SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.48 número2Efecto de la administración del aceite esencial de Lippia alba sobre la obesidad y los marcadores T2DM en ratas wistarAnálisis térmico de algunos nuevos derivados de pirimidina índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Revista Colombiana de Ciencias Químico - Farmacéuticas

versión impresa ISSN 0034-7418versión On-line ISSN 1909-6356

Resumen

GRUSZYCKI, Mabel Rosalía et al. Evaluation of the antioxidant activity in hydroalcoholic extracts of Portulaca oleracea L. Rev. colomb. cienc. quim. farm. [online]. 2019, vol.48, n.2, pp.425-435. ISSN 0034-7418.  https://doi.org/10.15446/rcciquifa.v48n2.82720.

The aim of this study was to evaluate the antioxidant activity in hydroalcoholic extracts of the aerial parts of Portulaca oleracea L. Extracts were obtained using methanol and ethanol as solvents. Total phenols and flavonoids were quantified using the Folin-Ciocalteu method and the aluminum complexation reaction. The antioxidant activity of the extracts was screened using the DPPH• (2,2-diphenyl-1-picrylhydracil) radical scavenging method and the ABTS•+ (2,2'-azino-bis(3-ethylbenzothiazolin)-6-sulfonic acid) assay. The methanolic extract showed a greater antioxidant capacity against DPPH• and ABTS•+, as well as a higher content of total phenols and flavo-noid, in comparison to the ethanolic extract. These results suggest that the aerial parts of P. oleracea exhibit antioxidant activity.

Palabras clave : Portulaca oleracea; purslane; polyphenols; antioxidants.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )