SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 issue46THE CUNA AND THEIR MEDICAL KNOWLEDGE: THE "SCIENCE" OF THE "BARBARIANS" FROM THE STANDPOINT OF THE ILLUSTRATED WORLD author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Historia Crítica

Print version ISSN 0121-1617

Abstract

ALZATE ECHEVERRY, Adriana María. COMER EN EL HOSPITAL COLONIAL:: APUNTES SOBRE LA ALIMENTACIÓN EN TRES HOSPITALES NEOGRANADINOS A FINALES DEL SIGLO XVIII . hist.crit. [online]. 2012, n.46, pp.18-42. ISSN 0121-1617.

Este artículo estudia algunos aspectos del consumo alimentario en tres hospitales neogranadinos a finales del siglo xvin. Para ello analiza las cuentas que, a propósito de la compra de víveres, reposan en el Archivo General de la Nación, sobre los hospitales San Juan de Dios de Santafé de Bogotá, Cartagena y Portobelo (hoy Panamá). Los ingredientes y preparaciones que aparecen en las cuentas revelan un momento específico en la historia de la alimentación en el hospital, determinada por el modelo religioso y tributario del mundo monacal o conventual. Lo que se comía allí estaba mediado por circunstancias económicas, culturales, religiosas e "higiénicas" del alimento.

Keywords : Historia latinoamericana; Historia cultural; hospitales; Colombia; Nueva Granada; siglo xvii.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License