Scielo RSS <![CDATA[Vitae]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0121-400420050001&lang=pt vol. 12 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[<B>FUNCTIONAL FOODS</B>: <B>A HISTORY WITH A LOT OF PRESENT AND FUTURE</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042005000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La evolución de los hábitos nutricionales ha sido muy variable a través del tiempo, pero siempre soportada con el criterio básico de mantener la salud. Cada día las exigencias de los consumidores se dirigen más a la búsqueda de nuevos productos con propiedades funcionales que puedan proporcionar además del valor nutritivo, otros componentes con actividad fisiológica que permitan un mejor estado tanto físico como mental, reduciendo así el riesgo de enfermedades y alargando la vida al mismo tiempo que manteniendo su calidad. Esta revisión describe aspectos importantes de alimentos e ingredientes con características funcionales, a través del pasado, presente y futuro.<hr/>The evolution of nutritional habits has experienced many changes through the time, but it has always been supported with the basic criterion to maintain the health. Every day the exigencies of the consumers go more to the search of new products with functional properties that can provide in addition to the nutritious value, other components with physiological activity that allow a better physical and mental state, reducing therefore the risk of diseases and extending the life at the same time that maintaining its quality. This review describes an overview about the most important aspects of the foods and ingredients with functional characteristics through the past, present and future. <![CDATA[<B>PRETREATMENT IN THE CONSERVATION OF BLACKBERRY (<I>Rubus glaucus</I>) AND UCHUVA (<I>Physalis peruviana</I> L.) WITH OSMOTIC DEHYDRATION</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042005000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este estudio se desarrolla en geometrías semiesféricas (mitades) sometidas a deshidratación osmóticaen disoluciones de sacarosa a 25, 35, 45, 55 y 65ºBrix a temperatura ambiente. Los procesos se llevana cabo a presión atmosférica, con y sin aplicación de pulso a vacío (117 mm Hg durante 10 minutos alinicio del proceso). La cinética se determina en tiempos cortos (300 min), mientras que el equilibrado se realiza en tiempos largos (720 horas). En ambos casos se analiza la ganancia de azúcar, pérdida de agua, variación de masa y volumen de las muestras. La cinética de la mora muestra la mejor respuesta en el tratamiento con disolución de sacarosa a 65ºBrix y con pulso a vacío, y el equilibrio se alcanza entre 72 y 144 horas, mientras que la cinética de deshidratación en la uchuva presenta una buena respuesta en disoluciones a 65 y 55°Brix y presión atmosférica, y el equilibrio es alcanzado a las 72 horas.<hr/>This study is performed on blackberry and uchuva pieces of hemispheric geometry undergoing osmoticdehydration in sucrose solutions of 25, 35, 45, 55 and 65°Brix, at room temperature. These processes are carried out at atmospheric pressure with or without a vacuum system. The determination of the kinetics is done in short times (300 min) while the equilibrium needs large times (720 h) to be determined. The sugar gain, the water loss and the mass and volume variation of the samples are analyzed in both cases. The dehydration kinetics of the blackberry shows the best results during the treatment with sucrose solution of 65°Brix under vacuum conditions, reaching its equilibrium in a time between 72 and 144 h. On the other hand, the uchuva presents a dehydration kinetics with a good response for sucrose solutions of 65 and 55°Brix under atmospheric pressure, and an equilibrium time of 72 h. <![CDATA[<B>DETERMINATION OF PSE (PALE, SOFT AND EXUDATIVE) MEAT IN PORK CARCASSES</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042005000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La condición PSE (pálida, suave y exudativa) altera el color, la textura y el sabor de la carne, acidificándola y ocasionándole baja retención de agua, menor valor nutricional y rechazo por el consumidor. Para determinar la presencia de la característica PSE se hace medición de pH a 45 minutos (pH45) y a 24 horas post-mortem (pH24), en 520 canales de cerdo. Los valores medios de pH45 indican que el 33.65% de las canales son PSE, el 47.12% es carne normal y el 19.23% se clasifica como DFD (oscura, firme y seca). El pH24 indica aumento de PSE llegando al 68% de las canales, mientras que los porcentajes de carne normal (31.23%) y DFD (0.77%) disminuyen. Al comparar el cambio de los estados de la carne entre 45 minutos y 24 horas, el 62.44% de la carne normal pasa a ser PSE, el 87% de carne DFD pasa a ser PSE, y el 94.85% de carne PSE continua igual. Las canales presentan alta incidencia de la condición PSE tanto a 45 minutos, como a 24 horas, indicando problemas antes y después del sacrificio. Existe diferencia altamente significativa (P < 0.01) para los tres estados de la carne evaluados entre las mediciones de pH45 y pH24.<hr/>The PSE (pale, soft and exudative) meat condition alters the color, the texture and the flavor of pork, increasing its acidity and occasioning low water retention, low nutritional level and rejection by the consumer. To determine the presence of the PSE characteristic, the pork carcasses are evaluated by pH measurements at 45 minutes (pH45) and 24 hours (pH24 after the slaughter of the pigs. The mean pH45 values indicate that 33.65% of the carcasses present the PSE condition, 47.12% are Normal and 19.23 % can be described as DFD (dark, firm and dry). The pH24 values indicate an increase in the PSE carcasses up to 68% while the normal and DFD ones decrease to 31.23 % and 0.77%, respectively. Comparing the change of the meat characteristics from 45 min to 24 hours, after the pig slaughter , it is observed that 62.44% of the normal meat and 87% of DFD one become PSE meat and 94.85% of the initial PSE one does not suffer any transformation. The pork carcasses present high incidence of the PSE characteristics at 45 minutes as well as 24 hours, indicating that there is problems before and after the slaughter of the pigs. High statistically significant difference (P < 0.01) is found for the three meat conditions evaluated at pH45 and pH24. <![CDATA[<B>THE DADER METHOD FOR PHARMACOTHERAPY FOLLOW-UP AND PHARMACOVIGILANCE IN HEALTH INSTITUTIONS OF COLOMBIA</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042005000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La farmacovigilancia pretende satisfacer la necesidad de disponer de información relacionada con los resultados del uso de medicamentos, al tiempo que se convierte en una estrategia para prevenir riesgos y minimizar costos causados por efectos no deseados de la farmacoterapia. La realización de seguimiento farmacoterapéutico, utilizando el método Dáder, ha evidenciado que posibilita el cumplimiento de los objetivos de la farmacovigilancia. Sin embargo, se requiere de mayores soportes de la utilidad y beneficios alcanzados con su implementación en más instituciones. Por ello, se realiza un estudio descriptivo retrospectivo de los resultados del seguimiento farmacoterapéutico, utilizando el método Dáder, en instituciones de salud hospitalarias o ambulatorias, realizado por estudiantes matriculados en las asignaturas prácticas en farmacia clínica o prácticas profesionales, del programa de Química Farmacéutica de la Universidad de Antioquia, entre agosto de 2003 y noviembre de 2004. Durante este período se realizó el seguimiento a 4.556 pacientes, se detectaron 660 problemas relacionados con medicamentos y 3.581 problemas relacionados con la utilización. Estos resultados respaldan la utilidad y los beneficios adicionales de los programas de seguimiento farmacoterapéutico, utilizando el método Dáder, en la satisfacción de la necesidad de estructurar y desarrollar programas de farmacovigilancia en el sistema de salud de Colombia.<hr/>The Pharmacovigilance pretends to satisfy the need of information related to the results of pharmacotherapy, at the same time, it turns into a tool for preventing risks and decreasing costs caused by the undesired effects of the pharmacotherapy. In Colombia, the DADER method for drug therapy follow-up has shown that it is possible to accomplish with the goals of pharmacovigilance. However, more support is required about the utility and benefits achieved with its implementation in a larger number of health institutions. In this sense, a retrospective descriptive study of the results of drug therapy follow-up by the Dader method, it is carried out both at ambulatory health institutions and at hospital health institutions, by students of the Pharmacy program, at the University of Antioquia, who participated in the courses of clinical pharmacy practices or professional practices, from august 2003 to november 2004. During this period: 4.556 patients were followed and 660 problems related to drugs and 3.581 problems related to the use of drugs were detected. These results confirm the usefulness and additional benefits of the drug therapy follow-up of patients by the DADER method, about the fulfillment of the necessity to arrange and to expand pharmacovigilance programs in the Colombia Health System. <![CDATA[<B>KINETIC PARAMETERS OF GROWTH OF <I>Saccharomyces cerevisiae</I> AFFECTED BY A VARYING MAGNETIC FIELD OF LOW INTENSITY AND HIGH FREQUENCY</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042005000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En el presente trabajo se evalúa el crecimiento de la levadura Saccharomyces cerevisiae en malaza (miel virgen), en presencia de un campo magnético (CM) variable de alta frecuencia y baja intensidad. Se evalúan los parámetros cinéticos: Velocidad específica máxima de crecimiento (&mu;max), constante de saturación (Ks) y coeficiente de rendimiento (Yxs). Se realizan ensayos en fermentadores de 400 ml, a temperatura de 25 ºC. El flujo de aire utilizado en cada fermentador es de aproximadamente 1 vvm. El campo aplicado posee una frecuencia de 100 kHz, el tiempo de exposición es de 200 s y la densidad de campo usada es de 250 mG. Se comparan los resultados obtenidos para cultivos bajo la acción del CM y cultivos creciendo en condiciones ambientales normales (control). Los resultados muestran que el campo magnético puede afectar los parámetros cinéticos de forma diferente dependiendo del número de aplicaciones que se utilicen, llegando a generar incrementos de hasta 20% en la velocidad específica de crecimiento y de hasta el 28% en el rendimiento, y descensos de hasta el 26% en el valor de la constante de saturación.<hr/>In this work, the growth of the Saccharomyces cerevisiae yeast in molasses (virgin honey), is evaluated in the presence of a variable magnetic field (MF) of high frequency and low intensity. The kinetic parameters, such as the maximum specific speed of growth (&mu;max), the saturation constant (Ks) and the yield coefficient (Yxs), are evaluated. The tests are carried out in 400 ml fermentation vessels at 25 ºC (77 ºF) with an air flow of 1 vvm, approximately. A magnetic field having a frequency of 100 kHz and a field density of 250 mG is applied during 200 seconds. The results are obtained by comparing crops under the effect of the MF with those growing in normal environmental conditions (control). The results show that the magnetic field can affect the kinetic parameters of different form depending on the number of applications that are used, getting to generate increases of up to 20% in the specific speed of growth and until 28% in the yield, and reductions of until 26% in the value of the saturation constant. <![CDATA[<B>QSAR MODEL FOR THE PREDICTION OF THE HALF LIFE OF POLYCHLORINATED BIPHENYLS IN HUMANS</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042005000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La velocidad con que los bifenilos policlorados (PCBs) son eliminados en humanos, representada por sus períodos de vida media (t1/2), es de gran relevancia ambiental. En este trabajo, a partir de datos reportados en la literatura, se elabora una base de datos de esta variable tóxico-cinética de PCBs en humanos. 14 estructuras de PCBs son optimizadas energéticamente, haciendo previamente un barrido del ángulo diedro entre sus anillos fenilícos , utilizando AM1 para encontrar la conformación más estable. Los PCBs mono-orto sustituidos presentan un ángulo diedro aproximado de 120° y los poli-orto sustituidos de 90°. A partir de las estructuras optimizadas se calculan diversos descriptores moleculares, empleando el método B3LYP/6-31G**. Los descriptores son asociados con los t1/2 mediante análisis de regresión lineal múltiple. Este análisis revela que el t1/2 de PCBs es función de la sumatoria de cargas de átomos de cloro (&Sigma;QCl) y el valor total de cargas de carbonos en posición meta (&Sigma;QC-meta). El coeficiente de regresión es de 0.84 y P<0.01 (rango 1.2-24 años). Un análisis discriminante permite corroborar las características moleculares que mejor describen el t1/2. La función de discriminación realizada para dos grupos, encuentra que el descriptor &Sigma;QC-meta es el más importante para clasificar a los PCBs de acuerdo con su t1/2. Teniendo en cuenta que el metabolismo de PCBs depende de la sustitución de los carbonos en posiciones meta-para, ya que este inicia con la formación de epoxi-PCB en estos átomos, el descriptor electrónico &Sigma;QC-meta puede explicar este ambiente químico local y la susceptibilidad metabólica del congénero por isoenzimas citocromo P450 (CYPs).<hr/>The elimination rate of the polychlorinated biphenyls (PCBs) in humans is of great environmental importance, as represented by their half-lives (t1/2). Based on the literature, a database of this toxickinetic variable for PCBs in humans is elaborated. 14 PCB structures with known half-lives are optimized, making a previous scan of the dihedral angle between the two phenyl rings, using AM1 to find the most stable conformation. Substituted mono-orto PCBs present an approximate dihedral angle of 120°, and the substituted poly-orto of 90°. Several descriptors are calculated from optimized structures using B3LYP/6-31G**. The molecular descriptors are associated with the t1/2 values by multiple lineal regression analysis. This reveals that the t1/2 of PCBs is a function of the sum of atomic charges on the chlorine atoms (&Sigma;QCl) and the sum of atomic charges for the carbon atoms in meta position (&Sigma;QC-meta). The regression coefficient value of the prediction model is 0.84, and the Pvalue is <0.01 (range: 1.2-24 years). A discriminant analysis allows to verify the molecular characteristics that describe best the t1/2 of PCBs. The discrimination function carried out for two groups, finds that the descriptor &Sigma;QC-meta is the most important to classify the PCBs according to their t1/2. Taking in account that the metabolism of PCBs depends on the substitution of the carbon atoms in meta-para positions, since this begins with the formation of an epoxy-PCB in these atoms of the biphenyls, the electronic descriptor &Sigma;QC-meta can explain this local chemical environment and the metabolic susceptibility of the congener to degradation by cytochrome P450 isozymes (CYPs). <![CDATA[<B>ANALYSIS OF THE TEMPERATURE PROPOSED BY THE INTERNATIONAL CONFERENCE OF HARMONIZATION (ICH) FOR COLOMBIA IN THE LONG TERM STABILITY STUDIES OF DRUGS</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042005000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se utiliza el concepto de Temperatura Cinética Media (TCM) para determinar las condiciones de almacenamiento de los estudios de estabilidad natural de productos farmacéuticos en Colombia. Se considera que se debe reevaluar el valor de 30°C fijado por la I.C.H. para nuestro país por la variabilidad de condiciones climáticas que posee. Inicialmente, para el cálculo de la TCM se toman ecuaciones postuladas por diferentes autores y se aplican a datos de temperatura de Medellín. Posteriormente se halla la TCM para otras cinco ciudades representativas de las diversas condiciones climáticas del país (Barranquilla, Barrancabermeja, Bogotá, Neiva y Quibdó), utilizando los valores promedios, máximos y mínimos de temperatura mensual de los últimos 20 años provenientes de estaciones meteorológicas. Por último se comparan los resultados con la guía internacional de la ICH. Como conclusión de este trabajo, nuestro país debe fijar sus condiciones propias de almacenamiento, ya que 30°C es insuficiente para dar un margen de seguridad que cubra totalmente las temperaturas extremas en todo el territorio nacional.<hr/>The Mean Kinetic Temperature (MKT) concept is used to determine the storage and long term stability conditions of drug products in Colombia. It is considered that the value of 30°C fixed by I.C.H to our country should be reevaluated because of its climate conditions variability. Initially, to calculate the MKT, equations proposed by different authors are taken and applied to temperature data of Medellín. Subsequently, the MKT values for other five representative cities of the several climatic conditions of the country (Barranquilla, Barrancabermeja, Bogotá, Neiva y Quibdo) are found by using the average, maximum and minimum temperature values reported monthly during the last 20 years in meteorological stations. Finally, the results are compared with those published in the ICH guideline. As a conclusion of this work, our country should fix its own storage conditions, because 30°C is insufficient to give a security margin that covers completely the extreme temperatures of all the national territory. <![CDATA[<B>ALLELOPATHY EFFECT OF A CHLOROFORMIC FRACTION OF <I>Lagascea mollis Cav.</I> (ASTERACEAE) ON THE GERMINATION AND ROOT GROWTH OF <I>Oryza sativa</I> L</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042005000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En este trabajo se presenta el estudio de la actividad alelopática de las lactonas terpénicas presentes en las fracciones clorofórmicas de Lagascea mollis Cav (Asteraceae). Para tal efecto se evalúa el porcentaje de semillas germinadas y la longitud de radícula de semillas de arroz (Oryza sativa L.). La bioactividad observada en las fracciones clorofórmicas es contrastada con la correspondiente en el extracto etanólico crudo. El mecanismo de interacción del metabolito se establece teniendo en cuenta el índice mitótico del meristema radicular, el estudio micromorfológico de la raíz y la conductividad del eflujo celular. Adicionalmente se caracteriza la arvense mediante su descripción morfológica y la determinación de los índices farmacognósticos. La investigación demuestra que los constituyentes químicos de las fracciones clorofórmicas de Lagascea mollis manifiestan efecto significativo sobre la división celular y el crecimiento radicular de Oryza sativa donde se observan alteraciones morfológicas, lo que evidencia la actividad alelopática de la arvense sobre el crecimiento de la gramínea.<hr/>In this work, the study of the allelopathic activity of terpenic lactones on chloroformic fractions of Lagascea mollis Cav (Asteraceae) is reported. To this effect it is determined the percentage of germinated seeds and the radicular length of rice seeds (Oryza sativa L.). The observed bioactivity is contrasted with the corresponding one in the raw ethanolic extract. The mechanism of the metabolite interaction is established taking into account the mitotic index of the radicular meristeme, the micromorphologic study of the root and the conductivity of the cellular efflux. Additionally, the weed or arvense characterization is done by morphologic description and determination of pharmacognostic indexes. This research demonstrates that chemical constituents of the chloroformic fractions of Lagascea mollis manifest significant effect on cellular division and radicular growth of Oryza sativa where morphological alterations are observed, evidencing the allelopathic activity of the weed on the growth of the gramineous species.