Scielo RSS <![CDATA[Revista Facultad Nacional de Agronomía Medellín]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=0304-284720120001&lang=en vol. 65 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[<b>Isolation and Characterization of Potential Phytase-Producing Fungi from Environmental Samples of Antioquia (Colombia)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract. Phytases are enzymes used as feed additive that enhance the phosphorus and mineral uptake in monogastric animals and reduce the level of phosphate excretion in their manure. Due to their easy cultivation and high production of extracellular enzymes, filamentous fungi are one of best sources of phytase for use in the feed industry. Phytase has been found principally in the genera Aspergillus, Penicillium, Mucor and Rhizopus. In this work, we report the isolation and characterization of environmental fungi producers of phytase with potential use as feed additives. Samples were collected from soils, fruits and cereals in Antioquia (Colombia). A total of 26 fungal strains were isolated and identified using ITS sequencing and morphological analysis. Strains belonged to the following genera: Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Mortierella, Pestalotiopsis, Phoma, Paecilomyces and Rigidoporus. Fifty percent of isolates exhibited halos in phytase screening agar indicating that acidic phytases are common enzymes secreted by environmental fungi. Ten isolates were also able to grow in liquid phytase screening medium revealing their potential use for enzyme production in submerged fermentations. Molecular detection of the PhyA gene from Aspergillus was achieved. Partial sequence of the phyA gene from one A. niger isolate was obtained and analyzed.<hr/>Resumen. Las fitasas son enzimas utilizadas como aditivo en productos de alimentación animal, con el fin de mejorar la asimilación de fósforo y minerales en animales monogástricos y disminuir la excreción de fósforo al ambiente. Los hongos filamentosos son una de las mejores fuentes de fitasas debido a su facilidad de cultivo y altos niveles de producción de enzimas extracelulares. Los principales productores de fitasas corresponden a miembros de los géneros Aspergillus, Penicillium, Mucor y Rhizopus. En este trabajo se reporta el aislamiento y caracterización de hongos ambientales productores de fitasas con aplicación potencial en la industria de alimentación animal. Se obtuvieron e identificaron un total de 26 aislamientos; caracterizados por secuenciación de la región ITS-ADNr y análisis morfológico. Los aislamientos pertenecieron a los siguientes géneros: Penicillium, Aspergillus, Fusarium, Mortierella, Pestalotiopsis, Phoma, Paecilomyces y Rigidoporus. Se observó la secreción de fitasas en 50% de los aislamientos sugiriendo la ubiquidad de esta enzima en hongos ambientales. Diez aislamientos crecieron eficientemente en medio líquido con fitato como única fuente de fósforo. Estos últimos cumplen con los requisitos para la producción de enzimas mediante fermentación sumergida. Se diseñaron cebadores para la detección molecular del gen PhyA en los aislamientos del género Aspergillus. Se obtuvo y analizó la secuencia parcial del gen PhyA de un aislamiento de A. niger. <![CDATA[<b><i>In vitro</i></b><b> evaluation of Native Microorganisms for their Antagonism against <i>Moniliophthora roreri </i>Cif & Parin Cocoa (<i>Theobroma cacao </i>L.)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. La moniliasis, causada por Moniliophthora roreri Cif & Par, se ha convertido en la principal enfermedad limitante de la producción de cacao en Colombia y otros países. Con el objetivo de explorar alternativas para el biocontrol de esta enfermedad, hongos y bacterias aislados de frutos y suelo rizosférico de lotes plantados con cacao fueron evaluados por su antagonismo contra M. roreri. La evaluación se realizó en cajas Petri con PDA, para lo cual se colocó en el centro de las mismas, un disco de 5 mm de diámetro colonizado por el patógeno y a 3 cm del borde, sobre los ejes horizontal y vertical, cada uno de los aislamientos. Los microorganismos nativos que inicialmente mostraron antagonismo fueron posteriormente evaluados in vitro por su capacidad de restringir el crecimiento y esporulación de M. roreri. Los resultados indicaron que de 53 aislamientos de frutos y suelo rizosférico, 7 mostraron antagonismo contra M. roreri y entre ellos los más efectivos fueron los hongos H5 y H20 y la bacteria B3, los hongos para la restricción tanto del crecimiento como de la esporulación y la bacteria para el crecimiento. El hongo H20 inhibió en su totalidad el crecimiento de M. roreri. Estos resultados hacen posible que estos aislamientos sean promisorios para su incorporación al manejo de la enfermedad bajo condiciones de campo. De acuerdo con la caracterización morfológica y las pruebas bioquímicas los hongos pertenecen al género Trichoderma y la bacteria al género Bacillus.<hr/>Abstract. The moniliasis, caused by Moniliophthora roreri Cif & Par, has become the principal disease limiting cocoa production in Colombia and other countries. With the objective of exploring alternatives for the biocontrol of this disease, fungi and bacteria isolated from cocoa fruits and rhizospheric soil from plots planted to cocoa trees were evaluated for their antagonism against M. roreri. The evaluation was conducted in Petri dishes containing PDA, by placing in the center of the plate a 5 mm PDA disk colonized by the pathogen and at 3 cm of the edge, on the X and Y axis, each of the isolated microorganisms. The isolates which initially showed antagonism were then evaluated in vitro for their capacity to inhibit the growth and sporulation of M. roreri. The results indicated that of the 53 isolated microorganisms, seven showed antagonism against M. roreri and among them the most effective were the fungi H5 and H20 and the bacteria B3, the fungi for the restriction of the growth and sporulation and the bacteria for the growth. The fungus H20 totally inhibited the growth of M. roreri. These results generate the possibility that these promissory isolates can be incorporated to the management of the disease under field conditions. According to the morphological characterization and the biochemical tests both fungi belong to the genus Trichoderma and the bacteria to the genus Bacillus. <![CDATA[<b>Effect of the Potasium Phosphite in Combination with the Fungicide Metalaxyl plus Mancozeb on the Control of Downy Mildew (<i>Peronospora destructor</i> Berk) in Onion Bulb (<i>Allium cepa</i> L.)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. El hongo Peronospora destructor causa considerables pérdidas en la producción de cebolla de bulbo en el mundo. Fosfito de potasio en combinación con el fungicida Metalaxyl + Mancozeb, fue evaluado por su eficiencia en el control de este patógeno en el híbrido de cebolla de bulbo Yellow Granex. Los tratamientos consistieron en una aplicación de fosfito (5 mL L-1) alternada con una de fungicida (2 g L-1); dos y tres aplicaciones consecutivas de fosfito alternadas con una de fungicida; una aplicación de fungicida alternada con una de fosfito; dos y tres aplicaciones consecutivas de fungicida alternadas con una de fosfito; aplicaciones de sólo fosfito y sólo fungicida y un testigo. Se utilizó el diseño experimental de bloques completos al azar con tres repeticiones. Se evaluó la incidencia y severidad de la enfermedad, el número, tamaño y peso de bulbos de primera, segunda, tercera y peso total de bulbos. Los resultados mostraron que las aplicaciones de fosfito de potasio durante dos semanas consecutivas alternadas en la tercera semana con una de fungicida y las aplicaciones semanales de sólo fosfito, tuvieron efectos altamente significativos en el control de la incidencia y severidad de P. destructor y diferencias significativas en el peso de los bulbos de primera (28,1 y 27,9 t ha-1) y peso total de bulbos (55,5 y 52,1 t ha-1), representando en relación al testigo, un incremento de 200 y 196% en el peso de los bulbos de primera y de 55 y 45,7% en el peso total de bulbos, respectivamente. Se concluye que con el fosfito de potasio se reduce la aplicación de fungicidas y ello es una alternativa viable para el manejo ecológico de P. destructor en la producción de cebolla de bulbo.<hr/>Abstract. Peronospora destructor fungi causes considerable loses in the production of onion bulb in the world. Potassium phosphite in combination with the fungicide Metalaxyl + Mancozeb was evaluated for its efficiency in the control of this pathogen in the onion bulb hybrid Yellow Granex. The treatments consisted in one application of potassium phosphite (5 mL L-1) alternated with one of fungicide (2 g L-1); two and three consecutive applications of potassium phosphite alternated with one of fungicide; one application of fungicide alternated with one of potassium phosphite; two and three consecutive applications of fungicide alternated with one of potassium phosphite; applications of potassium phosphite and fungicide alone and one control. The experimental design was a complete block randomized with three replicates. The variables evaluated were the incidence and severity of the disease and the number, size and weight of the bulbs of first, second and third class and total bulb weight. The results showed that the applications of potassium phosphite during two consecutive weeks alternated in the third week with one of fungicide and the weekly applications of phosphite alone had highly significant effects on the control of the incidence and severity of P. destructor and significant differences on the weight of the first class bulbs (28.1 and 27.9 t ha-1) and total bulb weight (55.5 and 52.1 t ha-1), representing in comparison to the control an increment of 200 and 196% on the weight of the first class bulbs and of 55 and 45,7% on the total bulb weight, respectively. It is concluded that with the potassium phosphite the application of fungicides is reduced and this represents a viable alternative for the ecological management of P. destructor in the production of onion bulb. <![CDATA[<b><i>In vitro</i></b><b> Evaluation of Inductors of Resistance on <i>Mycosphaerella fijiensis</i> Morelet</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. La sigatoka negra (Mycosphaerella fijiensis M.), es la enfermedad foliar más importante del plátano y banano, ocasiona pérdidas entre el 30 y 40%. Su manejo basado en agroquímicos, representa el 40% de los costos de producción. Con el fin de encontrar nuevas alternativas de manejo de la enfermedad en plátano, se evaluó el efecto in vitro sobre el hongo de los inductores de resistencia ácido salicílico (AS), acibenzolar-S-metil (ASM), ácido 2,6- dicloroisonicotinico (INA), ácido 3- aminobutanoico (BABA) y fosfito de potasio, y los fungicidas propiconazol y clorotalonil. Cada producto fue considerado como un experimento independiente con un diseño completamente aleatorio a una vía, constituido por cuatro tratamientos y 15 repeticiones. Se evaluó: número de colonias cm2-1, tamaño de colonias (mm), esporulación y germinación (%) de M. fijiensis. El efecto de los inductores no mostró inhibición total sobre el crecimiento del hongo, pero, todas las variables de respuesta, a excepción de la germinación con AS, INA y BABA, presentaron diferencias significativas entre las concentraciones evaluadas. El número promedio de colonias cm2-1 con los inductores osciló entre 1,5 y 3,5 mientras el testigo presentó 2,1 y 3,8; el tamaño de las colonias varió entre 1 y 4,6 mm y en el testigo 3,8 y 4,6 mm; el número de conidias mL-1 fluctuó entre 1.142 y 4.700 y en el testigo 4.386 y 5.783; y la germinación de conidias con ASM y fosfito de potasio alternó entre 27 y 72,6%, mientras el testigo presentó 74 y 79%. Propiconazol y clorotalonil inhibieron completamente al hongo.<hr/>Abstract. Black sigatoka (Mycosphaerella fijiensis M.), is the most important foliar disease of both banana and plantain, causing yield losses between 30 and 40%. Its management based on fungicides, represents 40% of the production costs. In order to find new alternatives to manage the disease in plantain, it was evaluated in vitro the effect on the fungus of the inductors of resistance salicylic acid (SA), acibenzolar-S-methyl (ASM), 2,6-dicloroisonicotinic acid (INA), 3-butanoic acid (BABA) and potassium phosphite, as well the fungicides propoconazole and clorothalonil. Each product was considered as an independent experiment in a completely randomized design in one way and conformed by four treatments and fifteen repetitions per treatment. It was evaluated: number of colonies cm2-1, size of colonies (mm), sporulation and germination (%) of M. fijiensis. The effect of the inductors of resistance did not show total inhibition on the fungus growth; however, all the variables, except the germination with SA, INA and BABA, showed significant differences between the concentrations evaluated. The average number of colonies cm2-1 with the inductors of resistance ranged between 1.58 and 3.5, while the control had 2.1 and 3.8; the colony size ranged between 1 and 4.6 mm and the control 3.8 to 4.6 mm; the number of conidia mL-1 ranged between 1,142 and 4,700 and in the control 4,386 and 5,783, and the germination of conidia with ASM and potassium phosphite ranged between 27 and 72.6% while in the control was between 74 and 79%. Both fungicides propiconazole and chlorothalonil totally inhibited the fungus growth. <![CDATA[<b>Differential Distrubution of Candidadate Biocontrol Bacteria against <i>Spongospora subterranea</i> in Potato Plants (<i>Solanum tuberosum</i> cv. </b><b>Diacol Capiro)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. La búsqueda de microorganismos promisorios para biocontrol de patógenos de plantas en el suelo con frecuencia se ha orientado a la detección de productores de hormonas y enzimas líticas, condiciones asociadas a su capacidad para promover crecimiento vegetal. Sin embargo, el suelo es altamente variable en escalas pequeñas y se conoce poco sobre la distribución espacial de microorganismos que expresan esas funciones. Este estudio determinó la capacidad de producción de indoles totales y quitinasas en bacterias cultivables aisladas del interior de la raíz, la rizósfera, la superficie de los tubérculos o suelo de un cultivo de papa (Solanum tuberosum variedad Diacol Capiro). Las muestras se obtuvieron en un campo comercial en el municipio de la Unión en el departamento de Antioquia, Colombia, en plantas que presentaban síntomas de infección por Spongospora subterranea. Se encontró una producción diferencial de indoles o quitinasas según el sitio de aislamiento de las bacterias. No se encontró una alta producción de ambas actividades en un sólo aislamiento, la mayor producción de indoles totales y quitinasas se encontró en bacterias aisladas a partir de raíz y rizósfera, comparada con las aisladas de tubérculos y suelo. Estos resultados sugieren que en el suelo no es aleatoria la distribución de funciones deseables en controladores biológicos. Con estos resultados es posible orientar su búsqueda para optimizar el uso de recursos y el desarrollo de nuevos bioproductos.<hr/>Abstract. Searching for promising microorganisms to biocontrol soil-borne plant pathogens has been often focused on producers of hormone and lytic enzymes, since these traits are linked to plant growth promotion. However, the environment from inner roots to bulk soil is quite variable, and little is known about the spatial distribution of microorganisms expressing these desirable traits. Using potato plants (Solanum tuberosum var. Diacol Capiro) from a farmers field, in this research we obtained bacteria from inside roots, rhizosphere, tubers peel or bulk soil, and determined in them the production of indol and chitinases. In general, bacteria isolated form inside the roots showed the highest production of total indols and chitinases. Simultaneous high production of both compounds was not detected in these isolates, and the frecuency of bacteria producing both, indol and chitinases was higher in roots and rhizosphere, compared to tubers peel and bulk soil samples. These results suggest that in soil, the distribution of microorganisms and functions linked to biocontrol are not randomly distributed. These findings might be usefull to guide the search for biocontrol agents, optimize resource use and speed up the development of new bioproducts. <![CDATA[<b>Enzyme Activities in Bacterial Consortium Isolated from Soils with Potato Crop under Conventional Management and under Grassland</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. Se evaluaron las actividades enzimáticas (ureasa, proteasa, fosfatasa ácida y alcalina, fosfodiesterasa, b-glucosidasa y arilsulfatasa) en consorcios bacterianos (Bacillus subtilis, Brevundimonas diminuta, Flavimonas oryzihabitants) de suelos bajo cultivo de papa variedad Parda Pastusa, con manejo convencional de aplicación de agroinsumos (PCA) y en suelos bajo pastizal sin aplicación de agroinsumos (PSA), en fincas de tres localidades del departamento de Cundinamarca (Tausa, Villapinzón y Zipaquirá), Colombia. Se encontraron efectos por la aplicación de insumos de síntesis química y el tipo de uso del suelo, sobre las actividades enzimáticas; sin embargo, estos fueron diferentes para cada una de las enzimas y localidades. Para el municipio de Villapinzón la actividad de ureasa, fosfatasa ácida, fosfodiesterasa y b-glucosidasa, fue mayor en las muestras PCA con respecto a las PSA en un 89, 71, 67 y 75% respectivamente; para el municipio de Zipaquirá se presentó la misma tendencia en la actividad ureasa, b-glucosidasa y arilsulfatasa con un 50, 71 y 68% respectivamente; finalmente en el municipio de Tausa se mantuvo el mismo comportamiento para la actividad de proteasa, fosfatasa ácida, fosfatasa alcalina, fosfodiesterasa, b-glucosidasa, con un 55, 20, 75, 82 y 87% de mayor actividad en las muestras PCA en relación con las de PSA.