SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.24 número1El concepto de paisaje y sus elementos constituyentes: requisitos para la adecuada gestión del recurso y adaptación de los instrumentos legalesen EspañaComparación morfométrica entre lagunas de la planicie aluvial del río Paraná Medio y La Lomada Norte (Corrientes, Argentina) índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Cuadernos de Geografía: Revista Colombiana de Geografía

versión impresa ISSN 0121-215Xversión On-line ISSN 2256-5442

Resumen

AVILA DIAZ, Álvaro Javier  y  CARVAJAL ESCOBAR, Yesid. Agrofuels and Food Sovereignty in Colombia. Cuad. Geogr. Rev. Colomb. Geogr. [online]. 2015, vol.24, n.1, pp.43-60. ISSN 0121-215X.  https://doi.org/10.15446/rcdg.v24n1.37699.

The impact of climate variability and climate change makes it necessary to develop comprehensive and coherent policies aimed at the adaptation of the country's different productive sectors. The article analyzes the benefits and drawbacks of the use of agrofuels in Colombia, within a comprehensive framework that includes environmental, social, and economic impacts. It concludes that the tax benefits the State receives due to agrofuels do not counterbalance the opportunity cost for society with respect to social investment and environmental degradation. Finally, crop diversification is recommended in order to guarantee the country's food sovereignty and improve the quality of life of the rural population, which shows high indices of poverty and indigence.

Palabras clave : agriculture; agrofuels; climate change; food sovereignty; climate variability.

        · resumen en Español | Portugués     · texto en Español     · Español ( pdf )