Scielo RSS <![CDATA[Agronomía Colombiana]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0120-996520190003&lang=en vol. 37 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Effect of nitrogen and potassium on plant height and stem diameter of <em>Jatropha curcas</em> L. in Colombian tropical dry forest]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652019000300203&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The use of raw materials of Jatropha curcas L. to produce bio-fuel is of increasing interest in Colombia; little information is available on this species as a crop. This research evaluated plant height (Hp) and basal stem diameter (BSD) of J. curcas as affected by different rates of nitrogen (N) and potassium (K) during the first 435 days of growth (DAP). The experiment involved a repeated measures design with inter-subject factors of fertilization (N dose, K2O dose nested in N dose) and an intra-subject factor of evaluation time. The Hp varied both as a function of N dose and the K2O dose nested in the N dose. The tallest plants were obtained with 150 kg ha-1 N and 180 kg ha-1 K2O treatment. With simultaneous confidence intervals of Bonferroni, we compared the evaluation times indicating for Hp non-overlapping intervals at 435 DAP (150 kg ha-1 N and remaining levels of this factor) and at 255 DAP (180 kg ha-1 K2O and remaining levels of this factor). The application of N fertilizers resulted in thicker stems as compared to control plants. Mathematical predictive models were obtained for Hp and BSD in J. curcas using a multiple regression analysis. These models permitted future rapid and non-invasive predictions for J. curcas growth in the field.<hr/>RESUMEN El uso de materias primas vegetales de Jatropha curcas L. para producir biocombustibles es de creciente interés en Colombia, mientras que hay poca información disponible sobre esta especie como cultivo. Este estudio evaluó la altura de la planta (Hp) y el diámetro del tallo basal (BSD) de J. curcas según lo afectado por las diferentes dosis de nitrógeno (N) y potasio (K) durante los primeros 435 días de crecimiento (DAP). El experimento incluyó un diseño de medidas repetidas con factores de fertilización entre sujetos (dosis de N, dosis de K2O anidadas en la dosis de N) y un factor de tiempo de evaluación. La Hp varió tanto en función de la dosis de N como de la dosis de K2O anidada en la dosis de N, obteniéndose las plantas más altas con aplicación de 150 kg ha-1 N y 180 kg ha-1 K2O. Con los intervalos de confianza simultáneos de Bonferroni, se compararon los tiempos de evaluación indicando para Hp intervalos no superpuestos a 435 DAP (150 kg ha-1 N y niveles restantes de este factor) y a 255 DAP (180 kg ha-1 K2O y el resto niveles de este factor). La aplicación de fertilizantes N dio como resultado tallos más gruesos en comparación con las plantas de control. Los modelos de predicción matemática se obtuvieron para Hp y BSD en J. curcas utilizando un análisis de regresión múltiple. Estos modelos permiten en futuro predicciones rápidas y no invasivas del crecimiento de J. curcas en campo. <![CDATA[Polyphasic identification of preharvest pathologies and disorders in avocado cv. Hass]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652019000300213&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Diseases and disorders are one of the main limitations of avocado crops for export and national markets. However, they are poorly studied in tropical countries such as Colombia. The objective of this research was to evaluate a polyphasic approach for the diagnosis of pathologies and disorders associated with avocado cv. Hass in nurseries and crop fields located in Antioquia, Colombia. Results allowed the identification of several diseases and disorders present on different tissues in all stages of plant development. The root rot disease was associated with 10 microorganisms and two abiotic disorders. Different organs and tissues of avocado plants were affected by pathogens such as Lasiodiplodia theobromae, Colletotrichum gloeosporioides sensu lato, and Phytophthora palmivora. Pathogens that had not been previously reported in Colombia were identiied, and among them P. palmivora, Fusarium oxysporum sensu lato, Phytopythium vexans, Phomopsis sp., and Pythium cucurbitacearum stand out. Abiotic disorders such as hypoxiaanoxia, root atrophy, fruit sunburn, and hailstorm damage were also identified. The etiology of peduncle ringing was not identified. Polyphasic diagnosis of pathologies and disorders is an appropriate approach as part of an integrated disease management program in avocado cv. Hass crop. This work is a reference tool on basic aspects associated with the detection of disorders and pathologies in avocado and the taxonomy of the microorganisms involved.<hr/>RESUMEN Las enfermedades y los trastornos son una de las principales limitaciones de los cultivos de aguacate para la exportación y el mercado nacional. Sin embargo, estos factores limitantes son poco estudiados en países tropicales como Colombia. El objetivo de este trabajo fue evaluar un enfoque polifásico para el diagnóstico de patologías y trastornos asociados al aguacate cv. Hass en viveros y lotes en Antioquia, Colombia. Los resultados permitieron la identificación de varias enfermedades y trastornos presentes en diferentes tejidos en todas las etapas de desarrollo del cultivo. La enfermedad de la pudrición de la raíz se asoció a 10 microorganismos y dos trastornos abióticos. Diferentes órganos y tejidos de las plantas de aguacate fueron afectados por patógenos como Lasiodiplodia theobromae, Colletotrichum gloeosporioides sensu lato y Phytophthora palmivora. Se identiicaron patógenos no reportados previamente en Colombia como P. palmivora, Fusarium oxysporum sensu lato, Phytopythium vexans, Phomopsis sp. y Pythium cucurbitacearum. Por otra parte, se caracterizaron trastornos abióticos como hipoxia-anoxia, la atrofia de la raíz, las quemaduras en fruta por el sol y el daño por granizo. No se identificó la etiología del anillamiento del pedúnculo. El diagnóstico polifásico de patologías y trastornos es un enfoque apropiado como parte de un programa de manejo integrado de enfermedades en el cultivo de aguacate cv. Hass. Este trabajo es una herramienta de consulta en aspectos básicos asociados a la detección de desórdenes y patologías en aguacate y la taxonomía de los microorganismos implicados. <![CDATA[Effect of thermal and <em>in vitro</em> fungicide treatments on pathogens of the genus <em>Fusarium</em> associated with maize seeds]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652019000300228&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Stalk rot in maize plants is commonly associated with many species of the genus Fusarium. This disease affects the seedbed and the establishment of maize crops because of seeds contaminated with different pathogens of this genus. Maize crops in the Ubate Valley, in the province of Cundinamarca, are currently infected by this disease, which reduces the yield and final quality of the maize seeds. This research evaluated the effects of thermal and fungicide treatments on pathogens of the genus Fusarium associated with maize seeds. Seeds were treated at 50°C, 55°C and 60°C with dry heat and hot water. Mycelial colonization of seeds, germination percentage, seedling length, and fresh weight were evaluated as variables. In in vitro tests, the fungicides fludioxonil + metalaxyl-M, tebuconazole + trifloxystrobin, prochloraz + difenoconazole and carboxin + captan were evaluated at 0.5, 1.0 and 1.5 the commercial dose on the radial growth and conidial germination of Fusarium subglutinans and Fusarium graminearum isolates. The most effective heat treatments on Fusarium colonization of maize seeds were obtained with the two heat sources at 55°C without a significant reduction in the percentage of germination and seedling length and fresh weight. Commercial doses of the evaluated fungicides completely inhibited the radial growth of F. graminearum and only commercial doses of carboxin + captan and prochloraz + difenoconazole completely inhibited F. subglutinans growth. Germination inhibition of F. subglutinans and F. graminearum conidia was found with fludioxonil + metalaxyl-M at the three evaluated doses.