SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.62 suppl.1Estilos de vida de estudiantes universitarios admitidos al pregrado de la carrera de medicina, Bogotá 2010-2011Efectividad de los micronutrientes en la prevención del cáncer de próstata índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Revista de la Facultad de Medicina

versión impresa ISSN 0120-0011

Resumen

LANCHEROS-PAEZ, Lilia Lizarda; MERCHAN-CHAVERRA, Ricardo Alfonso  y  MARTINEZ-ANAYA, Lizeth Joanna. Screening nutritional risk in cancer patients. rev.fac.med. [online]. 2014, vol.62, suppl.1, pp.57-64. ISSN 0120-0011.  https://doi.org/10.15446/revfacmed.v62n3sup.41182.

The prevalence of malnutrition in cancer patients is between 20% and 40% at the time of diagnosis, increases to 80% in late stages and is greater in hospitalised patients. Nutritional risk screening seeks to identify malnourished patients or those at risk of malnutrition and to initiate timely nutritional recovery; this includes using indicators which require accurate interpretation. This narrative review was aimed at establishing which nutritional screening tools are most used and recommended for use in oncology, according to a search of the published pertinent literature and international bodies' guidelines, and ascertaining their impact on clinical outcomes.

Palabras clave : Malnutrition; Neoplasms; Nutritional Status; Chaquexia.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )