Scielo RSS <![CDATA[Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=2011-217320230002&lang=pt vol. 17 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Editorial]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Physiological and morphological characterization of avocado creole (<em>Persea americana</em> Mill.) accessions for elite rootstocks]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The selection of a suitable cultivar as a seed source for rootstock production can be considered of great importance since the success or failure after the plantation establishment depends on the attributes of the material used as a pattern in the production of seedlings. This research aimed to characterize morphologically and physiologically different creole cultivars of avocado to identify elite materials that can be used as rootstocks. The research was carried out in Supia, Caldas - Colombia (5°26'39'' N; 75°38'56'' W). A completely randomized experimental design was used with 17 treatments (accessions) and 20 replications. The variables evaluated were rootstock stem diameter, rootstock height, leaves number, leaf area index (LAI), specific leaf area (SLA), dry matter, net photosynthesis (A), stomatal conductance (gs), transpiration (E), and water use efficiency (WUE). The largest records were for rootstock stem diameter ID08, ID-06 (˃ 9 mm), rootstock height ID01, ID-15 (˃ 60 cm), leaf area ID08 and ID15 (&gt; 2000 cm2), LAI ID14 (1.99), SLA ID06 and ID17 (164.23 and 167.57), total dry matter ID01, ID08, ID15 (43.50, 42.91 and 42.80), A: ID01 and ID02 (˃6 μmol CO2 m-2 s-1), gs: ID-16 (0.15 mol H2O m-2 s-1), E: ID-16 (5.93 mmol H2O m-2 s-1) and WUE: ID02 (1.70 μmol CO2/mmol H2O) accessions. The origin of the avocado cultivars significantly influenced physiological and morphological behavior, thus enabling the detection of early attributes for selecting materials that can be used as rootstocks.<hr/>RESUMEN La selección de un cultivar adecuado como fuente de semilla para la producción de porta injertos se considera de gran importancia para el establecimiento de un cultivo, ya que el éxito o fracaso después del establecimiento de la plantación depende de los atributos del material utilizado como porta injerto en la producción de plántulas. Esta investigación tuvo como objetivo caracterizar morfológica y fisiológicamente diferentes cultivares criollos de aguacate para identificar materiales élite que puedan ser utilizados como patrones para la producción de plantas injertas de aguacate. La investigación se realizó en Supía, Caldas-Colombia (5°26'39'' N; 75°38'56'' O). Se utilizó un diseño experimental completamente al azar con 17 tratamientos (accesiones) y 20 repeticiones. Las variables evaluadas fueron diámetro del tallo del patrón, altura del patrón, número de hojas, índice de área foliar (IAF), área foliar específica (AFE), materia seca, fotosíntesis neta (A), conductancia estomática (gs), transpiración (E) y eficiencia en el uso del agua (EUA). Las accesiones que mayores valores presentaron fueron para: diámetro de tallo del patrón ID08, ID-06 (˃ 9 mm), altura del patrón ID01, ID-15 (˃ 60 cm), área foliar ID08 e ID15 (&gt; 2000 cm2), IAF ID14 (1,99), AFE ID06 y ID17 (164,23 y 167,57), materia seca: total ID01, ID08 ID15 (43,50, 42,91 y 42,80), A: ID01 y ID02 (˃6 μmol CO2 m-2 s-1), gs: ID-16 (0,15 mol H2O m-2 s-1), E: ID-16 (5,93 mmol H2O m-2 s-1) y UEA: ID02 (1,70 μmol CO2/mmol H2O). El origen de los cultivares de aguacate influyó significativamente en el comportamiento fisiológico y morfológico, lo que permitió detectar atributos tempranos para seleccionar materiales que puedan ser utilizados como porta injertos. <![CDATA[Quality, fruit retention and ecophysiology of 'Hass' avocado grown at two altitudes in the Andean tropics of Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The expansion of 'Hass' avocado areas in the Colombian territory added to the problems associated with production, requires advancing the research efforts in order to elucidate the behavior of avocado in the conditions of the Andean tropics of Colombia. The aim of this study was to determine the effect of photosynthetically active radiation (PAR), ambient temperature, relative humidity and cardinal position of the inflorescences on the retention and final growth of 'Hass' avocado fruits in two contrasting zones of the Andean tropics of Colombia.The study was conducted in two commercial orchards located in different altitudinal zones in the department of Caldas, Colombia, Villamaría at 2,400 m above sea level (m a.s.l.) (5º01'05'' N) classified as a humid cold climate and Aranzazu at 1,900 m a.s.l. (5º18'40'' N) with semi-humid temperate climate. Evaluations were conducted on four five-year-old 'Hass' avocado trees per orchard. Monitoring was carried out on number of inflorescences that developed in each quadrant was determined and that thus learned the effect of PAR, temperature and humidity on floral development and identified the most reproductively successful quadrant of the trees in the two zones. Initial fruit set and fruit retention over time were quantified at each cardinal point of the tree. A completely randomized experimental design and Tukey's comparison of means was used. Significant differences were found PAR incidence, ambient temperature, air humidity, fruit weight and diameter according to cardinal location on the tree and locality, epidermal roughness of the fruit was higher in the lower altitude zone. The location of the different quadrants and the incidence of environmental factorsit had an effect in fruit set, the final retention, size and quality of fruit at two different altitude and climatic zones of the Andean tropics of Colombia.The highest fruit retention was obtained at 1,900 m a.s.l. in the northern and western quadrants, while fruit weight and diameter were highest at 2,400 m a.s.l.