SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.58 issue3Effect of inbreeding on the quality traits of squash fruitEvaluating forms of phosphorus found in soils planted to plantain author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Acta Agronómica

Print version ISSN 0120-2812

Abstract

ORTIZ GRISALES, Sanín et al. Extracción y caracterización de aceite de semillas de zapallo. Acta Agron. [online]. 2009, vol.58, n.3, pp.145-151. ISSN 0120-2812.

Se seleccionaron 79 introducciones de zapallo (Cucurbita moschata Duch) teniendo en cuenta el contenido de extracto etéreo (EE) de las semillas. El EE fue estable física y químicamente, con propiedades organolépticas óptimas de aceite comestible, no presentó características de rancidez; aceite semisecante (122.90 mg/g de KOH.); índice de acidez 3.25 mg/g de KOH; la prueba presuntiva de yodo supone presencia de polinsaturación y sin formación de cristales. La composición de ácidos grasos mostró: palmítico C16:0 (25.11 - 36.94%); esteárico C18:0 (10.79 - 13.37%); linoleíco C18:2 (48.23 - 62.41%); linolénico C18:3 (0.66%) y araquídico C20:0 (0.53 - 0.78%). El aceite de semilla de zapallo contiene 55.28% de ácidos grasos insaturados con una cantidad apreciable de linoleíco (55.11%). La torta de semilla presentó proteína (51.11 ± 0.95%) y energía (4604. 66 ± 134.08 kcal/kg).

Keywords : Cucurbita moschata; Cucurbitácea; aceites vegetales; semillas oleaginosas; ácidos grasos.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License