Scielo RSS <![CDATA[Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=2011-217320140002&lang=en vol. 8 num. 2 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <link>http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200001&lng=en&nrm=iso&tlng=en</link> <description/> </item> <item> <title><![CDATA[<b>The role of the calyx in the postharvest behavior of cape gooseberry (<i>Physalis peruviana </i>L.) fruits ecotype Colombia</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Los frutos de uchuva se desarrollan y permanecen dentro del cáliz. Se desconocen muchos aspectos relacionados con el papel del cáliz en la fisiología del fruto de uchuva. El objetivo fue determinar el papel del cáliz en el comportamiento poscosecha de frutos de uchuva ecotipo Colombia. Se utilizó un diseño completamente al azar con dos tratamientos: el primero correspondió a frutos con cáliz y el segundo fueron frutos sin cáliz. Los frutos fueron cosechados en el municipio de Ventaquemada (departamento de Boyacá, Colombia), en grado de madurez 3 según la norma NTC 4580. Una vez cosechados los frutos fueron llevados al laboratorio y se dispusieron en cámaras de almacenamiento (16±1°C y humedad relativa del 80%) durante 22 días. Semanalmente se realizaron mediciones de parámetros fisicoquímicos. Se encontró un efecto positivo del cáliz durante el almacenamiento de los frutos de uchuva. Con diferencias estadísticas, los frutos con cáliz produjeron menor cantidad de etileno. Estos mismos frutos presentaron menor aumento de los sólidos solubles totales, relación de madurez y del índice de color. Los frutos con cáliz tuvieron una mayor firmeza, acidez total titulable y menor pérdida de peso respecto a frutos sin cáliz. Esto demuestra la gran importancia de mantener el cáliz unido a los frutos de uchuva durante la poscosecha.<hr/>The fruit of the cape gooseberry develops and remains within a calyx. Various aspects related to the role of the calyx in cape gooseberry fruit physiology are unknown. The objective was to determine the role of the calyx in the postharvest behavior of cape gooseberry fruit, ecotype Colombia. The experimental design was completely randomized with two treatments: the first corresponded to fruit with calyx and the second contained fruit without calyx. The fruits were harvested in the municipality of Ventaquemada (department of Boyaca, Colombia), at maturity grade 3, according to the Icontec standard NTC 4580. Once harvested, the fruits were brought to the laboratory and placed in storage chambers (16±1°C and 80% relative humidity) for 22 days. The pshysicochemical parameters were measured periodically. A positive effect from the calyx was found during the storage of the cape gooseberry fruits. With statistical differences, the ethylene concentration produced by the fruit with calyx was minor. These same fruits showed lower increases in the total soluble solids, maturity ratio and color index. The fruit with calyx showed more firmness, total titratable acidity and lower weight loss as compared to fruit without calyx. This demonstrates the great importance of keeping the calyx attached to cape gooseberry fruits during the postharvest. <![CDATA[<b>Effect of different irrigation water levels on the production and quality of the strawberry (<i>Fragaria </i>sp.)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200003&lng=en&nrm=iso&tlng=en La fresa es un cultivo de gran importancia económica para muchos agricultores de Colombia, principalmente para los de clima de frío de Boyacá y Cundinamarca; sin embargo, en estas zonas el bajo nivel de tecnificación del sistema de producción y el desconocimiento del manejo adecuado del riego en el cultivo de fresa conlleva al uso ineficiente del recurso hídrico. Por lo anterior, el objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto de diferentes láminas de riego sobre la producción y calidad poscosecha de los frutos de fresa var. Ventana. Se utilizó un diseño experimental completamente al azar con cinco tratamientos y cuatro repeticiones. Los tratamientos correspondieron a cinco láminas de riego determinadas por cinco coeficientes multiplicadores de la evaporación (0,8; 1,0; 1,2; 1,4 o 1,6 de la evaporación medida dentro del invernadero). Para la siembra se utilizó turba rubia como sustrato, las aplicaciones se realizaron mediante sistema de riego por goteo. La lámina de riego de 1,6 presentó los mejores resultados de masa fresca de hojas, masa seca de hojas, corona y peciolos, área foliar y sólidos solubles totales de frutos; mientras que la lámina de riego de 1,4 obtuvo los mejores resultados de masa fresca de corona y peciolos, raíz, masa seca de raíz, frutos y relación de madurez. El coeficiente de riego de 1,4 presentó los mejores rendimientos y mantuvo una alta eficiencia en el uso del agua. El manejo de diferentes láminas de riego afecta las características organolépticas de los frutos de fresa.<hr/>The strawberry is a crop of great economic importance for many farmers in Colombia, mainly in the cold climatic zones of Boyacá and Cundinamarca; however, in these areas, the low level of technology in the production system and the lack of proper irrigation management in the strawberry cultivation lead to an inefficient use of water resources. Therefore, the objective of this research was to evaluate the effect of different water levels on the production and postharvest quality of strawberry fruits, var. Ventana. A completely randomized design with five treatments and four replications was used. The treatments consisted of five water levels as determined by five evaporation multiplication coefficients (0.8, 1.0, 1.2, 1.4 or 1.6 times the evaporation measured inside the greenhouse). Peat moss was used as a substrate for the planting; the water applications were carried out using a drip irrigation system. The irrigation coefficient of 1.6 provided the best results for the leaf fresh mass, dry mass of the leaves, crown and petioles, leaf area and total soluble solids of the fruit; while, the irrigation level of 1.4 resulted in the highest fresh mass of the crown and petioles, and roots, root dry mass, fruit and maturity index. The irrigation coefficient of 1.4 presented the best yield and maintained a high water efficiency. The management of different levels of water affects the organoleptic properties of strawberry fruits. <![CDATA[<b>Some aspects of the photosynthesis and water potentials in the reproductive phase of sweet granadilla (<i>Passiflora ligularis</i> Juss.) in Huila, Colombia</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200004&lng=en&nrm=iso&tlng=en La granadilla es un fruto apreciado en el mercado nacional e internacional por sus características organolépticas y nutricionales. Sin embargo, muy pocos estudios se han realizado sobre su ecofisiología en zonas de alta producción en Colombia. Por esta razón el objetivo de este estudio fue describir y analizar algunos aspectos de la fotosíntesis y potenciales hídricos de la granadilla, en estado reproductivo, en dos fincas localizadas en el municipio de Santa María (Huila, Colombia): La Ceiba (2.060 msnm) y La Yerbabuena (2.270 msnm). Se monitorearon variables climáticas y se midieron parámetros de intercambio gaseoso, fluorescencia de la clorofila a y potenciales hídricos. La temperatura promedio en La Yerbabuena fue 16,24°C y en La Ceiba de 17,15°C, con una PAR de 470,9 y 1.186,2 mmol de fotones m-2 s-1, respectivamente. Los valores de Amax, R D e Ic para la finca La Ceiba (23,6; 2,24 y 34,6 mmol m-2 s-1) fueron mayores respecto a La Yerbabuena (17,5; 1,34 y 21 mmol m-2 s-1), en esta última se evidencia una alta capacidad de uso de la luz disponible para garantizar una mayor eficiencia fotosintética (F) de 0,0457 a valores bajos de radiación. El potencial hídrico foliar (cercano a -0,2 MPa) y del suelo (cercano a -0,01 MPa) y los valores de Fv/Fm (por encima de 0,86) en prealba indican ausencia de estrés en las plantas. En conclusión ambos ambientes son favorables para el desarrollo de la granadilla porque a pesar de las características ambientales y las diferentes intensidades de luz se mantiene una alta eficiencia de la fotosíntesis (F).<hr/>The sweet granadilla fruit is appreciated in the national and international markets for its organoleptic and nutritional characteristics. However, very few studies have been done on its ecophysiology in the high-production areas of Colombia. Therefore, the aim of this study was to describe and analyze some aspects of the photosynthesis and water potentials of sweet granadilla in the production phase on two farms located in the municipality of Santa María (Huila, Colombia): La Ceiba (2,060 m a.s.l.) and La Yerbabuena (2,270 m a.s.l.). The climatic variables were monitored and the parameters of gas exchange, chlorophyll a fluorescence and water potentials were measured. The average temperature in La Yerbabuena was 16.24°C and, in La Ceiba, it was 17.15°C, with a PAR of 470.9 and 1,186.2 mmol photons m-2 s-1, respectively. The values Amax, R D and Ic for La Ceiba (23.6, 2.24 and 34.6 mmol m-2 s-1) were higher when compared to La Yerbabuena (17.5, 1.34 and 21 mmol m-2 s-1); the latter showed a high capacity to use available light to ensure a greater photosynthetic efficiency (F) of 0.0457 at low values of radiation. The water potential in the leaves (close to -0.2 MPa) and soil (near -0.01 MPa) and the Fv/Fm value (above 0.86) during the predawn indicated the absence of stress in the plants. In conclusion, both environments were favorable for the development of sweet granadilla because, despite the environmental characteristics and the different light intensities, a highly efficient photosynthesis (F) was maintained. <![CDATA[<b>Climatic characteristics and water balance of the Tahiti acid lime (<i>Citrus latifolia</i> Tanaka) in five production locations of Colombia</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200005&lng=en&nrm=iso&tlng=en La lima ácida Tahití se cultiva desde el nivel del mar hasta los 1.200 msnm lo que genera variabilidad en las condiciones ecológicas que influyen sobre el potencial del cultivo. Con el propósito de identificar qué factores climáticos pueden condicionar el comportamiento productivo, la calidad del fruto y el destino del mercado, se inició el estudio en cinco localidades productoras del país: Santander (Lebrija), Piedemonte del Meta (C.I. La Libertad), valle alto del Magdalena (C.I. Nataima), Valle del Cauca (C.I. Palmira) y Caribe seco (C.I Caribia). La información climática se obtuvo de la base de datos multianual del Ideam, se realizó el balance hídrico y se determinó periodos de excesos y déficit hídricos, se calcularon las unidades de calor acumuladas (UC) y la variación diaria de la temperatura en los meses de mayor y menor precipitación. Se encontró que las marcadas diferencias climáticas pueden afectar las características de calidad de las frutas. Las zonas con las tempera- turas medias más altas y los niveles más elevados de evaporación y evapotranspiración del cultivo (ETc) se obtuvieron en el Caribe seco (C.I. Caribia) y Tolima (C.I. Nataima). Esta última región presentó una mayor variación en el delta diario de temperatura y valor más elevado de acumulación de UC. La localidad con la menor temperatura media fue Lebrija, presentó la menor variación en el delta diario de temperatura y el valor más bajo de acumulación de UC. La información climática sugiere la implementación de riego en C.I. Caribia, C.I. Nataima, C.I. Palmira.<hr/>The Tahiti acid lime is grown from sea level to 1,200 m a.s.l., which results in variability for the ecological conditions that influence the potential of this crop. In order to identify which climatic factors can affect growth performance, fruit quality and target market, this study was initiated in five production locations in Colombia: Santander (a farm in Lebrija), Piedmont Meta (the Research Center -{R.C.}- La Libertad), the high Magdalena Valley (R.C. Nataima), Valley of Cauca (R.C. Palmira) and the dry Caribbean (R.C. Caribia). The climate information was obtained from the multiyear database Ideam. The water balance was observed and the periods of excess and deficiency were determined, along with the accumulated heat units (HU) and temperature variations in the months of high and low precipitation. It was found that marked differences in climate can affect the quality characteristics of this fruit. The zones with the higher average temperatures and higher levels of evaporation and crop evapotranspiration (ETc) were R.C. Caribia and R.C. Nataima; the latter had a greater variation in the daily temperature delta and a higher accumulation value of HU. The location with the lowest average temperature was Lebrija, with less variation in the daily temperature delta, and the lowest accumulation of HU. The climate information indicates the need for the implementation of irrigation in R.C. Caribia, R.C. Nataima and R.C. Palmira. <![CDATA[<b>Agronomic feasibility of using vinasse, a by-product of the alcoholic spirit pisco, as a biofertilizer in vineyards</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200006&lng=en&nrm=iso&tlng=en La vinaza, subproducto orgánico líquido de la fabricación del pisco, es catalogada en Chile como desecho industrial, generándose la necesidad de lograr su reclasificación y promover su uso como biofertilizante. Para esto, se propusieron tres experimentos entre los años 2010 y 2012, con el objetivo de definir dosis que no provocaran efectos negativos en el sistema radical, el crecimiento aéreo de las vides y características químicas del suelo. En los dos primeros experimentos se aplicó el equivalente a 0, 168, 336 y 672 m³ ha-1 en la var. Pedro Jiménez, utilizando un rizotrón estrella de un 10,1 L de cuatro puntas (experimento uno) y maceta de 20 L (experimento dos). El tercer experimento se realizó en campo, var. Chardonnay, con cuatro tratamientos (0, 103, 206 y 412 m³ ha-1) utilizando grupos de cuatro plantas como unidad experimental. En los dos primeros experimentos se definió que la dosis de 336 m³ ha-1 no afectaban la parte aérea y promovía mayor crecimiento del sistema radical. En el experimento tres, cantidades de hasta 206 m³ ha-1 no causaron cambios químicos a nivel de suelo o la parte aérea de la planta, pero promovieron un mayor índice de enraizamiento en los primeros 20 cm. El uso adecuado de la vinaza de pisco podría transformarse en una buena oportunidad para los pequeños agricultores, al utilizarse como enmienda orgánica o biofertilizante agrícola en viñedos.<hr/>Vinasse is an organic, liquid by-product of pisco alcoholic spirit manufacturing, categorized in Chile as industrial waste, resulting in a need for re-classification and promotion of its use as a biofertilizer. Three experiments were carried out between 2010 and 2012 in order to determine the doses that do not negatively affect grapevine root systems, aboveground growth, or soil chemical variables. Experiments 1 and 2 (0, 168, 336 and 672 m³ ha-1) were conducted with cv. Pedro Jiménez. The experimental unit consisted of one four-tipped, star-shaped 10.1 L rhizotron (experiment 1) or one plant in a 20 L container (experiment 2). The third experiment was established in the field using cv. Chardonnay with 4 treatments (0, 103, 206 and 412 m³ ha-1) and an experimental unit that corresponded to a group of 4 plants. In the first two experiments, a dose of 336 m³ ha-1 did not affect the aboveground growth but promoted root development. In experiment 3, doses of up to 206 m³ ha-1 did not change the chemical composition of the soil or the aboveground growth, but stimulated a higher rooting index in the first 20 cm of the soil profile. The appropriate use of vinasse, a by-product of pisco, currently classified as an industrial waste, could provide a good alternative for grape growers when utilized as an organic amendment or biofertilizer in vineyards. <![CDATA[<b>Physico-chemical characteristics of zucchini fruits as a function of potassium top dressing levels</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200007&lng=en&nrm=iso&tlng=en O potássio é considerado por muitos pesquisadores como o nutriente relacionado à qualidade dos frutos. No entanto, sâo poucas as pesquisas em que este efeito do potássio é avaliado. Objetivou-se com este trabalho avaliar o efeito de doses de potássio em cobertura na qualidade físico-química de frutos de abobrinha-de-moita (Cucurbita pepo L.) híbrido Aline. Foram avaliados cinco tratamentos (0, 50, 100, 150 e 200 kg ha-1 de K2O em cobertura), no delineamento experimental de blocos casualizados, com quatro repetições. Logo após a colheita dos frutos foram avaliadas as seguintes características físico-químicas: teor de macronutrientes nos frutos, potencial hidrogeniônico (pH), acidez total titulável (ATT), sólidos solúveis totais (SST), "ratio" (relação SST/ATT), porcentagem de açúcares redutores e a textura. O teor de potássio, o pH, e a relação SST/ATT nos frutos aumentaram à medida que se aumentou a dose de potássio, enquanto a acidez total titulável reduziu. As outras características não foram influenciadas pelas doses de potássio.