SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.34 número96DETERMINACIÓN DE LA ACTIVIDAD ANTIMICROBIANA E INSECTICIDA DE EXTRACTOS PRODUCIDOS POR BACTERIAS AISLADAS DE SUELODIVERSIDAD GENÉTICA EN EL BANCO DE GERMOPLASMA DE MORERA [MORUS SPP. (ROSALES: MORACEAE)] DE LA GRANJA EXPERIMENTAL ''EL PILAMO'', UNIVERSIDAD TECNOLÓGICA DE PEREIRA, PEREIRA (RISARALDA), COLOMBIA índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Actualidades Biológicas

versión impresa ISSN 0304-3584

Resumen

PENA-SERNA, Carolina; CASTRO-GIL, Carolina  y  PELAEZ-JARAMILLO, Carlos A.. EVALUATION OF ETHANOL PRODUCTION FROM TWO RECOMBINANT AND A COMMERCIAL STRAINS OF SACCHAROMYCES CEREVISIAE (FUNGI: ASCOMYCOTA) IN SUGAR-CANE MOLASSES AND REJECTED-BANANA JUICE FROM URABÁ (ANTIOQUIA), COLOMBIA. Actu Biol [online]. 2012, vol.34, n.96, pp.21-31. ISSN 0304-3584.

The production of bioethanol using Saccharomyces cerevisiae (Fungi: Ascomycota) is influenced by sugar concentration and fermentation substrate. For that reason, the kinetics of biomass production, residual sugars, and ethanol production of four of S. cerevisiae strains were evaluated in two different fermentation media (sugar-cane molasses and rejected-banana juice) at two different sugar concentrations (100 and 170 g/l). The EthanolRed® and GG570-CIBII strains exhibited the greatest ethanol production, with peak values of 119.74 (35 h) and 62 g/l (15 h), Yps 0.75 and 0.43 g/g, and Qp 3.42 and 2.61 g/l/h, respectively, at 170 g/l of sugar in sugar-cane molasses broth. Additionally, the strain GG570-CIBII showed an increase of 37.1 g/l ethanol with respect to the control strain.

Palabras clave : adhII gene; bioethanol; pdc gene; recombinant Saccharomyces cerevisiae; rejected-banana juice; sugar-cane molasses.

        · resumen en Español     · texto en Inglés     · Inglés ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons