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Tropical Grasslands-Forrajes Tropicales

 ISSN 2346-3775

SCHULTZE-KRAFT, RAINER et al. Tropical forage legumes for environmental benefits: An overview. []. , 6, 1, pp.1-14. ISSN 2346-3775.  https://doi.org/10.17138/tgft(6)1-14.

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Ruminant livestock production in the tropics, particularly when based on pastures, is frequently blamed for being detrimental to the environment, allegedly contributing to: (1) degradation and destruction of ecosystems, including degradation and loss of soil, water and biodiversity; and (2) climate change (global warming). In this paper we argue that, rather than being detrimental, tropical forage legumes can have a positive impact on the environment, mainly due to key attributes that characterize the Leguminosae (Fabaceae) family: (1) symbiotic nitrogen fixation; (2) high nutritive value; (3) deep-reaching tap-root system; (4) wide taxonomic and genetic diversity; and (5) presence of particular secondary metabolites. Although there are also potential negative aspects, such as soil acidification and the risks of introduced legumes becoming invasive weeds, we submit that legumes have potential to contribute significantly to sustainable intensification of livestock production in the tropics, along with the provision of ecosystem services. To further assess, document and realize this potential, research for development needs in a range of areas are indicated.

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La producción ganadera de rumiantes en el trópico, especialmente cuando es basada en pasturas, frecuentemente es considerada como perjudicial para el medio ambiente, ya que supuestamente contribuye con: (1) la degradación y destrucción de ecosistemas, incluyendo la pérdida de suelo, agua y biodiversidad; y (2) el cambio climático (calentamiento global). En el artículo se exponen argumentos para mostrar que, en lugar de ser perjudiciales, las leguminosas forrajeras tropicales pueden impactar positivamente en el medio ambiente, principalmente debido a sus atributos clave que son característicos de la familia de las Leguminosae (Fabaceae): (1) fijación simbiótica de nitrógeno; (2) alto valor nutritivo; (3) sistema de raíz pivotante profundo; (4) amplia diversidad taxonómica y genética; y (5) presencia de metabolitos secundarios particulares. Aunque se deben reconocer aspectos negativos como la contribución potencial a la acidificación del suelo y el riesgo de convertirse en malezas invasoras, concluimos que las leguminosas forrajeras tienen un potencial significativo para contribuir a la intensificación sostenible de la producción ganadera en el trópico, junto con la prestación de servicios ecosistémicos. Sugerimos una serie de áreas donde se requiere de investigación para evaluar más a fondo, documentar y realizar este potencial.

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