<hr/>RESUMEN El volcamiento en plantas de maíz es causado por la pudrición del tallo comúnmente asociado a varias especies del género Fusarium. Esta enfermedad afecta el semillero y el establecimiento de cultivos de maíz por el uso de semilla contaminada con diferentes patógenos de este género. Actualmente los cultivos de maíz en el Valle de Ubaté, Cundinamarca están siendo afectados por esta enfermedad, reduciendo el rendimiento y la calidad final de las semillas. Por esto, este estudio evaluó el efecto de tratamientos térmicos y con fungicidas sobre patógenos del género Fusarium asociados a semillas de maíz. Las semillas fueron tratadas a 50°C, 55°C y 60°C con calor en seco y agua caliente. Como variables se evaluaron la colonización micelial de la semilla, el porcentaje de germinación y la longitud y el peso fresco de las plántulas. En pruebas in vitro, se evaluaron los fungicidas fludioxonil + metalaxyl-M, tebuconazole + trifloxystrobin, prochloraz + difenoconazol y carboxin + captan en 0.5, 1.0 y 1.5 la dosis comercial sobre la inhibición del crecimiento radial y germinación de conidias de aislamientos de Fusarium subglutinans y Fusarium graminearum. Los tratamientos térmicos más efectivos sobre la colonización de Fusarium en semillas de maíz se presentaron con las dos fuentes de calor a 55°C sin una reducción significativa en el porcentaje de germinación, la longitud y el peso fresco de plántulas. Las dosis comerciales de los fungicidas evaluados inhibieron completamente el crecimiento radial de F. graminearum y solo las dosis comerciales de carboxin + captan y prochloraz + difenoconazol inhibieron completamente el crecimiento de F. subglutinans. Inhibición de germinación de conidias de F. subglutinans y F. graminearum se encontró con fludioxonil + metalaxyl-M a las tres dosis evaluadas. <![CDATA[Diversity of arbuscular mycorrhizal fungi communities associated with cape gooseberry (<em>Physalis peruviana</em> L.) crops]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652019000300239&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The diversity of arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) communities in agricultural systems depends on biotic and abiotic factors as well as on cultural practices. This research aimed to evaluate the diversity of AMF present in an altitudinal transect cultivated with cape gooseberry (Physalis peruviana L.). A set of 13 soil samples from cape gooseberry plantations located in the Colombian Andean mountains in the provinces of Cundinamarca and Boyaca were collected during dry (0-20 mm/month) and rainy (150-330 mm/month) seasons between 1500 and 3000 m a.s.l., in order to establish the relationship between the altitudinal characteristics and AMF diversity. The evaluation of the abundance of spores and species and diversity indexes showed the presence of 46 AMF species in the dry season and 31 in the rainy season. This shows the high diversity of AMF in the tropical Andes with spore abundance between 20 and 120 spores 10 g-1 of soil in the rainy season and between 127 and 1531 spores 10 g-1 of soil in the dry season.<hr/>RESUMEN La diversidad de las comunidades hongos formadores de micorrizas (HFMA) en sistemas agrícolas depende de factores bióticos y abióticos, así como de prácticas culturales. La investigación tuvo como propósito evaluar la diversidad de los HFMA presentes en un transecto altitudinal (1500 a 3000 msnm) cultivado con uchuva (Physalis peruviana L.). Se recolectaron 13 muestras compuestas de suelo de plantaciones de uchuva localizadas en Los Andes colombianos de los Departamentos de Cundinamarca y Boyacá, durante las temporadas seca (0-20 mm/mes) y lluviosa (150-330 mm/mes), para establecer la relación entre las características altitudinales y la diversidad de HFMA. La evaluación de la abundancia de esporas y especies e índices de diversidad evidenció la presencia de 46 especies de HFMA en época seca y 31 en época de lluvias. Esto muestra la alta diversidad de HFMA en los Andes tropicales, con una abundancia entre 20 y 120 esporas 10 g-1 de suelo en temporada de lluvias y entre 127 y 1531 esporas 10 g-1 de suelo en época seca. <![CDATA[Rhizospheric rhizobia identification in maize (<em>Zea mays</em> L.) plants]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652019000300255&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Rhizobia have been studied for the symbiosis that they establish with the roots of legumes. However, the colonization and promotion of growth in non-leguminous plants has also been demonstrated. The aim of this work was the biochemical and molecular identification of rhizosphere rhizobia present in the rhizosphere of two commercial maize cultivars. Cultivable isolates were obtained in yeast-mannitol-agar (YMA) medium from rhizospheric soil and the rhizoplane. The cultural (size, color, mucus, etc.), morphological, and staining (cell shape, response to staining and sporulation) characteristics were determined as well as isolate responses to eight biochemical tests (acid-base production, citrate, oxidase, catalase, H2S production, urease, gelatinase and the oxidative-fermentative assay) that are valuable for rhizobia identification. The genus was determined by 16S rDNA gene sequencing. We obtained 81 total isolates of which 30.86% showed the cultural, morphological and staining characteristics expected for rhizobia and only 20% of these corresponded to the genus Rhizobium.<hr/>RESUMEN Los rizobios han sido estudiados por la simbiosis que establecen con las raíces de las leguminosas. Sin embargo, la colonización y promoción del crecimiento en plantas no leguminosas también ha sido demostrada. Este trabajo tuvo como objetivo la identificación bioquímica y molecular de rizobios rizosféricos presentes en la rizosfera de dos cultivares comerciales de maíz. Se obtuvieron aislamientos cultivables en medio Levadura-Manitol-Agar (YMA) a partir del suelo rizosférico y rizoplano de las plantas. Se determinaron las características culturales del cultivo (tamaño, color, mucosidad, etc.) y morfo-tintoriales (forma celular, respuesta a la tinción y esporulación), así como la respuesta de los aislados a ocho pruebas bioquímicas (producción ácido-base, citrato, oxidasa, catalasa, producción de H2S, ureasa, gelatinasa y ensayo oxidativo-fermentativo) con valor predictivo para la identificación de rizobios. Se determinó el género mediante la secuenciación del gen ADNr-16S. Se obtuvieron 81 aislados totales de los cuales el 30.86% mostró las características culturales, morfológicas y tintoriales esperadas para los rizobios y solamente el 20% de estos correspondió al género Rhizobium. <![CDATA[Impact of soil use on aggregate stability and its relationship with soil organic carbon at two different altitudes in the Colombian Andes]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652019000300263&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The stability of soil aggregates depends on the organic matter, and the soil use and management can affect the soil organic matter (SOM) content. Therefore, it is necessary to know the relationship between aggregate stability and the content of SOM in different types of soil use at two different altitudes of the Colombian Andes. This study examined the conditions of soil aggregate stability expressed as a distribution of the size classes of stable aggregates (SA) and of the mean weighted diameter of the stable aggregates (MWD). To correlate these characteristics with the soil organic carbon (OC), we measured the particulate organic matter pool (POC), the OC associated with the mineral organic matter pool (HOC), the total organic carbon content (TOC), and the humification rate (HR). Soils were sampled at two altitudes: 1) Humic Dystrudepts in a cold tropical climate (CC) with three plots: tropical mountain rainforest, pastures, and crops; 2) Fluvaquentic Dystrudepts in a warm tropical climate (WC) with three plots: tropical rainforest, an association of oil palm and pastures, and irrigated rice. Soils were sampled at three depths: 0-5, 5-10 and 10-20 cm. The physical properties, mineral particle size distribution, and bulk density were measured. The content of SA with size&gt;2.36 mm was higher in the CC soil (51.48%) than in the WC soil (9.23%). The SA with size 1.18-2.36 mm was also higher in the CC soil (7.78%) than in the WC soil (0.62%). The SA with size 0.60-1.18 mm resulted indifferent. The SA with size between 0.30 and 0.60 mm were higher in the WC soil (13.95%) than in the CC soil (4.67%). The SA&lt;0.30 mm was higher in the WC soil (72.56%) than in the CC soil (32.15%). It was observed that MWD and the SA&gt;2.36 mm increased linearly with a higher POC, but decreased linearly with a higher HR. For the SA&lt;0.30 mm, a linear decrease was observed at a higher POC, while it increased at a higher HR.<hr/>RESUMEN La estabilidad de agregados del suelo depende de la materia orgánica y el uso y manejo del suelo puede afectar el contenido de materia orgánica (MOS) del mismo. Por lo tanto, es necesario conocer la relación entre la estabilidad de agregados y el contenido de MOS en diferentes tipos de uso del suelo a diferentes altitudes en Los Andes de Colombia. El presente estudio examinó las condiciones de estabilidad de agregados del suelo expresados como una distribución por tamaño de las clases de agregados estables (AE) y el diámetro medio ponderado (DMP) de agregados estables. Para relacionar estas características con el contenido de carbono orgánico del suelo (CO), se midieron la materia orgánica particulada (COP), el CO asociado con la materia orgánica mineral (COM), el contenido total de carbono orgánico (COT) y el índice de humificación (IH). Se realizaron muestreos de dos suelos de pisos altitudinales diferentes: 1) Un Humic Dystrudepts en clima frío (CF) con tres lotes: bosque natural, pastura y cultivos; 2) Un Fluvaquentic Dystrudepts en clima cálido (CC) con tres lotes: bosque natural, palma de aceite asociada con pastura y arroz con riego. Se muestreo el suelo a tres profundidades: 0 a 5, 5 a 10, y 10 a 20 cm. Se midieron las propiedades físicas, distribución por tamaño de la partícula mineral y densidad aparente. El contenido de AE con tamaño &gt;2.36 mm fue mayor en el suelo de clima frío (51.48%) que en el de clima cálido (9.23%). Los AE de tamaño 1.18 a 2.36 mm fueron también mayores en clima frío (7.78%) que en clima cálido (0.62%). Los AE de tamaño 0.60 a 1.18 mm resultaron indiferentes. Los AE de tamaño entre 0.30 y 0.60 mm presentaron un contenido más alto en el suelo de clima cálido (13.95%) en comparación al de clima frío (4.67%). Los AE&lt;0.30 mm fueron mayores en clima cálido (72.56%) con respecto al clima frío (32.15%). Se observó que el DMP y los AE&gt;2.36 mm aumentaron linealmente con el contenido de COP más alto, pero disminuyeron linealmente con un IH más alto. Para los AE&lt;0.30 mm se observa una disminución lineal a mayor COP, mientras que este aumenta a un IH más alto. <![CDATA[Water potential in cape gooseberry (<em>Physalis peruviana</em> L.) plants subjected to different irrigation treatments and doses of calcium]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652019000300274&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT To determine whether the management of irrigation and nutrition in cape gooseberry crops with calcium to reduce the cracking of fruits affects the water potential of the plants, the present study was carried out using a randomized block design with 12 treatments in a 4×3 factorial arrangement. The blocks were the irrigation frequencies (4, 9 and 14 days apart). The first factor was the irrigation coefficient (0.7, 0.9, 1.1 and 1.3 of the evaporation tank of class A), and the second factor was the calcium dose (0, 50 and 100 kg ha-1), representing 36 experimental units. Seed propagated cape gooseberries were transplanted in 20 L pots using peat moss as substrate. The water potential in the leaves (ψ leaf ) and stems (ψ stem ) was measured as well as the water consumption and irrigation water-use efficiency (WUEi) of the plants. The ψ leaf and ψ stem of the cape gooseberry plants presented a sinusoidal trend throughout the day. The water frequency of 4 days with an irrigation coefficient of 1.1 showed the highest values of ψ leaf and ψ stem . The ψ stem and ψ leaf reached the highest values at predawn (4 am) as a result of the low vapor pressure deficit (VPD) levels that occurred at that time and reached their lowest point in the midday hours. The irrigation coefficient of 1.1 had the second largest WUEi and, thus, represented the water level most suitable for growing cape gooseberry since it generated the largest number of big fruits and the smallest percentage of cracked fruits.<hr/>RESUMEN Con el objetivo de establecer si el manejo del riego y de la nutrición con calcio que se le da al cultivo de uchuva para disminuir el rajado de los frutos afecta el potencial hídrico de la planta, se llevó a cabo el presente trabajo, en donde se empleó un diseño en bloques al azar con 12 tratamientos en arreglo factorial de 4×3. Los bloques fueron las frecuencias de riego (4, 9 y 14 días distanciadas). El primer factor fue la lámina de riego (0.7; 0.9; 1.1 y 1.3 de la evaporación del tanque clase A) y el segundo la dosis de calcio (0, 50 y 100 kg ha-1), lo que representó 36 unidades experimentales. Las uchuvas propagadas por semilla se trasplantaron en materas de 20 L usando turba rubia como sustrato. Se determinó el potencial hídrico en hojas (ψ hoja ) y tallos (ψ tallo ), así como el consumo de agua y la eficiencia en el uso del agua de riego (EUAr) por parte de las plantas de uchuva. El ψ hoja y el ψ tallo en las plantas presentó una tendencia sinusoidal a lo largo del día. La frecuencia de riego de 4 días con una lámina de riego de 1.1 mostró los valores más altos de ψ hoja y ψ tallo . Los ψ hoja y ψ tallo alcanzaron los valores más altos al alba (4 a.m.) producto de los bajos niveles en el déficit de presión de vapor (DPV) existentes a esa hora, y llegaron a su punto más bajo en las horas del mediodía. La lámina de riego de 1.1 presentó la segunda mayor EUAr, y es la lámina de riego más adecuada para el cultivo de uchuva pues generó la mayor cantidad de frutos de tamaño grande y menores porcentajes de rajado de frutos. <![CDATA[Heritage and Patrimony of the Peasantry: an analytical framework to address rural development]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652019000300283&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The term "rural development" is exceptionally multifaceted, which makes it difficult to define. This and other features make it a 'wicked problem', which means the consequences of rural developmental problems can create other complications. To date, the important discussion of rural development has dealt with productivity and economic concerns. This discussion has many crucial aspects such as the environment, infrastructure, and respect for fundamental rights. This paper describes the 'Heritage and Patrimony of the Peasantry' as an alternative analytical framework for addressing rural development. This analytical framework takes important topics from other rural development perspectives (primarily focused on food sovereignty principles). The heritage and patrimony of the peasantry framework moves away from the market point of view, which converts everything into an asset that can be marketed, and utilizes other sources of heritage. The peasantry has seven kinds of 'heritages' or 'patrimonies': natural, cultural, economic, physical, social, institutional, and human. These heritages or patrimonies are the bases of construction for a decent standard of living which will accomplish full rights for all rural inhabitants, i.e. rural development.<hr/>RESUMEN El término desarrollo rural es excepcionalmente multifacético, lo que dificulta su definición. Esta y otras características lo convierten en un "problema complejo", lo que significa que las consecuencias de los problemas de desarrollo rural pueden crear otros problemas. Hasta la fecha, la importante discusión sobre el desarrollo rural ha sido sobre productividad y asuntos económicos. Sin embargo, esta discusión tiene muchos aspectos cruciales como el medio ambiente, la infraestructura y el respeto de los derechos fundamentales. Este estudio describe los Patrimonios del Campesinado, un marco analítico alternativo para abordar el desarrollo rural. Este marco analítico toma temas importantes de otras perspectivas de desarrollo rural, pero está enfocado principalmente en los principios de la soberanía alimentaria. Patrimonios del campesinado se aleja del punto de vista del mercado, que convierte todo en un activo que se puede comercializar, y se enfoca en otras facetas del patrimonio. El campesinado tiene siete tipos de patrimonios: naturales, culturales, económicos, físicos, sociales, institucionales y humanos. Estos patrimonios son la base de la construcción de un nivel de vida que, a su vez, permitirá alcanzar plenos derechos para todos los habitantes rurales, es decir, el desarrollo rural. <![CDATA[Value chain analysis of panela production in Utica, Colombia and alternatives for improving its practices]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652019000300297&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Panela is mainly produced by small farmers. It is one of the most relevant agroindustries in Colombia. Traditional processing in all production phases is the main characteristic of this product. This research aimed to identify alternatives for panela farmers in the municipality of Utica (Colombia) and to improve their agricultural practices and manufacturing methods. This should help gain better access to markets while making production economically, environmentally, and socially sustainable. Face to face interviews with different stakeholders as well as an in-depth analysis of different scopes were used to identify problems of the value chain. Low incomes, environmental degradation, and lack of organization were the central issues identified. Nevertheless, traditional crop practices could be a strong argument for gaining a place in the organic food market.