Scielo RSS <![CDATA[Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas]]> http://www.scielo.org.co/rss.php?pid=2011-217320180002&lang=pt vol. 12 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.org.co/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.org.co <![CDATA[EDITORIAL]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200279&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt <![CDATA[Identification and molecular characterization of the complete genome of three viruses infecting lulo (<em>Solanum quitoense</em>) crops in Antioquia (Colombia)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200281&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El lulo es uno de los renglones agrícolas más promisorios para la región andina de Colombia, gracias a sus excelentes características organolépticas y a su potencial para el procesamiento industrial. En Antioquia, se ha observado en los últimos años la presencia de plantas con síntomas de enfermedades virales, que incluyen amarillamientos intervenales, mosaicos y deformación de brotes. En este trabajo, se evaluó dicha situación en un grupo (bulk) de muestras foliares de plantas sintomáticas de lulo obtenidas en municipios del Oriente Antioqueño, utilizando la metodología molecular de secuenciación de nueva generación (NGS), y la confirmación posterior por RT-PCR. Los análisis bioinformáticos de las secuencias obtenidas (10.777.822 de reads) indicaron la presencia de tres virus de RNA en el transcriptoma evaluado; el Cucumber mosaic virus (CMV) se encontró en mayores niveles de infección (40,4% del total de reads), mientras que los otros virus correspondieron al Potato yellow vein virus (PYVV) (0,09%) y Alstroemeria necrotic streak virus (ANSV) (0,06%), siendo posible obtener sus genomas completos. La ocurrencia de los tres virus fue confirmada en plantas individuales de lulo mediante pruebas de RT-PCR/secuenciación Sanger con cebadores específicos diseñados a partir de los datos de NGS (ANSV y CMV), o con cebadores reportados previamente (PYVV). En el futuro será necesario evaluar los efectos de estos virus sobre los rendimientos, longevidad de plantas y calidad de semilla en los cultivos de lulo en el país, así como sus métodos de transmisión, rango de hospedantes y sintomatología específica.<hr/>ABSTRACT Lulo is one the most promising crops in the Andean region of Colombia because of its unique organoleptic properties and potential for industrial processing. In Antioquia, there has been a marked increase of lulo plants exhibiting typical symptoms of viral diseases, such as interveinal yellowing, mosaics and sprout deformation. In this research, we studied the presence of viruses infecting lulo in bulked leaf samples from Eastern Antioquia. Viruses were detected using Next-generation sequencing (NGS), with confirmation by RT-PCR. The NGS resulted in a total of 10'777,822 paired-end reads, of which 40.4% corresponded to Cucumber mosaic virus (CMV), 0.09% to Potato yellow vein virus (PYVV) and 0.06% to Alstroemeria necrotic streak virus (ANSV). Complete genome sequences were obtained for each of these viruses. RT-PCR primers for CMV and ANSV detection were designed using the assembled genomes reported in this study. Future research should investigate the effect of these viruses on crop yield, plant longevity and seed quality as well as their means of transmission, host range and specific symptoms. <![CDATA[Effect of deficiencies and excesses of phosphorus, potassium and boron on the physiology and growth of avocado (<em>Persea americana,</em> cv. Hass) plants]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200293&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Para conocer el efecto de los nutrientes minerales potasio (K), boro (B) y fósforo (P), sobre variables fisiológicas y de crecimiento en aguacate var. Hass, se evaluaron siete tratamientos y cuatro réplicas con tres niveles de dosis: (1) deficiencia del respectivo elemento: 50% de la fertilización completa, (2) completa o tratamiento control: 100% y (3) exceso con un 150% por encima de la fertilización completa, dispuestos en un diseño completamente aleatorio. Las plantas crecieron en bolsas de polietileno, con suelo, y bajo condiciones de invernadero. Se realizó fertilización y riego semanal. Las variables evaluadas fueron el área foliar (AF), número de hojas (NH), contenido relativo de clorofilas (CC), eficiencia máxima fotoquímica del fotosistema II (Fv/ Fm) y transpiración (E), además se describió la sintomatología de deficiencias o excesos en hojas. Se encontró que los valores de AF, NH y CC fueron menores en relación con el control. De igual forma, Fv/Fm y la E fueron menores con respecto al control, sugiriendo probable estrés ocasionado por los tratamientos; presentándose en mayor proporción para P, seguido de K y B. Los signos visuales de estrés nutricional se observaron de forma más clara en las plantas sometidas a deficiencia que en aquellas sometidas a exceso, siendo acorde a lo reportado para esta variedad.<hr/>ABSTRACT In order to observe the effects of nutrients: potassium (K), boron (B) and phosphorus (P), on physiological and growth variables in avocado var. Hass, seven treatments and four repetitions with three dose levels were evaluated: (1) deficiency of the respective element: 50% or half of the complete fertilization, (2) complete or control treatment: 100%, and (3) excess of the respective element, 150% above the complete fertilization, arranged in a completely random design. The plants were grown in polyethylene bags with soil and cultivated under greenhouse conditions; weekly fertilization and irrigation were also carried out. The evaluated variables included leaf area (LA), number of leaves (NL), relative chlorophyll content (CC), maximum photochemical efficiency of PSII (Fv/Fm) and transpiration (E); the symptomatology of deficiencies and excesses were described in the leaves. The LA, NL and CC values were lower in relation to the control. Similarly, the Fv/Fm and E were lower compared to the control, suggesting probable stress caused by the treatments, presenting a greater proportion of P, followed by K and B. The visual signs of nutrient stress were observed more clearly in the plants subjected to deficiency than in those subjected to excess, consistent with what has been reported for this variety. <![CDATA[Effect of cutting and packaging type on the conservation of fresh-cut 'Golden' pineapple fruit [<em>Ananas comosus</em> (L.) Merr.]]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200308&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN La piña es un fruto tropical apreciado en el mundo por su sabor, textura y color, y es apropiado para el procesamiento mínimo. Esta investigación tuvo como objetivo determinar el efecto del tipo de corte y tipo de envase de piña mínimamente procesada sobre sus atributos de calidad durante la refrigeración a 5±1°C y 85-90% de humedad relativa. Durante el almacenamiento refrigerado fueron monitoreados el color, textura y aceptación sensorial durante 12 días. Las muestras se analizaron estadísticamente mediante un diseño factorial por parcelas subsubdividas completamente al azar. Los factores a evaluar fueron tres tipos de cortes y tres diferentes empaques y las variables de respuesta los atributos de calidad. Todas las mediciones fueron realizadas con tres repeticiones. Se aplicó estadística descriptiva, ANOVA y comparación de medias según Duncan. En general, tanto el tipo de corte como el tipo de empaque afectan los atributos de calidad de la piña 'Oro Miel' durante el almacenamiento. La condición más adecuada de conservación fue piña cortada en cuartos rodajas y envasada al vacío alcanzando 12 días de almacenamiento.<hr/>ABSTRACT Pineapple is a tropical fruit appreciated worldwide for its flavor, texture and color, and is suitable for minimal processing. The objective of this research was to determine the effect of the cut type and type of container for minimally processed pineapple on quality attributes during refrigeration at 5±1°C and 85-90% relative humidity. During the refrigerated storage, the color, texture and sensorial acceptance were monitored for 12 days. The samples were analyzed statistically by means of a factorial design using completely random subsubdivided plots. The evaluated factors included three cut types and three types of packaging, and the evaluated response variables included quality attributes. All measurements were taken in triplicate. Descriptive statistics, ANOVA and means comparison using Duncan test were used. In general, both the cut type and the type of packaging affected the quality attributes of the 'Golden' pineapple during storage. The best preservation condition was pineapple cut into quarter slices and vacuum-packed, reaching 12 days of storage. <![CDATA[Diagnosis and Recommendation Integrated System (DRIS) for pineapple (<em>Ananas comosus</em>), Honey Gold variety (MD-2)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200319&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN La piña (Ananas comosus), es la tercera especie tropical más importante, se cultiva en países tropicales y subtropicales, en ese orden de ideas y dada la importancia del cultivo, se hace necesario contar con una herramienta para un adecuado diagnóstico nutricional, es así como la presente investigación buscó determinar las normas DRIS (Sistema Integrado de Diagnóstico y Recomendación) para el cultivo de piña, esta es una metodología de interpretación de análisis foliares, basada principalmente en el establecimiento de poblaciones de referencia para la obtención de normas o relaciones ideales de nutrientes, las cuales sirven para la interpretación del contenido nutricional de una determinada especie. Se utilizó un diseño en bloques completos al azar, con seis tratamientos y cuatro repeticiones basados en diferentes planes de fertilización muestreando cuatros etapas del cultivo. Se usó un suelo con pH de 3. Los resultados mostraron deficiencias de B, S y Zn, elementos como el Cu y Na presentaron limitaciones por excesos seguido del Fe solo para la primera etapa y el P fue uno de los elementos minerales que presentó un equilibrio durante toda la etapa del cultivo. El orden decreciente de las limitantes por deficiencia para concentraciones en tejido foliar en piña se dividió en cuatro etapas de desarrollo del cultivo, la primera etapa de 3 meses después de la siembra, se encontró Mn&gt;B&gt;S&gt;Ca&gt;K&gt;Mg&gt;Cu&gt;N&gt;P&gt;Z-n&gt;Na&gt;Fe, la segunda etapa de 6 meses después de la siembra Zn&gt;B&gt;Na&gt;Ca&gt;Mn&gt;Mg&gt;K&gt;N&gt;P&gt;S&gt;Cu, la tercera etapa de 9 meses después de la siembra B&gt;Zn&gt;S&gt;Mn&gt;Ca&gt;N&gt;K&gt;P&gt;Mg&gt;Na&gt;Cu, y la última etapa de 12 meses después de la siembra B&gt;Zn&gt;Mn&gt;Ca&gt;Mg&gt;N&gt;K&gt;S&gt;Na&gt;P&gt;Cu.<hr/>ABSTRACT Pineapple (Ananas comosus) is the third most important tropical species and is grown in tropical and subtropical countries. Given the importance of this crop, it is necessary to have a tool for proper nutritional diagnosis. So, the present study sought to determine the DRIS (Integrated Diagnostic and Recommendation System) standards for the cultivation of pineapple, that is, a methodology for the interpretation of foliar analyzes, based mainly on the establishment of reference populations for obtaining norms or ideal relationships of nutrients, which serve for the interpretation of the nutritional content of a certain species. A randomized complete block design was used, with six treatments and four repetitions, based on different fertilization plans, sampling four stages of the crop. A soil with a pH of 3 was used. The results showed deficiencies of B, S and Zn; elements such as Cu and Na showed limitations as a result of excesses, followed by Fe, but only for the first stage, while P was one of the mineral elements that presented a good balance during the entire stage of the crop. The decreasing order of deficiency constraints for the leaf tissue concentrations in the pineapple was divided into four stages of crop development: the first stage 3 months after sowing: Mn&gt;B&gt;S&gt;Ca&gt;K&gt;Mg&gt;Cu&gt;N&gt;P&gt;Zn&gt;Na&gt;Fe, the second stage 6 months after sowing: Zn&gt;B&gt;-Na&gt;Ca&gt;Mn&gt;Mg&gt;K&gt;N&gt;P&gt;S&gt;Cu, the third stage 9 months after sowing: B&gt;Zn&gt;S&gt; Mn&gt;Ca&gt;N&gt;K&gt;P&gt;M-g&gt;Na&gt;Cu, and the last stage 12 months after sowing: B&gt;Zn&gt;Mn&gt;Ca&gt;Mg&gt;N&gt; K&gt;S&gt;Na&gt;P&gt;Cu. <![CDATA[Chlorophyll concentration estimation using non-destructive methods in grapes (<em>Vitis vinifera</em> L.) cv. Riesling Becker]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200329&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El análisis de pigmentos en plantas es un procedimiento de laboratorio y comúnmente no es una medida inmediata que se realice in situ. El SPAD 502 y CCM-200 son equipos para estimar de modo indirecto, no destructivo y rápido el contenido de clorofila. La concentración de pigmentos fotosintéticos se relaciona con la concentración foliar de nitrógeno, por lo que de forma indirecta se puede conocer la deficiencia o exceso del elemento, puede servir como fundamento técnico para sugerir el manejo adecuado del cultivo, en busca de potencializar la eficiencia fotosintética, calidad y el rendimiento de un viñedo. La investigación buscó comparar las mediciones entre el medidor portátil de clorofila SPAD-502 y CCM-200, en la variedad de uva Riesling Becker, bajo condiciones de clima frío tropical, y con ello determinar el comportamiento de clorofila durante el crecimiento de las hojas 4, 5 y 6, desde floración hasta vendimia. La relación entre las mediciones con el SPAD-502 y el CCM-200 se ajustaron a un polinomio de segundo grado determinado por la ecuación, para el Índice de Concentración de Clorofila, como ICC = 0,014SPAD2-0,2396SPAD + 5,8021. Con un valor de R 2=0,9343 (n = 96; P ≤0,0001), el cual indica que existe una alta correlación entre los equipos portátiles empleados en el presente estudio para determinar la clorofila de forma no destructiva. Las evaluaciones realizadas con los equipos permitieron obtener medidas rápidas y confiables. Siendo importante la elección del momento de medición de acuerdo con el estadio fenológico de la planta debido a la alta variabilidad en los contenidos de clorofila que se presentan en relación a la filotaxia.<hr/>ABSTRACT Pigment analysis is a laboratory procedure and is not an immediate measurement to be performed in situ. The SPAD 502 and CCM-200 are equipments used for non-destructive, fast, and indirect estimates of chlorophyll contents. The concentration of photosynthetic pigments is related to the foliar concentration of nitrogen, so indirectly, it is possible to observe the deficiency or excess of this element, providing a technical basis to suggest the proper management of the crop in order to potentiate the photosynthetic efficiency, quality and yield of a vineyard. This research sought to compare measurements between the portable chlorophyll meter SPAD-502 vs. CCM-200 in the Riesling Becker grape variety under cold tropical climate conditions to determine the behavior of chlorophyll during the growth of leaves 4, 5 and 6, from flowering to harvest. The relationship between the measurements with the SPAD-502 and the CCM-200 were fit to a second degree polynomial determined with the equation for the Chlorophyll Concentration Index: CCI = 0.014SPAD2-0.2396SPAD + 5.8021. With a value of R 2 = 0.9343 (n = 96; P≤0.0001), which indicates that there was a high correlation between the portable equipment used in the present study to determine chlorophyll with a non-destructive method. The evaluations carried out with the equipment obtained fast and reliable measurements, with the choice of the moment of measurement according to the pheno-logical stage of the plant being important because of the high variability in chlorophyll contents that are presented in relation to the phylotaxy. <![CDATA[Evaluation of the use of a net coverage system in table grape vines, Thompson Seedless variety]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200338&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN En Chile, una parte importante de la producción de uva de mesa se produce en el Desierto de Atacama, caracterizándose por un ambiente de altas temperaturas, alta radiación solar y velocidad del viento. Con el objetivo de aminorar los efectos indeseados sobre las plantas y su rendimiento, se evaluó en Vitis vinifera L., uva de mesa 'Thompson Seedless', el uso de un sistema de cobertura total conformado por una malla plástica de color blanco y de 80% de porosidad, como protección de las plantas a los efectos del viento y la radiación solar en el Valle del Huasco, Chile. Se evaluaron dos tratamientos, (a) testigo en condiciones naturales y totalmente expuestas y (b) plantas bajo el sistema de cobertura (malla), con 10 repeticiones mediante un diseño completamente aleatorizado. Se evaluaron el crecimiento vegetativo, variables fisiológicas, productivas, así como también la temperatura, humedad relativa, velocidad del viento y radiación solar. El sistema de cobertura redujo la velocidad de viento entre 35 y 55% y la radiación incidente en un 14%. Las condiciones de temperatura y humedad relativa no se alteraron. Los cambios ambientales producidos generan cambios en las plantas protegidas bajo el sistema de cobertura en relación a las plantas expuestas, principalmente en el tamaño de las hojas y porcentaje de brotación, sin embargo, no se detectó efecto sobre los rendimientos y calidad de la fruta.<hr/>ABSTRACT In Chile, a significant portion of the table grape is produced in the Atacama Desert, characterized by an environment of high temperatures, high solar radiation and the presence of wind. So, with the aim of reducing unwanted effects on plants and yield, the use of a total coverage system was evaluated in Vitis vinifera L. Thompson Seedless table grape variety, composed of a white plastic mesh with 80% porosity, in order to protect plants from the effects of wind and solar radiation in Huasco Valley, Chile. Two treatments were performed: (a) control under natural and fully exposed conditions and (b) plants under the cover system (plants under mesh). Vegetative growth, physiological and productive variables, as well as temperature, relative humidity, wind speed and solar radiation were evaluated. The coverage system reduced the wind speed by between 35 and 55%, and the incident radiation was reduced by 14%. The conditions of temperature and relative humidity were not altered. The environmental changes generated agronomic responses in the protected plants under the cover system, as compared to the exposed plants, mainly greater leaf area and sprouting percentage, but no significant differences were observed in the productive parameters or fruit quality. <![CDATA[Parasitism of <em>Trichogramma</em> and prédation of <em>Chrysoperla</em> on <em>Compsus viridivittatus</em> eggs, a <em>Vitis vinifera</em> pest, under laboratory conditions]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200348&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Se evaluaron los potenciales parasíticos de Trichogramma exiguum y Trichogramma pretiosum y del depredador Chrysoperla carnea sobre huevos del picudo Compsus viridivittatus, plaga presente en cultivos de vid en Boyacá, Colombia. En ensayos con T. exiguum y T. pretiosum, se emplearon grupos de 240 huevos del picudo expuestos a densidades de 0, 15, 30 y 45 parasitoides. En el ensayo con C. carnea se empleó una larva de segundo instar del depredador y densidades de presa de 80, 160 y 240 huevos de C. viridivittatus. Los ensayos se establecieron en condiciones de laboratorio (18±2°C y 60±5% HR) con un diseño experimental completamente al azar. En los ensayos con T. exiguum y T. pretiosum el mayor porcentaje de parasitismo se obtuvo con una densidad de 45 parasitoides (69,4 y 82,5%, respectivamente). Se estableció que T. pretiosum fue más efectivo, parasitando huevos de C. viridivittatus que T. exiguum, originando una emergencia de larvas inferior al 13% y parasitismo superior al 70%. El ensayo con C. carnea evidenció que el mayor nivel de consumo (85,8%) se obtuvo con una cantidad de presas de 80 huevos de C. viridivittatus. No se presentó emergencia de los parasitoides tanto en los huevos expuestos a T. exiguum como T. pretiosum, atribuible a las condiciones ambientales y/o características intrínsecas del huésped C. viridivittatus. Los entomófagos evaluados originaron porcentajes de mortalidad en huevos del picudo, superiores al 50%, sugiriendo su posterior evaluación en campo para establecer un posible uso en programas de control biológico de C. viridivittatus en vid en Boyacá.<hr/>ABSTRACT The parasitic potential of Trichogramma exiguum and Trichogramma pretiosum and the predatory effect of Chrysoperla carnea were evaluated on Compsus viridivittatus eggs, an insect pest in grape fields in Boyaca, Colombia. The T. exi-guum and T. pretiosum tests used 240 eggs groups exposed to 0, 15, 30 and 45 parasitoids densities. In the C. carnea test, a second instar larva was placed with prey densities of 80, 160 and 240 C. viridivittatus eggs. A completely randomized design was used under laboratory conditions (18±2°C and 60±5% RH). In the trials with T. exiguum and T. pretiosum, the highest percentages of parasitism were obtained with the 45 parasitoid density (69.4% and 82.5%, respectively). It was established that T. pretiosum was more effective in the parasitism of C. viridivittatus than T. exiguum, resulting in larvae emergence under 13% and parasitism over 70%. The test with C. carnea showed that the highest consumption percentage (85.8%) was obtained with the 80 C. viridivittatus egg density. There was no emergence of parasitoids from the eggs parasitized by T. exiguum and T. pretiosum, probably because of the environmental conditions and/or C. viridivittatus host intrinsic characteristics. The tested entomophagous species showed over 50% C. viridivittatus egg mortality, suggesting that they can be used in future field tests in grape vine crops in order to observe their potential in C. viridivittatus biological control programs in Boyaca. <![CDATA[Evaluation of the efficacy of neonicotinoid and pyrethroid insecticides in <em>Diaphorina citri</em> Kuwayama (Hemiptera: Liviidae) populations in Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200358&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The Asian citrus psyllid Diaphorina citri is the insect vector of the disease known as huanglongbing (HLB), which is the most devastating disease of citrus crops in the world. The Asian citrus psyllid was officially reported in Colombia in 2007, and a national phytosanitary emergency was declared because of the presence of HLB in 2015. Two different experiments were carried out in two locations (Apulo and Jerusalén, Department of Cundinamarca) in Colombia to evaluate the effectiveness of neonicotinoid (clothianidin, imidacloprid and thiamethoxan) and pyrethroid applications (bifenthrin, deltamethrin and lambda cyhalothrin) on the control of D. citri populations (adults, nymphs and eggs) in 'Tahiti' lime trees established under tropical dry forest conditions. In the first experiment, trees were foliarly treated as follows: (1) untreated trees; (2) trees treated with 100 g ha-1 of imidacloprid; (3) trees treated with 60 g ha-1 of bifenthrin; (4) trees treated with 12.5 g ha-1 of deltamethrin and (5) trees treated with a co-formulation of 70 g ha-1 of a neonicotinoid (thiametoxan) and 53 g ha-1 of a pyrethroid (lambda cyhalothrin). In the second experiment, trees were treated with 100 g ha-1 of clothianidin. Foliar insecticide applications were carried out at 0 and 4 weeks after the initiation of treatments (WAT). In the first trial, the control presented a mean number of individuals per flush of =1.14, whereas the trees treated with neoinicotinoids and pyrethroids showed 50% fewer individuals (0.53-0.61). For the population of immatures, the number of nymphs was 2.25 nymphs per flush in the control, as compared to 0.82-1.22 individuals observed in the treatments with insecticides. The mean number of eggs was also between 80-100% higher in the control trees (2.37 individuals), as compared to the treated trees (1.14-1.78). In the second trial, the use of clothianidin showed a higher control of eggs. The results suggest that the rotation of neonicotinoids with pyrethroids can be a tool to reduce populations and delay resistance processes in D. citri in citrus trees established under tropical dry forest conditions in Colombia.<hr/>RESUMEN El psílido asiático de los cítricos Diaphorina citri es el insecto vector de la enfermedad conocida como huanglonbing (HLB), la cual es la enfermedad más devastadora de estos cultivos en el mundo. El psílido asiático de los cítricos fue reportado oficialmente en Colombia en 2007 y se declaró la emergencia nacional fitosanitaria por HLB en 2015. Con el objetivo de estudiar estrategias de manejo del insecto vector, se llevaron a cabo dos experimentos diferentes en dos localidades (Apulo y Jerusalén, Departamento de Cundinamarca) en Colombia, en los que la efectividad de aplicaciones de neonicotinoides (clothianidin, imidacloprid y thiametoxan) y piretroides (bifentrina, deltametrina y lambdacialotrina) fue evaluada sobre poblaciones de D. citri (adultos, ninfas y huevos) en árboles de lima 'Tahití' establecidos en condiciones de bosque seco tropical. En el primer experimento, los árboles fueron tratados foliarmente de la siguiente manera: (1) árboles sin tratar; (2) árboles tratados con imidacloprid a una dosis 100 g ha-1 i.a; (3) árboles tratados con bifentrina a una dosis de 60 g ha-1 i.a; (4) árboles tratados con deltametrina a 12,5 g ha-1 i.a y (5) una coformulación de thiametoxan y lambda-cyalothrina a una dosis de 70 g ha-1 i.a. El segundo experimento consistió en árboles tratados con clothianidin a 100 g ha-1 i.a. Las aplicaciones foliares de los insecticidas fueron desarrolladas a las 0 y 4 semanas de iniciados los tratamientos (SIT). En el primer ensayo, el control presentó =1,14 individuos promedio por brote, mientras los árboles tratados con neoinicotinoides y piretroides mostraron un 50% menos de individuos (0,53-0,61). Con respecto a la población de inmaduros, el número de ninfas promedio fue 2,25 ninfas por brote en el control comparado a los 0,82-1,22 individuos observados en los tratamientos con insecticidas. El número de huevos promedio también fue entre un 80-100% mayor en árboles control (2,37 individuos) en comparación a árboles tratados (1,14-1,78). Con respecto al segundo ensayo, el uso de clothianidin presentó un mayor control de huevos. Los resultados obtenidos permiten sugerir que la rotación de neonicotinoides con piretroides puede ser una herramienta para reducir las poblaciones del psílido asiático de los cítricos y retrasar procesos de resistencia del vector en cultivos de cítricos establecidos en condiciones de bosque seco tropical en Colombia. <![CDATA[Postharvest behavior of mandarin fruits (<em>Citrus reticulata</em> Blanco) var. Arrayana: effect of different thermal treatments]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200369&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN La mandarina (Citrus reticulata Blanco) 'Arrayana' es una de las variedades más importantes en el país, sin embargo, las pérdidas en poscosecha son altas por la alta perecibilidad del fruto. Por tanto, el objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de diferentes tratamientos térmicos sobre el comportamiento poscosecha de frutos de mandarina var. Arrayana almacenados a 2°C durante 40 días. Se utilizó un diseño completamente al azar, donde se evaluaron los siguientes tratamientos térmicos: (T1) frutos testigo, (T2) frutos tratados con agua caliente a 50°C durante 5 minutos, (T3) frutos tratados con agua caliente a 53°C durante 3 minutos, (T4) frutos sometidos a calentamiento intermitente con ciclos de 8 días a 2°C + 1 día a 18°C y (T5) frutos sometidos a calentamiento intermitente con ciclos de 12 días a 2°C + 1 día a 18°C. Durante el almacenamiento no se presentaron síntomas de daños por frío visibles. Al final de almacenamiento, no hubo diferencias estadísticas en los azúcares sacarosa, fructosa y glucosa, la acidez total titulable, los ácidos cítrico, málico y ascórbico ni los sólidos solubles totales. El calentamiento intermitente se caracterizó por aumentar las pérdidas de peso de los frutos y la tasa respiratoria, pero generó mejor coloración de los frutos porque indujo mayor cambio de color de la epidermis al presentar mayor acumulación de carotenoides totales y una baja concentración de clorofilas.<hr/>ABSTRACT Mandarin (Citrus reticulata Blanco) 'Arrayana' is one of the most important varieties in the country; however, pos-tharvest losses are high as a result of the high perishability of the fruit. Therefore, the objective of this study was to evaluate the effect of different thermal treatments on the postharvest behavior of mandarin fruits var. Arrayana stored at 2°C for 40 days. A completely randomized design was used, where the following thermal treatments were evaluated: (T1) control fruits, (T2) fruits treated with hot water at 50°C for 5 minutes, (T3) fruits treated with hot water at 53°C for 3 minutes, (T4) fruits subjected to intermittent warming with cycles of 8 days at 2°C + 1 day at 18°C and (T5) fruits subjected to intermittent warming with cycles of 12 days at 2°C + 1 day at 18°C. During storage there were no visible symptoms of chilling injury. At the end of storage, there were no statistical differences in sucrose, fructose and glucose, titratable acidity, citric, malic and ascorbic acids or total soluble solids. The intermittent warming was characterized by increasing fruit weight loss and respiratory rate, but it generated better fruit coloration because it induced a greater color change of the epidermis when there was a greater accumulation of total carotenoids and a low concentration of chlorophylls. <![CDATA[Carotenoids, chlorophylls and pectins during ripening of guava (<em>Psidium guajava</em> L.) from Santander, Colombia]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200379&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Se evaluó el contenido de carotenoides, clorofila y pectinas en frutos de guayaba Psidium guajava L. en tres localidades del departamento de Santander, Colombia (Barbosa, Puente Nacional y Vélez), en cuatro variedades (Regional Blanca, Ráquira Blanca, Guavatá Victoria y Regional Roja) y en cuatro estados de madurez (verde, madurez fisiológica, pintón y maduro). Los contenidos de carotenoides y clorofilas totales fueron determinados por espectrofotometría en endocarpo y exocarpo. Los contenidos de pectina se determinaron por el método gravimétrico. Los resultados fueron estadísticamente significativos (P≤0,05), obteniendo los mayores contenidos de carotenoides en la variedad Regional Roja (166,3 mg/100 g, estado pintón, en Barbosa), de clorofila en Guavatá Victoria (39,87 mg/100 g, estado verde, en Vélez) y de pectinas en Regional Blanca (1.79% p/p, estado madurez fisiológica, en Puente Nacional). Las variedades de pulpa Blanca (Regional Blanca, Ráquira Blanca y Guavatá Victoria) presentaron mayores contenidos de carotenoides en el exocarpo (11,19 mg/100 g), a diferencia de la variedad Regional Roja cuyo contenido fue mayor en endocarpo (13,06 mg/100 g). Los análisis de componentes principales (ACP) y análisis de conglomerado jerárquico, evidenciaron una relación directa entre carotenoides, clorofila y pectinas en las variedades de pulpa blanca (Regional Blanca, Ráquira Blanca y Guavatá Victoria); a diferencia de la relación inversa encontrada en la variedad Regional Roja.<hr/>ABSTRACT We evaluated the contents of carotenoids, chlorophyll and pectin in guava fruit, Psidium guajava L., in three locations (Barbosa, Puente Nacional, and Velez) in Santander Department, Colombia in four varieties (Regional Blanca, Raquira Blanca, Guavata Victoria, Regional Roja) for four stages of maturity (green, physiological maturity, semi-ripe, ripe). The total carotenoids and chlorophyll were determined with spectrophotometry, differentiating the endocarp, exocarp and pectins using the gravimetric method. The results were statistically significant (P≤0.05), obtaining the highest contents of carotenoids in the variety Regional Roja (166.3 mg/100 g, semi-rate state in Barbosa), the highest chlorophyll in Guavata Victoria (39.87 mg/100 g, green state in Vélez) and the highest pectins in Regional Blanca (1.79%p/p, physiological maturity state, in Puente Nacional). The white fleshed varieties (Regional Blanca, Raquira Blanca and Guavata Victoria) had higher contents of carotenoids in the exocarp (11.19 mg/100 g), unlike the Regional Roja variety, which had a high content in the endocarp (13.06 mg/100 g). The principal component analysis (PCA) and cluster analysis showed a direct relationship between the carotenoids, chlorophyll and pectin in white-fleshed varieties, in contrast to in the inverse relationship found in the Regional Roja variety. <![CDATA[Preliminary evaluation of associated viruses in production systems of cape gooseberry, purple passion fruit, and rose]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200390&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Plant viruses may pose a threat to crops in Colombia. To evaluate the potential risk of yield losses due to plant virus infection, a literature analysis followed by a first field study was carried out focusing on purple passion fruit (Passiflora edulis Sims), cape gooseberry (Physalis peruviana L.), and ornamental rose (Rosa sp.), which are important Colombian exports. Over the past three years, plant material was collected from 21 farms in Cundinamarca and Boyacá, Colombia, two regions that are in close proximity to El Dorado International Airport, the country's largest air freight terminal. Plants were visually inspected and subsequently tested by bioassay and serological methods. Overall, in the samples investigated by the two diagnostic methods, plant viruses were detected. Detected viruses belong to the genus Poty-, Tobamo-, Nepo-, llar-, and Tospovirus. The extent of the distribution and occurrence of these viruses in each crop has to be determined in a representative field study. Such a monitoring program could be supported by a standardized farmer interview. The development of suitable plant virus diagnostic and managements tools is the focus of a cooperation project between German and Colombian universities, the Colombian Agricultural Institute (ICA), the Colombian Corporation of Agricultural Investigation (AGROSAVIA) and the International Center for Tropical Agriculture (CIAT).<hr/>RESUMEN Los virus representan una amenaza para las plantas cultivadas en Colombia, y algunos estudios indican que las pérdidas económicas causadas por estos problemas fitosanitarios podrían evitarse mediante procedimientos preventivos estándar. Como objeto de estudio, se seleccionaron tres importantes productos de Colombia, como lo son: rosa ornamental (Rosa sp.), uchuva (Physalisperuviana L.) y gulupa (Passiflora edulis Sims). En el presente artículo, se muestran los primeros desarrollos resultantes del monitoreo de virus en estas plantas, para determinar el estado de las virosis en fincas colombianas. Se realizaron análisis serológicos de 21 fincas en Cundinamarca y Boyacá, Colombia, en 2016-18. El objetivo de esta investigación fue el desarrollo de un protocolo piloto para el diagnóstico rutinario, que se pueda aplicar en un programa de certificación de material vegetal para la determinación de la presencia de virus, en varios productos hortícolas colombianos. Con base en este protocolo, se pueden determinar los riesgos que representan ciertos virus y se puede considerar la necesidad de certificar el material de siembra evaluado según la presencia de virus. Se están desarrollando herramientas de diagnóstico confiables y prácticas, para la detección de los virus más relevantes, en un proyecto conjunto entre universidades alemanas y colombianas, el Instituto Colombiano de Agropecuario (ICA), la Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria (AGROSAVIA) y el Centro Internacional de Agricultura Tropical (CIAT). <![CDATA[Desenvolvimento e produção de melão Cantaloupe em função do espaçamento e ambientes de cultivo no Cerrado brasileiro]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200397&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMO A cultura do melão é responsiva ao ambiente de cultivo e às técnicas de produção utilizadas, sendo estes fatores cruciais para a obtenção de frutos de maior qualidade. Desta forma, objetivou-se estudar, o crescimento vegetativo, o potencial produtivo e a qualidade de frutos de meloeiro Cantaloupe em função da redução do espaçamento em dois ambientes de cultivo. Em delineamento experimental de blocos ao acaso, plantas de meloeiro, cultivar Trinity, foram cultivadas em campo aberto e ambiente protegido, sob cinco espaçamentos entre plantas (15, 25, 35, 45 e 55 cm). Observou-se que a taxa de crescimento de plantas, a taxa de emissão foliar, bem como a espessura de casca e polpa, o teor de sólidos solúveis, e o ratio foram superiores sob cultivo protegido. Em relação aos espaçamentos, verificou-se que seu aumento influenciou, de forma linear e positiva, as características de massa seca de plantas, massa fresca de frutos e espessura da polpa. No entanto, o aumento da densidade de plantas aumentou a produtividade. Para velocidade de crescimento, velocidade de emissão foliar e comprimento e circunferência de fruto constataram-se pontos de máximos de 47,50; 53,75; 49,95 e 47,51 cm, respectivamente. Em vista dos resultados, para regiões com condições semelhantes à do presente estudo, o cultivo do meloeiro Cantaloupe é favorecido em condições de cultivo protegido e espaçamentos entre 45 e 55 cm na linha de plantio.<hr/>ABSTRACT Melon is responsive to the cultivation environment and the production techniques that are used, factors crucial for obtaining high quality fruits. The objective of this research was to study the vegetative growth, productive potential and quality of Cantaloupe melon fruits as a function of a reduction of spacing in two growing environments. Using a randomized block design, melon plants (cv. Trinity) were cultivated in an open field and a protected environment, with five different spacing between plants (15, 25, 35, 45 and 55 cm). It was observed that the plant growth rates, leaf emission rate, thickness of bark and pulp, total soluble solids content, and ratio were higher with the protected cultivation. For spacing, the increase influenced, in a linear and positive manner, the characteristics of dry mass of plants, fresh mass of fruits and thickness of the pulp. However, increasing the plant density increased productivity. For growth velocity, foliar emission velocity and fruit length and circumference, maximum points were observed when the plants were spaced at 47.50, 53.75, 49.95 and 47.51 cm from each other, respectively. Considering these results, for regions with similar conditions to the present study, the cultivation of the Cantaloupe melon is favored when conducted under protected cultivation conditions, with a plant spacing between 45 and 55 cm. <![CDATA[Micropropagation protocol for the wild Brazilian greenberry (<em>Rubus erythroclados</em>)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200405&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT This study presents the first micropropagation protocol for greenberry (Rubus erythroclados), a wild Brazilian species with edible green fruits. In the in vitro multiplication stage, three concentrations of benzyladenine (BA) were tested (0, 5 and 10 μM), combined with three concentrations of indolebutyric acid (IBA) (0, 3 and 6 μM) in two subsequent subcultures. In the rooting stage, in and ex vitro rooting were compared after pulse treatment of the microcutting for 10 seconds in IBA (0, 2.46, 4.92 and 7.38 mM). For the in vitro trial, the microcuttings were maintained in glass bottles with an MS medium under controlled conditions inside a growth room. For the ex vitro trial, the microcuttings were planted in styrofoam containers with vermiculite and maintained inside a greenhouse with an intermittent mist system. R. erythroclados multiplication was obtained with the addition of BA to the culture medium, while IBA reduced the shoot proliferation and increased mortality. The ex vitro rooting showed the best results, reaching 95.8% for rooted and acclimatizated plants without IBA. An efficient and simple protocol can be used for R. erythroclados micropropagation with 5 /xM BA for in vitro shoot proliferation and ex vitro rooting of microcuttings with intermittent misting.<hr/>RESUMEN El presente trabajo presenta el primer protocolo de micropropagación de morera verde (Rubus erythroclados), una especie fructífera nativa de Brasil. En la fase de multiplicación in vitro, se probaron tres concentraciones de benziladenina (BA) (0, 5 y 10 μM) combinadas con tres concentraciones de ácido indolbutírico (IBA) (0, 3 y 6 μM) en dos cultivos subsiguientes. En la etapa de enraizamiento, el enraizamiento in y ex vitro fue comparado después del tratamiento de inmersión rápida de las microestacas durante 10 segundos en solución de IBA (0; 2,46; 4,92 y 7,38 mM). Para el experimento in vitro, las microestacas se mantuvieron en recipientes de vidrio con medio de cultivo MS en una sala de crecimiento con condiciones de temperaturas controladas. Para el experimento ex vitro, las microestacas fueron plantadas en bandejas de poliestireno expandido con vermiculita, y se mantuvieron en una casa de vegetación con sistema de nebulización intermitente. La multiplicación de R. erythroclados fue obtenida con la adición de BA en el medio de cultivo, mientras que IBA redujo la emisión de brotes y aumentó la mortalidad de explantes. El enraizamiento ex vitro mostró los mejores resultados, llegando al 95,8% de microestacas enraizadas y aclimatadas sin tratamiento con IBA. Un protocolo simple y eficiente puede ser utilizado para la micropropagación de R. erythroclados con 5 μM de BA para multiplicación in vitro y enraizamiento de microestacas ex vitro en sistema de nebulización intermitente. <![CDATA[Productive and qualitative performance of tomato plants as a function of the application of plant growth regulators and mineral nutrients]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200416&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The tomato fruit is rich in antioxidant compounds and has great nutritional and economic importance, annually promoting research on the nutritional and productive characteristics. The present study aimed to evaluate whether foliar application of commercial products based on growth regulators [auxin, cytokinin and gibberellin (Ax+CK+GA)], micronutrients [cobalt and molybdenum (Mi)] and mixtures of macro and micronutrients [nitrogen, boron, copper, molybdenum and zinc (Ma+Mi)], isolated and in combination, increase productivity and improve the post-harvest quality of tomato fruits (Predador F1). The experiment design used randomized blocks, with seven treatments and four repetitions, which were (T1) control; (T2) Ax+CK+GA; (T3) Ma + Mi; (T4) Mi; (T5) Ax+CK+GA + (Ma + Mi); (T6) Ax+CK+GA + Mi; and (T7) Ax+CK+GA + Mi + (Ma+Mi). The variables production, precocity, soluble solids content (SS), titrata-ble acidity (TA), ratio (SS/TA), pH, total soluble sugars, ascorbic acid and weight loss were evaluated. The Ax+CK+GA application, isolated or in combination with Ma+Mi, promoted the precocity, and the use of isolated Ax+CK+GA and Mi improved the tomato plant productivity. The growth regulators, macro and micronutrients, isolated or in combination, increased the ascorbic acid content in the fruits.<hr/>Resumen El tomate es un fruto rico en compuestos antioxidantes y tiene gran importancia nutricional y económica; anualmente se promueve investigaciones relacionadas con las características nutricionales y productivas. El objetivo de este estudio fue evaluar si la aplicación foliar de productos comerciales a base de reguladores vegetales [auxina, citocinina y giberelina (Ax+CK+GA)], micronutrientes [cobalto y molibdeno (Mi)] y mezcla de macro y micronutrientes [nitrógeno, boro, cobre, molibdeno y zinc (Ma+Mi)], de forma individual y combinada, sobre el aumento de la productividad y mejora de la calidad poscosecha de los frutos de tomate (Predador F1). El diseño experimental consistió en bloques al azar, con siete tratamientos y cuatro repeticiones, siendo (T1) control; (T2) Ax+CK+GA; (T3) Ma + Mi; (T4) Mi; (T5) Ax+CK+GA + (Ma + Mi); (T6) Ax+CK+GA + Mi; (T7) Ax+CK+GA + Mi + (Ma+Mi). Se evaluaron las variables producción, precocidad, contenido de sólidos solubles (SS), acidez titulable (AT), relación SS/AT, pH, azúcares solubles totales, ácido ascórbico y pérdida de peso. La aplicación de Ax+CK+GA de forma individual o combinada con Ma+Mi promovió la precocidad, mientras el uso de Ax+CK+GA y Mi, de forma separada, mejoró la productividad del tomate. Los reguladores de crecimiento y los macro y micronutrientes, separados o combinados, proporcionaron un aumento en el contenido de ácido ascórbico en los frutos. <![CDATA[Interaction between biological and chemistry fungicides and tomato pollinators]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200425&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT The use of agrochemicals is harmful to bees visiting agricultural crops, reducing production gains from pollination, but the effect of fungicides on these bees is not known. The objective of this study was to verify the effect of bee visitation influenced by different fungicides on the tomato crop and on the deposition of pollen grains on the stigma, number of seeds, mass and fruit size. The experiment was conducted with 10 treatments: (T1) control treatment, without application of agrochemicals; (T2 and T3) Bacillus subtilis in different application frequencies; (T4) copper hydroxide; (T5) B. subtilis and copper hydroxide; (T6) acibenzolar-S-methyl; (T7) (trifloxystrobin+tebuconazole) and B. subtilis; (T8) copper hydroxide + Mancozeb; (T9) propineb+(trifloxys-trobin+tebuconazole); (T10) (trifloxystrobin+tebuconazole)+B. subtilis + copper hydroxide. The presence of the pollination mark on the flower, the pollen load of the stigmas, the number of seeds per fruit, and the size and mass of the fruits were determined in each treatment. Subsequently, the mortality rate of Melipona quadrifasciata (Hymenoptera, Apidae) exposed to four fungicides (trifloxystrobin+tebuconazole; manganese and zinc; copper hydroxide; Bacillus subtilis) was estimated. The mortality rate of M. quadrifasciata over 24 h of evaluation was higher in the treatments with copper hydroxide and trifloxystrobin+tebuconazole (75 and 50%, respectively). The mortality rate was lower in the treatments with manganese and zinc and Bacillus subtilis and in the control treatment. The treatments with trifloxystrobin+tebuconazole reduced the presence of bite marks on the flowers and of pollen grains on the flower stigma. The fruits of the control treatments and treatments with B. subtilis and copper hydroxide were larger and had greater mass, as compared to other agrochemicals. Thus, a higher number of pesticide applications on the tomatoes reduced bee visitation rates to the flowers and, consequently, reduced the amount of pollen grains deposited on the stigmas, also reducing the fruit production.<hr/>RESUMEN El uso inapropiado de agroquímicos es perjudicial para las abejas que visitan los cultivos agrícolas, lo que reduce la producción por la afectación de la polinización y son pocos los estudios sobre este tema. El objetivo de este estudio fue verificar la incidencia de diferentes fungicidas sobre la visita de abejas en cultivos de tomate y sus efectos sobre la deposición de granos de polen en el estigma, número de semillas, masa y tamaño del fruto. Los experimentos consistieron en 10 tratamientos que fueron: (T1) tratamiento control sin agroquimicos; (T2 y T3) Bacillus subtilis en diferentes frecuencias de aplicación; (T4) hidróxido de cobre; (T5) B. subtilis e hidróxido de cobre; (T6) acibenzolar-S-metilo; (T7) trifloxistrobina+tebuconazol y B. subtilis; (T8) hidróxido de cobre + Mancozeb; (T9) propineb+(-trifloxistrobina+tebuconazol); (T10) (trifloxistrobina+tebuconazol)+ B. subtilis+hidróxido de cobre. Se determinó la presencia de la marca de polinización en la flor, la carga de polen en los estigmas, el número de semillas por fruto, y el tamaño y masa de los frutos en cada tratamiento. Posteriormente, se estimó la tasa de mortalidad de Melipona quadrifasciata expuesta a cuatro fungicidas (trifloxistrobina + tebuconazol, manganeso y zinc, hidróxido de cobre, Bacillus subtilis). La tasa de mortalidad de M. quadrifasciata en 24 horas de evaluación fue mayor en los tratamientos con hidróxido de cobre y trifloxistrobina+tebuconazol (75 y 50%, respectivamente). La tasa de mortalidad fue menor en los tratamientos con manganeso y zinc, Bacillus subtilis y el tratamiento de control. Los tratamientos con trifloxistrobina y tebuconazol redujeron la presencia de marcas de mordida y granos de polen en el estigma de las flores. Los frutos de los tratamientos control y con B. subtilis e hidróxido de cobre fueron más grandes y tuvieron mayor masa. Por lo tanto, un mayor número de aplicaciones de pesticidas en las plantas de tomate reducen las tasas de visitas de abejas en las flores y en consecuencia, la cantidad de granos de polen depositados en los estigmas afectando también la producción de los frutos. <![CDATA[Detection of asymptomatic <em>Solanum lycopersicum</em> L. plants infected with <em>Fusarium oxysporum</em> using reflectance VIS spectroscopy]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200436&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN Las plantas asintomáticas son reservorios de patógenos, ya que pueden permanecer infectadas la mayor parte de su ciclo de desarrollo, convirtiéndose en fuente de contaminación para el resto del cultivo. El objetivo de este estudio fue evaluar un método de detección y discriminación de dos cepas de Fusarium oxysporum en tomate usando espectroscopia. La enfermedad en las plantas de tomate inoculadas con la cepa aislada de gulupa (F05) fue mayor a la observada en la cepa aislada de tomate (F07), presentando valores de 60,0% (11 días) y 81,8% (22 días); la cepa F07 presentó incidencias de 30,0 y 64,3% en ambas mediciones. La planta infectada con la cepa F05 fue mejor discriminada en el periodo de incubación de la enfermedad en ambos periodos de tiempo en los Análisis de Componentes Principales (PCA) y Análisis Discriminantes Lineales (LDA) realizados con los controles en comparación con la cepa F07. Estos resultados sugieren que la espectroscopia de reflectancia VIS es un método sensible y confiable que puede ser adecuado para el diagnóstico temprano de enfermedades en plantas.<hr/>ABSTRACT Asymptomatic plants are reservoirs of pathogens because they can remain infected most of the development cycle, becoming a source of contamination for the rest of the crop. The objective of this study was to evaluate a method of detection and discrimination of two F. oxysporum isolates on tomato plants using reflectance spectroscopy in the VIS region. The incidence of the fungal isolate from the purple passion fruit plants (F05) was greater than that observed in the strain isolated from the tomato plant (F07), with values of 60.0% at 11 days and 81.8% at 22 days; the incidence present in the plants with strain F07 was 30.0% and 64.3% in the evaluated period. The F05 strain showed better grouping in both periods of time, both in the Principal Component Analysis and Linear Discriminant Analysis, than the controls, as did the F07 strain. These results suggest that reflectance spectroscopy in the VIS is a sensitive and reliable method that may be suitable for early diagnosis of plant diseases. <![CDATA[Agua tratada magnéticamente para irrigação: efeitos na produção e eficiência do uso da água na cultura da cenoura (<em>Daucus carota</em> L.)]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200447&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMO A cultura da cenoura vem aumentando sua representatividade na produção de hortaliças devido a seus benefícios para a saúde humana. Objetivou-se neste trabalho analisar a consequência de diferentes lâminas de irrigação utilizando água tratada magneticamente e potável para a cultura da cenoura. O experimento foi conduzido na Faculdade de Ciências Agronômicas (FCA-UNESP), Campus de Botucatu-SP (Brasil), entre os meses de setembro a dezembro de 2015. Adotou-se o delineamento experimental em blocos casualizados, em esquema fatorial de 2x5 com 10 repetições. Assim, os tratamentos foram 2 tipos de água (água tratada magneticamente e potável), e 5 lâminas de reposição que corresponderam aos percentuais da evapotranspiração (25, 50, 75, 100 e 125% da Etc), utilizando a irrigação por gotejamento. Constatou-se que a irrigação com água tratada magneticamente proporcionou um incremento na massa de matéria fresca, sendo que a lâmina que obteve a maior produção foi a de 100 e 125% da Etc, assim verificando a possibilidade do aumento da produtividade da cenoura. Se constatou aumento significativo para a o número de folhas, comprimento de bulbo e diâmetro para a cultura da cenoura quando irrigada com água tratada magneticamente.<hr/>ABSTRACT Carrot cultivation has increased within vegetable production because of its benefits to human health. The aim of this study was to investigate the effect of different irrigation using magnetically treated water and potable water on a carrot crop. The experiment was conducted in the Department of Rural Engineering of the Faculty of Agricultural Sciences (FCA-UNESP), Botucatu-SP Campus (Brazil), from September to December, 2015. A randomized complete block with a 2x5 factorial and 10 repetitions was adopted. Thus, the treatments included 2 types of water (potable and magnetically treated) and 5 spare blades that corresponded to the percentage of evapotranspiration (25, 50, 75, 100 and 125% ETc), with drip irrigation. The magnetically treated water irrigation yielded an increase in green root biomass, and the highest production was seen with 100 and 125% ETc, verifying the possibility of increased carrot productivity. There was a significant increase in the number of leaves, bulb length and diameter when the carrot crop was irrigated with magnetically treated water. <![CDATA[Biomass accumulation response of cassava (<em>Manihot esculenta</em> C.) to NPK fertilization and biofertilizers in two soil types under greenhouse conditions]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200456&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El cultivo de la yuca en el Caribe colombiano es un sistema productivo con un bajo nivel de integración de tecnologías modernas sustentables que permitan incrementar la rentabilidad del cultivo. La validación de prácticas asociadas a la fertilización conforma una de las alternativas para incluir en las estrategias de manejo integrado del cultivo. El objetivo de este estudio fue evaluar a nivel de casa malla, la respuesta de acumulación de biomasa en plantas de yuca a la fertilización NPK en dos tipos de suelos (arenoso y franco-arcilloso) y en presencia de tres biofertilizantes. El efecto de diferentes inoculantes microbianos comercialmente disponibles, Azobac® (Azotobacter chrococcum), Fosforiz® (Pseudomonas fluoresceins) y micorrizas arbusculares (Safer Micorrizas®), fue evaluado en mezcla con diferentes niveles de fertilización inorgánica (100, 75, 50, 25 y 0%), más los testigos sin inoculación en un arreglo factorial 2x3x5. Los resultados obtenidos indican que el nivel de fertilización NPK en el que se alcanza la mayor acumulación relativa de biomasa ocurre al 25% de la mezcla. Los mayores valores de acumulación de biomasa se alcanzan con la presencia de micorrizas. Azobac® y Fosforiz® no exhibieron ningún efecto sobre la acumulación de biomasa. Los resultados obtenidos sugieren que los biofertilizantes comerciales basados en micorrizas pueden ser usados para maximizar la respuesta a la fertilización con NPK.<hr/>ABSTRACT The adoption of sustainable technologies that are able to increase profitability in the cassava production systems of the Colombian Caribbean is very limited. The assessment of alternative fertilization practices is required for the development of integrated approaches for crop management. The objective of this research was to estimate how the biomass accumulation response of cassava plants to NPK fertilization is affected by the inoculation of three biofertilizers under greenhouse conditions in two soil types (sandy and clayey loam soils). The selected biofertilizers are commercial products available in the Colombian market: Azobac® (Azotobacter chrococcum), Fosforiz® (Pseudomonas fluorescens) and arbuscular mycorrhizal fungi (Safer Micorrizas®). NPK was applied at varying levels of the recommended nutrients requirements (100, 75, 50, 25 and 0%) in inoculated and non-inoculated (control) treatments in a 2x3x5 factorial design. The highest biomass accumulation was obtained at the lower fertilization levels (25%) in the treatment inoculated with arbuscular mycorrhizal fungi. The cassava plants inoculated with Azobac® and Fosforiz® did not exhibit increased biomass accumulation. Our results suggest that commercial biofertilizers based on mycorrhizal fungi can be used for maximizing cassava responses to NPK fertilization. <![CDATA[Effect of organic residue compost made from household waste, plant residues and manure on the growth of lettuce]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200464&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN El compostaje se presenta como una alternativa para reciclar residuos sólidos orgánicos biodegradables, transformarlos en fertilizantes para la agricultura y evitar su deposición inadecuada en rellenos sanitarios. De esta forma, el objetivo del presente estudio fue evaluar la calidad físico-química y microbiológica de un compost producido a partir de residuos orgánicos y su desempeño en el desarrollo y productividad del cultivo de lechuga crespa (Lactuca sativa L.), en condiciones de invernadero. La materia prima del compostaje fueron residuos orgánicos domiciliares (restos de alimentos) y estiércol de bovino en proporción 1:1. Para la construcción de los montículos de compost, los residuos orgánicos fueron mezclados con podas de árboles triturados. Diferentes concentraciones de compost madurado, 20, 40, 60, 80 y 100%, fueron incluidos en el sustrato de lechuga en un diseño de bloques al azar con tres repeticiones. Los resultados mostraron que el compost orgánico producido presentó características físico-químicas y microbiológicas dentro de los rangos de utilización agronómica y su adición en el sustrato de fibra de coco, favoreció la producción de lechuga, promoviendo un incremento de 63% en la altura de plantas y 75% en el número de hojas.<hr/>ABSTRACT Composting is an alternative for recycling biodegradable organic solid wastes, turning them into fertilizers for agriculture and avoiding improper disposal in landfills. Thus, the objective of the present study was to evaluate the physical-chemical and microbiological quality of a compound produced from organic residues and its performance in the development and productivity of a crisp lettuce cultivar (Lactuca sativa L.), in greenhouse conditions. For the compost, household waste (food residue) and cattle manure were used at a 1:1 ratio. For the construction of the compost piles, the organic residues were mixed with wood chips. Different concentrations of the mature compost (20, 40, 60, 80, and 100% compost) were evaluated in the lettuce cultivation substrate in a randomized block design, with three replicates. The results showed that the organic compost had physical-chemical and microbiological characteristics within agronomic use patterns that, when added to the coconut fiber substrate, favored lettuce production, promoting a 63% increase in plant height and 75% increase in the number of leaves. <![CDATA[Rice husk substrates and pruning time for gypsophila production]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200475&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT This research evaluated the growth, yield and quality of gypsophila New Amore® variety grown in gutters filled with substrate in a system with leaching recirculation in southern Brazil. The treatments were the result of the combination of four substrates [carbonized rice husk (CRH100%), raw rice husk (RRH100%), CRH + organic commercial substrate S10 (Beifort®) (15%) and RRH+S10 (15%)] with two pruning times (early and late). The substrates did not affect the dry matter partitioning between the flowers and vegetative organs or the balance between the shoot and root growth. However, RRH100% reduced the shoot growth, flower stem yield and quality. The CRH100% and RRH+S10 substrates can be indicated for gypsophila cultivation once, in a general way, they presented promising results. The late pruning increased the gypsophila growth and yield and benefited the quality of the stems. The gypsophila plants adapted well to the employed crop system.<hr/>RESUMEN El objetivo de esta investigación fue evaluar el crecimiento, productividad y calidad de gypsophila variedad New Amore®, cultivada en canales rellenos con sustratos y sistema con recirculación de la solución nutritiva en el sur de Brazil. Los tratamientos fueron el resultado de la combinación de cuatro sustratos [cascarilla de arroz carbonizada (CAC100%), cascarilla de arroz cruda (CACr100%), CAC + sustrato comercial orgánico S10 (Beifort®) (15%) y CA-Cr + S10 (15%)] y dos épocas de poda (precoz y tardía). Los sustratos no afectaron la distribución de la materia seca entre las flores y los órganos vegetativos, así como el balance entre el crecimiento de la parte aérea y de las raíces. Sin embargo, el cultivo en el sustrato CACr100% redujo el crecimiento de la parte aérea, la producción y la calidad de los tallos florales. Los sustratos CAC100% y CACr+S10 pueden ser indicados para el cultivo de gypsophila debido a los buenos resultados obtenidos. La poda tardía aumentó el crecimiento, la productividad y mejoró la calidad de los tallos florales de gypsophila. Se concluye que las plantas de gypsophila se adaptaron bien al sistema de cultivo con recirculación de la solución nutritiva. <![CDATA[Floral capitula and essential oil production analysis of chamomile (<em>Chamomilla recutita</em>) cultivars at different times of harvest]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200484&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Chamomile [Chamomilla recutita (L.) Rauschert] belongs to the Asteraceae family and is part of a large medicinal plant group that is cultivated and used in Brazil and in the world. The objective of this study was to evaluate the floral capitula productivity and essential oil content and composition of four cultivars of chamomile in three harvesting periods. The experiment was conducted at the Canguiri Experimental Station (UFPR) from May 15th to September 9th, 2015. Four cultivars of chamomile were evaluated, from commercial products purchased in different countries: Twinings (England), Auchan (Spain), Lipton (Scotland) and Mandirituba (Brazil), which is traditionally grown in Paraná. The experiment design used randomized blocks in a 4x3 factorial scheme (4 cultivars and 3 harvesting periods), with four replicates. At 96 days after planting, manual harvests were performed, for a total of three harvests. After each harvest, the floral chapters were dried. The extraction of the essential oil and the identification of the chemical constituents of the essential oil were carried out in the Laboratory of Ecophysiology of UFPR. The harvest time affected the productivity of the floral capitula and essential oil, being higher in the first (276.9 and 0.71 kg ha-1, respectively) and third harvests (262.6 and 0.77 kg ha-1, respectively). The cultivars and harvests did not influence the essential oil percentage (0.22 to 0.29%) obtained from the floral capitula; however, they contributed to the definition of the produced chemical compound.<hr/>RESUMEN La manzanilla [Chamomilla recutita (L.) Rauschert] pertenece a la familia Asteraceae y es parte de un gran grupo de plantas medicinales cultivadas y utilizadas en Brasil y en todo el mundo. El objetivo de este estudio fue evaluar la productividad de capítulos florales junto con el contenido y composición del aceite esencial de cuatro cultivares de manzanilla en tres períodos de cosecha. Se ha llevado a cabo el experimento en la Estación Experimental de Canguiri (UFPR) en el período del 15 de mayo hasta el 09 septiembre de 2015. Se evaluaron cuatro cultivares comerciales de manzanilla adquiridos en diferentes países: Twinings (Inglaterra), Auchan (España), Lipton (Escocia) y Mandirituba (Brasil), que tradicionalmente se cultivan en Paraná. El diseño experimental fue de bloques al azar a través de un factorial 4x3 (4 cultivares y 3 períodos de cosecha) y con cuatro repeticiones. A los 96 días tras la plantación se realizaron cosechas manuales, en un total de tres cosechas. Después de cada cosecha, se sometieron los capítulos a secado. La extracción de aceite esencial y la identificación de los componentes químicos del aceite esencial se realizaron en el Laboratorio de Ecofisiología de UFPR. La época de cosecha afectó la producción de capítulos y aceite esencial, siendo mayor en la primera (276,9 y 0,71 kg ha-1, respectivamente) y tercera cosechas (262,6 y 0,77 kg ha-1, respectivamente). Los cultivares y las cosechas no tuvieron influencia sobre el porcentaje de aceite esencial (0,22 a 0,29%) obtenido de los capítulos de las flores, pero contribuyen con la definición del compuesto químico a producirse. <![CDATA[Propagation of three native Brazilian <em>Piper</em> species by cuttings and indole butyric acid]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200491&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Native Piper species present significant repellent, antimicrobial, inseticidal, anti-tumor and anti-protozoal biological activities. Studies on new species can discover unpublished potentialities and vegetative propagation for the development of cultivation protocols and reduce the natural extraction. The objective of this study was to evaluate the rooting of P. arboreum, P. cernuum and P. diospyrifolium stem cuttings with different treatments containing doses of indole butyric acid (0, 500; 1,000; 1,500; 2,000 and 3,000 mg L-1). Branches were collected in the "Bom Jesus Biological Reserve", Parana state, Brazil. The cuttings, with a length of 12 cm and average diameter of 6 mm, were placed in 53 cm3 plastic tubes with the commercial substrate Tropstrato HP® and intermittent misting. After 90 days, the survival, mortality, cuttings with new shoots, number and length of the three main roots were evaluated. The percentages of rooting reached an average of 67.5% for P. arboreum, 51.6% for P. cernuum and 50.4% for P. diospyrifolium. A positive effect in the treatments containing the plant regulator was observed for rooting development, percentage of cuttings with shoots and number of roots per propagule, but there were variations in the responses of each species. Leaf retention was an important factor for the adventitious rooting formation in all evaluated species.<hr/>RESUMEN Las especies nativas de Piper presentan importantes actividades biológicas repelentes, antimicrobianos, insecticidas, antitumoral y anti-protozoario. Los estudios sobre nuevas especies representan potenciales descubrimientos sin publicar y la propagación vegetativa es necesario para el desarrollo del protocolo de cultivo; además, reduce la extracción natural. El objetivo de esta investigación fue evaluar el enraizamiento de esquejes de P. arboreum, P. cernuum y P. diospyrifolium con diferentes tratamientos que contienen dosis del ácido indolbutirico (0, 500, 1.000, 1.500, 2.000 y 3.000 mg L-1). Ramas fueran colectadas en la Reserva Biológica Bom Jesus, estado de Paraná, Brasil. Los cortes con una longitud de 12 cm y el diámetro promedio de 6 mm se instalaron en tubos de plástico de 53 cm3 usando el sustrato comercial Tropstrato HP® y riego por nebulización intermitente. Después de 90 días se evaluaron las tasas de supervivencia, mortalidad y esquejes con nuevos brotes, número y longitud de las tres raíces principales. Los porcentajes de enraizamiento alcanzaron un promedio de 67,5% para P. arboreum, 51,6% para P. cernuum y 50,4% para P. diospyrifolium. Se encontró respuesta positiva de los tratamientos que contienen el regulador vegetal para las variables de enraizamiento, porcentaje de esquejes con brotes y número de raíces por estaca, pero hubo variaciones en las respuestas de cada especie. La permanencia de hojas fue un factor importante para el proceso de enraizamiento adventicio en las especies evaluadas. <![CDATA[Effects of four ethylene inhibitors on the ripening of coffee (<em>Coffea arabica</em> L.) fruits during the pre-harvest period]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200500&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt RESUMEN En el proceso natural de maduración de los frutos climatéricos, se puede modificar e intervenir los mecanismos de acción del etileno durante precosecha y poscosecha. En algunos frutos los inhibidores del etileno han permitido retardar su desarrollo. En esta investigación se evaluó el efecto de cuatro inhibidores de etileno en el desarrollo de frutos de café durante precosecha. En la Estación Experimental Paraguaicito de Cenicafé (04°23' N y 75°44' W, Quindío, Colombia) en un cultivo de café variedad Castillo® Paraguaicito, se instalaron bajo un diseño de bloques completos al azar 13 tratamientos correspondientes a cuatro inhibidores de etileno que fueron acetato de potasio (0,5; 1,0 y 2,0% P/V), ácido aminooxiacético (1, 5 y 10 mg L-1), ácido salicílico (1, 5 y 10 mM) y aminoetoxi-vinil-glicina (25, 50 y 100 μg L-1) en tres diferentes dosis, además de un testigo absoluto. Los inhibidores se aplicaron 1 semana antes del pico de cosecha y 4 semanas después. Se evaluaron las variables producción de café cereza, peso de un fruto, frutos caídos y el porcentaje de frutos inmaduros, pintones, maduros y sobremaduros. Esto se realizó en la cosecha principal de 2016 y la cosecha secundaria de 2017. En la cosecha principal, los tratamientos aminoetoxi-vinil-glicina (100 μg L-1) y ácido salicílico (1 mM) retardaron el proceso de maduración al reducir entre 16,0 y 16,6% el porcentaje de frutos sobremaduros y aumentar entre 12,8 y 14,3% el porcentaje de frutos maduros, respecto al testigo absoluto. En la cosecha secundaria, los tratamientos y el testigo no difirieron significativamente en ninguna de las variables evaluadas.<hr/>ABSTRACT The natural ripening process in climacteric fruits can be modified by intervening in the mechanisms of ethylene action, either pre-harvest or post-harvest. In some fruits, ethylene inhibitors retard development. In this research, the effect of four ethylene inhibitors on the development of coffee fruits during the pre-harvest period was evaluated. At the Paraguaicito Experiment Station of Cenicafé (04°23' N and 75°44' W, Quindío, Colombia) with a coffee crop of the Castillo® Paraguaicito variety, 12 treatments were carried out with four ethylene inhibitors [potassium acetate (0.5, 1.0 and 2.0% P/V), aminooxyacetic acid (1, 5 and 10 mg L-1), salicylic acid (1, 5 and 10 mM) and aminoethoxy-vinyl-glycine (25, 50 y 100 μg L-1)] at three different doses, in addition to an absolute control, using a randomized complete block design. The inhibitors were applied 1 week before the harvest peak, and, 4 weeks later, the variables cherry coffee production, fruit weight, dropped fruits and percentages of immature, early ripe, ripe, and overmature fruits were evaluated. This was done in the main harvest of 2016 and the secondary harvest of 2017. In the main harvest, the treatments aminoethoxy-vinyl-glycine (100 μg L-1) and salicylic acid (1 mM) delayed the ripening process by reducing the percentage of overmature fruits by between 16.0 and 16.6% and by increasing the percentage of ripe fruits by between 12.8 and 14.3%, with respect to the absolute control. In the secondary harvest, the treatments and the control did not differ significantly in any of the evaluated variables. <![CDATA[Leaf area and intermittent misting on hop plants propagation by stem cuttings]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200508&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Hop (Humulus lupulus L.) is a plant with economic importance due to its use in the brewing industry. The cones produced by the species contain the main substances responsible for the beer's bitterness and aroma. Hop plants cultivation in Brazil is still incipient and information on efficient methods for its propagation in this context are scarce. The objective of the present study was to evaluate the effect of different leaf areas (two whole leaves, two leaves in half, one whole leaf, one leaf in half and without leaves) in herbaceous stem cuttings planted in environments with and without intermittent misting. The experiment was conducted in a greenhouse in Curitiba-PR, Brazil (25°25'40 "S and 49°16'23" W). After 30 days of planting, the survival, rooting, sprouting and leaf retention percentages, roots number, average roots length and roots and sprouts dry mass were evaluated. Cuttings with one or two whole leaves and two leaves in half in the misting environment showed the highest rooting percentages (between 90.0 and 97.5%). In the without misting environment, the highest values were observed in cuttings with one or two leaves in half and one whole leaf (between 62.5 and 72.5%). Leafless cuttings had low survival percentages (2.5% in both environments). Under intermittent misting conditions it is recommended to prepare stem cuttings with one or two whole leaves and, in the absence of control over the environment humidity, cuttings with one whole leaf are recommended.<hr/>RESUMEN Lúpulo (Humulus lupulus L.) es una planta con una economía importante debido a su uso en la industria cervecera. Los conos producidos por esta especie contienen las principales sustancias responsables de la amargura y el aroma de la cerveza. El cultivo de plantas de lúpulo en Brasil es aún incipiente en la información y los métodos eficientes para su propagación son escasos en este contexto. El objetivo del presente estudio fue evaluar el efecto de las diferentes áreas de hoja (dos hojas enteras, dos hojas a la mitad, una hoja entera, una hoja a la mitad y estacas sin hojas) en estacas herbáceas plantadas en ambientes con y sin nebulización intermitente. El experimento fue conducido en un invernadero en la ciudad de Curitiba-PR, Brasil (25°25'40 "S y 49°16'23" W). Después de 30 días se evaluaron los porcentajes de supervivencia, enraizamiento, brotación y retención de hojas, número de raíces, longitud promedio de raíces y masa seca de raíces y brotes. Las estacas con una o dos hojas enteras y dos hojas a la mitad, bajo nebulización, mostraron los porcentajes de enraizamiento más altos (entre 90 y 97,5%). En el ambiente sin niebla, los valores más altos se observaron en los esquejes con una o dos hojas por la mitad y una hoja entera (entre 62,5 y 72,5%). Las estacas sin hojas tuvieron bajos porcentajes de supervivencia (2,5% en ambos ambientes). Bajo condiciones de neblina intermitente, se recomienda preparar esquejes de tallo con una o dos hojas enteras y, sin nebulización, se recomiendan esquejes con una hoja entera. <![CDATA[Development and root morphology of passion fruit in different substrates]]> http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2011-21732018000200514&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt ABSTRACT Among the factors that contribute to better initial development of plants, it is the substrate used. Therefore, this study aimed to evaluate the effect of substrate in initial formation and morphology of the roots of two species of passion fruits. The analyses were done in the nursery of the Federal University of Goiás (UFG), Regional Jataí, Brazil, with a light interception of 60%. The material used were seeds of yellow passion fruit (Passiflora edulis f. flavicarpa) and the cultivar FB 200 (Flora Brasil), harvested in the UFG experimental field. They were sown in three types of substrates: Soil I (mixture of soil, chicken manure and sand in a ratio of 2:1:1 by volume), soil II (steep bank), and Bioplant®, using for plants perforated bags with a capacity of 1.5 L. The experimental design was a completely randomized design with six treatments, eight replications and four plants per plot. After 30 days of sowing, fresh matter of root, root dry matter and morphology were evaluated. The substrate affected the initial development of yellow passion fruit, obtaining the best results with Bioplant®, showing as promising for the development of all the evaluated characteristics.<hr/>RESUMEN Entre los factores que contribuyen para un correcto desarrollo inicial de las plantas, está el sustrato utilizado, por tanto, el objetivo del presente estudio fue evaluar el efecto del sustrato en la formación inicial y morfología de las raíces de dos especies de maracuyá. El experimento fue realizado en vivero con polisombra de interceptación luminosa (60%), en la Universidad Federal de Goiás (UFG), Regional Jataí, Brasil. Los materiales utilizados fueron maracuyá (Passiflora edulis f. flavicarpa) y el cultivar FB 200 (Flora Brasil). Se utilizaron semillas de frutos recolectados del huerto experimental de la UFG. Se sembraron en tres tipos de sustratos: Suelo I (mezcla de 2 partes de suelo + 1 parte de gallinaza + 1 parte de arena), Suelo II (suelo de barranco) y Bioplant®; se utilizó bolsas perforadas para plántulas con capacidad de 1,5 L. El diseño experimental utilizado fue completamente aleatorio con seis tratamientos, ocho repeticiones y cuatro plántulas por parcela. Después de 30 días de siembra, se evaluó: peso fresco de la raíz, peso seco de raíz y morfología de la raíz. El sustrato tuvo efecto en el desarrollo inicial de las plantas de maracuyá, donde se obtuvo los mejores resultados con Bioplant®. Este sustrato sobresalió en todas las características evaluadas mostrando su potencialidad en la propagación de esta especie.