Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Colombiana]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0120-996520170001&lang=pt vol. 35 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[EDITORIAL]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Organogénesis <em>in-vitro</em> using three tissues types of tree tomato [ <em>Solanum betaceum</em> (Cav.)]]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Tree tomato is a fruit with great economic potential due to its high nutritional value. The induction of direct organogenesis in this species is a great alternative for clonal propagation of disease-free plants, and also useful for genetic transformation. In this study was assessed the induction of organogenesis in vitro using three different tissues: leaves, petioles and sexual seeds of the variety Common. All tissues were cultured on MS supplemented with agar, sucrose and TDZ or BAP phytohormones at 0.5 to 3 mg L-1, combined or not with the auxins IAA and NAA. Although petioles and seeds had a great potential for regeneration of plantlets, leaves produced more shoots (average of 18.4 shoots/explant) on medium containing TDZ 0.5 mg L-1. Additionally, its easy handling and resistance to physical damage may be useful traits to perform genetic trans-formation. The highest average of shoots produced from seeds and petioles were 4.3 and 3.1 shoots/explant, respectively. The production of multiple shoots in petioles was influenced by low concentrations of auxins. The emergence of the radicle in the seeds was important for the formation of shoots.<hr/>RESUMEN El tomate de árbol es un frutal con gran potencial económico debido a su alto valor nutricional. La inducción de organogénesis directa en esta especie presenta una gran alternativa para la propagación clonal de plantas libres de enfermedades, y también es útil para transformación genética. En este estudio fue evaluada inducción de organogénesis in vitro utilizando tres diferentes tejidos: hojas, pecíolos y semillas sexuales, de la variedad Común. Todos los tejidos se cultivaron en MS suplementado con agar, sacarosa y las fitohormonas TDZ o BAP de 0.5 a 3 mg L-1, combinadas o no con las auxinas AIA y ANA. Aunque los pecíolos y las semillas tuvieron un gran potencial para la regeneración de plántulas, las hojas produjeron más número de brotes (promedio de 18.4 brotes/explante) en medio que contenía TDZ 0.5 mg L-1. Además, su fácil manejo y resistencia al daño físico pueden ser rasgos útiles para realizar transformación genética. El promedio más alto de brotes producidos a partir de semillas y pecíolos fue de 4.3 y 3.1 brotes/ explante, respectivamente. La producción de brotes múltiples en pecíolos fue influenciada por bajas concentraciones de auxinas. La emergencia de la radícula en las semillas fue importante en la formación de brotes. <![CDATA[Vegetative propagation of native fruit species of páramo <em>Thibaudia floribunda</em> and <em>Cavendishia bracteata</em> by cuttings]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Cavendishia bracteata and Thibaudia floribunda (Ericaceae) are wild fruit shrubs native to the Andes región. This study aimed to characterize the rooting potential of basal and apical cuttings using naphthalene acetic acid (NAA) in different concentrations (0, 200, 500, or 1,000 mg L-1). In C. bracteata, the cutting position on the branch affected its sprouting and rooting, with apical cuttings presenting the best performance with auxin application. The rooting of cuttings was more successful in C. bracteata than in T. floribunda. NAA applications between 200 to 500 mg L-1 were more suitable for the propagation of C. bracteata due to the higher percentages of rooting and shoot production. For propagation of T. floribunda, the use of apical cuttings without the application of auxins is recommended. Adventitious roots in cuttings of both species were originated from parenchyma cells of the stem.<hr/>RESUMEN Cavendishia bracteata y Thibaudia floribunda (Ericaceae) son arbustos frutales silvestres nativos de los Andes. El objetivo de este estudio fue caracterizar el potencial de enraizamiento de las estacas basales y apicales utilizando ácido naftaleno acético (ANA) en diferentes concentraciones (0, 200, 500 o 1.000 mg L-1). En C. bracteata, la posición de la estaca en la rama afectó su brotación y enraizamiento, las estacas apicales presentaron el mejor rendimiento con aplicación de auxina. El enraizamiento de estacas tuvo más éxito en C. bracteata que en T. floribunda. Aplicaciones de ANA entre 200 a 500 mg L-1 fueron más adecuados para la propagación de C. bracteata debido a los mayores porcentajes de enraizamiento y la producción de brotes. Para la propagación de T. floribunda, se recomienda el uso de estacas apicales sin la aplicación de auxinas. Las raíces adventicias en estacas de ambas especies se originaron a partir de células del parénquima del tallo. <![CDATA[Evaluation of six leaf angle distribution functions in the Castillo <sup>®</sup> coffee variety]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100023&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The study was conducted at the "Estación Central Naranjal Ce-nicafé" (National Coffee Research Center, Chinchina, Caldas, Colombia) on Coffea arábica L. variety Castillo® to find the leaf angle distribution function that best described the tilt of the angles present in the canopy. Leaf angles were recorded for 1,559 leaves located in the upper, middle and lower profiles of the canopy. The observed leaf angle distribution was compared with the Beta, ellipsoidal and four de Wit distribution functions. The fit between comparisons was determined by the Pearson X2 test and its significance, the regression coefficient statistically equal to one and the RMSE. Likewise, the leaf angle distribution recorded in the field per profile and their combination was described based on three angle classes (1st class: 0°-30°; 2nd class: 30°-60°; and 3rd class: 60°-90°) according to the Goudriaan criterion. Generally, the leaf angle distribution present in the canopy of Castillo® coffee variety is adequately described by the Beta function with two parameters and the ellipsoidal function based on the adjustment provided by the statistical tests.<hr/>RESUMEN El estudio se llevó a cabo en la Estación Central Naranjal de Cenicafé (Centro Nacional de Investigaciones de Café, Chinchiná, Caldas, Colombia) sobre Coffea arábica L. variedad Castillo®, teniendo por objetivo encontrar la función de distribución de ángulos foliares que mejor describa la inclinación de los ángulos presentes en el dosel. Los ángulos foliares se registraron en 1.559 hojas ubicadas en los perfiles superior, medio e inferior del dosel. La distribución de ángulos foliares observadas se compararon con las funciones de distribución Beta, Elipsoidal y las cuatro funciones de Wit. El ajuste entre las comparaciones se determinó mediante la prueba de X2 de Pearson y su significancia, el coeficiente de regresión estadísticamente igual a uno y el RMSE. Así mismo, la distribución de ángulos foliares registrada en campo por perfiles y su combinado, fue descrita con base en tres clases de ángulos (1ra clase: 0°-30°; 2da clase: 30°-60°; 3ra clase: 60°-90°) según el criterio de Goudriaan. En términos generales, la distribución de ángulos foliares presente en el dosel de café variedad Castillo®, es adecuadamente descrita por la función Beta de dos parámetros y la función elipsoidal, de acuerdo con el ajuste dado por las pruebas estadísticas. <![CDATA[Evaluation of 'Arrayaría' tangerine <em>(Citrus reticulata</em> Blanco) grafted onto different rootstocks in tropical lowlands of Colombian Orinoquia, 2005-2011 (second cycle)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100029&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT 'Arrayana' tangerine (Citrus reticulta Blanco) is the most cultivated variety in Meta piedmont; it is mainly grafted onto the 'Cleopatra' tangerine rootstock (Citrus reshni hort. ex Tanaka). Plants grafted onto this rootstock have a late production entrance, produce big plants and their yield is affected by the rainfall patterns that occur during the dry season. Five rootstocks were evaluated to identify the one with the best productive performance for 'Arrayana' tangerine. The experiment was established in 1997. The report of the first five harvest was published in 2006. This report shows the results of six additional pickings. The rootstocks with the highest yields were citrumelo 'Swingle' (CPB 4475) and Sunki x English (SxE), without statistical differences, followed by Sunki x Jacobson (SxJ) (no statistical differences with SxE), 'Cleopatra' and 'Volkamer'. The lowest yield was obtained from 'Carrizo'. Citrumelo 'Swingle', SxE, SxJ and 'Volkamer' obtained plants of 'Arrayana' tangerine with less height and volume than 'Cleopatra'; the best productive efficiency was obtained by SxJ followed by citrumelo 'Swingle', SxE (no statistical differences) markedly higher than 'Cleopatra' and 'Carrizo'. Citrumelo 'Swingle' produced 2,438 kg/plant in 11 pickings overpassing SxE by 1,776.6 kg of fruit per plant, 'Volkamer' (1,572.99 kg/plant) and SxJ (1,498.95 kg/ plant). Citrumelo 'Swingle' outyielded 'Cleopatra' by more than 1 t per tree in cumulative yield of 11 pickings. All rootstocks showed good fruit quality for domestic market.<hr/>RESUMEN La mandarina 'Arrayana' (Citrus reticulata Blanco) es la variedad más cultivada en el piedemonte llanero de Colombia. El patrón utilizado para su cultivo es la mandarina 'Cleopatra' (Citrus reshni hort. ex Tanaka). Este patrón es de tardía entrada en producción, produce árboles de gran tamaño y la precipitación en la época seca afecta su rendimiento. Con el propósito de identificar patrones de mejor comportamiento productivo se evaluaron cinco patrones utilizados en la citricultura colombiana. El experimento se estableció en 1997. El reporte sobre las cinco primeras cosechas se publicó en el año 2006. Este artículo presenta los resultados de seis cosechas adicionales. El patrón con mayor producción acumulada fue citrumelo 'Swingle' y Sunki x English (SxE) sin diferencias estadísticas seguido por Sunki x Jacobson (sin diferencias estadísticas con SxE), 'Cleopatra' y 'Volkameriana'. El último lugar en producción estuvo el patrón 'Carrizo'. Citrumelo 'Swingle', SxE, SxJ y 'Volkameriana' formaron plantas de menor altura y volumen de copa que 'Cleopatra'; la mayor eficiencia productiva la obtuvo SxJ seguido por citrumelo 'Swingle', SxE (sin diferencias estadísticas) superando ampliamente a 'Cleopatra' y 'Carrizo'. El patrón citrumelo 'Swingle' produjo 2.438 kg de fruta en 11 cosechas superando a los patrones SxE con 1.776 a 'Volkameriana' con 1.572, a SxJ con 1.498 kg de fruta, respectivamente. Citrumelo 'Swingle' superó a Cleopatra en más de 1 t por árbol en la producción acumulada. Todos los patrones presentaron buena calidad de fruta para el mercado interno. <![CDATA[Virus diagnosis in tree tomato <em>(Solanum betaceum</em> Cav.) by RT-PCR and transmission electrón microscopy in Pichincha and Tungurahua Provinces of Ecuador]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100035&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Tree tomato (Solanum betaceum Cav.) is an economically important fruit crop in Ecuador. The symptoms of higher virus-related incidence in plantations located in Pichincha and Tungurahua correspond to yellowing, mosaic, leaf deformation and blistering. This research carried out a diagnosis of the viruses present in these production areas using molecular techniques (RT-PCR) and electron microscopy. The identified viruses belonged to the genera Potyvirus (Potato virus Y; PVY), Polerovirus (Potato leaf roll virus; PLRV) and Tobamovirus (Tomato mosaic virus; ToMV), constituting a viral complex of at least two of the three viruses found. The symptomatology related to PVY was spots with tan or oily appearance and leaf deformation; in addition to these symptoms, yellowing and chlorosis were related to PLRV. Foliar blistering was related to the occurrence of the three viruses. The results indicated the presence of the three viruses in Tumbaco (Pichincha) and two (PLRV and PVY) in Pelileo (Tungurahua). PLRV was found in the 100% of the total samples, PVY in 50% of the Pelileo's samples and ToMV only in Tumbaco. ToMV virus has been detected for the first time infecting tree tomato in Ecuador.<hr/>RESUMEN Tomate de árbol (Solanum betaceum Cav.) es un frutal de importancia económica en Ecuador. La sintomatología relacionada con alta incidencia de virus en plantaciones localizadas en Pichincha y Tungurahua corresponde a amarillamiento, mosaicos, deformación foliar y ampollamiento. Este estudio realizó un diagnóstico de virus presentes en estas zonas de producción utilizando técnicas moleculares (RT-PCR) y microscopía electrónica). Los virus identificados correspondieron a los géneros Potyvirus (Virus Y de la papa; PVY), Polerovirus (Virus del enrollamiento de la papa; PLRV) and Tobamovirus (Virus del mosaico del tomate; ToMV), constituyendo un complejo viral de al menos dos de los tres virus identificados. La sintomatología relacionada a la presencia de PVY fue manchas de apariencia aceitosa y deformación de la hoja; adicionalmente a estos síntomas, amarillamiento y clorosis estuvo relacionado con PLRV. Ampollamiento de las hojas estuvo relacionado con la existencia de los tres virus. Los resultados indicaron la presencia de los tres virus en Tumbaco (Pichincha) y dos (PLRV y PVY) en Pelileo (Tungurahua). PLRV fue encontrado en el 100% del total de muestras analizadas, PVY en 50% de las muestras en Pelileo y ToMV solo en Tumbaco. Se ha detectado por primera vez el virus ToMV infectando tomate de árbol en Ecuador. <![CDATA[Genome sequencing of two <em>Bell pepper endornavirus</em> (BPEV) variants infecting <em>Capsicum annuum</em> in Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100044&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Transcriptome analysis of chili and bell pepper samples from commercial plots in the municipalities of Santa Fe de Antioquia and El Peñol in the province of Antioquia revealed the presence of viral sequences with significant similarity to genomes of members of the genus Endornavirus. Assembly of the chili and bell pepper transcriptomes resulted in consensus sequences of 14,727 nt and 14,714 nt that were identified as Bell pepper endornavirus (BPEV). Both sequences were nearly identical by 99.9 % at both nucleotide and amino acid levels. The presence of BPEV was confirmed by RT-qPCR, RT-PCR and Sanger sequencing using RdRp-specific primers designed from the assembled sequences in ten independent random samples taken from the investigated bell pepper stands. The phylogenetic analysis of both BPEV variants and their affiliation within the genus Endornavirus is discussed. For our knowledge, this is the first study on this group of viruses in Colombia.<hr/>RESUMEN El análisis de transcriptomas de ají y pimentón en muestras obtenidas de cultivos comerciales en Santa Fe de Antioquia y El Peñol en el departamento de Antioquia, reveló la presencia de secuencias virales con similitud significativa con miembros del género Endornavirus. El ensamblaje de los transcriptomas arrojó secuencias consenso de 14.727 nt y 14.714 nt que fueron identificadas como los genomas de la especie viral Bell pepper endornavirus (BPEV), al compartir con ésta un 99,9% de identidad a nivel de nucleótidos y aminoácidos. La presencia de BPEV fue confirmada en diez muestras foliares de pimentón mediante pruebas de RT-qPCR, RT-PCR y secuenciación parcial de la región RdRp con cebadores específicos diseñados en este trabajo. La relación filogenética de ambas variantes de BPEV con otros miembros del género Endornavirus es analizada y discutida. Para nuestro conocimiento, este es el primer trabajo reportado sobre este grupo de virus en Colombia. <![CDATA[High dilution preparations for organic production system of broccoli]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100053&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The aim of this study was to evalúate the influence of high dilution preparations on seedlings