<hr/>RESUMEN La panela es producida principalmente por pequeños agricultores y es una de las agroindustrias más importantes en Colombia. El procesamiento tradicional en todas sus fases de producción es la característica principal de este producto. La presente investigación tuvo como objetivo identificar alternativas para que los productores de panela en el municipio de Útica (Colombia) mejoren sus prácticas agrícolas y el método de fabricación, con el fin de obtener un mejor acceso a los mercados y hacer que el proceso sea sostenible desde los puntos de vista económico, ambiental y social. Se utilizaron entrevistas con diferentes actores de la cadena, así como un análisis a profundidad en diferentes ámbitos, para identificar los problemas de la cadena de valor. Los bajos ingresos, la degradación ambiental y la falta de organización fueron los problemas centrales identificados. Sin embargo, las prácticas tradicionales de cultivo podrían ser una fortaleza para ganar un lugar en el mercado de alimentos orgánicos. <![CDATA[Sulfur effects on sugar content, enzyme activity and seed yield of rapeseed (<em>Brassica napus</em> L.)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652019000300311&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT A field experiment was conducted in a randomized complete block design with four sulfur levels, S0, S1, S2 and S3, including 0, 12, 24 and 36 kg ha-1 (respectively) along with 115 kg N ha-1, to evaluate the economic yield of the rapeseed variety (Hyola401) in Abandankash in the Central District of Sari County in Northern Iran. Parameters such as activity of leaf nitrate reductase, root nitrate content, contents of sugars in leaves and root, root peroxidase activity, and leaf catalase activity as well as seed yield were recorded. The results of the analysis of variance revealed that there were highly significant differences between characters for the majority of the traits such as contents of sugars and nitrate in leaves and root, root peroxidase activity, leaf catalase activity, and seed yield. Due to significant positive correlation between activity of root nitrate reductase and seed yield, increasing this enzyme in roots by sulfur application would have an accelerating effect on rapeseed seed yield. A highly significant positive correlation determined between leaf sugar content and seed yield (0.75**) indicated that increasing levels of sulfur had a direct effect on leaf sugar content, which had an accelerating effect on the weight of seed yield. Sulfur application significantly increased seed yield compared to the control (S0 level), and it ranged from 2744 to 3215 kg ha-1 in S0 and S3.<hr/>RESUMEN Se realizó un experimento de campo en un diseño de bloques completos al azar con cuatro niveles de azufre, S0, S1, S2 y S3, incluyendo 0, 12, 24 y 36 kg ha-1 (respectivamente) junto con 115 kg N ha-1, para evaluar el rendimiento económico de una variedad de canola (Hyola401) en Abandankash en el Distrito Central del condado de Sari en el norte de Irán. Se registraron parámetros tales como actividad de la nitrato-reductasa de la hoja, contenido de nitrato en raíz, contenido de azúcares en hojas y en raíz, actividades de peroxidasa en raíz y de catalasa en hojas y rendimiento de semilla. Los resultados del análisis de varianza revelaron diferencias altamente significativas entre los caracteres para la mayoría de los rasgos como contenido de nitrato y de azúcares en hojas y raíz, actividades de peroxidasa en raíz y de catalasa en hojas y rendimiento de semillas. Debido a una correlación positiva significativa entre la nitrato- reduc-tasa de la raíz y el rendimiento de la semilla, el aumento de esta enzima en la raíz mediante la aplicación de azufre tiene un efecto acelerador en el rendimiento de la semilla de colza. Una correlación positiva altamente significativa determinada entre el contenido de azúcar en la hoja y el rendimiento de la semilla (0.75**) indica que los niveles crecientes de azufre tuvieron un efecto directo sobre el contenido de azúcar en la hoja, lo que tuvo un efecto acelerador sobre el peso del rendimiento del grano. La aplicación de azufre aumentó significativamente el rendimiento de la semilla sobre el control (nivel de S0) y varió de 2744 a 3215 kg ha-1 en S0 y S3, respectivamente. <![CDATA[Edible coatings based on sodium alginate and ascorbic acid for application on fresh-cut pineapple (<em>Ananas comosus</em> (L.) Merr)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652019000300317&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The demand for healthy and ready-to-eat products, such as freshly-harvested fruits, has been growing steadily over the years. However, these products are very susceptible to spoilage and have a short shelf-life. In this research, edible coatings based on sodium alginate and its blends with ascorbic acid (a natural