Scielo RSS <![CDATA[Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0304-284720070001&lang=en vol. 60 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[<b>A REVIEW ON BENEFICIAL EFFECTS OF RHIZOSPHERE BACTERIA ON SOIL NUTRIENT AVAILABILITY AND PLANT NUTRIENT UPTAKE</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472007000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en This paper is a review of the benefits of rhizosphere bacteria on plant nutrition. The interaction between plant and phosphate-solubilizing- bacteria is explained in more detail and used as model to illustrate the role that rhizosphere bacteria play on soil nutrient availability. Environmental conditions of rhizosphere and mycorrhizosphere are also discussed. Plants can release carbohydrates, aminoacids, lipids, and vitamins trough their roots to stimulate microorganisms in the soil. The soil volume affected by these root exudates, aproximately 2 mm from the root surface, is termed rhizosphere. Rhizosphere bacteria participate in the geochemical cycling of nutrients and determine their availability for plants and soil microbial community. For instance, in the rhizosphere there are organisms able to fix N2 forming specialized structures (e.g., Rhizobium and related genera) or simply establishing associative relationships (e.g. Azospirillium, Acetobacter). On the other hand, bacterial ammonifiers and nitrifiers are responsible for the conversion of organic N compounds into inorganic forms (NH4+ and NO3-) which are available for plants. Rhizosphere bacteria can also enhance the solubility of insoluble minerals that control the availability of phosphorus (native or applied) using for that organic acids or producing phosphatases that act on organic phosphorus pools. The availability of sulfur, iron and manganese are also affected by redox reactions carried out by rhizosphere bacteria. Likewise, chelating agents can control the availability of micronutrients and participate in mechanisms of biocontrol of plant pathogens. Due to these and other benefits on plant growth, some rhizosphere bacteria have been called Plant Growth Promoting Rhizobacteria (PGPR). The benefits of PGPR have also been obtained, and even enhanced, in presence of mycorrhizal fungi. Some authors have employed the term "mycorrhizosphere" to describe the part of the soil affected by these interactions.<hr/>Este artículo se constituye en una revisión de los beneficios de bacterias rizosféricas sobre la nutrición vegetal. La interacción entre planta y bacterias solubilizadoras de fosfato es explicada en mayor detalle y usada como modelo para ilustrar el rol que algunas bacterias de la rizosfera juegan en la disponibilidad de nutrientes en el suelo. Las condiciones ambientales de la rizosfera también se discuten con detalle. Los beneficios de estas bacterias han sido obtenidos, y mejorados, en presencia de hongos formadores de micorrizas. Algunos autores han acuñado el termino "micorrizosfera" para describir la parte del suelo afectada por estas interacciones. Las plantas pueden liberar carbohidratos, aminoácidos, lípidos y vitaminas, entre otros, a través de sus raíces y estimular con ello la actividad y el número de microorganismos del suelo que las rodea. Este volumen de suelo afectado por tales exudados, aproximadamente 2 mm desde la superficie de la raíz, es llamado rizosfera. Las bacterias rizosfericas participan en el ciclo geoquímico de nutrientes y determinan su disponibilidad para las plantas y la comunidad microbial del suelo. Por ejemplo, en la rizosfera algunas bacterias fijan N2 simbiótica o asociativamente, otras son importantes en la conversión del nitrógeno de compuestos orgánicos a formas inorgánicas (NH4+ y NO3-) disponibles para las plantas. También es relevante la habilidad de algunas bacterias rizosféricas para disolver fosfatos insolubles (nativo y aplicado) a través de ácidos orgánicos, mientras que otras son más activas en la liberación de fosfato de compuestos orgánicos mediante enzimas fosfatasas. Por otro lado, la disponibilidad del azufre, hierro, manganeso es afectada por reacciones bioquímicas de oxido-reducción llevadas a cabo por bacterias de la rizosfera. De la misma manera, agentes quelatantes liberados por estas bacterias controlan la disponibilidad y absorción de micronutrientes y participan en el biocontrol de patógenos de plantas. Debido a estos beneficios sobre la nutrición y el crecimiento vegetal estas bacterias rizosfericas han sido llamadas "rizobacterias promotoras del crecimiento vegetal" (PGPR, por sus siglas en inglés). <![CDATA[<b><i>NEW FUNGI (UREDINALES) RECORDS POTENTIALLY IMPORTANT IN COLOMBIA</i></b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472007000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se registran nuevas enfermedades de cultivos, producidas por Uredinales, en Colombia: En Anthirrhinum - Puccinia antirrhini; en Dianthus - Puccinia arenariae; en Gladiolus - Uromyces gladioli; en Artemisa - Puccinia tanaceti var. dracunculina; en Hypericum - Uromyces triquetrus y en Tectona - Olivea neotectonae; algunas de ellas son nuevos registros tanto para la uredobiota colombiana como para el índice de enfermedades.<hr/>New plant diseases, produced by Uredinales are registered for Colombia: in Anthirrhinum - Puccinia antirrhini; in Dianthus - Puccinia arenariae; in Gladiolus - Uromyces gladioli; in Artemisa - Puccinia tanaceti var. dracunculina; in Hypericum - Uromyces triquetrus and in Tectona - Olivea neotectonae; being some of them, new records for the colombian uredobiota and for the index of diseases. <![CDATA[<b>LEAF TO FRUIT RATIO AFFECTS YIELD, FRUIT GROWTH AND FRUIT QUALITY OF PEACH  (<i>Prunus persica</i> L. Batsch, cv. </b><b>'Rubidoux')</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472007000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en El raleo de frutos es un práctica agrícola común en los árboles de melocotón con miras a una cosecha moderada a abundante. Sin embargo, a pesar de las muchas ventajas del raleo, demostradas a lo largo de años de experiencia en la zona templada, esta práctica es a menudo una de las operaciones conducidas de manera ineficiente en el cultivo del duraznero. Árboles de duraznero (Prunus persica L. Batsch cv. 'Rubidoux') se ralearon manualmente con el objeto de mejorar la calidad comercial del fruto. Se evaluaron los cambios en el crecimiento del fruto, los sólidos solubles totales, la relación pulpa: semilla, la producción, la calidad del fruto y el diámetro de la fruta, durante una temporada de crecimiento de los frutos según el efecto de la relación hoja: fruto (10; 20; 30; 40 y 50 hojas por fruto), en Guasca - Cundinamarca - Colombia. El raleo se realizó 85 días después de plena floración. Los árboles del tratamiento control no se ralearon. Se observaron diferencias en las curvas de crecimiento del fruto, en el promedio de fruto cosechado, en el peso fresco de los frutos y en su calidad comercial. El contenido de sólidos solubles totales en los frutos y la relación pulpa:semilla aumentaron con el raleo. Al momento de la cosecha, la producción se redujo en los árboles raleados, pero se mejoró la cantidad del fruto comercial. Los tratamientos con 40 y 50 hojas por fruto tuvieron la mayor proporción de frutos de mejor calidad en comparación con los árboles control.<hr/>Fruit thinning is a standard practice on peach trees carrying a moderate to heavy crop. However, in spite of the many benefits from thinning demostrated through long years of experience in the temperate zone, fruit thinning is too often one of the most unefficiently conducted operations in peach growing. With a view to improve marketable yield and fruit quality, trees of peach (Prunus persica L. Batsch cv. 'Rubidoux') were subjected to hand thinning. Changes in fruit growth, total soluble solids, pulp:stone ratio, yield, fruit quality and fruit diameter of developing peach fruit were investigated over a single season along with the effects of leaf:fruit ratio (10, 20,30, 40 and 50 leaves per fruit) in Guasca - Cundinamarca - Colombia. Thinning was done 85 days after full bloom. Control trees were unthinned. Differences were observed by fruit growth curves, average of harvested fruit, fresh weight of fruits and marketable fruit quality. Total soluble solids content in the fruits and pulp:stone ratio, were increased by thinning. At harvest, yield was reduced in the thinned trees, but marketable fruit was improved. Treatments with 40 and 50 leaves per fruit showed larger proportion of better quality fruits in comparison to control trees. <![CDATA[<b>USE OF MULTIVARIATE METHODS FOR GROUPING STRAINS OF Colletotrichum spp. BASED ON CULTURAL AND MORPHOLOGICAL CHARACTERS</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472007000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se evaluaron 15 variables morfológicas y culturales, con mezcla de variables cuantitativas y cualitativas, a 58 aislamientos de Colletotrichum spp. con cuatro repeticiones. Se generó una agrupación guiada por el Análisis de Coordenadas Principales (ACOP), basado en el coeficiente de similitud de Gower. Las dos primeras dimensiones del ACOP permitieron la perfecta discriminación de tres grandes grupos: la primera dimensión separaba a Colletotrichum gloeosporioides y su teleomorfo Glomerella cingulata de C. dematium; la segunda dimensión permitía separar a C. gloeosporioides de su teleomorfo G. cingulata. Mediante el análisis simultáneo de los tres primeros ejes factoriales, se detectaron 21 grupos menores. Para la caracterización de los grupos se usó la representación Biplot de la tabla de contingencia de los grupos y las variables. Se trabajó con las frecuencias relativas al tamaño de los grupos para evitar la alta influencia que de otra forma tendrían los grupos más numerosos sobre las configuraciones Biplot.<hr/>Fifteen cultural and morphological characteristics, with a mix of quantitative and qualitative variables, were evaluated on 58 strains of Colletotrichum spp. repeated four times. Using Principal Coordinates Analysis (PCOA), based on Gower's similarity coefficient, a grouping was obtained. The two first dimensions of PCOA allowed the perfect discrimination of three big groups: the first dimension separated Colletotrichum gloeosporioides and its teleomorph Glomerella cingulata from C. dematium; the second dimension discriminated between C. gloeosporioides and its teleomorph G. cingulata. By analyzing simultaneously the first three factorial axis, 21 minor groups were detected. In order to characterize the groups, a Biplot representation of the groups and variables contingency table was used. Relative frequencies to the size of the groups were used to avoid the high influence that otherwise the more numerous groups would have exerted on the Biplot configurations. <![CDATA[<b>EVALUATION OF ISOESPINTANOL ISOLATED FROM  <i>Oxandra</i> cf. <i>xylopioides</i> (ANNONACEAE) ON <i>Spodoptera frugiperda</i> J.E. SMITH (LEPIDOPTERA: NOCTUIDAE)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472007000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se evaluó el efecto biocida del isoespintanol extraído de Oxandra cf. xylopioides sobre el gusano cogollero del maíz, Spodoptera frugiperda. El isoespintanol fue usado a concentraciones de 100 300 900 y 2700 ppm y aplicado por inmersión de hojas de maíz evaluando sobre larvas del segundo instar. Se determinó el porcentaje de mortalidad a las 24, 48 y 72 horas y se calculó la DL50 y DL90; el análisis de mortalidad demostró que el isoespintanol tiene un efecto tóxico, siendo la dosis de 2700 ppm la que presenta mayor mortalidad. Se determinó una DL50 de 147,07 ppm y una DL90 de 1394 ppm a las 48 horas postratamiento. Estos resultados permitirán avanzar en el estudio y aplicación de insecticidas biológicos para el manejo integrado de plagas.<hr/>The biocide effect of isoespintanol extracted from Oxandra cf xylopioides was evaluated on the corn earworm Spodoptera frugiperda. Isoespintanol at concentrations of 100 300 900 and 2700 ppm was applied by foliar immersion of maize leaves and it was evaluated on larvae of the second instar. Percentage of mortality at 24, 48 and 72 hours was determined and calculated its DL50 and DL90; the mortality analysis demonstrated that compound has toxic effects, being the dose 2700 ppm the one that presented great mortality. A dose DL50 of 147.07 ppm and a DL90 of 1394 ppm to the 48 hours postreatment was determined. These results will allow to advance in the study and application of biological insecticides directed to the integrated handling of plagues. <![CDATA[<b><i>ANTIFEEDANT</i></b><b> <i>EFFECT OF</i> <i>CELL SUSPENSION EXTRACTS </i>OF <i>Azadirachta indica</i> ON <i>Spodoptera frugiperda</i> <i>J. E. Smith UNDER LABORATORY CONDITIONS</i></b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472007000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los extractos de neem (Azadirachta indica) y sus ingredientes activos como la azadiractina, presentan acción antialimentaria e inhibición del desarrollo de muchos insectos. El objetivo de este estudio fue examinar el efecto antialimentario de los extractos de suspensiones celulares de neem elicitadas a diferentes condiciones de luz y temperatura. Los extractos fueron aplicados en discos de hojas de maíz y sometidas a bioensayos en larvas de segundo instar de Spodoptera frugiperda J. E. Smith (Lepidptera: Noctuidae). Los extractos intracelulares y del medio de cultivo de las suspensiones celulares de A. indica mostraron efecto biológico sobre larvas de S. frugiperda L2, con valores del 100 % de índice antialimentario para los extractos intracelulares de suspensiones de A. indica elicitadas a 15 °C y oscuridad, y del 39,3% para extractos extracelulares (medio de cultivo) de suspensiones elicitadas a 35 °C y oscuridad.<hr/>Extracts of neem (Azadirachta indica) and their active ingredients as azadirachtin, present an action and inhibition of the development of many insects. In this study, the antifeedant effect of cell suspension extracts elicited to different conditions of light and temperature was examined. The extracts were applied in corn leaves disks and submitted to bioassays in larvae of second instar of Spodoptera frugiperda J. E. Smith (Lepidoptera: Noctuidae). The intracellular extracts and the culture media (supernatant) of the cell suspensions of A. indica showed a biological effect on larvae of S. frugiperda L2, with values of the 100 % of antifeeding index for the intracellular extracts of cells elicited to 15 °C and darkness, and 39,3% of antifeeding index for extracellular extracts (medium of cultivation) of elicited suspensions to 35°C , and darkness. <![CDATA[<b><i>NUTRIENT CYCLING AND NUTRIENT LOSSES IN ANDEAN MONTANE FORESTS FROM ANTIOQUIA, COLOMBIA</i></b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472007000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en El agua gravitacional y su composición química fueron medidos en bosques montanos de Quercus humboldtii y reforestados (Pinus patula y Cupressus lusitanica) de la región de Piedras Blancas, Antioquia (Colombia), por un período de tiempo de dos años. Se utilizaron lisímetros sin tensión con el fin de estimar el agua gravitacional y los flujos de nutrientes a diferentes profundidades en el perfil del suelo. El mayor valor anual de agua gravitacional en el nivel más profundo (50- 80 cm), fue hallado en la cobertura de ciprés ( 492,7 mm), seguido por pino pátula ( 14,2 mm) y roble ( 2,0 mm). De manera similar ocurrió con la pérdida de nutrientes, mostrando el mismo patrón hallado para el agua gravitacional. Así, para roble, pátula y ciprés, en su orden, se presentaron los siguientes valores de pérdida: Ca: 0,004, 0,084 y 2,270 kg ha-1 año-1; P: 0,008, 0,052 y 1,234 kg ha-1 año-1; Mg: 0,004, 0,022 y 0,667 kg ha-1 año-1. De K se registraron 0,08 y 7,092 kg ha-1 año-1 para roble y ciprés respectivamente. Estos flujos siguieron el siguiente orden según cobertura, roble: K>P>Ca>Mg, pátula: Ca>Fe>P>Mg>Zn>Mn, y ciprés: K>Mn>Ca>P>Fe>Zn>Mg.<hr/>Gravitational flow and its chemical composition were measured in montane oak forests (Quercus humboldtii), in pine (Pinus patula) and cypress (Cupressus lusitanica) plantations in Piedras Blancas, Antioquia ( Colombia ), over two years. Zero tension lysimeters were used at different depth soil levels. The highest gravitational flow value at highest depth (50- 80 cm) was obtained in cypress plot ( 492,7 mm), followed by pine ( 14,2 mm) and oak forest ( 2,0 mm). A similar behavior was encountered for nutrient losses, following the same pattern as gravitational flow. Thus, for oak, pine and cypress, nutrient losses were respectively: Ca: 0,004, 0,084 and 2,270 kg ha-1 y-1; P: 0,008, 0,052 and 1,234 kg ha-1 y -1; Mg: 0,004, 0,022 and 0,667 kg ha-1 y-1. K losses were 0,08 and 7,092 kg ha-1 y-1 for oak forest and cypress plantation respectively. Nutrient losses followed the next order for each type of forest: oak: K>P>Ca>Mg, pine: Ca>Fe>P>Mg>Zn>Mn, and cypress: K>Mn>Ca>P>Fe>Zn>Mg. <![CDATA[<b><i>WATER QUALITY OF THE HIGH-MOUNTAIN JUAN COJO'S AND EL SALADO'S BASINS (GIRARDOTA - ANTIOQUIA, COLOMBIA )</i></b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472007000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabajo es un diagnóstico preliminar del estado actual del recurso hídrico de la parte alta de las cuencas hídricas Juan Cojo y El Salado, ubicadas en la vertiente Noreste del Valle de Aburrá, en jurisdicción del municipio de Girardota (6° 20.951' N, 75° 27.199' W), entre los 1900 y 2550 msnm. sobre la cordillera Central, mediante la realización de una campaña muestreo y aforo los días 10, 11, 17 y 19 de agosto de 2004. El estudio comprende la evaluación fisicoquímica y microbiológica del agua de treinta sitios perturbados y no perturbados por las actividades agropecuarias de la zona. Los resultados muestran que todos los puntos, a excepción de uno, presentan contaminación microbiológica con coliformes totales y fecales, lo que evidencia la existencia de ciertas deficiencias locales en la forma de disposición de desechos líquidos de tipo doméstico y agropecuario. Por otro lado, de los análisis fisicoquímicos y el cálculo del Índice de Calidad del Agua -ICA-, se concluye que las corrientes poseen características típicas de aguas pertenecientes a la parte baja de cuencas no intervenidas, es decir, aunque su grado de contaminación no es alarmante, no poseen las características propias de nacimientos y/o aguas ubicadas en las partes altas de una cuenca, encontrándose algunas estaciones de muestreo con condiciones mesoeutróficas.<hr/>This work is a preliminary diagnosis of the actual state of the high-mountain water sources located in the Juan Cojo's and El Salado's basins of the NE side of the Aburrá valley; both belong to the Girardota municipality (6° 20.951' N, 75° 27.199' W), between 1900 and 2500 meter above sea level, in the central mountain chain. In order to achieve this work, several samples were taken in august 10, 11, 17 and 19 of 2004. This preliminary study includes the physicochemical and mirobiological evaluation of 30 sampling points. Just one of the 30 sampling points exhibited absence of microbiological pollution due to fecal and total coliforms. This fact suggests bad practices in the final disposal of domestic and farming water residuals. In the other hand, the physicochemical and the ICA (water quality index) evaluation reveal that the sampled water sources exhibit typical characteristics of common low-mountain, non-polluted water sources. In other words, although pollution levels found in those water sources are not alarming, they do not exhibit the typical pollution levels found in natural high-mountain waters, as they should; even we could find some sampling points with meso-eutrophic conditions. <![CDATA[<b><i>EFFECT OF BIOSOLIDS APPLICATION ON THE GROWTH OF Jacaranda mimosifolia (Gualanday) AND UNDER  PHYSICAL AND CHEMICAL CONDITIONS OF A DEGRADED SOIL</i></b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472007000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los biosólidos, son materiales orgánicos, provenientes del tratamiento de aguas residuales domésticas e industriales y su disposición final es uno de los principales problemas. El depósito en rellenos sanitarios, la incineración y la aplicación en suelos, son los principales métodos de disposición; los dos primeros son costosos, mientras que el último ha tenido aceptación debido a que puede ser usado como abono orgánico en cultivos y mejorar la fertilidad de suelos degradados, pero se pueden generar problemas de contaminación. En este estudio se evaluó el efecto de la aplicación de biosólidos en el crecimiento de Jacaranda mimosifolia (Gualanday) y en las condiciones físicas y químicas de un suelo degradado. En invernadero, se sembraron plántulas, utilizando un diseño completamente al azar con cuatro tratamientos y diez repeticiones. Los tratamientos correspondieron a contenidos de materia orgánica en la mezcla suelo-biosólido de 0 %, 2 %, 4 % y 8 %. Se muestreó mensualmente la sobrevivencia, altura, diámetro del tallo y número de hojas, y la biomasa seca al final del experimento. Se realizaron análisis físicos y químicos del suelo, al inicio del estudio y a los tres meses. Los análisis químicos incluyeron pH, carbono orgánico oxidable, Al, Ca, Mg, K, CICE, Fe, Mn, Cu, Zn, P, S, B, NO3-, NH4+; y los análisis físicos estabilidad de agregados, densidad aparente, densidad real y retención de humedad. El análisis estadístico se realizó entre tratamientos por cada mes, mediante análisis de varianza y pruebas de comparación de medias (Duncan, 95 % nivel de confianza). Los tratamientos con 4 % y 8 % de materia orgánica, afectaron negativamente el crecimiento de J. mimosifolia, debido posiblemente a la alta concentración de nutrientes y metales pesados hallados en el suelo, lo que pudo generar toxicidad, antagonismo y/o sinergismo. Las condiciones físicas se favorecieron al adicionar biosólidos, aumentándose la estabilidad de agregados y la retención de humedad, y disminuyéndose la densidad aparente y densidad real.<hr/>The biosolids are organic materials, derived from wastewater treatment of domestic and industrial sewage. One of the main problems of wastewater treatment plants is the final destination of the biosolids. Their deposit in sanitary fillers, the incineration and land application are the main methods of dispose; the first two methods are expensive, while the last one, is gaining acceptance, because the biosolids are a resource that can be used as supplementary organic fertilizer. Furthermore, land application of biosolids can help to improve declined soil fertility in degraded soils, but it can be generated contamination problems. The aims of this study were to investigate the effect of biosolids application on the growth of Jacaranda mimosifolia (Gualanday) and the changes on physical and chemical conditions of a degraded soil. This arboreal specie was planted in a degraded soil amended with biosolids, and was grown in a greenhouse. The treatments corresponded to contents of organic matter in the mixture (soil-biosolid) of 0 %, 2 %, 4 % and 8 %, in a completely randomized design with four treatments and ten replications. Monthly samplings were realized to get information about the variables: survival, height and diameter of stem, and number of leaves. The dry biomass was evaluated at the end of the study. The physical and chemical analyses were made at the beginning of the experiment and three months later. The chemical analyses included pH, oxidable organic carbon, Al, Ca, Mg, K, CICE, Fe, Mn, Cu, Zn, P, S, B, NO3-, NH4+, and the physical analyses included aggregate stability, bulk density, real density and water retention. The statistical analysis between treatments was realized every month, by analysis of variance and Duncan's multiple range test, using a 95 % confidence level. The treatment with a 2 % of organic matter was not affected the plant growth and was similar with the untreated control. The treatments with a 4 % and 8 % of organic matter caused a lower survival, a lower growth in height, diameter, and lesser number of leaves and a lower production of biomass. The high concentration of nutrients found on the soil, probably generated toxicity, antagonism and/or synergism problems. The physical soil properties were favored with the addition of biosolids, possibly for its organic matter contents, appearing an increase in the aggregate stability and the humidity retention, and a diminution of the bulk density and the real density. <![CDATA[<b><i>FINE LITTER PRODUCTION IN HIGH ANDEAN FORESTS FROM ANTIOQUIA, COLOMBIA</i></b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472007000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en En bosques montanos naturales de Quercus humboldtii y reforestados (Pinus patula y Cupressus lusitanica) de la región de Piedras Blancas, Antioquia (Colombia), fue evaluada la producción de hojarasca por un periodo de 2 años. Se utilizaron trampas de hojarasca con el fin de recoger el material desprendido del dosel para su posterior separación en fracciones y pesado respectivo. El promedio de caída de hojarasca anual para Q. humboldtii, P. patula y C. lusitanica fue de 7877,20; 8362,47 y 3725,97 kg ha-1año-1 respectivamente; siendo la fracción foliar la que mayor participación tuvo en la producción total. Mediante análisis de regresión lineal múltiple se ajustaron modelos de producción de hojarasca según fracciones por cobertura en función de diferentes variables hidrológicas, tales como la intensidad y la cantidad de lluvia del período simultáneo a la recolección de la hojarasca o inmediatamente anterior.<hr/>Litter production was measured over two years in a montane oak forest (Quercus humboldtii) and in pine (Pinus patula) and cypress (Cupressus lusitanica) plantations in Piedras Blancas, Antioquia ( Colombia ). Litter traps were used in order to collect litterfall to be subsequently separated into fractions and weighed. Annual mean litterfall for Q. humboldtii, P. patula and C. lusitanica was of 7877,20; 8362,47 and 3725,97 kg ha-1year-1 respectively; being the leaf fraction of highest participation in total production. Multiple linear regression models were used to fit litter production for each fraction and forest cover as a function of different hydrological variables such as intensity and quantity of precipitation, both during the period when the leaf litter was collected and immediately preceding one. <![CDATA[<b><i>PRELIMINARY STUDY OF MECHANICAL RESISTANCE TO FRACTURE AND FIRMNESS FORCE FOR UCHUVA (Physalis peruviana L) FRUITS</i></b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472007000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se hizo la caracterización reológica de la uchuva (Physalis peruviana L.) a través de la respuesta mecánica bajo ensayos de compresión unidireccional a pruebas de firmeza y fractura, para 3 grados de madurez (verde, pintón y maduro) y los días transcurridos después de la cosecha (1, 3, 5, 7, 9 días). Los resultados indicaron que la fuerza de firmeza y la resistencia mecánica a la fractura en dos sentidos de carga longitudinal y transversal disminuyen con el tiempo de poscosecha de la fruta, indicando que el fruto maduro es mas susceptible al daño mecánico con respecto al verde y pintón.<hr/>A rheological characterization under unidirectional compression of uchuva fruits (Physalis peruviana L.) was undertaken measuring the flesh firmness force and the fracture force according to three specifc developmental stages unripe, ripenning, ripe and five postharvest times (1,3,5,7 and 9 days). The results showed that the flesh firmness and the mechanical resistance to the fracture in two loading directions longitudinal and transversal diminish with the postharvest time. Moreover, the ripe fruit is more susceptible to mechanical damage with respect to unripe and ripening fruit. <![CDATA[<b><i>STUDY OF EDAM CHEESE HARDNESS USING TEXTURE PROFILE ANALYSIS AND PENETROMETRY BY SPHERE</i></b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472007000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Se estudió la dureza del queso Edam a través de la técnica de penetrometría y análisis de perfil de textura (TPA). Los resultados estadísticos indicaron que la dureza del producto incrementó con el tiempo de maduración, pero estos valores dependen de la técnica de medición (P < 0,05). El análisis de regresión lineal mostró una relación del 85 % entre los dos métodos, donde los valores de dureza obtenidos utilizando el penetrómetro por esfera son subestimados con respecto a los valores obtenidos con la técnica del análisis de perfil de textura.<hr/>Hardness of Edam cheese through penetrometry technique and texture profile analysis (TPA) was studied. The statistical results indicated that product hardness increases with ripening time but its values depends upon the measurement technique (P<0,05). Lineal regression analysis showed a relation of 85 % between two methods where the values of hardness obtained using penetrometry by sphere are underpredicted with respect to values reached with texture profile analysis technique.