Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Colombiana]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0120-996520050002&lang=es vol. 23 num. 2 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <link>http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200001&lng=es&nrm=iso&tlng=es</link> <description/> </item> <item> <title><![CDATA[<b>Evaluación de la habilidad combinatoria y heterosis de siete progenitores de arveja <i>Pisum sativum</i> L.</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200002&lng=es&nrm=iso&tlng=es En Colombia se carece de información referente al tipo de control genético en la arveja que gobierna la precocidad, el rendimiento y sus componentes. El objetivo de este trabajo fue evaluar la habilidad combinatoria y heterosis en cuatro líneas y tres variedades comerciales de arveja, para once variables agronómicas. Se desarrolló un diseño dialélico (Griffing, método 1, modelo 1) con siete materiales, bajo condiciones de la Sabana de Bogotá. Se hizo el análisis de varianza y se obtuvieron los valores estimados para habilidad combinatoria general (HCG) y específica (HCE), y se calcularon los valores de heterosis sobre la media parental (HMP) y sobre el mejor padre (HBP). La HCG fue altamente significativa para ocho de los caracteres evaluados y la HCE fue significativa para: nudos hasta la primera flor, longitud de vaina, número de semillas por vaina y peso de 100 semillas. Las variedades 'Pequinegra', 'Santa Isabel' e 'ICA Tominé' fueron los mejores combinadores generales. La variedad 'Pequinegra' tuvo efectos recíprocos altamente significativos en caracteres asociados con precocidad. En cuanto a la evaluación de heterosis, los híbridos F1 tuvieron un mejor comportamiento que la media de sus parentales en cinco de los componentes de rendimiento. Aún cuando sólo tres de las progenies en estudio fueron más precoces que el mejor padre, para la HMP se hallaron valores negativos que indican precocidad para más de la mitad de los cruces evaluados. Se encontró una asociación importante entre el tamaño de la vaina y el peso de 100 semillas.<hr/>There is a lack of information in Colombia about the type of genetic control that governs the precociousness, yield and components of peas. This study was aimed at evaluating eleven agronomic variables when combinatory ability and heterosis in four lines of pea and three commercial varieties. A complete diallel design (Griffing method 1, model 1) was developed with seven materials in the conditions existing on the Sabana de Bogotá. Variance was estimated and estimated values were used for calculating general combining ability (GCA) and specific combining ability (SCA) and heterosis cf mid-parent value (MPV) better parent value (BPV). GCA was highly significant for eight of the characteristics and SCA was significant for first flower node, pod length, number of seeds per pod and the weight of 100 seeds. The 'Pequinegra', 'Santa Isabel' and 'ICA Tominé' varieties were the best parents due to their high GCA in many of the evaluated characteristics. 'Pequinegra' presented highly significant reciprocal effects for characteristics related to precociousness. The F1 hybrid had better than average behaviour when evaluating heterosis cf mid-parent value for five yield components. Nevertheless, only three F1 were earlier than the better parent. Negative values were found for HMP suggesting precociousness for the half of the hybrids evaluated. There was important association between pod size and the weight of 100 seeds. <![CDATA[<b>Aspectos fisiológicos de estevia (<i>Stevia rebaudiana</i> Bertoni) en el Caribe colombiano: I. Efecto de la radiación incidente sobre el área foliar y la distribución de biomasa</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200003&lng=es&nrm=iso&tlng=es Stevia rebaudiana Bertoni es uno de los 154 miembros del género Stevia. El componente edulcolorante de sus hojas se debe a glucósidos de diterpeno. Los principales glucósidos de esteviol son: esteviósido, rebaudiósido A, rebaudiósido C y dulcósido A. Este trabajo se realizó en Montería (Colombia), con el propósito de evaluar el efecto de cuatro niveles de radiación incidente sobre el comportamiento fisiológico de S. rebaudiana, bajo las condiciones ambientales del valle del Sinú, en el Caribe colombiano. Se planteó un diseño completo al azar con arreglo factorial, en el que los factores fueron los porcentajes de la radiación incidente en la región (19%, 24%, 56% y 100%) y los genotipos de estevia 'Morita 1' y 'Morita 2'. Los resultados indicaron que el área foliar de 'Morita 2' es superior a 'Morita 1', independientemente de la radiación. Los altos niveles de radiación incidente (100% y 56%) registraron la mayor acumulación de biomasa de las hojas, siendo superior en 'Morita 2'. La mayor proporción de la biomasa de las hojas, con respecto a la del tallo, en los primeros 60 d indica que la planta se dedicó a fortalecer su aparato fotosintético; luego, la migración de fotoasimilados se hizo en mayor proporción hacia los tallos, terminando con una tendencia estable hacia ambas demandas.<hr/>Stevia rebaudiana Bertoni is one of the Stevia genus' 154 members. The sweetening component of its leaves is due to dipterpene glycosides. The major steviol glycosides are: stevioside, rebaudioside A, rebaudioside C and dulcoside A. This research was carried out at Montería (Colombia); it evaluated the effect of four levels of attendant radiation in the climatic conditions found in the Sinú river valley on the physiological behaviour of S. rebaudiana. A completely random design was used, employing percentage of attendant radiation (19%, 24%, 56% and 100%) and Stevia genotypes ('Morita 1' and 'Morita 2') as factors. The results indicated that the leaf area of 'Morita 2' was always bigger than that of 'Morita 1' and radiation level did not influence this variable. The biggest accumulation of dry mass on leaves returned the highest levels of attendant radiation (100% and 56%). 'Morita 2' was better able to accumulate dry mass than 'Morita 1'. The fact that leaves accumulated more biomass than the stems during the first 60 d after being transplanted showed that plants were working to strengthen their photosynthetic ability during this period. This was followed by a greater migration of substances produced by photosynthesis towards the stems. The tendency stabilised toward both demands at the end of the period being studied. <![CDATA[<b>Morfología de la flor y de la semilla de papaya (<i>Carica papaya</i> L.): variedad Maradol e híbrido Tainung-1</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200004&lng=es&nrm=iso&tlng=es Con el objetivo de analizar la morfología de la flor y de la semilla de papaya (Carica papaya L.) de la variedad 'Maradol' y el híbrido 'Tainung-1', se recolectó el material vegetal en dos plantaciones y se llevaron al laboratorio de Fisiología de Cultivos, Facultad de Agronomía, Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, con el fin de realizar las descripciones correspondientes de los tres tipos de flores (femeninas, hermafroditas y estaminadas) y de la semilla, sus características externas (forma, tamaño, hilo, micrópilo, funículo, rafe y abierta seminal) e internas (cubierta seminal, endospermo y embrión). Se concluyó principalmente que a nivel morfológico las flores y semillas de los dos materiales evaluados mostraron características similares, por tanto, las descripciones dadas en este trabajo son generales para ambos.<hr/>Vegetal material from papaya (Carica papaya L.) 'Maradol' variety and 'Tainung-1' hybrid were collected from two plantations and taken to the Plant Physiology laboratory to analyse their flower and seed morphology. Descriptions were made of the three types of flowers (female, hermaphrodite and staminate) and the seeds' external (shape, size, hilum, micropyle, funicle, raphe and testa) and internal characteristics (testa, endosperm and embryo). The main morphological conclusion was that the flowers and seeds from the two types evaluated showed similar characteristics; the descriptions given in this paper are thus general for them. <![CDATA[<b>Influencia de la fertilización foliar con Ca sobre la pudrición apical en tomate (<i>Lycopersicon esculentum</i> Mill.)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Uno de los problemas en la producción de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.), en campo abierto o en invernadero, es la pudrición apical de los frutos asociada con la deficiencia localizada de calcio. Para evaluar el efecto de la aplicación foliar de Ca sobre la pudrición apical y la calidad de los frutos de tomate, se aplicaron tres concentraciones de quelato de calcio: 0,05%, 0,10% y 0,15% e calcio activo, aplicados una, dos y tres veces, según las combinaciones de tratamientos, a los 5, 10 y 15 d post-antesis, en el área experimental de la Universidad de Córdoba (Unicor) y en la finca Ucrania, localidades del municipio de Montería (Colombia). Se utilizó un diseño completamente aleatorizado con arreglo factorial 3 x 3, un control y cuatro repeticiones. En Unicor no se presentó el desorden fisiológico, pero el efecto del Ca se manifestó al incrementarse la firmeza y la concentración de Ca en los frutos, mientras que los sólidos solubles totales, el pH y la acidez no fueron afectados consistentemente por los tratamientos. En Ucrania el efecto se hizo evidente al reducir la incidencia del desorden a niveles mínimos, en tanto que las características físicas y químicas de los frutos no fueron afectadas por los tratamientos, con la notable excepción del contenido de Ca en frutos. Éste resultó altamente significativo en ambas localidades, de tal manera que la relación funcional entre el Ca aplicado y el Ca en frutos puede explicarse con modelos cuadráticos.<hr/>Blossom-end rot is a major problem in tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) production and it has been associated with Ca deficiency. Three Ca concentrations (0.05%, 0.10% and 0.15%) were evaluated at three different times (5, 10 and 15 days after anthesis) for evaluating the effect of Ca sprays on blossom-end rot and fruit quality in tomatoes. A complete randomised design was used with four replicates for each treatment and two repetitions in two different localities (Universidad de Córdoba [Unicor] and Ucrania at Montería, Colombia). The results revealed that there was no physiological disorder in locality 1 (Unicor) but an effect of the Ca sprays was observed on the fruit texture (increased firmness) and fruit Ca content. No effect was observed on soluble solids, pH and acidity. The disorder was seen to be reduced in locality 2 (Ucrania) when Ca sprays were used; however, physical and chemical characteristics were not affected except for the amount of Ca found in the fruit. The results suggest that the functional relationship between Ca sprays and amount of Ca in the fruit can be explained using quadratic models. <![CDATA[<b>Determinación de las etapas críticas en el desarrollo fenológico del cultivo de la papa <i>Solanum phureja</i>, frente al ataque de la polilla guatemalteca <i>Tecia solanivora</i> (Lepidóptera: Gelechiidae)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200006&lng=es&nrm=iso&tlng=es Bajo condiciones semicontroladas en casa de malla, se determinó el ciclo de vida de la polilla guatemalteca Tecia solanivora (Povolny) y su relación con la etapa crítica en el desarrollo fenológico de la papa criolla Solanum phureja variedad 'Criolla Colombia', en la que el cultivo fue más vulnerable al ataque de la plaga. De acuerdo al desarrollo fenológico del cultivo, se establecieron cuatro etapas: crecimiento vegetativo, floración, fructificación y madurez; cada etapa correspondió a un tratamiento en el que se realizaron cuatro liberaciones de 60 parejas de T. solanivora (una por semana). El tratamiento testigo se mantuvo sin plaga durante todo el ciclo de desarrollo. La evaluación se realizó bajo el diseño completamente al azar con cinco tratamientos y dos repeticiones. Las variables evaluadas en la cosecha fueron: peso y número de tubérculos por categoría, e incidencia y severidad de daño en los tubérculos afectados por la polilla guatemalteca. Los resultados mostraron que la duración del ciclo de la plaga fue de aproximadamente 66-68 d, y la etapa fenológica en que el cultivo fue más vulnerable al ataque de la plaga estuvo entre la madurez y la senescencia, presentando el mayor peso de tubérculos afectados, aunque la plaga ocasionó daños desde el inicio de la tuberización. Los tubérculos afectados no presentaron diferencias en la severidad de daño, lo que demuestra que ésta no depende de la etapa en la que se presenta la plaga en el cultivo.<hr/>The critical stage of creole potato Solanum phureja 'Criolla Colombia' variety's phenological development, regarding the Guatemalan potato moth Tecia solanivora (Povolny), was determined in the present work. Four stages were established according to the crop's phenological development: vegetative growing, blooming, fruit formation and ripening to senescence. A treatment was applied for each stage. There were four releases of 60 T. solanivora pairs, one per week, keeping the remaining time pest-free. The witness treatment was kept pest-free during the whole development cycle. Treatments were evaluated using a completely randomized design with five treatments and two replications. Tuber weight and number per category and total obtained at harvest and incidence and severity of injury on tubers affected by the Guatemalan moth were the variables which were evaluated. The results demonstrated that the fourth crop stage was the most critical regarding pest attack, since it presented the highest weight of affected tubers, although the pest causes injury from the very start of tuber formation. Affected tubers evaluated during the phenological stages presented no differences regarding severity of injury, demonstrating that tuber injury intensity does not depend on the crop stage during which the pest occurs. Pest cycle length was roughly 66-68 days in experiment conditions. <![CDATA[<b>Efecto de la temperatura en el periodo de latencia y producción de esporangios de <i>Peronospora sparsa</i> Berkeley en tres variedades de rosa</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200007&lng=es&nrm=iso&tlng=es El alto costo y la limitada eficacia de las medidas de manejo para el mildeo velloso ocasionado por Peronospora sparsa, determinan su importancia en el cultivo de rosas de exportación. Esta investigación tuvo como objetivo ampliar el conocimiento sobre la biología del patógeno y evaluar su relación con la temperatura y la variedad del hospedante, bajo condiciones de laboratorio. Esporangios de P. sparsa se tomaron de hojas de rosa afectadas y se recogieron en agua destilada estéril. Una suspensión de 30.000 esporangios/mL se utilizó para la inoculación de folíolos de rosa sanos provenientes de plantas de las variedades 'Charlotte','Classy' y 'First Red' injertadas en cada uno de los portainjertos 'Natal Briar' y 'Manetti' y como estacas. Las temperaturas evaluadas correspondieron a 10, 14, 18 y 22 °C, bajo condiciones de 12 h de luz seguidas de 12 h de oscuridad. A los 7 días de la inoculación, se estableció el índice de esporulación (IE) y se cuantificó la producción de esporangios/cm² del folíolo. Se observaron períodos de latencia más cortos en la variedad 'Classy', intermedios en la variedad 'Charlotte' y más prolongados en 'First Red'. Temperaturas superiores a 18 °C fueron favorables para la esporulación del patógeno. 'Classy' fue la variedad que presentó mayor índice de esporulación, 'Charlotte' mostró valores intermedios y 'First Red' tuvo los menores índices a las cuatro temperaturas evaluadas. Las variaciones en el período de latencia y la esporulación fueron específicas, de acuerdo a la temperatura y la variedad.<hr/>Expensive handling, the low efficacy of downy mildew management strategies and the strong relationship with weather conditions place great importance on this disease in producing roses for export. This research was aimed at studying the pathogen's biology to understand its relationship with temperature and host variety in laboratory conditions. Sporangia of Peronospora sparsa from rose leaves with sporulation were collected in sterile water. A 30,000 sporangia per millilitre suspension was used for inoculating healthy detached leaves from 'Charlotte', 'Classy' and 'First Red' varieties grafted onto 'Manetti' and 'Natal Briar' rootstocks and others rooted directly. The research was carried out at 10, 14, 18 and 22 °C with regulating 12-hour periods of light and dark. The sporulation index (SI) and sporangia production per cm² leaflet were evaluated after seven days' inoculation. Classy presented the shortest latent period in this study whilst the longest was observed in 'First Red'. Temperatures higher than 18 °C were favourable for pathogen sporulation. The highest SI was observed in the 'Classy' variety, 'Charlotte' presented a medium value and 'First Red' showed the lowest SI at the different temperatures evaluated. Variations in latent period and sporulation intensity were specific according to variety and temperature. <![CDATA[<b>Caracterización de la respuesta de tres variedades de rosa a la infección de <i>Peronospora sparsa</i> Berkeley, bajo condiciones de invernadero</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200008&lng=es&nrm=iso&tlng=es Plantas sanas de rosa de las variedades 'Charlotte', 'Classy' y 'First Red' injertadas en los portainjertos 'Natal Briar' y 'Manetti' y como estacas se inocularon con una suspensión de esporangios de Peronospora sparsa. Posterior a la inoculación, las plantas se mantuvieron por un período de 12 h bajo condiciones de cámara de humedad en condiciones de oscuridad y luego bajo condiciones ambientales normales del invernadero. Los síntomas de la enfermedad se registraron inicialmente en las hojas de las tres variedades 7 días después de la inoculación (ddi). La aparición de síntomas típicos en los tallos se observó 17 y 18 ddi en la variedad 'Charlotte' y entre 21 y 28 ddi en las variedades 'Classy' y 'First Red'. Los síntomas en el botón floral se presentaron 14 ddi en la variedad 'Classy', entre 14 y 16 ddi en la variedad 'Charlotte' y entre 16 y 26 ddi en la variedad 'First Red' . La caída de hojas afectadas se presentó primero en la variedad 'Classy' 12 ddi, en 'Charlotte' entre 18 y 28 ddi y en la variedad 'First Red' entre 15 y 28 ddi. En la incidencia de la enfermedad no se encontró interacción entre la variedad y el estrato de la planta. En la investigación se observó un efecto particular de la condición de injertación sobre cada una de las etapas de desarrollo del patógeno y de la enfermedad en las diferentes variedades.<hr/>Healthy 'Charlotte', 'Classy' and 'First Red' variety rose plants grafted onto 'Natal Briar' and 'Manetti' rootstocks and others rooted directly were inoculated with a sporangial suspension of Peronospora sparsa and then incubated for 12 h in a moisture chamber in the dark. After that, plants were kept in normal greenhouse conditions. Symptoms of downy mildew were first observed in plants from the three tested varieties on leaves seven days after sporangia inoculation. The symptoms on stems occurred 17 and 18 d after inoculation in 'Charlotte' and between 21 and 28 d in 'Classy' and 'First Red'. The symptoms on flower buds appeared 14 and 16 d after inoculation in 'Charlotte', 14 d after inoculation in 'Classy' and between 16 and 26 d in 'First Red' plants. Defoliation of affected leaves first occurred in 'Classy' 12 d after inoculation. This reaction was observed in 'Charlotte' from 18 to 28 d and in 'First Red' plants from 15 to 28 d. No interactions regarding incidence of the disease were observed between rose variety and plant stratum. Not all stages of disease development were similar in the different treatments employed in this research; some differences were observed, depending on the rootstock to which the materials had been grafted. <![CDATA[<b>Potencial alelopático de <i>Brassica campestris</i> <i>subsp. rapa</i> y <i>Lolium temulentum</i> sobre la germinación de semillas de tomate</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200009&lng=es&nrm=iso&tlng=es Con el objeto de evaluar el potencial alelopático de los extractos de hojas de nabo (Brassica campestris subsp. rapa) y raigrás (Lolium temulentum), utilizando dos solventes (agua y metanol), se desarrollaron bioensayos con semillas pregerminadas de tomate en el laboratorio de Malherbología de la Universidad Nacional de Colombia, sede Bogotá. Los bioensayos tuvieron un diseño de bloques al azar con tres repeticiones y se replicaron tres veces. Las concentraciones de los extractos utilizados fueron 10, 25, 50 y 100 g. L-1. Como variables se midieron: el porcentaje de germinación, la longitud del brote aéreo y raíz y, adicionalmente, se calculó el porcentaje de elongación con respecto al control. No hubo efectos de los extractos sobre la germinación de semillas de tomate. Los extractos acuosos de nabo tuvieron efectos estimulantes sobre la elongación de la raíz del tomate, con concentraciones de 10 g. L-1, y detrimentales en el rango de 25 a 100 g. L-1; la concentración que redujo el crecimiento en 50% (DC50) estuvo entre 44 y 49 g. L-1, para la longitud de raíz y de brote aéreo, respectivamente. Los extractos metanólicos de nabo disminuyeron la elongación de la raíz de tomate a medida que aumentaba la concentración del extracto. El efecto de los extractos de raigrás sobre la elongación de la raíz del tomate fue similar con los dos solventes, disminuyéndola 40% en promedio con las concentraciones de 10 a 100 g. L-1; la DC50 se calculó para el porcentaje de elongación de la raíz con extracto acuoso y fue 10 g. L-1.<hr/>Bioassays were carried out for evaluating the allelopathic potential of 10, 25, 50, and 100 g. L-1 aqueous and methanolic concentrations of turnip (Brassica campestris subsp. rapa) and ryegrass (Lolium temulentum) leaf extracts in pre-germinated tomato seeds in the Universidad Nacional de Colombia’s Weed Science laboratory. Germination percentage and shoot and root elongation were measured; elongation and germination inhibition were also calculated. Results did not reveal any effects of the extracts (10, 25, 50 and 100 g. L-1) on tomato seed germination. Aqueous turnip extracts were seen to stimulate tomato root elongation at 10 g. L-1 and be detrimental at 25 to 100 g. L-1. DC50 was 44 and 49 g. L-1 for root and shoot elongation, respectively. Methanolic turnip extracts reduced tomato root elongation as extract concentration increased. Ryegrass extract effect on tomato root elongation response was similar regarding the two solvents (aqueous and methanolic); it became reduced by 40% at concentrations of 10 to 100 g. L-1; DC50 calculated for aqueous extract root elongation was 10 g. L-1. <![CDATA[<b>Potencial alelopático de <i>Brassica campestris subsp. rapa</i> y <i>Lolium temulentum</i> sobre tres especies de malezas de la Sabana de Bogotá</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200010&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se realizaron bioensayos con el objeto de evaluar el potencial alelopático de los extractos de hojas y residuos de nabo silvestre (Brassica campestris subsp. rapa [L.] Hook. f.) y raigrás (Lolium temulentum L.) sobre tres especies de malezas de la Sabana de Bogotá: cenizo (Chenopodium petiolare Kunth), malva blanca (Fuertesimalva limensis [L.] Fryxell) y bledo (Amaranthus hybridus L.). Los bioensayos en el laboratorio se desarrollaron con la técnica de plántulas en solución nutritiva, bajo un diseño completamente al azar con tres repeticiones y tres réplicas en el tiempo, y en invernadero, donde se usó mezcla de arena y turba (3:2) como sustrato y semillas pregerminadas. Los resultados obtenidos en laboratorio mostraron diferencias en los síntomas observados entre las diferentes especies, mientras que la variable peso fresco fue la que mejor describió el efecto de las concentración para los extractos de nabo, con una concentración que reduce la variable de respuesta en 50% (DC50) de 5,53 g· L-1 para bledo, 2,58 g· L-1 para cenizo y 7,72 g· L-1 para malva blanca. En el caso de raigrás, el peso fresco permitió el ajuste de una curva concentración-respuesta, con el fin de calcular la DC50. La respuesta entre las especies de malezas fue diferente respecto a la actividad de los extractos y de los residuos vegetales en suelo. En el caso del bledo, no se registraron diferencias entre los residuos en suelo y los extractos de nabo, mientras que con cenizo y malva blanca no hubo emergencia de plántulas bajo la condición de residuos en suelo de nabo. El peso fresco de plántulas de tomate disminuyó en cerca del 25% al crecer en residuos de nabo (6 ó 12 t· ha-1 de materia fresca) y en cerca del 60% bajo residuos de raigrás (6 t· ha-1 de materia fresca).<hr/>Laboratory and glasshouse assays were carried out to evaluate the alelopatic potential of turnip (Brassica campestris subsp.rapa [L.] Hook. f.) and ryegrass (Lolium temulentum L.) aqueous leaf extracts and foliar tissue residues on three common weed species from the Bogotá plateau: Chenopodium petiolare Kunth, Fuertesimalva limensis (L.) Fryxell, Amaranthus hydridus. The seedling technique was used with nutrient solution in laboratory completely random bioassays (repeated 3 times with 3 replications). Plastic plant-pots were employed in greenhouse assays using sand:peat (3:2) as substrate and pre-germinated seeds. Results obtained in the laboratory showed differences regarding the symptoms observed amongst the different species, whilst fresh weight was the one that best described the effect of turnip extracts having DC50: 5.53 g· L-1 for Amaranthus hydridus, 2.58 g· L-1 for Chenopodium petiolare and 7.72 g· L-1 for Fuertesimalva limensis. The fresh weight of ryegrass allowed a concentration-response curve to be adjusted for calculating DC50. Greenhouse results revealed a different response for extracts and residues; there were no differences between turnip residues and extracts in Amaranthus hydridus seedling weight; Chenopodium petiolare and Fuertesimalva limensis seedlings did not emerge. The fresh weight of tomato seedlings, grown in turnip waste became reduced by around 25% (6 or 12 t· ha-1 fresh weight) and by about 60% when grown in ryegrass waste (6 t· ha-1 fresh weight). <![CDATA[<b>Almacenamiento de frutos de mango (<i>Mangifera indica</i> L.) 'Van Dyke' en empaques de atmósfera modificada</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200011&lng=es&nrm=iso&tlng=es 'Van Dyke' mango fruits were harvested at physiological maturity and stored in active modified atmosphere conditions using different plastic packages (modified atmosphere packaging, MAP). Two-fruit-samples were placed in sealed caliber 2 and caliber 3 low density polyethylene packages (LDPE), using two initial atmosphere gas mixtures. Wrapped fruit and control fruit (without bagging) were kept at 12 °C and 90% relative humidity (RH) for 30 days plus 5 days' shelf life at 18 °C and 70% RH. Caliber 3 LDPE film ensured that injected O2 concentration remained more stable and increased CO2 content during storage time than caliber 2 film. MAP treatment increased fruit shelf-life by delaying the ripening process. MAP drastically reduced fruit weight loss and increased ascorbic acid content compared to control. Negative correlation was found between fruit weight loss and fruit ascorbic acid content and O2 concentration within the plastic film and fruit ascorbic acid content. By contrast, there was direct correlation between CO2 content within MAP and the ascorbic acid content of fruit. Mango fruit wrapped in caliber 2 PE film ensured the longest extension of the ripening period, without incurring fruit skin lesions. Fruit in caliber 3-PE-film failed to ripen due to flesh softening being inhibited and organic acid degradation.<hr/>Frutos de mango 'Van Dyke' se cosecharon en madurez fisiológica y se almacenaron en condiciones de atmósfera modificada activa, empleando diferentes empaques de plástico (modified atmosphere packaging, MAP). Muestras de dos frutos fueron empacadas en bolsas de polietileno de baja densidad (LDPE) calibre 2 (0,0350 mm) y calibre 3 (0,0722 mm), utilizando dos mezclas de gases iniciales. Los frutos embolsados y los testigos (sin embolsar) se colocaron a temperatura de 12 °C y 90% de humedad relativa (HR) durante 30 d, más 5 d en anaquel (shelf life) a 18 °C y 70% HR. Las bolsas calibre 3 mantuvieron más estable la concentración del O2 inyectado y aumentaron más el contenido de CO2, que los empaques calibre 2. Los tratamientos en atmósfera modificada incrementaron la vida útil de los frutos retardando el proceso de maduración. El MAP disminuyó drásticamente la pérdida del peso de los frutos e incrementó el ácido ascórbico, respecto al testigo. Hubo correlación inversa entre pérdidas de peso del fruto y contenido de ácido ascórbico y entre concentración de O2 en el empaque y contenido de ácido ascórbico. En contraste, hubo correlación directa entre concentración de CO2 en el MAP y contenido de ácido ascórbico. Los mangos embolsados en PE calibre 2 maduraron en un mayor tiempo, respecto al testigo, sin presentar lesiones sobre la piel. Los frutos empacados en bolsas de PE calibre 3 no maduraron, debido al no ablandamiento de la pulpa y a la no degradación de los ácidos orgánicos. <![CDATA[<b>Fisiología poscosecha en frutos de dos cultivares de feijoa (<i>Acca sellowiana</i> O. Berg Burret) sometidos a un tratamiento cuarentenario de frío</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200012&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se evaluó el tratamiento cuarentenario T-107-b (1,67 °C por 22 d) sobre la calidad y vida poscosecha de dos cultivares de feijoa. Se utilizaron los cultivares 'Cenaf 41' y 'Cenaf 8-4'. Los frutos sometidos al tratamiento se compararon con frutos almacenados a 19,0 °C, simulando transporte y comercialización. Durante el tratamiento se registró la temperatura interna de frutos. Se evaluó el comportamiento fisiológico y químico antes y después del tratamiento. La tasa respiratoria mostró la tendencia de un fruto climatérico. El contenido de sólidos solubles y el pH aumentaron y la acidez titulable disminuyó a través del tiempo. Los frutos con y sin el tratamiento tuvieron un comportamiento poscosecha muy similar en el proceso de comercialización y vida de anaquel.<hr/>Quarantine treatment T-107-b (1.67 °C for 22 d) was tested on two pineapple guava cultivars' quality and shelf life. Two cultivars ('Cenaf 41' and Cenaf 8-4') were used. Fruit which had been subjected to cold quarantine treatment was compared with fruit maintained at ambient temperature (19.0 °C), simulating conditions during transport and sale. The fruits' internal temperature was recorded during treatment. Fruit was chemically and physiologically analysed before and after the cold quarantine treatment. Respiration rate presented typical climacteric behaviour. The amount of soluble solids and pH increased whilst titratable acidity decreased. In all cases, the cold quarantine treatment had no detectable effect on the organoleptic properties of fruit from both cultivars. Fruit undergoing quarantine treatment and controls showed similar post-harvest behaviour when transport and sale conditions were simulated. <![CDATA[<b>La toxicidad por exceso de Mn y Zn disminuye la producción de materia seca, los pigmentos foliares y la calidad del fruto en fresa (<i>Fragaria sp.</i> cv. </b><b>Camarosa)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Aunque el zinc y el manganeso son nutrientes minerales esenciales a bajas concentraciones, son muy tóxicos en cantidades altas en el suelo. Algunos fungicidas pueden incrementar el contenido de Zn y Mn en plantas cultivadas y en el suelo, si se utilizan en programas de protección vegetal. Se llevó a cabo un ensayo con el objeto de estudiar la respuesta de plantas de fresa (Fragaria sp. cv. Camarosa) a niveles elevados de Zn y Mn en el suelo. Las plantas de fresa crecieron en materas llenas con suelo en un invernadero en Tunja (Colombia). Se le adicionó gradualmente 350 mg de Zn ó 150 mg de Mn, como ZnSO4.7H2O y MnSO4. H2O, respectivamente, por kilogramo de suelo secado al aire. Las plantas se cosecharon 16 semanas luego de empezados los tratamientos. Se determinó: área foliar total; producción de materia seca; contenido de clorofila a, clorofila b y carotenos en hojas; contenido de sólidos solubles totales y diámetro longitudinal en frutos. Los resultados indicaron que altas concentraciones de Zn y Mn reducen el área foliar y la producción de materia seca. La calidad de la fruta se afectó por estos metales en el suelo: en plantas tratadas con altas concentraciones, los sólidos solubles totales de los frutos fueron menores que en los testigos, se les redujo el diámetro y disminuyó el contenido de clorofila y carotenos en las hojas. Se evidenció una mayor toxicidad del Zn para las plantas que del Mn.<hr/>Although zinc and manganese are essential mineral nutrients when used in low concentrations, they are very toxic to many crops when used in high concentrations in soil. Some fungicides can increase Zn and Mn contents in crops and soil when they are used in plant protection programmes. An assay using plant pots where Zn and Mn were added was carried out to study strawberry plant (Fragaria sp. cv. Camarosa) response to high levels of these heavy metals in soil. The strawberry plants were grown in greenhouses in Tunja (Colombia). 