Scielo RSS <![CDATA[Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=2011-217320170002&lang=pt vol. 11 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[Editorial]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200235&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Fruit growth and fruit drop in banana passion fruit plants ( <em>Passiflora tripartita</em> var. mollissima)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200237&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Growth is an irreversible increase in the size of plant organs that may involve changes in their form, and is accompanied by processes such as morphogenesis and cell differentiation. The mathematical expression of fruit growth in cultivated plants allows one to estimate aspects related to production, and contributes to defining protocols applicable to the agronomic management of the crop. A field trial was carried out in Caldas (Boyaca, Colombia), to describe the dynamics of different variables involved in the growth and fall of fruits in Banana passion fruit plants (Passiflora tripartita var. mollissima). Mathematical models were developed for variables commonly used to describe fruit growth. The evaluated variables presented values of R 2 higher than 0.98, except for the absolute growth rate of fruit length and at the time of fruit drop, whose R 2 values were 0.82 and 0.76, respectively. The results showed that the relative growth rate presented maximum values up to 22 days after floral opening, whereas the absolute growth rate presented the highest value between 15-22 days after floral opening. The length and width of the fruits showed a sigmoid-shaped curve, typical of other previously reported Passifloraceae. The maximum fruit fall occurred at 15 days after the floral opening and it was found that only 38.9% of the flowers develop fruits that reach the time of harvest. This information contributes to the technical management and optimal production of banana passion fruit.<hr/>RESUMEN El crecimiento es un aumento irreversible en el tamaño de los órganos de las plantas que puede implicar cambios en su forma, y está acompañado de procesos como la morfogénesis y la diferenciación celular. La expresión matemática del crecimiento del fruto en plantas cultivadas es una herramienta que permite estimar aspectos relacionados con la producción, y además contribuye a definir protocolos aplicables al manejo agronómico del cultivo. Se desarrolló en el municipio de Caldas (Boyacá, Colombia), un ensayo en condiciones de campo, con el objetivo de describir la dinámica de diferentes variables implicadas en el crecimiento y caída de frutos de curuba (Passiflora tripartita var. mollissima). Se calcularon modelos matemáticos para la estimación de algunas variables, usadas comúnmente para describir el crecimiento de frutos. Las variables evaluadas presentaron valores de R 2 superiores a 0,98 con excepción de la tasa de crecimiento absoluto de la longitud del fruto y la caída instantánea de frutos, cuyos valores de R 2 fueron de 0,82 y 0,76, respectivamente. Los resultados mostraron que la tasa de crecimiento relativo presentó los valores máximos hasta 22 días después de la apertura floral, mientras que la tasa de crecimiento absoluto presentó el mayor valor entre 15-22 días después de la apertura floral. La longitud y el ancho de los frutos mostraron una curva de forma sigmoide, típica de otras Passifloraceae reportadas previamente. La máxima caída de frutos de presentó a los 15 días después de la apertura floral y se encontró que sólo el 38,9% de las flores desarrollan frutos que alcanzan el momento de la cosecha. Esta información es de gran importancia cuando se pretende efectuar un manejo tecnificado del cultivo, con el propósito de optimizar la producción de curuba. <![CDATA[Uso de LEDs na multiplicação <em>in vitro</em> de três cultivares de bananeira]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200247&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMO Os diodos emissores de luz (LEDs) são considerados a mais nova e promissora fonte de luz para o cultivo in vitro de plantas, por apresentarem uma longa lista de benefícios e afetarem positivamente o crescimento dos explantes. O objetivo deste trabalho foi avaliar o uso dos LEDs como fonte de luz alternativa às lâmpadas fluorescentes na multiplicação de três cultivares de bananeira. A multiplicação das cultivares Grande Naine, FHIA 18 e Prata Anã foi realizada em meio MS (Murashige e Skoog) acrescido de 30 g L-1 de sacarose, 100 mg L-1 de mio-inositol, 7 g L-1 de ágar e 6 mg L-1 de BAP, por três subcultivos sucessivos de 30 dias, sob cinco fontes de luz (LEDs azuis-EDEB 3LA1 470 nm, LEDs verdes-EDET 3LA1 530 nm, LEDs vermelhos-EDER 3LA3 630 nm, lâmpadas fluorescentes Growlux e lâmpadas fluorescentes brancas), fotoperíodo de 16 horas, temperatura de 25±2ºC e intensidade luminosa de 20 µmol m-2 s-1. Utilizou-se delineamento inteiramente ao acaso, em esquema fatorial 5×3 (fonte de luz × cultivar), com cinco repetições. Para as três cultivares de bananeira multiplicadas, observou-se que o número de brotações e folhas não foi influenciado pelo tipo de luz. O maior número de brotações formado foi obtido com a cultivar Grande Naine (2,6 brotos/explante), não havendo diferença entre a cv. FHIA 18 e Prata Anã (1,4 e 1,3 brotos/explante). Determinou-se significância entre os fatores cultivar e fonte de luz para o comprimento da brotação, sendo o maior comprimento obtido com ‘Prata Anã’ cultivadas sob os LEDs verdes.<hr/>ABSTRACT Light emitting diodes (LEDs) are considered the most promising new source of light for the in vitro cultivation of plants because they have a long list of benefits and positively affect the growth of explants. The objective of this study was to evaluate the use of LEDs as an alternative light source, using fluorescent lamps in the multiplication of three banana cultivars. The Grande Naine, FHIA 18 and Prata Anã cultivars were placed in an MS (Murashige and Skoog) medium with 30 g L-1 sucrose, 100 mg L-1 myo-inositol, 7 g L-1 agar and 6 mg L-1 BAP; three successive subcultures were carried out for 30 days under five light sources (blue-EDEB LEDs 3LA1 470 nm, green-TEDS LEDs 3LA1 530 nm, red-EDER LEDs 3LA3 630 nm, Growlux fluorescent lamps and white fluorescent lamps), with a 16 hour photoperiod, temperature of 25±2°C and light intensity of 20 µmol m-2 s-1. The design was completely randomized with a 5×3 factorial (light source × cultivar), with five repetitions. For all three cultivars, it was observed that the number of shoots and leaves was not influenced by the type of light. The highest number of formed shoots was obtained with the cultivar Grande Naine (2.6 buds/explant), with no difference between cv. FHIA 18 and Prata Anã (1.4 and 1.3 shoots/explant). There was a significant difference between the cultivars and light source for the length of budding; the longest length was obtained with Prata Anã, grown under green LEDs. <![CDATA[Salinity effect on the vegetative growth of Andean blackberry plants ( <em>Rubus glaucus</em> Benth.) inoculated and non-inoculated with mycorrhizal fungi]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200253&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN La mora en Colombia generalmente se siembra en suelos sin limitantes de salinidad, pero una fertilización basada en fuentes de síntesis química sin tener en cuenta sus requerimientos nutricionales o usar gallinaza sin compostar, podría ocasionar un efecto salino a largo plazo. En esta investigación se estimó el efecto de diferentes concentraciones de solución salina (0, 40, 80 y 120 mM NaCl) sobre el crecimiento vegetativo y absorción de nutrientes de plantas de mora de Castilla (Rubus glaucus Benth.) micorrizadas con Glomus proliferum Dalpé &amp; Declerck cepa GB02 y sin micorrizar. Se estableció un diseño completamente al azar en arreglo factorial (4×2). Se evaluó crecimiento radical, acumulación de materia fresca y seca, concentración y absorción de nutrientes en hoja, tallo y raíz. Se encontró que la inoculación con micorrizas incrementó el crecimiento de las plantas bajo condiciones de estrés salino (40 y 80 mM), debido a un posible aumento de la adquisición de nutrientes minerales con una baja movilidad y a la toma reducida del Na. Con una concentración salina de 120 mM se disminuyó la absorción de Ca y se aumentó la de Na, lo que conllevó un menor consumo de agua. Igualmente, la planta disminuyó su capacidad para producir suficientes fotoasimilados que promovieran su desarrollo y el del hongo formador de micorriza, por lo que su crecimiento y producción de biomasa disminuyó notablemente. La asociación con el hongo permitió una mayor selectividad de la planta por el ión potasio, que por el sodio.<hr/>ABSTRACT Andean blackberry is usually sown in soils without salinity limitations, but the use of fertilizers based on sources of chemical synthesis that do not take into account nutritional requirement or the use of chicken manure without composting can cause a long-term salinity effects. In this research, the effect of different concentrations of a saline solution (0, 40, 80 and 120 mM NaCl) on the vegetative growth and nutrient uptake of Andean blackberry plants (Rubus glaucus Benth.), inoculated and non-inoculated with mycorrhizal fungi (Glomus proliferum Dalpe &amp; Declerck strain GB02), was evaluated. A completely randomized design with a factorial arrangement (4×2) was established. Radical growth, accumulation of fresh and dry matter, concentration and absorption of nutrients in the leaves, stems and roots were evaluated. It was found that inoculation with mycorrhizal fungi increased plant growth under saline stress (40 and 80 mM) because of a possible increase in the acquisition of mineral nutrients with low mobility and a reduced intake of Na. At 120 mM, the Ca uptake decreased and Na increased, resulting in a lower water consumption. The plants diminished the capacity to produce enough photo-assimilates to promote development of the plants and the mycorrhizal fungi; therefore, growth and biomass production decreased. The association with the fungus allowed for a greater selectivity by the plants for the potassium ion than the sodium ion. <![CDATA[First record of <em>Chloridea (Heliothis) subflexa</em> (Lepidoptera: Noctuidae: Heliothinae) on cape gooseberry (<em>Physalis peruviana</em>) in Brazil]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200267&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Chloridea (Heliothis) subflexa (Guenée) (Lepidoptera: Noctuidae: Heliothinae) is a frugivorous and monophagous species with plant hosts in the genus Physalis. In the last few years, the subflexus straw moth became the main pest-insect in tomatillo crops (Physalis ixocarpa Brotero) in Mexico and cape gooseberry (Physalis peruviana L.) crops in Argentina. The objective was to provide the first record of C. subflexa on P. peruviana in Brazil. The specimens were collected in the larval stage and kept on a natural diet until reaching the adult stage. Species identification was carried out based on morphological criteria. Damage from C. subflexa on P. peruviana fruits cultivated in an organic system were recorded. This is the first record in Brazil.<hr/>RESUMEN Chloridea (Heliothis) subflexa (Guenée) (Lepidoptera: Noctuidae: Heliothinae) es una especie frugívora y monófoga con hospederos que consta de las plantas del género Physalis. En los últimos años, gusano del tomato de cascara se convirtió en la principal plagas-insectos en cultivos de tomatillo (Physalis ixocarpa Brotero de México) y cultivo de la uchuva (Physalis peruviana L.) en Argentina. El objetivo fue reportar el primer registro de C. subflexa en P. peruviana en Brasil. Los especímenes se recogieron en la fase larvaria y se mantuvieron en una dieta natural hasta llegar a la etapa adulta. La identificación de especies se realizó en base a criterios morfológicos. Se registraron la presencia y daños causados por C. subflexa en frutos de P. peruviana, producidos en un sistema orgánico. Este es el primer registro para Brasil. <![CDATA[Spatial distribution of the potential risk for avocado wilting disease, caused by <em>Phytophthora cinnamomi</em> in the subregion of Montes de Maria, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200273&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El marchitamiento del aguacate, causado por el oomycete Phytophthora cinnamomi Rands, es la enfermedad más limitante del cultivo a nivel mundial. Montes de María (MM) es la principal región productora de aguacate del Caribe Colombiano. El área de producción de aguacate en esta región, se encuentra en declive en contraposición a la tendencia mundial y nacional. Esta disminución en MM ha sido asociada a problemas sanitarios, específicamente al marchitamiento del aguacate ocasionado por P. cinnamomi. El clima es uno de los factores más importantes que determinan la distribución espacial de una especie y en el caso de los patógenos determina el nicho que facilita la colonización del hospedero. En este contexto, se tiene como propósito estimar la distribución espacial del riesgo de marchitamiento del aguacate en la subregión Montes de María. Esta estimación se realizó a partir de los datos de presencia del síntoma de marchitamiento de yemas, característico de la pudrición radicular por P. cinnamomi. Este síntoma exhibió una alta correlación con la incidencia y la severidad de la enfermedad evaluada por fincas. El modelo Maxent usado para estimar la distribución espacial de riesgo muestra una alta validación estadística (test AUC≥0,9). Este modelo ha permitido predecir las zonas donde el riesgo a pudrición radicular es más alto. Las características de las áreas con el mayor riesgo de pudrición radicular son aquellas localizadas a mayor altitud, con las temperaturas más bajas en el trimestre más frío (BIO11 ~22°C) y en el más caluroso (BIO10 ~24°C) y con la precipitación más alta durante la estación seca (BIO17 - BIO14).<hr/>ABSTRACT Avocado wilting or root rot, caused by the oomycete Phytophthora cinnamomi Rands, is the most limiting disease of avocado crops around the world. Montes de Maria (MM) is the main producer region of avocado in the Colombian Caribbean. Avocado producing areas in MM are decreasing in an inverse trend compared with the increasing hectarage world and nation-wide. Decreasing hectarage in MM is associated with phytosanitary problems, specifically the avocado wilting caused by P. cinnamomi. Climate is one of the main abiotic factors determining spatial distribution of species. For plant-pathogens, environmental conditions determine host-colonization. Under this scenario, the aim of this study was to estimate the spatial distribution of the avocado root-rot risk in the subregion of Montes de Maria, Colombia. This estimation was based on data for the presence of shoot dieback, a characteristic, easily identifiable symptom of root rot caused by P. cinnamomi. This symptom exhibits a high correlation with disease incidence and severity. A Maxent model was used to estimate the spatial distribution of the risk, showing a high statistical validation (test AUC&gt;0.9). This model identified areas with a high risk for occurrence of branch dieback and, consequently, root rot. Areas with a higher risk of root rot were found at the higher altitudes, with lower temperatures in the coldest trimester (BIO11 ~22°C), and in the warmest one (BIO10 ~24°C), with higher rainfall during the dry season (BIO17 - BIO14). <![CDATA[Edible coating in the post-harvest conservation of endemic mangaba]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200286&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Brazilian Cerrado is one of the largest biomes in the world and is considered the richest one. Mangaba fruit is representative of this biome, but it is highly perishable. The aim of this study was to evaluate the application of edible coatings on post-harvest mangaba. Fruits with a good appearance and absence of injuries were used. The experiment was done with a factorial scheme (3 treatments × 6 storage periods). After sanitization and drying, the mangabas received the treatments: (1) whey protein coating; (2) corn starch coating; and (3) no coating (control). Trays with the fruits were stored at room temperature (25°C). Mass loss, pH, total soluble solids (TSS), total titratable acidity (TTA), firmness and ascorbic acid levels were evaluated after 0, 2, 4, 6, 8, and 10 days of storage. The data were evaluated with analysis of variance, Tukey test and regression. The edible coating with whey protein obtained satisfactory results in the conservation of mangaba, showing good results for the TSS/TTA ratio (16) and vitamin C (116 mg/100 g). The coatings influenced the shelf-life and post-harvest characteristics of this fruits, but the coating with whey protein was the most indicated for mangaba.<hr/>RESUMEN El Cerrado brasileño es uno de los mayores biomas del mundo y considerado el más rico. La fruta mangaba es representativa de este bioma pero es altamente perecedera. El objetivo de este estudio fue evaluar la aplicación de recubrimientos comestibles en la poscosecha de mangaba. Se utilizaron frutas con buen aspecto y ausencia de lesiones. El experimento se realizó en esquema factorial (3 tratamientos × 6 períodos de almacenamiento). Después de la desinfección y secado, las mangabas recibieron los siguientes tratamientos: (1) recubrimiento de proteína de suero; (2) recubrimiento de almidón de maíz; (3) sin revestimiento (control). Las bandejas con los frutos se almacenaron a temperatura ambiente (25°C). Se evaluaron los niveles de pérdida de masa, pH, sólidos solubles totales (SST), acidez total titulable (ATT), firmeza y ácido ascórbico en periodos de almacenamiento de 0, 2, 4, 6, 8 y 10 días. Los datos fueron evaluados mediante análisis de varianza, prueba de Tukey y regresión. El revestimiento comestible con proteína de suero obtenido resultados satisfactorios en la conservación de mangaba, mostró buenos resultados para la relación SST/ATT (16) y vitamina C (116 mg/100 g). Los recubrimientos influyeron en la vida útil y en las características pos cosecha de estas frutas, pero el recubrimiento con proteína de suero de leche es el más indicado para la mangaba. <![CDATA[Which is the best supply chain for perishable fruits, Lean or Agile?]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200294&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Se estima que un tercio de la producción mundial de frutas se pierde o se daña, en los países en desarrollo las pérdidas poscosecha a menudo son superiores al 50%, el crecimiento del consumo mundial genera diversos problemas de abasto y distribución a lo largo de la cadena de suministro. Este artículo evalúa la estructura de la cadena del mango en Cundinamarca-Bogotá, mediante un modelo de dinámica de sistemas, la estructura actual se evaluó frente a las cadenas lean y ágil. Las estructuras se estudiaron respecto a las medidas de desempeño de calidad, capacidad de respuesta, operaciones logísticas y costos. Se encuentra que las cadenas lean y ágil mejoran el desempeño de la cadena en todos los casos, aunque no para todos los actores, se evidencia la existencia de trade-off, lo que presenta la necesidad de evaluar a futuro estructuras combinadas ágil y lean para la cadena de suministro de frutas perecederas.<hr/>ABSTRACT It is estimated that one-third of global fruit production is lost or damaged. In developing countries, post-harvest losses that often exceed 50%, together with the growth of global consumption, generate various problems of supply and distribution throughout the supply chain. This article evaluates the structure of the mango supply chain in Cundinamarca-Bogota. Using a dynamic model system, the current structure was evaluated in comparison with Lean and Agile supply chains. The structures were measured through the performance indicators of quality, responsiveness, logistic operations and costs. This study showed that the Lean and Agile supply chains improved the performance of the current chain in all cases although not for all the involved actors. However, there was a trade-off that indicated a need for a future evaluation of Agile-Lean structures for perishable fruit chains. <![CDATA[Creole fruits importance and characterization in two communities of Tuxpan, Veracruz]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200306&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Los solares (huertos) en las comunidades de Congregación (C) y Ejido (E) Juana Moza de Tuxpan, Veracruz (México) se caracterizan por tener diversidad de especies vegetales. Los árboles frutales son un componente importante de esa diversidad, ya que tienen usos alimenticios y son fuentes de ingresos, entre otros. Sin embargo, las características físicas y químicas de los frutales criollos han sido poco estudiadas. La presente investigación se llevó a cabo con la finalidad de evaluar la importancia y contribuir a la caracterización físico-química de cinco especies de frutales criollos: caimito verde y morado (Chrysophyllum cainito L.), chalahuite (Inga paterno Harms), guaya (Melicoccus bijugatus Jacq.), zapote domingo (Mammea americana L.) y jobo (Spondias mombin L.). Se seleccionó una muestra de 63 productores (24 en E y 39 en C), a quienes se les aplicó una encuesta. Adicionalmente se muestrearon 30 solares (20 en C y 10 en E), que estuvieran en época de cosecha, donde se recolectaron 10 frutos de diferentes partes del árbol para evaluar el peso, diámetro ecuatorial y longitud del fruto; se tomaron 3 frutos por solar y especie para determinar color, firmeza, grados Brix y acidez, en el laboratorio. Los resultados indican que caimito, chalahuite y guaya se aprovechan como fruta fresca; el zapote domingo y el jobo se usan para preparar bebidas refrescantes y licores. Adicionalmente con el jobo se elaboran “curados” (bebidas alcohólicas locales). Las semillas del chalahuite se consumen en cocción. La caracterización dio como resultado que variables como peso, longitud y diámetro son similares en las dos comunidades, lo que muestra el potencial regional; sin embargo, el contenido de grados Brix y acidez presentaron diferencias estadísticas significativas (P≤0,05), aspectos importantes para el destino de la misma, ya sea como fruta fresca o para la elaboración de otros productos.<hr/>ABSTRACT Home-gardens or “Solares” in the communities Congregación (C) and Ejido (E) Juana Moza of Tuxpan, Veracruz are characterized by their high plant diversity. Fruit trees are an important component of this diversity. These fruits are used for food and income, among others. However, their physical and organoleptic characteristics are scarcely documented. This research aimed to characterize and evaluate the economic and nutritional importance of five species of creole fruits: Green and purple caimito (Chrysophyllum cainito L.), chalahuite (Inga paterno Harms), guaya (Melicoccus bijugatus Jacq.), zapote domingo (Mammea americana L.) and jobo (Spondias mombin L.). A sample of 63 heads of household was selected (24 in Ejido and 39 in Congregation Juana Moza), to whom a survey was applied. In addition, 30 lots (20 in C and 10 E) were sampled at harvest time, where 10 fruits from different parts of the trees were collected to evaluate the fruit diameter and length, and 3 fruits were taken per plot and species to determine the color, firmness, degrees Brix and acidity in a laboratory. The results indicated that caimito, Chalahuite and guaya are used as fresh fruit; zapote domingo and jobo are used to prepare refreshing drinks and liqueurs. In addition, jobo is used to prepare “curados” (a local alcoholic drink) and Chalahuite seeds are cooked and used as food. The characterization of the fruits indicated that variables such as weight, length and diameter were similar in both communities, while the degrees Brix and acidity had statistically significant differences. Local management and use of the fruits are important because families obtain fruit for self-consumption and income from April-September; in addition, the trees are used for shade, fencing, fire wood. <![CDATA[Salicylic acid: effect on the physiological quality of <em>Cichorium endivia</em> L. seeds]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200314&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Salicylic acid (SA) is known to be involved in a series of physiological processes in the improvement of seed germination and vigor. The aim of this study was to evaluate the effect of SA concentrations on the physiological quality of escarole (Cichorium endivia L.) seeds, Escarola Lisa® cultivar. Escarole seeds were soaked for 24 h at concentrations 0, 0.05, 0.1, 0.15, and 0.2 mM of a similar to salicylic acid (Bion®) and afterwards submitted to germination and vigor tests (laboratory and greenhouse). The tested seed lots differed in their physiological quality. The use of salicylic acid does not present profits for the physiological quality of escarole seeds. However, it is suggested that new studies be carried out by testing this product under stress conditions or applied in stages after seed germination.<hr/>RESUMO El ácido salicílico (AS) es conocido por estar involucrado en una serie de procesos fisiológicos que mejoran las características de germinación y vigor. El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de concentraciones de AS sobre la calidad fisiológica de semillas de escarola (Cichorium endivia L.) cv. Escarola Lisa. Las semillas de escarola fueron embebidas durante 24 horas en concentraciones 0; 0,05; 0,1; 0,15 y 0,2 mM de Bion® (análogo al ácido salicílico) y después sometidas a pruebas de germinación y vigor (laboratorio e invernadero). Los lotes de semillas evaluadas diferían en cuanto a su calidad fisiológica. El uso de ácido salicílico no presenta beneficios a la calidad fisiológica de semillas de escarola. Sin embargo, se sugiere que nuevos trabajos sean realizados probando este producto en condiciones de estrés o aplicado en estadios posteriores a la germinación de las semillas. <![CDATA[Yield of chicory 'Folha larga' and 'Pão de açúcar' according to planting density]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200322&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Plant density directly influences the productive potential of crops, and the best density is not the same for all cultivars. Because of a lack of research in this area with chicory, this study aimed to evaluate the effect of plant density on the production of two chicory cultivars, Folha Larga and Pão de Açúcar. Seven planting densities were evaluated (444,444; 370,370; 333,333; 277,778; 266,667; 222,222 and 185,185 plants/ha); the experiment design used a randomized block design with four replications. The fresh weight, plant height, leaf number and yield were evaluated. Despite the fact that density did not influence plant height, mass reduction was observed in the fresh weight and number of leaves per plant and there was an increase in yield of both cultivars with the higher density.<hr/>RESUMEN La densidad de planta influye directamente en el potencial productivo de los cultivos y la mejor puede no ser la misma para todos. Debido a la falta de investigación en esta línea con achicoria, con el objetivo de estudiar el efecto de la densidad de plantas sobre el rendimiento de los dos cultivares de achicoria, de Folha Larga y Pão de Açúcar. Se evaluaron siete densidades de plantas (444.444, 370.370, 333.333, 277.778, 266.667, 222.222 y 185.185 plantas/ha), en un diseño de bloques al azar con cuatro repeticiones. Se evaluaron el peso fresco, altura de planta, número de hojas y la rendimiento. A pesar de la densidad no influyó en altura de la planta, había una disminución en el peso fresco y el número de hojas por planta y hubo un aumento de la rendimiento de los dos cultivares de mayor densidad. <![CDATA[Salinity effect on “chonto” tomato plant growth]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200329&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El estrés por salinidad es una limitante importante en la agricultura, debido a que reduce los rendimientos de los cultivos y daña los sustratos por la acumulación de sal. En este trabajo se evaluó el efecto de cuatro concentraciones de NaCl (0, 50, 100 y 150 mg L-1) sobre el crecimiento de dos híbridos de tomate tipo chonto, Aslam y Calima, a través de un análisis de crecimiento bajo condiciones de invernadero. Se midió el peso seco de cada órgano de la planta y el área foliar, de donde se determinaron la tasa relativa de crecimiento, la tasa de asimilación neta (TAN), la tasa absoluta de crecimiento (TAC), la relación área foliar, relación peso fresco y área foliar específica. El modelo que mejor representó el crecimiento de los híbridos fue un polinomio de tercer orden. ‘Calima’ acumuló mayor área foliar y mayor cantidad de biomasa en hojas, tallos y flores. Mientras que, ‘Aslam’ acumuló más biomasa en frutosy mantuvo un crecimiento independiente del tratamiento y, además, fue quien presentó la máxima velocidad de incremento de materia seca. Por su parte, ‘Calima’ presentó valores iguales a 0 g cm-2 d-1 en su TAN, lo que representa una tasa respiratoria de mantenimiento más alta que la tasa fotosintética. Respecto a la TAC, no hay diferencia en la velocidad de crecimiento entre los híbridos.<hr/>ABSTRACT Salinity stress is an important constraint in agriculture because of the reduction in crop yields and damage to substrates resulting from salt accumulation. In this study, we evaluated the effect of four NaCl concentrations (0, 50, 100 and 150 mg L-1) on the growth of two tomato hybrids, Aslam and Calima, using a growth analysis under greenhouse conditions. The dry weight of each plant organ and the leaf area were measured, and the relative growth rate, net assimilation rate (NAR), absolute growth rate (AGR), leaf area ratio, fresh weight ratio and specific leaf area were calculated. The model that best represented the growth of the hybrids was a third order polynomial. ‘Calima’ accumulated a greater leaf area and a greater amount of biomass in the leaves, stems, and flowers, while ‘Aslam’ accumulated more biomass in the fruits. ‘Aslam’ was always in growth, independent of the treatment, and presented the maximum speed of increase of dry matter. ‘Calima’ presented values equal to 0 g cm-2 d-1 for the NAR, which represented a maintenance respiratory rate higher than the photosynthetic rate. For the AGR, there was no difference in the growth speed between the two varieties. <![CDATA[Absorption of N, P, K, Ca and Mg in cucumber ( <em>Cucumis sativus</em> L.) under a hydroponic system]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200343&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN En México se cultiva pepino en invernadero con sistema hidropónico de suministro de nutrimentos, mediante diferentes soluciones nutritivas, con concentraciones variables, sin embargo, no se conoce con exactitud la absorción de nutrimentos del cultivo para que el crecimiento y producción sean óptimos. Por lo anterior, se hizo una investigación en la Universidad Autónoma Chapingo (México), con el objetivo de cuantificar la cantidad de macro nutrimentos que absorbe el cultivo. Se utilizó diseño en bloques completos al azar y se evaluaron cuatro concentraciones de la solución nutritiva universal de Steiner: 25, 75, 125 y 175%. Se cuantificaron los contenidos de N, P, K, Ca y Mg en la materia seca total de plantas y a partir de estos datos se calculó la absorción. Se encontró que la mayor absorción de nutrimentos ocurrió con la solución nutritiva al 175% de concentración: N 13,055; P 5,730; K 15,143; Ca 37,281 y Mg 9,750 g/planta.<hr/>ABSTRACT In Mexico, cucumber is cultivated in greenhouses with a supply of nutriments using a hydroponic system with different nutrient solutions and variable concentrations. However, the absorption of nutrients for optimum growth and yield is not exactly known. Therefore, this research was conducted at the Universidad Autónoma Chapingo (Mexico) in order to quantify the amount of macro nutriments absorbed by the crops. Four concentrations of the universal Steiner nutriment solution (25, 75, 125 and 175%) in a complete randomized block design were used. The contents of N, P, K, Ca and Mg were measured in the whole plant dry matter; then, the absorption was calculated. Yield was also evaluated. It was found that the highest nutrient absorption occurred with the nutrient solution at 175% of concentration: N 13,055; P 5,730; K 15,143; Ca 37,281 and Mg 9,750 g/plant. <![CDATA[Use of metribuzin, associated with different foliar fertilizers, on carrot crops]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200351&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT This study aimed to evaluate the use of different foliar fertilizers, associated or not associated with metribuzin, in terms of carrot yield. The experiments were carried out over two crop years with treatments in a 2×4 factorial scheme. The first factor was the absence or presence of metribuzin (0 and 288 g ha-1 a.i.) and the second factor was the foliar fertilizers: FertiG, FertiB, sucrose and no application. In crop year 1, the commercial yield increased with FertiG with metribuzin, and the forked/total discard ratio decreased when the foliar fertilizers were applied together with metribuzin. The isolated metribuzin decreased the total yield and the commercial/total yield ratio in crop year 1; however, the stress was attenuated when FertiG was applied. In crop year 2, the metribuzin, isolated or associated with FertiG, increased the commercial yield. The FertiB decreased the forked/total discard ratio. The metribuzin, isolated or associated with FertiG, and FertiB obtained similar results for the commercial/total yield ratio in crop year 2. FertiG satisfactorily attenuated the stress caused by metribuzin in the carrot plants, with a positive effect on the commercial yield of the carrot crop.<hr/>RESUMEN El objetivo del estudio evaluó el uso de diferentes fertilizantes foliares asociados, y no asociados con metribuzina, sobre la productividad de zanahoria. Los experimentos se realizaron en dos ciclos de cultivo con un arreglo factorial 2×4 de los tratamientos. El primer factor fue la ausencia y presencia de la metribuzina (0 y 288 g ha-1 i.a.) y el segundo factor fueron los fertilizantes foliares: FertiG, FertiB, sacarosa y sin aplicación. En el primer ciclo de producción, el rendimiento comercial aumentó en la asociación de FertiG y metribuzina, la relación bifurcación/descarte total disminuyó cuando se aplica los fertilizantes foliares junto con la metribuzina. La metribuzina sola disminuyó la productividad total y la relación producción comercial/rendimiento total en el primer ciclo, sin embargo el estrés se mitigó cuando se aplicó FertiG. En el segundo ciclo, la metribuzina sola o asociada a FertiG aumentó la productividad comercial. El FertiB disminuyó la relación bifurcación/descarte total. La metribuzina sola o asociada con FertiG y FertiB obtuvieron resultados similares en la relación producción comercial/rendimiento total en el ciclo 2. FertiG atenúa satisfactoriamente el estrés causado por la metribuzina a las plantas de zanahoria con un impacto positivo en la productividad comercial del cultivo de zanahoria. <![CDATA[Effect of different water levels on the growth and development of bulb onion ( <em>Allium cepa</em> L.)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200359&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Debido al sistema radicular superficial, la cebolla de bulbo requiere de un suministro de riego en el momento y con la intensidad adecuada para favorecer la absorción de agua y nutrientes y obtener altos rendimientos. Se evaluó el efecto de diferentes láminas de riego en el crecimiento y desarrollo de cebolla de bulbo en un suelo franco arenoso y con un sistema de riego por aspersión. Se usó un diseño experimental completamente al azar con cuatro tratamientos (coeficientes de cultivo de 0,8; 1,0; 1,2 y 1,4 de la evaporación (Ev)), cada uno con 16 repeticiones, para un total de 64 unidades experimentales, donde cada unidad experimental correspondió a una parcela de 1 m2. El coeficiente de 1,2 (43 L por planta por ciclo) presentó los mayores promedios en masa seca total y masa seca del bulbo con diferencias significativas en relación al coeficiente de 0,8, pero sin diferencias con la aplicación de 1,0 y 1,4 de la Ev. Además, en masa seca de raíz el tratamiento de 1,2 Ev presentó el mayor promedio. En el crecimiento general no hubo diferencias significativas los primeros 70 días después del trasplante, pero luego de este tiempo se presentaron diferencias estadísticas y la aplicación de 1,2 de la Ev presentó la mayor acumulación de masa seca.<hr/>ABSTRACT Because of the shallow root system of the onion plant, it requires irrigation at the proper time and intensity in order to promote the absorption of water and nutrients to obtain a high yield. We evaluated the irrigation rate effect on onion growth and development in a sandy loam soil with a sprinkler irrigation system. The experiment design was completely randomized with four treatments (evaporation coefficients of 0.8, 1.0, 1.2 and 1.4 of (Ev)), each with 16 repetitions, for 64 experiment units; each experiment unit was a 1 m2 plot. The 1.2 coefficient (43 L per plant per cycle) showed the highest total dry mass and dry mass of the bulb with significant differences from the 0.8 coefficient, but no differences with the application of the 1 and 1.4 Ev. Furthermore, the 1.2 Ev treatment showed the highest root dry mass. There was no significant difference between the treatments during the first 70 days after transplant, but after this time, there was a statistically difference and the 1.2 Ev showed the highest dry matter accumulation. <![CDATA[Caracterização físico-química de alho ‘BRS Hozan’ e ‘Roxo Pérola de Caçador’ em função do tempo de armazenamento]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200368&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMO O armazenamento pós-colheita pode ser um instrumento útil para que os produtores de alho proporcionem produtos de boa qualidade, com preços acessíveis para os consumidores, não apenas no momento da colheita. Assim, o objetivo deste estudo foi caracterizar as mudanças nas propriedades físico-químicas do alho comum e nobre, durante o tempo de armazenamento, em condições ambientais. Os tratamentos foram dispostos em parcelas subdivididas. As parcelas foram representadas pelas cultivares de alho: BRS Hozan e Roxo Pérola de Caçador e as subparcelas foram representadas pelo tempo de armazenamento: 0, 30, 60, 90 e 120 dias. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, com quatro repetições. Foram avaliadas: perda de peso, índice de chochamento, sólidos solúveis, acidez titulável, pH, relação sólidos solúveis/acidez titulável, pungência, sólidos totais e índice industrial. Com o tempo de armazenamento, houve aumento na perda de peso, índice de chochamento e acidez titulável, além de redução no pH, relação SS/AT e índice industrial, para as duas cultivares avaliadas. O alho manteve o padrão ideal para consumo até os 120 dias de armazenamento, para ambas as cultivares. A cultivar Roxo Pérola de Caçador teve potencial de armazenamento superior a cultivar BRS Hozan.<hr/>ABSTRACT Post-harvest storage can be a useful instrument for garlic producers to provide good quality produce with affordable prices for consumers. Thus, the objective of this study was to evaluate the changes in the physicochemical characteristics of common and noble garlic during storage under environmental conditions. The treatments were distributed in split plots; the plots were defined by the garlic cultivars: ‘BRS Hozan’ and ‘Roxo Pérola de Caçador’, and the storage times: 0, 30, 60, 90 and 120 days. A randomized block design was used, with four replications. We evaluated the weight loss, pith index, soluble solids, titratable acidity, pH, soluble solids/ titratable acidity, pungency, total solids and industrial index. For storage time, there was an increase in the weight loss, chopping index and titratable acidity, as well as a reduction in the pH, SS/TA ratio and industrial index for the two evaluated cultivars. The garlic maintained the ideal pattern for consumption for up to 120 days of storage for both cultivars. The cultivar Roxo Pérola de Caçador had a storage potential that was superior to that of the cultivar BRS Hozan. <![CDATA[Searching for an alternative to manage powdery scab, caused by <em>Spongospora subterranean</em>, in potato]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200378&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Entre las principales problemáticas que se presentan en la producción de papa se encuentra Spongospora subterranea (Wallr.) Lagerheim f. sp. subterranea, agente causal de la sarna polvosa y camanduleo, enfermedades que afectan los tubérculos, las raíces, que no cuentan con prácticas de manejo efectivas. Con el fin de generar una alternativa de manejo se evaluó el efecto en la reducción del camanduleo de microorganismos potencialmente biocontroladores de los géneros Trichoderma spp., Pseudomonas sp., Bacillus sp. y Streptomyces spp. Así mismo, se evaluó el biocarbón, la quitina y el quitosán, aditivos orgánicos que han demostrado actividad de control en otros patosistemas. Inicialmente, se estableció un ensayo para obtener el desarrollo de agallas en dos ambientes diferentes (Mosquera y Subachoque, Cundinamarca) y dos concentraciones de inóculo del protozoo. La evaluación se realizó 8 semanas después de la siembra (SDS), midiendo la severidad expresada como número de agallas por planta. Dado el consistente desarrollo de la enfermedad, se decidió establecer los ensayos en el Municipio de Subachoque, usando suelo naturalmente infestado con 1×103 esporosoros/g de suelo. Al aplicar los biocontroladores, se observó disminución (P&gt;0,05) en el desarrollo de agallas con la mayoría de los microorganismos, siendo Streptomyces misionensis Ac006 el que más redujo la enfermedad en un 51,41%. Por otra parte, entre los aditivos evaluados, fue el quitosán al 0,5% con el que se obtuvo una mayor reducción (P≤0,05) en el número de agallas 62,58%. Estos resultados permiten sugerir el uso de estos tratamientos para el manejo del camanduleo de la papa.<hr/>ABSTRACT One of the main problems in potato production is powdery scab, caused by the protozoan Spongospora subterranea. Currently, there are no effective control strategies for this pathogen, which causes root damage and, therefore, reduces tuber quality. In order to develop a biocontrol alternative for powdery scab, we assessed the effect of eight potential microbial agents belonging to the genera Trichoderma spp., Pseudomonas sp., Bacillus sp. and Streptomyces spp. in the reduction of the disease. Additionally, we evaluated biocarbon, chitin and chitosan, which are organic additives with a biocontrol potential in other pathosystems. Initially, a trial was established to obtain the development of galls in two different locations (Mosquera and Subachoque, Cundinamarca) with two concentrations of protozoan inoculum. Eight weeks after sowing, the disease severity was determined counting the number of galls per plant. Because of the consistent development of the disease, the assays were established in the municipality of Subachoque in potted plants with naturally infested soil (1×103 sporosori/g of soil). All microbial biocontrol agents showed a reduction in gall development (P&gt;0.05). Streptomyces misionensis Ac006 caused the largest reduction in severity (51.41%). Among the organic additives, 0.5% chitosan had the greatest (62.58%) effect on disease reduction, a significant (P≤0.05) effect. Our results suggest possible alternatives for the sustainable management of powdery scab in potato. <![CDATA[Design and validation of a model for evaluating the quality of agricultural technical assistance in Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200387&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El servicio de asistencia técnica agropecuaria en Colombia está reglamentado mediante leyes y decretos que definen los criterios para el seguimiento y verificación del desempeño de las entidades, sin embargo, se evidencian debilidades en la valoración de las variables que denotan calidad de la prestación del servicio. Debido a ello, fue diseñado el Modelo de Evaluación de la Calidad de la Asistencia Técnica Agropecuaria-MECATA, basado en la adaptación del modelo EFQM (European Foundation for Quality Management) y la identificación de variables mediante procesos participativos. Los resultados corresponden a la selección de 39 variables relacionadas con la calidad del servicio que conforman el modelo MECATA; perfeccionamiento de tres instrumentos de evaluación y un proceso de validación en dos entidades prestadoras del servicio en Boyacá. Se observa una valoración positiva de usuarios y asistentes técnicos sobre el servicio, sin embargo, la innovación de procesos, integralidad del servicio, formación y actualización, participación en otras actividades e integración al mercado obtuvieron deficiente calificación. El modelo MECATA es una herramienta que integra las perspectivas de los actores, identifica necesidades en el contexto y permite la formulación de propuestas de mejoramiento en la prestación del servicio de asistencia técnica cuando es requerido.<hr/>ABSTRACT Technical assistance programs for agriculture in Colombia are regulated by laws, agreements, and policies that define the importance of evaluating and monitoring this service. National, regional and municipal entities are responsible for developing performance evaluations; however, several weaknesses are evident. This paper proposes the Quality Assessment Model of Agricultural Advisory Services (known in Spanish as MECATA), an evaluation tool based on the adaptation of an EFQM model (European Foundation for Quality Management). The MECATA model was developed from the selection of 39 variables related to service quality; this model considered the adjustment of three assessment tools and a validation process of two entities in Boyacá. The results showed a positive service assessment given by users and technical assistants, but lower qualifications were considered in variables such as process innovation, integral service, continued education, participation in other activities and market inclusion. MECATA proposes a quality assessment that integrates several perspectives of technical assistance services based on local community requirements; these results can be used as the basis for proposals for improvement. <![CDATA[Respostas fisiológicas de plantas de orégano ( <em>Origanum vulgare</em> L.) cultivadas sob malhas coloridas e fertilizantes orgânicos]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200400&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMO Este estudo objetivou avaliar índices de trocas gasosas e o crescimento de plantas de orégano cultivadas em ambientes de luz modificados com o uso de malhas coloridas e adubação orgânica. Foram utilizadas plantas de orégano com ciclo de 90 dias, obtidas por meio de estaquia convencional. Adotou-se o DIC, com seis repetições, em fatorial 3x4 (dois adubos orgânicos acrescido de testemunha, e quatro ambientes de luz modificada com o uso de malhas coloridas nas cores azul, cinza e vermelha, mais testemunha). As plantas de orégano cultivadas sob malha azul e adubadas com esterco bovino apresentaram maior número de folhas; as malhas coloridas proporcionaram maior comprimento de haste e maior produção de massa seca; as plantas crescidas a pleno sol apresentaram maiores valores para as trocas gasosas. Conclui-se que os ambientes de luz modificada e adubação orgânica contribuem para a redução de trocas gasosas e favorecem o crescimento do orégano.<hr/>ABSTRACT This study aimed to assess the rates of gas exchange and growth of oregano plants grown in light environments modified with the use of colored screens and organic fertilizer. Oregano plants with a 90-day cycle were used, obtained with conventional cutting. A completely randomized design with six replications was employed in a 3×4 factorial scheme (two organic fertilizers plus control, and four light environments modified using screens with the colors blue, gray and red plus the control). The oregano plants grown under the blue mesh and fertilized with cattle manure showed a higher number of leaves; the colored screens provided greater stem length and a higher production dry matter; plants grown in full sun showed higher values for gas exchange. It is concluded that the modified light environments and organic fertilizer contributed to the reduction of the gas exchange and favored oregano growth. <![CDATA[Genetic diversity of <em>Moringa oleifera</em> Lam. in the northeast of Colombia using RAMs markers]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200408&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Moringa oleifera, Lam., también conocida como Moringa pterygosperma Gaertn., es un árbol endógeno de la región del Himalaya, de crecimiento rápido que puede alcanzar los 12 m de alto. Moringa es empleado como alimento o como medicina, reconocido por sus compuestos bioactivos. En Colombia, moringa se ha promovido principalmente por sus propiedades medicinales. Sin embargo, a pesar de la importancia de este recurso fitogenético, no existen estudios de su variabilidad genética en el país. En esta investigación, empleando marcadores moleculares microsatelites amplificados al azar (RAMs), se analizaron 45 accesiones de moringa procedentes de 4 departamentos del Nor Oriente de Colombia. Los coeficientes de Dice y Nei-Li a un nivel de similitud de 0,75 diferenciaron la población en 4 grupos genéticos. La heterocigocidad estimada fue de 0,13 para el cebador CT y de 0,29 para los cebadores CGA y GT. El porcentaje de loci polimórfico osciló entre 31 y 100% para los cebadores CT y CA, respectivamente. Por la agrupación UPGMA, se identificó que las accesiones de Villa del Rosario en Norte de Santander están genéticamente aislados. Se encontró que la diversidad genética de las accesiones de Moringa estudiadas es baja. El conocimiento de la variabilidad genética de moringa en las regiones de estudio, proporciona un nuevo aporte a los cultivadores colombianos que puede ser empleado en futuros programas de mejoramiento.<hr/>ABSTRACT Moringa oleifera Lam., also known as Moringa pterygosperma Gaertn., is a fast growing tree, indigenous to Himalaya that has been used as food or as medicine, recognized for its bioactive compounds. In Colombia, moringa has been promoted primarily because of its medicinal properties. However, despite the importance of this phytogenetic resource, there are no studies on its genetic variability. In this study, we analyzed 45 accessions of moringa from four departments in the northeast of Colombia. The DICE and Nei-Li coefficients, at a level of similarity of 0.75, differentiated the population into four genetic groups. The expected heterozygosity was 0.13 for the oligo CT and 0.29 for the oligos CGA and GT. The percentage of polymorphic loci ranged from 31 to 100% for the primers CT and CA, respectively. With the UPGMA grouping, we revealed that the Moringa accessions from Villa del Rosario in Norte de Santander are genetically isolated. The genetic diversity of the studied Moringa accessions was low. This knowledge on the genetic variability of moringa provides a new contribution to Colombian growers that can be used in future breeding programs. <![CDATA[Influence of zeolite on the nitrous oxide emission and efficient use of nutrients in sweet corn]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200416&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN La investigación tuvo como objetivo determinar la influencia de zeolita (clinoptilolita) en la emisión de óxido nitroso (N2O) y el uso eficiente de nutrientes N-P-K en el cultivo de maíz dulce (Zea mays L.), utilizando la técnica isotópica de 15N 2,5% en exceso. Se utilizó un diseño en bloques completos al azar con cinco tratamientos y cuatro repeticiones, se emplearon dosis de 236, 75 y 192 kg ha-1 para N, P y K respectivamente, mezclados con 0, 70, 140 y 210 kg ha-1 de zeolita. La emisión de N2O se estimó mediante cámara estática cerrada a los 15, 25, 36, 45, 56, 65 y 76 días después de la siembra del cultivo. Se determinó el uso eficiente de nutrientes mediante la eficiencia agronómica y de recuperación del fertilizante para N-P-K. El flujo de N2O y las eficiencias de uso de nutrientes por tratamiento mostraron diferencias altamente significativas (P≤0,01); el mayor flujo de N2O se presentó en el testigo y menor en el T4 (210 kg ha-1 zeolita, 236 kg ha-1 nitrógeno, 75 kg ha-1 fósforo P2O5 y 192 kg ha-1 potasio K2O), contrastante con la mayor eficiencia de uso de nutrientes en el T4 excepto para nitrógeno. Esto evidencia la contribución de la zeolita en la disminución de la emisión de N2O e incremento del rendimiento.<hr/>ABSTRACT This research aimed to determine the influence of zeolite (clinoptilolite) on the emission of nitrous oxide (N2O) and the efficient use of N-P-K nutrients in sweet corn (Zea mays L.) cultures using the 15N isotopic technique, 2.5% in excess. A complete randomized block design with five treatments and four replicates was used; doses of 236, 75 and 192 kg ha-1 were used for N, P and K, respectively, mixed with 0, 70, 140 and 210 kg ha-1 of zeolite. The emission of N2O was estimated with a closed static chamber at 15, 25, 36, 45, 56, 65 and 76 days after sowing the crop. The efficient nutrient use was determined with the agronomic and recovery fertilizer efficiency of N-P-K. N2O flow and nutrient use efficiencies by treatment showed highly significant differences (P≤0.01); the highest N2O flux was found in the control and the lowest was in T4 (210 kg ha-1 zeolite, 236 kg ha-1 nitrogen, 75 kg ha-1 phosphorus P2O5 and 192 kg ha-1 potassium K2O) as contrasted with the greater nutrient use efficiency in T4, except for nitrogen. This showed the contribution of zeolite in the reduction of N2O emissions and in yield increases. <![CDATA[Genetic diversity of <em>Moniliophthora roreri</em> using Amplified Fragment Length Polymorphism (AFLPs)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200425&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El cultivo de cacao, está afectado por el fitopatógeno Moniliophthora roreri, que causa gran pérdida en la producción en Norte de Santander. Este estudio muestra los resultados obtenidos utilizando AFLPs de M. roreri. Con el kit para sistema de análisis II, estandarizado y aplicado a 56 muestras de M. roreri, aisladas de nueve municipios. La combinación que presentó mayor número de polimorfismos fue E-ACC/ M-CAA, con 100 bandas y un número menor de alelos (6), con la combinación E-ACG/ M-CAA se obtuvieron 90 bandas y un número de alelos mayor (23), y con la combinación E-AAC/ M-CAA se presentaron 94 bandas y alelos (12). El análisis de datos se realizó según el dendrograma de similitud o distancias genéticas de Nei, obteniéndose cinco grupos con una alta variabilidad entre las muestras, del 6,5 al 58%. Al combinar la información morfológica y molecular se determinó el nivel de diversidad genética de Moniliophthora roreri.<hr/>ABSTRACT Cacao cultivation is affected by the Moniliophthora roreri phytopathogen, which causes large production losses in Norte de Santander. This study shows the results obtained using the AFLPs of M. roreri. The kit for analysis system II was standardized and applied to 56 samples of M. roreri, isolated from nine municipalities. The combination with the highest number of polymorphisms was E-ACC/M-CAA. With 90 bands and a smaller number of alleles (6), the E-ACG/M-CAA combination yielded 90 bands and a larger number of alleles (23); the E-AAC/M-CAA combination had 94 bands and alleles (12). The data analysis was carried out according to the dendrogram of similarity or genetic distances of Nei, obtaining five groups with a high variability between samples, from 6.5 to 58%. By combining the morphological and molecular information, the level of genetic diversity in Moniliophthora roreri was determined. <![CDATA[Allelopathic effects of jack bean leaf aqueous extract on safflower cultures]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200435&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT This study verified the allelopathic influence of jack bean leaves (Canavalia ensiformis) on safflower cultures (Carthamus tinctorius), applied at different concentrations. Ten safflower genotypes were seeded in 20 containers, and a concentrate was prepared with jack bean leaves, crushed with water to make the extract. Five treatments were performed with four replicates, and this extract was applied at concentrations of 0%, 25%, 50%, 75% and 100%. The parameters were germination speed, percentage of germination, dry and fresh mass, leaf and root size. The jack beans influenced each evaluated treatment differently, presenting, at some times, neutral characteristics, inhibitory characteristics, or stimulating characteristics, varying according to the percentage of extract that was applied.