Scielo RSS <![CDATA[Revista MVZ Córdoba]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0122-026820210002&lang=pt vol. 26 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Vaccines for COVID-19 - Can we avoid living again in a ghost town?]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-02682021000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Growth and survival of <strong><em>Cryphiops caementarius</em></strong> in coculture with <strong><em>Oreochromis niloticus</em></strong> at different densities]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-02682021000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Objetivo. Evaluar el crecimiento y la supervivencia de Cryphiops caementarius en cocultivo con Oreochromis niloticus a diferentes densidades. Materiales y métodos. Se utilizaron camarones machos (5.86 cm y 7.65 g) y alevines revertidos de tilapia (5.65 cm y 2.61 g). Se emplearon nueve acuarios (55 L). En cada acuario se instalaron seis recipientes donde se sembró un camarón por recipiente (32 camarones/m2) y en el agua restante se sembraron tilapias a 100, 200 y 300 alevines/m3. Se empleó alimento balanceado. La ración diaria para camarones fue del 6% y para tilapia fue del 5% de la biomasa total. El experimento duró 90 días. Resultados. En el camarón, la longitud (6.46 cm), peso (9.37 g), las ganancias porcentuales en longitud (10.01% a 10.45%) peso (19.24% a 25.41%), y la supervivencia (88.89% a 94.44%) fueron similares (p&lt;0.05) entre tratamientos. El efecto del síndrome de muerte por muda es discutido. En tilapia, la longitud (9.25 cm), peso (12.90 g), tasa de crecimiento absoluto (0.040 cm/día; 0.114 g/día), tasa de crecimiento específica (0.55% longitud/día; 1.759% peso/día) y la ganancia porcentual (64.21%; 389.48%) fueron mayores (p&lt;0.05) a 100 y 200 alevines/m3. La supervivencia de tilapia fue similar (86.11%) entre tratamientos. Conclusiones. El crecimiento y la supervivencia del camarón fueron afectados por el síndrome de muerte por muda, más no por la presencia de tilapia en el sistema. En cambio, mayor crecimiento de tilapia se obtuvo con 100 alevines/m3 y la supervivencia fue similar entre tratamientos.<hr/>ABSTRACT Objective. To evaluate the growth and survival of Cryphiops caementarius in coculture with Oreochromis niloticus at different densities. Materials and methods. Male prawns (5.86 cm and 7.65 g) and reverse tilapia fingerlings (5.65 cm and 2.61 g) were used. Nine aquariums (55 L) were used. Six containers were installed in each aquarium, where one prawn was stocked per container (32 prawn/m2), and in the remaining water, tilapia was stocked at densities of 100, 200 and 300 fish/m3. Balanced feed was used. The daily ration for prawns was 6% and for tilapia, it was 5% of the total biomass. The experiment lasted 90 days. Results. In prawns, the length (6.46 cm), weight (9.37 g), percentage gains in length (10.01% at 10.45%) weight (19.24% a 25.41%), and survival (88.89% to 94.44%) were similar (p&lt;0.05) between treatments. The effect of molting death syndrome is discussed. In tilapia, the length (9.25 cm), weight (12.90 g), absolute growth rate (0.040 cm/day; 0.114 g/day), specific growth rate (0.55% length/day; 1.759% weight/day) and percentage gain (64.21%; 389.48%) were greater (p&lt;0.05) at 100 and 200 fish/m3. Tilapia survival was similar (86.11%) between treatments. Conclusions. Prawn growth and survival were affected by molt death syndrome but not by the presence of tilapia in the system. In contrast, greater growth of tilapia was obtained with 100 fish/m3, although survival was similar between treatments. <![CDATA[Meat and carcass quality in broilers that intake Roystonea regia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-02682021000200014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Objetivo. Estudiar la calidad de la canal y la carne en pollos de ceba que consumen harina de frutos de Roystonea regia (palmiche). Materiales y métodos. Se utilizaron 40 pollos de ceba distribuidos según diseño completamente aleatorizado en cuatro tratamientos: control (maíz-pasta de soya) y la inclusión de 5, 10 y 15% de harina de palmiche. Se estudió el rendimiento de la canal, grasa abdominal y la calidad de la carne (tecnológicos y composición de ácidos grasos). Para los parámetros de apariencia se realizó análisis de varianza no paramétrico de clasificación simple. Resultados. No se encontraron diferencias entre tratamientos para el peso de la canal y pH a los 45 minutos y 24 horas postmortem. Hubo reducción de la grasa abdominal con 5 y 15 % respecto al control (13.00 y 11.96 vs 17.02 g/kg), en tanto que el 10% no difirió del resto (15.10 g/kg) (p&lt;0.01). No se encontraron diferencias en el color, excepto para la luminosidad en el muslo que fue superior con la inclusión de 10 y 15% (48.62 y 49.22) respecto al 5% (45.32) y el control no difirió entre tratamientos (47.53) (p&lt;0.05). La composición de ácidos grasos en las diferentes porciones comestibles mostró que las aves depositaron los ácidos oleico, linoleico y palmítico en mayor concentración. Conclusiones. La inclusión hasta el 15 % de harina de palmiche a las dietas de pollos de ceba no modifica el rendimiento de la canal, reduce la grasa abdominal e incide positivamente en los indicadores de calidad de la carne.<hr/>ABSTRACT Objective. To study meat and carcass quality in broilers fed Roystonea regia (royal palm nut) fruits meals. Materials and methods. A total of 40 broilers distributed according to a completely randomized design were used in four treatments: control (corn-soybean paste) and the inclusion of 5, 10 and 15 % royal palm nut meal. The carcass yield, abdominal fat and meat quality (technological and fatty acid composition (FA)) were studied. For the appearance parameters, a non-parametric analysis of simple classification was performed. Results. There were no differences between treatments for carcass weight and pH at 45 minutes and 24 hours postmortem. There was a reduction in abdominal fat by 5 and 15 % compared to the control (13.00 and 11.96 vs. 17.02 g / kg), while 10 % did not differ from the rest (15.10 g/kg) (p&lt;0.01). There were no differences in color, except for the luminosity in the drumstick that was superior with the inclusion of 10 and 15 % (48.62 and 49.22) with respect to 5 % (45.32) and the control did not differ between treatments (47.53) (p&lt;0.05). The composition of FA in the different edible portions showed that the broilers deposited oleic, linoleic and palmitic acids in higher proportions. Conclusions. The inclusion of royal palm nut meal in broiler diets does not change the carcass yield, reduces abdominal fat and positively affects meat quality indicators.