Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Colombiana]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0120-996520070002&lang=es vol. 25 num. 2 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <link>http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200001&lng=es&nrm=iso&tlng=es</link> <description/> </item> <item> <title><![CDATA[<B>Uso de selección asistida con marcadores para resistencia a antracnosis en fríjol común </B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200002&lng=es&nrm=iso&tlng=es La antracnosis causada por Colletotrichum lindemuthianum puede llegar a generar pérdidas hasta del 95% de la producción en fríjol (Phaseolus vulgaris L.), por eso es considerada una de las enfermedades más limitantes. Con el presente trabajo se inició un programa de mejoramiento utilizando selección asistida por marcadores. Se usó como parental resistente el cultivar Mesoamericano G2333, para incorporar a fríjoles volubles comerciales de Colombia los genes Co-5 y Co-4², que confieren resistencia a C. lindemuthianum. Se obtuvieron progenies RC1F1 provenientes de cruces entre G2333 y siete parentales volubles tipo Bola roja y Rojo moteado cultivados en zonas productoras de fríjol de Cundinamarca y Boyacá. La selección de plantas RC1F1 se realizó con los marcadores moleculares SCAR SAB3 y SAS13, ligados a los genes Co-5 y Co-4², respectivamente. En la evaluación genotípica de 1.271 plantas RC1F1, 608 amplificaron con SAB3 y 603 con SAS13. La segregación para cada marcador se ajustó a la razón 1:1 esperada en pruebas de chi-cuadrado (X² = 2,38, P = 0,12 para SAB3 y X² = 3,32, P = 0,07 para SAS13). Un total de 299 plantas RC1F1 amplificaron con ambos SCAR, ajustándose a la razón esperada (X² = 1,11, P = 0,78) y confirmando la segregación independiente. Estas plantas fueron seleccionadas para continuar el programa de mejoramiento, ya que se espera que porten los genes Co-5 y Co-4². Se logró implementar la selección asistida por marcadores para antracnosis, y acelerar la introducción y piramidación de genes de resistencia en fríjol de importancia económica en Colombia.<hr/>The anthracnose caused by Colletotrichum lindemuthianum is one of the most significant diseases in beans (Phaseolus vulgaris L.) and can produce yield losses up to 95%. In this study, a breeding program utilizing molecular marker assisted selection (MAS) was initiated. In order to obtain commercial Colombian climbing beans resistant to C. lindemuthianum, the program incorporated genes Co-5 and Co-4²taken from G2333, a resistant Mesoamerican cultivar. From the crosses between G2333 and seven cultivated Andean beans, were obtained progenies RC1F1. The cultivated Andean beans included Bola roja and Rojo moteado types gathered from Cundinamarca and Boyacá crops. The BC1F1 plants were selected using the SCARs molecular markers SAB3 and SAS13 linked to Co-5 and Co-4² genes, respectively. In a genotypic evaluation of 1.271 RC1F1 plants, 608 and 603 were amplified with SAB3 and SAS13, respectively. The segregation expected ratio (1:1) in X² tests was obtained for each molecular marker indicating X² = 2,38, P = 0,12 for SAB and X² = 33,32, P = 0,07 for SAS13. The amplification with both molecular markers was obtained in 299 plants BC1F1, according to the expected ratio (X² = 1,11, P = 0,78) adjusted to the independent segregation. These plants were selected to continue the breeding program. In this study, a molecular marker assisted selection was implemented and introduction of resistant genes into commercially important Colombian beans was accelerated. <![CDATA[<B>Estudio preliminar para el establecimiento de un protocolo de crioconservación para palma de aceite (<I>Elaeis guineensis</I> Jacq.)</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200003&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de esta investigación fue desarrollar e implementar un protocolo de crioconservación para embriones cigóticos de palma de aceite (Elaeis guineensis Jacq.), como alternativa para complementar la conservación de genotipos de palma ante las dificultades que se presentan en la colección de campo en la actualidad. Se evaluaron las etapas de pre y poscongelación de embriones cigóticos con la metodología de desecación en silica gel a diferentes tiempos de exposición (2, 2,5 y 3 h), seguido de un congelamiento rápido y una etapa de recuperación en un medio de cultivo Murashige y Skoog (1962). Todos los tratamientos de crioconservación fueron evaluados con un fotoperíodo de 16 h luz y 8 h de oscuridad, con una temperatura media de 28 °C. Previamente se determinó el estado de desarrollo adecuado de los embriones para crioconservar. Además, se realizó la prueba de viabilidad con Tetrazolio para embriones desnudos como un control inicial del lote de semilla solicitado. Se logró establecer un protocolo de crioconservación a partir de embriones cigóticos desnudos de palma, el cual permitió obtener plántulas de embriones congelados en nitrógeno líquido (-196 °C); alcanzando una sobrevivencia del 84,37% para embriones crioconservados. En cuanto a la diferenciación de estructuras de los embriones crioconservados, el tratamiento de dos horas obtuvo valores para plúmula del 88,9%, radícula del 55,57% y haustorio del 66,7%. Esta metodología permitiría conservar material valioso a largo plazo como copia de seguridad complementaria de la colección de campo y reduciría los costos de mantenimiento y conservación.<hr/>The objective of this research was to develop and implement a cryoconservation protocol for zygotic embryos of oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) as a complement alternative to the conservation of oil palm genotypes due to the difficulties that occur in the field collection. Pre- and post-freezing steps of zygotic embryo cryoconservation were evaluated using the methodology of desiccation in silica gel at different exposure times (2, 2,5, and 3 h), followed by a rapid freezing and a recovery step in Murashige and Skoog (1962) culture medium. All the cryoconservation treatments were evaluated under a photoperiod of 16 h light and 8 h darkness at an average temperature of 28 °C. The appropriate embryo development for the cryoconservation was previously determined. Additionally, the viability test with tetrazolium was applied to naked embryos as an initial control of the batch seed required. It was achieved a cryoconservation protocol for naked zygotic embryos of palm, which allowed obtaining plantlets from embryos frozen in liquid nitrogen (-196 °C) with up to 84.37% survival. In relation to structure differentiation of the cryoconserved embryos, the two hour treatment gave values of 88.9% for plumula, 55.57% for radicle, and 66.7 % for haustorium. This methodology might allow a long-term conservation of valuable material as a complementary security procedure to copy the field collection and reduce the costs of maintenance and conservation. <![CDATA[<B>Efecto de diferentes tamaños de esqueje y sustratos en la propagación del romero (<I>Rosmarinus officinalis</I> L.)</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200004&lng=es&nrm=iso&tlng=es El romero presenta dificultades en su propagación sexual ya que no florece con facilidad y cuando lo hace sus semillas presentan poca viabilidad. Así mismo, el enraizamiento de esquejes deromero es lento. El objetivo del presente trabajo fue evaluar el efecto de diferentes tamaños de esqueje y sustratos en la propagación del romero, para lo cual se emplearon tres tamaños de esquejes (6, 8 y 10 cm) tomados de la parte apical de plantas de un año de edad, los cuales se plantaron en cuatro sustratos diferentes correspondientes a: suelo negro (SN); cascarilla de arroz quemada (CAQ); la mezcla de cascarilla de arroz quemada y suelo negro en proporción 1:1 en volumen (M), y turba rubia canadiense (TRC), para un total de doce tratamientos cada uno con cuatro repeticiones. La fitomasa seca y fresca de tallos y hojas se vió afectada principalmente por el sustrato. El tamaño del esqueje afecta la proliferación de raíces y tallos. La TRC tuvo un efecto significativo en el peso fresco y seco de las plantas de romero. La turba retiene un gran contenido de humedad y esto hizo que el mayor contenido relativo de agua (CRA) se presentara en este sustrato. La masa fresca y seca de raíces se vio influenciada principalmente por el tamaño del esqueje. El mejor tamaño de esqueje en la propagación de romero fue de 10 cm en todos los sustratos. El sustrato M fue el segundo mejor y tuvo una respuesta significativa frente a SN y CAQ.<hr/>Rosemary presents difficulties in sexual propagation because it does not flower easily and, when it does, the seeds present low viability. Likewise, the rooting of stem cuttings of rosemary is slow. The objective of the present work was to evaluate the effect of different sizes of stem cuttings and substrates on the propagation of rosemary. Three stem cuttings sizes of 6, 8 and 10 cm were taken from the apical part of one year old plants and rooted in 4 different substrates: black soil (SN), burn rice husk (CAQ), mixture of burn rice husk and black soil in 1:1 volume proportion (M), and Canadian peat moss (TRC), making a total of 12 treatments with 4 repetitions each one. The dry and fresh weight of stems and leaves were affected mainly by the substrate type. The size of stem cuttings affected proliferation of roots and stems. The TRC had a significant effect on fresh and dry weight of rosemary plants. The Canadian peat moss accumulated a high moisture contents making the highest relative water content (CRA) in this substrate. The fresh and dry weight of roots was influenced mainly by the size of stem cuttings. The best size of stem cuttings in rosemary propagation was 10 cm in all substrates. The substrate M was the second best one and had a significant benefit when compared with SN and CAQ. <![CDATA[<B>Categorización de la germinación y la latencia en semillas de chirimoya (<I>Annona cherimola</I> L.) y guanábana (<I>Annona muricata</I> L.), como apoyo a programas de conservación de germoplasma</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200005&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se estudió la latencia y germinación de semillas de guanábana y chirimoya con el fin de categorizar la latencia de las simientes y desarrollar un protocolo de rompimiento de ésta; conocimiento básico para el establecimiento y monitoreo de un duplicado de seguridad en las colecciones de campo, por la vía de almacenamiento a largo plazo de las unidades de propagación sexuales. No se detectó latencia exógena, a través de la imbibición obtenida por las semillas. Se encontró, a través de pruebas de viabilidad, con tetrazolio, que en cada uno de los taxa existe alrededor de un 20% de unidades no viables en el conjunto de semillas aparentemente normales. La estratificación caliente húmeda, por espacio de 90 días, produjo rompimiento de la latencia, al igual que la imbibición con AG3, con obtención del mejor resultado al imbibir la simiente en 800 ppm de la hormona. En chirimoya se obtuvo efectos sinérgicos al combinar el tratamiento de 800 ppm de AG3 y estratificación caliente húmeda durante 90 días, lo cual no fue evidente en el caso de la guanábana. A partir de los resultados se clasificó el bloqueo de la germinación de las semillas de las dos especies, como latencia morfofisiológica simple, no profunda. La caracterización definida, junto con el protocolo de remoción, apoyan el establecimiento de un duplicado de seguridad de la colección de campo, por la vía de semilla, con un concepto dinámico que se esboza en este escrito.<hr/>Cherimoya (Annona cherimola) and soursop (Annona muricata) seed germination and dormancy were studied in order to characterize a dormancy type for both taxa, develop dormancy breaking procedures, and obtain a basic knowledge required for seed viability monitoring for the establishment of long-term seed conservation duplicate of field germplasm collection and utilization of stored germplasm. The presence of exogenic dormancy in seeds was not detected during the imbibition of seeds. About 20% of the apparently normal seeds in both species were non viable based on the results of tetrazolium test. Seed dormancy release was obtained after warm stratification under humid conditions, as well as seed imbibition with GA3, demonstrating the best results for 90 days stratification and 800 ppm of the hormone. In cherimoya, the combination of warm stratification with 800 ppm GA3 produced the highest seed germination, which did not happen with the soursup seeds. Based on the results, the seed dormancy for both species was classified as simple, non-deep morphophysiological dormancy. A dynamic concept described in the current paper for seed behaviour in terms of dormancy and germination provides a support to establish a security duplicate of seed field collection for both species. <![CDATA[<B>Efecto del estrés abiótico sobre la síntesis y degradación de almidón. Una revisión</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200006&lng=es&nrm=iso&tlng=es En las plantas superiores la biosíntesis del almidón es sensible al efecto de condiciones ambientales adversas, las cuales actúan sobre el suministro de carbohidratos desde los órganos fuente, la actividad de los vertederos y de las enzimas biosintéticas asociadas. Mediciones de la planta entera in vivo han demostrado que la tasa de flujo de carbono depende además de las propiedades del vertedero y de las características del sistema de transporte. En este documento también se revisan los aspectos del ajuste de esta interacción por el complejo de respuestas celulares inducidas por los estreses abióticos. Además de la problemática de la ruta de señalización del estrés, se elucida su influencia sobre la expresión genética del metabolismo del almidón. Por otro lado, se considera la manera como la planta percibe y responde a las señales ambientales a través de modificaciones en la partición del carbono, mediante el incremento de los niveles de los azúcares solubles y otras estrategias fisiológicas de aclimatación al estrés abiótico.<hr/>In higher plants, starch biosynthesis is highly sensitive to stress acting on the supply of carbohydrates from source organs, sink activity, and the activities of associated enzymes. Whole plant measurements in vivo have demonstrated that carbon flow rates are additionally dependent on the properties of sink, as well as those of whole transport system. In this article, some issues of the adjustment of this interaction through the complex of cellular responses to abiotic stress are reviewed. The aspects of pathway of stress signaling and its influence on the genetic program of starch expression are also elucidated. Additionally, the pathway, by which a plant senses and responds to environmental cues and endogenous signals through changes in carbon partitioning and increases in soluble sugar cell concentration, and other adaptive physiological strategies are considered. <![CDATA[<B>Balance hídrico e influencia del estrés hídrico en la inducción y desarrollo floral de la mandarina ‘Arrayana’ en el piedemonte llanero de Colombia</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200007&lng=es&nrm=iso&tlng=es Con el objetivo de determinar los requerimientos hídricos de los cítricos en el piedemonte del Meta, cuantificar la duración e intensidad del estrés hídrico y la influencia sobre la inducción y el desarrollo de floración mandarina &lsquo;Arrayana&rsquo; (Citrus reticulata Blanco), primero se revisó la información climática de dos décadas suministrada por el Centro de Investigación La Libertad (Villavicencio). Segundo, se realizó un estudio de caso en la época seca entre noviembre de 2002 a marzo de 2003 en un cultivo de mandarina &lsquo;Arrayana&rsquo; (injertado sobre mandarina Cleopatra de 6 años de edad); en el cual se llevaron los registros climáticos y quincenalmente el contenido de humedad del suelo a dos profundidades (0 a 10 y 10 a 20 cm), y la duración de los procesos fenológicos relacionados con la floración. En el piedemonte del Meta, los cítricos requieren 1.046 mm de agua al año que es el 77% de la evaporación total anual. Durante nueve meses al año la precipitación supera la evapotranspiración de las plantas y durante tres meses hay déficit hídrico. Una precipitación de 29 mm inició el crecimiento de las plantas. La brotación se inicia dos semanas después de la lluvia, la floración en la tercera semana y la caída de pétalos y del estigma en la cuarta (final de la antesis). La humedad del suelo de 0 a 20 cm disminuye por debajo del punto de marchitez permanente durante dos meses. La floración entre antesis y caída de pétalos tiene una duración de nueve días.<hr/>In order to determine water requirements of citrus fruits grown in the Piedemont Plains of Meta Department, Colombia, and quantify duration and intensity of water stress and its influence on floral induction and development of &lsquo;Arrayana&rsquo; mandarin (Citrus reticulata Blanco), firstly, the climatic information collected at the C.I. La Libertad (Villavicencio, Meta, Colombia) over two decades was revised. Secondly, a case study was realized in a dry season between November 2002 and March 2003 in a culture of &lsquo;Arrayana` mandarin grafted on 6 year old Cleopatra mandarin. The climatic records and, every second week, the content of soil moisture at two depths (0 to 10 cm and 10 to 20 cm), and the duration of the phenological processes related to flowering were registered. In the Piedemont Plains of Meta, the citrus fruits need 1.046 mm of water per year that is 77% entire annual evapotranspiration. For nine months every year, the precipitation is higher than the evapotranspiration and, for three months, there is a water deficit. The precipitation value of 29 mm was needed for growth initiation. Ramification started two weeks later after beginning of the rain season. The anthesis and fall of petals and stigma occurred in the third and fourth week, respectively. The soil moisture content measured at the depth of 0 to 20 cm, decreased below the permanent wilting point during two months. The duration of flowering between anthesis and petal abscission lasted nine days. <![CDATA[<B>Crecimiento del maíz y los pastos (<I>Brachiaria sp.</I>) establecidos enmonocultivo y asociados en suelos ácidos del piedemonte llanero colombiano</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200008&lng=es&nrm=iso&tlng=es El experimento se desarrolló en el piedemonte llanero de Colombia, donde el establecimiento y recuperación de praderas con el cultivo del maíz, es una opción productiva para los sistemas ganaderos de la región. En un diseño de bloques completos al azar con cuatro replicaciones, se evaluó el establecimiento de maíz y pastos en monocultivo y asociados (Brachiaria decumbens, Brachiaria cv. Mulato y Toledo (Brachiaria brizantha)), con el fin de determinar la existencia de efectos de competencia sobre los rendimientos de grano de maíz y sobre la producción de forraje de los pastos. El periodo de evaluación comprendió desde los 15 hasta los 90 días después de la siembra (dds), época en la cual el maíz ya se encontraba en proceso de secado. El crecimiento del maíz no fue afectado por la presencia de los pastos, obteniéndose el índice de área foliar de 3, a los 45 dds y la mayor producción de masa seca a los 66 dds con 29 g MS/planta. Por su parte, el crecimiento de los pastos sí fue afectado por la presencia del maíz durante todo el periodo de evaluación. El área foliar y la masa seca en los pastos asociados con maíz fue inferior en un 50% con respecto a los pastos establecidos sin maíz, de forma que a los 75 dds el índice de área foliar de los pastos asociados con maíz fue de 1,0 y en los pastos en monocultivo fue de 2,6. De igual forma, la masa seca fue de 68 g·m-2 y de 140 g·m-2 en el mismo orden. La asociación de maíz con pastos es una buena opción para el establecimiento o renovación de praderas porque los rendimientos de maíz no fueron afectados por la presencia de los pastos. Los pastos asociados con el maíz presentaron un crecimiento más lento en los primeros 75 dds, sin afectar el crecimiento del maíz, sin embargo durante los 15 días siguientes, el índice de área foliar se incrementó en 170% y la masa seca en 53%, por el secado natural de la planta de maíz que permitió la entrada de radiación solar directa.<hr/>The experiment was carried out in the Piedemont Plains of Colombia, where the establishment and recuperation of grasslands associated with corn culture is a productive option for the livestock farmers of the region. Under a randomized complete block design with four replicates, the establishment of corn in monoculture and association with grasses (Brachiaria decumbens, Brachiaria cv. Mulato and Toledo (Brachiaria brizantha)) was evaluated in order to determine the existence of competition and its effect on the grain yield in corn and forage production in grasses. The period of evaluation was from 15 up to 90 days after sowing (d.a.s.), a time period, in which corn was already in drying process. The growth of corn was not affected by the presence of grasses, being characterized with leaf area index (LAI) equal to 3 at 45 d.a.s. and the highest dry weight production of 29 g DM/plant at 66 d.a.s. At the same time, the presence of corn do affected the growth of grasses during the whole period of evaluation. The leaf area and dry weight of grasses associated with corn were reduced on 50% as compared with those of grasses grown without corn, so that at 75 d.a.s. the LAI was 1.0 and 2.6 in grasses associated with corn or monoculture, respectively. In any case, the dry weight was of 68 g·m-2 and 140 g·m-2 for the same treatments. The cultivation of corn with grasses is a good option for the establishment or renovation of grasslands because the corn yields were not affected by the grass presence. The grasses associated with corn presented a slow growth during the first 75 d.a.s., without affecting the growth of corn, however, during the 15 following days, the LAI and dry weight were increased on 170% and 53%, respectively, due to natural drying of corn plants that allowed the penetration of direct solar radiation. <![CDATA[<B>El silicio como elemento benéfico en avena forrajera (<I>Avena sativa</I> L.): respuestas fisiológicas de crecimiento y manejo</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200009&lng=es&nrm=iso&tlng=es El uso de avena forrajera para alimentación animal en la Sabana de Bogotá es una práctica generalizada debido a su aporte energético, proteico, además de ser un cultivo de ciclo corto; por estas razones es importante incrementar su volumen de producción, optimizando la nutrición de este forraje. La respuesta al silicio por parte de la avena no ha sido comprobada, como sí lo ha sido en otros cultivos de especies gramíneas, los cuales mostraron respuestas positivas en producción. La investigación pretendió evaluar el efecto benéfico del silicio mediante curvas de crecimiento de los componentes de rendimiento (macollas, altura de planta, diámetro de tallo y materia seca de tallo y raíz), teniendo como factor principal épocas de aplicación (presiembra y macollamiento) y factor secundario dosis (0, 50, 100, 150 y 200 mg·kg-1 de ácido monosilícico como fuente de mayor asimilación en los cultivos). Bajo condiciones de invernadero se efectuó un diseño experimental con arreglo factorial 2 X 5, 10 tratamientos, 4 repeticiones, y para el análisis de medias se utilizó la prueba de Tukey (P < 0,01). Los resultados mostraron que la aplicación del Si debe hacerse principalmente en época de presiembra ya que aquí presenta un incremento altamente significativo (P < 0,0001) en materia seca (34,9%) para la dosis de 100 mg·kg-1 (116,42 g por maceta) respecto al testigo (90 g por maceta seca) y se asocia a un mejor índice de materia seca radicular (0,17) para la misma dosis respecto a la no aplicación de Si, lo cual implica una mayor capacidad de absorción de nutrientes.<hr/>The use of oat as a forage crop for animal feeding in Bogotá plateau is a general practice due to its energetic and protein contribution, and a short cycle of crop cultivation; for these reasons, it is important to increase oat production optimizing the mineral nutrition of this forage crop. The response of oat to silicon application was not verified, but it was confirmed for other Gramineae crops, which had a positive response in terms of production. The study indented to evaluate the beneficial effect of silicon by means of growth curves of yield components, such as clamping, plant height, stem diameter, and dry matter of stem and root. The application time (presowing and clamping) as a principal factor and dose (0, 50, 100, 150, or 200 mg·kg-1 monosilicic acid as a source of highest silicon assimilation) as a secondary factor were taken into account. The experiment was performed under greenhouse conditions with an experimental design consisted in a factorial adjustment of 2 x 5, 10 treatments in 4 repetitions; the Tukey test (P < 0,01) was used for the average analysis. The results show that the application of silicon must be conducted mainly in presowing period because this presented a highly significant increase (P < 0,0001) in dry matter weight (34,9%) for the dose of 100 mg·kg-1 (116,42 g for flowerpot) as compared with control (90 g by dry flowerpot) and was associated with a higher index of root dry matter (0,17) for the same dose as compared with treatment with no silicon application, which implies a greater capacity to absorption of nutrients. <![CDATA[<B>Metabolismo del calcio y su relación con la "mancha de madurez" del fruto de banano. Una revisión</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200010&lng=es&nrm=iso&tlng=es La mancha de madurez de los frutos de banano es un desorden fisiológico causado por una absorción baja de calcio por parte de la planta en épocas secas. Varios reportes científicos demuestran la relación estrecha de la enfermedad con las deficiencias de calcio en épocas de sequía. La fertilización y el comportamiento del calcio con respecto a otros nutrientes del suelo son también factores que inciden en la mancha de madurez, incidencia que es reducida con fertilizaciones de nitrato de calcio. Se analizan las funciones del calcio en la planta, su participación en la división y extensión celulares, el balance hídrico de las células, el envío de señales de respuesta a un estímulo externo y sus funciones estructurales en las paredes y membranas celulares. Se discute el papel del calcio en el cultivo de banano, su movilidad en el suelo, la relación que tiene con otras bases, el proceso de asimilación a través de las raíces y su relación con la incidencia de la mancha de madurez de los frutos.<hr/>The maturity bronzing in banana fruits is a physiological disorder caused by a low calcium uptake by the plant in dry season. Several scientific reports demonstrated the close relationship of the disease with the calcium deficiencies during drought seasons. The fertilization and behavior of calcium with respect to other soil nutrients contributed to the incidence of maturity bronzing, indicated that the incidence is reduced with calcium nitrate fertilizations. The role of calcium in plants, its participation in cellular division and extension, hydric balance of cells, signalling cascade as response to an external stimulus, and its structural functions in the cellular walls and membranes are analyzed. The role of calcium in banana culture, its mobility in soil, relationship with other bases, the process of Ca assimilation through the roots, and its relationship with the incidence of maturity bonzing of fruits are discussed. <![CDATA[<B>Desarrollo y fenología del lulo <I>Solanum quitoense</I> var. septentrionale bajo polisombra desde siembra hasta primera fructificación</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200011&lng=es&nrm=iso&tlng=es El objetivo de este trabajo fue cuantificar variables asociadas al crecimiento y desarrollo de la planta de lulo bajo polisombra. La fase de campo se llevó a cabo en el municipio de Cajicá, Cundinamarca (2.597 msnm, 13 °C y 80% HR). Se sembraron 210 plantas en un área de 900 m²; se realizó el seguimiento del cultivo desde la siembra hasta las primeras etapas de floración, y se efectuaron muestreos destructivos quincenales, de tres plantas seleccionadas aleatoriamente durante diez meses. Se determinó el peso seco de las diferentes estructuras de la planta a lo largo del crecimiento, así como la duración de las diferentes etapas fenológicas de dichas estructuras. Se estimaron las tasas de crecimiento exponencial y lineal para hojas (0,002702 g·g-1·dd-1 y 0,006096 g·dd-1), tallo principal (0,0036240 g·g-1·dd-1 y 0,05421 g·dd-1) y estructuras florales del racimo (0,004538 g·g-1·dd-1 y 0,0021270 g·dd-1); la tasa de producción de hojas (0,001119 h·h-1·dd-1) y de botones (0,037006 botones/dd) y, la duración de estados fenológicos como botón (59 dd), botón maduro (44 dd) y flor (44 dd) (dd = grados día, acumulación de unidades térmicas por encima de un umbral de crecimiento de 8 °C).<hr/>The objective of this research was to quantify growth and development parameters of lulo plants under shading. The field experiment was carried out in Cajicá, Cundinamarca (2,597 m a.s.l., 13 °C and 80% RH), where 210 plants were sowed in a 900 m² area and sampling was done every two weeks during a ten month period, starting from planting up to first flowering stages. Three plants were taken randomly per sample and the dry weight of each plant organ was measured. Linear and exponential growth rates were obtained for leaves (0.002702 g·g-1·dd-1 y 0.006096 g·dd-1), main stem (0.0036240 g·g-1·dd-1 y 0.05421 g·dd-1) and flowers (0.004538 g·g-1·dd-1 y 0.0021270g·dd-1); production rates for new leaves (0.001119 h·h-1·dd-1) and new flowering structures (0.037006 flower bud/dd) were also estimated. Duration of phenological stages were calculated for flower bud (59 dd), mature flower bud (44 dd) and flowers (44 dd) (dd = degree days, termic units accumulation above a growing threshold of 8 °C ). <![CDATA[<B>Análisis del crecimiento en frutos de tomate (<I>Lycopersicon esculentum</I> Mill.) cultivados bajo invernadero</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200012&lng=es&nrm=iso&tlng=es El patrón de crecimiento es general en plantas anuales que se desarrollan en un ambiente óptimo; sin embargo, hay gran variación en la magnitud de los valores de peso seco, en la simetría de la curva en la escala de tiempo en que este sucede. En este artículo se presenta el análisis del crecimiento de tres cultivares de tomate (Lycopersicon esculentum Mill.) bajo condiciones de invernadero. Los cultivares evaluados fueron Sofia, Bravona y Granitio, en la localidad de Sutamarchán (Boyacá, Colombia). Desde el momento de la floración hasta la cosecha, se tomaron semanalmente, veinte frutos de cada cultivar, en los que se determinó el peso seco, el diámetro polar y transversal y los sólidos solubles totales; además, se calculó la tasa de crecimiento absoluto y relativo, y la relación diámetro polar/diámetro transversal. Se realizó un análisis de regresión para obtener los modelos de crecimiento. El peso seco, el diámetro transversal y polar mostraron una curva sigmoidea característica. Los sólidos solubles totales disminuyeron desde el inicio de las mediciones hasta el intervalo entre 29 a 36 días después de floración (ddf); después, los valores de esta variable se mantuvieron en aumento. La tasa de crecimiento relativo disminuyó fuertemente desde 8-22 ddf en los cultivares Sofía y Bravona, pero Granitio presentó una reducción menos drástica a lo largo del desarrollo del fruto. Los modelos de simulación obtenidos mostraron una alta correlación con los respectivos datos observados para el crecimiento del fruto.<hr/>The growth patterns are quite similar in annual plants grown in an optimal environment; though, there is great variation in the magnitude of the dry weight values, symmetry of the curve, and time scale that it occupies. The growth analysis of three greenhouse-grown tomato cultivars was presented through this paper. Evaluated cultivars were Sofia, Bravona and Granitio that grew in Sutamarchán, Colombia. From bloom to harvest time, twenty fruits of each cultivar were taken weekly in order to determine dry weight, transversal and polar diameter, and total soluble solids; moreover, the absolute and relative growth rate, as well as the polar diameter / transversal diameter ratio were calculated. A regression analysis was done to obtain the growth models. The dry weight, transversal and polar diameter had a characteristic sigmoid shape. The total soluble solids decreased from the start of measurements to 29-36 time interval (days after bloom), subsequently, the values of this variable kept increasing. Relative growth rate is were strongly reduced from 8 to 22 days after bloom in Sofia and Bravona cultivars, but Granitio presented a less drastic reduction along the fruit development time. Obtained simulation outputs showed a good agreement with the observed data of fruit growth. <![CDATA[<B>Reconocimiento y caracterización ecológica de la flora arvense asociada al cultivo de uchuva</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200013&lng=es&nrm=iso&tlng=es Con el objetivo de realizar el reconocimiento de la flora arvense asociada al cultivo de uchuva (Physalis peruviana L.), este estudio incluyó recorridos en 49 sistemas productivos ubicados en 12 municipios de los departamentos de Cundinamarca y Boyacá. Procurando cubrir todos los pisos térmicos presentes en estos municipios, en los cuales se cultiva la uchuva, se utilizó la abundancia y frecuencia de especies arvenses como variable de medida a través de los muestreos. La primera etapa o reconocimiento se llevó a cabo en siete municipios de Cundinamarca y la segunda, en cinco municipios de Boyacá. En los sistemas productivos se registraron y colectaron las diferentes especies arvenses asociadas al cultivo, en un área mínima de muestreo determinada para cada predio. Los resultados fueron: 21 familias, 40 géneros y 47 especies, donde ocho familias concentraron el 72% de las especies. En Cundinamarca, las especies con mayor frecuencia fueron Polygonum nepalense y Rumex crispus, y en el departamento de Boyacá Pennisetum clandestinum y P. nepalense. Por categoría altitudinal las principales especies fueron: P. nepalense, P. clandestinum y Raphanus raphanistrum (categorías I, II y III, respectivamente). La categoría III reportó ocho de las principales especies arvenses asociadas al cultivo, y un valor de frecuencia superior al 40% del total de especies registradas. Las especies de mayor nocividad para el cultivo de la uchuva fueron Polygonum nepalense y Rumex crispus.<hr/>In order to provide recognition of herbaceous plants associated with culture of cape gooseberry (Physalis peruviana L.), the study was undertaken in 49 production systems located in 12 municipalities of Cundinamarca and Boyacá, Colombia. The abundance and frequency of species was estimated through the sampling or censuses, so that the study covered plants grown in all thermal conditions of these municipalities. The first stage of recognition was carried out in seven municipalities of Cundinamarca and the second one was done in five municipalities of Boyacá. In the production systems of cape gooseberry, various associated species were registered and collected on a minimum sampling area that was determined for all species according to their growth area. The obtained results indicated presence of 21 families, 40 genera, and 47 species, where the eight families concentrated 72% species. In Cundinamarca, the most frequently found species were Polygonum nepalense and Rumex crispus and, in the department of Boyacá, these were Pennisetum clandestinum and P. nepalense. By altitudinal category, the main species were P nepalense, P. clandestinum and Raphanus raphanistrum (categories I, II, and III, respectively). Category III included eight of the main weed species associated with cape gooseberry culture and had a frequency value superior to 40% total registered species. The species of highest danger for the culture of cape gooseberry were Polygonum nepalense and Rumex crispus. <![CDATA[<B>Densidades y frecuencias de liberación de <I>Encarsia formosa</I> (Hymenoptera: Aphelinidae) sobre <I>Trialeurodes vaporariorum</I> (Homoptera: Aleyrodidae) en tomate</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200014&lng=es&nrm=iso&tlng=es La mosca blanca de los invernaderos, Trialeurodes vaporariorum (Westwood) (Homoptera: Aleyrodidae) es una de las plagas más importantes de cultivos de tomate bajo invernadero en la Sabana de Bogotá. Para su control tradicionalmente se acude a la aplicación de insecticidas. Sin embargo, también son contempladas liberaciones del parasitoide Encarsia formosa (Gahan) (Hymenoptera: Aphelinidae). Para estandarizar el proceso de cría masiva de E. formosa, se evaluaron tres densidades diferentes de liberación de las avispas (6, 12 y 18 avispas/planta) en tres frecuencias de liberación (1, 2 y 3 veces/semana), sobre plantas de tomate de ocho semanas de edad con tres niveles de infestación (15, 30 y 45 ninfas de mosca blanca/hoja, susceptibles de ser parasitadas). El mayor porcentaje de parasitismo (70%) en ninfas de tercer instar se logró cuando se liberaron seis avispas por planta, dosificadas en tres momentos diferentes en la misma semana. El menor porcentaje de parasitismo (50%), se obtuvo cuando se realizó una sola liberación de 6, 12 o 18 avispas. Los resultados anteriores permiten concluir que se puede lograr un porcentaje de parasitismo en torno a un 70% de la infestación de mosca blanca (hasta 45 ninfas/hoja) en plantas de tomate con pocas avispas de E. formosa (seis) cuando se liberan en tres momentos diferentes.<hr/>The greenhouse whitefly, Trialeurodes vaporariorum (Westwood) (Homoptera: Aleyrodidae) is one of the most important pests of tomato greenhouse cultures in Bogotá plateau. This pest has been traditionally controlled using insecticides, however, the releases of wasp parasitoid Encarsia formosa (Gahan) (Hymenoptera: Aphenilidae) have already been contemplating. In order to standardize the mass rearing process of E. formosa, three different wasp densities (6, 12 and 18 wasp/plant) at three release frequencies (1, 2 and 3 times/ week) on eight week old tomato plants with three different infestation levels (15, 30 and 45 nymphs of whitefly susceptible to parasitation/leaf) were evaluated. The highest parasitism percentage (70%) was obtained when six wasps per plant were released three different times during the same week. The minor parasitism percentage (50%) was obtained when 6, 12 or 18 wasps were released on a weekly basis. These results indicated that it might be possible to obtain a 70% level of parasitism of whitefly infestation (hovered to 45 nymphs/leaf) in tomato plants with a small amount of E. formosa (six) when these are released three times per week. <![CDATA[<B>Problemas fitopatológicos en especies de la familia Solanaceae causados por los géneros <I>Phytophthora</I>, <I>Alternaria</I> y <I>Ralstonia</I> en Colombia. Una revisión</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200015&lng=es&nrm=iso&tlng=es La familia Solanaceae es considerada el tercer taxa botánico más importante a nivel agronómico, hecho que ha generado que mundialmente se invierta un gran esfuerzo en estudiar la biología, ecología y diversidad de hábitats de muchas de sus especies. En Colombia, las especies más cultivadas son comúnmente atacadas por patógenos que limitan la producción y la calidad final del producto. El presente documento expone la recopilación de los estudios publicados realizados en Colombia, referentes a las enfermedades causadas por tres de los patógenos más importantes que afectan la familia Solanaceae: Phytophthora, Alternaria y Ralstonia.<hr/>The Solanaceae family is considered the third most economically important plant taxa and the most valuable in terms of vegetable crops. In Colombia, the most cultivated species of this family are constantly attacked by pathogens, which limit the production and reduce the quality of the products. In this review, we present a summary of published Colombian research regarding the tree most important pathogens of Solanaceae family: Phytophthora, Alternaria and Ralstonia. <![CDATA[<B>Partículas flexuosas de aspecto viral aisladas de achira (<I>Canna edulis</I> Ker.) afectada por clorosis en Colombia</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200016&lng=es&nrm=iso&tlng=es Observaciones al microscopio electrónico de extractos de hojas de achira (Canna edulis) afectada por una clorosis, precedente del departamento del Huila (Colombia) revelaron la presencia de partículas flexuosas de aspecto viral de aproximadamente 600 nm x 10 nm. Este es el primer reporte de partículas flexuosas de aspecto viral infectando a achira en Colombia.<hr/>Canna edulis plants showing foliar chlorotic symptoms were obtained from the locality of Huila (Colombia). Filamentous, flexuous virus-like particles of ca. 600 nm x 10 nm were observed by electron microscopy. This is the first report of potex-like filamentous particles infecting Canna edulis in Colombia. <![CDATA[<B>Efecto del escaldado, de la velocidad de congelación y de descongelación sobre la calidad de la pulpa congelada de arazá (<I>Eugenia stipitata</I> Mc Vaught)</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200017&lng=es&nrm=iso&tlng=es Se evaluó el efecto del escaldado y de las velocidades de congelación y descongelación sobre el contenido de ácido ascórbico, la capacidad de retención de líquidos, algunas propiedades relacionadas con textura y la acidez de la pulpa congelada de arazá (Eugenia stipitata Mc Vaught). Se realizaron análisis fisicoquímicos antes y después de 15 días de congelación de la pulpa. Se encontró que el escaldado durante 7 min en combinación con la congelación rápida y la descongelación lenta, ofrecen la mejor alternativa para conservar la pulpa de arazá, puesto que con este tratamiento se logra no sólo una menor degradación de ácido ascórbico sino también menor deterioro en la capacidad de retención de líquidos de la pulpa y menor daño en características funcionales, como la viscosidad, firmeza, cohesividad y consistencia.<hr/>The effects of blanching, freezing speed, and de-icing speed on the ascorbic acid contents, liquid retention capacity, some properties related to the texture and acidity of frozen pulp of arazá were evaluated. Physicochemical analyses were performed before and after 15 days of the pulp freezing procedure. The best treatment to conserve a good quality of arazá fruit pulp consisted in pulp blanching during 7 min, that was then quick frozen with liquid nitrogen and de-iced at low speed. This kind of treatment provided not only a minor degradation of ascorbic acid, but also low changes in functional characteristics, such as retention of pulp liquid, viscosity, firmness, cohesiveness and consistency. <![CDATA[<B>Optimización de la producción y calidad en cebolla cabezona (<I>Allium cepa</I>) mediante el balance nutricional con magnesio y micronutrientes (B, Zn y Mn), Valle Alto del Río Chicamocha, Boyacá*</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200018&lng=es&nrm=iso&tlng=es La ausencia de magnesio y micronutrientes (B, Zn y Mn) en planes de fertilización limita el balance nutricional en cebolla, debido a que dichos elementos regulan la expresión del potencial productivo del cultivo y la calidad del producto cosechado. La presente investigación fue realizada en un suelo del Distrito de Riego del Alto Chicamocha (DRAC), clasificado taxonómicamente como Sulfic Endoaquept, familia muy fina sobre orgánica, caolinítica, semiactiva, isomésica (fase ácida, moderadamente profunda). Los resultados mostraron respuestas favorables a la fertilización complementaria específica con 70 kg·ha-1 de MgO (micromagnesio granulado 40% MgO), donde se reportaron incrementos de 50 % en el rendimiento de primera, mejora en la gravedad específica con diferencias altamente significativas respecto al solo manejo NPK, y se identificó una mayor eficiencia en la absorción foliar del P estableciéndose una relación positiva Mg/P. Respecto al comportamiento de micronutrientes se presentó una interacción positiva Mn·Zn con 4 kg·ha-1 Mn (microman-sulfato de manganeso granulado, 20% Mn) y 3,5 kg·ha-1 Zn (microzinc-sulfato de zinc granulado 22% Zn), expresada por incrementos superiores al 18% (P < 0,01) en la producción de cebolla categoría primera. Respecto al manejo NPKMg, las mejoras se observaron directamente en el componente de calidad (diámetro ecuatorial, gravedad específica), características que optimizan la rentabilidad del cultivo; igualmente, se estableció una relación P/Zn importante para el desarrollo, la producción y el manejo nutricional del cultivo. El B no presentó un efecto significativo en las variables evaluadas debido a las altas concentraciones nativas en medios ácidos existentes en este tipo de suelos.<hr/>The absence of magnesium and micronutrients (B, Zn and Mn) in fertilization plans limits the nutritional balance in onion because the above mentioned elements regulate the expression of farming productive potential and the quality of harvested product. The present research was carried out in a soil of District of Irrigation of the Upper Chicamocha River (DRAC), classified taxonomically as Sulfic Endoaquept, very thin, organic, caolinitic, isomesic (acid phase moderately deep). The results indicated favorable responses to the complementary fertilization with 70 kg·ha-1 MgO (granulated micromagnesium 40% MgO) due to production increased by more than 50%, a notable improvement in specific gravity as compared with NPK application only, and well calibrated Mg/P relation in foliar tissue. In reference to the micronutrients, a positive interaction Mn·Zn with 4 kg·ha-1 Mn (Microman- Manganese Sulfate, granular 20% Mn) y 3,5 kg·ha-1 Zn (Microzinc-Zinc Sulfate, granular 22% Zn) was shown due to increase in first production on more than 18% (P<0,01). With regard to NPKMg management, the positive response was observed directly in the quality component (equatorial diameter and specific gravity), characteristics that optimize the profitability of culture; equally, a P/Zn relation important for the development, production and the nutritional management of culture was established. Boron did not present a significant effect on the evaluated variables due to its high concentrations native to acid solutions of this type of soils. <![CDATA[<B>Mecanismos de adaptación de maíz asociado a <I>Glomus spp.</I> en suelos con bajo fósforo disponible</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200019&lng=es&nrm=iso&tlng=es La deficiencia de fósforo es uno de los mayores limitantes para la productividad agrícola en el trópico. Esta investigación está orientada a estudiar los mecanismos de adaptación de maíz asociado a Glomus spp. La investigación se realizó bajo condiciones controladas en los laboratorios del Corpoica. El diseño experimental utilizado fue bloques completos al azar, con seis tratamientos y seis repeticiones: tres tratamientos con 1, 40 y 100 mg·kg-1 de P en el suelo y los anteriores niveles de P más Glomus spp. Los resultados experimentales confirman una disminución en área foliar y materia seca relacionadas con bajo P en suelo, 20 días de la emergencia. Como mecanismos de adaptación a las deficiencias de P, las plántulas traslocan carbohidratos a la raíz en detrimento de las hojas, esto modifica el balance de la materia seca. Este mecanismo fue evidente a 10 días después del estrés. Plantas asociadas a Glomus presentaron mayores tasas de crecimiento, nutrición mineral (N, P, K, Ca, Mg, S) y concentración de azúcares en tejido, debido al papel P en la síntesis de carbohidratos. Plantas micorrizadas aumentaron los niveles de proteínas en tejido, con 1 y 40 mg·kg-1 de P en suelo. Los resultados sugieren que Glomus spp. contribuye con la síntesis de proteínas de estrés en planta, por déficit de P en el suelo. El estrés conduce a la expresión diferencial de la información genética, produciendo cambios en la síntesis de nuevas proteínas, llamadas micorrizinas, las cuales posiblemente dotan a las plantas con la capacidad de adaptación al estrés.<hr/>Phosphorus deficiency is a major limitation to agricultural productivity in tropical regions. This research was addressed to study the mechanisms of maize adaptation in relation to Glomus spp. The research was conducted under controlled conditions in the laboratories of Corpoica, Colombia. The experimental design consisted in completely randomized blocks with six treatments and six replicates: three treatments with different levels of available phosphorus in soil (1, 40 y 100 mg·kg-1) and the other three with the same P levels plus Glomus spp. The experimental results confirmed a reduction in leaf area and dry matter related to low P levels in soil at 20 days after seedling emergence. As an adaptation mechanism for P deficiency, the seedlings transferred the carbohydrates to the roots at the expense of leaves, thus, modifying the balance of dry matter. This mechanism was evident 10 days after the stress application. Plants associated with Glomus spp. had the highest growth rates, mineral nutrition (N, K. P, Ca, Mg, and S), and sugar concentration in tissue, due to the importance of P in the synthesis of carbohydrates. Plants associated with mycorrhizal fungus increased the protein levels in tissue when amended with 1 and 40 mg·kg-1 of P in soil. The results suggest that Glomus spp. contributed to the synthesis of stress proteins because of soil phosphorus deficiency. The stress allows the differential expression of genetic information in the synthesis of new proteins called mycorrhizines, which are probably involved in the adaptation mechanisms of plants to stress. <![CDATA[<B>Service delivery systems for natural resource stakeholders: targeting, information and communication functions and policy considerations</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200020&lng=es&nrm=iso&tlng=es Hay una creciente aceptación de que no existe un único enfoque para el suministro de servicios rurales que pueda satisfacer las necesidades de todos los usuarios de los recursos naturales. Agrupamos a los usuarios según las siguientes categorías: familias agrícolas con acceso a mercados, comunidades rurales con ingresos derivados de una variedad de actividades, y comunidades con acceso a recursos de propiedad común. Cada grupo tiene necesidades particulares y en muchos casos los sistemas privatizados dejan por fuera aquellos con menos capacidad para relacionarse con los mercados. Exploramos el potencial de sistemas alternativos basado en: el enfoque de sistemas, sistemas de conocimiento, las tecnologías de comunicación e información (TIC) y la comunicación para el desarrollo. Se proyectan tres tipos de entrega de servicios que responden a tres grupos de usuarios de recursos naturales: productores con acceso a mercados, hogares con producción de subsistencia y organizaciones comunitarias. Para cada grupo, se contempla el nivel de análisis y acción y de entrega de servicios, la naturaleza de la información buscada, y las funciones de la comunicación. Una segunda proyección describe los temas de demanda y oferta de TIC para cada grupo. Una tercera proyección aborda la dimensión de planificación estratégica, con énfasis en las características de los resultados e impacto en términos de recursos naturales y de información y comunicación. El artículo concluye con una revisión de aquellos principios que pueden ayudarnos en el diseño de los diferentes sistemas de entrega de servicios que responden a las necesidades de cada grupo de usuarios.<hr/>The emerging trend in the literature is an acknowledgment that no single approach to rural service delivery will satisfy the needs of all natural resource users. Rural resources users are grouped broadly into farm families with access to markets, rural communities with diversified livelihoods that include onfarm income, and communities that access common property resources as part of their livelihoods. Each group has very distinct needs, and in many cases privatized systems leave out those that are least able to link to markets. The potential of alternative systems is explored with a theoretical foundation based on systems thinking, knowledge systems, and the applied fields of information and communication technologies (ICTs) and communication for development. The paper projects three complementary types of service delivery levels that respond to three broad natural resource groups: farmers with access to markets, subsistence households with migrant family members, and community organizations and federations. For each of these groups, the scenarios address the level of analysis and action, service delivery levels, the nature of the information sought, and the communication functions that best respond to each groups needs. A second projection describes several ICT demand and supply issues that require clarification for each major group of stakeholders. A third projection describes the strategic planning dimension, with emphasis on the characteristics of the outcomes and outputs in terms of natural r esource and information and communication. The paper closes with a review of the principles that may help guide the design of the different targeted delivery systems. <![CDATA[<B>Las marcas territoriales como alternativa para la diferenciación de productos rurales</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200021&lng=es&nrm=iso&tlng=es La globalización conduce a que el mercadeo de bienes y servicios agrarios se enfrente a una mayor competencia, toda vez que las fronteras desaparecen. Por esto, los mercados deben ser analizados cada vez más en términos desde lo local hacia lo global; en tal sentido es necesario que los productos vinculados con los territorios desarrollen estrategias de diferenciación susceptibles de ser usadas en términos comerciales en los mercados. En los últimos años, numerosas experiencias alrededor del mundo han mostrado cómo los territorios enfrentan la globalización mediante la construcción colectiva y desarrollo de denominaciones de origen y marcas compartidas que pueden ser vistas como marcas territoriales, las cuales son usadas como agregaciones de valor que poseen los productos para su comercio. Este artículo reflexiona acerca de los principales aspectos a tener en cuenta en la construcción y desarrollo de marcas territoriales, como son las normas y valores, innovación e identidad territorial; a su vez realiza un breve recuento de las experiencias y casos exitosos que han usado la identidad como aspecto diferenciador de productos de origen rural. Se plantean algunas reflexiones y retos para el desarrollo de políticas públicas que faciliten la construcción colectiva de imagen territorial en Colombia.