<hr/>Abstract. Enzyme activities were evaluated (urease, protease, acid phosphatase and alkaline phosphodiesterase, b-glucosidase and arylsulfatase) in bacterial consortia (Bacillus subtilis, Brevundimonas diminuta, Flavimonas oryzihabitants) from either soil with potato cropping under conventional management with the application of agrochemicals (PWA) or grassland soils without the use of agrochemicals (GNA) on farms of three municipalities (Tausa, Villapinzón and Zipaquirá) in the department of Cundinamarca, Colombia. The type of land use and the location affected the tested enzymatic activities. In the municipality of Villapinzón urease, acid phosphatase, phosphodiesterase and b-glucosidase activity were higher in PWA than GNA by 89, 71, 67 and 75% respectively. The municipality of Zipaquirá presented the same trend in urease, b-glucosidase and arylsulfatase with higher activity in PWA than GNA by 50, 71 and 68% respectively. Finally in Tausa, the same behavior was found for protease, acid phosphatase, alkaline phosphatase, phosphodiesterase and b-glucosidase with 55, 20, 75, 82 and 87% higher activity in PWA than GNA. <![CDATA[<b>Review</b>: <b><i>Spongospora subterranea </i></b><b>f.sp. <i>subterranea</i> and its Associated Virus <i>Potato mop-top virus </i>(PMTV), Two Re-emerging Pathogens of Potato Crops in Colombia</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. El cultivo de papa es uno de los renglones agrícolas de mayor importancia en Colombia; se extiende a 128.701 ha y genera una producción anual de 2,3 millones de t año-1. Desde el punto vista fitosanitario, la papa se ve afectada por diversos problemas, destacándose en los últimos años la reemergencia de la sarna polvosa causada por el protozoario del suelo Spongospora subterranea f.sp. subterranea (Sss). El efecto de esta enfermedad se refleja en el deterioro de la calidad del tubérculo y en la reducción de la producción, al afectar el sistema radicular y los tubérculos. Además, Sss es el vector natural del Potato mop-top virus (PMTV), uno de los virus prevalentes en la región Andina y que presenta carácter cuarentenario en diferentes países del mundo. En esta revisión se presenta el estado de conocimiento que se tiene en el mundo sobre éstos dos fitopatógenos, haciendo énfasis en los principales hallazgos que se han realizado en Colombia sobre sus niveles de variación genética, efecto sobre la producción y métodos de detección. Se espera que la información presentada, llame la atención a los organismos estatales de sanidad vegetal, gremios de productores, asistentes técnicos y agricultores, sobre la importancia creciente que presentan dichos patógenos en los sistemas de producción de papa. Además, que sirva de base para el diseño de herramientas de diagnóstico que apoyen los esquemas de certificación de tubérculo semilla y los programas de mejoramiento genético de papa que se adelantan en Colombia.<hr/>Abstract. Potato is one of the most important crops in Colombia, comprising 128.701 ha and a total production of 2.3 million t year-1. There are several phytopathological problems affecting this crop, however, the soil protozoan Spongospora subterranea f.sp. subterranea (Sss), the causal agent of powdery scab, stands out due to its recent reemergence. Powdery scab can seriously deteriorate tuber quality and reduce production as a result of root and tuber-damage. Moreover, Sss is a vector for Potato mop-top virus (PMTV), a prevalent virus in the Andean region and quarentenary in several countries. This paper presents a state of the art review on these two pathogens with special emphasis on findings about genetic variability, detection methods and their effect on potato production in Colombia. Hopefully, this review will call the attention of state organizations, potato associations, technical assistants and farmers on the increased importance of these pathogens in production of potato in Colombia. Additionally, this paper may help support tuber-seed certification and genetic improvement programs currently underway. <![CDATA[<b>Cytogenetic Characterization of Five "Criolla" Potato Genotypes, <i>Solanum phureja</i> (Juz. et Buk.)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. El cultivo de la papa ocupa el cuarto lugar en el mundo en importancia después del arroz, trigo y maíz. La papa criolla (Solanum phureja) posee características valiosas desde el punto de vista culinario y nutricional, por su alto contenido de vitaminas, minerales, fibra y calidad de proteína. Colombia es un centro de diversidad y origen de papas criollas, lo que representa un enorme potencial de recurso genético para el fitomejoramiento. En la Universidad Nacional de Colombia se conserva el banco de germoplasma de papas criollas de Colombia. El estudio de los cariotipos es importante para entender las bases genéticas que apoyan los cruces que se realizan en los programas de mejoramiento. A pesar de la importancia de este recurso, la caracterización de los cariotipos de las accesiones no ha sido realizada completamente. En este estudio se caracterizaron dos materiales de la colección de S. phureja y tres provenientes de la F1 del cruce de un genotipo resistente y otro susceptible a la enfermedad conocida como gota de la papa. El análisis comparativo permitió identificar diferencias en la morfología celular, dos niveles de ploidía (diploide y triploide), con dos variaciones aneugénicas (hipodiploide y trisomía doble) y cuatro números cromosómicos (18, 24, 26 y 36) para los cinco genotipos evaluados.<hr/>Abstract. Potato crop is forth in importance worldwide after rice, wheat, and corn. Diploid potato cv. Criolla (Solanum phureja) shows highly desired culinary and nutritional characteristics, such as vitamins, minerals, fiber and protein quality. Colombia is a diversity and origin center of diploid potatoes cv. Criolla, which represents an enormous genetic resource potential for plant breeding. At Universidad Nacional de Colombia the potato "criollas" germplasm bank is mantained. Karyotype analysis is important for understanding genetic basis of plant breeding. Despite the importance of this resource karyotype analysis of this collection has not been completed. In this study two accesions of the S. phureja collection and three genotypes from a F1 obtained from a cross between a late blight disease resistant and a susceptible genotype were characterized. Comparative analysis allowed the identification of differences in the cellular morphology, two ploidy levels (diploid and triploid) with aneugenic variations (hypodiploidy and double trisomy), and four chromosome numbers (18, 24, 26 y 36) for the five genotypes evaluated. <![CDATA[<b>Growing Degree Days Accumulation in a Cucumber (<i>Cucumis sativus</i> L.) </b><b>Crop Grown in an Aeroponic Production Model</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. La temperatura tiene gran influencia sobre los cultivos y es clave en la determinación de la fecha de siembra, cosecha y las variables de producción. Los grados-día (GDD) o unidades térmicas (HU) son uno de los índices más comúnmente utilizados para estimar el desarrollo de las plantas y para predecir la fecha de cosecha. En el cultivo de pepino (Cucumis sativus L.), el número de días desde la siembra hasta la cosecha depende del genotipo y su interacción con la temperatura ambiental. En este trabajo se estudiaron variables fenométricas que inciden sobre la eficiencia y producción de cultivos bajo un sistema aeropónico. Se determinó que se requirieron 726 y 660 grados-día, correspondientes a 73 y 64 días para los materiales comerciales Dasher II y Poinsset 76, respectivamente. Se analizó el efecto de dos periodos de riego 30 y 60 s, con un intervalo de aplicación de cuatro min durante el día, sobre las variables área foliar y peso seco de tallos y hojas en el híbrido Dasher II. No se encontraron diferencias significativas para los parámetros evaluados lo que indicó que el tiempo de 30 s representó una ventaja económica por el ahorro de energía. Se usaron tres soluciones nutritivas: Hoagland y Arnon, Aeropónicos 100% y Aeropónicos 50%, para determinar el efecto sobre el peso seco y el área foliar. Se encontró una reducción de las variables área foliar, materia seca acumulada en el tallo y las hojas, peso promedio de frutos (hasta 44,3%) y número promedio de frutos, con la solución Aeropónicos al 50% de la concentración comercial. Los resultados permiten implementar variables de eficiencia en el cultivo aeropónico de pepino, las cuales inciden en el rendimiento, viabilidad económica y ambiental de la tecnología.<hr/>Abstract. Plant growth and development is determined largely by weather which is composed by several factors. Temperature is one of such key factors which is very important for deciding sowing and harvest time and production. The Growing Degree Days (GDD) or Heat Units (HU) are indexes commonly used for growth and harvest time estimation. In cucumber crops (Cucumis sativus L.), the number of days from sowing until harvest significantly changes according to genotype and temperature. In this work we studied some variables which may affect the efficiency and crop production under an aeroponic system. We determined that 726 and 660 GGD corresponding to 73 and 64 days were requires for the commercial matherials Dasher II and Poinsset 76 respectively. The effect of two aspersion time periods of 30 and 60 seconds followed by a four minutes interval during the day, were evaluated over leaf area and stem and leaves dry weight, using the hybrid Dasher. No statistical significant differences were found suggesting that the 30 s time period is the best choice since it reduces electric energy costs. The effect of three different nutrient solutions: Hoagland and Arnon, Aeroponicos 100% and Aeroponicos 50%, was tested for leaf area, dry weight, fruit weight and number. We found a significant reduction in the variables leaf area, leaf and stem dry weight, average fruit weight (up to 43.3%) and fruit number, using the solution named Aeroponicos at 50% of the commercial concentration. Together our results allowed implementing variables to increase efficiency on a cucumber aeroponic crop system, some of which may improve the economic and environmental performance of cucumber crop using this technology. <![CDATA[<b>Leaf Area Measurement in Photographs Taken with a Webcam, a Cell Phone or a Semi Professional Camera</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. Las determinaciones de área foliar son muy usadas en investigación agrícola. Para su cuantificación existen equipos automáticos, pero costosos y de escasa disponibilidad. Para superar estos limitantes, en esta investigación se acoplaron el uso de cámaras digitales (de un teléfono celular, una cámara web o una cámara digital semiprofesional) y un software libre para análisis de imágenes (ImageJ), con el fin de determinar el área foliar en forma simple, precisa y a bajo costo. Para estimar la sensibilidad de este sistema, en la primera prueba se compararon las áreas generadas por un medidor de área foliar y por las fotografías tomadas con tres tipos de cámara digital, sobre cuadrados de papel verde de áreas conocidas. En la segunda prueba se correlacionaron los valores de área foliar obtenidos con el medidor de área foliar y los obtenidos a partir del análisis de fotografías de hojas tomadas con las tres cámaras digitales, en cinco especies vegetales, que variaban en morfología y color de hojas. Los resultados indicaron coeficientes de correlación mayores a 0,99 entre los valores de área real de las piezas de papel y los valores de área estimados por el medidor de área foliar o de las fotografías. En la segunda prueba, las mediciones de area foliar obtenidas con el medidor de area foliar y con las cámaras digitales presentaron coeficientes de correlación muy altos (r=1). Los coeficientes de líneas de regresión entre las áreas del medidor de área foliar y de las fotografías del teléfono celular estuvieron entre 0,98 y 1,02, indicando una desviación máxima de 2% comparado con las mediciones del medidor de área foliar. Estos resultados sugieren una gama amplia de posibilidades para este sistema como herramienta para la investigación agrícola y biológica, debido a la disponibilidad de estos equipos que son de bajo costo, fáciles de usar y portátiles.<hr/>Abstract. Leaf area is a plant trait widely assessed in plant science. It is measured by using expensive specialized equipment which is not available to all laboratories. To overcome these constraints, in order to measure plant leaf area, along this research we coupled a free image analysis software (ImageJ) to the use of cellular phone, web o semi professional digital cameras. The sensitivity of this system was initially tested by challenging the real area of 18 pieces of green colored paper to the area estimated by a commercial leaf area meter or obtained from pictures taken by each digital camera. A further correlative based test, was designed to obtain leaf area measurements from pictures of those digital cameras or by using the leaf area meter on detached leaves of five plant species, varying in color and morphology. In the first test, real area values were well correlated (r = 0.99) to area values obtained from the leaf area meter or from digital images obtained from each digital camera. During the second test with detached leaves, high correlation coefficients (r=1) were also obtained among area measurements made by the leaf area meter and from each leaf digital picture. A regression analysis between leaf area measurements with these systems indicated a maximum deviation of 2% when areas of the cellular phone camera are compared to those obtained from the leaf area meter. These results foresee on this system a promising and easy to use tool for research. The components used here are true mobile and are widely available at a very low cost. This should help researchers on plant science even under very limiting technological conditions. <![CDATA[<b>Proposal of an Agroecologic Design for a Multifunctional Natural Park (Agualinda Farm, Olarte County, in Usme, Bogotá D.C. - Colombia)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. Las dificultades del bosque andino son de variada índole, por ello es necesario un estudio sistémico para solucionar problemas de tipo económico, social, político, tecnológico y ambiental en la región. Se muestran las potencialidades de la creación de un parque natural multifuncional (PNM), el cual se presenta como una oportunidad para la solución de las limitantes encontradas.La metodología seguida fue la aplicación del análisis PESTA, la matriz Vester, el procedimiento de impacto cruzado y la matriz IGO,de la cual resultan las variables que se califican. Con esta información se propone un árbol de problemas y de objetivos para un planteamiento de los escenarios posibles. La estrategia seleccionada consiste en una propuesta para el diseño de un PNM con especies endémicas colombianas de bosque altoandino y páramo. Se sustenta con la metodología seguida, el entendimiento de la problemática de la región y la identificación de las variables que deben impactarse para solucionarla.<hr/>Abstract. This paper reveals the potential of creating a Multifunctional Natural Park (MNP). The difficulties of the Andean forest are of various kinds; for this reason, is needed to address a systematic study in order to propose answers to economic, social, political, technological and environmental affectations. The methodology was to apply PESTA analysis, priorization by application of Vester's matrix, the cross-impact procedure, and the importance and gobernability priorization of which results the variables that are scored. With this information is designed a tree of problems and objectives for a possible scenario useful for a subsequent selection of strategies. The choise way, is a proposal for sketch a MNP with endemic species, which is presented as an opportunity to solve the problems found. On the other hand, is sustained that the methodology employed is effective for understanding of region limitations and the identification of variables to be resolve. <![CDATA[<b>SIMBA-POP Model: Calibration and Validation in Urabá - Antioquia, Colombia</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. SIMBA-POP es un modelo desarrollado en Martinica (Francia), basado en los conceptos de cohortes y cadenas de cohortes de plantas, simula la dinámica poblacional de plantaciones de banano. El modelo original, modificado por Ochoa (2010), se programó en el software EVOLUCIÓN 4.0, desarrollado por el grupo SIMON de la Universidad Industrial de Santander y se calibró y validó para las condiciones de temperatura media habituales en el Urabá Antioqueño; la más importante zona productora de banano en Colombia. En el proceso de calibración se ajustan los ciclos de embolse y cosecha, así como los tiempos en que ocurren los máximos valores de embolse. Para controlar la calibración se usó la desviación media (DM), el error medio de predicción (EMP), el error cuadrático medio de predicción (ECMP), la raíz del error cuadrático medio (RECMP), curvas de masa y coeficiente de correlación lineal. Los resultados mostraron que SIMBA-POP es capaz de simular de forma verosímil la dinámica del ciclo anual de producción en Urabá; particularmente reproduce bien los tiempos de los picos y los valles de producción, aunque la magnitud de estos valles y picos es altamente sensible a los parámetros del modelo y condiciones climáticas no consideradas.<hr/>Abstract. SIMBA - POP is a model developed in Martinique (France), which uses the concepts of cohorts and cohort chains to simulate the population dynamics of a commercial plantation of bananas. The original model was slightly modified by Ochoa (2010) in order to correct for an error in the flowering rate curve. The model was programmed in EVOLUCION 4.0. SIMBA - POP was then calibrated and validated for the normal climatic pattern in Urabá (Antioquia). Care was taken that the model adequately represent bagging and harvesting cycles, and the time at which maximum values of bagging (flowering) were reached. To evaluate the calibration we used average deviation (DM), the average error of prediction (EMP), the error mean square of prediction (ECMP), the root of the error mean square (RECMP), mass curves and correlation coefficient. Results showed that SIMBA-POP is a suitable tool for simulating banana crops in Urabá; the model reproduced quite well the times of the peaks and the valleys of production, although the magnitude of these peaks and valleys is considerably sensitive to model parameters. <![CDATA[<b>Soil Suitability in the Coastal Area of the Department of Córdoba (Colombia) for Fish Culture</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. Se evaluó la aptitud del suelo de la región costera del departamento de Córdoba (Colombia), para el cultivo de peces. Se tomaron muestras de suelos, a tres profundidades, en 62 sitios; a las cuales se les midió pH, materia orgánica (MO), fósforo (P), textura e hierro (Fe). Mediante un SIG, los resultados de los parámetros estudiados, las coordenadas de los sitios y la cartografía relacionada se incorporaron en la base de datos del software ArcGIS 9.3 y asociados a las herramientas de análisis espacial para realizar interpolación y generación de mapas temáticos de la aptitud del suelo para piscicultura. Los valores promedio de pH (6,67±0,76), MO (0,51±0,34%) y P (19,62±26,99 ppm) se encontraron dentro del rango para cultivo de peces. La alta concentración de Fe (26,34±22,65 ppm) fue considerada la variable más crítica para la aptitud del suelo para la piscicultura, principalmente en las áreas con pH bajo. El mapa de aptitud del suelo, generado con la integración de las variables estudiadas, permitió identificar 123.625 ha como moderadamente aptas (67,4%), 53.909 ha como aptas (29,3%) y solamente 6.093 fueron consideradas no aptas (3,3%). Sin embargo, este resultado debe ser correlacionado con otras variables como topografía, cobertura vegetal, uso del suelo, disponibilidad hídrica, calidad hídrica, capacidad de drenaje, restricciones ambientales y aspectos socioeconómicos de la región.<hr/>Abstract. The study was doing to assess the suitability of soil in the coastal region of Cordoba department (Colombia), for fish farming. Soil samples were taken in 62 locations at 20, 70 and 140 cm deep and measured pH, organic matter (OM), phosphorus (P), texture and iron (Fe). Using GIS, results of the studied parameters, coordinates and cartography of related sites were built into the software database of ArcGIS 9.3 and associated to spatial analysis tools for interpolation and generation of thematic maps of soil suitability for fish farming. The average values of the parameters for pH (6.67 ±0.76), MO (0.51 ± 0.34%), P (19.62 ± 26.99 ppm), were within the range to fish farming. The high concentration of Fe (26.34 ± 22.65 ppm) was considered the most critical parameter, especially for areas with low pH. The soil suitability map generated by the integration of the parameters studied, identified 123,625 ha as moderately suitable (67.4%), 53,909 ha were considered suitable (29.3%) and only 6,093 ha were rated unfit (3.3%). However, this result should be correlated with other attributes such as topography, vegetation, land use, water availability, water quality, drainage capacity, environmental constraints and socio-economics of the region. <![CDATA[<b>Effect of the Polymorphism in the Intron 6 of the Bovine LTF Gene with Some Diseases of High Incidence in Dairy Production</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. El objetivo de la investigación fue determinar la asociación del polimorfismo (C/T) del intrón 6 del gen de la bLTF, con la incidencia de algunas enfermedades en ganado lechero. Para ello fueron observadas 482 vacas Holstein, durante al menos una lactancia, determinando la incidencia de algunas de las enfermedades mas importantes en la ganaderia de leche. La genotipificación para el polimorfismo de bLTF, se hizo usando la técnica de PCR-RFLP con DNA extraído de sangre periférica mediante la técnica de salting out. Para estudiar la asociación de los alelos del gen LTF, se utilizó el alelo B como control y se determinó el Odds Ratio (OR). Como resultados se obtiene que las frecuencias de los alelos A y B para el gen bLTF fueron 0,78 y 0,22 respectivamente. Las frecuencias genotípicas fueron 0,60, 0,36 y 0,04 para AA, AB y BB respectivamente. Una asociación altamente significativa (P≤0,001) fue hallada entre la incidencia de mastitis clínica y el polimorfismo del gen LTF. Los individuos portadores del alelo B tuvieron una probabilidad de incidencia de mastitis dos veces superior a los portadores del alelo A (OR=2.115 IC del 95%, 1.392-3.213). En el caso de la mastitis subclínica la probabilidad de incidencia fue de 1,6 veces más en los portadores del alelo B, con un OR=1.637 IC del 95% 1.184-2.264. Para la incidencia de enfermedades metabólicas, reproductivas, respiratorias, parasitarias, cáncer y cojeras, no se halló diferencia significativa (P>0,05) y se encontró asociación del alelo B del polimorfismo del intrón 6 del gen bLTF con la incidencia de mastitis clínica y subclínica.<hr/>Abstract. The research objective was to determine the association of polymorphism (C/T) of intron 6 bLTF gene, with the incidence of some diseases on dairy cattle. A total of 482 Holstein cows located in different herds in the department of Antioquia - Colombia, were used to follow the incidence of disease, for at least a full lactation. Genotyping was performed using PCR-RFLP with DNA extracted from peripheral blood by salting out technique. DNA amplification was obtained of the 482 samples with frequencies of alleles A and B of 0.78 and 0.22 respectively. The genotype frequencies were 0.60, 0.36 and 0.04 for AA, AB and BB respectively. This study find a significant association (P ≤ 0.001) between the incidence of clinical mastitis and LTF gene polymorphism. It was found a two fold risk of infection in animals that had the B allele compared with those with the A allele (OR = 95% 2115, 1392-3213). Shared situation in the case of subclinical mastitis with an OR = 95% 1637 1184-2264. In the case of metabolic diseases, reproductive, respiratory, parasitic, cancer and lameness, there were no significant difference (P>0.05). It was found association of B allele of ribosomal gene 6 intron of the bLTF with the incidence of clinical and subclinical mastitis. <![CDATA[<b>Effect of Adding <i>ex vivo</i> Lipopolysaccharide from <i>Escherichia coli </i>on the Absorption of Lysine in Weaned Pigs</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100015&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. Con el destete brusco se induce la mortalidad de lactobacilos y el aumento de la población de E. coli, que liberan desde su pared productos proinflamatorios como el lipopolisacárido (LPS). El LPS activa una serie coordinada de señales que involucran a la familia de las MAPK, iniciando una cascada de reacciones que interrumpen los procesos de transporte de nutrientes y pueden progresar a fallo orgánico múltiple. El objetivo de este estudio fue determinar el efecto de la adición ex vivo de diferentes niveles de lipopolisacárido de E. coli sobre la absorción de lisina en cerdos destete. El trabajo de campo se realizó con 16 cerdos destetados a los 21 días de edad. Los animales fueron alimentados durante 10 días con una dieta basal que tuvo como componentes leche y algunos de sus derivados. Los cerdos se sacrificaron escalonadamente los días 1, 5, 7 y 10 posdestete y se realizó extracción del yeyuno, al que se le adicionaron las sustancias: Lisina 0,91 mg mL-1; LPS de E. coli (0,3 µg) y dos inhibidores de la ruta MAPK (a) SB-203580 (10, 20 y 50 mM) (b) U-0126 (10, 20 y 50 mM). La adición de 20 Mm de cualquiera de los inhibidores de MAPK aumentó significativamente la absorción de lisina (P<0,01). Los animales con 10 días posdestete presentaron el mayor porcentaje de absorción (P<0,01). Se concluye que el lipolisacárido de E. coli contribuye a la interrupción de los mecanismos de transporte intestinal de lisina.