Scielo RSS <![CDATA[Acta Agronómica]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0120-281220200001&lang=en vol. 69 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Colorimetry characterization for banana accessions of the Germplasm Bank System in Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122020000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen El color es uno de los atributos sensoriales que mejor define la calidad de un alimento, no obstante las investigaciones sobre el color superficial de pulpa de frutos de musáceas en Colombia son escasas. Esta información es de gran utilidad para identificar materiales promisorios destinados para consumo fresco y procesamiento agroindustrial. En este estudio se caracterizó el color superficial de la pulpa de 25 accesiones de plátano Musa sp. (Musaceae) del Banco de Germoplasma de Musáceas del Sistema de Bancos de Germoplasma de la Nación para la Alimentación y la Agricultura (SBGNAA) existente en la Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (Agrosavia) en Palmira, Colombia. Las coordenadas CIEL.a.b. fueron determinadas por triplicado utilizando un colorímetro, entre ellas se calcularon parámetros de cromaticidad (C*), tonalidad (h°) y diferencia de color (AE). Las accesiones de plátano presentaron rangos de L*(17.31-79.30), a*(8.73-30.64). y b*(15.24-95.49), C*(17.77-98.22), h°(38.24-81.00) y AE*(147.07-6851.24). Las pulpas de plátano fueron clasificadas colorimétricamente entre amarillos tenues a amarillos intensos. La variación de las coordenadas colorimétricas a*, h°, y AE se ajustaron a una cinética de orden cero; y L*, b* y C* describieron una cinética de primer orden. Las accesiones Benedetta, Cachaco espermo, Cachaco sin bellota, Dominico mocho, Dominico mutante, GAEP-2, Hartón tigre y Maia Maoli Risaralda, fueron clasificadas como materiales promisorios para consumo en fresco o procesos agroindustriales, por los bajos valores de la constante de velocidad cinética (k) registrados en el presente estudio.<hr/>Abstract Color is one of the sensory attributes that best define the quality of a food, however, to date there are no scientific investigations that record the study of superficial color of the fruit pulp of Musaceae, which provides useful information to identify promising materials destined for fresh consumption and agroindustrial processing. Surface color of plantain, Musa sp. (Musaceae) pulp from the Musaceae Germplasm Bank of the Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (Agrosavia) was characterized. The CIEL.a.b. coordinates of the pulp of 25 plantain accessions were determined in triplicate using a colorimeter. From the coordinates of the surface color, parameters of chromaticity (C*), hue (h°), and color difference (ΔE) were calculated. Plantain accessions presented a range of L* (17.31-79.30), a* (8.73-30.64), and b* (15.24-95.49), C* (17.77) -98.22), h° 38.24-81.00) and ΔE* (147.07-6851.24). The plantain pulps can be classified colorimetrically among mild to intense yellows. Variation of the colorimetric coordinates a*, h°, and ΔE were adjusted to zero-order kinetics, and L*, b* and C* described a first-order kinetics. Accessions Benedetta, Cachaco espermo, Cachaco sin bellotae, Dominico mocho, Dominico mutant, GAEP-2, Hartón tigre and Maia Maoli Risaralda, are reported as promising materials for fresh consumption or agroindustrial processes, due to the low values of the constant speed kinetics (k) recorded in the present study. <![CDATA[Electrophoretic behavior of ewe milk proteins from local breeds Rembi and Ouled-Djellal of the Algerian central steppe]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122020000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract In order to characterize the production of sheep milk in Algeria (North of Africa) and to detect molecular markers related to the constitution of the protein phase of this milk, we proposed to analyze the electrophoretic behaviors of caseins and serum proteins under various migration conditions (native, urea and SDS-PAGE), from milk collected during the first three months of the year, from two breeds Ouled-Djellal and Rembi, living in the central area steppe. The profiles obtained show a great similarity and homogeneity between the different samples of the milk of the two breeds of ewes studied as to the number and intensity of the revealed migration bands. Some of the latter are nevertheless distinguished from cow’s milk by different levels of migration and intensity, which require partial sequencing to be able to identify them with certainty.<hr/>Resumen Para caracterizar la producción e identificar marcadores moleculares relacionados con la constitución de la fase proteica de la leche producida por ovejas de razas Ouled-Djellal y Rembi en la zona central de la estepa de Argelia (Norte de Africa) se analizaron los comportamientos electroforéticos de las caseínas y proteínas séricas en diversas condiciones de migración (nativa, urea y SDS -PAGE). Las muestras de leche fueron recolectadas durante los primeros tres meses del año. Los perfiles obtenidos muestran una alta similitud y homogeneidad entre las diferentes muestras de ambas razas en relación con número e intensidad de las bandas de migración reveladas. No obstante algunos de ellos se distinguen de la leche de vaca por diferentes niveles de migración e intensidad, que requieren de una secuencia parcial para identificarlos con certeza. <![CDATA[Effects of vitamin pre-sowing treatment on sweet maize seedlings irrigated with saline water]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122020000100020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Salinity stress represents an obstacle for the production of plants of commercial interest, including sweet maize. Among the techniques used to suppress the effects caused by excess salts in the soil is the exogenous application of vitamins. Thus, the objective of this study was to evaluate the effect of the pre-sowing treatment of sweet maize seeds in solutions of thiamine, niacin and these two vitamins combined on the development of the plants irrigated with saline water. The treatments were composed by the 24 h pre-sowing treatment with water, thiamine solution (thiamine 100 mg L-1), niacin solution (niacin 100 mg L-1) and a combined solution with these two vitamins (thiamine 50 mg L-1 + niacin 50 mg L-1) irrigated with saline water. A control (pre-sowing treatment with water and irrigation with non-saline water) was also used. It was observed that salinity stress affects the sweet maize initial development. Application of isolate thiamine or niacin and its combined application improves the relative contents of chlorophyll ‘a’ and total, height of shoot, leaf number, diameter of stem and shoot, root and total dry matter, reducing dry matter losses by 8.89%, 25.46% and 39.60%, respectively. Soaking seeds for 24 h in thiamine and niacin solutions improve the initial growth of sweet maize plants under salt stress and a combined vitamin solution (thiamine 50 mg L-1 + niacin 50 mg L-1) effectively reduces the salt stress negative effect on the initial development of these plants.<hr/>Resumen El estrés por salinidad es un limitante para la producción de plantas de interés comercial, incluido el maíz (Zea mays) dulce. Entre las técnicas utilizadas para suprimir los efectos causados por el exceso de sales en el suelo se encuentra la aplicación exógena de vitaminas. Teniendo en cuenta esta condición, el objetivo de este estudio fue evaluar el efecto del tratamiento previo a la siembra de semillas de maíz dulce con tiamina, niacina y ambas vitaminas combinadas, en el desarrollo de plantas sumergidas en soluciones de éstas durante 24 h antes de la siembra. Las concentraciones utilizadas consistieron en 100 mg L-1 de las vitaminas solas y 50 mg L-1 de cada una cuando fueron aplicadas en mezcla, más un tratamiento testigo con agua no salina. La salinidad afectó el desarrollo inicial de las plantas; por el contrario, el tratamiento con los antibióticos solos o en mezcla, mejoró el contenido relativo y total clorofila ‘a’, la altura de brotes, el número de hojas, el diámetro del tallo, el desarrollo radicular y la producción de materia seca total, siendo las pérdidas de esta última de 8.89%, 25.46% y 39.60% menores en relación con el testigo, cuando se aplicaron, respectivamente, tiamina, niacina y la mezcla de ambos antibióticos. <![CDATA[Effect of <em>Bacillus subtilis</em> and <em>Bacillus amyloliquefaciens</em> culture on the growth and yield of off-season potato <em>(Solanum tuberosum</em> L.)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122020000100026&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract A study was carried out in order to investigate the effect of microbial fertilizer application on off-season potato (Solanum tuberosum L. cv.Universia) under field conditions in early spring and late autumn in 2016. The experiment included Control (C, no application), Standard Fertilizer Application (SFA), Microbial Fertilizer Application (MFAj and SFA+MFA treatments. An equal mixture of three strains of Bacillus subtilis VKPM B-10641(DSM 24613), Bacillus amyloliquefaciens VKPM B-10642 (DSM 24614) and Bacillus amyloliquefaciens B-10643 (DSM 24615) was applied at 1x109cfu/ml to tubers before planting and to plants at flowering stage in MFA and SFA+MFA plots. Treatments affected the plant growth parameters. SFA plots produced the highest tuber yields in both seasons. MFA plots had earlier emergence time (40 days), higher number of stems per plant (3), higher number of leaves per plant (37.2), thicker stem diameter (10.15 mm), higher above ground biomass yields (5.42 t/ha), higher single tuber weight (104.21 g) and higher tuber yields (22.06 t/ha) compared with control plots (42 days, 2.2, 31.2, 9.15 mm, 4.40 t/ha, 90.88 g and 20.14 t/ha respectively). Tuber yield in MFA plots (26.56 t/ha) was equal to SFA plots (26.81 t/ha) in warmer autumn planting. Combination of SFA and MFA produced lower tuber yields (21.72 t/ha) than SFA treatment (26.81 t/ha). In conclusion, Bacillus subtilis and Bacillus amyloliquefaciens gave comparable tuber yields to chemical fertilizer application in warmer autumn plantings, but lower tuber yields in colder spring conditions warranting further experiments with cold tolerant psychrophilic bacterial strains for off-season potato production.<hr/>Resumen Se estudió el efecto de la aplicación fuera de temporada de fertilizantes microbianos en patata (Solanum tuberosum L. cv. Universia) en condiciones de campo al comienzo de primavera y finales de otoño de 2016. El experimento incluyó tratamientos de control (C, sin aplicación), aplicación de fertilizante estándar (SFA), aplicación de fertilizante microbiano (MFA) y la combinación de SFA + MFA. Se aplicó la misma mezcla de tres cepas de Bacillus subtilis VKPM B-10641 (DSM 24613), B. amyloliquefaciens VKPM B-10642 (DSM 24614) y B. amyloliquefaciens B-10643 (DSM 24615) en concentración1x109 ufc/ml a tubérculos antes de plantar y plantas en floración en las parcelas MFA y SFA + MFA. Las parcelas MFA presentaron un tiempo de emergencia más temprano (40 días), un mayor número de tallos (3.0) y de hojas (37.2) por planta, un mayor diámetro de tallo (10.15 mm), una mayor biomasa aérea (5.42 t/ha), un mayor peso de tubérculo (104.21 g) y una mayor producción (22.06 t/ha) en comparación con las parcelas control (42 días, 2.2, 31.2, 9.15 mm, 4.40 t/ha, 90.88 g y 20.14 t/ha, respectivamente). El rendimiento en las parcelas MFA (26.56 t/ha) fue similar al de las parcelas SFA (26.81 t/ha) en el experimento de otoño. La combinación de SFA y MFA produjo rendimientos más bajos (21.72 t/ha) que el tratamiento con SFA (26.81 t / Ha). En conclusión, Bacillus subtilis y Bacillus amyloliquefaciens dieron rendimientos comparables al fertilizante químico en otoño, estación más cálida, pero no en condiciones de primavera (más frías). <![CDATA[Effects of humus and shading levels in the production of <em>Lactuca canadensis</em> L. seedlings]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122020000100032&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The objective of this study was to verify levels of shade and doses of earthworm humus in the production of Lactuca canadensis L. seedlings. The experimental design was completely randomized in a 4 x 5 factorial scheme (four levels of shade and five doses of humus). The different levels were obtained using black polyethylene screen with 35, 50 and 70% shade and in full sun. The substrates were obtained by mixing commercial substrate for vegetables (Vivatto Slim ® plus), with earthworm humus in the proportions of 0, 15, 30, 45 and 60%. There was no seedlings emergence in the full sun and, the treatment with 50% of shade allows the best development. The substrate without humus and with 60% presented superior results but the higher dose stood out for number of leaves (3.14) and chlorophyll content (32.9%), in 50% of shade. For the other variables, there was no difference between the commercial substrate and 60% of humus, so the commercial substrate can be used in the production of Lactuca canadensis L. seedlings, considering the ratio benefit/cost ratio.<hr/>Resumen El trabajo se realizó en la Universidad Federal de Mato Grosso, Cuiabá, Brasil, con el objeto de evaluar diferentes niveles de sombreado y dosis de humus en la producción de plántulas de Lactuca canadensis L. (lechuga silvestre). Se utilizó un diseño de bloques completos al azar en esquema factorial 4 x 5 (cuatro niveles de sombreado y cinco dosis de humus). Los diferentes niveles de sombreado fueron obtenidos utilizando tela negra de polietileno con 35, 50 y 70% de sombra y más un tratamiento testigo (pleno sol). Los sustratos fueron obtenidos por la mezcla del producto comercial para hortalizas (Vivatto Slim® plus) más humus de lombriz en las proporciones de 0, 15, 30, 45 y 60%. En contraste con el tratamiento testigo, con sombra de 50% se encontró la mejor emergencia y desarrollo de plántulas. Tanto el sustrato sin adición de humus como con 60% de éste, presentaron el mayor número de hojas (3.14) y contenido de clorofila (32.9%). Con base en la relación beneficio/costo, el sustrato comercial puro puede ser utilizado en la producción de plántulas de Lactuca canadensis L. <![CDATA[Plant growth and yield of butter kale <em>(Brassica olerácea</em> L. var. acephala), as influenced by the combined application of bovine manure and rock powder]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122020000100038&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The supply of organic matter in soil of arid and semiarid in Brazilian regions is very import, as it allows to increase crop yields. However, there are few studies on alternative sources of fertilizer for vegetables. Therefore, the objective was to evaluate the effect of different doses of bovine manure and rock powder (RP) on growth characteristics, concentration of chlorophyll, and physiological indices and production of (B. oleracea L. var. acephala). The treatments were arranged in five randomized blocks in a factorial 4 x 4 reference doses of bovine manure (60, 120, 180 and 240 g pit-1) combined with doses of rock powder (6, 12, 18 and 24 g pit-1). Doses of bovine manure and rock powder of 180 and 18 g, respectively, increased the growth of B. oleracea by plant height, stem diameter, leaf number. The combination doses of bovine manure 120 g + 12 g rock powder and 120 g of bovine manure + 18 g rock powder, provided, in this order, larger leaf area results for the productivity of B. oleracea. The bovine manure promotes greater concentration of CO2, net photosynthesis and stomatal conductance of B. oleracea plant, while rock powder limits these characteristics. Intermediate doses of bovine manure and RP promote higher growth and yield of B. oleracea.<hr/>Resumen El suministro de materia orgánica en suelos áridos y semiáridos en las regiones brasileñas permite aumentar los rendimientos de los cultivos. Sin embargo, hay pocos estudios sobre estas fuentes alternativas de fertilizantes para vegetales. Por tanto, el objetivo del trabajo fue evaluar el efecto de diferentes dosis de estiércol bovino y polvo de roca en el crecimiento, la concentración de clorofila, los índices fisiológicos y la producción de B. oleracea L. var. acephala. Los tratamientos fueron dispuestos en cinco bloques aleatorizados en dosis de referencia factoriales de 4 x 4 de estiércol bovino (60, 120, 180 y 240 g por pozo) combinados con dosis de polvo de roca (6, 12, 18 y 24 g por pozo). Las dosis de estiércol bovino y polvo de roca de 180 y 18 g, respectivamente, aumentaron el crecimiento de la B. oleracea, la altura de planta, el diámetro del tallo y el número de hojas. Las dosis combinadas de estiércol bovino 120 g + 12 g de polvo de roca y 120 g de estiércol bovino + 18 g de polvo de roca, proporcionan, en este orden, mayores resultados de área foliar para la productividad de la B. oleracea. El estiércol bovino promueve una mayor concentración de CO2, la fotosíntesis neta y la conductancia estomática de la planta de B. oleracea, mientras que el polvo de roca limita estas características. Las dosis intermedias de estiércol bovino y polvo de roca promueven un mayor crecimiento y rendimiento de la B. oleracea. <![CDATA[Influence of high planting densities and arrangements on yield and fruit development of <em>Musa</em> AAA Simmonds]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122020000100046&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Banana is one of the most abundantly consumed fruits in the world for its contribution to human nutrition, including an important content of potassium. Given the social contribution of this crop in the cropping areas of Colombia, it is necessary to develop agronomic management strategies that contribute to increasing productivity and offering alternatives that regulate the effects of climate seasonality on banana production in the Uraba region of Colombia. For this purpose, different planting densities (2,000, 2,500, 3,000 and 3,500 plants ha-1) and planting arrangements (triangle, rectangle and double furrow), plus a relative control (1,700 plants ha-1 under triangle arrangement), were evaluated in the banana cv. Williams. The experimental design corresponded to randomized complete blocks in a 4 x 3 + 1 (densities x arrangements + control treatment at 1,700 plants ha-1) factorial arrangement. During harvest, the following parameters were monitored: bunch weight, number of hands and fingers per bunch, finger length and diameter, bunch ratio and percentage of loss per bunch. Two analyses of variance were carried out, a general one including the control treatment, and an additional one excluding it. The double furrow planting arrangement favored the productivity of the crop in terms of a greater assimilation and lesser loss records at the bunch level. The strong correlation of the studied variables with the double furrow arrangement became evident.<hr/>Resumen El banano (Musa AAA Simmonds) es una de las frutas más consumidas en el mundo, por su aporte nutricional y fuente de potasio para los seres humanos. Dada su contribución social en las zonas productoras de Colombia, es necesario desarrollar estrategias de manejo agronómico que contribuyan a incrementar la productividad y ofrezcan alternativas para reducir los daños derivados de la estacionalidad del clima sobre la producción de esta fruta en la zona del Urabá, Colombia. Para ello se evaluaron en una plantación de banano cv Williams diferentes densidades de plantación (2000, 2500, 3000 y 3500 plantas/ha) en diferentes arreglos poblacionales (triángular, rectangular y doble surco) más un testigo relativo (1700 plantas/ha) dispuestas en triángulo). El diseño utilizado fue de bloques completos al azar en arreglo factorial de 4 x 3 + 1 (densidades x arreglos) + el testigo de 1700 plantas). En cosecha se midieron el peso, el número de manos y dedos por racimo, largo y diámetro del dedo, radio del fruto y porcentaje de reducción o pérdida de peso por racimo. Se realizó un análisis de varianza general y un análisis de varianza excluyendo el testigo. Los resultados mostraron que, la distribución de plantas en doble surco favoreció la productividad del cultivo debido a un mayor aprovechamiento y una reducción significativa de la pérdida por racimo. En este arreglo se encontró una alta correlación entre las variables evaluadas. <![CDATA[Plant growth promotion of commercial vegetable crops by <em>Bacillus</em> strains]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122020000100054&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen El uso de las bacterias promotoras del crecimiento vegetal (PGPB) es una posibilidad para sustituir parcialmente el empleo de fertilizantes químicos en cultivos comerciales, que no solo encarecen la producción sino que también tienen efectos negativos sobre el medioambiente. El trabajo tuvo como objetivo evaluar el potencial de cepas de Bacillus para la promoción del crecimiento vegetal in vivo en tres diferentes cultivos hortícolas de importancia económica. Se utilizaron cuatro cepas de Bacillus, dos aisladas de los cultivos del maíz (Zea mays L.) cultivar híbrido P-7928 y dos de cafeto (Coffea arabica L.) cultivar Caturra rojo, para evaluar su efecto en diferentes variables fenológicas y de crecimiento en plantas de maíz, tomate (Solanum lycopersicum Mill.) y zanahoria (Daucus carota subsp. sativus L.) en condiciones de invernadero. Las cepas mostraron un efecto estimulador de la germinación de las semillas de maíz, las cuales presentaron mayor porcentaje e índice de germinación y vigor de plántula que los testigos sin inocular; no obstante no todas las cepas estimularon los mismos indicadores del crecimiento en este cultivo, aunque se destacan las cepas RM5, RC9 y RC15 en la materia seca de raíz. En los cultivos de tomate y zanahoria los resultados fueron variables, por tanto se sugiere profundizar los estudios en estos cultivos.<hr/>Abstract The use of plant growth promoting bacteria can substitute partially the chemical fertilizers, which put up the price of agricultural products and have negative effects over the environment. The aim of this work was to evaluate the potentialities of Bacillus strains for the plant growth promotion in different economical important crops. Four strains of Bacillus were used: two isolated from maize (Zea maíz L.) hybrid cultivar P-7928 and two from coffee (Cojjeea arabica L.) Caturra rojo cultivar. The strains showed positive effect in the seed germination of maize using index such as: germination percentage, germination index, vigor index and germination rate. Following greenhouse assays were carried out in maize, tomato and carrot. The strains stimulated the germination in maize but not all had the stimulation effect in the same indicators in the maize crop, although the strains RM5, RC9 and RC15 were the best in the root dry weight. In tomato and carrot crops, the results were variables, so it is necessary deeper in the study of plant-bacteria interaction. <![CDATA[Responses of sour passion fruit <em>(Passiflora edulis</em> Sims) seeds from the third recurrent selection cycle during storage]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122020000100061&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Conflicting responses have been found for the period of conservation of passion fruit seeds. Therefore, this study aimed to evaluate the response of the seeds of passion fruit progenies to a 24-month storage period. The sour passion fruit progenies from the third cycle of Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro - UENF intrapopulation recurrent selection program were grown in Itaocara- RJ and the progenies seeds were evaluated for: germination potential, germination first count, accelerated aging, first count of accelerated aging test, seedling and radicle size and germination speed index. The germination and vigor of the seeds of the full-sib progenies were assessed by analysis of variance and factorial arrangement with 3 progenies and 7 periods of storage and the averages were compared by Tukey test at 5% probability. Progenies 1 and 2 responded better to germination (92% for both progeny) and vigor test of accelerated aging (92% for both progeny), rootlet size (6.4 and 5.8 cm, respectively) and germination speed index (2.91 and 2.85, respectively) during storage. Variations were observed during the storage period in mean of progenies for germination (81-93%) and vigor for all traits, except accelerated aging (84-91%). At eight months of storage, the seeds presented increased vigor; at 16 months, they showed reduced vigor. The passion fruit seeds of the progenies under analysis can be stored for up to 24 months with high and uniform germination rate and no loss in vigor. The seeds from the passion fruit breeding program showed increases in the variables of germination and vigor during the selection process for fruit production variables, proving the efficiency of the breeding program.<hr/>Resumen El largo del periodo de conservación de semillas ocasiona cambios variales y significativos en el desarollo de plantas de maracuya-agrio. En este trabajo se evaluó la respuesta de semillas de progenies de este cultivo a un periodo de almacenamiento de 24 meses. Progenies del tercer ciclo del Programa de selección recurrente por intrapoblación de la Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro - UENF fueron cultivadas en Itaocara-RJ y las semillas producidas fueron evaluadas en relación con la capacidad de germinación, primer recuento de prueba de germinación, envejecimiento acelerado, primer recuento del envejecimiento acelerado, tamaño de plántulas y de raíz e índice de celeridad de germinación. Para ello, las semillas de las progenies de hermanos completos fueron evaluadas por germinación y vigor en un arreglo factorial con 3 progenies y 7 periodos de almacenamiento, donde las medias fueron comparadas por la prueba Tukey (P = 0.05). Las progenies 1 y 2 presentaron las mejores respuestas para germinación (92%) y para vigor de envejecimiento acelerado (92%), tamaño de radícula (6.4 y 5.8 cm, respectivamente), índice de celeridad de germinación (2.91 y 2.85, respectivamente) durante el almacenamiento hasta 24 meses. Se encontraron variaciones en germinación (81-93%) y vigor para todas las características, pero no para envejecimiento acelerado (84-91%). El mayor vigor de plántulas se observó en semillas con 8 meses de almacenamiento y el menor, con semillas de 16 meses de almacenadas. Se concluye que, las semillas de maracuyá de las progenies evaluadas pueden ser almacenadas hasta 24 meses, con altas de germinación uniforme y sin pérdida de vigor; las semillas provenientes del programa de mejoramiento del maracuyáreo mostraron incrementos en las variables de germinación y vigor en el proceso de selección para producción de frutos, lo que confirma la eficiencia de este programa. <![CDATA[Provenance effect on productive behavior of <em>Prosopis alba</em> within plantation]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-28122020000100068&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Prosopis alba (algarrobo blanco) es una especie forestal nativa utilizada principalmente para aserrío en Argentina. La Ley 27.487/19 de fomento forestal considera las densidades y prácticas adecuadas para el logro de madera de calidad. Además del buen manejo, la correcta selección del origen del material genético es una estrategia importante para la obtención de buenos rendimientos de madera. Con el objeto de evaluar el comportamiento de plantas de P. alba de tres procedencias se establecieron ensayos en las localidades de Corrientes y Chaco (Argentina). Se trabajó con plantines logrados a partir de semillas de las procedencias Santiagueña, Chaqueña y Salta Norte. Una vez establecidos en campo se evaluó el índice de respuesta neta y cuatro variables dasométricas (altura total, diámetro a la altura del cuello, volumen de árbol en pie e incremento corriente anual). No se detectó efecto del origen geográfico de las plantas sobre la sobrevivencia. Considerando los parámetros dasométricos estudiados, la procedencia Salta Norte resultó superior respecto a las procedencias Chaqueña y Santiagueña. En Sáenz Peña (Chaco) todas las variables dasométricas evaluadas resultaron estadísticamente superiores, mientras que en Corrientes solamente el diámetro a la altura del cuello y altura total fueron superiores. Se observó que la procedencia Salta Norte se destaca como la de mejor comportamiento en ambas localidades. Por tanto, se concluye que la procedencia del germoplasma de P. alba influye en su comportamiento productivo.<hr/>Abstract Prosopis alba is one of the most widely used native forest species for sawmilling in Argentina. The forestry development law N° 27.487/19 considers the plantation of this specie taking into account densities and suitable practices for quality wood achievement. Coupled with good management right selection of the origin of the genetic material is a strategy that contributes to obtain good yields. In order to evaluate the behavior of P. alba three provenances plants were established in Corrientes and Chaco to assess their performance in these environments. It was worked with seedlings compound by seeds from the provenance of Santiago, Chaco and North Salta. As established on field, net response rate and four dasometric variables (total height, diameter at neck height, standing tree volume and annual current increase) were evaluated. Effect of plants’ geographical origin over survival was not detected. In consideration of dasometric studied parameters, North Salta provenance was higher than the ones from Chaco and Santiago. In Sáenz Peña (Chaco) for this provenance all the evaluated dasometric variables were statistically greater, whereas in Corrientes they only were the diameter at neck height and total height. It has been proved that North Salta provenance stands out as the one with the best behavior in both tested locations. Therefore, it is concluded that the geographic origin of P. alba germplasm influences its productive behavior.