<hr/>RESUMEN La expansión de las áreas de aguacate 'Hass' en el territorio colombiano sumado a los problemas asociados a la producción, requiere avanzar en los esfuerzos de investigación con el fin de dilucidar el comportamiento del aguacate en las condiciones del trópico andino de Colombia. El objetivo de este estudio fue determinar el efecto de la radiación fotosintéticamente activa (RFA), temperatura ambiente, humedad relativa y posición cardinal de las inflorescencias sobre la retención y crecimiento final de frutos de aguacate 'Hass' en dos zonas contrastantes del trópico andino de Colombia. El estudio se realizó en dos huertas comerciales ubicadas en diferentes pisos altitudinales en el departamento de Caldas, Colombia, Villamaría a 2.400 m sobre el nivel del mar (msnm) (5º01'05'' N) clasificado como clima frío húmedo y Aranzazu a 1.900 msnm (5º18'40'' N) con clima templado semihúmedo. Se realizaron evaluaciones en cuatro árboles de aguacate 'Hass' de cinco años por huerto. Se realizó un seguimiento del número de inflorescencias que se desarrollaron en cada cuadrante y así se conoció el efecto del RFA, la temperatura y la humedad en el desarrollo floral y se identificó el cuadrante más exitoso reproductivamente de los árboles en las dos zonas. El cuajado inicial de frutos y la retención de frutos a lo largo del tiempo se cuantificaron en cada punto cardinal del árbol. Se utilizó un diseño experimental completamente al azar y comparación de medias de Tukey. Se encontraron diferencias significativas en la incidencia de RFA, temperatura ambiente, humedad del aire, peso y diámetro del fruto según el punto cardinal del árbol y la localidad, siendo mayor la rugosidad epidérmica del fruto en la zona de menor altitud. La ubicación de los diferentes cuadrantes y la incidencia de los factores ambientales tuvo efecto en el cuajado, la retención final, el tamaño y la calidad del fruto en las dos zonas altitudinales y climáticas diferentes del trópico andino de Colombia.La mayor retención de fruto se obtuvo a los 1,950 msnm en los cuadrantes norte y oeste, mientras el peso y el diámetro de los frutos tuvo valores más altos a los 2,400 msnm. <![CDATA[Functional growth analysis of diploid potato varieties (<em>Solanum tuberosum</em> Phureja group)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The growth analysis is relevant to understanding and comparing in terms of physiological and productive behavior varieties. The study aims to determine the accumulation and distribution of dry matter through different phenological stages of development in four diploid potato varieties. For this, in a randomized complete block design with three replications, four varieties of diploid potato were evaluated: Paola, Violeta, Primavera, and Paysandú. Based on direct measurements of leaf area and dry matter of each organ, it was computed the growth indices of relative growth rate (RGR), net assimilation rate (NAR), leaf area relation (LAR), and source-sink relation. The duration of development stages of flowering, fruit, and tuber development was measured in terms of thermal time. Furthermore, the number of stems, stolons, and tubers was measured, and the yield was registered at the cycle end. The varieties Paola and Primavera reached a greater accumulation of dry matter in each organ and a greater number of tubers by plant about the varieties Paysandú and Violeta. The organs with the greater biomass accumulated were the leaves, stems, and tubers. The source and demand power had a considerable correlation between the NAR and RGR, which increased toward the end of the cycle for Paola and Primavera varieties. The yield and the beginning and duration of the growth stages were related to the season and the varieties.<hr/>RESUMEN El análisis de crecimiento es relevante para comprender y comparar cultivares en términos de comportamiento fisiológico y productivo. El estudio tuvo como objetivo determinar la acumulación y distribución de materia seca a través de diferentes etapas fenológicas de desarrollo en cuatro variedades de papa diploide. Para ello, en un diseño de bloques completos al azar con tres repeticiones, se evaluaron cuatro variedades de papa diploide: Paola, Violeta, Primavera y Paysandú. A partir de mediciones directas de área foliar y materia seca de cada órgano, se calcularon los índices de crecimiento de la tasa de crecimiento relativo (TCR), la tasa de asimilación neta (TAN), la relación de área foliar (RAF) y la relación fuente-vertedero. La duración de los estados de desarrollo de floración, desarrollo de frutos y de tubérculos se midió en términos de tiempo térmico. Además, se registró el número de tallos, estolones, tubérculos y se registró el rendimiento al final del ciclo. Las variedades Paola y Primavera presentaron la mayor acumulación de materia seca en cada órgano y el mayor número de tubérculos por planta en comparación a las variedades Paysandú y Violeta. Los órganos con mayor biomasa acumulada fueron las hojas, tallos y tubérculos. La relación fuente vertedero tuvo una correlación considerable entre la TAN y la TCR, la cual aumentó hacia el final del ciclo para las variedades Paola y Primavera. El rendimiento, y el inicio y duración de las etapas de crecimiento se relacionaron con la época y las variedades. <![CDATA[Determination of the water footprint in the production of the bulb onion crop under two irrigation systems in Samaca (Colombia)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The water footprint (WF) is an environmental indicator to quantify the total volume of water required by an agricultural system during its productive cycle, important for decision-making in the management of water resources in relation to its availability, to improve the efficiency in the use of irrigation water (WFblue), the use of rainwater (WFgreen) and the quality of water used (WFgray). This research estimated the water footprint of bulb onion (Allium cepa L.) cultivation under two irrigation systems in the municipality of Samaca (Colombia), using Cropwat, weighing lysimeters, climate information, crop water requirements and physicochemical analysis of soils and water. The calculation of the WF by component in sprinkler irrigation was: (WFblue)75.65 m3 t-1, (WFgreen)67.53 m3 t-1 and (WFgray)31,29 m3 t-1; in drip irrigation: (WFblue)78.72 m3 t-1,(WFgreen) 65.28 m3 t-1 and (WFgray) 52.4 m3 t-1. WF maintained a similar trend between irrigations: sprinkler (174.47 m3 t-1) with a yield of 56.0 t ha-1 and drip (196.41 m3 t-1) with a yield of 57.9 tha-1.<hr/>RESUMEN La huella hídrica (HH) es un indicador ambiental que nos permite cuantificar el volumen total de agua que requiere un sistema agrícola durante su ciclo productivo, importante para la toma de decisiones en la gestión del recurso hídrico en relación con su disponibilidad, permitiendo mejorar la eficiencia en el uso del agua de riego (HHazul), el aprovechamiento del agua lluvia (HHverde) y la calidad del agua usada (HHgris). Esta investigación permitió estimar la huella hídrica del cultivo de cebolla de bulbo (Allium cepa L.), bajo dos sistemas de riego en el municipio de Samacá (Colombia), utilizando Cropwat, lisímetros de pesada, información climática, requerimientos hídricos del cultivo y análisis fisicoquímico de suelos y aguas. El cálculo de la HH por componente en riego por aspersión fue: HHazul 75,65 m3 t-1, HHverde 67,53 m3 t-1 y HHgris 31,29 m3 t-1; en riego por goteo: HHazul 78,72 m3 t-1, HHverde 65,28 m3 t-1 y HHgris 52,4 m3 t-1. La HH mantuvo una tendencia similar entre riegos: aspersión (174,47 m3 t-1) con un rendimiento de 56,0 t ha-1 y goteo (196,41 m3 t-1) con un rendimiento de 57,9 tha-1. <![CDATA[<em>In Vitro</em> antifungal activity of ethanol extracts from <em>Cnidoscolus urens</em> L. in controlling <em>Colletotrichum</em> spp. in <em>Lycopersicum esculentum</em>: a sustainable agricultural perspective]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Anthracnose, caused by the pathogenic fungi Colletotrichum spp., poses a significant threat to table tomato (Lycopersicum esculentum) cultivation. This study delves into the potential of plant extracts from Cnidoscolus urens L. as an alternative biocontrol strategy to combat this disease. Rich in secondary metabolites like terpenes, which are instrumental in plant defense, these extracts also comprise esters and fatty acids. Although the latter are not classified as secondary metabolites, they contribute significantly to the plant's biochemical makeup. Our objective was to gauge the in vitro inhibitory efficacy of ethanolic extracts derived from the leaves and stems of Cnidoscolus urens L. against Colletotrichum spp. To achieve this, an agar dilution method with varying extract concentrations was employed. The results showed that concentrations ranging from treatment 3 to treatment 8 effectively inhibited fungal mycelial growth. Interestingly, the extracts' origin, whether from leaves or stems, did not show any significant differential impact on their inhibitory activity. These insights emphasize the consistent effect of Cnidoscolus urens L. extracts in stalling Colletotrichum spp. growth, underscoring their potential as biological antifungal agents in agriculture. Given the pronounced in vitro effectiveness of both leaf and stem extracts, they beckon further exploration as part of sustainable agricultural strategies to combat prominent diseases like anthracnose.<hr/>RESUMEN La antracnosis, causada por el hongo patógeno Colletotrichum spp., representa una amenaza importante para el cultivo del tomate de mesa (Lycopersicum esculentum). Este estudio profundiza en el potencial de los extractos vegetales de Cnidoscolus urens L. como estrategia alternativa de biocontrol para combatir esta enfermedad. Ricos en metabolitos secundarios como los terpenos, que desempeñan un papel decisivo en la defensa de las plantas, estos extractos también contienen ésteres y ácidos grasos. Aunque estos últimos no están clasificados como metabolitos secundarios, contribuyen significativamente a la composición bioquímica de la planta. Nuestro objetivo fue evaluar la eficacia inhibidora in vitro de extractos etanólicos derivados de hojas y tallos de Cnidoscolus urens L. contra Colletotrichum spp. Para lograr esto, se empleó un método de dilución en agar con diferentes concentraciones de extracto. Los resultados mostraron que las concentraciones que oscilaban entre el tratamiento 3 y el tratamiento 8 inhibieron eficazmente el crecimiento del micelio fúngico. Curiosamente, el origen de los extractos, ya sea de hojas o tallos, no mostró ningún impacto diferencial significativo en su actividad inhibidora. Estos conocimientos enfatizan el efecto constante de los extractos de Cnidoscolus urens L. en el estancamiento de Colletotrichum spp. crecimiento, subrayando su potencial como agentes antifúngicos biológicos en la agricultura. Dada la pronunciada eficacia in vitro de los extractos de hojas y tallos, invitan a una mayor exploración como parte de estrategias agrícolas sostenibles para combatir enfermedades importantes como la antracnosis. <![CDATA[Scopping review: use of biofertilizers and humic substances in <em>Phaseolus vulgaris</em> (Fabaceae) for dry zones]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The common bean crop in dry areas is affected by the climate change and the low availability of nutrients that limits its yield. The objective of this review was to analyze the scope of the scientific literature on the use of inoculants based on Plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) and humic substances (HS) in sustainable agronomic management of common bean crop and drought tolerance, for the generation of recommendations applicable to the production cultivation in dry areas from low tropic. An exploratory review on the use of PGPR and SH in common bean was carried out, since the first publications until December 2022 in the databases: Science direct, SciElo, SpringerLink, Scopus, Pubmed and Proquest. The co-inoculation of rhizobia with other PGPR was the most frequent technique in the reviewed articles. However, the combined application with SH allows greater tolerance to the water stress caused by drought. Rhizobia species most reported as efficient were Rhizobium tropici, Rhizobium etli and the strain CIAT 899 (R. tropici). In addition, the strain CIAT 899 was found to be the most useful in inoculant formulations for common beans under drought conditions in Brazil. In Colombia, only one registered product based on Rhizobium phaseoli was found for common bean, although there are no reports of evaluation of this strain under drought stress conditions.<hr/>RESUMEN El cultivo de frijol común en zonas secas se ve afectado por el cambio climático y la baja disponibilidad de nutrientes que limita su rendimiento. El objetivo de esta revisión fue analizar el alcance de la literatura científica sobre el uso de inoculantes basados en rizobacterias promotoras de crecimiento vegetal (PGPR) y sustancias húmicas (SH) en el manejo agronómico sostenible del cultivo de frijol y la tolerancia a la sequía, para la generación de recomendaciones aplicables a la producción del cultivo en zonas secas del trópico bajo.Se realizó una revisión exploratoria sobre el uso de PGPR y SH en frijol, desde las primeras publicaciones hasta diciembre de 2022 en las bases de datos: Science direct, Scielo, Springerlink, Scopus, Pubmed y Proquest. La co-inoculacion de rizobios con otras PGPR fue la técnica más frecuente en los artículos revisados. Sin embargo, la aplicación conjunta con SH permite mayor tolerancia al estrés hídrico ocasionado por la sequía. Las especies de rizobios más reportadas como eficientes fueron Rhizobium tropici,Rhizobium etli yla cepa CIAT 899 (R. tropici) es la más útil en formulaciones de inoculantes para frijol común en condiciones de sequía en Brasil. In Colombia, solo se encontró un producto registrado a base de Rhizobium phaseoli para frijol, aunque no existen reportes de evaluación de esta cepa bajo condiciones de estrés por sequía. <![CDATA[Heavy metal contamination of vegetables in urban and peri-urban areas. An overview]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The growth in urbanization and industrialization is causing an increase in environmental pollution in cities and their surrounding areas. Additionally, the growing urban population requires a greater volume of fresh vegetables. In nature, heavy metals (HM) are widely distributed; when they gradually enter the soil-plant-consumer continuum, they are difficult to remove from the system and accumulate at toxic levels. To gain an overview of this situation, the information in the ScienceDirect database was used in accordance with the PRISMA guide. For this, the keywords “vegetable”, “contamination” and “urban” were used in a first step and, in a second step, the keywords “vegetable” and “heavy metal” were used. The most toxic HM for consumers are Cd, Pb, Hg, Cr and As, as well as essential MP for the plant (Zn, Cu, Ni, Fe, Mo). At excessive concentrations these cause neurological and kidney damage, cancer and other forms of damage to health. Crop contamination can come from the atmosphere, irrigation water, and/or the soil itself, proximity to busy roads, industry, polluted rivers, and excessive use of pesticides and fertilizers that contain HM. Plant poisoning by HM causes a decrease in root growth and biomass of the plant, foliar chlorosis, and other physiological alterations. Leafy vegetables (including aromatic herbs) and solanaceous vegetables accumulate the most HM, while cucurbits and legumes are the least affected. Plants that develop for a longer time accumulate a greater amount of HM. In general, to increase the food safety of urban horticulture, more studies are needed on HM contamination, soil aptitude, risk assessment for ingesting intoxicated vegetables, as well as appropriate instructions for the clean handling of these crops in cities and surrounding areas.<hr/>RESUMEN La creciente urbanización e industrialización genera un aumento de la contaminación del ambiente en las ciudades y terrenos aledaños, en cambio, la crecida población urbana demanda un mayor volumen de hortalizas frescas. En la naturaleza, los metales pesados (MP) existen ampliamente distribuidos y cuando entran paulatinamente al continuo suelo-planta-consumidor se pueden retirar difícilmente del sistema, acumulándose a niveles tóxicos. La información de la base de datos ScienceDirect se utilizó de acuerdo con la guía PRISMA, utilizando en primera instancia las palabras clave “vegetable”, “contamination” y “urban”, y en una segunda búsqueda los términos “vegetable” y “metal pesado”. Los MP más tóxicos para los consumidores son el Cd, Pb, Hg, Cr y As, igualmente como concentraciones excesivas de los MP esenciales para la planta (Zn, Cu, Ni, Fe, Mo) que ocasionan, entre otros, daños neurológicos, renales y cáncer. La contaminación de los cultivos puede venir de la atmósfera, el agua de riego y/o del suelo, sobre todo por la cercanía a las carreteras muy transitadas, la industria, ríos contaminados y el uso excesivo de pesticidas y fertilizantes que contienen MP. La intoxicación vegetal por MP causa una disminución en el crecimiento de las raíces y en la biomasa de la planta, además por clorosis foliar, entre otras alteraciones fisiológicas. Las hortalizas de hoja (incluyendo las hierbas aromáticas) y las solanáceas son las que más acumulan MP, mientras las cucurbitáceas y leguminosas son las menos afectadas. Las plantas que se desarrollan durante más tiempo acumulan una mayor cantidad de MP. En general, para aumentar la seguridad alimentaria de la horticultura urbana, faltan estudios sobre la contaminación con MP, la aptitud de los suelos, la evaluación del riesgo por ingerir hortalizas intoxicadas y, además, de instrucciones apropiadas para el manejo limpio de estos cultivos en las ciudades y zonas aledañas. <![CDATA[Cultivation of <em>Furcraea foetida</em> ([L.] Haw.) under different nitrogen doses and sources]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The ornamental plant sector is diversified and demanding in terms of quality, which includes plant nutrition. Thus, the objective of this work was to evaluate the leaf development of F. foetida var. Striata cultivated in a greenhouse under different nitrogen dosages and sources. A completely randomized experimental design was used, in a 3×3+1 factorial scheme, nitrogen doses were 100, 200 and 300 mg L-1and sources with different nitrogen percentages: calcium nitrate, ammonium nitrate and urea, plus the additional treatment (control: no treatment), with six replications. The number of leaves, length, width and leaf area were evaluated. It was observed that there was full leaf development of plants grown in pots, at 390 days after transplanting, the plants had average parameters of 10.4 leaves/plant, 36.9 cm in leaf length and 6.3 cm leaf width. It was concluded that the different nitrogen doses and sources favored the quality of leaf development of F. foetida, preserving their ornamental characteristics in terms of shape and plasticity.<hr/>RESUMEN El sector de las plantas ornamentales es diversificado y exigente en cuanto a calidad, lo que incluye la nutrición vegetal. Así, el objetivo de este trabajo fue evaluar el desarrollo foliar de F. foetida var. Striata cultivada en invernadero bajo diferentes dosis y fuentes de nitrógeno. Se utilizó un diseño experimental completamente al azar, en esquema factorial 3×3+1, las dosis de nitrógeno fueron 100, 200 y 300 mg L-1y las fuentes con diferentes porcentajes de nitrógeno: nitrato de calcio, nitrato de amonio y urea, más el tratamiento adicional (control: sin tratamiento), con seis repeticiones. Se evaluó el número de hojas, longitud, ancho y área foliar. Se observó que hubo pleno desarrollo foliar de las plantas cultivadas en macetas, a los 390 días después del trasplante, las plantas presentaron parámetros promedio de 10,4 hojas/planta, 36,9 cm de largo y 6,3 cm de ancho de hoja. Se concluyó que las diferentes dosis y fuentes de nitrógeno favorecen la calidad del desarrollo foliar de las plantas de F. foetida, conservando sus características ornamentales en cuanto a forma y plasticidad. <![CDATA[Asexual propagation in female plants of cannabis (<em>Cannabis sativa</em> L.)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Cannabis is a plant with an ancient tradition, currently of worldwide interest due to the effectiveness of cannabidiol (CBD) in different treatments. Asexual propagation techniques are used to preserve the characteristics of the mother plants. This work aimed to evaluate the efficacy of two planting methods (hydroponics and peat) for asexual propagation in female plants of cannabis using the cutting method. Cuttings taken from female plants were arranged in two planting methods, two additional factors were evaluated, management of the apex, and hormonal regulator in each medium. The cuttings were kept under controlled environmental conditions for 17 days. Cuttings propagated in peat in combination with the growth regulator registered the highest percentage of survival (100%) with respect to the hydroponic medium without regulator (73.33%). The cuttings that were not subjected to the apex cutting show the best results in the variables evaluated in both planting media. Both peat and hydroponics are effective means for cutting. Applying a growth regulator and keeping the whole leaves tips favor the formation and quality of the roots.<hr/>RESUMEN Cannabis es una planta con tradición milenaria, y actualmente de interés mundial debido a la eficacia del cannabidiol (CBD) en diferentes tratamientos. Las técnicas de propagación asexual son usadas para preservar las características de las plantas madre. Este trabajo tuvo como objetivo evaluar la eficacia de dos métodos de siembra (hidroponía y turba) para la propagación asexual de plantas femeninas de cannabis usando el método del esquejado. Esquejes tomados de plantas femeninas fueron sometidos a dos métodos de siembra, adicionalmente se evaluaron dos factores, manejo del ápice y regulador hormonal en cada medio. Los esquejes se mantuvieron en condiciones controladas durante 17 días. Esquejes propagados en turba en combinación con el regulador de crecimiento registraron el mayor porcentaje de sobrevivencia (100%) con respecto al medio hidropónico sin regulador (73,33%). Los esquejes que no fueron sometidos al corte del ápice muestran los mejores resultados en las variables evaluadas en ambos medios de siembra. Tanto la turba como la hidroponía son medios efectivos para los esquejes. Aplicar un regulador de crecimiento y mantener las puntas de las hojas enteras favorecen la formación y calidad de las raíces. <![CDATA[Sensory analysis of cacao liquor (<em>Theobroma cacao</em> L.) in cultivars with different origins grown in the Colombian tropics]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The sensory profile of 16 cacao cultivars with different origins from the producing areas of the departments of Arauca, Huila and Santander in Colombia was evaluated. This study used the Laboratorio de Calidad Integral de Cacao of the Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP) at the Estación Experimental Tropical Pichilingue (Quevedo-Ecuador), with a panel of four evaluators who analyzed the typical flavor attributes of cacao liquor, such as: cocoa, acid, bitter, astringent, fruity, floral, nutty, sweet and green/raw. The mean values of the scores assigned by the evaluators showed that the sensory profile varied considerably between genotypes and locations. Some genotypes had more complex flavor profiles than the control, CCN 51. The introduced genotypes EET 8, ICS 1, ICS 39 and ICS 60 had a low intensity in the evaluated attributes, while most of the selected regional materials had greater intensity in the fruity, cocoa and nutty notes, especially FLE 3, FSV 41, FEC 2 and FEAR 5. The sensory profiles demonstrated the potential of Colombian cacao with its fine aroma.<hr/>RESUMEN Se evaluó el perfil sensorial de 16 cultivares de cacao de diferentes orígenes de las zonas productoras de los departamentos de Arauca, Huila y Santander en Colombia. Este estudio utilizó el Laboratorio de Calidad Integral de Cacao del Instituto Nacional de Investigaciones Agropecuarias (INIAP) en la Estación Experimental Tropical Pichilingue (Quevedo-Ecuador), con un panel de cuatro evaluadores que analizaron los atributos de sabor típicos del licor de cacao como: cacao, ácido, amargo, astringente, frutal, floral, nuez, dulce y verde/crudo. Los valores medios de las calificaciones asignadas por los evaluadores mostraron que el perfil sensorial varió considerablemente entre genotipos y localidades en estudio. Algunos genotipos presentaron perfiles de sabor más complejos que el control, CCN 51. Los genotipos introducidos EET 8, ICS 1, ICS 39 e ICS 60, presentaron baja intensidad en los atributos evaluados, mientras que la mayoría de los materiales regionales seleccionados presentaron mayor intensidad de notas frutales, cacao y nuez, especialmente FLE 3, FSV 41, FEC 2 y FEAR 5. Los perfiles sensoriales demostraron el potencial del cacao colombiano con su fino aroma. <![CDATA[DRIS I: development of DRIS indices in oil palm cultivation]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Nutritional diagnosis based on foliar tissue analysis is an efficient tool for detecting nutritional imbalances and aiding in the fertilizer recommendation process. Therefore, the objective of this study was to use this information to implement the Diagnosis and Recommendation Integrated System (DRIS), a method that uses the relationships between nutrients and their respective coefficients of variation in a high-productivity population, establishing the norms. In this study, DRIS norms and indices were developed for the oil palm crop, specifically the IRHO hybrid, in the central palm region of Colombia. A total of 113 samples were taken, of which 28 were considered representative of the population with high yields in fresh palm fruit production, exceeding 32.9 tons per hectare. The selection of DRIS norms was based on the criteria of the highest variance ratio and the "R" value criterion. The decreasing order of deficiency constraints for foliar tissue concentrations is Fe&gt;Zn&gt;S&gt;P&gt;Cl&gt;Mg&gt;B&gt;Na&gt;K&gt;Ca&gt;Cu=Mn&gt;N, with Iron and Zinc being the limiting elements due to deficiency, and Nitrogen due to excess. Small changes in sulfur concentrations have a significant impact on yield.<hr/>RESUMEN El diagnostico nutricional a partir de análisis de tejido foliar es un instrumento eficiente para detectar desequilibrios nutricionales y ayudar en el proceso de recomendación de fertilizantes. Así, se tuvo por objetivo la utilización de esta información para la implementación del Sistema Integrado de Diagnóstico y Recomendación (DRIS), método que utiliza las relaciones entre nutrientes y sus respectivos coeficientes de variación, en una población de alta productividad, constituyendo las normas. En el presente trabajo fueron desarrolladas las normas e índices DRIS, en el cultivo de Palma de aceite, hibrido IRHO en la región central palmera de Colombia. Fueron tomadas 113 muestras, de las cuales 28 se consideraron como representativas de la población con altos rendimientos en la producción de fruta fresca de palma con rendimientos superiores a 32,9 t ha-1. Para la selección de las normas DRIS se utilizó el criterio de mayor relación entre varianzas y el criterio de valor de “R”, El orden decreciente de las limitantes por deficiencia para concentraciones en tejido foliar es Fe&gt;Zn&gt;S&gt;P&gt;Cl&gt;Mg&gt;B&gt;Na&gt;K&gt;Ca&gt;Cu=Mn&gt;N, siendo el Hierro y el Zinc los elementos limitantes por deficiencia y Nitrógeno por exceso. Para el azufre cambios pequeños en las concentraciones de este elemento tienen un alto impacto sobre el rendimiento. <![CDATA[Biostimulant activity of humic acids derived from goat manure vermicompost and lignite in relation to their structure and interaction with a PGPR strain under semiarid conditions]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The use of humified organic matter (HOM)-based plant biostimulants and plant growth-promoting rhizobacteria (PGPR) has emerged as a promising approach to enhance agricultural productivity in arid and semiarid environments. However, the bioactivity of humic stimulants varies based on their chemical composition, and the synergistic effects of co-applying these biostimulants remain to be fully elucidated. In this research, we investigated the structural and bioactive characteristics of humic acids derived from goat manure vermicompost (HAVC) and lignite coal (HAC). Additionally, we explored the plant growth-promoting effects of each humic acid (HA) in conjunction with the Bacillus mycoides strain BSC25 (Bm) on corn plants in arid conditions. To assess the relationship between structure and bioactivity, we determined the supramolecular composition of the HAs and evaluated their effectiveness through a corn coleoptile elongation test. Subsequently, we conducted biostimulation tests on maize seedlings in a growth chamber and performed a field-based biostimulation test in a semi-arid region. Notably, HACs exhibited coleoptile elongation at lower concentrations (25-50 mg LC) compared to HAVCs, which required higher concentrations (100-200 mg LC) to achieve the same effect. These outcomes correlated with the supramolecular composition of HAs. The bioactivity of HACs was linked to their oxygen content, aromatic and carboxylic groups, whereas HAVCs' bioactivity was associated with their carbohydrate, aliphatic carbon, and hydrogen content. The application of both HAs, together with Bm, resulted in enhanced corn leaf biomass production in the growth chamber and under field conditions. This effect can be attributed to the hormone-like actions of HA and the PGPR activity of Bm. Interestingly, despite foliar application, HAs displayed bioactivity at the root level, as evidenced by increased root biomass in the field. These results indicate a PGPR effect of Bm that remained unaltered with co-application of HAVC. However, the joint application of Bm-HAC and Bm-HAVC reversed the positive effect of Bm on corn production under field conditions. This outcome likely relates to the hormone-like effects of HA and potential additive effects following Bm inoculation.<hr/>RESUMEN El uso de bioestimulantes vegetales a base materia orgánica humificada (MOH) y PGPR’s es una tecnología en vía de consolidación para promover la productividad agrícola bajo condiciones marginales. Sin embargo, la bioactividad de los estimulantes húmicos varía de acuerdo con su naturaleza química y aun es necesario explicar los efectos sobre la aplicación conjunta de estos dos agentes bioestimulantes. En este trabajo se analizó la relación entre la estructura y bioactividad de ácidos húmicos obtenidos de lombricompost de estiércol caprino (HAVC) y de un carbón tipo lignito (HAC), así como el efecto promotor del crecimiento vegetal de cada uno de estos ácidos húmicos (AH) aplicados en conjunto de la cepa Bacillus mycoides BSC25 (Bm), sobre plantas de maíz, bajo condiciones de aridez. Para ello se determinó la composición supramolecular de los HA, su bioactividad fue evaluada mediante el test de elongación de coleóptilos de maíz, se desarrollaron ensayos de bioestimulación sobre plántulas de maíz en cámara de crecimiento, finalmente se desarrolló un ensayo de bioestimulación en maíz en condiciones de campo en una zona semiárida. Los HAC causaron elongación de coleóptilos a una concentración inferior (25-50 mg CL), en comparación con los HAVC, que causaron el mismo efecto a una concentración más alta (100-200 mg CL); se encontró una asociación entre estos resultados y la composición supramolecular de los HA. La bioactividad de los HAC estuvo asociada a su contenido de oxígeno, grupos aromáticos y carboxílicos; mientras que la bioactividad de los HAVC se correlacionó con su contenido de carbohidratos, carbono alifático y de hidrógeno. La aplicación de ambos HA, Bm y la aplicación conjunta HA- Bm, promovió la producción de biomasa foliar de maíz en cámara de crecimiento y en condiciones de campo. Esto se puede atribuir a los efectos hormone-like de los HA y a la actividad PGPR de Bm. Aunque los HA fueron aplicados por aspersión foliar, mostraron bioactividad a nivel radicular. Los resultados de biomasa radicular en campo indican un efecto PGPR de Bm, el cual no se vio modificado por la aplicación conjunta con HAVC. Sin embargo, la producción de mazorcas en condiciones de campo fue promovida por la actividad de Bm, pero este efecto fue revertido por la aplicación conjunta Bm-HAC y Bm-HAVC. Estos resultados están asociados a los efectos hormonales de los HA y de posibles efectos aditivos tras la inoculación con Bm. <![CDATA[Application of molecular techniques in soil microbiology for the identification of bacteria with agricultural potential: a review and bibliometric analysis]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732023000200014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The excessive use of agrochemicals and poor agricultural practices have increased the negative effects on soil and crop biodiversity. In that sense, there is a need to identify potential bacteria by molecular techniques for sustainable agricultural production. The objective of this article was to develop a systematic and bibliometric mapping of the research carried out applying molecular techniques in soil microbiology for the identification of bacteria with agricultural potential. A search for research related to molecular techniques used for the identification of bacteria with agricultural potential was carried out in the Web of Science and Scopus databases, which were classified and analyzed by means of the R studio software. The origin, theoretical reference, bibliometric study and networks on the proposed topic were analyzed from the research obtained. A total of 527 researches related to molecular techniques used for the identification of bacteria with agricultural potential were reported, increasing by 52.75% in the last five years, with an annual growth rate of 17.4%, with India standing out as the country with the highest number of publica tions, contributing 25% of researches worldwide. Sequencing and PCR are the most common techniques to identify potential microorganisms, being Bacillus, Pseudomonas, Enterobacter and Acinetobacter the most frequent bacterial genera to be identified due to mechanisms used to favor sustainable agricultural production systems.<hr/>RESUMEN El uso excesivo de agroquímicos y las malas prácticas agrícolas han aumentado los efectos nega tivos sobre el suelo y la diversidad biológica de los cultivos. En ese sentido, existe la necesidad de identificar bacterias potenciales por medio de técnicas moleculares para la producción agrícola sostenible. El objetivo de este artículo fue desarrollar un mapeo sistemático y bibliométrico acer ca de las investigaciones realizadas en las que se aplican las técnicas moleculares en microbiolo gía de suelos, para la identificación de bacterias con potencial agrícola. Se empleó la búsqueda de investigaciones relacionadas con las técnicas moleculares usadas para la identificación de bacte rias con potencial agrícola en las bases de datos Web of Science y Scopus; los cuales fueron cla sificados y analizados por medio del software R studio. A partir de las investigaciones obtenidas se analizó el origen, referente teórico, estudio bibliométrico y redes sobre la temática propuesta. Se reportaron un total de 527 investigaciones relacionadas con las técnicas moleculares emplea das para la identificación de bacterias con potencial agrícola, aumentado en los últimos cinco años en un 52,75%, con una tasa de crecimiento anual del 17,4%, destacándose India como el país con mayor número de publicaciones, aportando un 25% de investigaciones a nivel mundial. La secuenciación y la PCR son las técnicas más usuales para identificar a los microorganismos potenciales, siendo Bacillus, Pseudomonas, Enterobacter y Acinetobacter los géneros bacterianos más frecuentes en ser identificados debido a los mecanismos que utilizan para favorecer los siste mas de producción agrícola sostenible.