antioxidant and anti-browning agent) were applied on fresh-cut pineapple samples, and the changes in their physi-cochemical properties were monitored during 10 d of storage at 4°C. Initially, the surface of the coated fruits was brighter and statistically significant differences were not found between uncoated and coated samples (P&lt;0.05); similar values were obtained in the parameters of soluble solids °Brix), pH (~3.74) and titratable acidity (~0.64%). During storage, coated samples were more protected against changes in appearance compared to uncoated fresh-cut pineapple samples. The current results will be beneficial for further research that focuses on the preservation of minimally processed fruits such as pineapple.<hr/>RESUMEN La demanda de productos saludables y listos para consumir, tales como las frutas frescas cortadas, ha venido creciendo sostenidamente en los últimos años. Sin embargo, estos productos son muy susceptibles al deterioro y tienen una corta vida útil. En el presente trabajo, se aplicaron recubrimientos comestibles a base de alginato de sodio y sus mezclas con ácido ascórbico (un agente antioxidante y anti-pardeamiento natural) sobre muestras de piña fresca cortada y se monitorearon los cambios en sus características fisicoquímicas durante 10 d de almacenamiento a 4°C. Inicialmente, la superficie de las frutas recubiertas fue más brillante y no se observaron diferencias estadísticamente signiicativas entre las muestras sin y con recubrimiento (P&lt;0.05), obteniendo valores similares en los parámetros de contenido de solidos solubles °Brix), pH (~3.74) y acidez titulable (~0.64%). Durante el almacenamiento, las muestras recubiertas estuvieron mejor protegidas frente a cambios en la apariencia en comparación con las muestras de piña fresca cortada sin recubrir. Estos resultados serán muy útiles para futuras investigaciones que se centren en la conservación de frutas mínimamente procesadas, tales como piña. <![CDATA[Evaluation of β-glucan content, viscosity, soluble dietary fiber and processing effect in grains of Ecuadorian barley genotypes]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-99652019000300323&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT We analyzed seventy barley accessions from Ecuador to determine the content of mixed-linkage β-glucan in seeds. Twelve of these materials showed a higher content than the population average 2.10% (w/w), and they were chosen to determine the relationship among β-glucan, viscosity and dietary fiber as well as the effect of scarification, cooking, roasting and malting on its content. In the 12 accessions, the content of (3-glucan showed a high degree of correlation (r=0.86) with soluble dietary fiber but a low correlation with viscosity (r=-0.17). In most accessions, β-glucan increased in roasted or scarified grains. The roasting process increased the content by 35.51% (w/w) and scarification by 26.53% (w/w). Cooking decreased content by 39.92% and malting by 77.90%. The megazyme kit was used to determine the content of (1→3) (1→4)- β-D-glucan (Mixed-linkage). Results of this study show that Ecuadorian barley genotypes with a β-glucan content greater than 2.1% are suitable for human consumption and those with a lower value than 2.1% are suitable for the beer industry.<hr/>RESUMEN Setenta accesiones de cebada provenientes de Ecuador se analizaron para determinar el contenido de β-glucano en semillas. Doce de estos materiales presentaron un contenido superior a la media poblacional 2.10% (w/w) y fueron seleccionados para determinar la relación del β-glucano con la viscosidad y la fibra dietética, así como el efecto de la escarificación, cocción, tostado y malteo en su contenido. En las 12 accesiones el contenido de β-glucano presentó un alto grado de correlación (r=0.86) con la fibra dietética soluble pero baja correlación con la viscosidad (r=-0.17). En la mayoría de accesiones el β-glucano aumentó en los granos tostados o escarificados. El proceso de tostado incrementó el contenido en 35.51% (w/w) y la escarificación en 26.53% (w/w). La cocción disminuyó el contenido en 39.92% y el malteo en 77.90%. Se utilizó el kit megazyme para determinar el contenido de (1→3) (1→4)- β -D-glucano (Mixed-linkage). Resultados de este estudio muestran que los genotipos de cebada ecuatoriana con un contenido de β -glucano mayor a 2.10% son adecuados para la alimentación humana y aquellos con menor valor al indicado son adecuados para la industria cervecera.