350 or 150 mg of Zn or Mn per kilogram of air dried soil was gradually added to the pots as ZnSO4.7H2O and MnSO4.H2O, respectively. Plants were harvested 16 weeks after beginning the treatment. Total leaf area, dry matter production, chlorophyll a, b and carotenoid content in leaves, total soluble solids and longitudinal diameter of fruit were measured. The results indicated that high concentrations of the tested heavy metals reduced the leaf area and reduced the plants' total dry matter production. Fruit quality was also severely affected by Zn and Mn supply in soil: plants treated with high concentrations presented reduced total soluble solid content in fruit, reduced fruit diameter and reduced chlorophyll and carotene content in leaves. The evaluated parameters revealed that Zn was more toxic to plants compared to Mn. <![CDATA[<b>Evaluación del uso de <i>Penicillium janthinellum</i> Biourge sobre la eficiencia de la fertilización fosfórica en el cultivo de la papa (<i>Solanum tuberosum</i> L. var. </b><b>Diacol Capiro)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200014&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo del presente trabajo fue evaluar el efecto del hongo Penicillium janthinellum B. (reportado como microorganismo solubilizador de fósforo en el suelo) sobre la eficiencia de la fertilización fosfórica edáfica en el cultivo de papa variedad 'Diacol Capiro'. Se realizaron cuatro experimentos en tres departamentos: Cundinamarca, Boyacá y Antioquia, donde se evaluaron siete tratamientos, que corresponden a cinco niveles de P2O5 edáfico (0, 100, 200, 300 y 400 kg· ha-1) combinados con la aplicación del biofertilizante Fosfosol®, que contiene el hongo Penicillium janthinellum B. (2 L· ha-1), y dos tratamientos testigo (absoluto y comercial). Las variables analizadas fueron: concentración de P en tejido foliar en prefloración; materia seca de hojas, tallos y tubérculos en floración; gravedad específica y rendimiento de tubérculo. Los resultados demostraron que no hubo respuesta a la aplicación de Penicillium janthinellum B., y en algunas de las localidades se observaron respuestas a los niveles de P edáfico. El P en tejido foliar varió entre 0,14% y 0,34%, sin diferencia entre los tratamientos, y el rendimiento promedio estuvo entre 29,7 y 35,7 t· ha-1.<hr/>This work was aimed at evaluating the effect of Penicillium janthinellum B. (reported as phosphorus solubilising microorganism in the soil) on the efficiency of phosphoric fertilisation of soil for the potato crop ('Diacol Capiro' variety). Seven treatments were evaluated in four experiments carried out in the Colombian departments of Cundinamarca, Boyacá and Antioquia. These treatments corresponded to five levels of P2O5 applied to the soil (0, 100, 200, 300 and 400 kg· ha-1) combined with applying Fosfosol® biofertiliser (2 L· ha-1) containing Penicillium janthinellum B. fungus, compared to two witness treatments (absolute and commercial). The variables analysed were P concentration in foliar tissue, dry leaf matter of leaves, stems and tubers in flowering, specific gravity and tuber yield. The results revealed that there was no response to applying Penicillium janthinellum B. and responses to edaphic phosphorous levels were observed in some localities. The P in foliar tissue ranged from 0.14% to 0.34%, no difference being observed amongst treatments. Average yield varied between 29.7 and 35.7 t· ha-1. <![CDATA[<b>Efecto del uso del suelo sobre hongos solubilizadores de fosfato y bacterias diazotróficas en el páramo de Guerrero (Cundinamarca)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200015&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se determinó el efecto del uso del suelo sobre las poblaciones de hongos solubilizadores de fosfato (HSF) y bacterias fijadoras biológicas de nitrógeno (BFN), aislando y caracterizando especies de estos grupos bajo cuatro condiciones de uso diferentes: cultivos de papa 'Parda Pastusa' (p), cultivo de papa 'Pastusa Suprema' (s), suelos cultivados con papa actualmente en descanso (d) y suelos de bosque (b). Se aislaron hongos en estado activo, mediante la técnica de lavado del suelo (14 géneros), micelios estériles, con clamidosporas y tipo basidiomycete. Se presentó baja incidencia de mucorales en suelos cultivados y en descanso, a excepción de Mucor racemosus. En (d) predominaron especies de los géneros Circinella, Mucor y Zygorrhynchus, evidenciándose la selección de hongos por efecto de uso del suelo. La determinación cuantitativa de la actividad solubilizadora evaluada en medio líquido, registró porcentajes altos en los hongos Trichocladium canadense, Mucor sp1 y Penicillium sp2, aislados de (d) y (b), los cuales solubilizaron más de 15% del fosfato. No hubo relación entre el fósforo solubilizado y la biomasa, pero sí entre éste y el pH. En las BFN se comprobó el efecto significativo de la condición de uso del suelo sobre los recuentos de sus poblaciones. Se identificaron cuatro morfotipos aislados de (d), dos de (p), tres de (s) y tres morfotipos de (b), correspondientes a especies de los géneros Azospirillum, Beijerinckia, Pseudomonas y Derxia. Se evidenció una respuesta sensible al uso del suelo por parte de los grupos funcionales estudiados.<hr/>The effect of land use on phosphate-solubilising fungi (PSF) and nitrogen-fixing bacteria (NFB) populations was investigated. The soils selected were that from two potato crop varieties ['Parda Pastusa' (p) and 'Pastusa Suprema' (s)], agricultural soil at present lying fallow (d) and soil from beneath forested areas (b). Active fungi (14 genera) and sterile chlamydospore -and basidiomycete-like mycelia were isolated by washing the soil. Mucorales presented low incidence in cultivated soil, except for Mucor racemosus. Circinella, Mucor and Zygorrhynchus genera were predominant in forest (b) soil. The most efficient calcium phosphate solubilisation assessed in liquid medium was registered for Trichocladium canadiense, Mucor sp1 and Penicillium sp2 isolated from (d) and (b), (>15% P- solubilisation). No correlation was found between fungal biomass and P solubilising efficiency; however, there was negative correlation with pH. Qualitative differences were found between land use and PSF, while significant differences were registered between NFB and bacterial populations. Azospirillum, Beijerinckia, Pseudomonas and Derxia dizotrophic bacterial species were isolated. The study revealed the functional groups' sensitive response to the microorganisms being evaluated, according to land use. <![CDATA[<b>Mejoramiento del potencial agrícola de lodos digeridos anaeróbicamente con el uso de cal</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Este estudio evaluó la técnica de secado térmico natural en lechos de secado para la deshidratación de lodos digeridos de una laguna anaerobia que trata aguas residuales domésticas y la influencia sobre la eficiencia de la deshidratación y remoción de patógenos y huevos de helmintos por la adición de diferentes porcentajes de cal viva (CaO), 20%, 40% y 65% en peso, con el objetivo de mejorar el potencial uso agrícola del material. En general, se observó un efecto desfavorable sobre la eficiencia del proceso de deshidratación cuando la cal fue adicionada al inicio, recomendándose una reducción de humedad del lodo hasta un rango entre 65% y 70% antes de la adición de la cal; este nivel de deshidratación fue alcanzado después de 7 a 9 d de secado. El rango de cal evaluado garantizó la elevación del pH hasta 12 unidades durante el tiempo de contacto suficiente para la remoción de patógenos y parásitos. En las condiciones en que fue realizado el estudio, esta investigación mostró que el mejor tratamiento para remover patógenos y huevos de helmintos correspondió a la adición de 20% en peso de cal viva. Las características del material producido permiten sugerir su uso con fines agrícolas como reemplazo total o parcial de fertilizantes químicos, mejoradores de suelos, compostaje, etc., para lo cual se recomienda la realización de pruebas a nivel de invernadero.<hr/>This study evaluated the natural thermal drying technique on a sludge bed for dehydrating digested sludge from an anaerobic pound which treats domestic wastewater. It also evaluated its influence on dehydration efficiency and the removal of pathogens and worm eggs by adding different percentages of lime (20%, 40% and 65% CaO) aimed at improving potential agricultural use. A negative effect was generally observed on dehydration efficiency when lime was added at the beginning, a reduction of sludge water content to 65% to 70% being thus recommended before adding lime. Such dehydration level was reached after 7 to 9 d, once sludge dehydration had begun. The evaluated range of lime content guaranteed that pH rose to 12 during contact time, which was sufficient for removing pathogens and parasites. This research showed that the best treatment for pathogens and worm egg removal was obtained by adding 20% lime in the study conditions employed here. The product’s final characteristics suggest that it could be used for agricultural purposes such as total or partial chemical fertiliser replacement, for improving soil conditions, composting, etc. it is thus recommended that pilot greenhouse experiments be carried out. <![CDATA[<b>Abundancia de actinomicetes y micorrizas arbusculares en paisajes fragmentados de la Amazonia colombiana<a href="#1"><sup>*</sup></a></b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se evalúo la abundancia de actinomicetes y hongos Micorriza Arbuscular (MA) en suelos bajo coberturas de bosque y pasto, en una zona de colonización de la Amazonia colombiana con tres grados de transformación antrópica. Se realizó una estratificación espacial de la fragmentación del paisaje de tierra firme, en cercanías de San José del Guaviare (Guaviare); a partir de información de una imagen de 1997 del satélite Spot y del uso de un sistema de información geográfica (SIG), se obtuvo un mapa de coberturas vegetales y se seleccionó la ventana de estudio de 48.000 ha. La abundancia de actinomicetes se determinó por la metodología de recuento y dilución en placa; el porcentaje de MA, por clareo con KOH y tinción con azul tripano y la extracción de esporas, por la técnica de tamizado (Sieverding, 1983). Los suelos de fragmentos ubicados en la zona de intervención antrópica alta presentaron diferencias significativas entre coberturas, registrando valores menores de abundancia de actinomicetes y MA en pastos, lo que se explica por la alta compactación de los suelos. En los fragmentos en la zona de intervención menor no se encontraron diferencias significativas. Se identificaron nueve morfotipos para actinomicetes y diez para MA, siendo los más representativos Streptomyces sp. y Glomus sp. Los suelos no presentaron diferencias significativas en sus características físicoquímicas. Se infirió que en zonas de intervención alta estos grupos pueden ser posibles indicadores de procesos de alteración del paisaje.<hr/>The abundance of actinomycetes and Arbuscular mycorrhizal (AM) fungi was evaluated in soils covered by forest and pasture, having 3 types of anthropogenic intervention, near San José del Guaviare in Colombia’s northern Amazon region. Landscape fragmentation was spatially stratified using a 1997 Spot satellite image. Geographic information system (GIS) information was used for obtaining a vegetal coverage map of the area and a 48,000 hectare area was thereby selected for study. The abundance of actinomycetes was determined by counting and diluting in plates and AM percentage by clearing with KOH and dyeing with trypan blue. Spores were extracted by wet sieving and centrifuged (Sieverding, 1983). The soil in fragments having high human intervention displayed significant differences between types of coverage, smaller values for actinomycete abundance and AM being registered in pasture, which is explained by high soil compaction. There were no significant differences in fragments having less intervention. Nine morphotypes were identified as being for actinomycetes and ten for AM, Streptomyces sp. and Glomus sp. being the most representative ones. The soils did not display significant differences in their physical-chemical characteristics. It was inferred that these groups could be possible indicators of landscape alteration in areas undergoing high human intervention. <![CDATA[<b>Efecto de la aplicación de una lámina de riego a diferentes temperaturas y frecuencias sobre un andisol salino tratado con corriente eléctrica</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200018&lng=es&nrm=iso&tlng=es El presente trabajo se desarrolló en los laboratorios de Suelos de la Facultad de Agronomía de la Universidad Nacional de Colombia, sede Bogotá, con el propósito de estudiar la respuesta de un suelo salino a la aplicación de agua de riego con diferentes tratamientos de temperatura y frecuencia. El suelo utilizado es un Humic Haplustands tomado del lote 4 del Centro Agropecuario Marengo. El diseño experimental utilizado fue completamente al azar, con arreglo factorial 3 x 2, en el que el primer factor fue la temperatura del agua de riego (18, 23 y 30 °C) y el segundo factor, el fraccionamiento de la lámina de riego (lámina fraccionada y lámina total aplicada). Todos los tratamientos fueron sometidos a una corriente directa de 2 V. Las variables analizadas para cada tratamiento fueron: pH, conductividad eléctrica, sulfatos, cloruros, carbonatos, bicarbonatos y bases totales (Ca, Mg, Na, K), medidas en el extracto de saturación, antes y después de aplicar los tratamientos. El análisis de resultados permitió concluir que la mayor reducción en los contenidos de Ca y Mg se presentó cuando el agua de riego se encontraba a 30 °C; en las demás variables medidas no se presentó respuesta a los cambios de temperatura. La aplicación de 2 V de corriente directa disminuyó significativamente los contenidos de Ca, Mg, Na, K y Cl, así como los valores de la conductividad eléctrica. En cuanto a las frecuencias de aplicación de las láminas de riego, ninguna de las variables mostró respuesta.