siendo las plantas irrigadas y fertilizadas con 196 kg.ha-1 de lithothanmium y 330 m3.ha-1 de vinaza, las que exhibieron los mejores resultados. <![CDATA[Influence of plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) on blackberry (<em>Rubus glaucus</em> Benth. cv. thornless) growth under semi-cover and field conditions]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200258&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract This study shows the effect of three plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) strains of the genus Bacillus on blackberry (Rubus glaucus Benth.) development under semi cover and field conditions (cropping systems). Endogenous strain Bacillus subtilis GIBI-200, B. pumilus GIBI-206, its mixture (B. subtilis GIBI-200 + B. pumilus GIBI-206), and commercial strain B. subtilis QST-713 were compared to conventional mineral fertilization (Control) in each cropping system. Field condition system presented higher values (P&lt;0.001) than semi cover in: total number of branches (7.32), number of productive branches (7.0), flowers per raceme (26.2), and the lowest percentage of unproductive branches (6.1%). Significant differences (P&lt;0.05) were obtained in total number of branches over time by bacterial strains. Nonetheless, last observation of this variable did not present statistical differences among strains and mineral fertilization. No significant differences were evident in terms of number, length, diameter and flowers in the productive branches regarding to bacterial strains and Control. B. subtilis GIBI-200 + B. pumilus GIBI-206 showed a similar statistical behavior compare to mineral fertilization in the number of clusters (8.3) and percentage of unproductive branches (11.1%). In addition, GIBI-200 + GIBI-206, despite statistical equality, exposed greater values than individual strains. Field condition system remains the most promising alternative for the development of blackberry crop and PGPR acts as biofertilizers achieving effects in the long-term growth of blackberry similar to mineral fertilization. Mixtures of PGPR can produce a synergic effect and new combinations should be evaluated in future studies.<hr/>Resumen Este estudio muestra el efecto de tres cepas de rizobacterias promotoras del crecimiento vegetal (PGPR) del género Bacillus sobre el desarrollo de la mora (Rubus glaucus Benth) bajo condiciones de semitecho y libre exposición (sistemas de cultivo). La cepa endógena Bacillus subtilis GIBI-200, B. pumilus GIBI-206, su mezcla (B. subtilis GIBI-200 + B. pumilus GIBI-206) y la cepa comercial B. subtilis QST-713 se compararon con la fertilización mineral convencional (Control) en cada sistema de cultivo. El sistema a libre exposición presentó valores más altos (P &lt;0.001) que el semitecho en: número total de ramas (7.32), número de ramas productivas (7.0), flores por racimo (26.2) y menor porcentaje de ramas improductivas (6.1%). Se obtuvo diferencias significativas (P &lt;0.05) en el número total de ramas a través del tiempo como efecto de las cepas bacterianas. No obstante, la última observación de esta variable no presentó diferencias estadísticas entre cepas y fertilización mineral. No se observaron diferencias significativas en términos de número, longitud, diámetro y flores en las ramas productivas como efecto de las cepas bacterianas y el Control. B. subtilis GIBI-200 + B. pumilus GIBI-206 mostró un comportamiento estadístico similar comparado con la fertilización mineral en el número de racimos (8.3) y porcentaje de ramas improductivas (11.1%). Además, GIBI-200 + GIBI-206, a pesar de la igualdad estadística, expuso mayores valores que las cepas individuales. El sistema a libre exposición sigue siendo la alternativa más prometedora para el desarrollo de cultivos de mora y PGPR actúan como biofertilizantes permitiendo lograr efectos en el crecimiento a largo plazo de mora, similar a la fertilización mineral. Las mezclas de PGPR pueden producir un efecto sinérgico y nuevas combinaciones deben ser evaluadas en futuros estudios. <![CDATA[Safflower (<em>Carthamus tinctorius</em> L.) yield as affected by nitrogen fertilization and different water regimes]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200264&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Due to its origin and hardiness, safflower is usually cultivated in low-fertility soils with few inputs and no irrigation. In Brazil, little is known about its response to nitrogen (N) and irrigation. This study was carried out near the city of Engenheiro Coelho, SP, Brazil, in 2014, in order to determine the effect of increasing nitrogen application rates (0, 50, 100, 150, 200, 250, 300, 350, 400, 450, 500, 550 and 600 kg ha-1) on safflower cultivation under irrigation and rainfed conditions. The use of irrigation during drought periods allowed stress reduction and significantly increased yield components and grain yield. Safflower yield was influenced by the interaction between water regimes and nitrogen rates. Grain yield may vary depending on several factors, however, maximum yield was achieved with rates of 208 and 214 kg N ha-1 under irrigation and rainfed conditions, respectively. For oil yield, 200 kg N ha-1 were sufficient, regardless of the water regime.