Scielo RSS <![CDATA[Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=2011-217320170001&lang=es vol. 11 num. 1 lang. es <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Editorial]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100009&lng=es&nrm=iso&tlng=es <![CDATA[Evaluación de genotipos de tomate de árbol [ <em>Cyphomandra betacea</em> (Cav.) Sendt.] frente al ataque de <em>Phytophthora infestans</em> (Mont.) de Bary sensu lato]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100011&lng=es&nrm=iso&tlng=es Resumen El tomate de árbol es una especie frutal que se caracteriza por ser una alternativa productiva, de buena aceptación y alta demanda. Sin embargo, su producción se ha visto afectada la “gota o tizón tardío” enfermedad causada por el oomycete Phytophthora infestans sensu lato. Uno de los métodos ampliamente utilizados para el control del patógeno en campo es de tipo químico, no obstante existen alternativas eficientes y sostenibles para disminuir el impacto de la enfermedad como la resistencia genética. El objetivo de esta investigación fue evaluar 29 genotipos de tomate de árbol procedentes de los departamentos de Nariño y Putumayo (Colombia) frente al ataque de dos cepas de P. infestans sensu lato, mediante pruebas de patogenicidad empleando la técnica in leaf analizando las variables: área bajo la curva de progreso de la enfermedad (AUDPC), eficiencia de infección, tamaño de lesión, tasa de esporulación y periodo de incubación. Al analizar los resultados obtenidos, se encontraron diferencias en el comportamiento de los genotipos evaluados frente al ataque del patógeno. Se destacó el genotipo G1 por presentar los valores más bajos para las variables AUDPC (15,554), eficiencia de infección (39%) y tamaño de lesión (6,38 cm2), lo cual se explica por la de una interacción genotipo-cepa y permite clasificarlo como potencial de uso para mejoramiento genético.<hr/>Abstract Tree tomato is a species of fruit that is characterized as a production alternative with good acceptance and high demand. However, production has been affected by “gota o tizon tardio”, a disease caused by the oomycete Phytophthora infestans sensu lato. One of the more used methods to control this pathogen in the field is chemicals, but there are efficient and sustainable alternatives that reduce the impact of this disease, such as genetic resistance. The objective of this research was to evaluate 29 tomato genotypes from the departments of Nariño and Putumayo (Colombia) for resistance to attacks from two strains of P. infestans sensu lato, using pathogenicity tests with the in leaf technique, analyzing the parameters: area under the disease progress curve (AUDPC), infection efficiency, lesion size, sporulation rate, and incubation period. When analyzing the results, differences in the behavior of the evaluated genotypes against the attack of the pathogen were found. The genotype G1 was notable because it had the lowest values for AUDPC (15,554), infection efficiency (39%) and lesion size (6.38 cm2), explained by the absence of a genotype-strain interaction and classified as potential for genetic improvement. <![CDATA[Efecto de la poda y la densidad de siembra sobre el rendimiento y calidad de melón Cantaloupe ( <em>Cucumis melo</em> L.) cultivado bajo invernadero]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100021&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN Debido a que no existe información sobre el efecto de la poda y la densidad de siembra sobre el cultivo de melón en invernadero en Costa Rica, se planteó el siguiente estudio con el objetivo de evaluar el efecto de tres densidades de siembra (1,9; 3,2 y 3,9 plantas/m2) y tres tipos de poda (un tallo secundario, dos tallos secundarios y plantas sin poda) sobre el rendimiento y la calidad del melón Cantaloupe Torreón F-1. El cultivo se manejó con fertirrigación, en sustrato de fibra de coco. No se presentaron diferencias significativas entre tratamientos para los días a inicio de la cosecha ni para la relación pulpa:cavidad. Se registraron diferencias significativas entre tratamientos, tanto para el rendimiento como para el porcentaje de sólidos solubles totales. El mayor rendimiento correspondió a las plantas sin poda con una densidad de siembra de 3,9 plantas/m2, que obtuvo 2,76 y 2,62 kg m-2 de rendimiento total y comercial, respectivamente. En cuanto a sólidos solubles totales, a la mayor densidad se obtuvo 11,02 °Brix, mientras que a la menor densidad el valor encontrado fue de 12,88 °Brix; las plantas sin poda obtuvieron mayores valores para esta variable, en comparación a las plantas podadas.<hr/>ABSTRACT Because of a lack of information on the effect of pruning and planting density on melon grown under greenhouse conditions in Costa Rica, this study was carried out to determine the effect of three planting densities (1.9, 3.2 and 3.9 plants/m2) and three pruning methods (one secondary shoot, two secondary shoots, and no pruning) on the yield and quality of Cantaloupe melon Torreón F-1. The crop was established with fertigation, using coconut fiber as the substrate. There were no significant differences between the treatments, neither for the days to start the harvest nor for the fruit pulp:cavity ratio. There were significant differences between the treatments, both for yield and for the percentage of total soluble solids. The highest yield was obtained with the highest planting density and no pruning (2.76 and 2.62 kg m-2, total and commercial yield, respectively). For the total soluble solids, 11.02 °Brix were obtained with the highest planting density, whereas 12.88 °Brix were measured with the lowest planting density; for this variable, the highest values were obtained in the unpruned plants, as compared to the pruned plants. <![CDATA[Comparación de métodos directos e indirectos para la estimación del área foliar en duraznero ( <em>Prunus persica</em> ) y ciruelo ( <em>Prunus salicina</em> )]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100030&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN El área foliar es un parámetro ampliamente usado en estudios de ecofisiología de cultivos, debido a que la relación existente entre el área foliar y la producción de fruta es bastante estrecha. Para su determinación se utilizan diferentes métodos ya sean destructivos, no destructivos o indirectos. La estimación del área foliar es una importante observación biométrica que debe hacerse con el propósito de comparar el comportamiento de los vegetales en función de diferentes tratamientos. El objetivo del estudio fue la determinación y validación de las funciones de regresión más acertadas para la estimación no destructiva del área foliar en algunos cultivares de duraznero y ciruelo. En este trabajo se calcularon funciones matemáticas para estimar el área foliar en los cultivares Gold Fruly, Ecuatoriano, Methley y Horvin, de ciruelo, y en los cultivares Dorado, Rubidoux, Diamante y Rey Negro, de duraznero. Las hojas se colectaron de árboles cultivados en Paipa, Colombia. Se seleccionó una función de regresión para cada cultivar y se realizó su validación comparando datos de área foliar estimados con las funciones matemáticas y datos medidos con el medidor de área foliar. Se tomó como variable independiente (X) de la función, el producto del largo por el ancho de la hoja. En todos los casos el coeficiente de correlación de Pearson presentó valores superiores a 0,9, señalando la estrecha relación entre los datos estimados y los observados. Con el uso de estas funciones, es posible estimar de manera no destructiva, el área foliar en los cultivares de duraznero y ciruelo involucrados en el estudio.<hr/>SUMMARY Leaf area is a widely used parameter in the study of crop ecophysiology because of its direct implications on fruit production. Different destructive, non-destructive or indirect methods are used for its determination. The estimation of the leaf area is an important biometric observation that must be made when comparing the behavior of plants in response to different agricultural treatments. The objective of the study was to determine and validate the most accurate regression functions for non-destructive estimation of leaf area in some cultivars of peach and plum. In this work, mathematical functions were applied to estimate leaf area in the plum cultivars Gold Fruly, Ecuatoriano, Methley and Horvin, and in the peach cultivars Dorado, Rubidoux, Diamante and Rey Negro. The leaves were collected from trees grown in Paipa, Colombia. A regression function was selected for each cultivar and the estimated leaf area data was compared with the functions and data measured with a leaf area integrated analyzer. The product for the length by the width of the leaf was used as independent variable (X) of the function. In all cases, the Pearson correlation coefficient presented values higher than 0.9, indicating the close relationship between the estimated and observed data. With the use of these functions, it is possible to non-destructively estimate the leaf area in the peach and plum cultivars involved in the study. <![CDATA[Clasificación de variables morfológicas del duraznero ( <em>Prunus persica</em> L. Batsch) ‘Jarillo’ en la montaña santandereana Colombiana mediante análisis discriminante lineal]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100039&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN Durante el 2014 en la provincia de Pamplona, Colombia, se realizó un estudio sobre la variedad de duraznero Jarillo, con el fin de clasificar una serie de variables morfométricas distribuidos en tres fincas de diferenter altitud (Pamplona, 2.170 msnm; Chitagá, 1.870 msnm y Pamplonita, 1.670 msnm). Para el muestreo de árboles se utilizó el hipercubo latino condicional. En las hojas se midió el ancho por la longitud de limbos y el área del limbo usando el software ImageJ. En los frutos se midió el diámetro longitudinal sobre ecuatorial y los pesos secos. Se aplicó la técnica del análisis discriminante lineal, el cual se complementó con el diagrama de cajas por finca con los valores de la función discriminante para las muestras de diferentes grupos y se finalizó con la gráfica de dispersión de las dos mejores funciones discriminantes. Esta clasificación sugiere un manejo agronómico diferenciado entre Pamplonita y Chitagá, sobre todo en la cosecha, pues esta involucra el peso seco de los frutos. Existe un área común entre Pamplona y Pamplonita, lo cual puede atribuirse a que ambas se encuentran en la cuenca del Catatumbo. Los valores de largo por ancho del limbo y área del limbo fueron caracteres fuertemente discriminantes en este estudio, son susceptibles de variar debido a factores ambientales. El estudio concluyó que las fincas Chitagá y Pamplonita se discriminan claramente en lo que respecta a las variables medidas, alcanzando la función discriminante un 89,3% de separación en las variables.<hr/>ABSTRACT During 2014, in the province of Pamplona, Colombia, a study on the peach variety Jarillo was carried out in order to classify a series of morphometric variables in this crop, grown at three different altitudes (Pamplona, 2,170 m a.s.l., Chitaga, 1,870 m a.s.l., and Pamplonita, 1,670 m a.s.l). The conditional Latin hypercube sampling approach was used to select samples of the trees. In the leaves, the width was measured with the length of the limbs and the limbus area using the software ImageJ. In the fruits, the longitudinal r on the equatorial diameter and dry weight were measured. The linear discriminant analysis technique was applied, which was complemented with boxes diagram by farm with the values of the discriminant function for the samples of the different groups and ended with the scatter plot of the two best discriminant functions. This classification suggested different agronomic management plans for Pamplonita and Chitagá, especially for the harvest that involved the dry weight of the fruits. There is a common area between Pamplona and Pamplonita, which can be attributed to the fact that both are in the Catatumbo basin. The values of length and width of the limbus and limbus area were highly discriminating characteristics in this study and were susceptible to change because of environmental factors. The study concluded that the farms Chitagá and Pamplonita were clearly discriminated according to the measured variables, reaching discriminant function with 89.3% separation in the variables. <![CDATA[Comportamiento de precios de mercados y análisis de volatilidad, para durazno ( <em>Prunus persica</em> [L.] Batsch.) producido en Boyacá, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100048&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN En la actualidad, se encuentran diferentes estudios de caducifolios, y en este caso de durazno en temas como producción, cosecha, poscosecha, mercados. Sin embargo, al desarrollar la formulación de los proyectos de inversión, no se conoce el comportamiento del precio de la fruta en los últimos años, en los mercados más representativos del país. Es así como se desarrolló esta investigación centrada en el análisis de los precios de durazno en tres mercados de Colombia: (a) Central de Abastos de Bogotá, (b) Mayorista de Antioquia, Medellín y (c) Retén sur de Tunja, con el objetivo de comprobar si durante el período 2006 al 2011, se ha presentado estacionalidad y volatilidad en los precios de mercados, más aun cuando los pequeños productores manifiestan que cada vez este agronegocio es menos rentable y al elaborar nuevos proyectos para invertir en esta especie, se presenta la dificultad en la asignación de los precios de venta. Este aspecto incrementa el riesgo en la toma de decisiones para los productores. El estudio inició desde el análisis de las generalidades de la producción de caducifolios y del durazno, producto que se concentra principalmente en el departamento de Boyacá, Colombia, en agroempresas de tipo minifundistas, de economía campesina. Continuó con la relación de datos de precios por kg/mes, entre el año 2006 y 2011. En los tres mercados, la metodología utilizada fue un análisis exploratorio de los precios por medio del Análisis Espectral Singular, utilizando el Método de Loess. Además, se empleó la metodología de Box y Jenkins. Se logró determinar el comportamiento de tendencia y estacionalidad en los precios del durazno. De otra parte, se identificó que el comportamiento estacional y de tendencia no está presente en los mercados Corabastos de Bogotá y Central mayorista de Antioquia, sí se encontró estacionalidad en el mercado de Tunja. Cabe resaltar que la volatilidad de los precios no se observó en los tres mercados estudiados, se determinó que el precio promedio actual de duraznos per kg en el mercado de Retén sur de Tunja es de $1.800 (USD 0,60) y de $3.500 (USD 1,17) en los mercados de Bogotá y Medellín.<hr/>ABSTRACT At present, there are different studies on deciduous fruits, including the peach, for subjects such as production, harvest, postharvest, and markets. However, for developing the formulation of investment projects, the behavior of fruit prices in the most representative markets of the country are unknown for recent years. This research focused on the analysis of peach prices in three markets in Colombia: (a) Central de Abastos of Bogota, (b) Wholesaler of Antioquia, Medellín and (c) Reten Sur de Tunja, with the objective of verifying whether seasonality and volatility in market prices have occurred during the period 2006 to 2011, even more so when small producers report that agribusiness is becoming less profitable. When new projects are developed to invest in these species, difficulty in the allocation of sales prices is seen. This increases risk in decision making for producers. The study began with the analysis of the generalities of production of deciduous fruits and peaches, a product that is concentrated mainly in the department of Boyacá, Colombia, in agribusinesses of smallholders with a rural economy. It continued with the relation of data of prices per kg/month between the years 2006 and 2011. In the three markets, the methodology used an exploratory analysis of the prices by means of the Singular Spectral Analysis, along with the Loess Method and the Box and Jenkins methodology. It was possible to determine the trend behavior and seasonality in the peach prices. On the other hand, it was observed that a seasonal and trend behavior was not present in the markets of Corabastos of Bogota or Central Wholesale of Antioquia, but seasonality was seen in the market of Tunja. It should be emphasized that the price volatility was not observed in the three markets; it was determined that the current average price per kg of peach fruits in the Reten Sur de Tunja market is $1,800 Colombian Pesos (USD 0.60) and $3,500 Colombian Pesos (USD 1.17) in the Bogotá and Medellin markets, respectively. <![CDATA[Producción de líneas de tomate “chonto”, <em>Solanum lycopersicum</em> Mill., con expresión del gen sp responsable del crecimiento determinado]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100063&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN Se efectuó la introgresión del gen recesivo sp responsable del hábito de crecimiento determinado, presente en el tomate brasilero IPA 4, al tomate “chonto” colombiano UNAPAL-Maravilla, para modificar la arquitectura de la planta y contribuir a la reducción de costos de producción. En la generación F2 del retrocruzamiento cuatro (F2RC4) se llevó a cabo la selección de plantas que presentaban alturas menores a 150 cm, peso de fruto mayor a 90 g y formato de fruto ovalado. Se obtuvieron y evaluaron seis líneas de tomate “chonto” con hábito de crecimiento determinado y características propias de este cultivar. Se seleccionaron las líneas D5 y D6 porque presentaban crecimiento determinado con altura de planta de 109,30 y 114,40 cm, precocidad a cosecha de 87,70 y 87,20 días después del trasplante y producción de 4.116,60 y 4.029,70 g por planta, respectivamente.<hr/>ABSTRACT Introgression of the recessive sp gene, responsible of determinate growth, was carried out from IPA 4 Brazilian tomato to UNAPAL-Maravilla Colombian “chonto” tomato to modify the architecture of the plant and contribute to the reduction of production costs. In the F2 generation of the fourth backcrossing, the selection of plants with a height of less than 150 cm, a fruit weight of more than 90 g and an oblate fruit shape was carried out. After the selection process, six lines of tomato “chonto” with a determinate growth habit and characteristics of this type of tomato were evaluated. The D5 and D6 lines with determinate growth were selected, with a plant height of 109.30 and 114.40 cm, harvest days of 87.75 and 87.25, and yield per plant of 4,116.6 and 4,029.7 g, respectively. <![CDATA[Growth, yield and quality of tomato fruits in narrow cultivation with the use of paclobutrazol]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100072&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN O estudo teve como objetivo avaliar o efeito da aplicação do regulador de crescimento paclobutrazol nas mudas e do espaçamento entre plantas na linha de plantio do tomate industrial. O experimento foi conduzido de julho a outubro de 2013 em Anápolis, GO. Utilizou-se o delineamento em blocos casualizados, em esquema fatorial de 5×2 (espaçamento × presença ou ausência de paclobutrazol). Foram determinados o comprimento da haste principal e diâmetro médio do caule das plantas, teor de clorofila nas folhas, produção total (t ha-1), número médio de frutos e massa fresca de frutos, distribuição dos frutos em maduro, verde e deteriorados, número de frutos maduro e verde, massa média de frutos maduro e verde, teores de sólidos solúveis, acidez titulável, pH, relação SS/AT, porcentagem de compressão e força máxima para rompimento da epiderme e resíduo de paclobutrazol nos frutos. Os resultados mostraram que a aplicação de paclobutrazol influencia até os 15 após o transplantio o comprimento das hastes e o teor de clorofila nas folhas, mostrando que o efeito do regulador é limitado durante o ciclo da cultura, não influenciando sobre os parâmetros de produção do tomate industrial. A aplicação de PBZ não influenciou em nenhum dos parâmetros de qualidade química e física avaliados. As densidades de plantio estudadas não alteraram os componentes de produção e qualidade de frutos do tomateiro. Não foram detectados resíduos de paclobutrazol em frutos de tomateiro para processamento industrial que receberam a aplicação do regulador nas mudas.<hr/>ABSTRACT The aim of the study was to evaluate the effect of applying a paclobutrazol growth regulator on plants and plant spacing in the planting lines of industrial tomatoes was evaluated. The experiment was conducted from July to October. A randomized block strategy in a 5×2 factorial design (spacing x presence or absence of paclobutrazol) was used. The length of the main stem and stem diameter of the plants, chlorophyll content in leaves, total production (t ha-1), average number of fruits and fresh fruit weight, distribution of ripe, unripe and rotten fruits, number of ripe and unripe fruits, average weight of ripe and unripe fruits, soluble solids content, titratable acidity, pH, SS/TA ratio, percentage of compression and maximum strength to break and paclobutrazol residue in fruits were all determined. The results showed that Paclobutrazol influences the length of rods and chlorophyll content in leaves up to 15 days after transplanting, showing that the effect of the regulator is limited during the culture cycle. And, the regulator did not influence the production parameters of the industrial tomatoes. The application of PBZ did not influence any of the chemical or physical quality parameters that were evaluated. The plant densities studied did not alter the production and fruit quality components of the tomato. No residues of paclobutrazol were detected in tomato fruits for industrial processing that received an application of the regulator in the seedlings. <![CDATA[Calidad poscosecha de los frutos de tomate embolsados con textil no tejido (TNT)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100080&lng=es&nrm=iso&tlng=es ABSTRACT The possibility of cultivation without the use of chemical insecticides or reduction thereof, associated with the requirements of consumers has motivated growers to return to the practice of bagging fruit, but it is possible that this technique causes changes in the visual and organoleptic characteristics of fruits. The objective of this study was to evaluate possible changes in postharvest characteristics in ‘Valerin’ tomato fruits produced inside nonwoven bags (TNT) and validate the best period for bagging. The fruits came from commercial cultivation of tomato plants, located in “Ubajara”, “Ceará” State, Brazil. The experiment design used 2 × 4 factorial randomized blocks with five repetitions. The factors considered two types of insecticide use: 1-Plants treated with insecticides and 2-Plants not treated with insecticides, and four ways to bag the bunches with nonwoven fabric (TNT): T1-Bagging flower, T2-Bagging the bunches with fruits with a 1.5 cm diameter, T3-Bagging the bunches with fruits with a 3.0 cm diameter, and T4-Bunches not bagged (control). Variations in color parameters (brightness and hue angle) and firmness did not compromise the fruit quality when bagging was conducted in the flower stage (T1) or when the fruits had a 1.5 cm diameter (T2). The other parameters (titratable acidity, total soluble solids, total carotenoids, lycopene and ß-carotene) showed no change when compared to the control. Bagging the tomato bunches in the flower stage or when the fruits had a 1.5 cm diameter did not change the postharvest quality.<hr/>RESUMEN La posibilidad de producción sin el uso de insecticidas químicos o la reducción de los mismos, asociada a las exigencias de los consumidores ha motivado a los cultivadores a volver a la práctica de embolsado del fruto, pero es posible que esta técnica cause cambios en las características visuales y organolépticas del mismo. El objetivo de este estudio fue evaluar los posibles cambios en las características poscosecha en los frutos de tomate ‘Valerin’ producidos dentro de las bolsas de textil no tejido (TNT) y validar el mejor período para la finalización del embolsado. Los frutos utilizados fueron de una plantación comercial de tomate, ubicada en “Ubajara”, Estado de “Ceará”, Brasil. El diseño experimental fue bloques al azar en factorial 2 × 4, con cinco repeticiones. Los factores considerados se refieren a dos formas de uso de los insecticidas: 1-Plantas tratadas con insecticidas y 2-Plantas no tratadas con insecticidas y cuatro formas de embolsar los racimos con tejido no tejido (TNT): T1-Empaqueta flor, T2-Embolsado de los racimos con frutos de 1,5 cm de diámetro, T3-Embolsado de los racimos con frutos de 3,0 cm de diámetro, T4-Racimos no embolsados (control). Las variaciones en los parámetros de color (brillo y ángulo de tono) y firmeza no comprometieron la calidad del fruto cuando se embolsaba en la etapa de flor (T1) o cuando los frutos tenían 1,5 cm de diámetro (T2). Los otros parámetros (acidez titulable, sólidos solubles totales, carotenoides totales, licopeno y ß-caroteno) no mostraron cambios en comparación con el control. Embolsar racimos de tomate cuando se realizan en la etapa de flor o cuando los frutos tienen alrededor de 1,5 cm de diámetro no cambia la calidad poscosecha. <![CDATA[Inoculation of indole-3-acetic acid producing bacteria in lettuce ( <em>Lactuca sativa</em> L.) plants]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100089&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMO Os microrganismos exercem grande importância para o desenvolvimento dos vegetais por meio da produção de diversos compostos, como o ácido 3-indol acético (AIA), sintetizado por bactérias. No entanto, ainda são incipientes as pesquisas relatando o efeito da inoculação destas bactérias nas plantas. Dessa forma, o objetivo desse estudo foi avaliar a produção in vitro de AIA por bactérias diazotróficas cultivadas na presença ou ausência do triptofano (Trp) e o efeito da inoculação destas estirpes em sementes de alface (Lactuca sativa L.). Inicialmente, foi instalado um experimento em delineamento inteiramente casualizado (DIC) em esquema fatorial 19 × 2, sendo 19 estirpes bacterianas cultivadas em meios contendo ou não o Trp, com quatro repetições. Foi observado que o Trp contribui para a maior produção de AIA pela maioria das estirpes. Posteriormente, seis dessas estirpes foram selecionadas para inoculação em sementes de alface em dois experimentos, o primeiro em gerbox e o outro em bandejas contendo substrato comercial. Foi utilizado o DIC em esquema fatorial 8 × 2, sendo sete estirpes bacterianas e um controle sem inoculação e presença ou ausência do Trp no meio de cultivo, com quatro repetições. A inoculação com a maioria das estirpes contribuiu para o aumento da taxa de germinação das sementes, comprimento radicular e peso da matéria seca da parte aérea, no entanto, o excesso de AIA produzido por algumas estirpes quando cultivadas na presença de Trp pode interferir no desenvolvimento das mudas de alface.<hr/>ABSTRACT Microorganisms are of great importance for the development of plants through the production of various compounds, such as indole-3-acetic acid (IAA), synthesized by bacteria. However, research on the effect of inoculation of these bacteria on plants is still lacking. The objective of this study was to evaluate the in vitro production of IAA by diazotrophic bacteria grown in the presence or absence of tryptophan (Trp) and the effect of inoculation of these strains on lettuce seeds (Lactuca sativa L.). Initially, a completely randomized design experiment (DIC) was installed in a 19 × 2 factorial scheme, with 19 bacterial strains grown in media containing or not containing Trp, with four replications. It has been observed that Trp contributes to a higher production of IAA by most strains. Subsequently, six of these strains were selected for inoculation in lettuce seeds in two experiments: the first in gerbox and the other in trays containing commercial substrate. DIC was used in a 8 × 2 factorial scheme, with seven bacterial strains and one control without inoculation and the presence or absence of Trp in the culture medium, with four replications. Inoculation with most of the strains contributed to an increase in the seed germination rate, root length and shoot dry matter weight; however, the excess of IAA produced by some strains when grown in the presence of Trp may interfere with the development of lettuce seedlings. <![CDATA[Efecto citotóxico del hipoclorito de sodio (NaClO), en células apicales de raíces de cebolla ( <em>Allium cepa</em> L.)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100097&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN El hipoclorito de sodio (NaClO), es un compuesto químico altamente tóxico y ampliamente utilizado por sus propiedades desinfectantes. Una de las especies vegetales más usadas para la detección de diferentes tipos de cambios genéticos causados por sustancias químicas es Allium cepa L. mediante la cual se hacen pruebas para la vigilancia del medio ambiente. El objetivo de esta investigación fue evaluar el efecto citotóxico del hipoclorito de sodio (NaClO) en células apicales de raíces de cebolla (Allium cepa L.). Se prepararon cinco soluciones de hipoclorito de sodio a diferentes concentraciones más una solución control con tres réplicas para cada tratamiento; se midió el crecimiento de las raíces durante 3 días, se cortaron los ápices sumergiéndose en ácido clorhídrico, posteriormente fueron teñidos con Aceto-Orceina y se observaron al microscopio; se calculó el índice mitótico (IM) y se observaron las anomalías celulares (cromosómicas). Se realizó un análisis de varianza (ANOVA) y prueba de rangos múltiples mediante el método de diferencia mínima significativa (LSD). Los resultados mostraron que no existe una diferencia estadísticamente significativa entre los tratamientos (P&gt;0,05). La concentración donde se presentó un mayor IM fue de 1 ppm. Se evidenciaron las anomalías celulares: en anafase, evidenciando puentes entre cromosomas, hipercromasia, lesiones nucleares y rompimiento de cromosomas en anafase y metafase. Los resultados evidenciaron que Allium cepa es una especie que ofrece un modelo experimental para evaluar el efecto citotóxico, en este caso del hipoclorito de sodio, el cual generó anomalías celulares (cromosómicas) en todas las concentraciones.<hr/>ABSTRACT (NaClO) sodium hypochlorite is a highly toxic chemical compound widely used because of its disinfectant properties. One of the most commonly used plants to detect different types of genetic changes caused by chemical substances is Allium cepa L., in tests for environmental monitoring. The objective of this research was to evaluate the cytotoxic effect of sodium hypochlorite (NaClO) in apical cells of onion roots (Allium strain L.). Five sodium hypochlorite solutions were prepared at different concentrations, in addition to a control solution, with three replications for each treatment; for 3 days, the growth of the roots was measured; the apices were cut submerging them into hydrochloric acid, subsequently dyed with Aceto-Orcein and were observed under a microscope; the mitotic index (MI) was calculated and the cell anomalies were observed (chromosomal). An analysis of variance (ANOVA) and multiple range tests using the Least Significant Difference method (LSD) were performed. The results showed that there was not a statistically significant difference between the treatments (P��0.05). The concentration with the highest MI was 1 ppm. The following cellular abnormalities were evidenced: bridge between chromosomes in anaphase, chromatin, nuclear injuries, chromosome breakage in anaphase and metaphase. The results showed that Allium cepa L. is a species that offers an experimental model to evaluate the cytotoxic effect, in this case sodium hypochlorite, which generated cellular abnormalities (chromosomal) in all concentrations. <![CDATA[Soil physical attributes of onion cultivation under no-tillage and conventional tillage systems]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100105&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMO Este trabalho avaliou os atributos físicos do solo cultivado com cebola em sistemas plantio direto de hortaliças (SPDH) e preparo convencional (SPC) do solo, comparados à área de floresta secundária. Os tratamentos constituíram-se da utilização de plantas de cobertura, solteiras e consorciadas em SPDH agroecológico de cebola por seis anos, em blocos ao acaso com cinco repetições: vegetação espontânea, 100% aveia; 100% centeio; 100% nabo forrageiro; consórcio de nabo forrageiro (14%) + centeio (86%); consórcio de nabo forrageiro (14%) + aveia (86%). Adicionalmente, foram avaliadas duas áreas, uma sob SPC com cultivo de cebola por ±38 anos e outra de mata (floresta secundária, ±31 anos). Foram coletadas amostras indeformadas de solo nas profundidades de 0-5, 05-10, 10-15 e 15-20 cm, e nestas avaliaram-se a densidade do solo; porosidade total, macro e microporos; diâmetro médio ponderado e geométrico dos agregados, e umidade volumétrica. O SPDH aumentou os índices de agregação, a porosidade total e umidade volumétrica em comparação ao SPC, e equiparou-se aos índices de agregação em relação à área de mata. O nabo solteiro e consorciado com aveia e centeio melhorou os atributos físicos do solo em comparação com o SPC.