Scielo RSS <![CDATA[Perspectivas en Nutrición Humana]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0124-410820120002&lang=pt vol. 14 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <link>http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-41082012000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt</link> <description/> </item> <item> <title><![CDATA[<B>The meaning of cooking practices among middle-class women in Cordoba, Argentina. An approach from the social representations theory</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-41082012000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Antecedentes: el estudio sociocultural de la cocina da cuenta de los motivos que orientan esta práctica y de relaciones sociales existentes. Objetivos: explorar las representaciones sociales sobre la cocina de mujeres de sectores medios de Córdoba, Argentina. Materiales y métodos: estudio cualitativo y exploratorio. Se realizaron 11 entrevistas en profundidad, seleccionadas por muestreo intencional según criterio de máxima variedad de edades, nivel educativo, ocupación y situación familiar. Se identificaron elementos centrales y periféricos mediante indicadores discursivos. Resultados: los elementos centrales expresan la valoración de la cocina como una responsabilidad propia de la mujer respondiendo a cierta moral tradicional, expresada también en la obligación de constituirse en un ser para otros, en permanente tensióncon elementos derivados de la inserción en el mercado laboral y los cuidados para mantenerse dentro de parámetros de delgadez y belleza. Estos contenidos requieren de nuevas lógicas para racionalizar tiempo, recursos y afectos. Conclusiones: se visualizó la categoría femenino/masculino como construcción sociocultural que hace referencia a conductas, expectativas y roles socialmente atribuidos a hombres y mujeres, así como la necesidad de considerar el medio cultural, el lugar en la estructura social y las experiencias vividas cotidianamente para comprender el sentido otorgado a las prácticas alimentarias.<hr/>Background: cuisine sociocultural studies give account for the reasons that guide this practice and their social relations. Objectives: to explore the social representations of cooking practices among middle-class women in Córdoba, Argentina. Materials and methods: a qualitative and exploratory study was conducted using in-depth interviews collected from eleven women, selected by purposive sampling based on the maximum variation sampling principle (ages, educational level, occupation and family status). The central and peripheral elements were assessed using discursive and verbal indicators. Results: core elements showed the appreciation of the cooking as a woman's own responsibility in response to certain traditional values, expressed also as a duty of being devoted for others. They are also in permanent tension by other elements as labor market insertion and own care to remain within weight and beauty standards. These meanings require new logics to effectively rationalize time, resources and feelings. Conclusions: this investigation shows that the category female/male is a strong sociocultural construct which refers to behaviors, expectations and social roles assigned to men and women respectively. Also, it is needed to consider the cultural environment, the social structure and the everyday experiences in order to understand the meaning given to feeding practices. <![CDATA[<B>Design of the new basic food basket for Guatemala</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-41082012000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Antecedentes: la canasta básica de alimentos de Guatemala data de hace 30 años y no refleja la tendencia actual del consumo de alimentos de la población guatemalteca, además la familia promedio en esa época constaba de 5,4 miembros, mientras que para el año 2009-2010 es de 4,9. Objetivo: construir la nueva canasta básica de alimentos para Guatemala a nivel nacional, urbano y rural, sobre la base de los patrones de consumo de alimentos analizados a partir de la Encuesta nacional de ingresos y gastos familiares (ENIGFAM 2009-2010). Materiales y métodos: se siguió la metodología estándar; determinación de requerimientos energéticos y proteína; selección de alimentos más consumidos por la población y cantidades de consumo; conformación de la estructura de la canasta básica (alimentos, grupos, aporte energético y de macronutrientes, cantidad y medidas comunes consumidas); definición de la metodología para fijar precios. Resultados: se obtuvieron tres estructuras compuestas por 41 productos para la nacional, 44 para la urbana y 35 para la rural, de todos los grupos de alimentos. Las tres canastas tienen una metodología para fijar precios de acuerdo con la población a la que está dirigida. Conclusiones: las estructuras propuestas respetan los patrones de consumo observados en la población y cubren las cantidades recomendadas de energía y macronutrientes.<hr/>Background: the Guatemalan basic food basket (BFB) was designed 30 years ago. Its structure does not reflect the current trend on food consumption among the population. On the other hand, the average household size has decreased from 5.4 to 4.9; last evaluation 2009-2010. Aim: to design the new Guatemalan BFB, for urban and rural population, based on analysis of food consumption data from the ''National survey on family income and expenditure 2009-2010''. Materials and methods: a standardized methodology was followed. Initially, energy and protein requirements were seted. Then, the most-consumed foods and its consumption amounts were chosen. Later on, BFB basic structure was obtained (food and food groups, intake of energy and macronutrients, amount consumed and most used food measures). Finally, the methodology to set prices was defined. Results: three different structures were obtained, composed by 41 products (national BFB), 46 products (urban BFB), and 35 products (rural BFB); from all food groups. A methodology to set prices was developed for each BFB; according with the target population. Conclusions: the proposed structures comply with the observed population consumption patterns, and cover the recommended amounts of energy, protein, carbohydrates and fat. <![CDATA[<B>Learnings from a community-based internship for students of a Nutrition and Dietetics Program in the region of Urabá, Colombia</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-41082012000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se sistematizó la experiencia de una práctica académica realizada durante la formación de un grupo de estudiantes del programa de nutrición y dietética en la seccional Urabá de la Universidad de Antioquia, Colombia. Objetivo: identificar, a partir de la reflexión crítica, aspectos significativos del proceso realizado en los cursos de práctica social, que contribuyeron a la formación profesional de los estudiantes. Metodología: se definió colectivamente la pregunta orientadora; un grupo de estudiantes lideró la recolección y el análisis de información. Las fuentes básicas de información fueron los diarios de campo y las relatorías de los momentos de evaluación. El análisis llevó a la construcción del sistema categorial que fue validado con todo el grupo de estudiantes. Resultados: las categorías más relevantes representan los aportes identificados como significativos durante la práctica social y se denominaron: aprendizajes, planeación y reconocerse a sí mismo.Discusión y conclusión: la práctica y la sistematización propiciaron que los estudiantes reflexionaran acerca de sus potencialidades en su futuro como profesionales, reconocieran sus capacidades, se ubicaran en su rol profesional y se acercaran a realidades de su contexto.<hr/>We systematized an experience of a community-based internship (social practice) carried out by a group of students of the School of Nutrition and Dietetics at Universidad de Antioquia developed in a community in a region of Colombia (Uraba). Objective: identify, since the critical reflection, significant aspects of the process carried out in the social practice courses which contributed to the professional training of the students. Methodology: the guiding question was collectively defined; the gathering and the analysis of information were lead by a group of students. Basic information sources were the field diaries and the reports of the evaluation time. The analysis brought us to the categorical system construction, which was validated with the students. Results: the most relevant categories represented the contributions identified as significant during the social practice, and they were named: learning, planning and recognition of one-self. Discussion and conclusion: the practice and its systematization promoted that students reflected about their potentialities in their future as professionals, recognized their abilities, identified themselves in their professional role, and took interest on the realities of their context. <![CDATA[<B>Dyslipidemia in children with acute malnutrition. Turbo, Colombia</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-41082012000200005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivo: comparar el perfil lipídico de niños menores de 5 años con desnutrición aguda con un grupo control. Metodología: estudio descriptivo, de corte transversal, en 43 niños, 26 con desnutrición aguda y 17 con adecuado peso para la talla (P/T). Entre los grupos de estudio se compararon las concentraciones séricas de CT, c-LDL, c-HDL y TG. Resultados: el grupo con desnutrición presentó una frecuencia significativamente mayor de c-HDL bajas comparados con controles (19 vs 7% respectivamente, p=0,036) y un riesgo 1,8 veces mayor de c-HDL bajas (OR=1,8; IC 0,960-3,280). Los TG fueron mayores en los desnutridos, pero sin diferencia significativa con los controles. Las concentraciones de CT, c-LDL y c-HDL disminuyeron significativamente a medida que aumentó el grado de desnutrición, mientras que los TG aumentaron pero no significativamente; en los niños con desnutrición grave el índice arterial TG/c-HDL fue significativamente mayor que en los moderados y en los controles. Los niños con kwashiorkor presentaron las concentraciones más bajas de CT, c-LDL y c-HDL, las más altas de TG y el mayor índice arterial. Conclusiones: los niños con desnutrición aguda grave, especialmente tipo kwashiorkor, presentan concentraciones más bajas de c-HDL y más altas de TG, con un índice arterial alto que los expone a desarrollar ateroesclerosis.<hr/>Objective: to compare the lipid profile between preschools with and without acute malnutrition. Methods: a cross sectional study was developed in 43 preschools; 26 with and 17 without acute malnutrition. Malnutrition was assessed by weight for height ratio (P/T). Among the study groups were compared serum levels of TC, c-LDL, c-HDL and TG. Results: malnourished group showed a significantly higher frequency of c-HDL levels classified as lower compared with controls (19 vs 7%, respectively, p = 0.036) and a 1.8 times higher risk to c-HDL levels classified as lower (OR = 1,8; CI 0,960-3,280). TG levels were higher in malnourished, but no significant difference with controls. TC, c-LDL, and c-HDL concentration sincreased significantly by increasing the acute malnutrition degree. TG increased but not significantly, in preschool with severe acute malnutrition arterial index TG/HDL-C was significantly higher thanin control group. The lowest concentrations of TC, LDL-C, and HDL-C were detected in preschool affected by kwashiorkor. The highest TG, and arterial index were detected in preschool affected by kwashiorkor. Conclusions: preschool affected by severe acute malnutrition, especially kwashiorkor, has lower HDL-C concentrations, higher TG, and a high index which exposed them to develop atherosclerosis. <![CDATA[<B>Meanings attributed to diet and food supplement from a group of families beneficiaries of MANA's food complementary program in Turbo, Colombia</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-41082012000200006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivo: interpretar los significados que un grupo de familias participantes del programa de complementación alimentaria MANA, del municipio de Turbo, Antioquia-Colombia le atribuye a su alimentación y al complemento alimentario. Metodología: el estudio se abordó desde el enfoque cualitativo, y utilizó como método la etnografía focalizada, que involucró la utilización de la observación participante, la entrevista y los grupos de discusión; luego, la información obtenida se codificó y categorizó. Resultados: el complemento alimentario MANA se convierte en un mitigante del hambre debido a la falta de ingresos económicos suficientes de las familias; el complemento alimentario suministrado, conformado por un paquete de galletas dulces, una bolsa de leche en polvo y tres cucharadas del complemento alimentario Bienestarina está contribuyendo a cambiar los hábitos alimentarios de los niños beneficiarios.<hr/>Objective: to understand meanings attributed to diet and food supplement from a group of families beneficiaries of MANA's food complementary program in Turbo, Antioquia-Colombia. The MANA program provides fortified cookies and powdered milk. Methodology: this is a qualitative study. The focalized ethnography method was used as a methodological approach; which involved participant observation, interviews and focus groups. The obtained information was coded and categorized. Results: MANA's food complementary program mitigates hunger. It is because it is provided to low income families. MANA's food complementary program contributes to change habits related with food intake in children. <![CDATA[<B>Knowledge and practices food in pregnant women, from municipalities of Antioquia, Colombia, 2010</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-41082012000200007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Antecedentes: una dieta saludable, el reconocimiento de signos de alarma, la asistencia al control prenatal y el consumo de los suplementos recomendados son fundamentales para culminar con éxito la gestación. Objetivo: identificar conocimientos, prácticas alimentarias y consumo de suplementos en gestantes. Materiales y métodos: estudio descriptivo en 295 gestantes beneficiarias de un programa complementación alimentaria, en 12 municipios antioqueños. Resultados: más de 60% de las gestantes desconocía cómo debía ser su alimentación. 75% no identificó cuáles alimentos aportaban calcio, hierro y ácido fólico a la dieta. 74,6% consumía alimentos ricos en calcio por lo menos tres veces a la semana y 47,5% más de cinco veces. 90,5% nunca o rara vez consumía alimentos ricos en ácido fólico; no obstante, 87% consumía suplementos de micronutrientes. El bajo nivel educativo incrementó el riesgo de bajo consumo de: frutas y verduras (50%), alimentos fuentes de hierro (40%) y alimentos fuentes de calcio (20%) (p<0,05). Tener bajos ingresos incrementó en 20% el riego de tener baja frecuencia de consumo de los alimentos mencionados (p<0,05). Conclusiones: la mayoría de gestantes evaluadas desconocía los alimentos con aporte de micronutrientes y las razones para consumirlos. Es necesario implementar programas educativos sobre prácticas alimentarias durante la gestación en esta población.<hr/>Background: Prenatal care, healthy diet, recommended supplements intake, and knowledge of signs and symptoms related with adverse consequences are key factors for a success pregnancy. Objective: To describe the knowledge about food recommendations during pregnancy, and food and supplements intake in pregnant women. Materials and methods: A descriptive study was developed. 295 pregnant women from 12 Antioquia's localities were recruited. Women were beneficiaries of a food complementary program. Results: 60 % of interviewed pregnant didn't have knowledge about food intake recommendations during pregnancy. 75 % did not identify the main sources of calcium, iron, and folic acid on a diet. 74.6% consumed calcium rich foods at least three times at week and 47.5% more than five times at week. 90.5% never or rarely consumed folic acid rich foods; nevertheless 87.0 % consumed micronutrients supplements. A low educational level increased the low intake of fruit and vegetables (50%), iron (40%) and calcium (20%) sources (p<0.05). A low income increased the low intake of fruit and vegetables, and iron and calcium sources by 20 % (p<0.05). Conclusions: Most of the evaluated pregnant did not have information about food intake recommendations during pregnancy. It is necessary to develop education strategies to increases this knowledge and promote healthy food intake habits during pregnancy in this population. <![CDATA[<B>Maternal nutritional status and its relationship with birth weight of the newborn, pregnant women study Public Network of Medellín, Colombia</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-41082012000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivo: explorar la asociación entre índice de masa corporal y hemoglobina materna con el peso al nacer. Materiales y métodos: estudio retrospectivo. Se seleccionaron 336 historias clínicas de gestantes, en las cuales se analizó la asociación entre peso al nacer con hemoglobina e índice de masa corporal maternos durante los tres trimestres de gestación. Resultados: la mayor proporción de neonatos con peso <3.000 g fueron de madres con IMC bajo, con número significativo en el segundo (p = 0,0468) y tercer trimestre (p = 0,0126) de gestación. Se encontró correlación positiva y significativa entre peso al nacer y el IMC materno, en el primero (r = 0,19; p = 0,025), segundo (r = 0,240; p = 0,0000) y tercer trimestre (r = 0,254; p = 0,000). No se halló correlación del peso al nacer con la hemoglobina materna en ninguno de los tres trimestres de gestación: primero (r = 0,009; p = 0,900), segundo (r = 0,011; p = 0,889) y tercero (r = 0,005; p = 0,943). Tampoco se encontraron diferencias significativas del peso del recién nacido entre las madres con anemia (Hb<11 g/dL) y sin anemia (Hb&gt;11 g/dL). Conclusiones: el IMC materno se asoció con el peso al nacer; la concentración de Hb materna no se asoció con el peso del recién nacido.<hr/>Objective: to explore the relationship between hemoglobin and maternal body mass index with birth weight. Methods: retrospective study. 336 clinical records from pregnant women were selected. Results: the main proportion of newborns with weights < 3000 g were of pregnant women with low BMI, with significant differences in second (p = 0,0468) and third trimester (p = 0,0126). Birth weight was correlated with maternal BMI at first (r = 0, 19; p = 0,025), and second trimester (r = 0,240; p = 0, 0000). Birth weight was not correlated with maternal hemoglobin at first (r = 0,009; p = 0,900), second (r = 0,011; p = 0,889), nor third trimester (r = 0,005; p = 0,943). There were not differences in birth weight between newborn from mother with Hb<11 g/dL and Hb&gt;11 g/dL. Conclusions: maternal BMI was associated with birth weight; maternal Hb concentration was not associated with the newborn weight. <![CDATA[<B>Typical food from Boyacá-Colombia</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0124-41082012000200009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En el presente trabajo se presenta una muestra de las comidas típicas del departamento de Boyacá-Colombia, además de la descripción y origen de algunos alimentos y la importancia de éstos para las comunidades ancestrales. El propósito es compilar la memoria de algunas tradiciones culinarias colombianas, con énfasis en Boyacá. El documento incluye un reporte de los alimentos de mayor producción y una aproximación a los platos más representativos de la dieta boyacense en el desayuno, almuerzo y cena, así como algunas bebidas y pasabocas; finalmente se presenta un mapa gastronómico de la región y un cuadro con las diferentes ocasiones en que se consumen ciertos platos. Se concluye que la cocina de Boyacá es muy variada, sin embargo se ve amenazada por las nuevas influencias culturales y ritmos de vida; de ahí la importancia de retornar nuestras raíces para no perder el horizonte y en consecuencia la identidad.<hr/>The present work presents a sample of typical meals of Boyacá-Colombia. It also describes some foods, their origin and the importance of them for indigenous communities. The purpose was to compile the memory of some Colombian culinary traditions specifically those in Boyacá. The manuscript includes a report of the most produced foods and an approximation to the most representative dishes of the diet of this region, including breakfast, lunch, dinner, beverages and snacks. Finally, we present a gastronomic map of the region and a chart with the different occasions where certain dishes are consumed. We concluded that Boyaca's cuisine is diverse. However, it is threatened for new cultural influences and lifestyles. Therefore, it is important to return to our roots to avoid losing the horizon and the identity.