<hr/>This work was carried out in the Universidad Nacional de Colombia's Soil laboratory to study a saline soil's response to irrigation water being applied having different temperature and frequency treatments. The soil used was a Humic Haplustands taken from lot 4 on the Marengo Farm Centre. A totally random experimental design used a 3 x 2 factorial arrangement, the first factor being irrigation water temperature (18, 23 and 30 °C) and the second dividing the irrigation water up (partial and total applied water). 2 V direct current was applied to all treatments. The variables analysed for each treatment were pH, electric conductivity, sulphates, chlorides, carbonates, bicarbonates and total bases (Ca, Mg, Na, K) measured in saturation extract before and after applying the treatments. The results led to concluding that the greatest reduction in Ca and Mg content was presented when irrigation water was 30 °C. There was no response to changes of temperature in the other variables measured. Applying 2 V direct current significantly reduced Ca, Mg, Na, K and Cl content, as well as electric conductivity values. None of the variables presented a response regarding frequency of applying irrigation water. <![CDATA[<b>Análisis económico del sistema de producción de maíz amarillo en el valle del medio y bajo Sinú, departamento de Córdoba</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200019&lng=es&nrm=iso&tlng=es En este trabajo se analizó la economía de la producción de maíz amarillo (Zea mayz) en el valle del medio y bajo río Sinú, en el departamento de Córdoba (Colombia), con información procedente de una encuesta a 1.417 agricultores, realizada en el semestre A de 2001. Los resultados indican que la mayor oferta proviene de los agricultores medianos y grandes; sin embargo, en el análisis de costos mínimos, los agricultores pequeños resultan ser más eficientes económicamente que las explotaciones de tamaño superior. Con la utilización de herramientas estadísticas y econométricas, los resultados indican que la producción de maíz en Córdoba presenta rendimientos decrecientes de escala; las productividades marginales del gasto obtenidas señalan la conveniencia de reducir gastos totales, en especial en semillas y control de plagas, y aumentarlo en control de malezas.<hr/>Yellow maize (Zea mays) production in the mid and lower Sinú valley in Córdoba (Colombia) was evaluated using information collected from a survey of 1,417 growers during the first six months of 2001. The results revealed that the highest production came from middle- and large-scale growers; however, according to minimal cost analysis, the smaller growers were economically more efficient compared to the former. Statistical and econometrical evaluation showed that maize production in Cordoba shows decreasing returns to scale. Analysing marginal cost productivity revealed the advisability of reducing total costs, specifically on seeds and pest control; however, weed control should be increased. <![CDATA[<b>Análisis de sistema de gestión de la agroempresa algodonera del departamento de Córdoba</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200020&lng=es&nrm=iso&tlng=es Este trabajo se centra en el análisis del sistema de gestión de la agroempresa algodonera del departamento de Córdoba, a través de la descripción de sus componentes y las características de su entorno. Con el conocimiento del desarrollo y los avances que ha tenido el cultivo en más de 50 años de historia como referente, se identifican los factores que inciden en el bajo desarrollo de esta rama productiva, destacándose la debilidad organizativa de las explotaciones algodoneras como empresas, la ausencia de un espíritu empresarial por parte de los productores y el atraso notable en la utilización de técnicas empresariales para promover un mejor desempeño económico de la actividad algodonera. Adicionalmente, se estudia el papel de instituciones gremiales y el comportamiento de los productores como factores importantes en la búsqueda de una mayor eficiencia de esa importante rama productiva. Por último, se hace una distinción entre los diferentes usos de los recursos de acuerdo con el tamaño de la unidad productiva. Luego de considerar el tamaño de la explotación y las tareas realizadas en cada una de las labores que hacen parte del proceso productivo del cultivo de algodón, se obtuvo como resultado importante la tipificación de las agroempresas algodoneras en cuatro grupos.<hr/>This work was aimed at analysing cotton farm management in the Córdoba department by describing its components and the characteristic of its environment. Knowledge of the crop’s development during the last fifty years and the factors affecting its poor performance as well as that of the cotton farmers as entrepreneurs and their lack of managerial spirit were identified. Remarkable backwardness in using managerial techniques for promoting better cotton farming performance was also noticeable. Their role and behaviour in the search for greater efficiency was also studied. An attempt was made to distinguish the way cotton-farmers could achieve the most efficient farm system by using different factors such as how resources were used, farm size and the main tasks engaged in. <![CDATA[<b>Reflexiones sobre la actuación económica de pequeños productores campesinos, a partir de un modelo de 'chantaje'</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652005000200021&lng=es&nrm=iso&tlng=es Este documento relaciona algunos de los aspectos principales sobre los que reflexiona la economía de la información con respecto al funcionamiento del mercado. Además, ofrece una breve introducción sobre temas aplicados del enfoque de información, sobre la señalización en el mercado de trabajo y el modelo de selección adversa. Emplea luego este marco conceptual para hacer consideraciones sobre un modelo sugerido de 'chantaje', aplicado al proceso de negociación que realiza un agente abstracto denominado 'pequeño productor campesino', y concluye sobre algunas variables que pueden explicar el proceso de decisión que asume este supuesto productor cuando decide contratarse en otras actividades o mantener su cultivo.<hr/>This document presents some reflections regarding the main variables of market performance using the economics of information approach. It also offers a brief introduction to related topics, such as labour market signalling and the adverse selection model. It uses this conceptual framework to offer considerations regarding a model of suggested 'blackmail', applied to understand the transactions of a hypothetical agent called the 'small-scale farmer'. Some variables are suggested which could explain the decision-making process which such supposed producers become engaged in when they decide to be hired in other activities or look after their crops.