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Ciencia e Ingeniería Neogranadina

 ISSN 0124-8170 ISSN 1909-7735

GONZALEZ-SALCEDO, Luis Octavio et al. Monitoring and Characterization of the Thermal Environment of Special-Use Buildings: Case Study in Pigpens Located in Palmira, Colombia. []. , 30, 2, pp.81-95.   09--2020. ISSN 0124-8170.  https://doi.org/10.18359/rcin.4435.

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One branch of civil engineering is construction engineering, geared primarily towards humans. However, this branch also includes buildings designed for animals called animal housing (dwellings or shelters or corrals). Like physical spaces for humans, animal housing requires sufficient conditions for an occupation that guarantees the performance of indoor activities pleasantly and comfortably. One of the parameters for characterizing and classifying the penned livestock farm environment is the thermal comfort range that reflects the indoor temperature behavior for animal welfare, together with other climatic elements such as relative humidity. This research carried out fieldwork to evaluate the thermal environment of pigpens located in Palmira, Colombia, in the time range between 07:00 and 21:00 hours. Using thermometers and hygrometers, we recorded and analyzed the indoor temperature behavior within the thermal comfort range associated with relative humidity for the well-being of pigs. The records made it possible to calculate humidity and temperature index and humidity and black globe temperature index. According to the results, the pig rearing environment was classified as critical for breeding pigs and newborn piglets, suggesting the use of controlled environment systems in pig facilities. In conclusion, monitoring the climatic environment by criteria that combine air temperature and relative humidity is a useful tool for planning pig facilities.

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una rama de la ingeniería civil es la ingeniería de la construcción, orientada en principio a los seres humanos. Sin embargo, también esta rama abarca otras edificaciones especiales para animales, denominadas alojamientos pecuarios (viviendas, refugios o corrales). Al igual que los espacios físicos para los seres humanos, los alojamientos pecuarios requieren de condiciones adecuadas para una ocupación que garantice el desarrollo de actividades internas de una manera agradable y cómoda. Uno de los parámetros para caracterizar y clasificar el ambiente de explotación pecuaria estabulada es la franja de comodidad térmica en la cual se refleja el comportamiento de la temperatura interna dentro del rango de bienestar animal y que permite asociar otros elementos climáticos como la humedad relativa. La presente investigación desarrolló un trabajo de campo cuya finalidad fue evaluar el ambiente térmico en el rango horario comprendido entre las 07:00 y 21:00 horas, en una porqueriza ubicada en Palmira, Colombia. En estos términos se registró y se analizó el comportamiento de la temperatura interna dentro de la franja de comodidad térmica asociada a la humedad relativa para las condiciones de bienestar de los cerdos usando termómetros e higrómetros. Así mismo, los registros permitieron calcular los índices de temperatura y humedad, y de temperatura de globo negro y humedad. De acuerdo con los resultados, el ambiente de crianza de los cerdos se clasificó como crítico para las edades de lechones al nacimiento y reproductores, para lo cual se sugiere el uso de sistemas de ambiente controlado en las instalaciones porcinas. Una conclusión general muestra que el seguimiento del ambiente climático con criterios que combinen la temperatura del aire y la humedad relativa es una herramienta útil en la planificación de las instalaciones porcinas.

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