SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.59 número3Análisis multivariado de propiedades químicas en Oxisoles con diferentes niveles de intervención agrícolaEvaluación agroindustrial de los aceites esenciales de Artemisia dracunculos L, Franseria artemisioides Willd, Salvia officinalis L, Lippia dulcis Frev, y Occimun americanum L en condiciones del Valle del Cauca índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Acta Agronómica

versión impresa ISSN 0120-2812

Resumen

BAENA GARCIA, Diosdado et al. UNAPAL - Abanico 75: new butternut squash cultivar, with high dry matter content in fruit for agribusiness purposes.. Acta Agron. [online]. 2010, vol.59, n.3, pp.285-292. ISSN 0120-2812.

Using three diallel crosses among populations of butternut squash, with different levels of inbreeding (S0 x S0), (S1 x S1) y (S2 x S2), two hybrids and two inbred lines of butternut squash were selected, for its high dry matter content in fruit and plant production. Seven hybrid populations were formed from the selected genotypes. They are genetically stabilized by fraternal crossing and were evaluated in different environments of Valle del Cauca. Population one was selected, which presented a plant production between 29 to 32 kg; average fruit weight between 5 -6 kg; 4-5 fruit per plant; dry matter in fruit among 24-26%; globular form ribbed bright green external color and deep yellow to orange flesh color (12 to 14 Roche Fan). This population was registered in Institute Colombian Agropecuario ICA, under the name UNAPAL-Abanico-75.

Palabras clave : umpkin; Cucurbita moschata; breeding; dry matter; yield.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons