SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número83Sobre las democracias locales en el Pacífico colombiano y su incidencia en la política pública de agua potable durante el periodo 2008-2011El pensamiento económico de los primeros economistas colombianos índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Lecturas de Economía

versión impresa ISSN 0120-2596

Resumen

CALLE, Camilo; ESTRADA, Mónica; BARRIOS, Dursun  y  AGUDELO, Gabriel. Construction of a competitiveness index for the Colombian poultry sector. Lect. Econ. [online]. 2015, n.83, pp.193-228. ISSN 0120-2596.  https://doi.org/10.17533/udea.le.n83a07.

This paper proposes the construction of a competitiveness index for the Colombian poultry sector. To construct the composite index of competitiveness, we used principal components analysis (ACP) to propose four dimensions that explain competitiveness. These dimensions are: knowledge (CI: 33.62%), productive dimension (IP: 26.94%), economic dimension (IE: 26.84%) and technological dimension (IT: 12.57%). It was found that the most competitive regions in 2002 were, in descending order: Santander, Boyacá, Cundinamarca and Antioquia. It can be concluded that competitiveness is a multidimensional phenomenon and that the variables associated with the origin of economic resources were closely related to the other variables.

Palabras clave : competitiveness; poultry sector; productivity; knowledge.

        · resumen en Español | Francés     · texto en Español     · Español ( pdf )