<hr/>Resumen En función de su origen y rusticidad, el cártamo se produce generalmente en tierras secas, de baja fertilidad, con pocos insumos y sin riego. En Brasil, poco se sabe de la respuesta de este cultivo a la aplicación de nitrógeno (N) y al riego. Este estudio fue realizado próximo a Ingeniero Coelho, SP, Brasil, en la campaña agrícola de 2014, para determinar el efecto de dosis crescientes de nitrógeno (0; 50; 100; 150; 200; 250; 300; 350: 400; 450; 500; 550 e 600 kg.haD1) en el cultivo de cártamo en secano e irrigado. La aplicación de riego en periodos secos, posibilitó reducir el estrés y así, aumentar de forma significativa los componentes de producción y el rendimiento de granos. La producción de cártamo es influenciada por la interacción entre el régimen hídrico y la dosis de nitrógeno. El rendimiento del grano puede variar dependiendo de varios factores, sin embargo, el rendimiento máximo se logró con tasas de 208 y 214 kg.N ha-1 en condiciones de riego y de secano, respectivamente. Para el rendimiento de aceite, 200 kg N. ha-1 fueron suficientes, independientemente del régimen hídrico. <![CDATA[Seedlings production of two tomato (<em>Solanum licopersicum</em> L.) cultivars under different environments and substrates]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200270&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The type of environment and substrates quality in seedlings production are essential for the production of productive plants under field conditions. In order to determine the best environment and substrate for seedlings production of two tomato cultivars (IPA 06 and Santamélia), two experiments, completely randomized and arranged in subdivided plots with five replicates, were conducted under the environmental conditions of Boa Vista, Roraima, Brazil. Treatments consisted of the association among five environments (A1 - greenhouse, A2 - Chromatinet ® 35% red, A3 - Chromatinet ® 50% red, A4 - Chromatinet ® 35% Silver and A5 - Chromatinet ® 50% Silver) and four substrates S1 - OrganoAmazon®; S2 -OrganoAmazon® + PuroHumus®; S3 - OrganoAmazon® + PuroHumus® + soil + bovine manure, and S4- OrganoAmazon® + PuroHumus® + soil + bovine manure + carbonized rice husk (CRH) on the following variables: number of leaves, plant height, stem diameter, dry shoot and root biomass, plant height/stem diameter ratio accordingly to colon &amp; Dickson quality index of seedlings. Substrates made with the addition of PuroHumus®, without presenting CRH (S2 and S3), which favored the increasing of all analyzed variables. In addition, greenhouse, especially when is associated to S2 substrate, had achieved the best environment for seedlings production of the two evaluated tomato cultivars. Photoconverter shading nets we are not efficient in tomato seedlings production under climatic conditions of Boa Vista, Roraima, Brazil.<hr/>Resumo O tipo de ambiente e a qualidade de substratos na produção de mudas de espécies olerícolas são essenciais à obtenção de plantas produtivas em campo. Assim, objetivando determinar o melhor ambiente e substrato visando a produção de mudas de duas cultivares de tomate (IPA 06 e Santamélia), dois experimentos delineados inteiramente ao acaso e arranjados em parcelas subdivididas, com cinco repetições, foram conduzidos sob as condições ambientais de Boa Vista, Roraima, Brasil. Os tratamentos consistiram da associação entre cinco ambientes (A1 - estufa agrícola; A2 -Chromatinet® 35% vermelha; A3 - Chromatinet® 50% vermelha; A4 - Chromatinet® 35% Silver e A5 - Chromatinet® 50% Silver) e quatro substratos (S1 - OrganoAmazon®; S2 - OrganoAmazon® + PuroHumus®; S3 - OrganoAmazon® + PuroHumus® + soil + esterco bovino, e S4 - OrganoAmazon® + PuroHumus® + soil + esterco bovino + casca de arroz carbonizada (CAC)) sobre as variáveis: número de folhas, altura de planta, diâmetro do colo, biomassa seca da parte aérea e raiz, relação altura/diâmetro do colo e índice de qualidade de Dickson das mudas. Substratos confeccionados com a adição de PuroHumus®, sem apresentar CAC (S2 e S3), favoreceram o incremento de todas as variáveis analisadas. Além disso, a estufa agrícola, principalmente quando associada ao substrato S2, foi o melhor ambiente para a produção de mudas das duas cultivares de tomate. Os telados com telas fotoconversoras não foram eficientes na produção de mudas de tomate sob as condições climáticas de Boa Vista, Roraima, Brasil. <![CDATA[Soil bacteria that precipitate calcium carbonate: mechanism and applications of the process]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200277&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Bacteria with ureasic activity are microorganisms found in soil that in presence of urea and calcium, they can produce calcium carbonate, a process known as microbiologically induced calcium carbonate precipitation (MICP). This article discusses this process and its mechanism, as well as bacterial urease, calcium carbonate crystals formed, and factors that affect the efficiency of MICP, as type of bacteria, bacterial cell concentrations, pH, temperature and calcium and urea concentrations. In addition, applications as removal of heavy metals in water, bioconsolidation, biocement and CO2 sequestration are also discussed.<hr/>Resumen Las bacterias con actividad ureásica son microorganismos que se encuentran en el suelo, y que en presencia de urea y calcio, pueden producir carbonato de calcio, proceso conocido como precipitación de calcio inducida microbiológicamente (PCIM). Este artículo trata este proceso y su mecanismo, además de las ureasas de origen bacteriano, los cristales de carbonato de calcio formado, los factores que afectan la eficiencia la PCIM, como el tipo de bacteria, las concentraciones de células bacterianas, el pH, la temperatura y las concentraciones de calcio y urea. Además, se incluye las aplicaciones como la remoción de metales pesados en aguas, la bioconsolidación, biocemento y secuestro de CO2. <![CDATA[Characterization and mapping of soil classes of the Lajeado Pessegueiro watershed in Santa Catarina, Brazil]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200289&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Pedological surveys and physiographic characterization of a watershed are fundamental procedures for planning the soil use. Thus, the aim of this study was to characterize and map the soil classes of the Lajeado Pessegueiro watershed, located in Guarujá do Sul, Santa Catarina, Brazil. The types of land use and occupation, slope classes and physiography of the study area were delineated and described. Data were collected from 19 complete soil profiles and 9 extra samples. Physiographic analysis was performed using prior information on the photopedology of the terrain geomorphological characteristics, climatic conditions, vegetation, land use and geological conditions. The watershed has a predominant undulating relief (406.51 ha). The predominant land use is agricultural, with temporary annual crops (50.09%). The predominant physiography is colluvial erosional slope (35.53%), followed by erosional slope (27.13%), plateau slope (21.55%), alluvial colluvial valley bottom (10.51%) and erosional collu-vial slope (5.23%). The soil classes found were Red Nitosols (37.54%), Haplic Nitosols (8.22%), Haplic Cambisols (35.20%), Fluvic Cambisols (3.92%), Red Argisols (10.09%) and Litholic Neosols (5.04%). The data showed the importance of using the physiographic analysis of the area with geoprocessing techniques, assisting pedological surveys with presentation through thematic maps. These maps serve as a base material in studies evaluating land uses, and those aiming to contribute to a better planning of soil use.<hr/>Resumo Os levantamentos pedológicos e a caracterização fisiográfica de uma microbacia são procedimentos fundamentais para o melhor planejamento da exploração do recurso solo. Objetivou-se realizar a caracterização e o mapeamento das classes de solos da microbacia Lajeado Pessegueiro, Guarujá do Sul, Santa Catarina, Brasil. Fez-se a deli mitação e apresentação da área de estudo, dos tipos de uso e ocupação das terras, das classes de declividade e da fisiografia da área. Coletaram-se informações de 19 perfis de solo completos e mais nove amostras extras. A análise fisiográfica foi feita por meio do conhecimento prévio de fotopedologia das características geomorfológicas do terreno, das condições climáticas, da vegetação, do uso da terra e das condições geológicas. O relevo predomi nante da microbacia é o ondulado (406,51 ha). O uso da terra predominante é de culturas temporárias (anuais) com 50,09%. A fisiografia predominante é a encosta erosional coluvial (35,53%), seguido da encosta erosional (27,13%), encosta em patamar (21,55%), fundo de vale coluvial aluvial (10,51%) e encosta coluvial erosional (5,23%). As classes de solo encontradas foram Nitossolos Vermelhos (37,54%), Nitossolos Háplicos (8,22%), Cambissolos Háplicos (35,20%), Cambissolos Flúvicos (3,92%), Argissolos Vermelhos (10,09%) e Neossolos Litólicos (5,04%). Por meio dos dados gerados evidenciou-se a importância da utilização da análise fisiográfica da área junto às técnicasde geoprocessamento, auxiliando nos levantamentos pedológicos juntamente com a apresentação desses estudos através de mapas temáticos, servindo como material base para estudos de avaliação do melhor uso das terras, assim como estudos que possam contribuir para um melhor planejamento de uso do solo. <![CDATA[Biological nitrogen fixation and agronomic features of soybean (<em>Glycine max</em> (L.)Merr.) crop under different doses of inoculant]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200297&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Soybean is one of the most important crops in the world and presents great versatility. This study aims to investigate the effect of the Bradyrhizobium japonicum inoculant at 0, 600 and 1200 mL ha1 on soybean crop, with and without 1 L ha-1 calcium (Ca 41%) + 0.4 L ha-1 boron (B 14%). Plants were grown for 90 days in plastic pots with 3 kg of sand and vermiculite (v/v) autoclaved at 121oC for 1 h. The experiment was conducted in a completely randomized design with five replications in a greenhouse. Soybean yield parameters were evaluated, such as, dry weight of shoot, root and total; plant height, nitrogen in the shoot; number and dry weight of nodules; chlorophyll index in the leaves; number of pods per plant (NPPL); number of grains per pod (NGP); and number of grains per plant (NGPL). The addition of Ca + B increased significantly NPPL, NGPL and NGP. The NPPL, NGPL were significantly increased with 600 mL ha-1 of the inoculant. The dose of 600 mL ha-1 of the inoculant combined with Ca+B significantly stimulated NPPL, NGPL and NGP. It is concluded that the productivity of soybean was increased with addition of 600 mL ha-1 inoculant, in combination with Ca and B.<hr/>Resumo A soja é uma das oleaginosas mais importantes no mundo e possui grande versatilidade. O objetivo deste estudo foi estudar o efeito da inoculação de 600 e 1200 mL ha-1 de um inoculante líquido com Bradyrhizobium japonicum e com ou sem adição de 1 L de cálcio ha-1 (Ca 41%) e de 0,4 L de boro ha-1 (B 14%) na cultura da soja. As plantas foram crescidas por 90 dias em potes plásticos com 3 kg de areia: vermiculita (v:v) autoclavados (121°C, 1 h). O experimento foi conduzido em delineamento inteiramente casualizado, com 5 repetições em casa de vegetação. Foram determinados parâmetros relacionados com o desenvolvimento e produtividade da soja, como: a massa seca da parte aérea, de raízes e total, nitrogênio da parte aérea, número e massa seca de nódulos, índice de clorofila das folhas, número de vagens por planta (NVPL), número de grãos por vagens (NGV) e número de grãos por planta (NGPL). A adição de Ca+B aumentou significantemente NVPL, NGPL e NGV. O NVPL, NGPL foram aumentados significantemente com a adição de 600 mL ha-1 inoculante. A adição de 600 mL ha-1 inoculante juntamente com a adição de Ca+B estimulou significativamente o NVPL, NGPL e NGV. Conclui- se que a produtividade da cultura da soja foi aumentada com a adição de 600 mL ha-1 inoculante juntamente com a adição de Ca e B. <![CDATA[Crop productivity and soil quality after fertilization with liquid swine manure]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200303&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract An unresolved question about the use of animal waste in agriculture is its effect on the physical and chemical attributes of soil, especially in commercial grain producing areas that have adopted direct seeding system (DSS). Aiming at contributing to the clarification of this question, we conducted a study in the mid-north region of the Mato Grosso state, Brazil, in a soybean and maize commercial area consolidated in DSS. Different doses of liquid swine manure (LSM) were applied and compared with NPK mineral fertilization. The aim of this study was to evaluate the physical and chemical quality of the soil and the productive potential of the soybean and maize crops under LSM doses and NPK fertilizer. Results indicated an increase in levels of K, P, Zn and Cu exchangeable with LSM fertilization of 80 m3.ha-1. Fertilizers with mineral NPK and LSM at 80 and 60 m3.ha-1, respectively, show soil porosity improvements and decreased soil penetration resistance. Moreover, the use of LSM also provided the highest increases in soybean and maize grain yield.<hr/>Resumo Uma das questões pouco esclarecidas sobre o uso de resíduos animais na agricultura, é seu efeito sobre os atributos físicos e químicos do solo, principalmente em áreas comerciais produtoras de grãos que adotam o sistema de semeadura direta (DSS). Visando contribuir com o esclarecimento desta questão, realizamos um estudo na região médio-norte do estado de Mato Grosso, Brasil, em uma área comercial de soja e milho consolidada em DSS. Aplicou-se diferentes doses de dejetos líquidos de suínos (LSM) e as comparou com adubação mineral NPK. O objetivo foi avaliar a qualidade física e química do solo e o potencial produtivo das culturas soja e milho sob as doses de LSM e NPK como fertilizantes. Os resultados indicaram aumento nos teores de K, P, Zn e Cu trocáveis com adubação de 80 m3 ha-1 de LSM. As adubações com fertilizante mineral NPK e LSM nas doses de 80 e 60 m3 ha-1 proporcionam melhorias na porosidade do solo e diminuíram a resistência do solo à penetração. O uso de LSM também proporcionou os maiores incrementos na produtividade de grãos de soja e de milho. <![CDATA[Quality of cocoa (<em>Theobroma cacao</em> L.) DNA from foliar tissue at different stages of development]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200311&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Theobroma cacao L. and its products are consumed worldwide. Those products are of great research interest due to antioxidant properties of some of their polyphenolic constituents. The amount of these polyphenols and polysaccharides has shown that can interfere with the high quality and quantity of nucleic acids for molecular research. Therefore, cocoa DNA extraction protocols can require a large amount of plant material and optimization time according with plant material source. The aim of this study was to evaluate the quality and quantity of DNA isolated from field plant leaves at different developmental stages from TSH565 genotype using different DNA extraction protocols. In addition, DNA extraction protocol was evaluated for small amount of young leaf tissue collected from in vitro plantlets from CCN51 and TSH565 genotype. Subsequently, the selectivity of different polymerase enzymes for PCR amplification using the obtained DNA was evaluated. This study revealed that D stage of development in field leaves was efficient for extraction of high-quality genomic DNA using the PowerPlant® Pro Kit modified (183.80 ngμL-1 (1.98 A260/A280-1.98 A260/A230)). Highest DNA concentrations were obtained for FPL with 128.68 ng. μL-1 and 114.42 ng μL-1 for CCN51 and TSH565 respectively and with IVL, which was obtained 54.24 ngμL-1 for CCN51 and 56.52 ngμL1 for TSH565 per 0.1 g of leaf tissue. Taq DNA Polymerase recombinant of Thermo Scientific® showed the highest performance specifically for this study, contributing to the undoubted amplification of molecular markers like microsatellites (SSRs). The results obtained have allowed improvements in genetic analyses and molecular studies using a reduced amount of plant tissue.<hr/>Resumen Theobroma cacao L. y sus productos se consumen en todo el mundo. Esos productos son de gran interés para la investigación debido a las propiedades antioxidantes de algunos de sus componentes polifenólicos. La cantidad de estos polifenoles y polisacáridos ha demostrado que puede interferir con la alta calidad y cantidad de ácidos nucleicos para la investigación molecular. Por lo tanto, los protocolos de extracción de ADN de cacao pueden requerir una gran cantidad de material vegetal y tiempo de optimización de acuerdo con la fuente de origen del material vegetal. El objetivo de este estudio fue evaluar la calidad y la cantidad de ADN aislado de hojas de plantas de campo en diferentes etapas de desarrollo a partir del genotipo TSH565 utilizando diferentes protocolos de extracción de ADN. Además, se evaluó el protocolo de extracción de ADN para una pequeña cantidad de tejido foliar joven recogido de plántulas in vitro de genotipo CCN51 y TSH565. Posteriormente, se evaluó la selectividad de diferentes enzimas polimerasas para la amplificación por PCR usando el ADN obtenido. Este estudio reveló que la etapa D del desarrollo foliar en condiciones de campo fue eficiente para la extracción de ADN genómico de alta calidad usando el kit PowerPlant® Pro modificado (183.80 ngμL-1 (1.98 A260 / A280-1.98 A260 / A230)). Las concentraciones más altas de ADN se obtuvieron para FPL con 128.68 ngμL-1 y 114.42 ngμL-1 para CCN51 y TSH565, respectivamente y con IVL, que se obtuvo 54.24 ngμL1 para CCN51 y 56.52 ngμL1 para TSH565 por 0.1 g de tejido foliar. Taq ADN polimerasa recombinante de Thermo Scientific® mostró el mayor rendimiento específicamente para este estudio, lo que contribuye a la amplificación indudable de marcadores moleculares como los microsatélites (SSR). Los resultados obtenidos han permitido mejoras en análisis genéticos y estudios moleculares utilizando una cantidad reducida de tejido vegetal. <![CDATA[Pollen viability of Tepary bean (<em>Phaseolus acutifolius</em> A. Gray.) mutant lines under water stress conditions and inoculation with rhizobia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200319&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Tepary bean, Phaseolus acutifolius A. Gray, is tolerant to drought and high temperatures but has low genetic diversity in its cultivated forms. To increase this diversity, a research program on mutation induction was initiated. The aim of this study was to establish the effect of different agro-morpho-physiological parameters on pollen viability and quantity in 123 mutant lines M5 of P. acutifolius and parental genotypes, by processing micrographs of pollen stained with acetocarmine. The experiment was conducted under greenhouse conditions and the experimental design was a split-split plot with three replicates; in addition, the factors evaluated were as follows: soil moisture conditions, inoculation with Bradyrhizobium sp. or Rhizobium tropici, and the evaluated lines (6 mutants and 2 non-mutants). The experiment was carried out maintaining night temperature above 25°C. There were no significant differences among treatments, and there was a positive correlation of pollen viability with other variables.<hr/>Resumen El fríjol tépari, Phaseolus acutifolius A. Gray destaca por su tolerancia al estrés por sequía y altas temperaturas, sin embargo, presenta baja diversidad genética en sus formas cultivadas. Por lo que se inició un programa de inducción de mutaciones. El objetivo de este estudio fue establecer el efecto de diferentes parámetros agro-morfofisiológicos asociados sobre la viabilidad y cantidad del polen en 123 líneas mutantes de la quinta generación M5 de P. acutifolius y genotipos parentales, por medio del procesamiento de microfotografías de preparaciones de polen con tinción de acetocarmin. El experimento se realizó en condiciones de invernadero y el diseño experimental fue de subparcelas divididas con 3 repeticiones; adicionalmente, los factores evaluados fueron: condiciones de humedad del suelo, inoculación con cepas de Bradyrhizobium sp. o Rhizobium tropici, y las líneas o accesiones evaluadas (6 mutantes y 2 no mutantes). El experimento fue realizado manteniendo la temperatura nocturna superior a 25°C. No hubo diferencias significativas entre los tratamientos, se encontraron correlaciones positivas de la viabilidad de polen con otras variables. <![CDATA[Nutritional evaluation of silage with coffee (<em>Coffea Arabica</em> L.) cherry for ruminant supplementation]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200326&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The aim of this study was to evaluate nutritionally coffee cherry (Coffea Arabica L.) silages with different additives: efficient microorganisms (EM) and kumis, to be used in ruminant supplementation. Micro silos were prepared according to treatments: a control treatment with coffee cherry and two experimental treatments with additives (cherry + EM and cherry + commercial kumis). Five fermentation times (1, 8, 16, 21 and 31 days) were evaluated for pH and temperature, and three fermentation times (1, 16 and 31 days) were evaluated for dry matter, protein and neutral detergent fiber; organoleptic indicator evaluation (smell, color and texture) was performed at day 31. A completely randomized design with factorial arrangement was used and linear effects, quadratic and cubic were tested over time using a regression analysis. The results did not show any statistical differences between treatments (P &gt;.05) for pH (4.0), temperature values showed highly significant differences (P &lt; .01), with an initial temperature of 25.3°C, which stabilized over time at 23.9°C. Dry matter did not show any differences (P &gt;.05) among treatments, with similar content (20.6%). Regarding protein, significant differences were found (P &lt; .05), being higher for the treatment with kumis (18.1 %) which shows that the additives addition, has a positive effect on the nutritional content. Organoleptic indicators were within the parameters estimated as acceptable for animal feeding.<hr/>Resumen El objetivo de este estudio fue evaluar nutricionalmente ensilajes de cereza de café (Coffea arabica L.) con diferentes aditivos: microorganismos eficientes (ME) y kumis, para uso en la suplementación de dietas en rumiantes. Se elaboraron microsilos según los tratamientos: un tratamiento control con cereza de café, y dos experimentales con aditivos (cereza + ME, y cereza + kumis comercial). Se evaluaron cinco tiempos de fermentación (1, 8, 16, 21 y 31 días) para las variables de pH y temperatura, y tres tiempos de fermentación (1, 16 y 31 días) para materia seca, proteína y fibra de detergente neutro (FDN); valoración de indicadores organolépticos (olor, color y textura) se realizó al día 31. Se utilizó un diseño completamente al azar con arreglo factorial y se probaron efectos lineales, cuadráticos y cúbicos a través del tiempo utilizando un análisis de regresión. En los resultados no se observaron diferencias estadísticas entre tratamientos (P &gt;.05) para el pH (4.0), los valores de temperatura presentaron diferencias altamente significativas (P &lt; .01), registrándose una temperatura inicial de 25.3°C, la cual se estabilizo a través del tiempo en 23.9°C. La materia seca no presento diferencias (P &gt; .05) entre tratamientos, con contenido similar (20,6 %). Para proteína se encontraron diferencias significativas (P &lt; .05), siendo mayor para el tratamiento con kumis (18.1 %) lo que demuestra que la adición de aditivos, tienen un efecto positivo sobre el contenido nutricional. Los indicadores organolépticos estuvieron dentro de los parámetros estimados como aceptables para alimentación animal. <![CDATA[Tropical forages as a dietary alternative in fattening rabbits (<em>Oryctolagus cuniculus</em> L.)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200333&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The aim of this study was to evaluate the potential of the tropical forages morera (Morus alba L.), caraca (Erythrina poeppigiana (Walp.) O.F.Cook and gold button (Tithonia diversifolia (Hemsl.) A.Gray) as an alternative food source for fattening rabbits (Oryctolagus cuniculus L.) and its effect on their productive behavior. The experiment was carried out in the minor species program of Universidad Técnica Estatal de Quevedo, Ecuador. In this study was evaluated New Zealand male rabbits of 35 days of age and with an average weight of 475.47 ± 74.23 g, distributed in four treatments with six replicates in a complete block design. Treatments evaluated were as follows: T1: commercial concentrate ad libitum (control); T2: commercial concentrate 50 g + morera ad libitum; T3: commercial concentrate 50 g + caraca ad libitum, and T4: commercial concentrate 50 g + gold button ad libitum. To identify significant difference among treatments, an analysis of variance and aTukey's multiple range test (P&lt;0.05) were carried out to compare the mean values of treatments. Variables measured were as follows: feed intake (FI); growth rate (GR); feed conversion rate (FCR); weight to channel (WC), performance to channel (PC) and profitability. Results show that the highest FI was recorded by T1, T2 and T4 (83.92 ± 4.31, 83.90 ± 1.08 and 81.72 ± 2.85 g dry matter.d-1, respectively); highest GR was found in T1 (28.81 ± 2.55 g); most efficient FCR was T1, T2 and T3 (2.93 ± 0.27, 3.34 ± 0.28 and 3.23 ± 0.19, respectively); and most efficient PC was T3 (56.00 ± 1.11 %) being also the most profitable (53 %).<hr/>Resumen El objetivo de este estudio fue evaluar el potencial de los forrajes tropicales (Morus alba L.), caraca (Erythrina poeppigiana (Walp.) O.F.Cook y mirasol o botón dorado (Tithonia diversifolia (Hemsl.) A.Gray) como fuente de alimento alternativo engorde de conejos, y su efecto sobre su comportamiento productivo. El experimento se realizó en el programa de especies menores de la Universidad Técnica Estatal de Quevedo, Ecuador. En este estudio se evaluaron conejos machos de la raza Nueva Zelanda de 35 días de edad y con un promedio de peso de 74,23 ± 75,47 g, distribuidos en cuatro tratamientos con seis réplicas en un diseño de bloque completo. Los tratamientos evaluados fueron los siguientes: T1: concentrado comercial a voluntad (control); T2: concentrado comercial 50 g + morera a voluntad; T3: concentrado comercial 50 g + caraca a voluntad, y T4: concentrado comercial 50 g + botón de oro a voluntad. Para identificar diferencias significativas entre tratamientos, se aplicó el análisis de varianza y se utilizó la prueba de rango múltiple de Tukey (P&lt;0.05) para comparar los valores medios de los tratamientos. Las variables medidas fueron las siguientes: ingesta de alimento (FI); tasa de crecimiento (GR); tasa de conversión de alimento (FCR); peso a canal (WC), rendimiento a canal (PC) y rentabilidad. Los resultados muestran que la FI más alta se registró con T1, T2 y T4 (83,92 ± 4,31, 83,90 ± 1,08 y 81,72 ± 2,85 g de materia seca.d-1, respectivamente); el GR más alto se encontró en T1 (28.81 ± 2.55 g); la FCR más eficiente fue T1, T2 y T3 (2.93 ± 0.27, 3.34 ± 0.28 y 3.23 ± 0.19, respectivamente); y la PC más eficiente fue T3 (56.00 ± 1.11%) siendo también la más rentable (53%). <![CDATA[Boneless yield of carcass of feedlot-finished young <em>Bos indicus</em> L. bulls]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200339&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The aim of this study was to evaluate the boneless yield of the carcass of 64 feedlot-finished young Nellore bulls fed diets containing coated or uncoated urea and slaughtered at five body weights (350, 455, 485, 555, and 580 kg). A completely randomized design with a 5 χ 2 factorial arrangement was used. No significant effect was detected for the interaction between slaughter weight and diet; therefore, the variables were analyzed separately, compared by polynomial contrasts and the F test, respectively. The absolute weights of the primal cuts from the fore- and hind-quarter increased linearly as the slaughter weight of the animals increased. Increasing slaughter weights elevated the percentage of rump cap in the pistola hindquarter as well as its yield. The percentages of the rump cap and rump skirt increased linearly, whereas those of knuckle, tenderloin, flank steak, rump, and outside flat decreased and the sum of prime cuts had a quadratic effect in relation to the weight of the right 1/2 carcass. Increasing slaughter weights led to a higher percentage of fat from the trimming of the hindquarter cuts relative to the weight of the 1/2 carcass. The weight of meat cuts was similar between the groups of animals fed coated and uncoated urea. Higher slaughter weights generate heavier meat cuts but lower percentages of primal cuts from the pistola hindquarter relative to the carcass weight.<hr/>Resumen El objetivo de este estudio fue evaluar el rendimiento deshuesado en canal de 64 toros jóvenes Nellore alimentados en corral con dietas que contienen urea recubierta o sin recubrir y sacrificados a cinco pesos corporales (350, 455, 485, 555 y 580 kg). Se utilizó un diseño completamente aleatorizado con un arreglo factorial de 5 χ 2. No se detectó ningún efecto significativo para la interacción entre el peso de sacrificio y la dieta; por lo tanto, las variables se analizaron por separado, en comparación con los contrastes polinómicos y la prueba F, respectivamente. Los pesos absolutos de los cortes primarios del cuarto anterior y posterior aumentaron linealmente a medida que aumentaba el peso del sacrificio de los animales. El aumento de los pesos de sacrificio elevó el porcentaje de la tapa de la grupa en el cuarto trasero de la pistola, así como su rendimiento. Los porcentajes de la gorguera y la falda de la rabadilla aumentaron linealmente, mientras que los de nudillo, lomo, filete de flanco, grupa y plano exterior disminuyeron y la suma de los cortes primarios tuvo un efecto cuadrático en relación con el peso de la mitad de la carcasa. El aumento de los pesos de matanza condujo a un mayor porcentaje de grasa del recorte de los cortes del cuarto trasero en relación con el peso de la carcasa 1/2. El peso de los cortes de carne fue similar entre los grupos de animales alimentados con urea recubierta y no recubierta. Los pesos de sacrificio más altos generan cortes de carne más pesados pero porcentajes más bajos de cortes primarios del cuarto trasero de la pistola en relación con el peso de la carcasa. <![CDATA[Assessment of 112 tomato (<em>Solanum lycopersicum</em> L.) cultivars for industrial processing in Portoviejo, Ecuador]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200347&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Tomato (Solanum lycopersicum L.) processing industry requires varieties with increased production and quality, and also with resistance to pest, in order for producers to cultivate these. The aim of this study was to carry out an evaluation of 112 tomato cultivars for production and quality characteristics from the following providers: Orsetti Seed, Heiz Seed, Ohio University, United Genetic and Harrys Moran. The experiment was conducted at the Experimental Research Station Portoviejo of INIAP. Statistical analyses used were principal components analysis for a group of112 cultivars based on production parameter: yield (t.ha-1), average fruit weight (g), number of fruits per plant, defective fruits per plant; in addition to quality parameters as: brix degrees, pH, and acidity. Data were analyzed through an analysis of variance and a Tukey test to establish statistical differences and significance ranges among industrial tomatoes. Results showed that ca. 9 % of the total tomato varieties assessed showed superior characteristics. Five statistical significance ranges were detected, where the first three were materials developed by Ohio University. The best material evaluated was the cultivar SG 07-627, and all materials showed diverse resistance to pests, with potential for genetic breeding as part of an integral pest management strategy for tomato.<hr/>Resumen La industria de procesamiento de tomate (Solanum lycopersicum L.) requiere cultivares con producción y calidad superiores, además de resistencia a plagas, para que los productores prefieran sembrar estos cultivares. La presente investigación se efectuó con el objetivo de evaluar 112 materiales en relación a parámetros de producción y calidad, provenientes de los siguientes proveedores: Orsetti Seed, Heiz Seed, Ohio University, United Genetic y Harrys Moran. El experimento se realizó en la Estación Experimental Portoviejo del INIAP. Para el análisis estadístico se emplearon metodología de análisis de componentes principales para la agrupación de 112 cultivares basados en parámetros de producción como: rendimiento (t.ha-1), peso promedio de fruto (g), número de frutos por plantas, número de frutos defectuosos; y además los parámetros de calidad son: grados brix, pH y acidez. Los datos se analizaron mediante análisis de varianza y pruebas de Tukey para establecer diferencias estadísticas y rango de significancia entre tomates industriales. Los resultados mostraron que cerca del 9 % de los materiales evaluados presentaron características superiores. Cinco rangos de significancia estadística se encontraron, donde los tres primeros fueron representados por los materiales desarrollados por la Universidad de Ohio. El mejor material evaluado fue el cultivar SG 07-627, y todos los materiales presentaron distintivos de resistencias a plagas, con potencial para el mejoramiento genético como parte de la estrategia de manejo integral de plagas en tomate. <![CDATA[Genotype by environment interactions for damage caused by <em>Diatraea</em> spp. borers in sugarcane]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200355&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Diatraea spp. (Lepidoptera: Crambidae) or sugarcane stem borers are important sugarcane pests in Venezuela. The use of resistant cultivars is part of an integrated management to control these insects in many countries. The aim of this study was to evaluate a group of sugarcane genotypes for Diatraea damage in several environments, and to assess the interaction among damage caused by Diatraea and yield components. Data were collected from five sugarcane field trials located in plots belonging to the Venezuelan Sugarcane Breeding Program. Twenty genotypes were evaluated for Diatraea damage in a completely randomized block design with three replicates. AMMI and GGE biplot analyses were executed for infestation intensity (II). Genotypes that showed best stability, good yield and low damage from Diatraea spp. across environments were V99-236, V00-50 and V99-190. Cultivar CP74-2005 was the most affected by injuries of sugarcane stem borers throughout locations. Intensity of infestation (II) and index of damage (ID) were highly associated. Furthermore, high intensity of infestation (II) and index of damage (ID) caused by Diatraea disturbed the Pol % cane of the genotypes.<hr/>Resumen Los taladradores de la caña de azúcar Diatraea spp. (Lepidoptera: Crambidae) son importantes plagas de la caña de azúcar en Venezuela. El uso de cultivares resistentes forma parte del manejo integrado para el control de esos insectos en muchos países. Los objetivos de este trabajo fueron evaluar un grupo de genotipos de caña de azúcar a los daños de Diatraea spp. en varios ambientes y determinar la interacción entre los daños causados por el complejo de insectos del genero Diatraea y los componentes de rendimiento. Los datos fueron recolectados en cinco localidades evaluadas por el programa venezolano de mejoramiento de la caña de azúcar. Veinte genotipos fueron evaluados al daño de Diatraea spp. en cinco localidades en un diseño de bloques al azar con tres repeticiones. La tasa de intensidad de infestación (II) causada por Diatraea spp. fue analizada mediante los modelos AMMI y GGE biplot. Los genotipos más recomendados por su estabilidad, buen rendimiento y menor daño por taladradores del tallo a través de los ambientes fueron: V99-236, V00-50 y V99-190. El cultivar CP74-2005 fue el más afectado por el daño de Diatraea spp. a través de las localidades. La intensidad de la infestación (II) y el índice de daño (ID) estuvieron altamente asociados. Altas tasas de intensidad de infestación (II) e índice de daño (ID) causado por Diatraea afectaron el Pol % caña de los genotipos. <![CDATA[Droplet spectrum and fungicide efficiency in the control of Asian soybean rust (<em>Phakopsora pachyrhizi</em> Syd. & P. Syd.)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200362&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The aim of this study was to evaluate the chemical control of Asian soybean rust (Phakopsora pachyrhizi Syd. &amp; P. Syd.) using different tips and spray nozzles under controlled conditions. Rooted trifolia placed inside an acrylic box containing macronutrients, micronutrients and vitamins were treated with epoxiconazol + pyraclostrobin, ciproconazol + azoxystrobin and tebuconazol fungicides. These fungicides were sprayed at a height of 0.5 m with two knapsack sprayers pressurized with CO2 gas (drop generator in four spray tips spaced by 0.5 m from each other) and another rotating nozzle (drop generator through a rotating nozzle). Untreated trifolia were controls. Water sensitive paper was placed next to each acrylic box to obtain median volume diameter (VMD), number of droplets.cm2 and coverage (%). Trifolia were inoculated 24 hours after that these were treated with fungicide, using a spore concentration adjusted to 2 x 104 uredospores.mL1. Then, the number of lesions and uredia.cm-2 in central leaflets were quantified. Lower number of lesions and uredia.cm2 were observed in leaflets treated with two fungicide mixtures using an AIRMIX 11001 tip. A lower VMD was found in leaflets sprayed with the fungicides azoxystrobin + epoxiconazol and tebuconazol, when compared to the leaflets treated with another mixture. The Asian rust control, as well as the number of droplets.cm2 and coverage, seems to be dependent on the interactions among fungicides and tips or nozzles.<hr/>Resumo O objetivo deste trabalho foi avaliar o controle químico da ferrugem asiática da soja utilizando diferentes pontas e bicos de pulverização sob condições controladas. Trifolios enraizados colocados dentro de caixas de acrílico contendo macronutrientes, micronutrientes e vitaminas foram tratados com os fungicidas epoxiconazole + piraclostrobina, ciproconazole + azoxistrobina e tebuconazole. Estes fungicidas foram pulverizados a uma altura de 0.5 m, com dois pulverizadores de mochila, um pressurizado com gás CO2 (gerador de gotas em quatro pontas de pulverização espaçadas a 0.5 m entre si) e outro um bico rotativo (gerador de gotas por um bico rotativo). Trifolios não tratados foram utilizados como controles. Papel hidrosensível foi colocado ao lado de cada caixa de acrílico para obter o diâmetro médiano volumétrico (DMV), número de gotas.cm2 e cobertura (%). Os trifólios foram inoculados 24 horas após ser tratados com fungicida, utilizando uma concentração de esporos ajustada a 2x104 uredosporos mL1. Em seguida, foi quantificado o número de lesões e urédia.cm2 no folhíolo central. Foi observado menor número de lesões e urédia.cm2 em folíolos tratados com as duas misturas de fungicidas e a ponta AIRMIX 11001. Menor DMV foi observado em folíolos pulverizados com os fungicidas azoxistrobina + epoxiconazole e tebuconazole, quando comparados aos tratados com a outra mistura. O controle de ferrugem, bem como o número de gotas cm-2 e a cobertura, parecem depender das interações entre fungicidas e pontas ou bicos. <![CDATA[Identification of new sources of resistance to RHBV- rice hoja blanca virus]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122018000200368&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract With the aim to find new sources of resistance to rice hoja blanca (white leaf) disease, transmitted by the insect Tagosodes orizicolus, 660 genotypes were evaluated under greenhouse and field conditions. Seven resistant genotypes were identified, and genomic studies were performed to demonstrate that the resistance in these sources is genetically different from that of Fedearroz 2000, which is currently the variety with the most resistance to hoja blanca. These new resistance sources constitute a resource that can be used to sustainably extend hoja blanca disease management throughout all of the rice-growing regions of tropical America. This is the first report of hoja blanca resistance in indica rice and different from that of Fedearroz 2000.<hr/>Resumen Con el objetivo de encontrar nuevas fuentes de resistencia a la enfermedad de la hoja blanca del arroz, transmitida por el insecto Tagosodes orizicolus, se evaluaron 660 genotipos en condiciones de invernadero y campo. Se identificaron siete genotipos con resistencia a la enfermedad y se realizaron estudios del genoma para evidenciar que eran genéticamente diferentes a Fedearroz 2000, la variedad de mejor comportamiento ante el virus, en el momento. Estas nuevas fuentes de resistencia constituyen un recurso que puede utilizarse para extender un manejo sostenible de la enfermedad, en todas las regiones productoras de arroz en América tropical. Este es el primer reporte de fuentes de resistencia, tipo indica, diferentes a Fedearroz 2000.