growth and production of broccoli under organic system. Three experiments were conducted in a greenhouse with completely randomized design. Two others experiments were conducted under field conditions, and the experimental design was randomized in blocks. Both designs were done with four replications and nine treatments. The treatments consisted of high dilution preparations of Arnica montana, Silícea terra, Carbo vegetabilis and Sulphur at 6CH or 30CH, water was used as control. In greenhouse, plant height, root length and stem diameter of seedlings were evaluated, along with the fresh and dry mass of shoot and root. In field, fresh and dry mass of inflorescences, plant height and stem diameter were evaluated. Silicea terra at 30CH increased the stem diameter, root length and dry mass of shoot and root in the broccoli seedlings. Sulphur at 6CH increased the fresh and dry mass of broccoli inflorescences. Silicea terra at 6CH, Carbo vegetabilis, and Sulphur at 30CH increased the plant height in field experiments. This suggests that high dilution preparations can be utilized to increase the biomass production and others desirable characteristics of broccoli crop under organic system.<hr/>RESUMEN El objetivo de este estudio fue evaluar la influencia de preparados en altas diluciones en el crecimiento de plántulas y producción de brócoli en sistema orgánico. Fueron realizados tres experimentos en diseño completamente al azar (invernadero) y dos experimentos en diseño de bloques completos al azar (campo), todos con cuatro repeticiones y nueve tratamientos. Los tratamientos fueron preparados de Arnica montana, Silicea terra, Carbo vegetabilis y Sulphur en 6CH o 30CH, como testigo fue utilizado agua. En invernadero fueron evaluadas: altura de planta, longitud de raíz, diámetro de tallo, masa fresca y seca de la parte aérea y de la raíz. En campo fueron evaluadas: masa fresca y seca de inflorescencias, altura de plantas y diámetro de tallo. Silicea terra 30CH aumentó en las plántulas el diámetro de tallo, longitud de raíz, masa seca de la parte aérea y de la raíz. Sulphur 6CH incrementó masa fresca y seca de las inflorescencias. Silicea terra 6CH, Carbo vegetabilis 30CH y Sulphur 30CH aumentaron la altura de las plantas en experimentos de campo. Esto sugiere que preparados en altas diluciones pueden ser utilizados para aumentar la producción de biomasa y otras características deseables en el cultivo orgánico del brócoli. <![CDATA[Accumulation of N, P, and K in the tubers of potato <em>(Solanum tuberosum</em> L. ssp. <em>andigena)</em> under contrasting soils of the Andean region of Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100059&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The relationship between tuber growth and demand for NPK in andigena group of potato (Solanum tuberosum L. ssp. andigena) is poorly documented under conditions of the Andean region of Colombia. It is necessary to establish a specific nutrient management for high yields to changes in edaphic-environmental supply and improve the production of Capiro and Supreme cultivars. Twelve treatments were evaluated at different stages (75-100-125-150 days after planting) of tuber growth using a repeated measures design with three factors: two cultivars (Capiro, Suprema); three locations with contrasting soils (Subachoque, Facatativá, and Choconta) and two levels of fertilization, F0 (unfertilized) and F1 (fertilized) of incomplete nature by differential fertilization by soil type. A positive correlation between fresh weight, dry weight and extraction of N, P and K (kg ha-1) by the tubers, beside harvest extraction index (HEI) was determined. Under optimal conditions of fertilization significant differences (P&lt;0.001) between factor interactions cultivar x phenology x location for accumulation of N and P were detected, where Suprema was less demanding in the HEI of N (1,92 kg t-1 harvest) and HEI of P (0.38 kg t-1 harvest) than Capiro and was better adapted to acid soils of low fertility, in contrast the HEI of K Between 5.28 and 5.34 kg t-1 harvest did not show differences between cultivars due to the genotypic characteristics in the accumulation of dry biomass and starch that make them suitable for industrial use, in addition it was verified that the nutritional extraction depends on the genetic potential determined by the interaction with the environmental and edaphic supply.<hr/>RESUMEN La relación entre el crecimiento del tubérculo y la acumulación NPK en cultivares de papa (Solanum tuberosum L. ssp. andigena) está poco documentada bajo condiciones de la zona andina colombiana y es necesaria para establecer un manejo específico de la fertilización en la obtención de altos rendimientos de los cultivares Capiro y Suprema ante las variaciones de oferta edáfico-ambiental. Se evaluaron 12 tratamientos en diferentes etapas el crecimiento del tubérculo (75-100-125-150 días después de siembra) mediante un diseño en medidas repetidas con tres factores: dos cultivares (Capiro, Suprema); tres localidades con suelos contrastantes (Subachoque, Facatativá y Chocontá) y dos niveles de fertilización, F0 (no fertilizado) y F1 (fertilizado) de naturaleza incompleta por la fertilización diferencial realizada por tipo de suelo. Se presentó correlación positiva entre el peso fresco, peso seco y extracción N, P y K (kg ha-1) del tubérculo además se determinó el índice de extracción de