<hr/>Abstract. With the abrupt weaning mortality of lactobacillus is induced and E. coli population is increased, which release proinflammatory products from their wall cell such as lipopolysaccharide (LPS). LPS activates a coordinated series of signs that involve the MAPK family, initiating a cascade of reactions that interrupt nutrient transport processes and can progress to multiple organic failure. The aim of this study was to determine the effect of adding ex vivo different levels of lipopolysaccharide of E. coli on lysine absorption in weaned pigs. The experiment was carried out with 16 weaned pigs 21 days old. Animals were fed during 10 days with a basal diet with milk and some of its derivatives. Pigs were sequentially slaughtered on days one, five, seven, and 10 after weaning, and jejunum extraction was realized to which the following substances were added: Lysine 0.91 mg mL-1, LPS from E. coli (0.3 mg) and two MAPK pathway inhibitor (a) 203580 (10, 20 y 50 mM) (b) U-0126 (10, 20 y 50 mM). The addition of either 20 mm MAPK inhibitors significantly increased the uptake of lysine (P<0.01). Animals with 10 days post-weaning showed the highest percentage of absorption (P<0.01). As conclusion the lipopolysaccharides of E. coli contribute to the disruption of intestinal transport mechanisms of lysine. <![CDATA[<b>Scolytinae (Coleoptera: Curculionidae) Asociados a Dos Maderas en un Bosque muy Húmedo Premontano (Antioquia, Colombia)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. Cedrela odorata y Jacaranda copaia son especies importantes en el neotrópico para protección y producción. Los insectos xilófagos que las atacan se han estudiado poco. Se caracterizó la diversidad de Scolytinae que perforan tales maderas y se comparó por especie forestal, época y ecosistema; se estudió su similitud por especie forestal; se probó su asociación con las maderas; y se midió su daño y el de otros insectos. Se expusieron trozas de las maderas en bosque, pastizal y su ecotono, por un mes, en época lluviosa y seca; luego se extrajeron los insectos de su interior. Las especies capturadas fueron Xyleborus ferrugineus, X. affinis y Platypodini. La diversidad de los Scolytinae fue baja, menor en J. copaia, la época seca y el potrero. Esta fauna fue similar entre las dos maderas. No se evidenció asociación entre las especies de escolitinos y las maderas. Los ataques fueron leves y no deterioraron gravemente los leños, siendo los Scolytinae los que más daños causan. Las diferencias encontradas radican principalmente en que los escolitinos capturados son generalistas y en las diferencias ambientales probadas. Se recomienda apear la madera en época seca y trasladarla a potreros para evitar ataques de organismos xilófagos.<hr/>Abstract. Cedrela odorata and Jacaranda copaia are important species in the neotropics for protection and production. Xylophagous insects that attack the mentioned woods, have been little studied. Scolytinae that bore the mentioned woods diversity's was characterized and compared among species, season and ecosystem; similarity between forest species was studied; its association and woods was tested; and the damage produced by this and other insects was measured. Wood logs were exposed in a forest, grassland and its ecotono, for a month, in a rainy and dry season, then the insects from its interior were extracted. The captured species were Xyleborus ferrugineus, X. affinis and Platypodini. Scolytinae that attack the studied woods' diversity was low, lowest in J. copaia, the dry season and in the grassland. The fauna was similar between the two woods. Association between scolitins and wood species was not proved. The attacks were low and do not damage the logs seriously, been scolitins the most damaging insects. Differences found are due because captured scolitins are generalist and the environmental differences, mainly. It is recommended to harvest the wood in dry season and take it to grasslands to avoid xylophagous insects attack. <![CDATA[<b>Alder in Dual Symbiosis whith Frankia and Endomycorrhizae and Response at Boron in an Andisol</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. Se evaluó la respuesta del aliso (Alnus acuminata Kunth) a la inoculación dual con cepas de Frankia spp. y de hongos endomicorrizógenos con dos niveles de boro (B) (0,3 y 0,6 mg kg-1 suelo) y la aplicación de nitrógeno (N) (40 kg ha-1), fósforo (P) (30 mg kg-1 suelo) y un control sin inoculación ni elementos químicos. Se empleó un diseño completamente aleatorizado, con 41 tratamientos y 20 repeticiones. Para el análisis estadístico de componentes principales se empleó el programa Multibiplot. Las variables respuesta correspondieron a la biomasa seca aérea y sus contenidos de N, P, Calcio (Ca) y cenizas (cen). Se encontró que los tratamientos de P y N y las cepas nativas de Frankia spp. (UdeA902, UdeA904 y CUNMS502) combinados con hongos micorrizógenos (UdeA1905 y Glomus fistulosum) respectivamente, favorecieron el rendimiento y contenido de N del aliso. La aplicación de B en algunos casos mejoró el rendimiento y en otros lo afectó negativamente; pero potenció la respuesta de algunas inoculaciones especialmente cuando estuvo presente G. fistulosum aún en el caso de estar acompañado de la cepa de Frankia (CUNMS502). Esta cepa, que presentó bajo rendimiento en otros tratamientos, se vio favorecida notablemente con la adición de B. La inoculación dual es efectiva para favorecer el manejo forestal del aliso siempre y cuando se haga la selección adecuada de las cepas, lo cual puede además condicionar la respuesta a algunos nutrientes como en el caso del B.<hr/>Abstract. It was evaluated the response of alder (Alnus acuminata Kunth) to the dual inoculation of strains of Frankia spp. and endomycorrhizal fungi with two levels of boron (B) (0.3 and 0.6 mg kg-1 soil) and the application of nitrogen (N) (40 kg ha-1), phosphorus (P) (30 mg kg-1 soil) and a control without inoculation or chemical elements. The experimental design was completely randomized; it was composed kg-1of 41 treatments and 20 replications. The statistical analysis consisted of a Principal Component Analysis using a Multibiplot software. The response variables were: dry-aboveground biomass and the content of N, P, calcium (Ca) and ashes. Results indicated that P and N treatments and the wild strains of Frankia spp. (UdeA902, UdeA904 and CUNMS502) combined with the mycorrhizal fungi (UdeA1905 and Glomus fistulosum) respectively, promoted the yield and the N content of alder. The application of B improved the yield of alder, although in some cases it was affected negatively. Nevertheless, the B promoted the response of some inoculations, especially where G. fistulosum was present, even when it was accompanied by the strain of Frankia (CUMS502). This strain, which showed a low yield in other treatments, was improved significantly with the application of B. Dual inoculation is effective to promote the forest management of alder's trees, as long as the appropriate selections of strains are made. This selection can also influence the response to some nutrients as in the case of B. <![CDATA[<b>Physiological and Physico-Chemical Characterization of the Soursop Fruit (<i>Annona muricata</i> L. cv. </b><b>Elita)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Abstract. Fruit consumption is increasing around the world, just as its population. The World Health Organization recommends a minimum consumption of fruit 120 kg/person - year. Fruits such as soursop provide nutrients, phytochemicals and antioxidants which are vital to human health, as well as bioactive substances such as vitamin C, flavonoids, anthocyanins and carotenoids, among others. In this research, soursop (Annona muricata L. cv. Elita) fruits were collected at physiological maturity in two production seasons for their physiological (respiration rate, ethylene production and physiological loss of weight) and physico-chemical characterization (pulp, seeds and skin yield, total soluble solids (TSS), total acidity, pH and firmness). We found that ethylene production peaked at day 6 after-harvest, scoring 133.2 mL kg-1 h-1. This parameter was found to increase during postharvest, with peaks on days 4 and 6, coinciding with the climacteric peaks of biphasic respiration, the largest of which reached a value of 186.9 mg CO2 kg-1 h-1. This is probably the starter for the cascade of events that feature the ripening process, among which changes in TSS, acidity and fruit firmness were outstandingly visible.<hr/>Resumen. En el mundo, el consumo de frutas es creciente, al igual que la población. La Organización Mundial de la Salud recomienda un consumo mínimo de 120 kg/persona al año. Frutas como la guanábana aportan nutrientes, fitoquímicos y antioxidantes de vital importancia para la salud humana, además de sustancias bioactivas como vitamina C, flavonoides, antocianinas y carotenoides, entre otros. En la presente investigación, frutos de guanábana (Annona muricata L. cv. Elita), fueron recolectados en estado de madurez fisiológica o de cosecha, en dos épocas de producción, para determinar sus características fisiológicas (tasa de respiración, producción de etileno y pérdida fisiológica de peso), y físico-químicas (rendimiento en pulpa, semillas y piel, sólidos solubles totales (SST), acidez total, pH y firmeza). Se pudo constatar que la producción de etileno alcanzó un máximo en el día 6 de la poscosecha, con un valor de 133,2 mL kg-1 h-1. Este parámetro presentó un comportamiento creciente durante la poscosecha, con picos en los días 4 y 6, coincidentes con los picos climatéricos bifásicos de la respiración, el mayor de los cuales alcanzó un valor de 186,9 mg de CO2 kg-1 h-1. Esto, probablemente es el activador de la cascada de eventos propios de la maduración, donde sobresalen los cambios los niveles de sólidos solubles totales, acidez y la firmeza de los frutos. <![CDATA[<b>Changes in the Antioxidant Activity in Mortiño Fruits (Vaccinium meridionale Sw.) during Development and Ripening</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. Los frutos de mortiño (Vaccinium meridionale Sw.) han atraído el interés de los consumidores debido a su alto contenido de compuestos polifenólicos y actividad antioxidante; sin embargo, no se ha realizado ninguna evaluación sobre los cambios durante su crecimiento y maduración. En este estudio se evaluó la variación en el contenido de fenoles y antocianinas totales y de la actividad antioxidante por las metodologías TEAC-ABTS, TEAC-DPPH, FRAP y ORAC. El fruto de mortiño presentó una curva de desarrollo doble sigmoide con tres estados de desarrollo diferenciables. La actividad antioxidante y el contenido de fenoles totales presentaron los valores máximos los días 17 para ORAC (27.116 TEAC/ 100 g FF) y 36 para TEAC-ABTS (16.794 TEAC/ 100 g FF), TEAC-DPPH (5.502 TEAC/ 100 g FF), FRAP (1.289 AEAC/ 100 g FF) y fenoles totales (4.804 mg ácido gálico/ 100 g FF). Los valores finales fueron 6.446, 5.688, 1.763 TEAC/ 100 g FF para ORAC, ABTS, DPPH, 375 AEAC/ 100 g FF para FRAP y 1.373 mg ácido gálico/ 100 g FF. El contenido de antocianinas varió desde 4,2 mg eq cianidin-3-glucosido/ 100 g FF hasta 271,9 mg eq cianidin-3-glucosido/ 100 g FF al final de la maduración<hr/>Abstract. The mortiño fruits (Vaccinium meridionale Sw) have attracted the interest of consumers due to its high content of polyphenolic compounds and antioxidant activity; however, there has been no assessment of changes during maturation and ripening. In this study, the changes in content of total polyphenols and total anthocyanins, and antioxidant activity were evaluated by TEAC-ABTS, TEAC-DPPH, FRAP and ORAC methods. The mortiño fruit exhibit a double sigmoid growth curve with three differentiable stages of growth. The antioxidant activity and total polyphenols content presented maximum the 17 day for ORAC (27,116 TEAC/ 100 g FW) and 36 day for TEAC-ABTS (16,794 TEAC/ 100 g FW), TEAC-DPPH (5,502 TEAC/ 100 g FW), FRAP (1,289 AEAC/ 100 g FW) and total polyphenols (4,804 mg gallic acid/ 100 g FW). The final values was 6,446, 5,688, 1,763 TEAC/ 100 g FW for ORAC,TEAC- ABTS, TEAC-DPPH, 375 AEAC/ 100 g FW for FRAP and 1,373 mg gallic acid / 100 g FW for total polyphenols. The total anthocyanins content varied from 4.2 mg eq cyanidin-3-glucoside / 100 FW to 271.9 mg eq cyanidin-3-glucoside / 100 g FF at end of ripening. <![CDATA[<b>Use of a Coating Formulated with Propolis for Postharvest Handling of Papaya (<i>Carica papaya</i> L. cv. </b><b>Hawaiian) Fruits</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. El fruto de papaya es reconocido por las propiedades nutricionales y sensoriales; no obstante, su tiempo de vida útil en poscosecha es muy corto. En los últimos años, para incrementar la vida de almacenamiento del fruto se ha implementado el uso de recubrimientos como vehículos de agentes antimicrobianos y antioxidantes, entre otros. En este trabajo se comparó el efecto de dos recubrimientos; cera comercial (control) y cera comercial conteniendo un extracto etanólico de propóleos (5% p/v), sobre la vida en poscosecha de frutos de papaya (Carica papaya L. cv. Hawaiana) almacenados a temperatura ambiente (28 ± 2 ºC) y humedad relativa entre 65 y 70%. El efecto de los recubrimientos se determinó mediante el índice de deterioro de los frutos y el recuento microbiano (mesófilos aerobios, mohos y levaduras). Adicionalmente, se evaluaron durante 12 días las propiedades fisicoquímicas de los frutos (cambio de color, textura, pH, acidez total titulable, pérdida de peso y sólidos solubles). Los resultados mostraron que las papayas tratadas con el recubrimiento formulado con el extracto de propóleos, presentó un menor deterioro en cuanto a su apariencia y mayor inhibición del crecimiento de microorganismos durante los primeros 6 días de evaluación en comparación con los frutos control; además, no se observaron diferencias, producto de los recubrimientos, en relación a las características fisicoquímicas de los frutos.<hr/>Abstract. Papaya fruit is known for the nutritional and sensory properties; however, its postharvest shelf life is very short. In recent years, to extend the storage life of this fruit, the use of coatings as a carrier of antimicrobial agents and antioxidants, has been implemented. In this work, the effect of two coatings, commercial wax (control) and commercial wax containing an ethanolic extract of propolis (5% w/v) on the postharvest of papaya (Carica papaya L. cv. Hawaiian) was compared. The fruits were stored at room temperature (28 ± 2 ºC) and a relative humidity between 65 and 70%. The effect of coatings was determined by the deterioration index of the fruit, and the microbial counts (aerobic mesophiles, molds and yeasts). Additionally, during 12 days were evaluated physicochemical properties of the fruits (color, texture, pH, titratable acidity, weight loss and soluble solids). The results showed that the papaya fruits treated with the coating containing the propolis extract presented less deterioration in their appearance and greater inhibition growth of microorganisms during the first 6 days compared with control fruits; moreover, no differences among the coatings in relation to the physicochemical characteristics of the fruit were observed. <![CDATA[<b>Osmotic Dehydration of Mango Pieces cv. </b><b>Tommy Atkins Applying Response Surface Methodology</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100021&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. Se aplicó el método de superficies de respuesta para estudiar el efecto de la temperatura y la concentración de ácido cítrico sobre la deshidratación osmótica de láminas de mango cv. Tommy Atkins. La deshidratación osmótica se evaluó en términos del porcentaje de pérdida de peso (%PP), ganancia de sólidos (%GS), pérdida de humedad (%PH), y pérdida de actividad acuosa (%PAw). Los resultados indicaron que tanto la temperatura como la concentración de ácido cítrico, tuvieron efectos significativos sobre el %PP, %PH, y %PAw, en el rango de condiciones evaluado (25 ºC - 45 ºC) y (1% - 3%) respectivamente. La adición de ácido cítrico en la solución osmodeshidratante redujo de forma significativa los recuentos de microorganismos, sin afectar las características sensoriales del producto. Los niveles máximos de los parámetros cinéticos se consiguen después de 4 h de proceso, con temperaturas de 45 ºC y concentraciones de ácido cítrico de 3% p/p, siendo 47,62%, 53,07% y 6,04%, los valores óptimos para %PP, %PH y %PAw respectivamente, con aceptación sensorial del 100 % y reducciones en los recuentos microbianos de más de dos ciclos logarítmicos.<hr/>Abstract. The response surface methodology was applied to study the effect of temperature and concentration of citric acid in osmotic dehydration of cv. Tommy Atkins mango pieces. Osmotic dehydration was evaluated in terms of the percentage of weight reduction (%WR), solid gain (%SG), water loss (%WL) and reduction of water activity (%RWA). The results indicated that the temperature and the concentration of citric acid had significant effects on the (%WR), (%WL) and (%RWA) in the range of conditions evaluated (25 °C- 45 ºC) and (1% - 3%) respectively. The addition of citric acid in the osmodehydrating solution significantly reduced the microorganism recount without affecting the sensory characteristics of the product. The maximum values of kinetic parameter are reached after 4 h of processing, with temperature of 45 ºC and concentration of 3%. The optimum values for %WR, %WL y %RWA, were 47.62%, 53.7% y 6.04%, respectively. The sensory acceptance was of 100% and reductions in the microbial recount of more than two logarithmic cycles. <![CDATA[<b>Drying of </b><b>l</b><b>-Carrageenan Using a Two Dimensional Spouted Fluidized Bed Dryer</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100022&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumo. Suspensões de l-carragena foram secas usando um secador de leito de jorro fluidizado bidimensional com partículas inertesplásticas de ABS (acrilonitrilo-butadieno-estireno). O desempenho do secador (produção de pó e retenção de sólidos) e qualidade do produto seco obtido (propriedades reológicas e teor de umidade) foi avaliado. Os resultados mostraram que a eficiência de produção média de pó foi de 23% com uma retenção média de 71%. A variável mais relevante na secagem das suspensões foi a vazão de alimentação, sendo que um aumento desta variável produziu um baixo rendimento de pó e aumentou a retenção de sólidos dentro do leito. O produto reconstituído de l-carragena obtido nas condições otimizadas de secagem formou suspensões de natureza altamente pseudoplástica, porém com propriedades viscoelásticas características de suspensões altamente diluídas (G''>G'), mostrando valores de viscosidade, módulos elástico (G') e de perda (G'') menores que o produto comercial.<hr/>Abstract. l-carrageenan suspensions were dried using a two dimensional spouted fluidized bed dryer with inert particles of ABS (acrylonitrile butadine styrene). The dryer performance (powder production and solid retention) and quality properties of final product (rheological properties and moisture content) were evaluated. According to results the mean powder production of l-carrageenan using ABS as inert particle was of 23% with a solid retention of 71%. The most significant variable in the drying of suspension was the feed mass flow rate, as its increase produced a diminishing of the powder production and increasing of the solids retention in the bed. The reconstituted suspensions of l-carrageenan obtained from optimized conditions of drying formed highly pseudoplastic suspensions with viscoelastic properties of highly diluted (G''>G') systems. In addition, the rheological characteristics as viscosity, storage (G') and loss moduli (G'') were lower than commercial gum. <![CDATA[<b>Selection of a Stabilizer and Behavior during Cold Storage of a Liquid Nutritional Supplement</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100023&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. Con el propósito de estabilizar un complemento nutricional líquido para niños, se ensayaron desde el punto de vista reológico; en una primera etapa, tres mezclas de hidrocoloides (T1: 100% goma xántica, T2: 50% goma xántica, 50% goma algarrobo y T3: 33, 3% goma xántica, 33,3% goma algarrobo, 33,3% carragenina kappa), dosificados en un nivel del 0,2% a las que se les determinó el efecto sobre las características sensoriales de importancia para la población a la que estaba dirigida. En una segunda etapa se evaluó la estabilidad reológica, sensorial y microbiológica de una bebida mantenida durante 20 días en refrigeración y estabilizada con 0,1% (T1'), 0,2% (T2') y 0,3% (T3') del hidrocoloide seleccionado en la etapa uno. Se concluye que la mezcla en partes iguales de los tres hidrocoloides (T3), fue la preferida por los niños y que los niveles de uso T1' , T2' y T3' no mostraron diferencias significativas para las variables analizadas, pero la mejor opción y la menor varianza fueron para la bebida estabilizada con 0,2% (T2') del hidrocoloide; no obstante, el tratamiento de menor costo fue para la bebida estabilizada con 0,1% (T1') del hidrocoloide.<hr/>Abstract. With the purpose of stabilizing a liquid nutritional supplement for children, were assayed from the rheological point of view, in a first stage, three mixtures of hydrocolloids (T1:100% xanthan gum, T2: 50% xanthan gum, 50% locust bean gum and T3: 33, 3% xanthan gum, 33% locust bean gum, 33.3% kappa carrageenan), dosed at a level of 0.2%. It was determined the effect on the sensory characteristics of importance to the people which was directed. In a second step we evaluated the rheological, sensory and microbiological stability in a drink maintained for 20 days under refrigeration and stabilized with 0.1% (T1'), 0.2% (T2') and 0.3% (T3') of hydrocolloid selected in step one. We conclude that the mixture of equal parts of three hidrocololids (T3), was preferred by children and that levels of use T1' , T2' and T3' showed no significant differences for the variables analyzed, but the best option and lower variance were for drink stabilized with 0.2% (T2' ) of the hydrocolloid; however, treatment of lower cost was for the beverage stabilized with 0.1% (T1') of hydrocolloid. <![CDATA[<b>Effect of the Inclusion of a Cherry Extract (<i>Prunus avium</i> L.) on the Oxidation and Physicochemical and Sensory Characteristics of Frankfurter Type Sausages</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100024&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resúmen. Uno de los principales factores limitantes de la calidad y aceptabilidad de la carne y los derivados cárnicos es la oxidación lipídica. Con el objetivo de inhibir o minimizar el deterioro ocasionado por la misma en salchichas tipo Frankfurt, se adiciona un extracto de cereza comercial, y se evalúa el efecto de éste sobre el estado de oxidación y las características fisicoquímicas y sensoriales durante 60 días de almacenamiento. Se encontró que el extracto de cereza mantiene los valores de TBARS (ácido tiobarbitúrico) y la concentración de peróxido de las salchichas por debajo de los del producto testigo (sin adición de extracto de cereza, pero con presencia de ascorbato de sodio). Las salchichas con adición del extracto de cereza no presentan diferencias con el producto testigo desde el punto de la percepción de los descriptores sensoriales y las diferencias de las características fisicoquímicas y de color no son demasiado grandes en comparación con el testigo, de esta manera, el extracto de cereza puede ser usado para minimizar la oxidación lipídica de las salchichas tipo Frankfurt, sin afectar en gran medida las características propias de la misma.<hr/>Abstract. Lipid oxidation is a limiting factor in quality and acceptability of meat and meat products. In order to inhibit or to minimize lipid oxidation in Frankfurters sausages, a commercial cherry extract was added and evaluated the effect on oxidation and physicochemical and sensorial characteristics for 60 days of storage. It was found that commercial cherry extract hold TBARS (thiobarbituric acid reactive substances) values and peroxides concentration, lesser than a product no added with cherry extract but added with sodium ascorbate. Frankfurters added with cherry extract no showed any difference with Frankfurters no added with cherry extract from sensorial descriptors perception and were no much greater differences in physicochemical and color characteristics with no added Frankfurter. As a result, cherry extract can be applied to minimize lipid oxidation in this kind of product, without affectation on particular characteristics of Frankfurter sausage. <![CDATA[<b>Effect of Moisture Content on Some Mechanical Properties of Vitabosa (<i>Mucuna deeringiana</i>) Seeds</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0304-28472012000100025&lng=en&nrm=iso&tlng=en Resumen. La semilla de vitabosa (Mucuna deeringiana) es una alternativa de fuente proteica para la producción de alimento animal. Actualmente en Colombia se obtiene un bajo aprovechamiento de ésta por el desconocimiento de su alto potencial nutricional, de sus propiedades medicinales, fitosanitarias y su proceso agroindustrial. Las propiedades mecánicas, son importantes para el diseño eficiente de equipos y estructuras en los procesos de postcosecha. En la actualidad, las metodologías de medición para la evaluación de las propiedades mecánicas de los materiales vegetales difieren y en algunos casos no se conocen, lo cual no permite la adecuada comparación e interpretación de los resultados dificultando modelar algunos procesos tecnológicos. Las propiedades mecánicas fueron evaluadas en diferentes niveles de humedad y en diferentes planos de la semilla, con pruebas de compresión uniaxial y el consumo de energía de molienda se evaluó en un molino de martillos oscilatorio. El módulo proporcional de deformabilidad decreció cuando se incrementó la humedad y la deformación unitaria, siendo mayor en el plano horizontal y de menor valor en el plano longitudinal. La fuerza de ruptura varió en los tres planos de la semilla y decreció significativamente (P<0,05), cuando se incrementó la humedad en el plano longitudinal y trasversal, mientras que en el plano horizontal aumentó cuando se incrementó la humedad del 10 al 14% b.h. La deformación se incrementó significativamente (P<0,05), con la humedad entre los rangos de humedad del 10 al 14% b.h. La energía absorbida aumentó cuando el contenido de humedad varió de 10 al 14 % b.h. Por encima del 14% b.h. esta decreció en los tres planos evaluados. El consumo de energía específico en el proceso de molienda fue proporcional al contenido de humedad de la semilla.<hr/>Abstract. Vitabosa seed (Mucuna deeringiana) is an alternative protein source for animal feed production. Currently in Colombia gets a poor use of this seed by not knowing of its nutritional potential, its medicinal properties, agroindustrial process. The mechanical properties are important for efficient design of equipment and structures in post-harvest processes. Presently, measurement methodologies for evaluating the mechanical properties of different vegetable materials and in some cases are not known, which does not allow suitable comparison and interpretation of results difficult to model some technological processes. The mechanical properties were assessed at different moisture levels and in different planes of the seed, with uniaxial compression tests and the grinding energy consumption was evaluated in an oscillating hammer mill. The proportional deformability modulus decreased when the moisture and the unitary deformation were increased, being higher in the horizontal side and the lowest value in the longitudinal side. The rupture force varied in the three sides of the seed and it decreased significantly (P<0.05) when increased moisture in the longitudinal and transverse side, while in the horizontal side increase when increased moisture of 10 to 14% w.b. The deformation increased significantly (P<0.05) with moisture from the moisture ranges from 10 to 14% w.b. The absorbed energy was increased when the moisture content varied from 10 to 14% w.b., for moisture content greater that 14% w.b., it decreased in all three planes tested. In the milling process, the specific energy consumption was proportional to the moisture content of the seed.