<hr/>ABSTRACT This study evaluated the physical attributes of Humic Cambisol cultivated with onion in a no-tillage system (NTSV) and conventional tillage system (CTS), as compared to a secondary forest. The treatments consisted of the use of cover crops, alone and intercropped in an agroecological onion NTSV for six years, in randomized blocks with five replications: spontaneous vegetation, 100% oats; 100% rye; 100% wild radish; intercropping of wild radish (14%) and rye (86%); and intercropping of wild radish (14%) and oats (86%). We also evaluated an onion cultivation area under CTS for ±38 years and a forest area (secondary forest for ±31 years). Undisturbed soil samples were collected at depths of 0-5, 05-10, 10-15 and 15-20 cm, and the soil density, total porosity, macro and micropores, mean geometric diameter and mean weighted diameter of aggregates, and volumetric moisture were evaluated. The NTSV increased the aggregation indices, total porosity and volumetric moisture in comparison to the CTS and the aggregation indices in relation to the forest area. Alone and intercropped wild radish with oats and rye improved the soil physical attributes as compared to the CTS. <![CDATA[Extracción de nutrientes minerales en hojas y frutos de ají ( <em>Capsicum</em> sp.), y su influencia en el rendimiento]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100114&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN La investigación tuvo como objetivo determinar la extracción y distribución de nitrógeno (N), fósforo (P) y potasio (K) en hojas y frutos, de dos especies de ají: Capsicum frutescens L. (tipo Tabasco) y Capsicum chinense J. (tipo Habanero), y su influencia en el rendimiento. El diseño incluyó los cuatro tratamientos: Testigo, programa de fertilización que maneja el Centro Experimental de la Universidad Nacional de Colombia, sede Palmira (CEUNP) (N: 150, P2O5: 100 y K2O: 300), CEUNP + 50% y CEUNP + 100% de N-P-K. El análisis de varianza mostró diferencias altamente significativas (P≤0,01) en la concentración de nutrientes N-P-K en fruto y hoja para los dos tipos de ají; así, la mayor concentración de N se encontró en hojas y de K en frutos, coincidiendo con menor concentración de P para hojas y frutos. Habanero presentó el mayor rendimiento (23.807 kg ha-1), como también, la mayor extracción de N-P-K por tonelada de fruto fresco. Ambas especies de ají guardan la misma preferencia de concentración de nutrientes en hoja: N&gt;K&gt;P y fruto: K&gt;N&gt;P, sin embargo, es evidente la diferencia que existe en concentración y extracción de nutrientes, como también en el rendimiento, lo cual sugiere la influencia del genotipo y por tanto, conveniente realizar un diagnóstico y manejo nutricional específico para cada especie de ají.<hr/>ABSTRACT This research aimed to determine the extraction and distribution of nitrogen (N), phosphorus (P) and potassium (K) in leaves and fruits, for two species of pepper: Capsicum frutescens L. (type Tabasco) and Capsicum chinense J. (type Habanero), and their influence on yield. The experiment design included four treatments: Control, fertilization program of the Experimental Center of the National University of Colombia, located in Palmira (CEUNP) (N: 150, P2O5: 100 and K2O: 300), CEUNP + 50% and CEUNP + 100% of N-P-K. The analysis of variance showed highly significant differences (P≤0.01) in the nutrient N-P-K concentration in the fruits and leaves for the two species of pepper. The highest concentration of N was found in the leaves and the highest K in the fruits, coinciding with the lowest concentration of P in the leaves and fruits. Habanero presented the highest yield (23,807 kg ha-1), as well as the highest N-P-K extraction per ton of fresh fruit. Both types of pepper had the same preference for nutrient concentration in the leaves: N&gt;K&gt;P and fruit: K&gt;N&gt;P; however, a difference was evident in the concentration and extraction of nutrients, as well as in the yield, suggesting the influence of the genotype. Therefore, a specific nutritional diagnosis and management for each species of pepper would be appropriate. <![CDATA[Efecto de la fertilización edáfica en el crecimiento y desarrollo de <em>Phaseolus vulgaris</em> cv. ICA Cerinza]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100122&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN La nutrición de cultivos es un eje central en la producción agrícola, sin embargo, en ocasiones las adiciones de fertilizantes no corresponden a las condiciones edáficas del área de cultivo, ni a los requerimientos por parte de la planta; este inadecuado manejo de la fertilidad degrada el suelo, disminuye el rendimiento y aumenta los costos de producción. Una alternativa para conservar los suelos, es la aplicación de enmiendas orgánicas, las cuales aumentan la disponibilidad de nutrientes y dan lugar a la recuperación de suelos. El objetivo del presente trabajo, fue determinar el efecto en el crecimiento y desarrollo de Phaseolus vulgaris var. Cerinza con la aplicación de enmiendas orgánicas (compost y lombricompost) y fertilizante comercial. Se evaluó la altura de la planta, el contenido de pigmentos fotosintéticos, número de hojas y estructuras reproductivas, materia seca, peso fresco, área foliar, e índices de crecimiento: área foliar específica (AFE), tasa de crecimiento de cultivo (TCC) y tasa de asimilación neta (TAN). Los resultados a los 56 días después de siembra mostraron diferencias significativas en altura, en donde los tratamientos de compost y lombricompost, presentaron mayores valores con relación a la fertilización comercial; en otras variables de crecimiento no hubo diferencias significativas entre tratamientos.<hr/>ABSTRACT Crop nutrition is a central axis in agricultural production; however, sometimes fertilizer additions do not correspond to the edaphic conditions of the area of cultivation or the requirements of the plants; this inadequate fertilization management induces soil degradation, decreased yield and high production costs. An alternative to soil conservation is the application of organic amendments, which increase the availability of nutrients and give rise to the recovery of soils. The aim of this study was to determine the effect on the growth and development of Phaseolus vulgaris var. Cerinza with the application of organic amendments (compost and vermicompost) and commercial fertilizer. Plant height, photosynthetic pigment content, number of leaves and reproductive structures, fresh and dry weight, leaf area, area under the canopy and growth indexes: specific leaf area (SLA), crop growth rate (CGR) and net assimilation rate (NAR) were evaluated. The results at 56 days after sowing showed significant differences in height, where the treatments of compost and vermicompost had higher values in relation to the commercial fertilization. In the other growth variables, there were no significant differences between the treatments. <![CDATA[Diagnóstico de K <sup>+</sup> y NO <sub>3</sub> <sup>-</sup> en savia para determinar el estado nutricional en papa ( <em>Solanum tuberosum</em> L. subsp. <em>andigena</em> )]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100133&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN El análisis de savia es una herramienta de diagnóstico nutricional para realizar ajustes oportunos de fertilización en cultivos hortícolas. El objetivo de este estudio fue determinar los niveles de referencia de NO3 - y K+ en savia por etapa fenológica y conocer el uso adecuado de esta herramienta de diagnóstico nutricional de N y K en cultivares de papa Diacol Capiro y Pastusa Suprema en la Sabana de Bogotá a los 55, 75, 100, 125 y 150 días después de siembra (dds) en respuesta a cuatro niveles de fertilizante (0, 1.450, 1.900 y 2.375 kg ha-1) y su efecto sobre rendimiento, materia seca e índice de cosecha. La mayor concentración de K+ en savia de tallos para los dos cultivares se presentó en etapa vegetativa con 4.800 a 5.000 mg L-1, disminuyendo hasta tuberización con 2.725 mg L-1, sin diferencias significativas entre cultivares; contrario al comportamiento de N-NO3 -, donde se presentó diferencias entre cultivares con una máxima concentración en tuberización con 2.466 mg L-1 en Capiro y 2.200 mg L-1 en Suprema con disminución en madurez fisiológica. Se obtuvieron niveles de referencia en etapa de floración para Capiro mediante ajuste cuadrático de N-NO3 - y K+ en savia con 3.280 mg L-1 y de 1.231 mg L-1, respectivamente las cuales se relacionan con la respuesta a la fertilización, rendimiento, materia seca y área foliar. En contraste, para Suprema el N evaluado en savia supone un consumo de lujo con niveles superiores a 1.250 mg N-NO3 - L-1. Con esta técnica diagnóstica en campo se puede establecer ajustes oportunos en el manejo de la nutrición vegetal nitrogenada y potásica de estos cultivares.