SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.18 issue1Larval development index and survival of the blue shrimp Litopenaeus stylirostris (Stimpson, 1871) fed with different concentrations of Chaetoceros calcitrans (Paulsen).The gas methane in the cattle production and alternative to measure its emissions and to lessen its impact at environmental and productive level author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Revista Colombiana de Ciencias Pecuarias

Print version ISSN 0120-0690On-line version ISSN 2256-2958

Abstract

MEDINA ROBLES, Víctor M; VELASCO SANTAMARIA, Yohana M  and  CRUZ CASALLAS, Pablo E. Aspectos generales de la crioconservación espermática en peces teleósteos. Rev Colom Cienc Pecua [online]. 2005, vol.18, n.1, pp.34-48. ISSN 0120-0690.

Los protocolos actuales para la crioconservación de semen de peces aún muestran muchas deficiencias para lograr óptimas tasas de fertilidad, observándose gran variación dentro y entre especies. Pocos eventos celulares y moleculares han sido descubiertos a partir de los resultados encontrados por los investigadores. Los procesos de formación de cristales de hielo a nivel intracelular, el efecto tóxico de los crioprotectores y la recristalización se muestran como los aspectos de mayor relevancia en el criodaño. Hipótesis como la transición de fases de los lípidos en la membrana plasmática y la ruptura de la misma por el influjo rápido del agua, han sido propuestas para explicar el daño celular durante el proceso de crioconservación.

Keywords : crioconservación; descongelación; espermatozoide; pajilla; peces; semen.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License