<hr/>The globalization enforces the trade of agrarian products and services to face a high competition every time the frontiers disappear. Following that tendency, the markets must be analyzed starting from the local one towards the global one; in such sense, it is necessary that the products associated with the territories develop differentiation strategies to be used in commercial terms on the markets. The experiences obtained during the last years worldwide have shown how the territories face the globalization using the collective construction and development denominations of origin and shared brands that can be seen as territorial brands, which are used as value aggregations typical for the products to be trade. This paper analyzes the main aspects to be considered in the construction and development of territorial brands, such as norms and values, innovation and territorial identity. Some experiences and successful cases that have used the territorial identity as a strategy for the differentiation of rural products are also discussed. Some ref lections and challenges are proposed for the development of public policies that could faci litate the col lect ive construction of territorial image in Colombia. <![CDATA[<B>Características del consumo de vegetales en los estratos socioeconómicos medio y alto de Bogotá</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200022&lng=es&nrm=iso&tlng=es En el segundo semestre de 2005 se realizaron 384 encuestas a personas de los estratos socioeconómicos medio y alto de Bogotá, con el objeto de identificar características del consumo de vegetales relacionadas con preferencias, frecuencia y lugares de compra (acceso a canales). Esta investigación constituye una segunda fase de la realizada por Montoya et al. (2004), incluyendo como nuevos temas el consumo de vegetales orgánicos y los paquetes de productos que las personas estarían interesadas en adquirir. Se estimó una elasticidad de 0,55 para la inversión de las familias en vegetales. Las mujeres son generalmente las que toman la decisión de compra. El supermercado es el lugar predilecto para comprar los vegetales. Los productos con mayor frecuencia de compra son el tomate, la cebolla cabezona, la naranja y la zanahoria. Los de menor consumo fueron la col de bruselas, la berenjena y el rábano; estos últimos son adquiridos principalmente por personas de estratos 4, 5 y 6. Los consumidores potenciales manifestaron un interés del 62% por adquirir los productos a domicilio; las personas de mayores ingresos muestran el mayor interés por este canal de comercialización. A pesar de que el 41% dijo no saber qué son los productos orgánicos y a que sólo el 20% los consume frecuentemente, más de la mitad de la población estaría interesada en adquirir estos productos (59%), lo cual indica que hay un potencial de mercado superior a al consumo actual.<hr/>In the second semester of 2005, were carried out 384 surveys to people of the medium and high socioeconomic strata of Bogotá in order to identify characteristics of vegetable consumption related to preferences, frequency, and purchase places (access to channels). This investigation constitutes a second phase of the one carried out by Montoya et al. (2004), including as new topics the consumption of organic vegetables and product packages that people would be interested in acquiring. An elasticity of 0,55 for the investment of families in vegetables was estimated. The women are generally those who make the purchasing decision. The supermarket is the favorite place to buy vegetables. The products with more purchasing frequency are tomato, stubborn onion, orange, and carrot. Those of the smaller consumption were brusell cabbage, eggplant, and radish; the last ones are acquired mainly by people of strata 4, 5 and 6. The potential consumers manifested an interest of 62% in home delivery of the products; people of more revenues show the highest interest for this commercialization channel. Although 41% said not to know what are the organic products and only 20% to frequently consume them, more than half of the population would be interested in acquiring these products (59%) that indicates that there is a potential of superior market to the current consumption. <![CDATA[<B>Generación de empleo en el sector agrario colombiano</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652007000200023&lng=es&nrm=iso&tlng=es El sector agrario colombiano, a pesar de haber reducido su aporte porcentual al PIB, tiene una relevancia estratégica como generador de empleo en el área rural. Pero ¿de qué manera se ha desarrollado la generación de empleo en el sector agrario colombiano en los últimos años?; ¿cuáles son los factores que más influyen en la generación de empleo en el sector agrario colombiano?, y ¿cuáles son las perspectivas de la generación de empleo en el sector agrario colombiano? La presente investigación tiene como objeto responder preguntas. Para determinar los factores que influyen en la generación de empleo se han utilizado correlaciones de los empleos generados y las variables provenientes de las estadísticas nacionales como: salarios, créditos al sector, producción, migración, exportaciones e importaciones, entre otros. Para el análisis se subdividió al sector en subsectores y grupos de cultivos. Como resultado del trabajo se ha encontrado que el sector agrario tiene en general una creciente generación de empleo. Sin embargo, el subsector de producción animal tiene una tendencia negativa. Por departamentos, las tendencias de generación de empleos agrarios son, en la mayoría de los casos, positivas, pero también hay casos de tendencia negativa y casos donde no se observan cambios. Los factores que han mostrado ser más influyentes para generar empleos en el subsector de producción vegetal son: agrocréditos, sistemas de producción intensivos y precios bajos de las tierras de cultivo. Los salarios y la exportación no tienen mucha relevancia. En el subsector de producción animal el determinante principal es el desarrollo tecnológico (tecnificación y especialización) que a su vez está determinado por el agrocrédito, la exportación, los salarios y la producción bovina de carne.<hr/>The Colombian agrarian sector, in spite of having reduced its percentage of contribution to the GDP, is strategically relevant as an employment generator in the rural area. But how has employment generation been developed in the Colombian agrarian sector in the past years? What are the factors that influence employment generation in the Colombian agrarian sector the most? And what are the perspectives of employment generation in the Colombian agrarian sector? This research pretended to answer the previous questions. In order to determine factors that inf luence employment generation, correlations of generated employment and the variables coming from the national statistics, such as wages, credits to the sector, production, migration, exports and imports, among others, have been used. In order to facilitate analysis, the sector was subdivided into subsectors and groups of crops. The study showed that, in general, the agrarian sector has a growing capacity for employment generation. However, the animal production subsector has a negative tendency. For departments, the tendencies of generating agrarian employment are, in most of the cases, positive, but there are also cases with negative tendencies and other without changes. The factors that have shown to be most influential in generating employment in the subsector of vegetable production are availability of credit, intensive production systems, and low value of land for crop production. The wages and crop export do not have a high relevance. In the subsector of animal production, the main determinant is technological development (tecnification and specialization) that, in turn, is determined by availability of credit, exports, wages and the production of meat.