Scielo RSS <![CDATA[Ciencia y Tecnología Agropecuaria]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0122-870620220003&lang=en vol. 23 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Corn silage, a systematic review of the quality and yield in different regions around the world]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Corn sialge (Zea mays L.) is the most widely used in the world in dairy cattle diets because of its higher biomass yields, palatability, homogeneous quality at harvest, and ease of silage due to its higher soluble sugar content. Studies were systematically searched to know the silage corn quality and yield from different countries concerning dry matter yield (t/ha), population density (plant density/ha), quantity of Dry Matter (DM), Crude Protein (CP), Neutral Detergent Fiber (NDF), Non-Fibrous Carbohydrates (NFC), Organic Matter (OM), DM Digestibility (DMD), Neutral Detergent Fiber Digestibility (NDFD), and milk production (kg) per hectare (kg milk/ha) using MILK2006®. Six clusters (CL, PROC CLUSTER) of corn silage were analyzed: CL1: “Starch,” which included DMD, DNDF, TDN1 x DM, Mega calories per kg of DM, and kg of milk/t DM; CL2: “ether extract” which included TDN1 x DM, Mcal/kg DM, and kg of milk/t DM; CL3: “DM,” composed only of DNDF; CL4: “Plant Density,” including Yield of DM/ha and Milk Production/ha; CL5: “NDF,” and CL6: “CP.” In conclusion, CL1 is characterized by a higher DMD, NDFD, CNF, and starch, which allow higher TDN1 x DM and an energy concentration (Mcal/kg DM) with higher milk production (kg milk/ha). CL2 with a higher ether extract (EE) allows higher TDN1 x DM and an energy concentration (Mcal/kg DM) having a higher milk production (kg milk/ha). The DM concentration increases in the whole plant because of maturity, affecting the starch content and NDFD; the DM content (&gt; 35 g/100 g DM) mainly causes a decrease in the NDFD, while in a very early stage of DM harvest (&lt; 25 g/100 g DM) a low ratio of starch:NDFD is present.<hr/>Resumen El ensilado de maíz (Zea mays L.) es el más utilizado en el mundo en dietas de ganado lechero por sus mayores rendimientos de biomasa, palatabilidad, calidad homogénea a la cosecha y facilidad de ensilar por su mayor contenido de azúcar soluble. Se realizó una búsqueda sistemática de estudios para conocer la calidad y el rendimiento de ensilados de maíz en diferentes países con relación al rendimiento de materia seca (t/ha), densidad de población (densidad de plantas/ha), Materia Seca (MS), Proteína Cruda (PC), Fibra Detergente Neutra (FDN), Carbohidratos No Fibrosos (CNF), Materia Orgánica (MO), Digestibilidad de la MS (DMS), Digestibilidad de Fibra Detergente Neutra (DFDN) y producción de leche por hectárea (kg de leche/ha), mediante el programa MILK2006®. Se analizaron 6 clúster (CL, PROC CLUSTER) de ensilado de maíz: CL1: “Almidón”, que incluyó DMS, DFDN, TDN x MS, Mega calorías por kg de MS y kg de leche/tonelada/MS; CL2: “extracto de éter” que incluyó TDN1 x MS, Mcal/kg MS y kg de leche/tonelada MS; CL3: “MS”, conformado solo por DFDN; CL4: “Densidad de plantas” incluyendo el Rendimiento de MS/ha y Producción de leche/ha, CL5: “FDN” y CL6: “PC”. El CL1 se caracterizó por una mayor DMS, DFND, CNF y almidón que permiten una mayor TDN1 x MS y una concentración de energía (Mcal/kg MS) que muestra una mayor producción de leche (kg de leche/tonelada MS/ha). Las características de CL2 con mayor extracto de éter (EE), permiten un mayor TDN1 x MS y concentración de energía (Mcal/kg MS) con mayor producción de leche (kg de leche/tonelada MS/ha) en comparación con otros clústeres. La concentración de MS aumenta en toda la planta por efecto de la madurez, lo que afecta el contenido de almidón y DFDN; el contenido de MS (&gt; 35 g/100 g MS) provoca principalmente una disminución de la DFDN, mientras que en una etapa muy temprana de cosecha de MS (&lt; 25 g/100 g MS) se presenta una baja relación almidón-DFDN. <![CDATA[Income, technology and training of rural producers of trout (<em>Oncorhynchus mykiss</em>), a case study in Lake Titicaca]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La truchicultura se introdujo en la región de Puno desde la década de los 70’ sin embargo los productores de trucha en la actualidad afrontan diversos problemas, como el manejo empírico, escasa tecnología en la crianza y gestión empírica de la producción y comercialización de trucha. En esta investigación se identifican y analizan los factores socioeconómicos que ejercen efectos en la mejora de ingresos en las familias productoras de trucha de la Asociación “Brisas del Titicaca” de Chucuito en Puno, Perú. Desde una perspectiva económica y social, a partir del método inductivo, a partir de una población de 30 acuicultores, con áreas de concesión para la producción entre 1 y 1,5 ha. Las unidades productivas alcanzan ingresos mensuales de 21.000 PEN (aprox. 6234 USD; T.C 2018) Al aplicar un modelo econométrico probit ordenado, considerando como variables dependientes seis niveles de ingreso (Y) y como variables independientes: edad (E), nivel educativo alcanzado (NE), número de capacitaciones en crianza de truchas (NC), área de concesión (AC), tipo de instalación acuícola-tecnológica (TI) y acceso a crédito financiero (AF). Se encontró que el nivel educativo (NE), el número de capacitaciones (NC), el tipo de instalación en las jaulas de crianza de truchas (TI) y el acceso al crédito financiero (AF) fueron las variables significativas, para lograr mayor probabilidad para generar mayores niveles de ingresos en su actividad productiva. Así mismo se encontró que es necesario fortalecer la capacitación y mejora tecnológica, así como el acceso al crédito en la producción rural de truchas.<hr/>Abstract Trout farming was introduced in the Puno region since the 1970s; however, trout producers currently face various problems, such as empirical management, scarce technology in breeding, and empirical management of trout production and marketing. This research identifies and analyzes the socioeconomic factors that exert effects on improving income in trout-producing families of the "Brisas del Titicaca" Association of Chucuito in Puno, Peru. From an economic and social perspective, from the inductive method, from a population of 30 fish farmers, with concession areas for production between 1 and 1.5 ha. The productive units reach monthly income of 21,000 PEN (approx. 6,234 USD; T.C 2018) By applying an ordered probit econometric model, considering six income levels as dependent variables (Y) and as independent variables: age (E), educational level attained (NE), number of training courses in trout farming (NC), concession area (AC), type of aquaculture-technological facility (TI) and access to financial credit (AF). It was found that the educational level (NE), the number of trainings (NC), the type of installation in the trout breeding cages (TI) and the access to financial credit (AF) were the significant variables, to achieve a greater probability to generate higher levels of income in their productive activity. Likewise, it was found that it is necessary to strengthen training and technological improvement, as well as access to credit in rural trout production. <![CDATA[Applications of Farmers’ Knowledge Management to Sheep and Goat Farm Typology]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Sheep and goat farm typology varies according to producers’ tacit and explicit knowledge state. The research objectives were to analyze new Knowledge-Based Systems trends and applications for management support in animal production and characterize sheep and goat production systems based on the knowledge management process. Typologies are used to elucidate the variability of farm and farmer characteristics. The methodological approach integrated: a) the development of a conceptual model that has tacit and explicit knowledge as a central connection, b) a literature analysis of the knowledge-based system for management support in animal production and the farmers’ knowledge domain, and c) the categories of knowledge obtained by farmers according to the production objective and their technological level in the study area. The Development and Implementation of a Technological Management System in the Sheep and Goat Chain (SIGETEC, for its acronym in Spanish) methodology have made it possible to define technological levels and development interventions using the appropriate models for each technological scale-up. Knowledge-Based Typology Systems can be sorted into roughly five dimensions: technical assistance, rotational grazing systems, type of mating, recording and control system implemented, and decision-making. Hence, the proposed typological model has captured the major trends within the scale of the technological changes affected by the expression level of sheep and goat producers’ knowledge. We concluded that the new typology is analytically helpful in enhancing the understanding of farmers’ knowledge systems and could be an operational/development tool for farmers, professionals, and researchers.<hr/>Resumen La tipología de los sistemas ovinos y caprinos varía de acuerdo con el estado del conocimiento tácito y explícito de los productores. Los objetivos de la investigación fueron analizar las nuevas tendencias y aplicaciones de los Sistemas Basados en el Conocimiento para el apoyo a la gestión en la producción animal y caracterizar los sistemas de producción de ovinos y caprinos con base en el proceso de gestión del conocimiento. Las tipologías se utilizan como herramientas para dilucidar la variabilidad de las características de las granjas y de los productores. El enfoque metodológico integró: a) la elaboración de un modelo conceptual que tiene como conexión central el conocimiento tácito y el explícito, b) el análisis bibliográfico del sistema de apoyo a la gestión en la producción animal basado en el conocimiento y del dominio del conocimiento de los ganaderos, y c) las categorías de conocimiento obtenidas por los ganaderos según el objetivo de producción y su nivel tecnológico en la zona de estudio. La metodología SIGETEC ha permitido definir los niveles tecnológicos y las intervenciones de desarrollo al utilizar los modelos adecuados para cada escala tecnológica. La tipología de sistemas basada en el conocimiento puede estructurarse en torno a cinco dimensiones: asistencia técnica, sistemas de pastoreo rotacional, tipo de apareamiento, sistema de registro y control implementado y toma de decisiones. Por lo tanto, el modelo tipológico propuesto ha captado las principales tendencias dentro de la escala de los cambios tecnológicos afectados por el nivel de expresión del conocimiento de los productores ovinos y caprinos. Se concluye que la nueva tipología es útil desde el punto de vista analítico para mejorar los sistemas de conocimiento de los productores y podría ser una herramienta operativa y de desarrollo para los productores, profesionales e investigadores. <![CDATA[Allelopathic effect of aqueous extracts of <em>Azadirachta indica</em> on the germination of <em>Solanum lycopersicum</em>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Los extractos vegetales constituyen una alternativa promisoria en el manejo de plagas, pero con frecuencia se subestima su influencia sobre el crecimiento de las plantas. En la presente investigación se determinó el efecto alelopático de extractos acuosos de Azadirachta indica A. Juss. (nim) sobre semillas certificadas de Solanum lycopersicum L. cv. Pingüino (tomate), en condiciones de laboratorio. Los extractos se prepararon al 5 % m/v empleando por separado hojas y semillas y por dilución, las concentraciones utilizadas en el ensayo fueron: 0,0 % (control), 0,5 %, 1,0 %, 1,5 % y 2,0 % v/v. La siembra de semillas se realizó en placas de Petri sobre papel de filtro, distribuidas en un diseño completamente al azar con arreglo factorial y cuatro réplicas por concentración. Los resultados mostraron un estímulo en la germinación con extracto acuoso de semillas de A. indica al 0,5% y una reducción con el extracto de hoja al 2,0%. La longitud del hipocótilo aumentó en todas las concentraciones respecto al control y la longitud de la radícula disminuyó con el incremento de la concentración de los extractos, alcanzando una reducción superior al 20% respecto al control. La masa fresca total de las plántulas no arrojó diferencias entre las concentraciones de los extractos y el control, y se concluyó que existe un efecto alelopático diferenciado de A. indica en la germinación de S. lycopersicum que podría aprovecharse en el contexto de una agricultura sostenible, aunque se sugiere la evaluación de los extractos en especies de arvenses.<hr/>Abstract Plant extracts are a promising alternative in pest management, but their influence on plant growth is often underestimated. In the present research, the effect of aqueous extracts of Azadirachta indica A. Juss. (neem) was determined on the germination, length of the radicle and hypocotyls and total fresh mass of certificated seeds of Solanum lycopersicum L. cv. Pingüino (tomato) under laboratory conditions. Extracts were prepared at 5 % m/v of each plant material used (leaves and seeds) and by dilution the concentrations used in the test were: 0.0 (control), 0.5, 1.0, 1.5 and 2.0 % v/v. Seed sowing was done in Petri plates, on filter paper, distributed in a completely random design with factorial arrangement and four replications by concentration. The germination was stimulated with aqueous extract of A. indica seeds at 0.5 % and inhibited with 2.0 % leaf extract. The length of the hypocotyl increased in all concentrations compared to the control and the length of the radicle decreased with the increase in the concentration of the extracts, reaching a reduction of more than 20 % compared to the control in concentrations ≥ 1.0 %. The total fresh mass of the seedlings did not differences between the concentrations of the extracts and the control. The results showed a differentiated allelopathic effect of A. indica on the germination of S. lycopersicum that could be used in the context of sustainable agriculture, although the evaluation of the extracts in weed species in suggested. <![CDATA[Effect of the salts of the Murashige & Skoog and Knudson culture media on the <em>in vitro</em> culture establishment of <em>Epidendrum schomburgkii Lindl</em>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La multiplicación de orquídeas suele ser un impedimento para el éxito comercial de especies importantes. Con el fin de evaluar el crecimiento inicial de Epidendrum schomburgkii Lindl., bajo diferentes concentraciones de nutrientes, se inocularon in vitro plántulas provenientes de semilla sexual, de 20 mm de altura, en dos medios basales: Murashige &amp; Skoog (ms) y Knudson (kn) a concentraciones de 25%, 50%, 75% y 100%. Se aplicó un diseño estadístico completamente al azar en arreglo factorial 2 × 3, y para el análisis se utilizaron los paquetes estadísticos spss, Infostat y Biostat. Después de 118 días de cultivo se obtuvo un promedio de 5,88 brotes vivos con una altura promedio de 92,80 mm y una longitud promedio de raíces de 80,74 mm. Se encontraron diferencias significativas para el número de brotes vivos entre concentraciones, mayor altura del tallo y mayor longitud de raíz, así como en la interacción media por concentración. En general, los valores promedios para el medio ms fueron más altos en comparación con el medio kn. En cuanto a la longitud del tallo de mayor extensión, no encontramos una diferencia estadísticamente significativa entre concentraciones, pero sí una clara diferencia en las tendencias (negativas para ms y positivas para kn). El crecimiento de raíces y tallos fue visiblemente mayor con el medio MS, con una concentración óptima del 25%; por lo tanto, al evaluar las fórmulas y dosis aplicadas, se concluye que el medio ms a una concentración del 25% presenta una mejor respuesta para el desarrollo de los propágulos de Epidendrum schomburgkii Lindl.<hr/>Abstract Orchid multiplication is often an impediment to the commercial success of important species. In order to have a sowing technique to evaluate the initial growth of Epidendrum schomburgkii Lindl., seedlings from sexual seed 20 mm high were inoculated in vitro in two basal media: Murashige &amp; Skoog (ms) and Knudson (kn) at concentrations of 25 %, 50 %, 75 % and 100 %. After 118 days of cultivation, an average of 5.88 live shoots with an average height of 92.80 mm and an average root length of 80.74 mm were obtained. Significant differences were found for the number of live shoots between concentrations, greater stem height and greater root length, as well as in the mean x concentration interaction. A completely randomized statistical design was applied in a 2 x 3 factorial arrangement, and the spss, infostat and biostat tests were used for the analysis. In general, the values for ms medium were higher compared to kn medium. Regarding the length of the longest stem, we did not find a statistically significant difference between concentrations, but a clear difference in trends (negative for ms and positive for kn). The growth of roots and stems was visibly higher with the ms medium, with an optimal concentration of 25 %. Therefore, when evaluating the formulas and applied doses, it is concluded that the ms medium at a concentration of 25 % offers the best response in the development of propagules. <![CDATA[Analysis of the Physiological and Yield Performance of Six Quinoa Cultivars in Colombia Under Controlled Conditions]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The great diversity of quinoa allows variations in physiological, production, and compositional performance. This study aimed to evaluate six quinoa cultivars through the physiological and nutritional responses of their seeds. Different dynamics were identified in the plant height, and the number of leaves was adjusted to sigmoidal models with R2 greater than 0.97 and 0.77, respectively. The chlorophyll concentration varied through the phenological phases, as did the maximum quantum yield of photosystem II. Differences in the quinoa grains were found between CIEL*a*b* colorimetric coordinates and protein, carbohydrate, and fat contents. In this sense, quinoa cultivars manifest different biological behaviors associated with their genetic nature. Besides, a relationship between cultivars and seed composition was recognized. These results will allow researchers to study other significant differences between the precocity expressed by the Puno, Nariño, and Titicaca cultivars and those with a longer phenological cycle such as the Soracá cultivar.<hr/>Resumen La gran diversidad de la quinua permite variaciones en el desempeño fisiológico, productivo y composicional. El objetivo de este estudio fue evaluar seis cultivares de quinua a través de las respuestas fisiológicas y nutricionales de sus semillas. Se identificaron diferentes dinámicas en la altura de las plantas y en el número de hojas que se ajustaron a un modelo sigmoidal con R2 mayor a 0,97 y 0,77, respectivamente. La concentración de clorofila varió a través de las fases fenológicas, al igual que el rendimiento cuántico máximo del fotosistema II. Se encontraron diferencias en los granos de quinua entre las coordenadas colorimétricas del CIEL*a*b* y el contenido de proteínas, carbohidratos y grasas. En este sentido, se determinó que los cultivares de quinua manifiestan diferentes comportamientos biológicos asociados a su carácter genético. Además, se reconoció una relación entre cultivares y la composición de semillas. Estos resultados permitirán a los investigadores estudiar la diferencia significativa entre la precocidad expresada por los cultivares Puno, Nariño y Titicaca y aquellos con un ciclo fenológico más largo como el cultivar Soracá. <![CDATA[<em>In vitro</em> fermentative characteristics and chemical quality of calf diets with increased inclusions of <em>Moringa oleifera</em> pods and leaves]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen Las hojas y las vainas de las leguminosas son una alternativa de alimentación de rumiantes en el trópico. El objetivo del presente estudio fue determinar las características químicas y fermentativas in vitro de vaina y hoja de Moringa oleifera, con inclusiones de 0%, 10%, 20% y 30% en una dieta integral para becerros de 200 kg de peso vivo. A las hojas, las vainas y las dietas se les determinó materia seca (ms), proteína cruda (pc), fibra detergente (fdn), producción acumulada de gas y metano, degradación de ms (dmd) y fdn (dfdn). El análisis de las variables fue mediante un diseño completamente al azar (10 repeticiones) y la hoja cuantificó 229,4, 465,8 y 204,0 g/kg ms de ms, fdn y pc, respectivamente. Así como, 662,3 y 688,9 g/kg de ms de dms y dfdn (P &lt; 0,05). La dieta con 10% de hoja de M. oleifera presentó 824,9 y 725,5 g/kg de ms de dmd y dfdn, así como 167 y 58 ml/g ms de gas y metano. En conclusión, la hoja de M. oleifera muestra mejores características químicas y fermentativas in vitro y se puede incluir hasta 30% de hoja de M. oleifera en dietas integrales para becerros de 200 kg de peso vivo.<hr/>Abstract Legume leaves and pods are an alternative feed for ruminants in the tropics. The goal of this study was to determine the chemical quality and in vitro fermentative characteristics of Moringa oleifera pods and leaves, with inclusions of 0 %, 10 %, 20 % and 30 % in a complete diet for calves of 200 kg live weight. Dry matter (dm), crude protein (cp), neutral detergent fiber (ndf), cumulative gas and methane production, dm degradation (dmd) and ndf (ndfd) were determined from the leaves, pods and diets. The variables were analyzed using a completely randomized design (10 replicates). The leaf quantified 229.4, 465.8 and 204.0 g/kg dm, ndfand cp. As well as 662.3 and 688.9 g/kg dm of dmd and ndfd (P &lt; 0.05). The diet with 10% M. oleifera leaf presented 824.9 and 725.5 g/kg dm of dmd and ndfd; as well as 167 and 58 ml/g dmof gas and methane. In conclusion, M. oleifera leaf shows better chemical and fermentative characteristics in vitro and up to 30% M. oleifera leaf can be included in whole-calf diets for calves of 200 kg live weight. <![CDATA[Concentration of Steiner nutrient solution and growth substrate effects in tomato seed quality]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La evaluación de la calidad de la semilla permite conocer el estado físico, fisiológico, genético y sanitario que presenta, así como predecir la respuesta potencial a la siembra y los primeros estados de crecimiento de la planta. El objetivo de la presente investigación fue evaluar el efecto de la solución nutritiva Steiner (normal y modificada) y del sustrato de crecimiento en la calidad física y fisiológica de semilla de tomate. El experimento se realizó en el invernadero del Tecnológico Nacional de México, campus Roque, ubicado en Celaya, Guanajuato, México, en el periodo marzo-julio del 2018.Se usaron dos factores: solución nutritiva Steiner completa (100%, testigo) y dos variantes: diluida (-25%, -50%) y concentrada (+25%, +50%) y dos sustratos: tezontle rojo y fibra de coco. La cosecha (o corte) de racimos con frutos se desarrolló en cinco fechas: 72, 86, 97, 108 y 120 días después del trasplante (ddt), identificada por el color rosado/rojo del pericarpio del fruto, a partir de lo cual se determinó la calidad de la semilla extraída mediante peso de 100 semillas y porcentaje de germinación estándar. Los resultados mostraron un efecto significativo (p ≤ 0,01) de la solución nutritiva en el peso de la semilla a partir del tercer corte (97 ddt) y en la germinación estándar a 108 y 120 ddt; mientras que el sustrato lo hizo únicamente a los 97 ddt en ambas características. Así, la solución nutritiva Steiner concentrada (+25% y +50%) acompañada de fibra de coco promueve el mayor peso de la semilla e incrementa la germinación estándar de la semilla de tomate de 20% a 26 %, por lo que la calidad de la semilla de tomate mejora con el manejo racional de la solución nutritiva Steiner.<hr/>Abstract The evaluation of seed quality allows to know the physical, physiological, genetic and sanitary state of the seed, as well as to predict the potential response to sowing and the first stages of plant growth. The objective of this research was to evaluate the effect of Steiner nutrient solution (normal and modified) and growth substrate on the physical and physiological quality of tomato seed. The experiment was conducted in greenhouse at the Tecnológico Nacional de México, Campus Roque, located in Celaya, Guanajuato, Mexico, in the period March-July 2018. Two factors were used: complete Steiner nutrient solution (100 %, control) and two variants: diluted (-25 %, -50 %) and concentrated (+25 %, +50 %) and two substrates: red tezontle and coconut fiber. The harvest (or cutting) of bunches with fruit was carried out on five dates: 72, 86, 97, 108 and 120 days after transplanting (ddt), identified by the pink/red color of the fruit pericarp, from which the quality of the seed extracted was determined by weight of 100 seeds and standard germination percentage. The results showed significant effect (p ≤ 0.01) of the nutrient solution on seed weight from the third cut (97 ddt) and on standard germination at 108 and 120 ddt. While the substrate did so only at 97 ddt in both characteristics. Thus, the concentrated Steiner nutrient solution (+25 and +50 %) together with coconut fiber, promoted higher seed weight and increased the standard germination of tomato seed from 20 to 26 %. The quality of tomato seed improves with the rational handling of Steiner nutrient solution. <![CDATA[Conservation Agriculture as a Potential Strategy to Increase Soil Quality in Colombian Agroecosystems]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Conservation Agriculture (CA) has been promoted in many Latin American countries as an alternative to sustainable production management because of its ability to prevent soil degradation, enhance crop productivity, minimize climate change impact, and protect soil biodiversity. The main objective of this paper was to evaluate the effects of CA on Soil Quality (SQ) in five agroecosystems from Cachipay (Cundinamarca): Coffee Crop (CC) chronosequences of (1) 5 (CC5) and (2) 10 (CC10) years of establishment; Polyculture Cropping System (PCS) chronosequences of (3) 1 (PCS1) and (4) 6 (PCS6) years, and (5) Fallow (F) systems. A Minimum Data Set (MDS) was determined from principal component analysis. Aggregate stability index, aggregate stability, water holding capacity, geometric mean diameter, electric conductivity, heterotrophic bacterial density, and catalase were finally selected into the MDS and used in the calculation of the Soil Quality Index (SQI). CC5 (0.71), CC10 (0.67), PCS6 (0.66), and PCS1 (0.65) had a higher SQI in the study area than F (0.60). The study demonstrated the positive effect of CA practices based on minimum soil disturbance, lower inputs of agrochemicals, permanent soil organic cover with crop residues, and a diversified cropping system on SQ. The MDS-SQI approach represents a practical, promising, and adequate tool for monitoring SQ in agroecosystems.<hr/>Resumen La agricultura de conservación (AC) se ha promovido en América Latina como una alternativa para la gestión sostenible del suelo debido a su capacidad para prevenir la degradación edáfica, mejorar la productividad de los cultivos, minimizar el impacto del cambio climático y contribuir a la protección de la biodiversidad edáfica. El objetivo de la investigación fue evaluar el efecto de la AC sobre la calidad del suelo (CS) en cinco agroecosistemas del municipio de Cachipay (Cundinamarca): una cronosecuencia de cultivos de café (CC) de (1) 5 (CC5) y (2) 10 (CC10) años de establecimiento, sistemas de policultivos (SPC) de (3) 1 (SPC1) y (4) 6 (SPC6) años de edad, y (5) un agroecosistema en descanso (F, del inglés Fallow). Para lo cual, se determinó un conjunto mínimo de datos (MDS, del inglés Minimum Data Sets) a partir de un análisis de componentes principales. El índice de estabilidad de agregados, la estabilidad de agregados, la humedad, el diámetro medio geométrico, la conductividad eléctrica, la densidad de heterótrofos totales y las catalasas se seleccionaron en el MDS. Los mayores valores del índice de calidad se obtuvieron en: CC5 (0,71), CC10 (0,67), SPC6 (0,66), SPC1 (0,65) vs. F (0,60). El estudio evidenció el efecto positivo de las prácticas de AC basadas en una mínima alteración del suelo, una menor dependencia de los agroquímicos, una cobertura orgánica permanente y los sistemas agrícolas diversificados sobre la CS. El enfoque MDS-SQI representa una herramienta práctica, prometedora y adecuada para hacer seguimiento de la CS en agroecosistemas. <![CDATA[Sustainability of olive cultivation under a climatological approach in an arid region at the Atacama Desert]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La región de Tacna, Perú, caracterizada por su hiperaridez, se encuentra ubicada en la cabecera del desierto de Atacama, donde la agricultura es uno de los principales sectores económicos y el cambio climático causa grandes impactos, especialmente sobre la sostenibilidad del cultivo de olivo reflejada en la baja producción de aceituna. En este trabajo buscamos identificar la sostenibilidad del cultivo de olivo en la región de Tacna, basada en un enfoque climatológico, correlacionando la producción del cultivo con el fenómeno El Niño-Oscilación del Sur (ENOS). La sostenibilidad del cultivo está directamente relacionada con el clima, siendo la temperatura el factor principal, con amplitud de tolerancia térmica de -7 °C a 40 °C, amplitud óptima entre 15 °C y 25 °C y amplitud en la región de estudio entre 7 °C y 32 °C, lo que consideramos adecuado según los rangos establecidos, donde se obtienen rendimientos relativamente altos respecto a otras regiones del mundo. Por su lado, el fenómeno ENOS, identificado en los años de baja producción: 1980, 1983, 1992, 1998, 2009, 2015 y 2016, reportó volúmenes de producción que se reducen drásticamente. Un caso muy marcado ocurrió en el año 1998, en el cual la producción nacional (Perú) y regional (Tacna) se redujeron a 1,5 y 1,0 miles de toneladas (t), respectivamente, mientras que los valores máximos corresponden a 190,0 y 148,0 miles de t, respetivamente, para el periodo 1979-2020. Hacia el año 2025, convergen las producciones local y nacional, representando que la local sería el 100% de la nacional.<hr/>Abstract The Tacna region, Peru, characterized by its hyper-aridity, is located at the head of the Atacama Desert, where agriculture is one of the main economic sectors and climate change causes great impacts, especially on the sustainability of olive cultivation reflected in low olive production. In this work we seek to identify the sustainability of olive cultivation in the Tacna region, based on a climatological approach, correlating the production of the crop with the El Niño Southern Oscillation (ENSO) phenomenon. The sustainability of the crop is directly related to the climate, with temperature being the main factor, with thermal tolerance amplitude from -7 to 40 °C, optimal amplitude between 15 and 25 °C and amplitude in the study region between 7 and 32 °C, which we consider adequate according to the established ranges, obtaining relatively high yields, compared to other regions of the world. For its part, the ENSO phenomenon, identified in the years of low production 1980, 1983, 1992, 1998, 2009, 2015 and 2016, reported production volumes that are drastically reduced. A very marked case occurred in 1998, in which national (Peru) and regional (Tacna) production fell to 1.5 and 1.0 thousand tons (t), while the maximum values correspond to 190, 0 and 148.0 thousand tons, respectively, for the period 1979 – 2020, respectively. Towards the year 2025, local and national production converge, representing that the local would be 100 % of the national. <![CDATA[Physicochemical Properties of Fresh Floury Corn Kernels Affected by Refrigeration and Packaging]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Fresh corn, or tender kernels, is one of the more commonly used traditional foods for human consumption in Latin American countries. Still, it is perishable, and there are few studies of conservation techniques to improve product use. This study aimed to evaluate storage temperature, packaging type, and husk presence during preservation on the quality of corn in the postharvest period. Total soluble solids, titratable acidity, firmness, weight loss, respiration intensity, and color were quantified. The results showed that quality is better preserved at 4 °C, with lower weight loss, lower respiration intensity, reduced titratable acidity, and less grain hardening. Likewise, corn ears with 100% husk and packaging maintained better quality than corn ears without husk and packaging, which highlights the importance of husk presence and packaging for preserving fresh corn, such as corn on the cob.<hr/>Resumen El maíz fresco, o grano tierno, es uno de los alimentos tradicionales más utilizados para el consumo humano en los países latinoamericanos, pero es perecedero y existen pocos estudios de técnicas de conservación para mejorar el uso del producto. El objetivo de este estudio fue evaluar la temperatura de almacenamiento, el tipo de empaque y la presencia de brácteas durante la conservación sobre la calidad del maíz en el período de postcosecha. Se cuantificaron los sólidos solubles totales, la acidez titulable, la firmeza, la pérdida de peso, la intensidad respiratoria y el color. Los resultados mostraron que la calidad se conservaba mejor a 4 °C, con una menor pérdida de peso, menor intensidad respiratoria, reducción de la acidez titulable y menor endurecimiento del grano. Asimismo, las mazorcas de maíz con 100% de brácteas y empaque mantuvieron mejor calidad que las mazorcas de maíz sin brácteas y sin empaque, lo que evidenció la importancia de la presencia de brácteas y empaque para conservar el maíz fresco. <![CDATA[Limiting Factors for Beef Production in the Southwest of Holguín Province, Cuba]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen En el valle del Cauto los aspectos tecnológicos afectan la productividad de los rebaños vacunos tanto como la escasez de lluvia y las propiedades físicas de los suelos. Con el objetivo de determinar los factores que limitan la producción de carne vacuna en el suroeste de Holguín, Cuba, se aplicó un cuestionario a productores seleccionados para colectar datos de las fincas. Se eligieron de este los indicadores cuantitativos de mayor variabilidad para efectuar análisis de componentes principales y se utilizó estadística descriptiva para apoyar el examen de la información. La producción de carne vacuna está limitada por la infraestructura de la finca, el nivel de degradación, la producción de leche y la atención a la hembra de remplazo, los cuales explican 60,9% de la variabilidad en su deterioro. Indicadores como las áreas de compensación, malezas y sombra, así como la condición corporal de la reproductora y la producción de leche requieren una atención diferenciada porque contribuyen a enfrentar la degradación del ecosistema pecuario. Los factores limitantes de la producción de carne vacuna, así como los indicadores que se le asocian, constituyen pautas para delinear las innovaciones que, en recursos naturales, productividad e institucionalidad requiere la región.<hr/>Abstract In the Cauto valley, technological factors influence the productivity of cattle herds, also affected by the lack of rain and the physical properties of the soils. In order to determine the factors that limit the production of beef in the southwest of Holguín, Cuba, a questionnaire was applied to selected producers to collect data from the farms. The quantitative variables with the greatest variability were selected from this to perform principal component analysis and descriptive statistics were used to support the examination of the information. Beef production is limited by the farm's infrastructure, the level of degradation, milk production and attention to the replacement female, which explain 60.9 % of the variability in its deterioration. Indicators such as areas of compensacion, weeds and shade, as well as the body condition of the breeder and milk production require differentiated attention due to their contribution to face the degradation of the livestock ecosystem. Limiting factors of beef production, as well as indicators associated with them, constitutes a step to outline the innovations that in natural resources, productivity and institutional framework, are required in the region. <![CDATA[Selecting advanced rice lines (<em>Oryza</em> sp.) as an alternative for sustainable management of soils degraded by salinity]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Research focuses on advanced lines developed through interspecific crosses between Oryza sativa L. ssp. japonica and Oryza rufipogon G. and the japonica type line were evaluated for salts tolerance under greenhouse and field conditions. In the greenhouse, 24 advanced F5 rice lines, five parental lines, and one commercial cultivar SFL-011 (control) were grown in a liquid medium at a concentration of 7.0 dS/m EC salinized with NaCl, and the control was evaluated at 0.2 dS/m EC irrigation water in the first phase. Under field conditions, F6 rice lines were assessed in saline soils with 7.44 dS/m EC in the second phase. Agronomic variables and yield were measured. In greenhouse conditions, six lines stood out: Puyón/JP003 P11-106716, Puyón/JP002 P8-30552, Puyón/JP003 P11-103115, Puyón/JP002 P8-294930, JP002/JP001 P × P 5P 1322, and JP001/JP003 P1 × 11P 413, with greater tolerance than the rice control, concerning plant vigor, panicles per plant, grains per panicle, the thousand-grain weight, and yield (g/plant). Under field conditions, two lines, Puyón/JP003 P11-106716 and Puyón/JP003 P11-103115 stood out for better agronomic cultivars and yields. The results showed the importance of interspecific crosses between O. Sativa ssp. japonica and O. rufipogon and the japonica type line to improve the tolerance to salinity of rice and ensure high potential yields in salinized soils.<hr/>Resumen La investigación se centra en las líneas avanzadas desarrolladas a través de cruces interespecíficos entre Oryza sativa L. ssp. japonica x Oryza rufipogon G., y la línea tipo japónica, cuya tolerancia a las sales bajo condiciones de invernadero y campo se sometieron a evaluación. En la primera fase en invernadero, se sembraron 24 líneas avanzadas de arroz F5, cinco líneas parentales y un cultivar comercial SFL-011 (control) en medio líquido con una concentración de 7,0 dS/m CE salinizado con NaCl y control con 0,2.dS/m CE de agua de riego. En la segunda fase en condiciones de campo se evaluaron líneas de arroz F6 en suelos salinos con 7.44 dS/m CE. Se midieron variables agronómicas y de rendimiento. En condiciones de invernadero se destacaron seis líneas: Puyón/JP003 P11-106716, Puyón/JP002 P8-30552, Puyón/JP003 P11-103115, Puyón/JP002 P8-294930, JP002/JP001 P × P 5P 1322 y JP001/JP003 P1 × 11P 413, con mayor tolerancia que el control en cuanto a vigor de planta, panículas por planta, granos por panícula, peso de 1000 granos y rendimiento (g/planta). En condiciones de campo, dos líneas, Puyón/JP003 P11-106716 y Puyón/JP003 P11-103115, se destacaron por tener mejores resultados agronómicos en cultivares y rendimiento. Los resultados mostraron la importancia del uso de cruces interespecíficos entre O. Sativa ssp. japonica x O. rufipogon, y la línea tipo japónica para mejorar la tolerancia a la salinidad del arroz y garantizar altos rendimientos potenciales en suelos salinizados; de ahí la importancia del cruce en términos de rendimientos agrícolas. <![CDATA[Salinity Effect of Nutrient Solution on Maradol papaya]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Papaya (Carica papaya L.) is a crop of great economic importance. It is the fourth most produced tropical fruit in the world. The most substantial problems faced during its production are pests and diseases, which is why it has been planted under greenhouse conditions. However, it is required that the plants not be of great height not to need tall greenhouses. Therefore, this research aims to evaluate to the salinity effect and identify nutritive solutions that reduce plant height. The experimental design was completely randomized with four treatments and ten replications. The treatments were four concentrations of Steiner nutrient solution (50 %, 100 %, 150 %, and 200%) in whose composition are anions (phosphate, nitrate, and sulfate) and cations (potassium, calcium, and magnesium), thus generating electrical conductivity of 1.0, 2.0, 3.0, and 4.0 dS/m, respectively. The variables evaluated were plant height, number of leaves, stem diameter, foliar area, chlorophyll a and b concentration, proline content, and foliar nutrient concentration. The nutrients comprise nitrogen, phosphorus, potassium, calcium, and magnesium. The analysis of variance indicated significant differences in all variables except magnesium concentration. As salinity increased, plant height, number of leaves, stem diameter, leaf area, phosphorus, potassium, and calcium decreased, but chlorophyll a and b concentration, proline content, and nitrogen increased. We conclude that Steiner nutrient solution with 4.0 dS/m (200%) can reduce plant height to grow it in greenhouses.<hr/>Resumen La papaya (Carica papaya L.) es un cultivo de gran importancia económica, siendo la cuarta fruta tropical más producida en el mundo. Los problemas más fuertes que enfrenta su producción son la presencia de plagas y enfermedades, por lo que se ha optado por realizar su plantación en condiciones de invernadero. Sin embargo, se requiere que las plantas no sean de mucha altura o que los invernaderos sean muy altos. Por lo anterior, esta investigación tuvo como objetivo evaluar el efecto de salinidad para identificar soluciones nutritivas que permitan reducir la altura de la planta. El diseño experimental fue completamente al azar con cuatro tratamientos y diez repeticiones. Los tratamientos fueron cuatro concentraciones de solución nutritiva Steiner (50 %, 100 %, 150 % y 200%) en cuya composición se encuentran aniones (fosfato, nitrato y sulfato) y cationes (potasio, calcio y magnesio), lo que genera conductividad eléctrica de 1,0, 2,0, 3,0 y 4,0 dS/m, respectivamente. Se evaluaron las variables altura de la planta, número de hojas, diámetro del tallo, área foliar, concentración de clorofila a y b, contenido de prolina y concentración foliar de nutrientes. Los nutrientes fueron nitrógeno, fósforo, potasio, calcio y magnesio. El análisis de varianza indicó diferencias significativas en todas las variables excepto en la concentración de magnesio. A medida que aumentó la salinidad, disminuyó la altura de la planta, el número de hojas, el diámetro del tallo y el área foliar, la concentración de fósforo, potasio y calcio, pero aumentó la concentración de clorofila a y b, el contenido de prolina y de nitrógeno. Se concluyó que la solución nutritiva Steiner con 4,0 dS/m (200%), se puede utilizar para reducir la altura de la planta con el fin de cultivarla en invernadero. <![CDATA[Phosphorus Balance in a Saline soil Cultivated with Sugar Beet (<em>Beta vulgaris</em> L. subsp. <em>Vulgaris</em> var. <em>altissima</em> Döll)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen En los valles irrigados de la costa árida peruana, en más del 30% de su superficie, los suelos están afectados por la salinidad o mal drenaje y no permiten el desarrollo de la caña de azúcar por tener baja tolerancia a la salinidad. Para esta región, la remolacha azucarera puede ser una alternativa para la producción de azúcar, ya que tiene tolerancia a altas concentraciones de sales. Además, sus raíces pueden almacenar mayor concentración de sacarosa (superior a 18% de su peso fresco) que la caña y puede producir más azúcar por hectárea/año. El objetivo de este trabajo fue cuantificar el balance del fósforo en el suelo, con el fin de encontrar si es necesaria su aplicación en la remolacha azucarera. Se evaluaron cinco cultivares monogermen, desarrollados en un suelo aluvial (Entisols) altamente salino (5,38-22,5 dS/m) de la Empresa Azucarera Casa Grande. El experimento se hizo en bloques completos al azar, con cinco tratamientos y seis repeticiones. El campo se regó con agua de pozo y se fertilizó con urea (180 kg/ha de N). Se encontró que en estos suelos marginales la remolacha azucarera produce altos rendimientos (81,73 t/ha) de raíces para la producción de azúcar o alcohol. Realizado el balance entre las ganancias y pérdidas de P, se encontró que se incorporan al suelo 94,4 kg/ha de P y que se pierden del mismo 63,52 kg/ha de P, habiendo superado las ganancias a las pérdidas en 30,88 kg/ha de P, lo que hace innecesaria la aplicación de este elemento en este tipo de suelos y en este cultivo.<hr/>Abstract In irrigated valleys of Peruvian arid coast, on more than 30% of its area, soils are affected by salinity or bad drainage, and do not allows sugarcane development because that crop has low salinity tolerance. Sugar beet is an alternative sugar crop and is a proved crop with tolerance to high soil salts concentration, furthermore, its roots can store more sucrose (over 18% of its fresh weigh) than sugarcane and can produce more sugar per hectare year. The objective of present work was to quantify soil phosphorus balance in order to know if it is necessary the application of this nutrient in sugar beet. In this experiment five sugar beet mono- germ cultivars were evaluated. The study was carried out in alluvial soils (Entisols) that are highly saline (5.38 to 22.5dS/m), located at sugar cane enterprise Casa Grande. The experiment utilized a complete randomized block design with five treatments and six replications. Irrigation was with well water, and fertilization was with urea (180 kg/ha of N). It was found that in these marginal soils, sugar beets produce high root yields (81.73 t/ha) for sugar or alcohol production. P gains and loses balance shows that 94.4 kg/ha of P are incorporated to soil and 63.52 kg/ha of P are lost. Gains win to lost in 30.88 kg/ha of P, suggesting that it is not necessary the application of this nutrient in these soils, and in this crop. <![CDATA[Characterization of vegetation and the arbuscular mycorrhizal fungi community in soils impacted by gold mining in Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Mining extraction has a substantial impact on soil and vegetation cover. However, little is known about its effect on the flora and microorganisms associated with these environments. Arbuscular Mycorrhizal Fungi (AMF) form associations with plants, improving their development in environments contaminated with heavy metals, among other benefits. Native plants and AMF found in the soil degraded by mining play an essential role in establishing programs dealing with recovering areas influenced by these activities. Therefore, this study aimed to characterize vegetation and AMF abundance and diversity in an area affected by gold mining in Colombia. Vegetation was evaluated in two areas, one adjacent to mining deposits with native vegetation (SI-N) and the other in an intermediate area with mining waste and initial natural plant successions (SI-SV). AMF was assessed in the SI-N and the mining waste area (SI-M). Vegetation was quantified using the RAP method, and AMF was assessed using wet sieving from direct soil samples and trap crops. Vegetation evaluations identified 605 individuals belonging to 29 families, 46 genera, and 54 species, and AMF assessment identified 11 species and five genera. Diversity was established using Hill numbers, finding that SI-N was more diverse for vegetation (Q1: 11.94) and SI-M for AMF (Q1: 3.07). Heavy metals and vegetation decreased the diversity and abundance of AMF in the SI-M. Plant species of the genera Baccharis, Agrostis, Miconia, and the AMF Glomus microcarpum were the most frequent species with potential for recovery in degraded areas.<hr/>Resumen La extracción minera tiene un fuerte impacto sobre el suelo y la cobertura vegetal. Sin embargo, poco se conoce sobre el efecto de esta actividad en la flora y los microrganismos asociados a este tipo de ambientes, los cuales son fundamentales para la cadena trófica de muchos organismos. Los hongos formadores de micorrizas arbusculares (HFMA) forman asociaciones con las plantas y pueden ayudar a mejorar su desarrollo en ambientes contaminados con metales pesados, entre otros beneficios. Las plantas nativas y los HFMA de los suelos degradados por la minería tienen un papel importante en el establecimiento de programas de recuperación de áreas influenciadas por estas actividades; por lo tanto, el objetivo de este estudio fue caracterizar la abundancia y diversidad de la vegetación y HFMA en una zona afectada por la minería de oro. La vegetación se evaluó en dos áreas: una adyacente a depósitos mineros y con vegetación nativa (SI-N) y otra intermedia con desechos mineros e inicio de sucesión vegetal natural (SI-SV) y los HFMA en el área SI-N y el área de desechos de minería (SI-M). La vegetación se cuantificó mediante el método de RAP y los HFMA por medio de tamizado en húmedo a partir de suelo directo y cultivos trampa. En las plantas, se identificaron 605 individuos, pertenecientes a 29 familias, 46 géneros y 54 especies vegetales y de HFMA, 13 especies y 11 géneros; la diversidad, se determinó mediante los números de Hills, donde el área SI-N fue mayor en la vegetación (Q1: 11,94) y el área SI-M en los HFMA (Q1: 3.07). Los metales pesados y la vegetación fueron factores que disminuyeron la diversidad y abundancia de HFMA en SI-M. Se destacan las especies vegetales de los géneros Agrostis, Baccharis y Miconia y el HFMA Glomus microcarpum como las especies más frecuentes y con potencial para la recuperación de áreas degradadas. <![CDATA[Effects of Applying Arbuscular Mycorrhizal Fungi to Nitrogen Cycle Microorganisms in Soils with Coffee Plantations]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Mycorrhizae are associations between plants and beneficial fungi. They are the most active components of the plant’s nutrient absorption organs. On the other hand, soil microorganisms are fundamental for their functioning and dynamics as a living system. This research aimed to evaluate the effects of applying arbuscular mycorrhizal fungi (AMF) to the abundance of functional groups associated with the nitrogen cycle of soils with coffee plantations in Sasaima, Cundinamarca, Colombia. The soil samples were collected from four study plots during months 0, 2, and 8 and handled as follows: Plot 1. Application of liquid AMF (75-80 spores/gram of dry powder); Plot 2. Application of AMF in solid formulation (300 spores/gram); Plot 3. Application of native AMF, extracted from the soil under study (25 spores/gram); and Plot 4. Control, no application of AMF. The abundance of soil microorganisms associated with the nitrogen cycle was estimated using the most probable number technique to quantify ammonifying, proteolytic, ammonium-oxidizing, nitrite- oxidizing, and denitrifying microorganisms. The standard physicochemical parameters of the soil were measured. Afterward, univariate and multivariate analyses of the data were performed. The results showed a positive correlation between the application of AMF, organic carbon, and phosphorus, higher in the plots with native AMF. However, the abundance of functional groups of the nitrogen cycle did not show significant differences among the treatments; still, the principal components analysis showed a correlation between the plots with liquid and solid AMF, ammonifying microorganisms, and ammonium-oxidizing bacteria.<hr/>Resumen Las micorrizas son asociaciones entre plantas y hongos benéficos y se consideran los componentes más activos de los órganos de absorción de nutrientes de la planta. Por otro lado, los microorganismos del suelo son pieza fundamental para su funcionamiento y dinámica como sistema vivo. El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto de la aplicación de hongos micorrízicos arbusculares sobre la abundancia de grupos funcionales asociados al ciclo nitrógeno de suelos cultivados con café en Sasaima, Cundinamarca, Colombia. Se recolectaron muestras de suelo durante los meses 0, 2, y 8 en cuatro parcelas de estudio, que tuvieron el siguiente manejo: Parcela 1. Aplicación de hongos micorrízicos arbusculares en suspensión, con una relación de 75-80 esporas/gramo de polvo seco; Parcela 2. Aplicación de hongos micorrízicos arbusculares en formulación sólida, 300 esporas/gramo; Parcela 3. Aplicación de hongos micorrízicos arbusculares nativos, extraídas del suelo de estudio 25 esporas/gramo; Parcela 4. Control, sin aplicación de hongos micorrízicos arbusculares. La abundancia de los microorganismos del suelo asociados al ciclo del nitrógeno se estimó mediante la técnica del número más probable para cuantificar los microorganismos amonificantes, proteolíticos, oxidantes de amonio, oxidantes de nitrito y desnitrificantes. Se midieron los parámetros fisicoquímicos estándares del suelo Y, posteriormente, se realizaron análisis univariados y multivariados de los datos. Los resultados mostraron una correlación positiva entre la aplicación de hongos micorrízicos arbusculares, el carbono orgánico y el fósforo, siendo mayor en las parcelas con aplicación de hongos micorrízicos arbusculares nativos. No obstante, la abundancia de los grupos funcionales del ciclo del nitrógeno no presentó diferencias significativas entre los tratamientos; aun así, el análisis de componentes principales mostró una correlación entre las parcelas con aplicación de hongos micorrízicos arbusculares en suspensión y sólidas, los microorganismos amonificantes y las bacterias oxidantes de amonio. <![CDATA[Quality and Safety of Drinking Water for Livestock: Experience in Municipalities from Meta Province, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen La calidad e inocuidad del agua de bebida de los animales de abasto es esencial para garantizar la salud y bienestar animal. El objetivo de esta investigación fue determinar la calidad e inocuidad del agua de consumo de animales de abasto para identificación de condiciones sanitarias de predios en los municipios de El Dorado y Granada (Meta, Colombia). Se seleccionaron 60 sistemas de producción animal donde se tomaron muestras de agua desde puntos de extracción y abastecimiento tanto para animales como para humanos. Se analizaron sus características fisicoquímicas (pH, Amoniaco- amonio, nitratos y nitritos) y microbiológicas (recuento de organismos mesófilos aerobios y facultativos, así como determinación de coliformes totales y fecales). El pH del agua de los sistemas de producción varió entre 6,0-7,2 en Granada y 7,2-7,6 en El Dorado. Respecto a nitratos y nitritos, todos los valores fueron considerados normales. Los valores de amoniaco-amonio variaron entre 0-1 ppm en los sistemas de producción de Granada y entre 0-0,5 en los sistemas de producción de El Dorado. En relación con la presencia de bacterias coliformes totales y fecales, se encontró en el 100% de las muestras. El 58% de los predios del municipio de El Dorado presentaron valores ≥ 48.000 ufc/100 mL de microorganismos mesófilos aerobios, mientras que en el municipio de Granada el porcentaje más alto de microorganismos mesófilos aerobios se encontró entre 100-1.000 ufc/100 mL. Todos los sistemas de producción animal presentaron en su agua de bebida contaminación por coliformes fecales, siendo un riesgo para la salud humana y animal al ser fuente de enfermedades trasmitidas por el agua.<hr/>Abstract Safe drinking water is essential for our livestock in order for them to live a prosperous life. The objective of this research was to determine the quality and safety of drinking water for animals in farms to identify the sanitary conditions of some farms in the villages of the municipalities of El Dorado and Granada (province of Meta, Colombia). A total of 60 animal production systems were selected, and water samples were taken from the extraction and supply points for both animals and humans. The samples were analyzed for their physical and chemical characteristics (pH, Ammonia-Ammonium, Nitrates, and Nitrites) and the microbiological quality (count of aerobic mesophilic organisms and determination of fecal coliforms). The pH values of the drinking water of the animal production systems ranged between 6.0 - 7.2 in Granada and 7.2 - 7.6 in El Dorado. Regarding Nitrates and Nitrites, all the farms' values were considered normal. Ammonia-Ammonium values varied between 0 - 1 ppm in the Granada production system and 0 - 0.5 in the El Dorado production system. The presence of fecal coliform bacteria was found in 100% of the samples. Fifty-eight percent (58%) of the farms in El Dorado presented values ≥ 48,000 CFU/100 ml of aerobic mesophilic microorganisms. In the municipality of Granada, the highest percentage of aerobic mesophilic microorganisms was between 100 - 1000 CFU/100 ml. All animal production systems had their water with poor microbiological quality as fecal coliforms contaminate it. These results expose the risk that this water represents to human and animal health as it is a source of waterborne infectious diseases. <![CDATA[First record of two invasive species of <em>Crypticerya</em> (Hemiptera: Monophlebidae) causing outbreaks in urban green areas of Guayas Province, Ecuador]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract The scale insect genus Crypticerya Cockerell, 1895 (Hemiptera: Coccomorpha: Monophlebidae: Iceryini) is mainly distributed in the New World and includes numerous pest species despite being a relatively small group. Ovisacs have longitudinal flutes or grooves in those species that produce them, hence their common name “fluted scales”. In the present study, Crypticerya multicicatrices Kondo &amp; Unruh and Crypticerya genistae (Hempel) are reported for the first time from Ecuador. The two species of fluted scales were found to cause outbreaks in urban green areas in Guayas province on the Ecuadorian coast, attacking native and alien plants. Eighty-five and eleven new host plant species were recorded for C. multicicatrices and C. genistae, respectively. Both invasive fluted scales prefer hosts in the family Fabaceae. No significant differences in the infestation levels of C. multicicatrices and C. genistae were found between native and alien host-plant species. In general, C. multicicatrices prefers trees as hosts, whereas C. genistae prefers herbaceous plants and shrubs. Both species are considered serious pests in urban green areas, associated with sooty molds, yellowing of leaves, and, in some cases, tree dieback. Management strategies to control the fluted scales are discussed briefly.<hr/>Resumen El género de insectos escama Crypticerya Cockerell, 1895 (Hemiptera: Coccomorpha: Monophlebidae: Iceryini), se distribuye principalmente en el Nuevo Mundo e incluye numerosas especies de plagas a pesar de ser un grupo relativamente pequeño. Los ovisacos, en las especies que los producen, tienen canales o surcos longitudinales, de ahí su nombre común “cochinillas acanaladas”. En el presente estudio, Crypticerya multicicatrices Kondo &amp; Unruh y Crypticerya genistae (Hempel) (Hemiptera: Coccomorpha: Monophlebidae) se reportan por primera vez en Ecuador. Las dos especies se encontraron causando brotes poblacionales en áreas verdes urbanas de la provincia de Guayas en la costa ecuatoriana, donde atacan plantas nativas y exóticas. Se identificaron 85 y 11 nuevos registros de plantas hospedantes para C. multicicatrices y C. genistae, respectivamente. Las especies de plantas hospedadoras preferidas para ambas escamas acanaladas invasoras pertenecen a la familia Fabaceae. No se encontraron diferencias significativas en el nivel de infestación por C. multicicatrices y C. genistae entre especies de plantas hospedantes nativas y exóticas. En general, C. multicicatrices prefiere los árboles como hospedantes, mientras que C. genistae prefiere las plantas arvenses y los arbustos. Ambas especies se consideran plagas importantes en las áreas verdes urbanas, asociadas con fumagina, el amarillamiento de las hojas e incluso la muerte regresiva de los árboles. Por último, se discuten brevemente las estrategias de manejo para controlar las escamas acanaladas. <![CDATA[Phenotypic Performance Evaluation of the Coffee Variety Marsellesa® over 1400 meters a.s.l. as an Alternative for Coffee Growing]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0122-87062022000300020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract Most studies on coffee varieties have focused on resistance to several conditions, evaluating a maximum of two varieties at altitudes below 1,000 m a.s.l. To fill this gap, the present study aims to find phenotyping differences across Marsellesa, Red Caturra, and Catimor coffee crops evaluated over 1,400 m a.s.l. Experimentally, this work was divided into three plots (1,477., 1,548, and 1,797 m a.s.l.) with three treatments and three repetitions, totaling 27 experimental plots. We tested the resistance to rust and Cercospora, and the organoleptic quality was assessed by an expert coffee taster with a SCA Q-Grader Coffee Certificate. We found similar results in the three cultivars, with high production (around 1 t/ha of dry parchment coffee) in their first year. The Caturra variety showed a higher plant height. Marsellesa showed the best resistance to rust with a 0% incidence; however, the three crops were susceptible to Cercospora. We concluded that Marsellesa coffee adapts to the humid montane forest zone over 1,400 m a.s.l. with good organoleptic properties and better rust resistance. Marsellesa has been used in the area for the last two years; therefore, this specialty coffee shows rust resistance and helps the small farmer meet the international market’s expectations.<hr/>Resumen La mayoría de los estudios sobre variedades de café se han enfocado en la resistencia a diferentes condiciones, específicamente en dos variedades o en altitudes menores a 1000 m.s.n.m. Para llenar este vacío, este estudio pretende encontrar las diferencias fenotípicas entre los cultivares de café Marsellesa, Caturra Rojo y Catimor evaluados sobre los 1400 m.s.n.m. Para el experimento, este trabajo se dividió en tres parcelas (1477 m s.n.m., 1548 m.s.n.m. y 1797 m s.n.m.) con tres tratamientos y tres repeticiones, para un total de 27 parcelas experimentales. Se probó la resistencia a la roya y a Cercospora y la calidad organoléptica, la cual estuvo a cargo de un experto catador de café con un Certificado de Café Q-Grader de la SCA. Se encontraron resultados similares en los tres cultivares, con alta producción (alrededor de 1 t/ha de café pergamino seco) en su primer año, siendo el Caturra el que mostró una mayor altura de planta. El Marsellesa presentó una mejor resistencia a la roya con una incidencia de cero por ciento. Sin embargo, ante Cercospora, los tres cultivos resultaron ser susceptibles. Se concluyó que el café Marsellesa se adapta a la zona de bosque montano húmedo con propiedades organolépticas adecuadas y una mejor resistencia a la roya; desde este estudio, esta variedad viene empleándose en la zona. Por lo tanto, este café especial muestra resistencia a plagas y ayuda al pequeño agricultor a cumplir con las expectativas del mercado internacional.