<hr/>RESUMEN Este estudio verificó la influencia alelopática del extracto de hojas del frijol canavalia (Canavalia ensiformis), sobre el cultivo de cártamo (Carthamus tinctorius) aplicado en diferentes concentraciones. Diez genotipos de cártamo fueron sembrados en 20 contenedores y la preparación del extracto acuoso fue a partir de la maceración de hojas de frijol canavalia con agua. Se aplicaron cinco tratamientos (0%, 25%, 50%, 75% e 100%) del extracto de hoja con cuatro repeticiones. Se evaluaron los parámetros velocidad de germinación, porcentaje de germinación, masa seca y fresca, tamaño de hojas y raíces. Se encontró que el extracto acuoso de frijol canavalia influye de diferentes formas en los parámetros evaluados, presentando en algunos momentos características neutras, inhibitorias y estimulantes, variando de acuerdo al porcentaje del extracto aplicado. <![CDATA[The Principal Agroecological Structure (PAS): a new tool for planning agroecosystems]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200441&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Este documento presenta a partir del pensamiento ambiental (relaciones ecosistema-cultura): el concepto de la Estructura Agroecológica Principal (EAP), de los agroecosistemas mayores considerada como una estructura disipativa de orden cultural y se discute sus posibles aplicaciones (resiliencia, producción, diversidad) al interior como al exterior de las fincas. La EAP puede ser útil en la planificación del uso de la tierra, teniendo en cuenta el concepto de la EAP potencial (que permite cuantificar el manejo de los corredores internos y externos, incluyendo la vegetación natural). Al mismo tiempo, puede ser utilizada en el contexto del ordenamiento territorial, porque visibiliza una serie de relaciones culturales (económicas, sociales, simbólicas y tecnológicas) ocultas desde el análisis parcial de la ecología del paisaje.<hr/>ABSTRACT This document presents, from the environmental prespective (ecosystem-culture relationships), the concept of the Principal Agroecological Structure (PAS) of agroecosystems, considered a dissipative structure. It discusses possible applications (resilience, production, and diversity) both inside and outside farms. The PAS can be useful in land use planning on farms, based on the concept of potential PAS, which allows for the quantification of the management of internal and external corridors, including natural vegetation. At the same time, it can be useful in the context of landscape management because it shows a series of cultural relationships (economic, social, symbolic and technological), hidden from the partial analysis of landscape ecology. <![CDATA[Potential for the use of chemical properties as indicators of soil quality. A review]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200450&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN La necesidad de entender y evaluar la calidad de los suelos en sistemas de productivos agrícolas es un tema de creciente importancia en la actualidad, debido al interés sobre la determinación de los impactos de las distintas prácticas de manejo en la sostenibilidad del recurso suelo. El objetivo de esta revisión es brindar un panorama general sobre el concepto de calidad de suelo, indicadores para su evaluación y exponer algunas investigaciones realizadas con respecto al potencial de las propiedades químicas para ser usadas como indicadores de calidad de suelos. Entre las propiedades químicas que pueden considerarse como indicadores se encuentran la disponibilidad de nutrimentos, el contenido de carbono orgánico total y carbono orgánico lábil, el pH, la capacidad de fijación de fosfatos, la conductividad eléctrica, la capacidad de intercambio catiónico, contenido de nitrógeno total y mineralizable, y de materia orgánica. Se resalta la importancia de las técnicas multivariantes para definir aquellas propiedades químicas con potencial para ser indicadores de calidad de suelo. La creciente preocupación sobre el uso sostenible del recurso suelo, genera la necesidad de desarrollar enfoques y herramientas que permitan generar diagnósticos acerca de los efectos que tienen las prácticas de manejo implementadas en los sistemas de producción agrícola, es decir, que brinden información acerca de la calidad del suelo en un determinado contexto.<hr/>ABSTRACT The need to understand and evaluate the quality of soils in agricultural production systems is an issue of increasing importance today because of the determination of impacts from management practices on the sustainability of this resource. The objective of this review is to provide an overview of the concept of soil quality and indicators for its evaluation and to present some research on the potential of chemical properties for use as indicators of soil quality. Among the chemical properties that can be considered as indicators are nutrient availability, organic carbon content and labile organic carbon, pH, phosphate binding capacity, electrical conductivity, cation exchange capacity, total nitrogen and mineralizable and organic matter. The importance of multivariate techniques to define chemical properties with a potential as soil quality indicators is highlighted. The greatest concern for the sustainable use of soil resources includes the need to develop approaches and tools that generate diagnoses for the effects of management practices implemented in the systems of agricultural production, that is, to provide information about soil quality in a given context. <![CDATA[Alterações físico-químicas em frutos de melão rendilhado sob aplicação de bioestimulante]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732017000200459&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMO O alto valor de mercado dos frutos de meloeiro rendilhado permite que novas tecnologias sejam aplicadas a sua produção, visando à melhoria das qualidades fitotécnicas e tecnológicas de pós-colheita. Uma tecnologia a ser explorada é a utilização de bioestimulantes comerciais. O trabalho teve como objetivo avaliar a ação de bioestimulante, aplicado diretamente sobre frutos de meloeiro Cantaloupe, sobre diferentes características dos mesmos. Foram utilizadas diferentes concentrações de bioestimulante (0, 5, 10, 15, e 20 mL L-1), aplicadas quando o fruto se encontrava com tamanho menor ou igual a um (1) centímetro de diâmetro. No momento da colheita foi avaliada a massa dos frutos (g), as espessuras do epicarpo (mm), do mesocarpo (mm) e do halo verde do mesocarpo (mm), o teor de sólidos solúveis (°Brix) e a razão entre circunferência longitudinal e transversal. Observou-se que a aplicação de concentrações crescentes do bioestimulante, até a dose máxima de 20 mL L-1, diretamente sobre o fruto, elevou o teor de sólidos solúveis até 11,5 °Brix. Desta forma, indica-se para o meloeiro em fase inicial de desenvolvimento, a aplicação de bioestimulante até a concentração de 20 ml L-1, diretamente sobre seus frutos.<hr/>ABSTRACT The high market value of muskmelon fruit fosters new technologies for its production, aimed at improving plant quality and postharvest technological qualities. The use of commercial biostimulants was explored. This study aimed to analyze the action of biostimulant concentrations applied directly on Cantaloupe melon fruits on different characteristics. The biostimulant was applied at different concentrations (0, 5, 10, 15, and 20 mL L-1) when the fruits were smaller than or equal to one (1) cm in diameter. At harvest time, the fruits' weight (g), peel thickness (mm), mesocarp (mm) and green mesocarp halo (mm), soluble solids (°Brix) and ratio of longitudinal and transversal circumferences were evaluated. The application of increasing concentrations of biostimulant, up to the maximum dose of 20 mL L-1, directly on the fruits increased the soluble solids content to up to 11.5 °Brix. Therefore, biostimulant concentrations of up to 20 mL L-1 are recommended for applications directly on melon fruits in the initial stage of development.