SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
 número33Retos de la ingeniería para el desarrollo tecnológico de la agroindustriaEl cambio climático y su impacto en el agro índice de autoresíndice de materiabúsqueda de artículos
Home Pagelista alfabética de revistas  

Servicios Personalizados

Revista

Articulo

Indicadores

Links relacionados

  • En proceso de indezaciónCitado por Google
  • No hay articulos similaresSimilares en SciELO
  • En proceso de indezaciónSimilares en Google

Compartir


Revista de Ingeniería

versión impresa ISSN 0121-4993

Resumen

OLIVEROS-TASCON, C. E  y  SANZ-URIBE, J. R. Engineering and Coffee in Colombia. rev.ing. [online]. 2011, n.33, pp.99-114. ISSN 0121-4993.

Engineering contributions are crucial for the economic, environmental and social sustainability of coffee growing in Colombia, undertaken by approximately 600.000 families. Through rigorous research, engineering has allowed the development of technologies that render agricultural labors and processes more efficient and sustainable. Technologies have been developed for manual harvesting, wet processing of coffee with a reduction of over 98% of water consumption and over 90% of water contamination, and appropriate efficient solar and mechanical coffee dryers.

Palabras clave : Coffee; drying; ecological process; engineering; harvesting; processing.

        · resumen en Español     · texto en Español     · Español ( pdf )

 

Creative Commons License Todo el contenido de esta revista, excepto dónde está identificado, está bajo una Licencia Creative Commons