<hr/>ABSTRACT Sap analysis is a nutritional diagnostic tool to provide timely fertilization adjustments in crops. The objective of this study was to determine the reference levels of NO3 - and K+ in sap per phenological stage. The study evaluated the proper use of this nutritional diagnostic tool for N and K in Diacol Capiro and Pastusa Suprema potato on the Bogotá Plateau at 55, 75, 100, 125 and 150 days after sowing (das) in response to balanced fertilizer levels (0; 1,450; 1,900 and 2,375 kg ha-1) on the yield, dry matter and harvest index to determine levels for cultivation and phenology. The highest K+ concentration in sap in the stems occurred at the vegetative stage with 4,800-5,000 mg L-1, decreasing in tuberization with 2,725 mg L-1, without significant differences between cultivars; contrary to the behavior of N-NO3 - in the stems, where the maximum concentration at tuberization was 2,466 mg L-1 Capiro and 2,200 mg L-1 Supreme, with decreased values at physiological maturity. The reference levels were obtained at flowering stage for Capiro by quadratic adjustment of N-NO3 - and K+ in sap with 3,280 mg L-1 and 1,231 mg L-1, respectively, and related with the response to fertilization, yield, dry matter, and leaf area. In contrast for Supreme, the evaluated N, with levels higher than 1,250 mg N-NO3 - L-1 in sap, supposed luxury consumption. Using this diagnostic tool in the field, adjustments can be made to the management of nitrogen and potassium nutrition of these cultivars. <![CDATA[Inclusión de carbonato de calcio (CaCO <sub>3</sub> ) en la cinética de fermentación en estado sólido de residuos de poscosecha de <em>Solanum tuberosum</em>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100143&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN El objetivo del trabajo es evaluar el comportamiento del pH por medio de inclusiones de CaCO3 dentro de la fermentación en estado sólido de residuos de poscosecha de Solanum tuberosum inoculado con un preparado microbial; se obtuvo un suplemento que puede ser utilizado en la alimentación animal con las siguientes condiciones: 89% de S. tuberosum, 5% material fibroso (salvado de trigo); 2% de melaza, 1% de urea; 2% del preparado microbiano (desarrollado en la investigación), 0,5% premezcla mineral y 0,5% de sulfato de sodio. Se evaluaron cuatro tratamientos con 0; 0,25; 0,50 y 0,75% de inclusión del CaCO3 a la mezcla anterior a diferentes temperaturas (20 y 25ºC), e incubadas a diferentes tiempos de fermentación (24 y 48 horas). Se realizó análisis de varianza según diseño completamente aleatorizado con arreglo factorial (2×2×4) donde los factores fueron dos temperaturas 20 y 25ºC, dos tiempos de fermentación 24 y 48 horas y cuatro niveles de inclusión de carbonato de calcio y tres repeticiones. Se aplicó dócima de Duncan para P≤0,05 en los casos necesarios. Para los análisis se utilizó el paquete estadístico INFOSTAT, versión 2012. Se muestra en el estudio la influencia del carbonato de calcio, en el pH y la MS (P&lt;0,0001). El pH se incrementa a medida que aumenta el porcentaje de adición del CaCo3 suministrado para ambas temperaturas de incubación en 48 horas, según los valores obtenidos en la cinética de fermentación, exceptuando a los 25ºC en el nivel más alto de inclusión (0,75%), Con respecto a la MS se observa un incremento en los distintos niveles de inclusión del carbonato de calcio a una temperatura de 20ºC durante la fermentación, aunque el mayor valor alcanzado de 39,66%. Los dos indicadores de proteína se observan diferencias en todos los niveles de inclusión de carbonato con respecto al tiempo y a las temperaturas estudiadas. Sin embargo, se mantienen los niveles de proteína bruta en comparación con los del preparado microbial obteniendo el valor más alto con la inclusión del 0,50% de CaCO3 a los 20ºC, presentando una diferencia marcada con los tenores de proteína a los 25ºC los cuales siempre estuvieron porcentualmente por debajo de la fermentación a los 20ºC. Se concluye que la mejor inclusión del CaCO3 en la fermentación de los residuales poscosecha de Solanum tuberosum con el preparado microbial fue de 0,50% a los 20ºC, el cual permitió un crecimiento adecuado de los microorganismos BAL reflejado en el incremento de la proteína verdadera.<hr/>ABSTRACT The objective of this study was to evaluate the pH behavior with CaCO3 inclusions in solid state fermentation of Solanum tuberosum postharvest waste inoculated with a microbial preparation. A supplement was obtained that can be used in animal feed with the following conditions: 89% S. tuberosum, 5% fibrous material (wheat bran); 2% molasses, 1% urea; 2% of the microbial preparation (developed in the research), 0.5% premixed mineral and 0.5% of sodium sulphate. Four treatments were evaluated with 0, 0.25, 0.50 and 0.75% inclusion of CaCO3 to the above mixture at different temperatures (20 and 25ºC), and incubated at different fermentation times (24 and 48 hours). Analysis of variance was carried out according to a completely randomized design with a factorial arrangement (2×2×4) where the factors were two temperatures 20 and 25ºC, two fermentation times 24 and 48 hours and four inclusion levels of calcium carbonate and three replications. A Duncan test was applied for P≤0.05 when necessary. The INFOSTAT statistical package, version 2012, was used for the analysis. The influence of calcium carbonate on pH and MS (P&lt;0.0001) was observed in the study. The pH increased as the percentage of CaCO3 addition supplied for both incubation temperatures increased for 48 hours, according to the values obtained in the fermentation kinetics, with the exception of 25ºC in the highest inclusion level (0.75%). For the DM, an increase in the different inclusion levels of calcium carbonate was observed at a temperature of 20ºC during fermentation although the highest value reached 39.66%. The two protein indicators showed differences for all levels of carbonate inclusion with respect to time and temperatures. However, the crude protein levels were maintained in comparison with those in the microbial preparation, obtaining the highest value with the inclusion of 0.50% CaCO3 at 20ºC, with a marked difference with protein tenors at 25ºC, which were always below the fermentation percentage at 20ºC. The best inclusion of CaCO3 in the fermentation of the postharvest waste of Solanum tuberosum with the microbial preparation was 0.50% at 20ºC, which resulted in an adequate growth of the BAL microorganisms, as reflected in the protein increase. <![CDATA[Aislamiento y producción de semilla de <em>Auricularia fuscosuccinea</em> (Mont.) Henn. y <em>Crepidotus palmarum</em> Sing. usados tradicionalmente en Pauna (Boyacá, Colombia)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100151&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN Los hongos extraídos de su medio natural representan una fuente de alimento e integran parte de los usos, costumbres y estrategias de sustento de los pueblos que los utilizan. El cultivo de este recurso fortalece su valor ecológico, impulsa un aprovechamiento sostenible y favorece la conservación del medio ambiente. En Boyacá, se reportan especies de hongos usados tradicionalmente por las comunidades campesinas. El presente trabajo busca fortalecer el conocimiento tradicional e iniciar el proceso de cultivo de Auricularia fuscosuccinea y Crepidotus palmarum, hongos consumidos por campesinos de la vereda Monte y Pinal municipio de Pauna (Boyacá), a partir del aislamiento y producción de semilla. Se realizaron talleres, entrevistas y visitas al bosque de roble con conocedores locales para recolectar los hongos en un intercambio de experiencias. Se evaluaron cuatro medios de cultivo y tres tipos de grano de cereal para los aislamientos y la producción de semilla respectivamente. Se establecieron como parámetros, la utilización de medio PDAE para el aislamiento de A. fuscosuccinea y EME para C. palmarum, incubados a 25 y 22°C respectivamente. Como resultado de la evaluación de los medios de cultivo que favorecieron la velocidad de crecimiento micelial, en el caso de A. fuscosuccinea no hubo diferencia significativa (P&gt;0,05) en la eficiencia de los medios de cultivo evaluados. Sin embargo, para C. palmarum a 25°C, el valor de significancia (P≤0,05) indicó que el medio EM favoreció su velocidad de crecimiento. En la producción de semilla, A. fuscosuccinea en granos de trigo incubados a 25°C y C. palmarum en granos de cebada a 22°C presentaron altos porcentajes de invasión del sustrato.<hr/>ABSTRACT Fungi extracted from their natural environment represent a source of food and are a part of the traditions and livelihood strategies of the people who use them. The domestication of this resource strengthens its ecological value, promotes sustainable use and favors the conservation of the environment. In Boyacá, species of fungi are traditionally used by rural communities. This study aimed to strengthen the traditional knowledge and initiate the process of domestication from isolation and spore production of Auricularia fuscosuccinea and Crepidotus palmarum, two mushrooms eaten by inhabitants of Monte and Pinal, in Pauna (Boyaca). We conducted workshops, interviews and visits to the oak forests with local experts to collect the fungi in an exchange of experiences of domestication. Four culture media and three types of cereal grain were evaluated for isolates and spore production. The best isolation conditions included the PDAE medium for A. fuscosuccinea and EME for C. palmarum, incubated at 25 and 22°C, respectively. As a result of the evaluation of medium cultures that favor the mycelial growth rate, in the case of A. fuscosuccinea, there were no significant differences (P&gt;0.05) in the efficiency of the culture media. However, for C. palmarum at 25°C, the significance level (P≤0.05) indicated that the EM medium favored the growth rate. In spore production, A. fuscosuccinea in wheat grains incubated at 25°C and C. palmarum in barley grains at 22°C had high percentages of substrate invasion. <![CDATA[Actividad microbial en sustratos y análisis de crecimiento en almácigos de tomate en Guanacaste, Costa Rica]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100159&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN Se evalúo el efecto de 10 mezclas de sustratos para almácigos, elaborados con una base de un 50% de: bocashi, compost y lombricompost, luego estos se mezclaron en una proporción de 25% con arena, suelo, fibra de coco y granza de arroz. Se midió unidades formadoras de colonias (UFC/g) de hongos, actinomicetos y bacterias, tasa de crecimiento relativo (TCR) y tasa de crecimiento de cultivo (TCC) en plantas de tomate (Solanum lycopersicum) en Liberia, Guanacaste (Costa Rica). El diseño experimental fue un modelo irrestricto al azar, las ufc se evaluaron antes de la siembra de almácigos y los pesos secos para el cálculo de las TCR y TCC se evaluaron a los 15, 22 y 29 días después de siembra. La menor concentración de ufc de hongos (&lt; 104 UFC/g) se presentó en las mezclas 50% bocashi + 25% lombricompost + 25% granza; 50% lombricompost + 25% arena + 25% suelo y 50% compost + 25% bocashi + 25% fibra de coco (50CBF). El mayor peso se encontró en los tratamientos 50% bocashi + 25% compost + 25% fibra de coco (50BCF) y 50CBF significativamente (P&lt;0,01). La TCR en la mezcla 50% bocashi + 25% arena + 25% suelo (50BAS) fue un 47% más alta al compararlas al testigo (peat moss), mientras que el tratamiento 50CBF presentó la mayor TCC significativamente. Se concluye que las mezclas 50BCF, 50BAS y 50CBF mostraron las mejores condiciones de crecimiento para las plántulas de tomate y el peat moss (Sphagnum sp.) se encontró entre las cinco mezclas menos productivas.<hr/>ABSTRACT The effect of ten mixtures of substrates for seedlings was evaluated. The mixtures were prepared with bocashi, compost and vermicompost, which was used at 50%, then mixed at a ratio of 25% sand, soil, coconut fiber and rice husks. The measured variables included total colony-forming units (CFU/g) of fungi, actinomycetes and bacteria, relative growth rate (RGR) and crop growth rate (CGR) in tomato (Solanum lycopersicum) plants. The experiment was evaluated in Liberia, Guanacaste (Costa Rica). The experiment design was a randomized unrestricted model; and the CFU was measured before the sowing of the nurseries, along with the dry weight for the calculation of the RGR and CGR at 15, 22 and 29 days after sowing. A lower concentration of CFU of fungi (&lt;104 UFC/g) was observed in the mixtures of 50% bocashi + 25% vermicompost + 25% rice husks; 50% vermicompost + 25% sand + 25% soil and 50% compost + 25% bocashi + 25% coconut fiber (50CBF). The highest dry weight treatment was 50% bocashi + 25% compost + 25% coconut fiber (50BCF) and 50CBF (P&lt;0.01). The TCMR in the mixture 50% bocashi + 25% sand + 25% soil was 47% higher when compared to the control (peat moss); 50CBF presented the highest CGR. We concluded that the mixtures 50BCF, 50BAS and 50CBF had the best conditions for tomato plants and peat moss (Sphagnum) was among the five least productive mixtures. <![CDATA[Identificación de áreas de riesgo agroclimático para el sistema de ganadería de leche en el Valle de Ubaté y Chiquinquirá y Alto Chicamocha]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100170&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN En este estudio se determinó la aptitud agroclimática para el sistema ganadero de leche mediante la formulación del “Índice de Aptitud Agroclimática (IAC)”. El índice se construyó a partir del análisis territorial de variables limitantes como la pendiente, la exposición a heladas, el índice de humedad y temperatura para Bos taurus, la frecuencia de ocurrencia de condiciones de déficit hídrico en el suelo calculado mediante balances hídricos, el número de días sin lluvia y la precipitación media acumulada. El índice agroclimático permitió identificar áreas críticas para el sistema de ganadería en los periodos secos de diciembre a febrero, como primer trimestre seco y de junio a agosto como segundo trimestre seco. Los resultados mostraron que en el primer trimestre seco hay una mayor área con limitaciones agroclimáticas en comparación con el segundo trimestre seco; cerca de 192.369 ha ubicadas en la región del Alto Chicamocha presentaron los valores más bajos del IAC, indicando una menor aptitud agroclimática: Sogamoso, Corrales, Tutazá, Belén, Santa Rosa de Viterbo, Floresta, Nobsa, Sotaquirá, Cerinza, Pesca, Chíquiza, Tausa, Samacá, Cucaita, Sogamoso y Firavitoba fueron los municipios con más baja aptitud agroclimática para los dos periodos secos, tanto en términos de las limitantes evaluadas como del IAC. Las áreas con menores limitaciones (con valores más altos del IAC) se observaron en el 12% del área estudiada y correspondieron principalmente a los municipios de Oicatá y Cuítiva en la región del Alto Chicamocha, y Cucunubá en el valle de Ubaté y Chiquinquirá.<hr/>ABSTRACT In this study, the agroclimatic suitability for dairy livestock systems was determined with an “Agroclimatic suitability index (ASI)”. The index was constructed from the territorial analysis of restrictive variables such as slope, frost exposure, Bos taurus temperature and humidity index. The soil water deficit frequency was calculated with water balances, days without rain and accumulated average precipitation. The agroclimatic index identified critical areas for dairy livestock systems in the main dry periods (December to February and June to August). The results showed that in the first dry quarter, there was a larger area with agroclimatic limitations as compared to the second dry quarter. About 192,369 ha, located mainly in the Alto Chicamocha, had the lowest IAC values, indicating a lower agroclimatic suitability. Sogamoso, Corrales, Tutaza, Belen, Santa Rosa de Viterbo, Floresta, Nobsa, Sotaquira, Cerinza, Pesca, Chiquiza, Tausa, Samaca, Cucaita, Sogamoso and Firavitoba were the municipalities with the lowest agroclimatic suitability index for the two dry periods. The areas with the lowest limitations (with higher IAC values) were observed in 12% of the studied area and corresponded mainly to the municipalities of Oicata and Cuitiva in the Alto Chicamocha and Cucunuba in the Valle de Ubate and Chiquinquira. <![CDATA[Efecto de sistemas de sangría sobre la productividad de <em>Hevea brasiliensis</em> en el Magdalena Medio Santandereano]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100184&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN Los sistemas de sangría con estimulación se usan para minimizar costos y aumentar la producción de látex. Por ello, se evaluaron sistemas de sangría con diferentes frecuencias con y sin estimulación con Ethrel® y niveles de fertilización en un cultivo del FX3864 de Hevea brasiliensis de 9 años de edad en Barrancabermeja, Santander. El estudio se realizó con un diseño de parcelas divididas, distribuido en bloques al azar, considerando como parcela principal los sistemas de sangría con diferentes frecuencias con y sin estimulación y como subparcela los tratamientos de fertilización con dosis combinadas de N, P y K. La producción de caucho seco, consumo de corteza, incidencia de seca fisiológica, contenido de caucho seco y la rentabilidad económica se consideraron como variables de respuesta. La producción más alta se obtuvó con los sistemas d/3 E y d/4 E (1.446 y 1.281 kg ha-1 año-1, respectivamente), con diferencias significativas con los sistemas d/3 S.E y d/5 E. Entre los tratamientos de fertilización no se encontró diferencias significativas, aunque las mayores producciones se obtuvieron con los niveles 40-40-40 kg ha-1 y 80-80-80 kg ha-1 de N, P y K. En cuanto a los mayores niveles foliares de N, P, K y Ca se encontraron en el sistema d/4 E. Con estos resultados se recomienda el sistema de sangría d/4 E por tener la mejor rentabilidad económica bajo diferentes rendimientos del sangrador, menor consumo de corteza (3,86 cm), mayor vida útil de la plantación (3,85 años) y menor incidencia de enfermedades de panel.<hr/>ABSTRACT Tapping systems with stimulation are used to minimize costs and improve latex yield. For this, tapping systems with different frequencies and with or without Ethrel® stimulation and fertilizer levels were evaluated in a 9-yearold crop of FX3864 of Hevea brasiliensis in Barrancabermeja, Santander. In this study, a split plot design with randomized complete blocks was used, where the tapping systems with different frequencies with or without stimulation were considered as the principal plot and the fertilization treatments with combined dosages of N, P and K were considered as the subplots. The dry rubber yield, bark consumption, tapping panel dryness incidence, dry rubber content and profitability were considered as response variables. The systems d/3 E and d/4 E obtained the highest yield (1,446 and 1,281 kg ha-1 yr-1, respectively), with significant differences with the systems d/3 S.E and d/5 E. For the fertilization treatments, there were no significant differences. Notwithstanding, the highest yields were obtained in the 40-40-40 kg ha-1 and 80-80-80 kg ha-1 of N, P and K balanced treatments. The higher foliar levels of N, P, K and Ca were founded in the d/4 E system. According to these results, the d/4 E tapping system is recommended to be the most profitable under different tapping yields, with less bark consumption (3.86 cm), longer life plantation (3.85 years) and less disease panel incidence. <![CDATA[Respuesta en el desarrollo radicular de <em>Arabidopsis thaliana</em> al extracto foliar de <em>Moringa oleifera</em>]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100193&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN La respuesta del crecimiento de las raíces se encuentra mediado por fitorreguladores que participan en todas las etapas de crecimiento y desarrollo de la planta. Un adecuado sistema radicular garantiza el anclaje y absorción de nutrientes para los procesos metabólicos requeridos en sus etapas fenológicas. Las citoquininas (CK) y auxinas (AIA), son fitorreguladores que desempeñan un papel importante en el desarrollo del sistema radicular. Se ha reportado que las hojas de Moringa oleifera son particularmente ricas en zeatina, por lo que la aplicación de sus extractos puede tener efecto en el desarrollo radicular. Para entender de manera detallada la respuesta de las raíces al extracto de Moringa oleifera, se utilizó un sistema in vitro con Arabidopsis thaliana usando dos condiciones experimentales: (A) semillas germinadas directamente en medio MS con aplicación del extracto de Moringa oleifera a diferentes diluciones y (B) plantas germinadas y crecidas por 8 días en medio MS, sin raíces laterales (RL), transferidas a medios con diferentes diluciones del extracto. Los resultados obtenidos sugieren que (A) la mejor dilución del extracto básico (KOH 0,05 M) de Moringa oleifera para la estimulación de la germinación se presentó en las diluciones de 1 mL, 1,5 mL y 2,0 mL, al igual que el tratamiento con trans zeatina ribósido (ZR) con una concentración 60 μM, (B) el extracto básico de Moringa oleifera en una relación 1.5:0.5 (extracto:KOH 0,05 M), fue el mejor tratamiento para el desarrollo de la raíz principal (RP) y raíces laterales (RL). Se necesitan estudios adicionales para determinar la validez de estos resultados en campo.<hr/>ABSTRACT The root growth response is mediated by hormones that participate in all stages of plant growth and development. A good root system guarantees anchoring and absorption of nutrients for the metabolic processes required in the developmental stages. Cytokinins (CK) and auxins (AIA) are hormones that play an important role in the development of the root system. Moringa oleifera has cytokinins, so the application of their extracts can have an effect on the development of the root system. In order to understand the root response to the Moringa oleifera extract, we used an in vitro system with Arabidopsis thaliana and two experiment conditions. (A) Seeds germinated directly in MS medium with application of the Moringa oleifera extract at different dilutions, which determined how the primary root (PR) growth was affected. (B) Plants were germinated and grown for 8 days in the MS medium, without lateral roots (LR), and transferred to media with different dilutions of the extract. The results showed that (A) the best dilution of Moringa oleifera base extract (KOH 0.05 M) for the germination stimulation was seen in the dilutions of 1 mL, 1.5 mL and 2.0 mL, as well as the treatment with trans Zeathine riboside (ZR) with a concentration of 60 μM, and (B) the basic extract of Moringa oleifera in a ratio of 1.5: 0.5 (extract: KOH 0.05 M) was the best treatment for the development of the primary root (PR) and lateral roots (LR). Further studies are needed to determine the validity of these results in field. <![CDATA[Factores que intervienen en el proceso de mineralización de nitrógeno cuando son aplicadas enmiendas orgánicas al suelo. Una revisión]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000100200&lng=es&nrm=iso&tlng=es RESUMEN La aplicación de enmiendas orgánicas es una práctica que se hace regularmente en sistemas de cultivos, con el fin de mejorar propiedades físicas y químicas del suelo y aportar nutrientes como nitrógeno (N). Para que las plantas puedan absorberlo, gran cantidad del N que es aportado a través de las enmiendas orgánicas, debe ser transformado de sus formas orgánicas a inorgánicas, en un proceso denominado mineralización. Se han desarrollado investigaciones tendientes a entender este proceso, y, cómo el aporte de enmiendas orgánicas influye en su dinámica. Esta revisión proporciona una visión global sobre los factores, del suelo y enmienda, que intervienen en el proceso de mineralización de N cuando se aplican al suelo enmiendas orgánicas de diferentes fuentes.<hr/>ABSTRACT The application of organic amendments is a practice that is done regularly in crop systems in order to improve the physical and chemical properties of the soil and provide nutrients such as nitrogen (N). In order for plants to absorb it, much of the N that is contributed through organic amendments must be transformed from its organic form to its inorganic form in a process called mineralization. A great amount of research has been developed to understand this process and how the contribution of organic amendments influences its dynamics. This review provides an overview of soil and amendment factors involved in the N mineralization process when organic amendments, from different sources, are applied to the soil.