Scielo RSS <![CDATA[Biotecnología en el Sector Agropecuario y Agroindustrial]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=1692-356120090001&lang=pt vol. 7 num. 1 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <link>http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt</link> <description/> </item> <item> <title><![CDATA[<B>APPLICATION OF PLASMA COAGULATE METHOD FOR CELULAR ULTRASTRUCTURE STUDIES</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Los estudios de ultraestructura celular en material particulado como bacterias, virus y células en suspensión requieren de un manejo especial, es por esto que se han desarrollado técnicas como la de coágulo de plasma, la cual se aplicó en un modelo experimental de fagocitosis. Se realizaron análisis de Microscopia Electrónica de Transmisión y de Barrido observándose claramente cuatro etapas de la fagocitosis. Se consideró una relación de 10 partículas de levadura por PMN como la proporción más eficiente para la observación del proceso fagocítico, igualmente se determinó muy corto el periodo de incubación de 20 minutos para alcanzar la fagocitosis en su totalidad. La técnica del coágulo de plasma mostró muy buenos resultados en preparaciones para TEM conservando la integridad de las células, no obstante, esta técnica presentó inconvenientes al observarse en MEB debido a los componentes fibrosos del coágulo que impiden una observación de la muestra, adhiriéndose a las superficies produciendo artefactos y deterioro en éstas.<hr/>Studying ultrastructure cell in particle material such as bacteria, virus and cells suspension require special handling. For that reason, it has been developed techniques like plasma coagulate with phagocytosis as experimental model and analyzed by transmission electronic microscopy (TEM) and scanning electronic microscopy (SEM). Four stages of phagocytosis were observed. The efficient proportion to observe the phagocytosis process was 10 particles per NPM (Nuclear Polymorphic), although 20 min as a incubation period was very short to reaching the total process. Applying this technique, cells conserved their integrity to obtain good quality preparation for TEM. In contrast for SEM samples which kept coagulate fiber components adhered to the surface, producing devices and cell deterioration was observed. <![CDATA[<B>TOXICITY OF THE MAIN PESTICIDES USED IN POPAYÁN VALLEY WITH <I>Bacillus subtillis</I></B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt En el presente trabajo se evaluó la toxicidad de diez plaguicidas utilizados en el municipio de Popayán-Colombia, empleando la técnica de difusión en disco y como bioindicador Bacillus subtillis, ATCC 6633. Para la evaluación se utilizó la formulación comercial, puesto que se pretende conocer la toxicidad de estos agroquímicos en la presentación que utiliza el campesino. Los resultados mostraron que pueden diferenciarse claramente cuatro grupos de plaguicidas según la magnitud del efecto tóxico; el primero de ellos conformado por el herbicida Combo y los insecticidas Tamaron y Furadan, los cuales no mostraron toxicidad. El siguiente grupo calificado como ligeramente tóxico, compuesto por el insecticida Lorsban con un 42.0% de toxicidad, seguido de los medianamente tóxicos, entre los que se encontró a los herbicidas Tordon, Gramoxone y Roundup, con una toxicidad de 51.6%, 50.5% y 49.0% respectivamente. Finalmente el grupo de los altamente tóxicos, conformado por los fungicidas Manzate, Curzate y Format, con una toxicidad de 79.3%, 69.5% y 63.45% respectivamente. Mediante análisis de varianzas, se estableció que hubo diferencias significativas entre plaguicidas y entre concentraciones (p=0.000), y que las diferencias dependen del tipo de plaguicida y de la concentración utilizada, puesto que la interacción plaguicida - concentración fue significativa estadísticamente (p=0.000).<hr/>This research evaluated the toxicity of ten pesticides used in the municipality of Popayan, Colombia, using bioassays with Bacillus subtillis, ATCC 6633, employing the disk diffusion method. For this study, was used the commercial formulation, because we want to know toxicity of these agrochemicals in the presentation used by farmer. Results showed that four groups of pesticides according to the magnitude of toxic effect, the first group is composed by Combo, Tamaron and Furadan, insecticides, which showed no toxicity. The second group was lightly toxic, which was Lorsban insecticide with 42% of toxicity followed by moderately toxic, among those are Tordon, Gramoxone and Roundup herbicides, with a toxicity of 51.6%, 50.5% and 49.0% respectively. Finally the group of highly toxic, are Manzate, Curzate and Format fungicides, with a toxicity of 79.3% 69.5% and 63.45% respectively. The analysis of variances, showed a significant differences between pesticides and between concentrations (p = 0.000). The differences depends of the type of pesticides and the concentration used, because the interaction pesticide - concentration was significant statistically (p = 0,000). <![CDATA[<B>INTENSITY OF BASIC TASTES OF TOMATO (<I>Lycopersicon esculentum</I>) IN SIX MATURITY STAGES</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El tomate (Lycopersicon esculentum), la hortaliza más sembrada en Colombia, es considerada una de las más importantes por su volumen de producción y demanda. La exigencia del consumidor en sus características organolépticas hace necesario un estudio detallado acerca de sus propiedades fisicoquímicas y sensoriales. El análisis sensorial se realizó con un panel entrenado de cinco jueces y las muestras de tomate fueron escogidas de acuerdo con parámetros físicos de color (Cuadro 1) y calidad en los seis estados de madurez del fruto. Se empleó el método de perfil descriptivo, con una escala de respuesta de 0 a 10 puntos, con el fin de cuantificar la intensidad de los sabores básicos (dulce, ácido, amargo, salado y umami). Se realizó un diseño aleatorizado en bloques con seis réplicas por cada tratamiento y un nivel de significancia del 5%. Este indicó la inexistencia de diferencias significativas en las intensidades para cada estado de madurez (p&le; 0,05), y la existencia de diferencias significativas en las intensidades para cada sabor básico evaluado (p>0,05). Mediante el perfil sensorial, se logró establecer que en los estados de madurez 1 y 2, el atributo de mayor intensidad fue el ácido, en los estados de madurez 3, 4 y 5, el atributo que sobresalió fue el dulce y en el estado 6, el atributo percibido en mayor grado fue el umami. Los sabores amargo y salado, se percibieron en una baja intensidad, en los diferentes estados de madurez.<hr/>The tomato (Lycopersicon esculentum), the vegetable more seeding in the country, is considered one of most important by its volume of production and demand. The exigency of the consumer in sensory characteristics makes necessary a detailed study about its physicochemistry and sensory properties. The sensory analysis was made with a trained panel of five judges and the tomato samples were chosen according to parameters of color and quality in the six ripeness stages of the fruit. Was made using the method of descriptive profile, with a response scale from 0 to 10, with the purpose of quantifying the intensity of the basic tastes (sweet, acid, bitter, salty and umami). It was realized a randomized blocks design with six repetitions by each treatment and a level of significance of 5%. This indicated the nonexistence of significant differences in the intensities for each state of maturity (p&le; 0,05), but significant differences in the intensities for each evaluated basic taste existed. Trough the sensory profile, it was establish that in the states of maturity 1 and 2, the attribute of greater intensity was the acid, in the states of maturity 3, 4 and 5, the attribute that excelled was the sweet and in state 6, the attribute perceived in greater degree was umami. The tastes bitter and salty were perceived in low intensity in the different states from maturity. <![CDATA[<B>COMPOSITIONAL AND MICROBIOLOGICAL CHANGES ASSOCIATED WITH SUCCESSIVE OSMODEHYDRATION CYCLES OF TREE TOMATO</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt La Deshidratación Osmótica (DO) es uno de los procesos más interesantes de aplicar en la industria alimentaria porque que permite la conservación de los productos, al disminuir su actividad de agua, usando la fuerza osmótica de una solución de azúcar, sal u otros materiales. La aplicación de esta técnica a frutas de origen tropical ricas en aromas exóticos como el tomate de árbol (Cyphomandra betacea (Cav) Sendth), muestra tener gran potencial; sin embargo, se ha visto limitada por el problema económico y ambiental que representa el manejo de grandes volúmenes de la solución osmodeshidratante. En este artículo se establece la posibilidad de reutilizar la Solución Osmótica (SO), en el proceso de DO de cubos deformados de tomate de árbol durante 240 minutos, en una SO de 65°Brix y con una relación solución:fruta de 5:1. En cada ciclo de DO se renovaron los frutos y se reutilizó la SO sin reconcentrar, filtrando cada 4 ciclos. Se analizaron la pérdida de peso y humedad, la ganancia de °Brix, y la disminución de a w, de los frutos en cada ciclo de DO. Se realizaron recuentos microorganismos mesófilos aerobios, hongos y levaduras a la SO luego da cada ciclo de DO impar. Se encontró que la SO mantiene un carácter deshidratante similar al del primer ciclo de DO durante 7 ciclos sucesivos del proceso y es estable microbiológicamente hasta el noveno ciclo de DO.<hr/>Osmotic Dehydration (OD) is one of the most interesting processes to be applied in the food industry because it allows the preservation of products, by reducing their water activity, using the osmotic pressure of a concentrated solution of sugar, salt or other materials. The application of this technique to tropical fruits rich in exotic flavors such as tree tomato (Cyphomandra betacea (Cav) Sendth), have shown great potential, but has been constrained by the economic and environmental problem that represents the management large volumes of the osmotic solution. This article establishes the possibility of reusing the osmotic solution (OS) in the OD process of deformed cubes of tree tomato during 240 minutes in a 65 °Brix OS, with a solution: fruit rate of 5:1. At each OD cycle the fruits were renovated and the OS was reused without reconcentration filtering every 4 cycles. The weight and moisture loss, the gain of °Brix, and the decline in a w of the fruits in each OD cycle were analyzed. Recounts of aerobic mesophilic microorganisms, fungi and yeasts on the OS were performed after each odd OD cycle. It was found that the OS maintains dehydration character similar to the first cycle of OD for 7 successive cycles of the process and is microbiologically stable until the ninth cycle of OD. <![CDATA[<B>HACCP STRATEGY IN THE PRODUCTION OF GERMINATED SEEDS</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El Análisis de Riesgos y Puntos Críticos de Control conocido como ARPCC (HACCP), es un método sistemático, preventivo dirigido a la identificación, evaluación y control de los peligros asociados con las materias primas, ingredientes, procesos, comercialización y uso por el consumidor, a fin de garantizar la inocuidad del alimento. Este artículo expone una propuesta de una estrategia ARPCC orientada a garantizar la inocuidad de las semillas germinadas, basada en el sistema de ARPCC. Para ello se determinaron los riesgos (biológicos, físicos y químicos), se identificaron Puntos Críticos de Control (PCC), se establecieron límites críticos, se propusieron medidas preventivas y acciones correctivas. La metodología implementada se fundamentó en la aplicación de los Siete Principios Básicos establecidos por el Codex Alimentarius, obteniendo como resultado el diseño de la estrategia; como resultado se entregan los procedimientos indicados para obtener semillas germinadas para la alimentación humana totalmente inocuos.<hr/>The Analysis of Risks and Critical Control points known like ARPCC (HACCP), it is a systematic, preventive method directed to the identification, evaluation and control of the dangers associated with the raw materials, ingredients, processes, marketing and use for the costumer in order to guarantee the innocuousness of the food. This article suggests a strategy ARPCC orientated to guaranteeing the innocuousness of the seeds germinated, based on ARPCC's system. For it the risks was established, biological, chemical and physical), there were identified Critical Points of Control (PCC), critical limits were established, they proposed preventive measures and corrective actions. The implemented methodology was based on the application of seven basic principles established by the Codex Alimentarius; the result was, the design of the strategy and the presentation of the indicated procedure to obtain germinated seeds for the human nourishment totally innocuous. <![CDATA[<B>ANTINUTRITIONAL FACTORS IN EATABLE SEEDS</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El presente artículo proporciona una revisión de los conocimientos relacionados con los factores antinutricionales, más comunes, presentes en algunos alimentos, especialmente en semillas comestibles. Además se incluyen datos relacionados con su naturaleza química, efectos sobre los procesos digestivos y aprovechamiento de nutrientes, posibles formas de inactivación, y algunos efectos benéficos para la salud o propiedades terapéuticas.<hr/>The present article gives a review of knowledge on several aspects, inherent in the factors antinutritionals. There is included the information about biochemical nature, its presence in some foods, especially in eatable seeds. There are analyzed aspects related with its nutritional meaning, as effects over the digestive process and the utilization of nutrients; possible forms of inactivation and some beneficial effects for the health and the therapeutics properties. <![CDATA[<B>MARKET RESEARCH ON THE DEGREE OF ACCEPTANCE OF MEAT FROM CUY <I>(CAVIA PORCELLUS) </I>PRESENTATIONS SMOKED, AND BROSTER CROQUETTES IN THE CITY OF PASTO</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Los cambios de hábitos en el consumo de alimentos, insinúan productos de fácil preparación y oportuna adquisición en supermercados, motivo por el cual se hizo necesario indagar a los consumidores de la ciudad de Pasto, su interés y disponibilidad por adquirir Cuy, en presentaciones diferentes a la tradicional. Los objetivos desarrollados fueron valoración de la demanda potencial, realización de test de mercado, determinación de la participación de la carne de Cuy con sustitutos y diseño de estrategias de mercadeo. El modelo de investigación empleado fue el cuantitativo y obedeció a muestreo probabilístico aleatorio con estratificación proporcional. La recolección de la información se realizó mediante encuesta. La población objeto de estudio de la ciudad de Pasto correspondió a 27.428 hogares distribuidos en los estratos, tres, cuatro, cinco y seis. La muestra calculada fue de 383 observaciones, con un nivel de confianza del 95% y un margen de error del 5%. Las estrategias se formularon con base en la mezcla de mercadeo (precio, producto, plaza, promoción y publicidad). Como resultados y conclusiones se logró determinar que el consumo de la carne de Cuy es ocasional con cantidades entre una y cuatro canales. El Cuy en el momento no se vende en famas ni en supermercados, los precios se analizaron en asaderos comerciales (700 gramos de Cuy asado $24.000) y plazas de mercados (Kilo de Cuy vivo alrededor de $12.000). El porcentaje de participación de la carne de Cuy fue de 3,3% del consumo total de carnes. El estimativo de la demanda potencial para las nuevas presentaciones fue de: 92.158 unidades/año para el Cuy ahumado, 69.119 unidades/año para el apanado, y croquetas con 65.827 unidades/año, con pesos de 750 g y 500 g. Los encuestados prefirieron la carne de Cuy ahumada.<hr/>The changes of habits in the consumption of foods, insinuate products of easy preparation and opportune acquisition in supermarkets, reason for which became necessary to investigate consumers of the city of Pasto, their interest and readiness to acquire cuy, in presentations different to the traditional one. The developed objectives were valuation of the potential demand, realization of market test, determination of the participation of the cuy meat with substitutes and design of marketing strategies. The used investigation pattern was the quantitative one and it obeyed probabilistic aleatory sampling with proportional stratification. The gathering of information was carried out by means of survey. The population object of study the city of Pasto corresponded to 27.428 homes distributed in the strata, three, four, five and six. The calculated sample was of 383 observations, with a level of trust of 95% and a margin of error of 5%. The strategies were formulated with base in the marketing mixture (price, product, square, promotion and publicity). As results and conclusions it was possible to determine that the consumption of the cuy meat is occasional with quantities between one and four channels. The cuy in the moment is not sold in fame neither in supermarkets, the prices were analyzed in commercial (700 grams of roasted cuy $24.000) assayers and squares of markets (Kilo of alive cuy around $ 12.000). The percentage of participation of the cuy meat was of 3,3% of the total consumption of meats. The estimative of the potential demand for the new presentations was of: 92.158 units/year for the smoky cuy, 69.119 units/year for the one broster, and croquettes with 65.827 units/year, with pesos of 750 g and 500 g. Those interviewed preferred the smoky cuy meat. <![CDATA[<B>PROCEDURE TO DETERMINE THE OPTIMUM ADHESIVE FOR MANUFACTURING TIMBER OF BAMBOO </B><I>(Guadua angustifolia)</I>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Esta publicación presenta diferentes procedimientos para la selección del mejor adhesivo entre varios pegantes, que permita una buena calidad en la unión de la línea de encolado en laminados de Guadua angustifolia Kunth, usada en la construcción de vigas estructurales. La metodología busca conocer la firmeza mecánica y la durabilidad de la unión encolada de tablillas de Bambú. Como primer criterio se investigó cual de ellos presentaba menor falla en la línea de encolado después de ser sometido al ensayo de desencolado (DIN EN 391) y como segundo criterio se investigó el mejor cumplimiento al esfuerzo de cizalladura (DIN EN 392) de la unión encolada. Los adhesivos con mejores resultados fueron el Melamin Harzleim y el Recorcin Harzleim.<hr/>This publication presents different procedures for the selection of the best glue between several glue, it that allows a quality good in the union of the glue line in the laminated of Guadua angustifolia Kunth, it is used in the construction of structural beams. The methodology seeks to know the mechanical firmness and the durability of the union glued of boards of Bamboo. The first criterion investigated was which of the presented minor flaw in the glue line after was submitted to the essay of delaminating (DIN EN 391) and in second criterion was the best fulfillment of the strain shear (DIN EN 392) on the glue line. The adhesives with better results were the Melamin Harzleim and Recorcin Harzleim. <![CDATA[<B>NUTRITIONAL EFFECT EVALUATION OF QUINOA (<I>Chenopodium quinoa </I>willdenow)) WITH DIFFERENT LEVELS OF INCLUSION IN DIETS FOR BROILER CHICKENS</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se utilizaron 128 pollos machos Ross 308, de un día de edad para evaluar el efecto de distintos niveles de inclusión de quinua, implementando un diseño completamente al azar, con cuatro tratamientos (T0 concentrado comercial; T1 5% de quinua; T2 15% de quinua y T3 con 25% de quinua), cuatro repeticiones por tratamiento y 8 aves por repetición, con el fin de determinar el comportamiento entre las variables consumo de alimento, ganancia de peso, conversión alimenticia, eficiencia alimenticia y rendimiento en canal, en las etapas de iniciación y finalización. A los datos de las variables obtenidas se aplicó un análisis de varianza y prueba de comparación múltiple Duncan. Se observaron diferencias significativas (p<0.05) para las variables de consumo de alimento, conversión alimenticia y eficiencia alimenticia en la etapa de iniciación; e igualmente, se observaron diferencias significativas para los indicadores de conversión alimenticia, eficiencia alimenticia y rendimiento en canal, en la etapa de finalización; por otro lado, no se observaron diferencias para la variable ganancia de peso en las dos etapas productivas. Desde el punto de vista económico, el tratamiento con 5% de inclusión de quinua representa la mayor rentabilidad siendo un 116% superior al tratamiento control, obteniendo rendimientos productivos similares a los obtenidos con un concentrado comercial a un mas bajo costo. En términos generales, la quinua aporta un nivel importante de nutrientes que permite generar un comportamiento productivo aceptable en pollos de engorde.<hr/>128 male chickens Ross 308 were used, of a day of age to evaluate the effect of different levels of inclusion from quinoa, for which a design completely at random was implemented, with four treatments (T0 commercial concentrate; T1 5% of quinoa; T2 15% of quinoa and T3 with 25% of quinoa), four repetitions by treatment and 8 birds by repetition, with the purpose to determine the behavior between variable food intake, weight gain, feed conversion, nutritional efficiency, and yields carcass, in the stages of initiation and conclusion. The results were put under an analysis of variance and a test of multiple comparison Duncan. Significant differences (p<0.05) for the variables of food intake, feed conversion and nutritional efficiency at the initiation stage were observed; and also, significant differences for the indicators of feed conversion, nutritional efficiency and yields carcass, in the stage of conclusion were observed; on the other hand, differences for the variable weight gain in the two productive stages were not observed. From the economic point of view, the treatment with 5% of inclusion of quinoa represents the greater yield being a 116% superior to the treatment control, obtaining productive yields similar to the obtained ones with a commercial concentrated but a lower cost. In general terms, quinoa contributes an important level of nutrients that allows to generate an acceptable productive behavior in broiler chickens. <![CDATA[<B>A SOCIOECONOMIC APROXIMATION TO THE IMPACTS OF PHENOMENON OF FORCED DISPLACEMENT IN THE TOWNS OF EL TAMBO AND TIMBÍO</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt El presente artículo surge como producto del proyecto denominado "Atención Integral a Población Desplazada y Vulnerable en Educación, Capacitación Laboral y Generación de Ingresos en Huila y Cauca" ejecutado por la Fundación Manuel Mejía (FMM), en el marco del Programa de Atención a Desplazados y Grupos Vulnerables de la Agencia de los Estados Unidos para el Desarrollo Internacional (USAID) a través de la Fundación Panamericana para el Desarrollo (FUPAD). El documento realiza una descripción de lo que se conoce como desplazamiento forzado en Colombia. Una vez conocido el contexto del fenómeno, se lleva a cabo una descripción del proceso guiado por la FMM, seguido por una caracterización de la población en condición de desplazamiento en los municipios de El Tambo y Timbío, a partir del procesamiento de información adquirida a través del levantamiento de encuestas, destacando algunas de las consecuencias que genera este fenómeno social. Finalmente, se ofrecen las conclusiones y recomendaciones pertinentes.<hr/>The present article comes up as a result of the project so-called "Integral Attention to Displaced and Vulnerable Population in Education, Labour Training and Generation of Incomes in Huila and Cauca" carried out by Fundación Manuel Mejía (FMM), within the framework of the Program of Attention to Displaced and Vulnerable Groups of the United States Agency to International Development (USAID) through the Fundation Panamericana for the Development (FUPAD). The document it carries out a description about what is known like forced displacement in Colombia. Once known the phenomenon context, it is carried out a description of the process guided by the FMM, followed by a characterization of the population in condition of displacement in the towns of the El Tambo and Timbío, from the data processing acquired through surveys, emphasizing some of the consequences that this social phenomenon generates. Finally, it is given the pertinent conclusions and recommendation. <![CDATA[<B>CLEANER PRODUCTION AND FEASIBILITY OF BIOLOGICAL TREATMENT FOR SLAUGHTERHOUSES EFFLUENTS IN SMALL TOWNS</B>: <B>Case: Municipality of Tambo (Colombia)</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Se evaluó la viabilidad de tratamiento biológico para el efluente del matadero del municipio de El Tambo (Cauca) y se propuso la implementación de procesos de producción más limpia (PML) en cuanto al uso del agua y algunos subproductos generados por esta central de sacrificio. Se llevaron a cabo jornadas de inspección sanitaria, aforos de caudal, cuantificación volumétrica de subproductos y análisis fisicoquímicos que incluyen: DBO5, DQO, SST, Nitrógeno Total, Fósforo Total, grasas y aceites, temperatura y pH. Se registra un elevado consumo de agua: 200 litros/cerdo y 1880 litros/res (superiores a los promedios del matadero de Popayán-Cauca: 100 L/cerdo y 500 L/res); valores de parámetros de contaminación: 9024 mg/L DQO, 1829 mg/L DBO5, 1357 mg/L SST, 889 mg/L N, 26 mg/L P, 79 mg/L de grasas y aceites, pH de 7.6. Producción de 23 L/bovino de rumen y 28 L/bovino de sangre. El efluente es de difícil biodegradabilidad; sin embargo, el tratamiento biológico anaeróbico es viable mediante una eliminación previa de grasas y rumen, colectándolos por separado mediante un estricto tratamiento preliminar. Antes del diseño de la planta de tratamiento de agua residual deben implementarse procesos de PML, con el fin de reducir el gasto masivo de agua y buscar una adecuada disposición y buen uso de subproductos.<hr/>Was evaluated the feasibility of biological treatment for the effluent from the slaughterhouse in the municipality of El Tambo (Cauca) and proposed the implementation of cleaner production processes (CPP) in the use of water and some byproducts generated by the plant for slaughter. Conducted workshops for health inspection, flow capacities, volumetric quantification and analysis of physic-chemical byproducts that include BOD5, COD, TSS, Total Nitrogen, Total Phosphorus, fats and oils, temperature and pH. There are high water consumption: 200 liters/pork and 1800 liters/bovine (higher than the averages of the slaughterhouse of Popayán-Cauca: 100 L / pig and 500 L/bovine); values of pollution parameters: 9024 mg/L COD, 1829 mg/L BOD5, 1357 mg/L TSS, 889 mg/L N, 26 mg/L P, 79 mg/L oil and grease, pH 7.6. Production of 23 L/bovine ruminal content and 28 L/bovine of blood. The effluent is not readily biodegradable; however, the biological anaerobic treatment is viable means after removal of fat and rumen collected separately by a strict preliminary treatment. Before the design of the wastewater treatment plant CPP must be implemented to reduce the massive consumption of water and seek a proper and good use of available products. <![CDATA[<B>STRUCTURAL ANALYSIS OF A NATURAL FOREST AREA LOCATED IN THE RURAL MUNICIPALITY OF POPAYÁN</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Las características estructurales de un bosque natural son un aspecto muy importante para conocer su dinámica y especialmente para definir su estructura y composición, lo que permitirá diseñar un plan de manejo dependiendo de los resultados obtenidos. El área de estudio está localizada en el sector nororiental de la ciudad de Popayán, siendo muy importante su estudio debido a su cercanía con la ciudad y por consiguiente a la presión que soporta por la influencia constante de visitantes. Este estudio permite definir las características más importantes de la estructura horizontal de un bosque natural, identificar las especies que hacen parte del mismo y las características de Abundancia, Dominancia, Frecuencia e Índice de Valor de Importancia, así como el Cociente de mezcla, permitiendo definir importancia ecológica y grado de heterogeneidad del ecosistema.<hr/>The structural characteristics of a natural forest are very important to understand its dynamics and especially to define its structure and composition, which will design a management plan based on the results obtained. The study area is located in the northeastern sector of the city of Popayán is very important to study because of its proximity to the city and therefore the pressure that bears the influence of visitors. This study allows defining the major characteristics of the horizontal structure of a natural forest, identifying species that are part of the same characteristics and abundance, dominance, Frequency and Importance Value Index and the ratio of mixture, allowing the definition ecological importance and degree of heterogeneity of the ecosystem. <![CDATA[<B>ARBUSCULAR MYCORRHIZAL FUNGI AS ALTERNATIVE TO SUSTENTABLE AGRICULTURE</B>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1692-35612009000100014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Los hongos micorrízicos arbusculares (HMA) son organismos del suelo que viven simbióticamente con la mayoría de plantas. Ellos les aportan beneficios, dándoles ventajas con respecto a las plantas no micorrizadas, como por ejemplo facilitándole a la planta la toma de nutrientes de baja disponibilidad o de poca movilidad en el suelo, evitando la acción de microorganismo patógenos en la raíz, aumentando la tolerancia de la planta a condiciones de stress abiótico en el suelo, entre otros beneficios. El establecimiento de la simbiosis entre el hongo y la planta lleva a una secuencia de etapas de reconocimiento causando cambios tanto morfológicos como fisiológicos en los dos organismos que interactúan. Como herramienta biotecnológica el uso de estos microorganismos es de gran importancia, por lo que se requiere conocer acerca del efecto que las condiciones físico-químicas del suelo causan en ellos, para lograr un mejor beneficio en la agricultura. Se puede hablar de especificidad entre HMA y hospederos debido a la respuesta de los HMA a las condiciones edáficas del suelo y a otras características, como el metabolismo de las plantas, la arquitectura de la raíz y las estrategias ecológicas de los hongos. El uso de HMA en la agricultura contribuye a mejorar el nivel nutricional de la planta, sin embargo, la condición de monocultivo en los agroecosistemas, puede estar causando una disminución en la diversidad de HMA y como consecuencia, estos microorganismos podrían estar brindando un efecto aunque benéfico, limitado a los hospederos.<hr/>The arbuscular mycorrrhizal fungi (AMF) are soil fungi which form mutualistic symbiosis with the roots of plants. The AMF give to the host a variety of benefits with respect to the non-host plants, for example, increased uptake of immobile or low availability nutrients from the soil, enhanced resistance to soil-bome pest and diseases, improved resistance to abiotic stress. The establishment of the symbiosis between AMF and host plants involves a sequence of recognition events leading to the morphological and physiological integrations of the two symbionts. The use of the AMF as biotechnology tool is important, hence the need to know about the effect that soil physical-chemical conditions causing them, to achieve a better profit in agriculture. We can talk about specificity between AMF and host due the responses of AMF to the soil edaphic conditions, plant's metabolisms, root architecture and ecological strategies of the AMF. The use of AMF in agriculture contribute to improve the nutritional level of the plant, however, monocultures in the agroecosystem, may be causing a decline in the AMF diversity and as a result these microorganism could be offering beneficial effects, but restricted to the host.