cosecha (IEC). Bajo condiciones óptimas de fertilización se presentaron diferencias significativas (P&lt;0,001) entre las interacciones de los factores cultivar x fenología x localidad para la acumulación de N y P, donde Suprema fue menos exigente en el IEC de N (1,92 kg t-1 cosecha) y el IEC de P (0,43 kg t-1 cosecha) que Capiro, además se adaptó mejor a suelos ácidos de baja fertilidad, en contraste el IEC de K entre 5,28 y 5,34 kg t-1 cosecha no presentó diferencias entre cultivares debido a las características genotípicas en la acumulación de biomasa seca y almidón que los hacen adecuados para uso industrial, además se comprobó que la extracción nutricional depende del potencial genético determinado por la interacción con la oferta edáfico-ambiental. <![CDATA[Effect of fertilization level on water use and production of corn <em>(Zea mays</em> L.) in a cereal producing area in Colombia - a modeling exercise using AquaCrop-FAO]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100068&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The effect of the amount of fertilization applied to the corn variety 'ICA V-156' (white grain) was calibrated and validated with the simulator AquaCrop in Cerete (Cordoba, Colombia) at an altitude of 20 m. The fertilization level determined factors related to biomass production, the harvest index, yield and water use, and potential evapotranspiration (Eto). The basic information which calibrated and validated the model came from research conducted in different altitudes in maize growing areas in Colombia. Unexpectedly, the water shortages occurred during the growing season, which the modelling had not considered. Levels of 90 to 60% of fertilization were applied to the crop according to the analysis of the evaluated soil. The information was subjected to an analysis of variance; the results showed that the level of fertilization affected the formation of biomass, harvest index and yield, as well as, the use of water during the growing season. The ETo values were extreme at 0.9 and 7.3 mm day-1. Likewise the total biomass production was 4.64% less at the level of 90 and 25.04% less at 60% fertilization, as compared to the biomass measurements in the field. Similarly, the harvest index was 32.3 and 29.8% for the 90 and 60% levels of fertilization, respectively; on the other hand the grain yield was not affected by the highest level (90%), whereas when the reduction in fertilization was 40%, a decrease of 14.335% in the grain yield was obtained. In addition, per m3 of water 18.87 and 23.02 kg of grain for the fertilization levels of 60 and 90% were formed, respectively.<hr/>RESUMEN Calibrado y validado el modelo AquaCrop para maíz 'ICA V-156' (grano blanco), en Cereté (Córdoba, Colombia) a una altitud de 20 msnm, se determinó el efecto del nivel de fertilización, en la producción de biomasa, índice de cosecha; rendimiento y uso del agua, en la cual se tuvo en cuenta la evapotranspiración potencial (Eto). La información básica con la que se calibró y validó el modelo, provenía de trabajos de investigación realizados en altitudes diferentes, en zonas productoras de maíz en Colombia. La modelación partió del supuesto de no tener déficit de agua, durante el desarrollo del cultivo, como efectivamente sucedió. Se evaluaron dos niveles, que comprendían el 90 y 60% de la fertilización, enfrentados a la fertilización aplicada al cultivo de acuerdo con el análisis de suelos. El nivel de fertilización afectó la formación de biomasa, índice de cosecha y rendimiento, así mismo, el uso del agua y el ciclo del cultivo. La determinación de la ETo mostró valores extremos de 0,9 y 7,3 mm diarios. La producción de biomasa total fue 4,64% menor para el nivel del 90% y de 25,04% para el 60% de fertilización, en comparación con la medida en campo. El índice de cosecha fue de 32,3 y de 29,8%, para los niveles 90 y 60% de fertilización, respectivamente, de otra parte el rendimiento de grano no se resintió para el mayor nivel (90%), mientras que cuando la reducción en la fertilización fue del 40%, se obtuvo una disminución de 14,335% en el grano. Se formaron 18,87 kg de grano por m3 de agua para el nivel de fertilización del 60% y 23,02 kg para el 90%. <![CDATA[Effect of <em>Eucalyptus globullus</em> biochar addition on the availability of phosphorus in acidic soil]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100075&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Phosphorus (P) is one of the primary nutrients limiting crop production. The application of phosphate fertilizers in acidic soils leads to the formation of secondary insoluble compounds that reduces the effectiveness of the fertilizer. The addition of biochar may represent a solution to the problem of nutrients bioavailability, especially P. In this study, tests were performed to determine the effects of amending soil with five different percentages of biochar (0, 5, 10, 20, and 35% w/w) on the phenomena of P sorption and desorption. The effect of soil/ biochar contact treatments on P availability was also examined. Phosphorus sorption was lower in the soils containing biochar compared to normal soil. The accumulated desorption quantity after eight consecutive extractions was 85% higher when 35% biochar was added to the soil than soil alone. Moreover, the application of 35% biochar increased the concentration of soluble P up to 38% after 30 days of incubation. Based on these results, we deduced that biochar induces changes in P retention soil properties that may be beneficial for agricultural soils.