SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.34 número2Respuestas fisiológicas de plántulas de palma de aceite (Elaeis guineensis Jacq.) a diferentes condiciones hídricas del sueloMecanismos de tolerancia al estrés por déficit hídrico en plantas inoculadas con hongos micorrízicos arbusculares. Una revisión índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Agronomía Colombiana

versión impresa ISSN 0120-9965

Resumen

BAYONA-RODRIGUEZ, Cristihian Jarri  y  ROMERO, Hernán Mauricio. Estimation of transpiration in oil palm (Elaeis guineensis Jacq.) with the heat ratio method. Agron. colomb. [online]. 2016, vol.34, n.2, pp.172-178. ISSN 0120-9965.  https://doi.org/10.15446/agron.colomb.v34n2.55649.

Sap flow sensors were installed on the leaf petioles of 5-year-old oil palms (Elaeis guineensis Jacq.) to measure the xylem water flow for 12 days based on the heat ratio method (HRM). It was found that young leaves have higher sap flow rates, reaching values of over 250 cm3 h-1, and that sap flow fluctuations are directly related to weather conditions, particularly the vapor pressure deficit (VPD) component. It was observed that the sap flow rates remained constant and very close to 0 cm3 h-1 between 18:00 and 6:00 h and that the upward and downward movement of sap was faster during the day, with peak levels between 9:00 and 16:00 h. Under the evaluation conditions, the oil palm crop transpiration was estimated to be 1.15 mm H2O/ha-day. The HRM is a highly repeatable method and an useful tool to quantify the total oil palm transpiration. It could potentially be applied to irrigation.

Palabras clave : Transpiration; sap flow; vapor pressure deficit.

        · resumen en Español     · texto en Inglés     · Inglés ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons