Scielo RSS <![CDATA[Revista U.D.C.A Actualidad & Divulgación Científica]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0123-422620190001&lang=en vol. 22 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Transformación digital para la revolución industrial: el nuevo llamado para la U.D.C.A]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100100&lng=en&nrm=iso&tlng=en <![CDATA[Characterization and differentiation of coffee from infrared spectroscopy]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100304&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El café es la segunda bebida más consumida en el mundo después del agua, en el que Colombia contribuye con el 9% de la producción, destacándose la calidad del café del departamento del Huila (cafés de altura); sin embargo, no hay suficiente evidencia sobre la incidencia de la altura en la calidad sensorial y composición química. En ese sentido, se buscó caracterizar y diferenciar cafés, mediante el análisis del espectro infrarrojo (FTIR) y evaluación sensorial. 62 muestras de cafés especiales fueron caracterizados, cosechados en diferentes altitudes, obtenidas en dos periodos de cosecha. Los espectros obtenidos permitieron encontrar diferenciación en los picos asociados a ácidos clorogénicos (1600-1650cm-1), entre grano verde y tostado, aunque no se observaron diferencias en los picos, según el periodo de cosecha, por sí solos. La evaluación sensorial, según la metodología SCA, 2015, no generaron diferencias estadísticamente significativas entre periodos de cosecha y variedades evaluadas. Al considerar conjuntamente el análisis sensorial y el análisis del espectro infrarrojo, se presentaron diferencias estadísticamente significativas entre periodos de cosecha, atribuibles al contenido de cafeína y al puntaje total en taza. Los resultados encontrados muestran que no existe correlación entre la altura del cultivo de café y la calidad final de la bebida.<hr/>ABSTRACT Coffee is the second most consumed beverage in the world after water, the Colombian coffee production contributes with 9% of total world production and Colombian coffee is recognized by quality and mild coffee. Today, there is not enough evidence on the influence of altitude in sensory quality and coffee chemical composition. In this sense, we sought to characterize and differentiate coffees by infrared spectrum analysis (FTIR) and sensory evaluation. 62 specialty coffees samples were harvested at different altitudes, obtained in two harvest periods. The spectra obtained allowed finding differentiation in the peaks associated with chlorogenic acids (1600-1650cm-1) between green and roasted coffee beans, although no differences were observed in the peaks according to the harvest period; by itself. The sensory evaluation, according to the SCA methodology, 2015 did not generate statistically significant differences between harvest periods and evaluated varieties. When jointly considering the sensory analysis and the infrared spectrum analysis, there were statistically significant differences between harvest periods, attributable to the caffeine content and the total cup score. The results found show that there is no correlation between the height of the coffee crop and the final quality of the beverage. <![CDATA[Physiological changes of two varieties of pea stored in different types of packing and temperature]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100305&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La arveja, una fuente económica para pequeños y medianos agricultores de la zona andina, evidencia un incipiente manejo pos-cosecha y un nulo nivel de transformación. Tras la cosecha y debido a su naturaleza temporal y perecedera, la arveja acelera su metabolismo, disminuyendo su calidad y vida útil. Una opción económica y que esté disponible para los productores y LOS comercializadores para conservar sus características es el uso de empaques y la refrigeración. El objetivo fue evaluar tipos de empaques (bolsa de polietileno de baja densidad -PE-LD-, envase plástico termoformado perforado -PE-HD- y bandeja de poliestireno -PS-) y temperaturas de almacenamiento (0°C, 4°C y 18°C) en dos variedades de arveja, Sureña y Obonuco Andina. Se utilizó un diseño irrestrictamente al azar con arreglo factorial 3x3x2, teniendo como factores temperatura, empaque y variedad y como variables de estudio, las constantes cinéticas (K) de porcentaje de brotación, firmeza, pérdida de peso e índice de color. Los resultados mostraron que, para la brotación, se presentó el valor más bajo de K en Sureña, en PE-LD, a 0°C. La temperatura afectó la firmeza de los granos, conservándose a 0°C. La menor pérdida de peso se evidenció en PE-HD, a 0°C, independiente de la variedad. Para el índice de color, la K más baja se encontró en PS, a 0°C, en Obonuco Andina. Con la ecuación de Arrhenius en la variable índice de color, se estimó tiempos de vida útil de 13; 7; 5 y 2 días a temperaturas de 0°C, 6°C, 10°C y 24°C, respectivamente.<hr/>ABSTRACT The pea, an economic source for small and medium farmers in the Andes zone, evidences an incipient postharvest handling and a null level of transformation. After the harvest and due to its temporary and perishable nature, the pea accelerates its metabolism, decreasing its quality and shelf life. An economic option that is available to producers and marketers to preserve their characteristics is the use of packaging and refrigeration. The objective was to evaluate types of packaging (low density polyethylene bag (PE-LD), perforated thermoformed plastic container (PE-HD) and polystyrene tray (PS)) and storage temperatures (0°C, 4°C and 18°C) in two pea varieties (Sureña and Obonuco Andina). An unrestricted random design with a 3x3x2 factorial arrangement was used, taking as factors temperature, packing and variety; and as study variables the kinetic constants (K) of percentage of sprouting, firmness, weight loss and color index. The results showed that, for the sprouting, the lowest value of K was shown in Sureña, in PE-LD at 0°C. The temperature affected the firmness of the grains, remaining at 0°C. The lowest weight loss was evidenced in PE-HD at 0°C, regardless of the variety. For the color index, the lowest K was found in PS at 0°C, in Obonuco Andina. With the Arrhenius equation in the variable color index, useful life times of 13; 7; 5 and 2 days were estimated at temperatures of 0°C, 6°C, 10°C and 24°C respectively. <![CDATA[Effect of treatment and storage time on the functional compounds of blackberry and strawberry by-products]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100306&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Cerca de un tercio de las partes comestibles de los alimentos para el consumo humano se pierden, siendo mermas asociadas a factores de toda la cadena de abastecimiento. Dentro de dichos alimentos, se destacan la fresa (Fragaria ananassa) y la mora (Rubus glaucus Benth), frutas que han demostrado alto poder antioxidante, siendo relacionado con la prevención o el tratamiento de enfermedades. Por consiguiente, con el propósito de evidenciar el potencial para la obtención de compuestos de interés en los subproductos del procesamiento de dichas frutas, el presente estudio, se enfocó en la caracterización de los parámetros fisicoquímicos, color, poder antioxidante y vitamina C, en cuatro condiciones de conservación, durante cuatro semanas; estas fueron: coproducto fresco, refrigerado, secado convencional y liofilización, siendo caracterizadas también por su contenido de minerales. A partir de los resultados, se evidenció baja concentración de sólidos solubles, pH variable, entre 3,2 y 6,4, así como parámetros de color estables, durante el almacenamiento. Adicionalmente, los coproductos con mayor poder antioxidante fueron la semilla de mora liofilizada y el lodo de mora por secado convencional, superando al residuo de fresa en cualquier condición, según los ensayos FRAP y DPPH, respectivamente; no obstante, todas las muestras presentaron bajos contenidos en vitamina C, mientras que se caracterizaron por su alto contenido en potasio y hierro. Por consiguiente, lo anterior, muestra el interés por la obtención de compuestos, como minerales y antioxidantes, a partir de los desechos de mora y de fresa, así como su uso en productos con alto valor agregado.<hr/>ABSTRACT Near of one third of the edible food that human being cultivate are loses, which are due to factors from the supply chain. Within these was highlighted strawberry (Fragaria ananassa) and blackberry (Rubus glaucus Benth), fruits that have demonstrated high antioxidant potential to which is related with prevention of some diseases. Therefore, with the aim to show the processing by-products’ potential in the obtaining of interesting compounds, this study was focused on the characterization of their physicochemical parameters, color, antioxidant power and vitamin C in four preservation conditions for four weeks; these were: fresh by-product, refrigerated, conventional drying and lyophilization; also, mineral description was made for each sample. According to the results, it was proved that the samples had a lower solid soluble concentration, pH between 3.2 and 6.4, and stable color parameters during the storage. In addition, by-products with greater antioxidant power were lyophilizate blackberry seed and conventional drying blackberry sludge, which surpassed the strawberry’s results in all the conditions conforming to FRAP and DPPH essays. However, all the samples presented low content of vitamin C, while they exhibited high content of potassium and iron. To sum up, above mentioned woke the interest on the minerals or antioxidant obtention from blackberry and strawberry by-products to which can be used in products with high value added. <![CDATA[Genetic parameters for growth, carcass, quality and intramuscular spine traits in white blanca (<em>Piaractus brachypomus</em>)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100307&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Los temas de la acuicultura en los que se requiere innovación e investigación están orientados al mejoramiento y al conocimiento genético de especies nativas. En este sentido, el presente estudio se concentró en estimar heredabilidades, correlaciones genéticas y fenotípicas para características de crecimiento, canal, calidad y espinas intramusculares derechas (EIMD), en cachama blanca (Piaractus brachypomus). La progenie de 12 hembras y 24 machos por fertilización artificial de una hembra por dos machos, es decir, doce familias de hermanos medios, fueron analizados por medio del paquete estadístico SAS 9.4 (SAS®, 2014). Se asumió un modelo lineal general univariado, con inclusión de los efectos fijos, como factores de entorno, estanque y edad y factores genéticos, como efectos aleatorios. Las heredabilidades, en general, para las variables de crecimiento, mostraron valores de medios a altos; para las variables de la canal presentaron valores bajos a medios; para las variables de calidad fueron bajos y, de particular interés para la EIMD, la magnitud de la estima fue de 0,11 ± 0,15. Las correlaciones estuvieron, generalmente, cercanas a la unidad entre características de crecimiento. Estas fueron significativamente positivas para peso corporal, a 180 días de edad, con la mayoría de variables, a diferencia con las variables de calidad, la correlación para rendimiento en canal con EIMD de -0,99 fue encontrada significativamente negativa. Los resultados del estudio destacan el potencial para mejorar características de crecimiento, de canal y de calidad, a través de la explotación de la variación genética aditiva observada.<hr/>ABSTRACT The topics of aquaculture in which innovation and research are required are directed towards the improvement and genetic knowledge of native species. In this sense the present study concentrated on the estimation of heritabilities, genetic and phenotypic correlations for growth, carcass, quality and right intramuscular spines (RIMS) in white cachama (Piaractus brachypomus). The progeny of 12 females and 24 males by artificial fertilization of a female by two males, that is to say twelve half-sib families, were analyzed by means of the statistical package SAS 9.4 (SAS®, 2014), assumed an univariate general linear model with inclusion of Fixed effects such as environmental factors, pond and age as fixed effects and genetic factors as random effects. Heritabilities in general for growth variables showed medium to high values; for carcass variables, presented low to medium values; And for the quality variables were low; For the RIMS the magnitude of the estimate was 0,11 ± 0,15. The correlations were generally close to unity between growth characteristics. These were significantly positive for body weight at 180 days of age with most variables unlike quality variables; the correlation for channel performance with RIMS of -0.99 was found to be significantly negative. The results of the study highlight the potential to improve growth, carcass and quality traits through the exploitation of the additive genetic variation observed in this study. <![CDATA[Development of a nectar-type mixed drink with <em>Aloe vera</em> (L.) Burm. f. and vitamin C capsules]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100308&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El mercado de productos naturales, a nivel alimenticio, medicinal e industrial, se ha incrementado notablemente, promoviendo la innovación e investigación y el uso de materias primas vegetales y animales. La presente investigación tuvo como objetivo diseñar un néctar, con una combinación de matrices de frutas y de vegetales, como uva, espinaca, mora, agraz, yacón, enriquecida con cápsulas de Aloe vera y vitamina C. Se plantearon tres formulaciones, variando la cantidad de ingredientes en la mezcla; se seleccionó el tratamiento más aceptable, mediante evaluación sensorial en panel no entrenado. Todos los néctares tuvieron una buena aceptación organoléptica; no obstante, el 50% de los panelistas mostraron preferencias por el tratamiento 1, que contenía 13% de uva, 4% de espinaca, 3% de agraz y mora, 2% de yacón; el porcentaje restante correspondió a la cantidad de agua y azúcar empleada en la formulación. Al tratamiento con mayor aceptación (T1), se le analizaron los atributos físico químicos, mostrando un pH de 2,96, 12,11°Brix, color, olor y apariencia normales y estables; asimismo, se evaluó la presencia de bacterias mesófilas, hongos y levaduras, E. coli y Salmonella. Con el fin de enriquecer el producto, se elaboraron cápsulas de A. vera y vitamina C, para ser incorporadas en el néctar. Este tipo de producto promueve el consumo de frutas y de vegetales en alimentos procesados de uso frecuente, como los néctares.<hr/>ABSTRACT The market of natural products at a nutritional, medicinal and industrial level, has increased remarkably, promoting innovation and research and the use of vegetable and animal raw materials. The objective of this research was to design a nectar, with a combination of fruit and vegetable matrices such as grape, spinach, blackberry, blueberry, yacon, enriched with Aloe vera capsules and vitamin C. Three formulations were proposed varying the number of ingredients in the mixture; the most acceptable treatment was selected through sensory evaluation in an untrained panel. All the nectars had a good organoleptic acceptance, however, 50% of the panelists showed preferences for the treatment 1, it contained 13% of grape, 4% of spinach, 3% of blueberry and blackberry, 2% of yacon, the remaining percentage corresponded to the amount of water and sugar used in the formulation. To the treatment with greater acceptance (T1) the physical-chemical attributes were analyzed, showing a pH of 2.96; 12.11°Brix, color, smell and appearance normal and stable, likewise the presence of mesophilic bacteria, fungi and yeasts, E. coli and Salmonella was evaluated. In order to enrich the product, capsules of A. vera and vitamin C were prepared to be incorporated into the nectar. This type of product promotes the consumption of fruits and vegetables in processed foods of frequent use such as nectars. <![CDATA[Diagnostics of soil fertility in four municipalities of Cundinamarca (Colombia) employed for cooking banana production]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100309&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Para lograr rendimientos óptimos en la producción de plátano, se debe tener en cuenta la disponibilidad de nutrientes en el suelo, para así ajustar planes de fertilización adecuados. Con el fin de contribuir al estudio de la fertilidad de suelos cultivados con plátano en el departamento de Cundinamarca-Colombia, se realizó una caracterización química de suelos, en cuatro de los principales municipios productores. Se visitaron 146 fincas, ubicadas en Viotá, La Vega, La Palma y Chaguaní, donde se tomaron muestras de suelo, para análisis químico. Los resultados obtenidos fueron sometidos a un análisis de frecuencias, correlación lineal de Pearson y componentes principales, realizando, finalmente, una comparación de medias entre los cuatro municipios. Se observaron niveles bajos de P, S y Mg, medios de K, Ca y B, así como altas concentraciones de Zn, que pueden llegar a ser tóxicas para el cultivo de plátano. Por otro lado, las variables se agruparon en cuatro componentes asociados a: la capa de cambio del suelo, la reacción del suelo, la salinidad y la relación entre el P y Zn. Suelos de los municipios de La Vega y La Palma no presentaron variación en la capa de cambio y la reacción del suelo, caso contrario al observado en suelos de Viotá y Chaguaní. Entre suelos de los municipios, se presentaron diferencias significativas para las propiedades materia orgánica, Ca y Mg, así como desbalances catiónicos y pH fuertemente ácidos.<hr/>ABSTRACT To achieve optimum yields in plantain production, appropriate fertilization plans must be adjusted, for which the availability of nutrients in the soil must be taken into account. In order to contribute to the study of the fertility of soils cultivated with cooking banana in the province of Cundinamarca - Colombia, a chemical characterization of soils was carried out in four of the main producing municipalities. 146 farms located in Viotá, La Vega, La Palma and Chaguaní, were visited, and soil samples were taken for chemical analysis. The results obtained were subjected to a frequency analysis, Pearson's linear correlation and main components; finally making a comparison of means between the four municipalities. Low levels of P, S and Mg, medium of K, Ca and B were observed, as well as high concentrations of Zn that can be toxic for the plantain crop. On the other hand, the variables were grouped into four components associated with: the soil change layer, the soil reaction, the salinity and the relationship between P and Zn. Soils of the municipalities of La Vega and La Palma did not show variation in the change layer and soil reaction, contrary to that observed in Viotá and Chaguaní soils. Among the soils of the municipalities, there were significant differences for the properties of organic matter, Ca and Mg as well as cationic imbalances and strongly acidic pH. <![CDATA[Elaboration of gluten free noodle products and evaluation of its physicochemical properties]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100310&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La creciente demanda de productos libres de gluten ha dado lugar al estudio y desarrollo de alimentos que suplan las necesidades de los consumidores. El objetivo de esta investigación fue elaborar productos libres de gluten tipo tallarín y evaluar sus propiedades fisicoquímicas. Para ello, se empleó plátano o yuca como fuentes alternativas a la harina de trigo. Se determinaron sus propiedades fisicoquímicas. Se extrajeron harina y almidones y, a partir de ellas, se evaluaron sus propiedades térmicas, empleando calorimetría de barrido diferencial y termogravimetría. Se formularon y elaboraron productos similares a los tallarines empleando las harinas y se analizaron sus propiedades fisicoquímicas, microbiológicas y sensoriales, usando, como control, un producto comercial de trigo. La yuca presentó mayor humedad que el plátano, lo que está relacionado con su susceptibilidad a la degradación. En el análisis termogravimétrico, los productos de yuca mostraron mayor reducción de peso en la zona de alta volatilidad, asociado a la pérdida de humedad. Las harinas y los almidones de plátano presentaron temperaturas de gelatinización mayores que las registradas para los productos de yuca. La humedad y acidez de los tallarines elaborados presentaron valores dentro de la norma (NTC 1055-2014). En ambos casos, su contenido de cenizas fue superior al fideo comercial. Los tallarines elaborados, se pueden considerar inocuos, con buenos parámetros de aceptación sensorial. Estos resultados constituyen un punto de partida en el estudio y aplicación de fuentes de harinas y almidones no tradicionales, permitiendo la generación de valor agregado a cultivos de importancia en la región.<hr/>ABSTRACT The growing demand of free gluten products has shown the necessity to study and develop new products in order to supply the consumer request. The objective of this research was to elaborate gluten-free products similar to noodles and to evaluate their physicochemical properties. Plantain or cassava were employed to replace wheat flour. Physical and chemical properties were determined in plantain and cassava samples. Both, Plantain and Cassava Flour and their starches were extracted. Thermal characteristics of flour and starch were evaluated employing differential scanning calorimetry and thermal gravimetric analysis. Products similar to noodle were formulated and elaborated employing plantain or cassava flour. Noodle physicochemical, microbiological and sensorial characteristics were analyzed, employing a commercial product as a control. Cassava presented higher humidity values than plantain, it is related to their susceptibility to degradation. In thermogravimetric analysis, cassava products shown upper weight reduction in high volatility zone associated to humidity lost. Plantain flours and starches presented gelatinization temperatures higher than registered for cassava products. Both plantain and cassava noodles presented humidity and acidity values according to the legal legislation (NTC 1055-2014). Developed products showed ash content higher than commercial noodles. According to microbiological and sensorial analyses, the plantain and cassava products could be considered innocuous with good consumer acceptation. These results could constitute a starting point in the study and application of different flours and starches from non-traditional sources, which allow to increase the value of crops in the region. <![CDATA[Estimation of the quality and quantity of Kikuyo grass (<em>Cenchrus clandestinum</em> (Hochst. Ex Chiov.) Morrone) using multispectral images]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100311&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La evaluación de las praderas destinadas a ganadería es esencial para la productividad de los animales. Los datos de sensores multiespectrales remotos aerotransportados (SM) permiten construir índices de vegetación (VI, por sus siglas en idioma inglés) y relacionarlos con características fisiológicas y biofísicas de las pasturas. El objetivo fue evaluar VI para la estimación de la cantidad y calidad de pasto kikuyo en sistemas lecheros, del norte de Antioquia, Colombia. Se calcularon 10 diferentes VI, con 168 muestras de pasto kikuyo. Las muestras fueron pesadas, para estimar la biomasa verde (BV) y analizadas por espectroscopia del infrarrojo cercano, para los contenidos de proteína bruta (PB), fibra en detergente neutro (FDN) y fibra en detergente ácido (FDA). Los datos, se analizaron usando componentes principales (CP) y modelos aditivos generalizados suavizados. Las variables que más contribuyeron a la formación de la primera componente principal (CP1) fueron el índice de vegetación de diferencia normalizada (NDVI), el índice de vegetación simple (RVI), el índice de vegetación de diferencia normalizada verde (GNDVI), el índice clorofílico verde (Clg) y la BV del pasto kikuyo. Para la segunda componente principal (CP2) fueron el índice de vegetación de diferencia normalizada borde del rojo (RNDVI), el índice borde del rojo de clorofila (Clrg) y PB, FDN y FDA del pasto kikuyo. La BV fue explicada por el NDVI y PB por el RNDVI. La estimación obtenida para FDN y FDA del pasto kikuyo no fueron precisas.<hr/>ABSTRACT The evaluation of grazing lands is essential to improve livestock productivity. Data from multispectral airborne sensors allow calculating vegetation indexes (VI) and relating them to physiological and biophysical characteristics of the pastures. The objective of this study was to evaluate the usefulness of VI to estimate the quantity and quality of Kikuyu grass in dairy farms of northern Antioquia, Colombia. We calculated 10 different VI using 168 samples of Kikuyu grass. The samples were weighted to estimate green biomass (BV) and analyzed by near infrared spectroscopy for the contents of crude protein (PB), neutral detergent fiber (FDN) and acid detergent fiber (ADF). Data were analyzed using principal components (CP) and smoothed generalized additive models. The variables that contributed most to the formation of the first principal component (CP1) were the Normalized Difference Vegetation Index (NDVI), the Simple Vegetation Index (RVI), the Normalized Difference Vegetation Green Index (GNDVI), the Green Chlorophyll Index (Clg) and the BV of Kikuyu grass. The mayor contributors to the second principal component (CP2) were the Normalized Red-Edge Vegetation Index (RNDVI), the Red-Edge Chlorophyll Index (Clrg), and the PB, NDF and FDA of Kikuyu. The NDVI explained the BV, and the RNDVI explained the PB. The FDN and FDA estimations in Kikuyu were not precise. <![CDATA[Characterization of batatas flours and starches (<em>Ipomoea batatas</em> Lam.) from the colombian caribbean coast]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100312&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El cultivo de batata en Colombia registra pocos excedentes para el mercado nacional, su rendimiento se encuentra en aproximadamente 5t/ha. Dicha producción, se centra en la región Caribe colombiana, en los departamentos de Córdoba y Sucre; sin embargo, el cultivo de la batata podría llegar a ocupar un lugar de importancia para la agroindustria, por los aportes nutricionales y por su alto contenido de almidón, considerado ideal para la obtención industrial de harinas y almidones. En esta investigación, se determinaron las propiedades estructurales y funcionales de harinas y almidones, obtenidos de cuatro variedades de batata, cultivadas en la región Caribe colombiana. Las propiedades funcionales analizadas fueron la capacidad de absorción de agua, amilosa, viscosidad máxima, temperatura de gelatinización, asentamiento, estabilidad y el comportamiento estructural, que fue estudiado mediante espectroscopia de infrarrojo FT-IR. Los resultados presentaron variaciones en los genotipos y las localidades evaluadas; los viscoamilograma en harina mostraron valores alentadores para la industria, tanto la viscosidad máxima (300cP) como el breakdown (-15,64cP) y setback (186,65cP), mientras los almidones presentaron valores relativamente altos, por lo cual, se recomienda realizar técnicas de modificación a la estructura nativa del almidón, modificaciones físicas, enzimáticas o químicas, para ampliar sus aplicaciones. El comportamiento estructural mostró señales que indican la presencia de grupos OH, CH, CO, H2O en las harinas y almidones, de batata evaluados.<hr/>ABSTRACT The production of sweet potatoes in Colombia presents few surplus for the domestic market, its performance is approximately 5t/ha, with a sown area of barely 5 hectares; this production is obtained on few areas of the national agricultural region (Caribbean region, specifically in the departments of Córdoba and Sucre). However, the crop could reach an important place in the agro-industry, not only for the nutritional contributions but also because of its high content of starch, considered ideal for the industrial production of flours and starches. This research identified the structural and functional properties of flours and starches obtained from four varieties of sweet potato grown in the Colombian Caribbean region. The functional properties analyzed were the capacity of absorption of water, amylose, maximum viscosity, temperature of gelatinization, settlement, stability and structural behavior which was studied by FT-IR-infrared spectroscopy. Results presented variations in genotypes and localities evaluated, the viscoamilogram in flour showed encouraging values for the industry, both the maximum viscosity (300 cP), the breakdown (cP -15.64) and setback (186,65 cP), while starches showed relatively high values, therefore it is recommended to perform modification techniques to the native structure of the starch (physical, chemical or enzymatic modifications) to expand its applications. The structural behaviour showed signs indicating the presence of groups OH, CH, CO, H2O in evaluated flours and sweet potato starches. <![CDATA[Physico-chemical and sensory analysis of fresh cheese with replacement of milk fat by avocado lipids (<em>Persea americana</em> Mill V. Hass)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100313&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Una tendencia actual en la elaboración de quesos es sustituir la grasa láctea por su alto contenido de ácidos grasos saturados (AGS), con lípidos de origen vegetal y el aguacate por su alto contenido de ácidos grasos insaturados(AGI), principalmente, el ácido oleico y fitosteroles (campesterol, β- Sitosterol), ha sido valorado al promover beneficios saludables al consumidor. El objetivo de este estudio fue evaluar, con jueces, el agrado o desagrado, mediante prueba hedónica, los quesos elaborados con sustitución de grasa y analizar el perfil de textura (TPA). Se analizaron los quesos elaborados con tres niveles de pulpa, mediante prueba hedónica de 5 puntos, con 109 jueces y el análisis de perfil de textura con texturometro, modelo TA-XT2i. El T4, con el 18% de pulpa adicionada, fue el que más agradó, de acuerdo con la prueba DMS, al determinar la aceptación de los quesos, aunque no se encontró diferencias entre el T3 y el T4 y, el T2, el que menos gustó. En el análisis de perfil de textura, se encontró diferencias significativas respecto al control; la pulpa de aguacate, como sustituto de grasa en los quesos, generó bajos valores en los parámetros texturales; los quesos retienen alta humedad y bajo contenido de grasa, obteniendo un producto desmoronable, debido a la modificación de la matriz de la caseína, que es la que da rigidez a los quesos.<hr/>ABSTRACT A current trend in cheese making is to substitute milk fat for its high content of saturated fatty acids (SFA), with lipids of vegetable origin and avocado for its high content of unsaturated fatty acids (AGI) mainly oleic acid and phytosterols. (campesterol, β-Sitosterol), has been valued by promoting healthy benefits to the consumer. The objective of this study was to evaluate with judges the liking or dislike of the cheeses made with fat replacement and to analyze the texture profile (TPA). The cheeses elaborated with three levels of avocado pulp were analyzed by means of a 5point hedonic test with 109 judges and the analysis of texture profile with texturometer model TA-XT2i. The T4 with the 18% added pulp was the one liked most according to the DMS test when determining the acceptance of the cheeses, although no differences were found between the T3 and the T4; the T2 was the least liked product. In the texture profile analysis, significant differences were found with respect to the control; the avocado pulp as a substitute for fat in the cheeses generated low values in the textural parameters, the cheeses retain high humidity and low fat content, obtaining a crumbly product, due to the modification of the casein matrix which is the one that gives rigidity to the cheeses. <![CDATA[Comparison of three DNA extraction methods from hard ticks (Acari: Ixodidae)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100314&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Las garrapatas son el grupo de ectoparásitos de mayor relevancia en la transmisión de patógenos a los animales domésticos y a humanos. La detección de estos agentes, normalmente, se realiza por métodos basados en PCR y, por ello, se requiere de la obtención de ácidos nucleicos, para la amplificación selectiva de dianas moleculares. El objetivo de la presente investigación fue comparar el desempeño de tres métodos de extracción de ADN, sales, columnas y tiocianato de guanidina, a partir de garrapatas, para estudios de detección de patógenos y sistemática molecular de garrapatas. Se realizaron comparaciones múltiples del desempeño de extracción sobre 30 muestras de garrapatas y se valoró la calidad del extracto de ADN, mediante la amplificación de un fragmento del gen mitocondrial 16S de garrapatas, con la utilización de la técnica de PCR. Además, se evaluó la presencia de patógenos de los géneros Rickettsia, Ehrlichia, Anaplasma y Babesia. El método con mayor desempeño en la extracción de ADN fue el basado en tiocianato de guanidina (mdnR=160ng/uL), seguido por columnas (mdnR=4,7ng/uL) y luego sales (mdnR=1,6ng/uL). Se presentaron diferencias estadísticas en el rendimiento de la extracción; no obstante, no existieron diferencias respecto al éxito de amplificación, mediante PCR, de acuerdo con el método de extracción (p=0,1173). No se detectaron patógenos rickettsiales o piroplasmas en ninguno de los extractos de ADN de garrapatas evaluados. Considerando el costo/beneficio de los métodos comparados, la utilización del método de sales puede facilitar la masificación de trabajos sobre la detección de patógenos que son transmitidos por garrapatas, en laboratorios de discreto presupuesto.<hr/>ABSTRACT Ticks are the most important group of ectoparasites in the transmission of pathogens to domestic animals and humans. Detection of those pathogens is usually performed by PCR-based methods and therefore requires the extraction of nucleic acids for the selective amplification of molecular targets. The aim of the present investigation was to compare the performance of three DNA extraction methods (salts, columns and guanidine thiocyanate) from ticks for studies of pathogen detection and molecular systematics of ticks. DNA extraction performance was measured by multiple comparisons on 30 tick samples and assessment of quality of the DNA extract through PCR amplification of 16S mitochondrial ticks gene. The presence of Rickettsia, Ehrlichia, Anaplasma and Babesia were also evaluated. The guanidine thiocyanate was the method with highest performance (mdnR= 160ng/uL), then columns (mdnR= 4.7ng/uL) and finally salting out method (mdnR= 1.6ng/uL). Although there were statistical differences of performance among DNA extraction protocols, there were no differences regarding the success of PCR amplification according to the extraction method (p = 0.1173). No rickettsial pathogens or piroplasms were detected in any of the DNA extracts evaluated. Considering the cost/benefit ratio of the three methods, the use of the salting out method can facilitate the massification of studies on tick-borne pathogen in low-budget laboratories. <![CDATA[Isolation of phytoplasmas associated to frogskin disease in cassava]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100315&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT Frogskin is the most limiting disease of cassava crops in Colombia, causing losses in production up to 90%. Since this disease was associatated with 16SrIII phytoplasma presence, a study was carried out to isolate this phytoplasma using liquid and solid culture media. Root, petiol, stem, leaf and cutting tissues of cassava affected by frogsking were employed as source materials. Molecular and microscopy techniques were applied to verify the phytoplasma growth and to discard other microorganism´s presence. The results showed that the media consistently allow phytoplasma growth, and colonies in solid medium were obtained. PCR, qPCR and sequencing tests confirmed the presence of 16SrIII group phytoplasmas in both liquid and solid culture media. Additionally, the isolation of a pigeon pea witches' broom phytoplasma strain (group 16SrIX) was obtained from stems, petioles and flowers of symptomatic Catharanthus roseus confirming the effectiveness of the medium in the phytoplasma isolation and culture. This is the first isolation of field-collected phytoplasma strains in groups 16SrIII and 16SrIX in America that confirm and corroborate the previous results in phytoplasma cultivation achieved on micropropagated and field-collected phytoplasma infected samples.<hr/>RESUMEN En Colombia, el ‘‘cuero de sapo’’ es la enfermedad más limitante del cultivo de yuca, que ocasiona pérdidas en producción de raíces hasta del 90%. La presente investigación tuvo como objetivo, el aislamiento in vitro del fitoplasma asociado a cuero de sapo. Para ello, se emplearon medios de cultivo líquido y sólido, usando tejidos de raíces, peciolos, tallos, hojas y semillas de yuca, afectada por la enfermedad. Pruebas de PCR, qPCR, secuenciación, microscopia de luz y microscopia electrónica de transmisión fueron aplicadas, para verificar el crecimiento de fitoplasmas y descartar la presencia de otros microrganismos. Los resultados muestran que los medios permiten, consistentemente, el crecimiento de fitoplasmas, obteniendo colonias en medio sólido a partir de medio líquido. Las pruebas de PCR, qPCR y secuenciación confirmaron presencia de Cassava frogskin phytoplasma del grupo 16SrIII, en los dos medios de cultivo. Además, a partir de las colonias, se lograron fotografías de células con morfología y tamaño similares a las fitoplasmáticas. Es la primera vez, en el mundo, que se consolida información suficiente del aislamiento de fitoplasmas en medio artificial. Adicionalmente, se logró el aislamiento de Pigeon pea witches´ broom phytoplasma del grupo IX, a partir de tallos, peciolos y flores de vinca (Catharanthus roseus), con síntomas asociados a fitoplasmas. Este proceso permitió corroborar la efectividad del medio y la morfología de las células fitoplasmáticas, bajo microscopia electrónica. <![CDATA[Invasions of four South American tramp ants: a systematic review]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100316&lng=en&nrm=iso&tlng=en ABSTRACT The invasion and spread of four native South American ants (Hymenoptera: Formicidae) Linepithema humile, Solenopsis invicta, Wasmannia auropunctata and Paratrechina (Nylanderia) fulva all over the world, their environmental and economic impact, and intended control tactics are documented. Displacement of these invasive species is triggered by human international movement of goods, and in one case, P. fulva, a deliberately introduction as a candidate for biological control of Atta spp. and snakes. These tramp ants displace native ants, attack native birds and reptiles, protect and transport sap sucking insects, cause damage to human commodities, and are able to cause health problems to men and domestic animals. Chemical control, producing negative environmental side effects, has shown poor success and short residual effect. Current tendencies use biological control agents, the natural enemies, parasites, predators and diseases of their original range. Quarantine and eradication programs have been implemented. The success of the tramp ants involves a small size that permits hiding in all types of packing materials, their organization in societies, varied diets, and in many cases to their late detection and initial control.<hr/>RESUMEN La invasión y la diseminación en todo el mundo, de cuatro hormigas sudamericanas nativas (Hymenoptera: Formicidae) Linepithema humile, Solenopsis invicta, Wasmannia auropunctata y Paratrechina (Nylanderia) fulva, su impacto ambiental y económico y las medidas de control empleadas, es documentado. El desplazamiento involuntario, se desencadena por el transporte internacional de bienes por los humanos y, en un caso, P. fulva, incluso, se introdujo deliberadamente, como posible agente de control biológico de Atta spp. y culebras. Estas hormigas vagabundas desplazan, principalmente, a las hormigas nativas, atacan a algunos vertebrados, aves, reptiles, entre otros, protegen y transportan insectos chupadores, dañan los productos humanos y pueden causar problemas de salud a hombres y animales domésticos. El control químico, además de sus efectos secundarios negativos ambientalmente, ha tenido poco éxito y un efecto residual corto y la tendencia actual es el uso de agentes de control biológico, teniendo en cuenta, que las hormigas traídas a su nuevo ecosistema han dejado atrás a sus enemigos naturales, parásitos, depredadores y enfermedades. También, para evitar nuevas invasiones o nuevas infestaciones, se han implementado medidas especiales de cuarentena y programas de erradicación. El éxito de las hormigas vagabundas, se debe, en parte, a su pequeño tamaño, que permite que se escondan en todo tipo de productos utilizados como material de embalaje, para el movimiento de productos, a su organización social, a sus variados hábitos alimentarios y, en muchos casos, hasta a su detección tardía. <![CDATA[Influence of edible coating added with calcium on andean blackberry quality]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100317&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La creciente necesidad de los consumidores por alimentos saludables ha suscitado, en la industria, la búsqueda de tecnologías efectivas, que ofrezcan alimentos seguros y aceptables, sensorialmente, por el consumidor moderno. Los recubrimientos comestibles adicionados con componentes activos aplicados en estructuras vegetales, además de proteger la estructura y conferir mayor conservación, pueden aportar valor nutricional. El objetivo de la investigación fue evaluar la influencia de un recubrimiento comestible a base de alginato de sodio y calcio sobre los atributos de calidad de la mora de Castilla. Se aplicó la metodología de superficie de respuesta, con un diseño central compuesto cara centrado (21 experimentos), considerando las variables independientes: alginato de sodio (2,0-3,0%), cera de abeja (0,5-1,0%), sucroéster (0,15-0,25%), alginato/glicerol (2,0-3,0). La mejor formulación fue: alginato de sodio (2,85%), cera de abeja (1,00%), alginato de sodio/glicerol (2,0) y sucroéste (0,18%), siendo los atributos de calidad de la mora con el recubrimiento comestible: humedad (83,7±1,7%), actividad de agua (0,964±0,010), pH (2,7±0,0), acidez (2,6±0,0%), °Brix (8,1±0,2%), firmeza (12,3±0,7 N), fenoles totales (105,3±4,5mg AG/100g), actividad antioxidante (ABTS: 962,7±15,1mg Trolox/100g y DPPH: 319,3±9,4mg Trolox/100g), luminosidad (22,5±0,7); cromaticidad a* (8,47±0,88); cromaticidad b* (2,12±0,37) y calcio = 144,6±2,7 mg /200g. Los recubrimientos comestibles adicionados con calcio aplicados en la mora de Castilla representan una alternativa efectiva contra los daños mecánicos del fruto y para conservar su calidad, lo cual, podrá mejorar la vida útil durante el almacenamiento.<hr/>ABSTRACT The growing need of consumers for healthy food has led to the search for effective technologies in food industry that offer safe and sensorially acceptable options to the modern consumer. Edible coatings added with active components applied to vegetable structures, besides protecting the structure and conferring greater conservation, can provide nutritional value. The objective of this investigation was to evaluate the influence of an edible coating based on sodium alginate and calcium on the attributes of quality of Andean blackberry of Castilla. The response surface methodology was applied with a composite central design (21 experiments), considering the independent variables: sodium alginate (2.0-3.0%), beeswax (0.5-1.0%), sucroester (0.15-0.25%), sodium alginate/glycerol (2.0-3.0). The best formulation was: sodium alginate (2.85%), beeswax (1.00%), sodium alginate/glycerol (2.0%) and sucroester (0.162%), being the quality attributes of the of the blackberry with the edible coating: moisture (83.7±1.7%), water activity (0.964±0.010), pH (2.7±0.0), acidity (2.6±0.0%), °Brix (8.1±0.2%), firmness (12.3±0.7 N); total phenols (105.3±4.5 mg GA/100 g), antioxidant activity (ABTS: 962.7±15.1 mg Trolox/100 g) and DPPH: 319.3±9.4 mg Trolox/100 g), lightness (22,5±0,7); chromaticity a* (8,47±0,88); chromaticity b* (2,12±0,37) and calcium=144,6±2,7 mg/200g. Edible coatings added with calcium applied to Andean blackberry of Castilla represent an effective alternative against mechanical damages of the fruit and to conserve its quality, which will improve shelf life. <![CDATA[Analysis of equine casuistic in the Large Animals area of the Veterinary Clinic U.D.C.A, Bogotá, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100318&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Conocer las patologías más frecuentes facilita la orientación clínica mejorando el pronóstico de los pacientes. Para determinar las patologías que se presentan en caballos (Equus ferus caballus) en la Clínica Veterinaria U.D.C.A, se realizó un estudio retrospectivo, entre enero y diciembre de 2017. Se analizaron 242 historias, clasificando los casos, según la fecha, procedencia, raza, sexo, edad, diagnóstico definitivo, sistema, tratamiento médico-quirúrgico y evolución. La procedencia más frecuente fue del departamento de Cundinamarca y de Bogotá; 55,8% fueron hembras, 44,2% machos, con edad entre 1 día y 25 años; 24% jóvenes, 76% adultos, con edad promedio de 81,5 meses y desviación estándar de 51,7 meses; la raza predominante fue Caballo Criollo Colombiano (CCC). Los sistemas más afectados fueron músculo esquelético (SME), digestivo (SD), y reproductivo; los casos más frecuentes fueron Arpeo idiopático o hipertonía equina refleja, que ocurrió únicamente en CCC; alteraciones del intestino grueso, y criptorquidia, respectivamente. Tratamiento quirúrgico, se dio a 66,5% de los casos, principalmente, a los del SME, digestivo y reproductivo. La mortalidad fue de 13,7%; fallecieron 13 equinos y a 22, se les practicó eutanasia; los casos mortales, se presentaron principalmente en los del SD, relacionados con cólico y ninguno en los de los sistemas respiratorio, órganos de los sentidos y tegumentario. La casuística es amplia y variada; el SME fue el más afectado en los caballos. El compromiso funcional y vital para los animales hace necesario investigar sobre factores de riesgo del Arpeo idiopático y cólico equino.<hr/>ABSTRACT Know the most frequent pathologies facilitates the clinical orientation improving the prognosis of the patients. To determine the pathologies that occur in horses at the U.D.C.A Veterinary Clinic, a retrospective study was conducted between january and december 2017. 242 clinical histories were analyzed, classifying the cases according to date, origin, race, sex, age, definitive diagnosis, system, medical-surgical treatment and evolution. The most frequent source was the department of Cundinamarca and the city of Bogotá, 55.8% were females, 44.2% males, age between 1 day and 25 years, 24% young, 76% adults with an average age of 81.5 months and a standard deviation of 51.7 months, the predominant breed was Colombian Creole Horse (CCC). The most affected systems were muscle skeletal (ME), digestive (D), and reproductive, the most frequent cases were classic stringhalt or equine reflex hypertonia, which occurred only in CCC, alterations of the large intestine, and cryptorchidism, respectively. Surgical treatment was given to 66.5% of the cases, mainly to SME, digestive and reproductive cases. Mortality was 13.7%, 13 equines died and 22 were euthanized, fatal cases occurred mainly in those of SD related to colic and none in the respiratory, organs of the senses and integumentary systems. The casuistic is wide and varied, the MES was the most affected in the horses attended, the functional and vital commitment for the animals makes it necessary to investigate the risk factors of the classic stringhalt and equine colic. <![CDATA[Microbial biomass and basal soil respiration under agroforestry systems with coffee crops]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100319&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La actividad microbiológica es esencial para mantener la calidad de los suelos y los sistemas agroforestales surgen como alternativa, para el manejo agroecológico y sostenible del suelo. Este estudio evaluó el efecto de las variedades de café (Caturra y Catuaí) y de las fluctuaciones por épocas climáticas, sobre algunas propiedades microbiológicas del suelo, como indicadores de calidad, en un sistema agroforestal. Las muestras de suelo, se tomaron en la capa superior, a 5cm de profundidad, durante un año en épocas seca y lluviosa. Las mayores emisiones de CO2, se observaron en los suelos con la variedad Catuaí, en época seca. Los niveles de carbono de la biomasa microbiana (Cmic) no mostraron diferencias entre las variables estudiadas. Los valores obtenidos para el cociente metabólico (qCO2) fueron mayores en los suelos con la variedad Catuaí, mientras que el cociente microbiano (qMic) presentó los mayores valores en los suelos con la variedad Caturra. El cociente de eficiencia metabólica (qCO2.Corg -1) no mostró diferencias entre los suelos estudiados; sin embargo, sus niveles fueron más altos para las muestras tomadas durante la época seca. La microbiota del suelo denotó sensibilidad a los cambios por época climática de muestreo y tipo de variedad cultivada, mientras que las constantes ecofisiológicas resultaron sensiblemente apropiadas, para evaluar la calidad del suelo.<hr/>ABSTRACT The microbiological activity is essential to maintain soil quality, and agroforestry systems emerge as an alternative to the agro-ecological and sustainable land management. This work evaluated the effect of the Caturra and Catuaí coffee varieties, and the weather fluctuation on some microbiological properties of the soil, as indicators of quality in an agroforestry system. The soil samples were taken from the top layer with a depth of 5cm, during a year in dry and rainy seasons. The highest CO2 emissions were observed in soils with the Catuaí variety, in the dry season. On the other hand, Carbon levels of the microbial biomass (Cmic) did not show differences between the variables studied. The values obtained for the metabolic quotient (qCO2) were higher in soils with the Catuaí variety; while the microbial quotient (qMic) presented the highest values in soils with the Caturra variety. The metabolic efficiency ratio (qCO2.Corg-1) showed no differences between the studied soils, however, their levels were higher for the samples taken during the dry season. Soil microbiota showed sensitivity to changes by climatic period and by the type of variety, while the constant eco-physiological were substantially appropriate to evaluate soil quality and sensitive to changes by climatic period and variety of coffee grown in these agroecosystems. <![CDATA[Evaluation of the potential use of passion fruit dehydrated epicarp ( <em>Passiflora edulis</em> f. <em>flavicarpa</em> O. Deg.) in the formulation of yogurt]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100320&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN La fibra dietética ayuda a reducir el riesgo de padecer algunas enfermedades crónicas, a pesar de esto, su ingesta mundial es menor que los niveles recomendados. Este hecho motiva a la industria alimentaria a incorporar fibra dietética, obtenida de fuentes vegetales en productos alimenticios, como el yogurt. El presente estudio tuvo como objetivo evaluar las principales características de calidad de diferentes formulaciones de yogurt, en función de la incorporación de epicarpio de maracuyá deshidratado (EMD), con alto contenido de fibra dietaria (71,4 ± 0,04%), en concentración de 0 y 0,5% y el efecto que ejerce la grasa láctea presente en la leche cruda de vaca, en concentración de 0, 0,5 y 3,0%. Algunas propiedades fisicoquímicas, tales como pH, acidez titulable (%), viscosidad (cP) y parámetros de color por método CIELab fueron evaluadas en seis formulaciones diferentes. De acuerdo con los resultados obtenidos, se realizó un análisis sensorial y se evaluó la estabilidad de dos formulaciones de yogurt, durante un periodo de almacenamiento de 29 días, a 4°C. La incorporación de EMD contribuyó significativamente al incremento de acidez y la viscosidad en el producto. El EMD favoreció la estabilidad del gel y permitió obtener resultados aceptables en atributos sensoriales hasta el día 15 de almacenamiento. La incorporación de EMD en la elaboración de yogurt permitió enriquecer el valor, debido al aporte de fibra dietaria, la cual, puede actuar como sustituto funcional de la grasa láctea.<hr/>ABSTRACT Dietary fiber helps to reduce the risk of suffering from some chronic diseases. Despite this, the global average intake of this component is still lower compared to the recommended levels. This fact has motivated to the food industry to incorporate dietary fiber obtained from vegetable sources in food products. The aim of the present study was the evaluation of the main quality characteristics of different yogurt formulations, as the function of the incorporation of dehydrated passion fruit epicarp with a high dietary fiber content (71,4 ± 0,04%), and concentrations of 0 - 0,5% and the effect of dairy fat present in raw cow milk in concentrations of 0, 0,5 and 3,0%. Some physical-chemical properties such as pH, acidity (% of lactic acid), viscosity (cP) and color parameters by use of CIELab system method were evaluated in 6 different formulations. According to the results, a sensorial analysis was conducted and the stability of two yogurt formulations was determined during a storage period of 29 days at 4°C.The incorporation of EMD significantly contributed to the increase of the acidity and viscosity of the product. EMD favored the stability of yogurt gel and allowed to obtain acceptable results in sensorial attributes until day 15 of storage. The incorporation of EMD in the elaboration of yogurt, allowed the enrichment of the nutritional value due to the contribution of dietary fiber, which can act as a functional substitute of dairy fat. <![CDATA[Mathematical modeling of spaghetti drying kinetics enriched with dehydrated squash pulp ( <em>Cucurbita moschata</em> )]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100321&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN A pesar que diversos estudios se han llevado a cabo sobre modelamiento matemático de las cinéticas de secado de espagueti, no se han desarrollado para espaguetis con sustitución de sémola de trigo Triticum durum por pulpa de zapallo deshidratada (PZD), por lo tanto, el objetivo de esta investigación fue modelar las cinéticas de secado de espagueti sustituido parcialmente con PZD (5 y 10g/100g harina), evaluar el efecto de la sustitución y la temperatura (50 y 60°C), sobre el tiempo de secado (contenido de humedad final = 0,13g/g b.s.), la difusividad efectiva (De) y algunas características que definen la calidad del producto (contenido de humedad, calidad de cocción y contenido de carotenoides totales). Para ello, se emplearon modelos matemáticos reportados en la literatura, como también la segunda ley de Fick, para un cilindro infinito. Los resultados mostraron que los modelos Henderson &amp; Pabis y el Logarítmico presentaron mayor ajuste (R2 ≥ 0,90) a las cinéticas de secado experimentales; por el contrario, el modelo de Lewis presentó el menor ajuste. Se obtuvieron tiempos de secado de 5,00-4,10h, para las cinéticas realizadas a 50°C y tiempos de secado de 3,40-2,80h (aproximadamente), para las cinéticas a 60°C. De varió desde 1,50 hasta 2,50 x 10-7 cm2s-1, la cual, aumentó con la temperatura. En definitiva, la calidad del espagueti se afectó negativamente con el aumento de PZD y positivamente con el aumento de la temperatura de secado.<hr/>ABSTRACT Although several studies have been carried out on mathematical modeling of the spaghetti drying kinetics, they have not been developed for spaghetti with an incorporation of Triticum durum wheat semolina by dehydrated squash pulp (DSP). Therefore, the objective of this investigation was to model the kinetics of spaghetti drying partially substituted with DSP (5 and 10g/100g flour), to evaluate the effect of substitution and temperature (50 and 60°C), on the time of drying (final moisture content = 0.13g/g d.b.), the effective diffusivity (De) and some characteristics that define the quality of the product (moisture content, cooking quality and total carotenoid content). For this, mathematical models reported in the literature were used, as well as the second law of Fick for an infinite cylinder. The results showed that the Henderson &amp; Pabis and the Logarithmic models presented greater adjustment (R2 ≥ 0.90) to the experimental drying kinetics. On the contrary, the Lewis model presented the smallest adjustment. Drying times of 5.00-4.10h were obtained for the kinetics carried out at 50°C and drying times of 3.40-2.80h (approximately) for the kinetics at 60°C. It varied from 1.50 to 2.50 x 10-7cm2s-1, which increased with temperature. Finally, the spaghetti quality was negatively affected with the increase in PZD and positively with the increase in the drying temperature. <![CDATA[Effect of two cyclical alveolar recruitment maneuvers on different parameters of non-invasive microcirculatory monitoring in dogs]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100323&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Las maniobras de reclutamiento alveolar (MRA) son importantes para revertir la formación de atelectasias perioperatorias; no obstante, su realización está sujeta a cambios hemodinámicos significativos. El presente estudio evaluó el efecto de dos protocolos cíclicos de reclutamiento alveolar, mediante el incremento de la presión positiva al final de la espiración (PEEP), sobre tres parámetros de monitoreo, a saber: el gradiente de temperatura centro periférico (GT), el tiempo de relleno capilar (TRC) y la oximetría de pulso (SpO2), en 28 perros anestesiados. Los animales, se asignaron aleatoriamente en tres grupos, según la MRA a realizar, así: grupo 1, protocolo corto (PC) reclutado con PEEP de 10cmH2O; grupo 2, protocolo largo (PL) reclutado con PEEP de 20mH2O y grupo 3, protocolo control (PCo) ventilado con PEEP de 0cmH2O. Los parámetros de monitoreo fueron evaluados para cada maniobra en cuatro tiempos: T1 (basal en pre-anestesia), T2 (pre-reclutamiento), T3 (30min post-maniobra) y T4 (60min post-maniobra). En el T2, los valores de TRC presentaron una disminución significativa (p&lt;0,05), respecto al tiempo basal. Posteriormente, en el T3, se evidenció una disminución estadísticamente significativa del GT para el grupo PC frente a los demás tratamientos; en el T4, el TRC presentó una disminución estadísticamente significativa (p&lt;0,05) para el PL frente a los demás tratamientos. Se sugiere que, de acuerdo con los resultados encontrados, el protocolo de ventilación con incrementos de PEEP de hasta 20cmH2O es la MRA de elección, al no producir alteraciones de importancia clínica en los parámetros microcirculatorios evaluados.<hr/>ABSTRACT Alveolar recruitment maneuvers (ARM) are important in reversing the formation of perioperative atelectasis; however, its performance is subject to significant hemodynamic changes. The present study evaluated the effect of two cyclic alveolar recruitment protocols, by increasing positive end-expiratory pressure (PEEP), on three parameters of microcirculatory monitoring in 28 anesthetized dogs. Animals were randomly assigned to one of three groups, according to the ARM to be performed, thus: Group 1, short protocol (SP) recruited with PEEP of 10cmH2O; Group 2, long protocol (LP) recruited with PEEP of 20cmH2O; and Group 3, control protocol (CoP) ventilated with PEEP of 0cmH2O. For each maneuver, the central-peripheral temperature gradient (TG), capillary refill time (CRT) and pulse oximetry (SpO2) were evaluated, in four times namely: T1 (Pre-anesthesia), T2 (pre-recruitment), T3 (30 min post-maneuver) and T4 (60 min post-maneuver). In T2, CRT values showed a significant decrease (p&lt;0.05), with respect to baseline time. Subsequently, in the T3, a significant statistical decrease of the TG for the SP group was evident compared to the other treatments; while in the T4 the CRT presented a significant decrease (p&lt;0.05) for LP group versus the other treatments. It is suggested that under the conditions presented here, the protocol of ventilation with PEEP increments of up to 20cmH2O is the ARM of choice as it does not produce alterations of clinical importance in the microcirculatory parameters evaluated. <![CDATA[Behavior of superficial roughness of the steel after natural outdoor and indoor exposure]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100400&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El conocimiento de los fenómenos que tienen lugar en el medio que nos rodea permite garantizar la preservación y el uso adecuado de los recursos, elevando la calidad de vida en el planeta, para el bienestar presente y futuro de los hombres que lo habitan. Uno de los procesos naturales a los que nos enfrentamos todos y cada uno de los seres que coexistimos en este planeta, sean vivos o no, es el deterioro, debido a la interacción con el medio ambiente. La forma más natural de deterioro en que los metales regresan a minerales, como se encuentran en la naturaleza, es conocida como corrosión, proceso que es afectado por múltiples factores ambientales. El estado superficial de una muestra metálica resulta en un aspecto que influye en la magnitud y tipo de corrosión. En el presente trabajo, se evalúo el comportamiento de la rugosidad superficial en condiciones de exposición natural en exteriores e interiores, durante un corto tiempo, de 360h. A partir del diseño multifactorial, se demuestra la incidencia de las condiciones de exposición y el tiempo de ensayo en la rugosidad superficial, con un nivel de confianza del 95%. Las ecuaciones del modelo lineal describen la relación entre la rugosidad superficial y el tiempo de exposición, posibilitando posibles predicciones en el futuro, para condiciones del clima, similares a las descritas en el estudio.<hr/>ABSTRACT Knowledge of the phenomena that take place in the environment that surrounds us, ensures the preservation and proper use of resources, raising the quality of life on the planet for the present and future well-being of the men who inhabit it. One of the natural processes that we face each and every one of the beings that coexist on this planet, whether alive or not, is the deterioration due to interaction with the environment. The most natural form of deterioration in which metals return to minerals, as they are found in nature, is known as corrosion, a process that is affected by multiple environmental factors. The surface condition of a metal sample is an aspect that influences the magnitude and type of corrosion. In the present work we evaluated the behavior of the surface roughness in conditions of natural exposure in exteriors and interiors during a short time of 360 h. Based on the multifactorial design, the incidence of exposure conditions and the test time on surface roughness with a 95% confidence level are demonstrated. The equations of the linear model describe the relationship between surface roughness and exposure time, making possible predictions in the future for climate conditions similar to those described in the study. <![CDATA[Quantitative microbiological risks assessment associated with the consumption of water of Chicamocha river in Boavita-Boyacá]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100401&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Los habitantes del sector El Terrenal, del municipio de Boavita-Boyacá, al no contar con el servicio de acueducto, utilizan las aguas del río Chicamocha, para la preparación de sus alimentos, limpieza y aseo personal. El objetivo de este estudio fue evaluar bacterias y protozoos presentes en el cuerpo de agua del río Chicamocha, a través de un análisis cuantitativo de riesgo microbiológico (ACRM). Para el desarrollo del trabajo, se realizaron cuatro muestreos, de abril a junio de 2016, en los márgenes y centro del río y un quinto muestreo de agua tratada con la planta Opuntia ficus-indica (Tuno). Se realizó el método de recuento en placa, usándose medios selectivos y diferenciales para el aislamiento de Escherichia coli, Salmonella, Enterococcus y la técnica de MacMaster, para la determinación de parásitos gastrointestinales (PGI). Para el análisis de la información, se emplearon los estadísticos no paramétricos de Kruskall-Wallis y U-Mann Whitney. Se determinó que, al menos, un lugar de muestreo es estadísticamente diferente a otro para Enterococcus faecium (P= 0,000) y los ooquistes de Entamoeba histolytica (P= 0,000). Por el contrario, para Escherichia coli no se observaron diferencias significativas entre las zonas, pero sí al menos una fecha de muestreo fue estadísticamente diferente (P= 0,026) a otra. En el agua tratada, se observó una disminución de los ooquistes de E. histolytica y un aumento en el porcentaje de E. faecium (P= 0,035).<hr/>ABSTRACT The habitants of the El Terrenal sector of the municipality of Boavita-Boyacá, have no access to the aqueduct service, and use water of the Chicamocha River for preparation of food, housework and personal hygiene. The aim of this study was to evaluate the presence of pathogenic bacteria and protozoa, present in the water body of the Chicamocha River, through a quantitative analysis of microbiological risk (ACRM). For the development of the work, four samples were conducted from April to June 2016, in the margins and center of the river, and a fifth sample of water treated with the plant Opuntia ficus-indica (Tuno). The method of plate count was performed, using selective and differential media for the isolation of Escherichia coli, Salmonella, Enterococcus and the MacMaster technique for the determination of gastrointestinal parasites (PGI). For the analysis of the information the nonparametric statistics of Kruskall Wallis and U-Mann Whitney were used. It was determined that at least one sampling site is statistically different from another for Enterococcus faecium (P = 0.000) and the oocysts of Entamoeba histolytica (P = 0.000). In contrast, for Escherichia coli no significant differences were observed between the zones, but if at least one sampling date was statistically different (P =0.026) to another. In the treated water there was a decrease in the oocysts of E. histolytica and an increase in the percentage of E. faecium (P= 0,035). <![CDATA[Influence of particle size in the extraction of bituminous carbon humic acids]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100402&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Las sustancias húmicas son un conjunto de macromoléculas provenientes de materia orgánica biodegradada. Estas sustancias, se pueden obtener de carbones de alto rango y son importantes en la eliminación de contaminantes en soluciones acuosas. En esta investigación, se evaluó la influencia del tamaño de partículas en la extracción de ácidos húmicos, a partir de muestras de carbón bituminoso. Se realizó una oxidación en solución acuosa de las muestras con peróxido de hidrógeno, a concentraciones de 50, 40 y 30%, respectivamente, tiempos de extracción de 3 y 6 horas y tamaño de partícula a número de malla 60 y 120. Se caracterizaron las muestras de carbón por espectrometría infrarroja (FTIR). Se realizó un análisis próximo, para determinar % de humedad, % de materia volátil (%MV), % de ceniza, % de carbono fijo (%CF) y relación %CF/MV. El análisis termogravimétrico (TGA), se realizó en equipo de termografía TGA Q-500. El mayor porcentaje de extracción (76,8±3,50), se obtuvo a una concentración de 50% de agente oxidante, tiempo de extracción de 6 horas y tamaño de partícula a malla No. 120. El tiempo de extracción influye en la cantidad de ácido húmico que se puede extraer, una concentración de 40% de agente oxidante; no se encontraron diferencias estadísticamente significativas (P&gt; 0,05), para tiempos de 3h (32,8±1,0, malla 120) y 3h (30,6±2,4, malla 60). La materia carbonácea utilizada en esta investigación puede ser un candidato potencial para obtener ácidos húmicos útiles en la industria agrícola.<hr/>ABSTRACT Humic substances are a group of macromolecules from biodegradable organic matter. These substances can be obtained from high-rank coals and are important in the removal of contaminants in aqueous solutions. In this study, the influence of particle size on the extraction of humic acids from samples of bituminous coal is evaluated. Oxidation in aqueous solution of the samples with hydrogen peroxide was carried out at concentrations of 50, 40 and 30% respectively, extraction times of 3 and 6 hours and particle size at 60 and 120 mesh number. The carbon samples were characterized by infrared spectrometry (FTIR). A close analysis was performed to determine % moisture, % volatile matter (% MV), % ash, % fixed carbon (% CF) and % CF/MV ratio. Thermogravimetric analysis (TGA) was performed on TGA Q-500 thermography equipment. The highest percentage of extraction (76.8 ± 3.50) was obtained at a concentration of 50% of oxidizing agent, extraction time of 6 hours and particle size to mesh No 120. The extraction time influences the amount of humic acid that can be extracted, a concentration of 40% of oxidizing agent, no statistically significant differences were found (P&gt; 0.05) for times of 3h (32.8±1.0, 120 mesh) and (30.6±2.4, 60 mesh). The carbonaceous material used in this research may be a potential candidate for obtaining useful humic acids in the agricultural industry. <![CDATA[Effect of the thermal pretreatment of from food waste on methane production]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100403&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Los residuos de alimentos son el componente principal de los residuos sólidos municipales y dado su elevado contenido de materia orgánica tienen alto potencial de producción de metano, mediante la digestión anaerobia; sin embargo, la predominancia de material lignocelulósico dificulta su hidrólisis. En este estudio, mediante ensayos de potencial bioquímico de metano, se evaluó el efecto de diferentes condiciones de pretratamiento térmico del sustrato, aplicando temperaturas entre 72 - 128°C y tiempos de exposición de 15 - 33 minutos sobre el rendimiento de producción de CH4. Para evaluar el efecto de las condiciones de pretratamiento, se empleó la metodología de superficie de respuesta y la aplicación de los modelos cinéticos de primer orden y de ajuste de Gompertz modificado. Los parámetros cinéticos identificados fueron validados, mediante niveles de confianza, usando la matriz de información de fisher. Se encontró que la región óptima, para alcanzar un mayor rendimiento en la digestión anaerobia, en cuanto a la producción de CH4, superior a 150mLCH4 gSV-1 y tiempos de la fase de latencia menores a 1 día, fue alrededor de 100°C, con tiempos de exposición cercanos a 15 minutos, condición en que se alcanzó una mayor solubilidad y mejorando positivamente la etapa hidrolítica del proceso anaerobio.<hr/>ABSTRACT Food waste are the main component of the municipal solid waste and given their high content of organic matter, have high potential for methane production through the anaerobic digestion. However, the predominance of lignocellulosic material hinders its hydrolysis. In this study, by means of assays of biochemical methane potential, the effect of different thermal pre-treatment conditions of the substrate was evaluated by applying temperatures between 72 - 128°C and exposure times of 15 - 33 minutes on the conditions on the performance of CH4. To evaluate the effect of pretreatment, we used the Response Surface Methodology accompanied by the application of first order kinetic and modified Gompertz models. The identified kinetic parameters were validated using confidence levels using the fisher information matrix. It was found that the optimal region, to reach a higher yield in the anaerobic digestion with regard to the production of CH4 higher than 150mLCH4 gVS-1 and lag-phase times less than 1 day, was around 100°C with exposure times close to 15 minutes, condition in which a greater solubility was reached and positively improving the hydrolytic stage of the anaerobic process. <![CDATA[Novelties on the distribution of the genus <em>Ochthera</em> (Diptera: Ephydridae) from Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100404&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Se actualiza la información taxonómica y geográfica de Ochthera para Colombia, un género con especies benéficas, reconocidas por sus hábitos depredadores de insectos pequeños terrestres y larvas de mosquitos. Se incluye el primer registro de Ochthera (O.) pilosa y nuevos datos de distribución para Ochthera (O.) regalis y Ochthera (O.) angustifacies. Se agregan ilustraciones, comentarios de su distribución y mapas.<hr/>ABSTRACT We update taxonomic and geographic information for genus Ochthera in Colombia, a taxon containing beneficial species known by their predatory habits on terrestrial insects and mosquito larvae. We consider a first record of Ochthera (O.) pilosa, and new distribution data of Ochthera (O.) regalis and Ochthera (O.) angustifacies, adding illustrations, comments on their distribution, and maps. <![CDATA[Effects of a recreational-pedagogical program on coordinating capacities in school children]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100501&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN Los bajos niveles de coordinación diagnosticados en los niños pueden afectar su desarrollo motriz posterior y su rendimiento académico, por lo tanto, se justifica formular y evaluar programas de intervención, que mejoren sus capacidades coordinativas. El objetivo de este estudio fue determinar el efecto de un programa recreativo pedagógico sobre las capacidades coordinativas, de 64 estudiantes, tanto de género masculino como femenino, con edades entre los 6 y 7 años, en una Institución educativa colombiana. En la investigación efectuada, se utilizó una metodología de corte cuantitativo, con un diseño cuasi experimental-descriptivo; la información, se recolectó mediante el test de Capón, usado antes y después de aplicar el programa recreativo-pedagógico diseñado. El procesamiento de los datos, se efectuó con el software libre R. Los resultados permitieron establecer que, en promedio, las diferencias entre las puntuaciones acumuladas entre el pre-test y el pos-test en el grupo experimental, sí son significativas y atribuibles al mencionado programa. En conclusión, tal programa sí produce efectos positivos en las capacidades coordinativas de los participantes en el estudio.<hr/>ABSTRACT The low levels of coordination diagnosed in children can affect their subsequent motor development and their academic performance; therefore, it is justified to formulate and evaluate intervention programs that improve their coordinative capacities. The objective of this study was to determine the effect of a pedagogical recreational program on the coordinative abilities of 64 male and female students aged between 6 and 7 years in a Colombian educational institution. In the research carried out, a quantitative cut-off methodology with a quasi-experimental-descriptive design was used; the information was collected by means of the Capón test, used before and after applying the designed recreational-pedagogical program. The processing of the data was done with free software R. The results allowed to establish that, on average, the differences between the scores accumulated between the pre-test and the post-test in the experimental group are significant and attributable to the aforementioned program. In conclusion, such a program does have positive effects on the coordinative abilities of the study participants. <![CDATA[The teaching of analytic geometry in secondary school]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100502&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El problema de investigación fue comprender el porqué de la enseñanza de un conjunto de temas que caracterizaron un curso de Geometría Analítica de grado 10, durante un periodo determinado. El objetivo de esta investigación fue, entonces, describir y analizar el porqué de la selección de dicho conjunto de temas caracterizaron el estudio de caso. Para lograr este objetivo fue necesario hacer una investigación etnográfica en un aula de clases, de una institución educativa pública, ubicada al norte de Colombia. La metodología empleada respondió a dos momentos: 1) Una observación no participante y su respectivo registro audiovisual y transcripción de 14 sesiones de clases y la revisión de cuadernos y 2) El análisis de la información obtenida en el anterior momento, conllevó al empleo de una metodología de revisiones bibliográficas y documentales, sobre el desarrollo curricular en el contexto internacional y nacional de la enseñanza de la Geometría Analítica, en la educación media, para relacionar el análisis del porqué de la enseñanza del conjunto de temas con los aspectos que emergieron de dicha revisión. Al final, se aporta a la discusión sobre lo que podría ser el curso de Geometría Analítica del grado 10.<hr/>ABSTRACT The research problem was to understand the why of the teaching of a set of topics that characterized a grade 10 Analytical Geometry course during a given period. The objective of this investigation was then to describe and analyze why the selection of said set of topics characterized the case study. To achieve this goal it was necessary to do ethnographic research in a classroom of a public educational institution located in northern Colombia. The methodology used responded to two moments: 1) A non-participant observation and its respective audiovisual record and transcript of 14 class sessions and the revision of notebooks and 2) The analysis of the information obtained in the previous moment led to the use of a methodology of bibliographic and documentary reviews on curricular development in the international and national context of the teaching of Analytical Geometry in secondary education to relate the analysis of why of the teaching of the set of topics with the aspects that emerged from said review. At the end it is contributed to the discussion about what could be the course of Analytical Geometry of grade 10. <![CDATA[Physicochemical changes during the maturation of the Tommy Atkins mango in the post harvest]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0123-42262019000100601&lng=en&nrm=iso&tlng=en RESUMEN El problema de investigación fue comprender el porqué de la enseñanza de un conjunto de temas que caracterizaron un curso de Geometría Analítica de grado 10, durante un periodo determinado. El objetivo de esta investigación fue, entonces, describir y analizar el porqué de la selección de dicho conjunto de temas caracterizaron el estudio de caso. Para lograr este objetivo fue necesario hacer una investigación etnográfica en un aula de clases, de una institución educativa pública, ubicada al norte de Colombia. La metodología empleada respondió a dos momentos: 1) Una observación no participante y su respectivo registro audiovisual y transcripción de 14 sesiones de clases y la revisión de cuadernos y 2) El análisis de la información obtenida en el anterior momento, conllevó al empleo de una metodología de revisiones bibliográficas y documentales, sobre el desarrollo curricular en el contexto internacional y nacional de la enseñanza de la Geometría Analítica, en la educación media, para relacionar el análisis del porqué de la enseñanza del conjunto de temas con los aspectos que emergieron de dicha revisión. Al final, se aporta a la discusión sobre lo que podría ser el curso de Geometría Analítica del grado 10.<hr/>ABSTRACT The research problem was to understand the why of the teaching of a set of topics that characterized a grade 10 Analytical Geometry course during a given period. The objective of this investigation was then to describe and analyze why the selection of said set of topics characterized the case study. To achieve this goal it was necessary to do ethnographic research in a classroom of a public educational institution located in northern Colombia. The methodology used responded to two moments: 1) A non-participant observation and its respective audiovisual record and transcript of 14 class sessions and the revision of notebooks and 2) The analysis of the information obtained in the previous moment led to the use of a methodology of bibliographic and documentary reviews on curricular development in the international and national context of the teaching of Analytical Geometry in secondary education to relate the analysis of why of the teaching of the set of topics with the aspects that emerged from said review. At the end it is contributed to the discussion about what could be the course of Analytical Geometry of grade 10.