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Vitae

 ISSN 0121-4004

MURCIA, Fernando et al. Validation of a method employing liquid chromatography to identify and quantify glycomacropeptide of casein in raw milk. []. , 28, 3, e1.   19--2022. ISSN 0121-4004.  https://doi.org/10.17533/udea.vitae.v28n3a345256.

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Background:

The information on official testing methods, or regulatory methods in Colombia to test whey in milk is limited; this restriction of information goes against the possibility of mitigating the risk of food fraud.

Objectives:

The validation of an HPLC method to determine casein glycomacropeptide (c-GMP), a protein that countries such as Brazil, Spain, and Ecuador have used as an indicator of raw milk adulteration with whey, was carried out.

Methods:

A 10mL sample of raw milk is precipitated with 24% TCA using ultrasound, a process followed by filtration. The collected fraction ensured the separation of c-GMP and then injected into the liquid chromatography.

Results:

A 30 minutes analysis allowed the determination of c-GMP with a retention time of 12.9 ± 0.5 minutes. The performance characteristics method in the validation exercise were: recovery percentage 99.97%, linearity R2> 0.95; % RSD accuracy <5.3%.

Conclusion:

the method exhibits desirable attributes for the intended purpose.

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Antecedentes:

En Colombia la información de dominio público en metodologías de análisis de lactosuero en leche es limitada, restringiendo la posibilidad de acceder a ellas para mitigar el riesgo de fraude alimentario.

Objetivos:

Se realizó validación de un método por HPLC para determinar en leche cruda c-GMP, proteína usada como indicador de adulteración en países como Brasil y Ecuador.

Metodos:

Una muestra de 10mL de leche cruda es precipitada con TCA al 24% empleando ultrasonido, proceso seguido por filtración. La fracción recolectada aseguró la separación del c-GMP para luego inyectar al cromatógrafo líquido.

Resultados:

La determinación de c-GMP permitió el análisis en 30 minutos con tiempo de retención de 12,9 ± 0,5 minutos. Las características de desempeño del método en el ejercicio de validación fueron: porcentaje de recuperación 99,97%, linealidad R2>0,95; precisión %RSD< 5,3%.

Conclusión:

el método al final del ejercicio exhibe atributos para el fin previsto.

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