<hr/>Potassium is considered by many researchers as the nutrient responsible for fruit quality. However, there are few studies on it. The objective of this study was to evaluate the effect of potassium topdressing levels on the physicochemical characteristics of zucchini fruits (Cucurbita pepo L.), hybrid Aline. Five treatments (0, 50, 100, 200 and 400 kg ha-1 of K2O topdressing) were evaluated in a randomized complete block design with four replications. Soon after the fruit harvest, the following fruit characteristics were evaluated: macronutrient content, hydrogen potential (pH), total titratable acidity (TTA), total soluble solids (TSS), TSS/TTA ratio, percentage of reducing sugars and texture. The potassium content, pH, and TSS/TTA ratio increased in the fruits as the level of potassium increased; whereas, the TTA was reduced. The other characteristics were not influenced by the potassium levels. <![CDATA[<b>Physiological and biochemical responses of the cowpea bean (<i>Vigna unguiculata</i> L. Walp.) under a water deficit</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200008&lng=en&nrm=iso&tlng=en El fríjol caupí contribuye a la alimentación humana y animal en muchas regiones del mundo, especialmente en aquellos lugares donde la sequía restringe la producción agrícola. El objetivo de este trabajo fue identificar algunas respuestas fisiológicas y bioquímicas de esta especie, bajo condiciones de estrés hídrico en fase reproductiva. Se experimentó bajo un diseño completamente aleatorizado en un arreglo factorial 2x6 (2 niveles de humedad del suelo y 6 genotipos) con tres repeticiones. Se analizó la respuesta de la especie evaluando el rendimiento de la planta mediante la cuantificación del rendimiento de grano/planta, el número de vainas/planta, el número de semillas/vaina, y la longitud de la vaina; se estimó la reducción relativa del rendimiento y la susceptibilidad a la sequía. También se analizó el intercambio gaseoso, la actividad de las enzimas catalasa y ascorbato peroxidasa, así como los contenidos de clorofila, carotenoides, proteínas libres, prolina y malondialdehído. El estrés por sequía causó una disminución en el rendimiento de grano/planta del 57,72%, número de vainas/planta del 49,40% y número de semillas/vaina del 32,07%. A los 17 días de sequía, la fotosíntesis empezó a registrar valores cercanos a cero cuando el contenido de humedad del suelo se redujo alrededor del 40% de la capacidad de campo, lo cual pudo ser ocasionado por limitaciones estomáticas y, posiblemente, por limitaciones no estomáticas. La proporción de clorofila a/clorofila b (Chla/Chlb), fue significativamente más baja, mientras que el contenido de malondialdehído fue significativamente más alto, en plantas bajo estrés hídrico.<hr/>The cowpea bean contributes to human and animal feed in many regions of the world, especially in places where droughts restrict agricultural production. The aim of this study was to identify some physiological and biochemical responses of this species under drought stress conditions in the reproductive phase. We used a completely randomized design with a 2x6 factorial arrangement (2 soil moisture levels and 6 genotypes) and three replicates. The grain yield/plant, number of pods/plant, number of seeds/pod and pod length were analyzed, and the relative yield reduction and drought susceptibility index were estimated. The gas exchange and activity of the catalase and ascorbate peroxidase enzymes, as well as the contents of chlorophyll, carotenoids, free protein, and proline, were analyzed. The drought stress caused a decrease in the grain yield/ plant of 57.72%, the number of pods/plant of 49.40% and the number of seeds/pod of 32.07%. At 17 days of drought, the photosynthesis began showing values near zero when the soil moisture content was reduced by about 40% of the field capacity, which could have been caused by stomatal limitations and possibly by biochemical limitations. The ratio of chlorophyll a/chlorophyll b (Chla/Chlb) was significantly lower and the malonaldehyde content was significantly higher in the plants under water stress. <![CDATA[<b>Foliar and soil application of manganese in spinach (<i>Spinacia oleraceae</i> L.) grown in a vermicompost substrate</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200009&lng=en&nrm=iso&tlng=en En la agricultura orgánica de hortalizas, el uso de sustratos a base de vermicompost es una alternativa cada vez con mayor aceptación. La fertilización eficiente de manganeso (Mn) requiere manejos agronómicos diferenciados dadas las complejas variables de absorción y disponibilidad de este micronutriente en el suelo. Nuevos productos de fertilizantes deben ser estudiados extensamente. Se evaluó en condiciones de invernadero, el efecto de la fertilización de Mn en espinaca, híbrido Panther, empleando dos fuentes -sulfato y gluconato- en aplicación líquida edáfica y foliar, a una concentración de 50 mg L-1 (1,5 kg ha-1), y sin la aplicación del micronutriente. La fertilización fue parcializada en 10 aplicaciones. Plántulas con 15 días desde germinación fueron trasplantadas en materas de 2 L en un sustrato vermicompost. Desde los 12 días después de iniciar los tratamientos, las plantas evidenciaron efecto según la fuente y método de aplicación para la masa seca aérea y área foliar. Al final del periodo de estudio, la fuente de MnSO4 edáfico presentó la mejor respuesta, con mayor acumulación de masa seca aérea, número de hojas y altura planta frente a las plantas control, 86,7; 56,8 y 28,0%, respectivamente. Tanto la aplicación foliar y edáfica del gluconato de Mn resultaron en valores próximos, sin síntomas visibles de toxicidad a la dosis evaluada. Este producto podría llegar a ser una opción viable de fertilización de Mn en espinaca.<hr/>In the organic farming of vegetables, the use of vermicompost-based substrates is an alternative with increasing acceptance. Efficient fertilization with manganese (Mn) requires different agricultural management variables given the complex variables of absorption and availability of this micronutrient in the soil. New fertilizer products must be studied extensively. The effects of Mn fertilization on spinach were evaluated under greenhouse conditions using two sources -sulfate and gluconate- in liquid foliar and soil applications at a concentration of 50 mg L-1 (1.5 kg ha-1) and without the application of this micronutrient. The fertilization was separated into ten applications. Fifteen days after germination, seedlings were transplanted into 2 L pots filled with a vermicompost substrate. Starting at 12 days after the beginning of the treatment, the plants showed effects that depended on the source and method of the application for the aerial dry mass and leaf area. By the end of the study period, the edaphic source of MnSO4 presented the best response with a higher dry matter, number of leaves and plant height when compared to the control plants, higher by 86.7, 56.8 and 28.0%, respectively. Both of the foliar and soil applications of Mn gluconate resulted in similar values, without symptoms of toxicity for the employed dose. This product could become a feasible option for Mn fertilization in spinach. <![CDATA[<b>Price performance of the potato varieties Parda Pastusa and Diacol Capiro in Colombia (1995-2011)</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200010&lng=en&nrm=iso&tlng=en El año 2013 los productores de papa de Colombia han protestado públicamente por la caída de los precios de este producto. Este fenómeno social no ha cambiado significativamente en los últimos años, pero cada año va agravándose afectando negativamente los ingresos de las familias productoras. Para hacer una aproximación explicativa se ha realizado una investigación documental sobre precios y un análisis estadístico de la serie de precios de las variedades Parda Pastusa y Diacol Capiro de los años 1995 a 2011. El análisis estadístico muestra resultados similares para ambas variedades. La tendencia de precios nominales es alcista y la de precios reales bajista. Las series presentan estacionalidad, siendo el primer semestre el de precios altos y el segundo el de precios medios y bajos. Este comportamiento estacional, sin embargo, tiene una ocurrencia de solo 65% para el periodo de estudio. La variabilidad es alta a muy alta reflejando la amplitud de rango entre los precios máximos y mínimos. Esto representa un enorme riesgo para los productores, sobre todo para los pequeños que no tienen ningún seguro financiero para su producción. Las series de precios presentan ciclos irregulares; sin embargo, es posible desarrollar un modelo matemático de predicción de precios como el que se presenta aquí, un modelo Sarima desarrollado con el software estadístico R. Este permite hacer pronósticos para algunos meses, cuyos resultados ayudarían a planificar mejor las siembras. Junto a esta estrategia, también se puede recurrir a una mejor planificación del mercadeo y la innovación tecnológica, caminos que pueden reducir la variabilidad de precios ocasionada principalmente por el clima, plagas, enfermedades, y otros.<hr/>During 2013, Colombian potato growers publicly protested the drop in potato prices. This price phenomenon has not significantly changed in recent years, but every year it worsens, adversely affecting the income of farming families. In order to provide an explanation, documentary research was conducted on the prices along with a statistical analysis of the price series of the potato varieties Parda Pastusa and Diacol Capiro from 1995 to 2011. The statistical analysis showed similar results for both varieties. The nominal price had an uptrend and the real prices had a downtrend. The series showed seasonality: the first semester had a tendency for high prices and the second one had middle to low prices. However, this seasonal performance only had an occurrence of 65% for the studied period. The price variability was high to very high, reflecting the breadth of the range between the maximum and minimum prices. This presents a huge risk for producers, especially for small farmers who have no financial insurance for their production. The price series had irregular cycles; however, it was possible to develop a mathematical model to predict the prices, a Sarima model, which was developed with the statistical software R. This model allows for price forecasting for some months. These results could help better plan seeding. Alongside this strategy, producers can use best marketing planning and technological innovation, methods that can reduce the price variability caused by weather, pests, and diseases, among others. <![CDATA[<b>Feasibility study of a bulb onion (<i>Allium cepa</i> L.) packinghouse in the Alto Chicamocha (Boyaca) irrigation district</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200011&lng=en&nrm=iso&tlng=en En Colombia la producción de cebolla de bulbo es de 320.000 t al año con lo que se abastece el consumo nacional. El departamento de Boyacá aporta el 52% y de 30.000 a 40.000 t se producen en el valle del río Chicamocha con una problemática en su producción y comercialización manifiesta en la pérdida del 28% por la ausencia de las operaciones de secado y curado. Para abordar esta problemática se utilizó un método descriptivo basado en la observación directa de las generalidades de su sistema productivo expresada por sus productores, comercializadores e industriales. El estudio de una planta empacadora para el Distrito de Riego del Alto de Chicamocha (DR ACH) se justifica por que las pérdidas económicas son de 9.800 t año-1. La construcción de esta infraestructura genera un alto número de empleos directos e indirectos, institucionaliza el mercado, da valor agregado, ayuda a estabilizar precios y aumenta el tiempo de almacenamiento del producto al pasar de 8 a 72 días. Del estudio de mercados se obtiene que la demanda por el nuevo producto de cebolla curada selecta es de 15.216 t, en el mercado nacional. La planta empacadora acondicionará 32 t día-1, en un área de 1.821 m², en dos turnos para una producción al año de 11.680 t. El proyecto presenta una TIR (tasa interna de retorno) de 29,22% y una relación B/C (beneficio costo) de 1,18 para un periodo de 5 años.<hr/>In Colombia, the production of the onion bulb equals 320,000 t per year, which supplies the domestic consumption. The department of Boyaca contributes 52% of this, with 30 to 40,000 t coming from the valley of the Alto Chicamocha river with problematic production and marketing that result in losses of 28% due to a lack of drying and curing facilities. To address this problem, a descriptive method was used that was based on the direct observation of general information and concepts and the importance of different aspects for analysis with producers, traders and industrialists. A study for a packing house for the irrigation district of the Alto Chicamocha river was justified on the grounds that the economic losses equal 9,800 t year-1. This construction would generate direct and indirect jobs, institutionalize the market, give added value, help stabilize prices and increase the storage time from 8 to 72 days. The study of the markets showed that the demand for a new cured, select onion product is 15,216 t in the domestic market. The packing house will produce 32 t day-1 in an area of 1,821 m² with two shifts, for a production of 11,680 t year-1 that would meet the demand of the target population. This project demonstrates an IRR (internal rate of return) of 