SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.50 issue2Recipes and Cookbooks for the National Pot: The Construction of the Colombian Culinary Project in the Nineteenth CenturyFood and Migrant Women in Buenos Aires, Argentina. Traditions, Recreations and Tensions at Mealtime author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • On index processCited by Google
  • Have no similar articlesSimilars in SciELO
  • On index processSimilars in Google

Share


Revista Colombiana de Antropología

Print version ISSN 0486-6525

Abstract

PAZZARELLI, Francisco. Un queso entre otros. Sueros, familias y relaciones en los cerros jujeños. Rev. colomb. antropol. [online]. 2014, vol.50, n.2, pp.24-31. ISSN 0486-6525.

En este trabajo indago sobre las relaciones que los huacheños establecen entre su producción diaria de quesos y la vida de las familias en la comunidad, emplazada entre las regiones de quebrada y puna jujeñas, en Huachicocana, Jujuy, Argentina. Con base en una etnografía de los procesos técnicos del queso, me interesa comprender de qué modos los quesos se involucran en la fabricación y el sostenimiento de estas relaciones de parentesco mediante la manipulación diaria y estacional de cuajos, sueros, fermentos y pancheras.

Keywords : quesos; fermentos; parentesco; Jujuy.

        · abstract in English     · text in Spanish     · Spanish ( pdf )