Scielo RSS <![CDATA[Vitae]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0121-400420160001&lang=pt vol. 23 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[<B>DEVELOPMENT AND APPLICATION OF EDIBLE COATINGS IN MINIMALLY PROCESSED FRUIT</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042016000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[<B>APOPTOTIC ACTIVITY OF ISOESPINTANOL DERIVATIVES IN HUMAN POLYMORPHONUCLEAR CELLS</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042016000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Background: Inflammation is a complex physiopathologic response to different stimuli. Recently, some pharmacological strategies have been proposed that could be used for resolution of inflammation by enhancing apoptosis of inflammatory cells. Objectives: To study in vitro apoptotic activity of isoespintanol [ISO] and of two semi-synthetic derivatives, bromide isoespintanol [BrI] and demethylated isoespintanol [DMI], in human polymorphonuclear (PMN) cells. Methods: PMN were exposed to the different concentrations of ISO, BrI and DMI for 30 min in phosphate-buffered saline pH 7.4 containing 1 mg/mL glucose, 0.4 mM Mg2+, and 1.20 mM Ca2+. Viability was assessed by dimethylthiazol diphenyl tetrazolium bromide (MTT). To distinguish between the two modes of cell death, apoptosis and necrosis, we examined differences in morphological and biochemical changes of cells stained with annexin V- FITC (An) and/or propidium iodide (PI) using two different assays based on flow cytometry. Results: The MTT assay revealed the ability of cells to reduce MTT salt to formazan. In the presence of BrI and DMI a significant concentration-dependent decrease of cell viability was observed. The annexin V- FITC binding assay showed a high proportion of apoptotic cells for those treated with BrI (An+/ PI-: 62.3 ± 8.2% vs. 2.1 ± 0.5% of control, P < 0.05). The population of PMN treated with DMI produced the highest percentage (An+/IP+: 43.4 ± 5.2 % vs. 0.4 ± 0.3 % of control, P< 0.05) of necrotic cells. Apoptotic nuclei were analyzed by PI staining. The cell population in the sub G0G1 region represents cells with hypodiploidal DNA, an indicator of apoptosis. When cells were incubated with 50 and 100 µM of BrI, the cell population in the sub G0G1 region increased, suggesting a dose-dependent increase in the population of apoptotic cells. The presence of the pan-inhibitor of caspases (Z-VAD-fmk) showed a significant reduction in cell population in the sub G0G1 region, indicating less degradation of DNA. Conclusions: Bromide isoespintanol [BrI] induces an apoptotic process in PMN, mediated -at least in part- by activation of caspases, although this compound may probably act through other caspase-independent mechanisms as well.<hr/>Antecedentes: La inflamación es una respuesta fisiopatológica compleja generada por diferentes estímulos. Recientemente, se han propuesto nuevas estrategias farmacológicas que podrían ser utilizadas para conducir a la resolución de la inflamación mediante el aumento de la apoptosis de células inflamatorias. Objetivos: Estudiar la actividad apoptótica in vitro del isopentanol [ISO] y dos derivados semisintéticos -bromuro de isoespintanol [BrI] e isoespintanol desmetilado [DMI] - en células polimorfonucleares humanas (PMN). Métodos: Las PMN fueron expuestas a diferentes concentraciones de los compuestos durante 30 min en una disolución salina tamponada con fosfato (pH 7,4). La viabilidad celular se evaluó utilizando el ensayo de 3-[4,5-dimetil-tiazol-2-il]-2,5-difenil tetrazolio (MTT). Para distinguir entre los dos modos de muerte celular, la apoptosis y la necrosis, se examinaron las diferencias en los cambios morfológicos y bioquímicos de las células teñidas con anexina V (An) y/o yoduro de propidio (PI) usando dos técnicas de citometría de flujo. Resultados: Mediante el ensayo con MTT, se demostró que los compuestos BrI y DMI disminuyeron significativamente y de manera concentración-dependiente la viabilidad celular. El ensayo de unión con la anexina V-FITC mostró una alta proporción de células apoptóticas en las células tratadas con BrI (An+/PI-: 62,3 ± 8,2% versus 2,1 ± 0,5% del control, P < 0,05). La población de células tratadas con DMI mostraron el porcentaje más alto de células necróticas (A+/PI+: 43,4 ± 5,2% versus 0,4 ± 0,3% del control, P < 0,05). El análisis de núcleos apoptóticos se llevó a cabo a través de tinción con PI. La población de células en la región sub G0G1 representa células con ADN hipodiploidal, que es un indicador de apoptosis. Cuando las células se incubaron con BrI, la población de células en la región sub G0G1 aumentó, confirmando su mecanismo citotóxico. En presencia de un inhibidor de caspasas (Z-VAD-FMK), se observó una reducción significativa en la población celular en la región sub G0G1, indicando una menor degradación del ADN. Conclusiones: El bromuro de isoespintanol [BrI], induce un proceso apoptótico en PMN que está mediado -al menos en parte- por la activación de las caspasas, aunque este compuesto probablemente podría actuar también a través de otros mecanismos independientes de las caspasas. <![CDATA[<B>PROPOSAL TO SELECT ESSENTIAL OILS FROM COLOMBIAN PLANTS FOR RESEARCH BASED ON ITS CYTOXICITY</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042016000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Antecedentes: Conocer la tendencia de productos de plantas a causar toxicidad en humanos es parte de la investigación orientada al descubrimiento de un medicamento natural. Las pruebas en animales son relativamente costosas, de bajo rendimiento, asociadas a sufrimiento del animal y diferencias relativas a la especie hacen difícil inferir efectos en humanos. Las pruebas en célula viva son recomendadas. Objetivos: Estudiar la tendencia a toxicidad de aceites esenciales (AE) de plantas de Colombia usando un ensayo basado en célula. Métodos: Los AE de 18 especies distintas de plantas fueron estudiados. Se usó el ensayo del MTT en seis líneas celulares de humano y animal derivadas de tejido normal y canceroso, las cuales se trataron antes y después de la proliferación. Los AE se organizaron en el orden de una agrupación jerárquica con base en los valores de CC50 y la sumatoria de la jerarquía ponderada en el panel de células (&sum;JPi ) se usó como indicador de similitud. Cuanto mayor fue el valor de &sum;JPi menor fue la tendencia a toxicidad. Resultados: Los AE con valores de CC50 200 µg/mL en al menos cinco condiciones experimentales presentaron valores de &sum;JPi 6,0 sugiriendo baja tendencia a toxicidad y fueron en orden descendente (&sum;JPi en paréntesis): Calycolpus moritzianus (O.Berg) Burret (9,7) < Psidium sartorianum (O. Berg) Nied. (8,9) < Wedelia calycina (6,5) < Lippia micromera Schauer (6,2) &asymp; Piper haltonii . (6,2). AE con valores de CC50 <100 µg/mL en cuatro o más condiciones experimentales presentaron valores &sum;JPi <4.0 sugiriendo alta tendencia a toxicidad y fueron en orden ascendente: Tagetes caracasana Kunth (2,7 - 2,8) Chromolaena odorata (L.) R.M.King & H.Rob. (3,0) Ageratina aff. popayanensis (Hieron.) R.M.King & H.Rob. (3,1) Lantana colombiana López-Pal. (3,3) Turnera disffusa. (3,4). AE de Tagetes caracasana presentó actividad antiproliferante (CI50: 42,2 y 47,9 µg/mL) sobre células humanas de cáncer de cérvix. Conclusiones: El abordaje metodológico permitió identificar AE con baja y alta tendencia a toxicidad. Los resultados podrían tener valor para predecir actividad in vivo y priorizar muestras para futuras investigaciones.<hr/>Background: Part of the research process focused on discovering natural medicines is the study of products derived from plants, which may be toxic to humans. Animal-based test methods can be relatively expensive, low-throughput and associated with animal suffering, and differences in animal species may difficult to infer human health effects. Methods based on living cells are recommended. Objectives: To study the tendency to toxicity of essential oils (EOs) from plants of Colombia using a cell-based assay. Methods: EOs from different species (n = 18) of plants were included. The MTT assay was used on six human and animal cell lines derived from normal and cancerous organs, which were treated before and after proliferation. The EOs were arranged in the order of a hierarchical clustering based on their CC50 values, and the sum of weighted hierarchy across cell panel (&sum;iWH) was used as the similarity metric. The greater the value of &sum;iWH lesser tendency to toxicity. Results: The EOs, which showed CC50 values 200 µg/mL in at least five experimental conditions presented &sum;iWH values 5,0 suggesting lower tendency to toxicity, and they were in descending order (&sum;iWH in parentheses), as follows: Calycolpus moritzianus (O.Berg) Burret (9,7) < Psidium sartorianum (O. Berg) Nied. 1893 (8,9) < Wedelia calcycina (6,5) < Lippia micromera Schauer (6,2) &asymp; Piper haltonii Jacq. (6,2) The EOs, which showed CC50 <100 µg/mL in four or more experimental conditions presented &sum;iWH values <4.0 suggesting higher tendency to toxicity, and they were in ascending order, as follows: Tagetes caracasana Kunth (2,7 - 2,8) Chromolaena odorata (L.) R.M.King & H.Rob. (3,0) Ageratina aff. popayanensis (Hieron.) R.M.King & H.Rob. (3,1) Lantana colombiana López-Pal. (3,3) Turnera diffusa (3,4). EO from Tagetes caracasana Kunth presented relevant antiproliferative activity (CI50: <50.0 µg/mL) on cells from human cervical carcinoma. Conclusions: The methodological approach allows identifying EOs with lower and higher tendency to toxicity. Data generated may be valuable for predicting in vivo toxicity and for prioritizing samples for further studies. <![CDATA[<B>SCREENING OF MARINE BACTERIAL STRAINS AS SOURCE OF QUORUM SENSING INHIBITORS (QSI): FIRST CHEMICAL STUDY OF <EM>Oceanobacillus profundus</EM> (RKHC-62B)</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042016000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Antecedentes: Los productos naturales aislados de microorganismos marinos han demostrado tener un amplio rango de actividades biológicas incluyendo inhibidores de quorum sensing. Objetivos: Estudiamos quince cepas bacterianas del phylum Firmicutes aisladas del coral blando Antillogorgia elisabethae que fueron evaluadas como una nueva fuente sostenible de compuestos inhibidores de quorum sensing (IQS). Métodos: Se prepararon cultivos en cuatro medios diferentes y extraídos usando una resina no iónica. Todos los extractos fueron probados con el fin de establecer su actividad inhibitoria de quorum sensing (IQS) usando Chromobacterium violaceum ATCC 31532 como biosensor. Los extractos activos fueron fraccionados mediante cartuchos RP-18. Cada fracción fue evaluada mediante bioensayo y analizada por HPLC. Resultados: Las fracciones metanólicas de Jeotgalicoccus halophilus y Oceanobacillus profundus fueron las más activas, lo cual sugiere que los compuestos no polares pueden ser los responsables de esta actividad. Conclusiones: El estudio químico del extracto orgánico de O. profundus cultivado en medio LBS permitió aislar los compuestos tirosol (1) y acetato de tirosol (2) como los responsables de la actividad IQS.<hr/>Background:Natural products isolated from marine microorganisms have demonstrated a wide range of biological activities included quorum sensing inhibitors. Objectives: We study fifteen marine Firmicutes bacterial strains isolated from the Caribbean soft coral Antillogorgia elisabethae that were evaluated as a novel and sustainable source of quorum sensing inhibitor compounds. Methods: Cultures were made in four different culture media and further extracted using a non-ionic resin. All these extracts were tested in order to establish its quorum sensing inhibition (QSI) activity using Chromobacterium violaceum ATCC 31532. The active extracts were fractionated by RP-18 cartridge. Each fraction was tested and evaluated for its composition by HPLC-PDA. Results: Methanol fractions of Jeotgalicoccus halophilus and Oceanobacillus profundus were the most active ones, suggesting that non-polar compounds could be the responsible for the QSI activity of the bacterial extracts here tested. Conclusions:The chemical study of the organic extract of Oceanobacillus profundus cultured in LBS, yielded the compounds tyrosol (1) and tyrosol acetate (2) as responsible of QSI activity showed by the organic extract. <![CDATA[<B>VARIATION IN MINERALS CONTENT IN FRUITS OF PEPPER (<EM>Capsicum annuum </EM>L.) LANDRACES, GROWN IN GREENHOUSE</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042016000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Antecedentes: La malnutrición es un problema tanto en países desarrollados como en desarrollo, y en Latinoamérica, una opción viable es reconsiderar las dietas precolombinas tradicionales basadas en las especies endémicas. En Mesoamérica el chile o chilli (Capsicum annuum L.) desempeñó una función esencial, y perdura en la gastronomía mexicana. Objetivos: evaluar la variación entre y dentro de cinco morfotipos de chile (C. annuum L.) nativo de Oaxaca, México, en relación al contenido de minerales en fruto. Métodos: Una colección de 45 muestras poblacionales de chile, agrupadas en cinco morfotipos, nominados como chile de Agua, Tabiche, Piquín, Solterito y Nanche, fueron sembradas en invernadero bajo un diseño de bloques al azar con tres repeticiones. A la cosecha se obtuvo una muestra de 300 a 500 g de frutos por población, a partir de la que se obtuvieron cenizas solubilizadas en medio ácido, y la determinación de Cu, Fe, Mg, Zn, Na, K, y Ca se hizo por espectrofotometría de absorción atómica, y S y P se cuantificó mediante un espectrofotómetro UV-visible. Resultados: En el análisis de varianza se determinaron diferencias significativas (P <0,05) entre y dentro de morfotipos de C. annuum para todos los macro y microelementos evaluados. Solterito sobresalió en ocho elementos minerales, le siguen Piquín y de Agua. En contenido de Fe sobresalieron Piquín y Solterito con 8,0 y 8,5 mg/100 g de pesos seco de muestra. Dentro de cada morfotipo sobresalen diferentes poblaciones: CAG03 y CAG10 en chile de Agua; CNA02 de Nanche; CPI02 y CPI09 de Piquín; CSO01, CSO02 y CSO03 de Solterito; y CTA02 y CTA05 del tipo Tabiche. Las diferencias entre morfotipos se confirmaron mediante un análisis discriminante múltiple y las distancias de Mahalanobis. Conclusiones: Los resultados muestran diferencias entre y dentro de morfotipos de C. annuum, y los valores del contenido de minerales reportados muestran que, el chile es un alimento con alto valor nutricional porque 100 g de peso seco potencialmente pueden suplir las necesidad diarias de Cu, Mg, P, y una proporción importante de Fe, Zn y K, entre otros elementos.<hr/>Background:Malnutrition is a major health problem in developed and developing countries, and in Latino American, a viable option is reconsider the pre-Columbian and traditional diets based on endemic species. In Mesoamerica, the chilli or pepper (Capsicum annuum L.) played an important role, and its contribution remain until today in the Mexican gastronomy. Objectives: the aim of the present work was to evaluate the variation among and within five morphotypes of pepper (C. annuum L.) native of Oaxaca, Mexico, in relation to minerals content in fruits. Methods: a collection of 45 population samples of chilli pepper, which were grouped in five morphotypes named as chile de Agua, Tabiche, Piquin, Solterito and Nanche, and later planted in greenhouse conditions under a complete blocks randomized design with three replications. At harvest time a fruit samples from 300 to 500 g per population were obtained, and later the samples were incinerated to obtain ashes, which were solubilized in acid medium. The determinations of Cu, Fe, Mg, Zn, Na, K, and Ca were done by atomic absorption spectrometry, and the S and P elements were quantified by an UV-vis spectrometer. Results: in the analysis of variance, significant differences (P <0.05) were determined among and within morphotypes of C. annuum over all macro and trace elements. Solterito presented the highest values in eight mineral elements, after Piquin and chile de Agua were the second more important. In Fe content, Piquin and Solterito showed high values between 8.0 and 8.5 mg/100 g of dry sample weight. Into each morphotype, the outstanding populations were: CAG03 and CAG10 from chile de Agua; CNA02 of Nanche; CPI02 and CPI09 of Piquin type; CSO01, CSO02 and CSO03 from Solterito; and CTA02 and CTA05 from Tabiche type. The differences among morphotypes were confirmed in the multiple discriminant analysis and the Mahalanobis' distances. Conclusions: The results showed differences among and within morfotypes of C. annuum, and the minerals content reported indicate that, the chilli pepper is a food with high nutritional values. In fact 100 g of dry weight, potentially can supply the dairy needs of Cu, Mg, P and an important proportion of the needs of Fe, Zn and K, among other nutritional elements. <![CDATA[<B>CONSUMER PRACTICES FOR PURCHASE, STORAGE, AND PREPARATION OF POULTRY AND EGGS IN SELECTED NORTH AND SOUTH AMERICAN COUNTRIES: A PILOT STUDY</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042016000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Background:Poultry, eggs, and their products represent a potential food safety hazard. Although consumer practices related to these foods have been studied in various countries, little data exists from Latin America. Objectives: The objective of this pilot study was to provide initial data to characterize consumers' purchase, storage, handling, and preparation of poultry products and eggs in three countries: Argentina, Colombia, and USA. Methods: Consumers (n = 425 total) in each location completed a questionnaire about poultry products and egg purchase locations, storage conditions (i.e. refrigerator or freezer), preparation and handling practices, and managing leftovers. Results: The results indicated that in the USA most surveyed consumers purchased refrigerated eggs, whereas in Argentina (91%) and Colombia (84%) eggs typically were purchased at room temperature. Furthermore, almost all consumers in the USA stored eggs in the refrigerator, but 23% of Argentinian and 45.9% of Colombian consumers stored eggs at room temperature, which is potentially an unsafe practice. Some practices supported possible cross-contamination, for example washing raw eggs and poultry prior to cooking. Conclusions: These results are a first comparison across countries in the Americas of consumer poultry and egg practices and can serve as the basis for further research and development of food safety educational messages.<hr/>Antecedentes: Aves de corral, huevos, y sus productos representan un potencial peligro en la seguridad alimentaria. Prácticas de consumo relacionadas con estos alimentos han sido estudiadas en varios países, pero pocos datos existen de Latinoamérica. Objetivos: El objetivo de este estudio piloto fue proveer información de manera de caracterizar la compra, almacenaje, y preparación de aves de corral y huevos en tres países: Argentina, Colombia, y Estados Unidos. Métodos: Consumidores (n=425 en total) en cada locación, completaron cuestionarios acerca del comercio de compra de aves de corral y huevos, condiciones de almacenamiento (e.j. refrigerador o freezer), preparación y prácticas de manipulación, y manipulación de sobras. Resultados: Los resultados indicaron que en Estados Unidos, la mayoría de los consumidores encuestados adquiere huevos almacenados en refrigeración, mientras que en Argentina (91%) y Colombia (84%) los huevos adquiridos estaban almacenados a temperatura ambiente. Así mismo, casi la totalidad de los consumidores en Estados Unidos almacenan los huevos en refrigeración, mientras que un 23% y un 45.9% de consumidores Argentinos y Colombianos, respectivamente almacenan huevos a temperatura ambiente, lo cual potencialmente significa una práctica no segura. Algunas prácticas sostienen posible contaminación cruzada, por ejemplo el lavado de aves y huevos previos a la cocción. Conclusiones: Los resultados muestran una primera comparación entre países de América sobre las prácticas de consumo de aves de corral y huevos, que servirán como base para futuras investigaciones y desarrollos de mensajes educacionales sobre seguridad alimentaria. <![CDATA[<B>CONSERVATION OF MINIMALLY PROCESSED MANGO TOMMY ATKINS BY APPLYING AN ALOE VERA (<EM>Aloe barbadensis</EM> MILLER) COATING</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042016000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Antecedentes: El mango es una fruta climatérica que puede ver limitada su comercialización debido a la deficiencia en sistemas de procesamiento y conservación que ocasionan pérdidas poscosecha en la cadena agroindustrial. Los frutos mínimamente procesados y tratados con recubrimientos comestibles representan una alternativa para mitigar la perecibilidad del fruto, conservando sus atributos de calidad y ofreciendo al consumidor un producto de fácil consumo y almacenamiento. Objetivos: Conservar y prolongar la vida útil de mango Tommy Atkins mínimamente procesado con la aplicación de un recubrimiento comestible de Aloe vera, evaluando su efectividad mediante el análisis de parámetros físicos, fisicoquímicos, respiratorios, microbiológicos y sensoriales durante almacenamiento refrigerado. Métodos: El recubrimiento comestible fue preparado con gel mucilaginoso de aloe vera en una concetración de 50 % P/P en dilución y homogenizado con cera carnauba y glicerol, para luego ser aplicado por inmersión en los frutos previamente cortados y secados en estufa. Se diseñaron cuatro tratamientos experimentales: C, R, PreREC y CA, almacenados en refrigeración durante un periodo de 12 de días, en los que se evaluó parámetros como firmeza, color, porcentaje de pérdida de peso, pH, °Brix, acidez (%), tasas respiratorias, conteos microbiológicos y descriptores sensoriales por medio de un perfil de aproximación multidimensional. Los datos fueron procesados mediante ANOVA y por el método de comparaciones múltiples LSD. Resultados: Las muestras tratadas con el recubrimiento (R y PreREC) mostraron un retraso en la pérdida de la firmeza, menores cambios de color, una menor pérdida de peso, un aumento menos acelerado del pH y de °Brix y valores más elevados de acidez con respecto a los tratamientos control. Se lograron tasas bajas de consumo de O2 y una producción controlada de CO2 en comparación a las muestras sin tratar. A nivel microbiológico, el recubrimiento disminuyó el crecimiento de mesófilos, mohos y levaduras; mientras que sensorialmente, descriptores como la firmeza, calidad general, olor y sabor característico mostraron una mayor calificación por parte del panel sensorial. Conclusiones: El recubrimiento permitió conservar por 3 días más las muestras de mango mínimamente procesado respecto a los tratamientos control.<hr/>Background:Mango is a climacteric fruit which can limit its marketing due to some deficiencies in processing and preservation systems that cause postharvest losses in the agribusiness and value chain. Minimally processed fruits and edible coatings represent an alternative to decrease the perishability of fruits, preserving its quality attributes and offering to consumers an easy product to use and storage. Objectives: The aim of this study was to conserve and extend the shelf life of minimally processed 'Tommy Atkins' mango covered by an edible coating made of aloe vera mucilage, assessing its effectiveness by analyzing physical, physicochemical, respiratory, microbiological and sensory parameters during refrigerated storage. Methods: The edible coating was prepared with aloe vera, which is a mucilaginous gel, in a concentration of 50% w/w in dilution and homogenized with carnauba wax and glycerol. Then aloe vera was applied by immersion in the pre-cut fruits and dried in stove. Four experimental treatments were designed: C, R, PreREC and CA, stored under refrigeration for a period of 12 days, in which parameters such as strength, color, percentage weight loss, pH, °Brix, acidity (%), respiratory rates, microbiological counts, and sensory descriptors were evaluated by a multidimensional approach profile. Data were analyzed using ANOVA and the LSD multiple comparison method. Results: Samples treated with the edible coating (R y PreREC) showed a delay in the loss of firmness, less color changes, less loss of weight, a less increase in pH and °Brix values, and a higher acidity compared to the control treatments. Low rates of O2 consumption and controlled CO2 production compared to untreated samples were achieved. Coating decreased the growth of mesophilic, molds and yeasts; while sensory descriptors as firmness, overall quality, characteristic odor and taste showed a higher rating by the sensory panel. Conclusions: Edible coating made of aloe vera gel allowed to keep for 3 more days samples of minimally processed mango compared to control treatments. <![CDATA[<B>EVALUATION OF PHARMACOTHERAPY USED ON GERIATRIC POPULATION IN AN INSTITUTION OF SPECIAL REGIME WITH THE SCREENING TOOL OF OLDER PERSONS' POTENTIALLY INAPPROPRIATE PRESCRIPTIONS (STOPP) CRITERIA</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0121-40042016000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Background:Geriatric patients represent a major challenge for appropriate prescription because they have significant changes in vital areas, multiple comorbidities among other things that encourage their fragility. In light of current evidence, the number of prescription errors increases with age and with the number of drugs USED, showing that people over 65 is at greater risk of medical error when more than 8 drugs are consumed. Objectives: To identify and describe the inappropriate medicines in elderly people in order to propose an institutional prescription guide based on the results of the application of the Screening Tool of Older Persons' Potentially Inappropriate Prescriptions (STOPP) assessment methodology. Methods: A cross-section observational study with a retrospective collection of information was carried out in order to identify the frequency of inappropriate prescriptions in 300 elderly patients that were over 65 years, with a consumption of more than 5 medications and applying the STOPP criteria. The study was made in a special regime medical institution, reviewing medical records and considering variables such as number of medications, indications, dosage, therapeutic duplication, interactions and contraindications, among others. Results: The principal diagnosis was hipertension (47%) followed by diabetes mellitus (10%) and other hypothyroidisms (4%).After applying the STOPP criteria to each of the medical records, it was found that 50.7% (152) of the studied population had at least one inappropriate prescription distributed as follows: 2 prescriptions had 4 STOPP criteria, 7 prescriptions had 3 STOPP criteria, 28 had 2 STOPP criteria and 115 had 1 STOPP criteria. Conclusions: It was found that half of the prescriptions have at least one inadequate prescribed criteria, being the most important the inappropriate use of not indicated drugs or without an indication. Finally, guidelines for the rational use of drugs in the elderly with every detail of this institution are proposed.<hr/>Antecedentes: Los pacientes geriátricos representan un reto importante para la prescripción apropiada porque tienen cambios significativos en sus funciones vitales y múltiples comorbilidades, entre otros, que los hacen frágiles. A la luz de la evidencia actual, el número de errores de prescripción aumenta con la edad y con el número de fármacos, demostrando que las personas mayores de 65 años tienen mayor riesgo de sufrir un error médico cuando se consumen más de 8 medicamentos. Objetivos: Identificar y describir los medicamentos inapropiados en adultos mayores con el fin de proponer una guía de prescripción institucional basada en los resultados de la aplicación de los criterios de evaluación de prescripción potencialmente inapropiados en adultos mayores (STOPP). Métodos: Se llevó a cabo un estudio observacional descriptivo de corte transversal, con recolección retrospectiva de información. Se cuantificó la frecuencia de prescripciones inadecuadas en 300 pacientes mayores de 65 años y con un consumo de más de 5 medicamentos. Posterior a esto se aplicaron los criterios STOPP por revisión de historias clínicas en una institución de régimen especial teniendo en cuenta variables como el nÚmero de medicamentos, indicación, posología, duplicidad terapéutica, interacciones, contraindicaciones, entre otros. Los criterios STOPP de prescripciones potencialmente inadecuadas contemplan el análisis por sistemas fisiológicos buscando posibles interacciones medicamentosas, contraindicaciones, duplicidad terapéutica y medicamentos que puedan representar un riesgo en adultos mayores por presentar cambios en su farmacocinética. Resultados: El diagnóstico principal es la presión arterial alta (47%), seguida de la diabetes mellitus (10%) y otros hipotiroidismos (4%). Después de aplicar los criterios STOPP para cada una de las historias clínicas, se encontró que el 50,7% (152) de la población del estudio tenía al menos una prescripción inadecuada distribuida de la siguiente manera: 2 recetas tenían 4 criterios STOPP, 7 recetas tenían 3 criterios STOPP, 28 tenían dos criterios STOPP y 115 tenían 1 criterios STOPP. Conclusiones: Se encontró que la mitad de las recetas tienen al menos un criterio de prescripción inadecuado, siendo el más importante el uso inadecuado de los medicamentos no indicados o sin indicación aparente. Por último, se proponen directrices para el uso racional de los medicamentos en los ancianos con todos los detalles de esta institución.