Scielo RSS <![CDATA[Cuadernos de Desarrollo Rural]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0122-145020170002&lang=en vol. 14 num. 80 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[The Inclusion and Increase of the Industrialized Foods Supply in the Diets of Households and Their Relationship with the Abandonment of the Self-Subsistence System in the Rural Mayan Communities of Yucatan, Mexico]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-14502017000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen El presente trabajo de investigación se dedica al estudio de la relación del abandono de la milpa, el sistema de subsistencia desarrollado alrededor del maíz como cultivo básico en Mesoamérica, con la oferta de alimentos industrializados. Así, se analiza cuál de esos factores es el responsable de la incorporación de alimentos de ese tipo a la dieta de las unidades domésticas rurales mayas de Yucatán, México. Mediante un análisis de varianza de dos vías se comparó la proporción de alimentos industrializados consumidos por unidades doméstica campesinas que hacían milpa con las que ya no la implementaban en comunidades1 con diferente oferta de alimentos industrializados. Se encontró que, en relación con las unidades domésticas que ya no hacían milpa, las milperas consumían una menor proporción de alimentos industrializados, independientemente de la oferta que ofreciera su comunidad de residencia.<hr/>Abstract This research work focuses on the study of the relationship between the abandonment of the milpa, the subsistence system developed around corn as a basic crop in Mesoamerica, with the supply of industrialized foods. Thus, we analyze what factors are responsible for the inclusion of this type of food into the diet of the Mayan rural households of Yucatan, Mexico. By means of a two-way variance analysis, the proportion of industrialized foods consumed by peasant households that produced milpa was compared with those that no longer implemented it in communities with different industrialized food offerings. It was found that, compared with the households that no longer cultivated milpa, the milpa-producing communities consumed a smaller proportion of industrialized foods, regardless of the offer in their community of residence. <![CDATA[Ethnobotany of Medicinal Plants Among Family Farmers: Therapeutic Itinerary in the South Plateau of Santa Catarina State]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-14502017000200017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract European immigrants —and those mixed with native people called caboclos— keep in Southern Brazil therapeutic peculiarities derived from the experience with the biodiversity present in highland fields ecosystems, associated with araucaria forests. The study systematized the popular knowledge about herbal medicine practices adopted by family farmers in the South Plateau of Santa Catarina State. Semi-structured interviews were adopted for the collection of information. Also, indices were adopted as estimates. The knowledge of medicinal plants shared by family farmers of the region appears as a sociocultural heritage, which is still present in rural communities in spite of land changes and alterations in land use.<hr/>Resumen Los inmigrantes europeos (y aquellos mezclados con nativos, denominados caboclos) en el sur de Brasil conservan peculiaridades terapéuticas derivadas de la experiencia con la biodiversidad presente en los ecosistemas de las tierras altas, asociados con los bosques de araucaria. El estudio sistematizó el conocimiento popular sobre las prácticas de medicina herbal adoptadas por agricultores familiares en la meseta sur del estado de Santa Catarina. Se realizaron entrevistas semiestructuradas para la recopilación de información. Además, los índices se adoptaron como estimaciones. El conocimiento de las plantas medicinales compartidas por los agricultores familiares de la región aparece como un patrimonio sociocultural aún presente en las comunidades rurales a pesar de los cambios en la tierra y las alteraciones en el uso de la terreno. <![CDATA[Migration And Decent Work In Family Farming In Northern Ecuador Throughout 2016]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-14502017000200030&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen 3 Obedeciendo los parámetros postulados en la agenda de trabajo decente de la Organización Internacional del Trabajo (OIT), este estudio de investigación explora las condiciones laborales de la agricultura como los principales factores determinantes de la migración rural en tres regiones del norte del Ecuador. Con tal propósito, asume los enfoques de la agricultura familiar y de la juventud rural. Mediante métodos cualitativos y cuantitativos, se demuestra que la ausencia de trabajo decente incrementa la propensión de los agricultores a migrar y a la participación en nuevas actividades económicas, como la elaboración de artesanías y la venta de la mano de obra fuera de la finca. En tanto, la juventud rural considera que la precariedad laboral, los bajos ingresos económicos y la explotación laboral en la agricultura, así como la falta de empleo rural adecuado y digno, constituyen las principales causas de la migración y el abandono de la agricultura.<hr/>Abstract 3 Following the parameters postulated in the decent work agenda of the International Labor Organization (ILO), this research study explores the working conditions of agriculture as the main determinants of rural migration in three regions of northern Ecuador. For this purpose, we assume the approaches of family farming and rural youth. We demonstrate through qualitative and quantitative methods that the absence of decent work increases the propensity of farmers to migrate and participate in new economic activities, such as the making of handicrafts and the sale of labor outside the farm. Meanwhile, rural youth consider that precarious working conditions, low economic income, and labor exploitation in agriculture, as well as the lack of adequate and dignified rural employment, are the main causes for migration and the abandonment of agriculture. <![CDATA[Culture and In Situ Preservation of Marginalized Andean Tubers in Boyacá Agroecosystems: An Analysis of Their Persistence from Prehispanic Times up to 2016]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-14502017000200052&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Con base en una indagación histórica, que tiene como complementada el estudio de caso de dos municipios del departamento de Boyacá, el presente estudio se propone identificar varios elementos culturales relacionados con tres especies andinas marginadas (Oxalis tuberosa Molina), (Tropaelum tuberosum Ruíz &amp; Pavón) y (Ullucus tuberosus Caldas), los cuales surgen desde la época prehispánica y se sostienen hasta el presente. Según ese marco, las evidencias muestran un sistema de conocimiento que corresponde a las creencias y las valoraciones que se organizan en torno a estas especies. Asimismo, es notorio que dicho esquema ha permanecido constante a lo largo del tiempo, al igual que tecnologías y prácticas de cultivo e intercambio, las cuales han permanecido y no sufrido mayores modificaciones desde la época precolombina, a pesar de la embestida de la revolución verde.<hr/>Abstract Based on a historical inquiry, complemented by the case study of two municipalities in the department of Boyacá, this study aims to identify several cultural elements related to three marginalized Andean species, namely Oxalis tuberosa (Molina), Tropaelum tuberosum (Ruíz &amp; Pavón) and Ullucus tuberosus (Caldas), which arise from the prehispanic era and remain until the present day. According to this framework, the evidence shows a knowledge system that corresponds to the beliefs and valuations organized around these species. It is also well known that this scheme has remained constant over time, much like cultivation and exchange technologies and practices. These have been kept without major modifications since pre-Columbian times, despite the onslaught of the green revolution. <![CDATA[Urban Agriculture in Caracas: Diagnosis of Agro-Productive Spaces from a Socio-Ecological Perspective]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-14502017000200071&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen El incremento de la población urbana ha acarreado dificultades para el acceso a los alimentos, lo cual ha propiciado el surgimiento del fenómeno de la agricultura urbana. En Caracas, esta práctica se ha manifestado con la aparición de unidades de producción agrícola. El presente estudio comprende un diagnóstico multidimensional que sugiere relaciones entre factores económicos, sociales y ecológicos, que se perfilan como aspectos determinantes de soberanía y sustentabilidad en trece unidades. Asimismo, se localizan varias fortalezas de dicha estructura, entre las cuales se sitúan la organización social, la diversidad cultural y el acceso a políticas públicas. En tanto, sus limitantes se centran en el acceso a semillas y la poca diversidad de rubros y prácticas. En suma, el diagnóstico expuesto representa un aporte metodológico para el seguimiento de unidades de agricultura urbana.<hr/>Abstract The increase in the urban population has caused difficulties regarding access to food, which has led to the emergence of the phenomenon of urban agriculture. In Caracas, this practice appeared through the generation of agricultural production units. The present study includes a multidimensional diagnosis that suggests relationships between economic, social, and ecological factors, outlined as determinant aspects of sovereignty and sustainability in thirteen units. Also, we identify several strengths of this structure among which are social organization, cultural diversity, and access to public policies. Meanwhile, its limitations focus on access to seeds and the low diversity of items and practices. In sum, the diagnosis presented represents a methodological contribution for the monitoring of urban agriculture units. <![CDATA['Entrepreneurship Without Neglecting Home': Positions and Organizational Dynamics in a Productive Association of Rural Women]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-14502017000200090&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen El presente estudio explora el proceso de conformación de un emprendimiento de tipo asociativo por mujeres rurales, al igual que su relación con los roles de género en el ámbito doméstico. Por medio de observaciones participantes y entrevistas, se trabajó con usuarias del Programa de Formación y Capacitación para Mujeres Campesinas, en La Araucanía, región que se localiza en el sur de Chile. Conforme con un corpus teórico de enfoque constructivista, se caracterizaron las diferentes posiciones que ocupan las mujeres al interior de sus organizaciones, según la forma como articulan su rol asociativo con la división sexual del trabajo tradicional en sus grupos familiares. En ese sentido, las conclusiones alientan la generación de metodologías que fomenten la participación de las mujeres en emprendimientos asociativos, y consideren a la vez sus intereses y colocaciones en las estructuras de género de las zonas rurales.<hr/>Abstract This study explores the process of forming an associative enterprise by rural women, as well as its relationship with gender roles in the domestic sphere. We worked with users of the Training and Training Program for Peasant Women through participant observations and interviews in La Araucanía, a region located in southern Chile. According to a theoretical corpus of constructivist approach, we characterized the different positions that women occupy within their organizations according to the way they articulate their associative role with the gender division of traditional work in their family groups. In this way, the conclusions encourage the creation of methodologies that foster the participation of women in associative ventures, while considering their interests and placements in the gender structures of rural areas. <![CDATA[Agrarian Development and Economic Complexity: Case Study of an Agricultural Company in Murcia, Spain]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-14502017000200108&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Desde la perspectiva de la complejidad económica se puede explicar el desarrollo a partir del proceso de acumulación de conocimiento incorporado a los bienes y servicios. A partir del estudio de la evolución de una empresa agrícola de Murcia (España), dedicada, desde 1995, a la producción, manipulación y comercialización de uva de mesa sin pepita y de su comparación con otras empresas agrícolas tradicionales, se examinan diversos conceptos de esta perspectiva; en particular la incorporación de conocimiento e información a los productos y la formación de redes tanto de personas como de empresas.<hr/>Abstract From the perspective of economic complexity, development could be explained based on the process of knowledge accumulation incorporated into goods and services. We examine various concepts of this perspective based on the study of the evolution of an agricultural company in Murcia (Spain) that dedicates, since 1995, to the production, handling, and commercialization of seedless table grapes and their comparison with other traditional agricultural enterprises. Particularly, we focus on the incorporation of knowledge and information to the products and the creation of networks of both people and companies.