<hr/>RESUMEN El fósforo (P) es uno de los principales nutrientes que limita el crecimiento de los cultivos. La aplicación de fertilizantes fosfatados en los suelos ácidos deriva en la formación de compuestos secundarios insolubles, que disminuyen la eficiencia del fertilizante. La adición de biocarbonizados, puede ser una solución al problema de disponibilidad de nutrientes, especialmente de fósforo. En este estudio se realizaron ensayos para determinar el efecto de un suelo enmendado con cinco niveles de biocarbonizado (0, 5, 10, 20 y 35% p/p) sobre los fenómenos de adsorción y desorción de P. También se evaluó el efecto del tiempo de contacto de las mezclas suelo/biocarbonizado sobre la disponibilidad de P. Se encontró que la adsorción es menor en suelos que contienen carbonizados frente al suelo sin tratamientos. La cantidad desorbida acumulada, después de ocho extracciones consecutivas fue 85% superior cuando se agregó biocarbonizado en 35% p/p. Además, la aplicación de biocarbonizados aumentó la concentración de P soluble hasta 38% después de 30 días de incubación cuando se añade 35% p/p. Los resultados muestran que los biocarbonizados inducen cambios en las propiedades de retención de fósforo del suelo que pueden ser benéficas para los suelos agrícolas. <![CDATA[Evaluation of a NIR camera for monitoring yield and nitrogen effect in sugarcane]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100082&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The main objective of the research carried out in the sugar productive sector in Colombia is to improve crop productivity of sugarcane. The rise of RPAS, together with the use of multispectral cameras, which allows for high spatial resolution images and spectral information outside the visible spectrum, has generated an alternative nondestructive technological approach to monitoring crop sugarcane that must be evaluated and adapted to the specific conditions of Colombia's sugar productive sector. In this context, this paper assesses the potential of a modified camera (NIR) to discriminate three varieties of sugarcane, as well as three doses of fertilization and estimating the sugarcane yield at an early stage, for the three varieties through multiple vegetation indices. In this study, no significant differences were found by vegetation index between fertilization doses, and only significant differences between varieties were found when the fertilization was normal or high. Likewise, multiple regressions between scores derived from vegetation indices after applying PCA and productivity produced determinations of up to 56%.<hr/>RESUMEN El principal objetivo de las investigaciones llevadas a cabo en el sector azucarero de Colombia es el de mejorar la productividad del cultivo de la caña de azúcar. El auge de los RPAS y el uso de cámaras multiespectrales ha generado un enfoque tecnológico alternativo para monitorear los cultivos de caña de azúcar de manera no destructiva ya que se pueden obtener imágenes de alta resolución espacial e información espectral fuera del espectro visible. Esta tecnología debe ser evaluada y adaptada a las condiciones específicas del sector azucarero del país. En este contexto, el presente artículo presenta los resultados del potencial de una cámara modificada (NIR) para discriminar tres variedades de caña de azúcar, así como tres dosis de fertilización y estimar tempranamente la productividad de tres variedades de caña de azúcar por medio de múltiples índices de vegetación. En este estudio no se encontraron diferencias significativas por índices de vegetación entre dosis de fertilización y sólo se encontraron diferencias significativas entre variedades cuando la dosis de fertilización fue normal o alta. Adicionalmente, por cada variedad evaluada, se hizo un análisis de componentes principales entre los índices de vegetación (existió una alta correlación entre los índices), y con los cinco primeros componentes se hizo una regresión múltiple para modelar las toneladas de caña por hectárea obteniéndose determinaciones de hasta el 56%. <![CDATA[Evaluation of two harvesting procedures for oil palm <em>(Elaeis guineensis</em> Jacq.) fruits. A case study]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100092&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT This study was performed in Las Brisas Oilseed property located in the Municipality of Puerto Wilches, province of Santander, Colombia. It was evaluated a harvesting procedure that modifies the traditional procedure adding an implement called "pepero" placed on the plate of the palm below the cluster for let the fruit to fall in it after the cutting process. With this procedure, it was not necessary to clean thoroughly the plates, as the fruits were few to collect. Using these method at least two herbicide applications over the plate can decrease annually and for the same reason leaf residues dropped from the pruning would reach their decomposition process, promoting the palm root system growth, thereby, increasing the absorption of nutrients from the fertilizer. During the evaluation, the proposed method reduced 63% of the harvest efficiency, however it was noted that adjusting harvest cycles to avoid clusters of mature young palms and working performance could be improved. We presented very promising application with the hybrid GOX which is replacing current materials as palm, this has small growth and has the tendency to attach the fruits, even than overriped.<hr/>RESUMEN Este trabajo se realizó en predios de Oleaginosas las Brisas ubicada en el Municipio de Puerto Wilches, Departamento de Santander. En este ensayo se evaluó un procedimiento de cosecha que modifica al procedimiento tradicional adicionándole un implemento denominado "pepero" el cual se coloca en el plato de la palma debajo del racimo para que cuando sea cortado caiga dentro de él junto con los frutos que se suelten con el impacto al suelo. Con este procedimiento no es necesario tener los platos muy limpios ya que van a ser pocos los frutos por recoger, lo que redunde en el hecho de que se pueden disminuir dos aplicaciones de herbicidas al plato anualmente y que por el mismo motivo se puede colocar la hoja picada proveniente de la poda sobre él promoviendo en su descomposición el sistema radical de la palma aumentando con ello la absorción de nutrientes en la fertilización. Durante la evaluación el método propuesto disminuyó en un 63% la eficiencia de la cosecha, sin embargo se notó que ajustando los ciclos de cosecha para evitar racimos sobre maduros y trabajando en palmas jóvenes el rendimiento puede mejorar. Se presenta muy promisoria su aplicación con el hibrido OXG que está reemplazando a los materiales de palma actuales pues este presenta escaso crecimiento y tiene la tendencia a no desprender frutos fácilmente así este sobremaduro. <![CDATA[Effect of air drying process on the physicochemical, antioxidant, and microstructural characteristics of tomato cv. Chonto]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100100&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The tomato is a Solanaceae plant which globally has the second highest production rate, making it one of the most important vegetative products in global production and consumption. Furthermore, the tomato is valued for its antioxidant components, most notably vitamin C, phenolic components and carotenoids such as lycopene and β-carotene. The present study aimed to evaluate the influence of three drying temperatures (50, 60 and 70°C) on the physicochemical, microstructural, and antioxidant characteristics of the tomato. The study analyzed the parameters for color using the coordinates CIE L* a* b* and texture analysis using the methodology of TPA for instrumental analysis and PCA for data analysis, antioxidant capacity and content were measured by spectrophotometric methods and microestructure by Scanning Electron Microscope. The results showed changes in color for the tomato samples treated with 70°C. In addition, the texture of the samples treated at 60°C presented significant differences from the samples dried at 50 and 70°C regarding the fracturability, having a crispier texture and good balance between masticability and hardness. The total carotenoid content increased with the drying process, while the total phenol content decreased. The antioxidant activity was not affected by the temperature variation with respect to the fresh tomato.<hr/>RESUMEN El tomate es una planta solanácea, tiene la segunda producción más alta en el mundo, convirtiéndolo en uno de los productos de origen vegetal más importantes por consumo y producción mundial. Apreciado por sus componentes antioxidantes entre los cuales se destacan la vitamina C, los compuestos fenólicos y algunos carotenoides como el licopeno y el β-caroteno. Este trabajo evaluó la influencia de tres temperaturas de secado (50, 60 y 70°C) sobre las características fisicoquímicas, microestructurales y antioxidantes del tomate. Se analiza color mediante las coordenadas CIE L* a* b* y análisis de textura utilizando la metodología TPA (análisis de perfil de textura), la capacidad antioxidante y el contenido de fenoles y carotenoides fue medido por espectrofotometría y microestructura mediante microscopía electrónica de barrido. Los resultados muestran cambios de color en las muestras de tomate a 70°C, en textura las muestras a 60°C presenta diferencia significativa en la fracturabilidad con respecto a las muestras a 50 y 70°C indicando una textura más crocante y un buen balance entre masticabilidad y dureza. El contenido total de carotenoides aumentó con el proceso de secado, mientras que el contenido de fenoles totales disminuyó. La actividad antioxidante no fue afectada por la variación de la temperatura con respecto al tomate fresco. <![CDATA[Banana leaf as packaging of lulo for different storage temperatures and the effects on postharvest characteristics]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100107&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT In Colombia, the small and médium farmers are responsible for the production of nearly 45.000 t yr-1 of lulo (Solanum quitoense). However adequate and easy techniques for postharvest handling are not often available to be implemented by this sector of the producers. This research aimed to study banana (Musa paradisiaca) leaf as primary packaging to minimize the loss of quality of lulo stored at different temperatures. Chemical and physiological quality parameters were considered in the analysis of the maturation process. Loss weight, color changes in CIELAB coordinates, total titratable acidity (TTA), Young's modulus and firmness were