29.22% and a benefit-cost ratio of 1.18 over a period of 5 years. <![CDATA[<b>Ethylene and maturation retardants in the postharvest of perishable horticultural products. A review</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200012&lng=en&nrm=iso&tlng=en El etileno es la hormona vegetal responsable de regular diferentes procesos durante la maduración de productos agrícolas, llevando a procesos de senescencia y finalmente, pérdida de valor nutricional y comercial. A través del tiempo se han desarrollado diversos retardantes químicos de la maduración para disminuir los efectos negativos del etileno en la poscosecha, los cuales actúan en las etapas de biosíntesis (aminoetoxi-vinil-glicina (AVG) y ácido aminooxiacético (AOA), acción/señalización (1-MCP)) y sales de plata como nitrato y tiosulfato de plata (STS) y compuestos que oxidan al etileno de la atmósfera (permanganato de potasio (KMnO4)). En esta revisión se describen las características principales de cada uno de los retardantes de madurez mencionados, además, se analiza con estudios científicos, el efecto que tienen estos retardantes sobre los cambios moleculares, fisiológicos, químicos y físicos durante la poscosecha de frutos, hortalizas y especies ornamentales.<hr/>Ethylene is the plant hormone responsible for regulating various processes during the ripening of agricultural products, leading to a senescence process and, finally, to a loss of the nutritional and commercial values. Over time, different chemical maturation retardants have been developed to decrease the negative effects of ethylene, which act on the stages of biosynthesis (aminoethoxy-vinyl-glycine (AVG) and aminooxyacetic acid (AOA), action/signaling (1-methylcyclopropene (1-MCP)) and silver salts, such as nitrate and silver thiosulfate (STS) and compounds that oxidize the ethylene of the atmosphere (potassium permanganate (KMnO4). In this review, the main characteristics of each chemical retardant are discussed along with the scientific studies on the effects of these retardants on the molecular, physiological, chemical and physical changes during the postharvest of fruits, vegetables and ornamental species. <![CDATA[<b>Ripening and postharvest behavior in guava (<i>Psidium guajava</i> L.).</b> <b>A review</b>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732014000200013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Dentro de la familia Myrtaceae, la guayaba es la principal especie del género Psidium por su importancia económica. La clasificación de la guayaba como fruto climatérico o no climatérico es contradictoria, depende de la variedad. Los diferentes estudios indican que a medida que transcurre el periodo poscosecha, se presenta pérdida de peso, aumento en los sólidos solubles y el pH, además se disminuye la firmeza del fruto y el ángulo hue, el cual expresa significativamente el cambio en el color de la epidermis y es un buen indicador del estado de madurez. La tendencia de la acidez titulable y del contenido de ácido ascórbico son muy variables, aumentando y/o disminuyendo durante la poscosecha, según características varietales. Los frutos de la guayaba son muy susceptibles al daño por frío y a enfermedades generándose pardeamiento (temperatura óptima de almacenamiento 5-10°C). El comportamiento poscosecha está influenciado por las características varietales, la edad de la planta y por las condiciones climáticas y de cultivo a que hayan estado expuestos.<hr/>Within the Myrtaceae family, guava is the main species of the Psidium genus because of its economic importance. The classification of guava as a climacteric or non-climacteric fruit is contradictory, varying according to the variety. Different postharvest studies have indicated that, as the postharvest period elapses, weight loss, soluble solids and pH increase and fruit firmness and hue angle decrease. Hue angle significantly expresses the change in the color of the skin and is a good indicator of maturity. The trends of titratable acidity and ascorbic acid content are highly variable, increasing and/or decreasing in the postharvest according to the varietal characteristics. The guava fruits are very susceptible to chilling injury and disease (optimal storage temperature is 5-10°C). The postharvest behavior is influenced by varietal characteristics, the age of the plant and the climatic and growing conditions.