measured to represent the fruit quality. Use of banana leaf as primary package show that weight losses and the color changes result of the ripening process were decreased. The color changes of lulo skin were significantly affected by storage temperature. To avoid changes in TTA, mechanical damage is not recommended. When the lulo fruits were packed with banana leaves, the Young's modulus and firmness values was higher. The results of this research allow the comparison of quality of lulo in the packaging proposal and the results of others researchers who use conventionally packaging like wood crates and carton packaging. The proposal packaging configuration (lulos packed with banana leaf in plastic crates of 80x60x20 cm) is an easy alternative to get and preserve the quality of lulo fruits for a longer storage time.<hr/>RESUMEN En Colombia, los pequeños y medianos productores son responsables de la producción de cerca de 45.000 t año-1 de lulo (Solanum quitoense). Sin embargo, técnicas de manejo poscosecha fáciles y adecuadas a menudo no están disponibles para ser implementadas por este sector de productores. Esta investigación tuvo como objetivo estudiar la hoja de plátano (Musa paradisiaca) como empaque primario para minimizar la pérdida de calidad del lulo almacenado a diferentes temperaturas. Se consideraron parámetros de calidad físicos y químicos en el análisis del proceso de maduración. Pérdida de peso, cambio de color en coordenadas CIELAB, acidez total titulable (ATT), módulo de Young y firmeza se midieron para determinar la calidad del fruto. El uso de hoja de plátano como empaque primario permitió que las pérdidas de peso y el cambio de color producto del proceso de maduración disminuyeran. Los cambios de color en la piel del lulo fueron afectados significativamente por la temperatura de almacenamiento. Para evitar cambios en la ATT, el daño mecánico no es recomendable. Cuando los frutos de lulo se empacaron con hoja de plátano, los valores de módulo de Young y firmeza fueron mayores. Los resultados de esta investigación permiten la comparación de la calidad de lulo bajo el empaque propuesto y los resultados de otros autores quienes usaron empaques convencionales como cajas de madera y cartón. La configuración de empaque propuesta (lulos empacados en hoja de plátano en cajas de plástico de 80x60x20 cm) es una alternativa fácil que permite obtener y preservar la calidad de frutos de lulo por un mayor periodo de almacenamiento. <![CDATA[Thermal and physicochemical properties of starches from three Colombian rice varieties]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652017000100116&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Samples of starch from broken grains of three rice varieties grown in Colombia were analyzed to determine their physicochemical and thermal properties: Fedearroz 473 (F473), Fedearroz 50 (F50) and Fedearroz 60 (F60). The granule size, solubility, swelling capacity, amylose content, syneresis, turbidity, thermal and pasting properties of starches were determined. The average size of starch granules was 9.4, 7.4 and 7.2 µm for F473, F50 and F60 samples, respectively. The amylose content showed significant differences between the studied varieties and ranged between 21.4% and 23.0%. Turbidity ranged between 1.95 and 2.34 absorbance units at 620 nm. Thermal properties, evaluated by differential scanning calorimetry (DSC), registered values between 61.6 and 64.6°C for the onset temperature, between 66.6 and 69.3°C for the peak temperature, between 72.1 and 73.9°C for the end temperature, and between 8.38 and 9.47 J g-1 for the gelatinization enthalpy. The higher amylose content the higher grain size, turbidity, syneresis, viscosity, gelatinization temperature and enthalpy, and the lower swelling capacity and solubility. This paper is the first reported research on physicochemical and functional properties of starches from these Colombian rice varieties.<hr/>RESUMEN Muestras de almidón obtenidas de arroz partido de tres variedades cultivadas en Colombia fueron analizadas para determinar sus propiedades fisicoquímicas y térmicas: Fedearroz 473 (F473), Fedearroz 50 (F50) y Fedearroz 60 (F60). Se determinó el tamaño de gránulo, la solubilidad, el poder de hinchamiento, el contenido de amilosa, la sinéresis, la turbidez, las propiedades térmicas y las propiedades de empastamiento de los almidones. El tamaño granular promedio de las muestras F473, F50 y F60 fue de 9,4; 7,4 y 7,2 µm respectivamente. El contenido de amilosa mostró diferencias significativas entre las variedades estudiadas y sus valores oscilaron entre de 21,4 y 23,0%. La turbidez osciló entre 1,95 y 2,34 unidades de absorbancia a 620 nm. Las propiedades térmicas, evaluadas mediante calorimetría diferencial de barrido (DSC), registraron valores entre 61,6 y 64,6°C para la temperatura de inicio, entre 66,6 and 69,3°C para la temperatura pico, entre 72,1 y 73,9°C para la temperatura de finalización, y entre 8,38 y 9,47 J g-1 para la entalpía de gelatinización. Los almidones con mayor contenido de amilosa mostraron un mayor tamaño granular, turbidez, sinéresis, temperatura y entalpia de gelatinización, viscosidad, y un menor poder de hinchamiento y solubilidad. El presente estudio es la primera investigación reportada en propiedades fisicoquímicas y funcionales de almidones de arroz provenientes de estas variedades cultivadas en Colombia.